Szűkítés nélkül 500 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Bejegyzéskategóriák tisztogatás

©   Haszprus   |   blog

Noh a bejegyzéskategóriáknál csináltam egy nagyrendrakást, be lett állítva h melyik mászhat fel automatikusan és melyik nem, volt egy rakat amiket visszamenőleg leszedtem a bejegyzésekről.

Haszprus

Commentdelay 2007-2024

©   Haszprus   |   bme fejlesztés blog over

Akik végigküzdötték velem a BME-s vizsgaidőszakokat, talán emlékezhetnek, hogy volt egy commentdelay mód a blogon, amit ha bekapcsoltam, akkor az aznapi kommentek nem jelentek meg, csak éjféltől. Így redukáltam a site-ra fordított függőségi időt. Mert ugye akkoriban rengeteg komment jött (asszem 169 komment volt egy nap a csúcs), egész nap volt mit olvasgatni, meg mire válaszolgatni.

Nos ezt a funkciót most eltemetjük, béke poraira.

Haszprus

OMG this tool is beautiful

©   Haszprus   |   buli fejlesztés blog css design php

Blog health check & maintenance.

(A második kép valójában nem kattintható de már a fülemen jön ki a CSS hegesztés, sry.)

Még gondolkodom rajta hogy automatizáljam-e az ilyen orphanok törlését. Bizonyos esetekben mehet, de mondjuk találtam értékes adatokat is a múltból amiket restauráltam. (Pl. egy rakás kommentet egy törölt bejegyzéshez.)

Haszprus

utf8mb4

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php

Oké sikeresen áttértünk utf8mb4-re. Ofkorsz élesen kellett kipróbálni. Ofkorsz elhasalt a felénél. De most már lehet smiley-kat írni a szövegbe. Mármint igazi smiley karaktereket. Mind blown.

Erre azért volt szükség mert kimásoltam ide egy chatrészletet és elveszett a bejegyzésem smiley-tól hátralevő része. Elsőre nem vágtam hogy mi van.

A dolog mindenesetre elég könnyen ment. Nem is vártam mást, annak ellenére hogy egy encoding váltás anno micsoda KŐKEMÉNY SZOPÁS volt.

Haszprus

Dübörög a várólista

©   Haszprus   |   fejlesztés blog

Helyreállítottam ezt a funky feature-t és így sokkal nyugodtabban írkálok mindenféle fasságról. Mint pl arról hogy helyreállítottam ezt a feature-t.

Talán valahogy még rankelnem kellene a várakozó bejegyzéseket, hogy a legvégére maradjanak a futottak még kategóriájúak, de nem tudtam kitalálni jól automatizálható metrikát. Illetve ki tudja lehet hogy a legjobbakat érdemes a végére hagyni (feltételezve hogy lesz olyan pont amikor egy darabig nem lesz a várólistában semmi, akkor tökjó ha a legjobb post a legújabb).

Haszprus

@!!#

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php phpstorm

Hogy b*nád meg phpstorm, besz.pattál a refaktorral. Hát a f.szom, nem mindent nevezett át.

11:45 resolved.

Haszprus

Moderálási alapelvek

©   Haszprus   |   film fejlesztés blog

Mielőtt hozzászólást írsz, tudnod kell, hogy…

  • Fikázások nem jelennek meg az oldalon.
  • Ha filmhez írsz, többet írj, mint hogy tetszett vagy sem.
  • Film- és zenekérések törlésre kerülnek.
Haszprus

Redirect & logging

©   Haszprus   |   life
Kemény volt a mai nap. Logging, redirectek. A redirectek nehez tema foleg ha veletlen vegtelen loopba csuszol. Meg foleg azert mert igazabol fasse tudja h mikent fog viselkedni a site ha leveszel/atirsz az url-ben egy rakas dolgot. Nagyon komolyan porgetik a site-ot keresobotok total fassag url-eken. De kozben vigyazni kell a real user elmenyre is. Eljottem setalni kicsit. Kituztem celul a napi 6000 lepest de nem birom bepasszintani neha. Egy darabig sikerult, es nagyon buszke is voltam magamra.
Haszprus

Redirects++

©   Haszprus   |   fejlesztés blog seo

Csak csendben elég brutál képessége lett az archívumnak. Mondjuk nem csoda, beletoltam pár nap fejlesztést. Gyakorlatilag akárhova lehet kattintgatni és mindenre jön elő értelmes kontent. Nincs üres oldal. És nem duplicate content, hanem szépen egy rakat redirekt/logika.

Miért: seo miatt. Brutális mennyiségű nemlétező (tartalomtalan) oldalt indexelnek a blogon. Ezt igyekeztem megszűntetni, megtartva az archívum elég combos funkcionalitását.

Mint a képen látjuk, a társszerzők is bekerültek a logóba

Haszprus

Vaffankulo

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php

Baszki kikapcsolt a gepem, a legizgalmasabb resznel. Visszakapcsolom.

23:09

Végre zöld a phpstan, el se hiszem, persze új baseline fájllal nyilván csak zöld lehet, ez némileg levon belőle.

A mai nap kiemelt kommitja: render templates with reflection. Yeah.

Haszprus

PHPStan baseline -20%

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Feb 6 óta 21%-kal kisebb lett a phpstan-baseline.neon fájl, ami a(z amúgy 7-es levelre állított) phpstan baseline fájlja.

(Mi az a baseline? Ez sorolja a projektben található hmm szabálysértéseket/hinteket.)

Good.

Haszprus

Linkbár 404 byby

©   Haszprus   |   fejlesztés life seo

Fuh kiganéztam a linkbárt a kis kezemmel. Írtam ugyan egy toolt ami rendszeresen fel fogja annotálni a halottgyanús linkeket, de nem 100% megbízható h egy oldal vajon tényleg nem létezik-e. Unfortunately.

Mindegy, dobtam a lejárt linkeket, ez is rontotta a seo-t.

Ja így is maradhattak még, főleg azokat néztem meg amik halottgyanúsnak voltak jelölve

Ain't Nobody Got Time Fo' Dat

Haszprus

A terrible decision

©   Haszprus   |   fejlesztés blog google seo

Ez a teljesen custom szűrhető archívum egy viszonylag bonyi de kurvajó feature.

Egész addig, amíg nem gondolsz bele, hogy a keresőbotok (hello SEO) mit kezdenek vele.

Szerencsétlen bot idejön, és azt találja, hogy millió féle archívum oldal elérhető, a fele duplicate kontent, a fele üres. Emberi user szerintem könnyen átlátja hogy mire érdemes szűkíteni, de a logból tűnt fel hogy értelmetlen oldalakat indexelnek ezerrel a botok. Ideiglenesen kikapcsoltam pár dolgot szegények miatt. Hamarosan érkezik egy jobb megoldás. (Amin még kénytelen vagyok gondolkodni előtte )

Haszprus

JS Days

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript js

Lesz ma egy javascript conf, illetve 3 napos. Kíváncsi vagyok.

feb. 22. 13:12 hát, a day 1-2 nem mondhatnám h lekötött, a day 2-t már teljesen háttérben néztem, még ma benézek talán a day3-re, de sok elvárásom már nincs, valszeg fejleszteni fogok közben.

feb. 22. 17:06 vállalhatatlan volt, kilőttem.

Haszprus

Automata refaktor #3

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Miután kidühöngtem magam a Rectorral kapcsolatban, folytatom a konfigurálását...

Long term remélhetőleg megéri belőni olyanra, amilyenre szeretném.

Haszprus

Automata refaktor #2

©   Haszprus   |   fejlesztés php phpstorm

Muszáj vagyok tovább menni az automata refaktorálás "csapdáin".

Valamiért a PHPStorm is nagyon kínálgatja hogy egy függvényből való visszatérés előtt az utolsó változót inline-oljam, és a Rector is simán automatán kiirtja a fölöslegesnek vélt utolsó változókat return előtt, tehát:

$x = something(..); return $x;

Helyett használjam ezt:

return something(...);

De vaffankúló (amúgy ezt nem szoktam használni, de ide illik), komolyan, miért?! Mi ez a trend? Rájöttünk ezer éve, hogy a függvénynevek és változónevek ugye milyen fontosak hogy jól legyenek elnevezve, erre jön valaki (egy egész trend), és azt mondja, hogy szerinte spóroljunk meg egy változónevet.

Ami azt jelenti, hogy elveszítesz egy tök fontos információt, hogy mi történt az utolsó lépésben.

Csak a példa kedvéért:

function foo($pattern) { // ... some other logic here ... return preg_replace('{^(([^.+*?\[^\]$(){}=!<>|:\\\\#-]+|\\\\[.+*?\[^\]$(){}=!<>|:#-])*).*}', '$1', $pattern); }

A fenti kódot a Composer Autoloaderéből szedtem, szóval teljesen real world, és biztosan nem a saját hülyeségem (ott fel van kommentezve* amúgy, és nem ennyiből áll a függvény, de ettől még tök jó példa). Tegye fel a kezét, aki szerint tök fasza, ha nincs elnevezve, hogy mit is kapunk ebből a preg_replace-ből.

* arról nem is beszéltem h van aki szerint a kommentek is hülyeségek Egy időben amúgy totál ezt vallottam én is, most szopok rendesen ahogy refaktorálom a blogot Kommentezek "mindent". (És nem azért mert nem használtam jó változóneveket/függvényneveket.)

Haszprus

Azért óvatosan az automata refaktor toolokkal

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Most hogy csak egy példát mondjak a Rectorból, de eddig amúgy 6 konkrét rule-t tiltottam le belőle és 2 setet egyszerűen használhatatlannak ítéltem (a DEAD_CODE-ot és a CODE_QUALITY-t)

Legyen két példa:

settype($x["hello"], "string");

Szerinte lecserélhető erre (le is cseréli szorgalmasan):

$x["hello"] = (string)$x["hello"];

Ez tökjó de ugye undefined index error kapásból ha az adott index nem létezik, és azért idegesít ez engem, mert sztem tök nyilvánvaló, szóval nem értem hogy hogy hozhatnak létre ilyen rule-t.

Másik:

private static foo($unusedVariable) { // some code that doesn't use $unusedVariable }

Szerinte lecserélhető arra hogy

private static foo() { // some code }

Ezt bőszen meg is teszi. Oké. És mi van azokkal a függvényhívásokkal, amik átadják ezt a változót? Azokhoz nem nyúl hozzá. ¯_ (ツ) _ / ¯ Gyanítom akkor se, ha mondjuk nem az utolsó hanem egy közbülső unused variable-t töröl ki a függvény szignatúrájából. Ami ugye nyilvánvalóan konkrét bugot eredményez, hiszen elcsúszik a paraméterátadás.

Igazából végül annyi ilyen szart kellett letiltanom hogy nem maradt javaslata a kódra nézve Eh. Na majd futok vele talán még köröket.

Haszprus

React Native

©   Haszprus   |   fejlesztés android react

Egyébként React Native-vel szórakoztam ma egy kicsit.

Kellemes. Korábban Reactoztam (Reacteztem) már, úgyhogy ez a rész sok újdonságot nem hozott. A JSX-et asszem kifejezetten szeretem. Pár óra alatt sikerült összerakni egy gagyi kis mobil appot úgy, hogy korábban mobilfejlesztéssel viszont nem foglalkoztam (igazából elvből távol akartam tartani magam ettől a témától, mondván hogy úgyse lehet mindenhez érteni).

Na jó, hétvégén kipróbáltam az Android Studiót is Kotlinnal, 40 percben. Ott egy Hello Worldig jutottam, utána kilőtte a gépemet az ütemezett gépkilövő, amit múlt héten üzemeltem be újra az addikció uralása végett.

Mostanság eléggé rákattantam a fejlesztéssel kapcsolatos ismereteim aktív szélesítésére.

Haszprus

WebP

©   Haszprus   |   coreconsult fejlesztés

Esettanulmány.

www.coreconsult.hu logó (képfájl)(ld. korábbi bejegyzésemben vagy a site-on)

IRCQuote fight! In the ring:

PNG WebP
Fájlméret 200 KB 14 KB

A többi képet is megpróbáltam átkonvertálni, 1-2 kivétellel 100%-os minőséget választva is komoly látványos veszteséget szenvedtek, úgyhogy javarészt meghagytam jpg/png-ben. De a logó mondjuk pont nem, big win.

Haszprus

A bit more responsive

©   Haszprus   |   blog english fejlesztés

Gallery got better a bit on mobile. Planning to improve further. It doesn't handle touch gestures yet. I start to feel like I should continue developing this site every year at least a bit. It's still fun as a hobby project.

Haszprus

Monster deploy

©   Haszprus   |   blog fejlesztés

Feltoltam 120 módosított fájlt, kíváncsi vagyok mi tört el. Remélem semmi. (Ez vajon mennyire életszerű?)

Volt egy kis refaktor, fixing, etc.

Ha látsz vmi problémát, kifejezetten örülnék, ha szólnál, thx.

Haszprus

Lehet regisztrálni

©   Haszprus   |   blog fejlesztés

Mint kiderült, többek között el volt törve a blogon a regisztráció. Oops.

Ciki vagy sem, ha esetleg akarsz regelni, most már tudsz. Azt hittem egy ideje senki se akar. Persze ettől még lehet h senki se akar.

Meg még egy pár egyéb dolog is el volt törve, javítás folyamatban...

Ps. A Playwright tests for the blog c. bejegyzéshez egy automata fazon kommentálgatja a git commitok szövegeit. Majd lehet h változtatok rajta, mert kicsit spam jellegű.

Haszprus

Playwright tests for the blog

©   Haszprus   |   blog php fejlesztés

Na ha már törünk mindent, akkor legyenek end-to-end / UI tesztek. Az utóbbi években történt a szerveren egy PHP verziófrissítés, aminek a változásait csak ímmel-ámmal követtem le (nem volt fókuszban a blog, de ezt nyilván észlelték akik követnek valamennyire). Most ránéztem újra alaposabban a site-ra, mert növelni akartam kicsit a reszponzivitást, és rájöttem, hogy egy csomó feature el van törve, meg én is eltörtem ezt-azt miközben ezt lefejlesztettem. Meg arra is ráeszméltem így sok év szünet után, hogy atyaúristen mennyi minden funkciót csináltam itt Ami mókás és örömteli felismerés volt. Úgyhogy elkezdtem playwright teszteket írni. Még nincs sok, mivel tegnap álltam neki.

Egyelőre egy külön privát github repóba tettem, szépen CI-ban futtatva, kapok emailt ha hasal meg minden. Később valószínűleg jobb lenne beletenni a blog főrepójába.

Van pár known issue, és azokat már úgy akarom meghegeszteni, hogy teszt is legyen rá.

Hát, nemtom meddig lesz erre időm, de most épp van.

Na az első 5 kiló lement (95 -> 90, okt 18 -> nov 14)

Cél: 72

dec. 15. 21:10 -10 kg (85 kg)

2024. jan. 28. 09:28 -15 kg (80 kg)

2024. feb. 29. 09:08 -18kg (77 kg)

Mi fér ebbe bele? Avagy: őszinte recept az utolsó egy hónapból

Mondhatnám hogy görögsali csirkemell, de valójában:

  • rántott csirkemell
  • görög saláta (eddig a lényeg)
  • sajtok
  • felvágottak (ez sztem tök ok)
  • zéró kóla
  • sör (ezek nyilván lassítják a dolgot)
  • séta, igyekszem napi 6000 lépést hozni, nincs meg minden nap
Haszprus

Edzés ismét - welcome to 2023

©   Haszprus   |   life life1 12e barátok kondi sport

Jan 11 óta brutál edzésbe fogtam.

  • 41 alkalom Life1 kondibérlettel
    • 5 alkalom Jóga
    • 8 alkalom Triplex (az egy ilyen gerinctorna)
    • SUM 41+5+8=64 edzés az elmúlt ~60 napban.

Valszeg kicsit túledzett is vagyok, mindenesetre az eredmények igne látványosak.

Néha emberekkel is csatlakoztunk, VDavid, Dave, Csaba.

Elégedettség.

Haszprus

Elkezdtem Go-t tanulni

©   Haszprus   |   life

Yup

Még eléggé az elején járok. Mondhatnám hogy just for fun, és részben igaz is. Egyéb terveim is vannak vele. Köszi hogy elolvastad.

Haszprus

Állítható asztal

©   Haszprus   |   life

Egyik legjobb dolog amibe mostanában beruháztam.

Az utóbbi időben többet foglalkozom az egészségemmel (vagy annak helyreállításával és szinten tartásával, de főleg fejlesztésével), és az állítható asztal egy jó lépés ezen az úton. Meg is lepődtem egyébként, hogy mennyire jó, mert volt korábban egy munkahelyem, ahol volt ilyen, de nem igazán használtam, amióta meg ez megvan (szűk egy hete), sokszor azon kapom magam hogy állva csinálok valamit.

Nagyon fontos szempont volt a választásnál, hogy olyat vegyek, aminek van memóriája, tehát nem kell folyamatosan nyomni egy fel-le gombot hogy a helyére menjen, megnyomhatom hogy mondjuk a negyedik memóriagomb szerinti emelkedjen, közben kimehetek a szobából, és amikor kimentem, még ülőasztalom volt, mire bejövök, már állóasztalom van.

10:59 Érdekes megfigyelés hogy az állítható asztal arra is rávesz, hogy ha végeztem valamivel amit meg akartam csinálni (pl megírni ezt a blogbejegyzést), akkor utána könnyedebben sétára indulok a lakásban, teszek pár lépést. Ha ülnék, valszeg egyszerűen csak tovább ülnék és kattintgatnék valami figyelemelterelő dologra (pl facebook stb). Így viszont kimegyek és maradok a gondolataimmal pár pillanatra mielőtt visszatérnék. Közben akár ki is találok valamit. Mondjuk ezt a kis kiegészítő update-et.

Haszprus

I'm back

©   Haszprus   |   life blog

Újra megy a blog. The one and only.

A kommenteket úgy látom még debugolni kéne. Egyéb problémák is lehetnek. De most ezzel megelégszem. Majd lehet h később ránézek.

19:11 kommentek is mennek

írtam magamról még két hete de annyira nem tudtam eldönteni hogy nem túl nagyképű-e hogy eddig nem hozakodtam elő vele. most mindenesetre itt van.

Haszpra Olivér vagyok, a CoreConsult Systems Kft. egyik alapítója és ügyvezetője. A programozást 14 évesen kezdtem, és csakhamar kisebb csapatokat is összehoztam különböző hobbi projektekre. A BME műszaki informatika szakát elvégezve később több, főleg nagy informatikai cégnél dolgoztam fejlesztőként, többféle backend/frontend nyelvet, frameworköt, automatizált tesztelési módszert, projektmenedzsment módszertant megismerve, megtapasztalva előnyeiket, hátrányaikat, alkalmazhatóságukat. Több projekt megújításában, áttervezésében vettem részt kulcs pozícióban. Később egy MBA diplomával menedzsment és pénzügy területekbe is betekintést nyertem, és az üzlettársammal már egy korábbi startupban is együttműködve a projektmenedzsment felé vettem az irányt, benne maradva a kisebb-nagyobb technikai feladatok ellátásában, a CoreConsult működési feltételeinek megteremtése mellett. Célom a céggel a világban egy kis happy place létrehozása, ahol az emberek jófejek, elégedettek, hatékonyak, azon dolgoznak, amin valóban szeretnének, és eredményként az ügyfeleink is a leghatékonyabb, leginkább nekik megfelelő megoldást kapják.

Vélemény?

Lehet h nagyképű, lehet h olyan mintha kompenzálna vmit, lehet h nem ilyen irányban kéne mennie, nem tudom megítélni. Az biztos hogy személy szerint úgy érzem mintha kompenzálnom kéne, de ez nemtom a szövegen mennyire jön ki. Nyugodtan kukázható is akár ha gáz, vagy átírható, ha mondjátok h mit. Kuka is OK.

Nem említ semmi tech stuffot ez nemtom előny-e v hátrány..

Haszprus

Amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel

©   Haszprus   |   life

Amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel.

Mostanság emlékeztetem magamat és néhány mikrokörnyezetemben levő embert erre a gondolatra.

Az agy egy izom. Ne röhögj. Ha az izmaidat fejleszteni akarod, elmész a konditerembe. Amire gyúrsz, az az izmod erősödik. Ugyanígy van ez a gondolkodással is. Nem is gondolnak erre sokan, de minden nap ott vagyunk rengeteg szituációban, amiket kezelhetünk sokféleképpen. Idén elkezdtem azon gondolkodni, hogy hogyan kezelhetnék szituációkat oly módon, hogy az jóra vezessen. Ne idegből és érzelmekből cselekedjek, hanem nézzem meg, hogy mit akarok, mi a cél amit el akarok érni, és hogy mi a legjobb megoldás annak az eléréséhez.

Haragszom valakire mert megbántott? Mit akarok? Haragudni? Nem. Azt akarom, hogy jóban legyünk. Oké. Mi kell ehhez? Szituációfüggő, de lehet hogy egy jó szó, lehet hogy az hogy hagyjam lenyugodni, lehet hogy az hogy kinyilvánítsam felé a szeretetemet. Lehet, hogy az, hogy elnézést kérjek, mert mielőtt megbántott, én is megbántottam valamivel. El kell gondolkodni, hogy az adott szituációból hogy tudom kihozni a legjobbat, vagy ha az adott szituáció esetleg nem is fontos, van-e valami, amit gyakorolhatok rajta keresztül, és elvihetek profitként a következő hasonlóba. Ott akkor már nem fegyvertelenül fogok állni, hanem lesz egy kidolgozott elképzelésem arról, hogy mégis hogyan kéne ezt kezelni. És egyre jobban fog menni. Mint minden, amit gyakorolsz.

Nehezen uralkodsz magadon? Kezdd el, verejtékkel, akármennyire nehéz, előbb-utóbb menni fog alap készség szinten. Ha nem, akkor keress alternatívákat. Vezesd le a feszkót mással, vagy nézz a feszkó mögé. Kapcsolódó írásom: Fájdalom a harag mögött # pszicho

Vigyázz - rossz dolgokban is lehetsz jó

[Egy kedves blogolvasóm valahogy úgy fogalmazta ezt meg régen, hogy aki sokat matat a kakiban, annak kakis lesz a keze.]

Ha rossz dolgokkal tarkítod az életedet, idegből cselekszel, megbántasz embereket, nem megfelelő emberekkel veszed körbe magad, vigyázz, mert erre is igaz, hogy amit sokat gyakorolsz, abban jó leszel. Ha nem vigyázol arra hogy a cselekedeteid negatív következmények nélkül valóak legyenek, akkor abban leszel jó, hogy bánts másokat. Ha negatív emberekkel veszed körbe magad, előbb-utóbb te is negatív leszel. Emberekkel való ismerkedéseim során néha egészen elképesztő dolgokat láttam, volt akinek minden második mondata valamiféle bántás volt (ezt általában hatalmas mellekkel vagy valami ilyesmivel tudták ellensúlyozni). Őszinteség hiánya? Vigyázz, mert ha sokat hazudsz, akkor az fog flottul menni. A világ pedig tükörként működik, amilyen te vagy, kevés kivételtől eltekintve olyan dolgok és emberek fognak körbevenni. Ha úgy érzed, nincsenek barátaid, egész biztosan rosszul csinálsz valamit, tarts önvizsgálatot és nézd meg hogy mit szúrsz el. Ugyanez igaz sok más dologra is, munka, magánélet, párkapcsolat, bármi. Ne azt keresd hogy kit miért vonhatsz felelősségre, keresd azt hogy te miben tudsz jobb lenni, az eredmény nem fog elmaradni. Elmaradni azok az emberek fognak, akik nem fejlődnek veled együtt. Ne tévesszen meg, hogy sokan beszólnak majd hogy tévúton jársz, ezek egy része tipikusan csak nem tudta még meglépni, amit te igen. [Vigyázat, emberek akkor is elmaradhatnak mellőled, ha te magad nem tudsz meglépni valamiket.]

Haszprus

Fájdalom a harag mögött

©   Haszprus   |  

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy haragszol. Persze nem épp most (bár ki tudja), hanem általánosságban.

Az ember előbb-utóbb rájöhet, hogy amikor haragszik valakire, vagy valamire, valójában fáj neki valami, szomorú valami miatt. A kettő érzés egymás mellett is létezhet, de a lényeg, ahogy szerintem a dolog megfogható, hogy a harag a fájdalom fedőszerve.

Ebből két dolog következik. Az egyik, hogy amikor haragszol, tudatosan elkezdhetsz inkább azon gondolkodni, hogy valami fáj. A haragot általában úgy kommunikálod a környezeteddel, hogy szidod őket, becsmérled, bünteted, bántod, játszod a sértődöttet, stb. Mert a harag ezt szüli. De ha tudatában vagy annak, hogy a haragod alatt fájdalom van, a fájdalom nyilvánvalóan segítséget kér, kedvességet, türelmet, megértést, szeretetet. Ha arra fókuszálsz, hogy fáj valami, és képes vagy ezt lekommunikálni a környezeteddel, jobb eséllyel indulsz neki a problémád megoldásának, mert lehet hogy társra találsz benne, és ráadásul közben nem bántasz meg senkit, szóval két dolgot nyersz egyszerre, nem utolsó sorban nem fog fájni utólag a fejed hogy kinek mit is mondtál, vagy kivel miképp viselkedtél.

Amikor a haragodat kommunikálod egy öblös anyázással, aligha találhatsz megértésre. Ha azt kommunikálod, hogy fáj valami, egész esélyes, hogy a környezeted a segítségedre igyekszik. Az anyázással nehéz empatizálni, de ha bánt valami, elvették a kedvenc pöttyös labdádat, azzal sokkal könnyebb.

"Hiányzik a labdám - Gyere megkeressük. Ugye mennyivel életszerűbb, mint az Elvetted a labdámat, te k#csög. - Jaj ne haragudj, visszaadom.

Ezzel a kis trükkel könnyíthetsz az életeden, javíthatod a kapcsolataidat, eliminálod az utólagos fejfájást, és kiléphetsz a nekem miért nem sikerül semmi" kérdéskörből. Már ha ez gátolt eddig. Van aki észre sem veszi.

És akkor második fejezet - amikor rád haragszanak

Amikor te részesülsz egy szoftosabb haragban, képessé válhatsz a fentiek ismeretében, hogy az illető haragja alatt fájdalom van, és kellő önkontroll birtokában fókuszálhatsz az illető fájdalmára, nyugodt maradva, megoldást keresve neki arra, anélkül hogy ő maga képes lenne arra hogy az ön és mások számára teljesen kontraproduktív haragnyilvánítását kontroll alá vegye. # pszicho

Haszprus

Koncepciók - Szerszámosláda

©   Haszprus   |   barátok life energiablog talán

Idén rengeteg koncepcióval lettem gazdagabb, ezekből megosztok egyet.

Az egyik koncepció, amit kaptam, hogy az embereknek van egy szerszámosládájuk, amit hordoznak magukkal, és a benne levő szerszámokat/eszközöket tudják használni. Bármilyen szituációban, legyen az egy probléma, sima hétköznapi kommunikáció, vagy bármi.

Ha például van egy segítség kérése nevű eszköz, és az mondjuk egy kedves ismerősöd (párod, édesanyád, bárki közeli) szerszámosládájából hiányzik, akkor amennyiben ezt felismered, képessé válhatsz rá, hogy ha addig nehezteltél hogy nem kér segítséget egy bizonyos problémához, és ráerőltetni se tudod hogy kérjen már, akkor se haragudj rá, hiszen neki ez a szerszám egyszerűen hiányzik a ládájából.

Amikor ezzel a szerszámosláda koncepcióval szembesültem, felcsillant a szemem, és megkérdeztem, milyen eszközök vannak még?

Ha belegondolunk, gyakorlatilag mindenre ráhúzható, hogy az egy eszköz. Például az udvariasságra, de idén bizonyos formában gazdagabb lettem a "Bocsánatkérés" nevű eszközzel is. Voltak bizonyos emberek, akiktől talán nem a legjobban váltam el. Ráírtam közűlük háromra, részben azért hogy gyakoroljam ezt az eszközt, ebből kettő remekül fogadta, nagyon örültek, és kisvártatva újra barátok lettünk - és hát valójában korábban nem is barátok voltunk. Ezzel az eszközzel (persze azért nem csak ennyin múlott) nyertem magamnak két új barátot.

Viszont amikor valakire haragszol valamiért, mindig érdemes átgondolni, hogy ő vajon meg tudja-e lépni azt a dolgot, amiért, vagy aminek a hiányáért neheztelsz rá.

És persze érdemes átgondolni azt is, hogy a jelenlegi eszköztáradból mi hiányzik. Egy részéről sajnos valószínűleg fogalmad sincs, egy részére viszont rájöhetsz akár a nehézségeid/vágyaid tanulmányozásán keresztül, azokat megbeszélve másokkal, hogy miként lehetne adott helyzeteket megoldani, és ki tudod-e ragadni valahogy az adott megoldást egy általánosan használható eszközzé.

#life pszicho barátok

Haszprus

You can be president

©   Haszprus   |   life energiablog

Annyi gyumolcsot kell begyujteni ittletunk alatt amennyit csak tudunk, es ha a rule-okat koveted, akkor nem fog menni. Az egyik legpozitivabb szavunk a kulonleges. Ki ne erezne megtisztelve magat ha azt mondjak neki hogy kulonleges vagy. Megis a legtobben kovetik a szabalyokat, pedig a kulonleges nyilvanvaloan nem arra vonatkozik hogy mennyire ugyanolyan vagy mint amilyenre probaljak kockara nyesni az embereket. Tovabbi reszletek az elobb megosztott president songban Hasznald ki a sajat adottsagaidat, es ne arra menj hogy hogyan illeszkedhetsz bele az elore legyartott egyenkockaba.

#life pszicho

Haszprus

CoreConsult Systems Kft

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design java javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló

CoreConsult - Your web application development company

PHP Javascript Angular Typescript Node.js Scala Android iOS React Java C# Python Rust Play Sangria GraphQL Kafka Hadoop MSSQL Elastic Mysql Oracle MongoDB Nightwatch Gitlab Bitbucket CI JIRA TDD SCRUM UX design + what not.

business@coreconsult.hu
Olivér Haszpra - haszprus@coreconsult.hu
Gergely Pász - pas@coreconsult.hu

How does this work?

  • CoreConsult provides custom software development as a service, for an hourly rate.
  • At the moment we have about 8 clients (including billion dollar clients from the insurance industry) and 20+ developers/ux designers/testers.
  • If your company needs custom software or web developments, please contact us at business@coreconsult.hu
  • If you are a developer with motivation to work for us, please contact us at contact@coreconsult.hu
Haszprus

Nyaki gerinc MR vizsgálat

©   Haszprus   |   bal life

Nyaki gerinc MR vizsgálat:

T1, T2 súlyozott STIR sagittalis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a cranio-cervicalis átmenettõl a Th.IV. csigolyákig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk C.III-VII. intervertebralis rések magasságában.

A gerinc íve diszharmónikus, a nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként mérsékelt osteophytosissal. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A C.V-VI. résben széles alapú bal mediolateralis-foraminalis protrusio látható, mely mérsélkelt stenosist okoz. A C.VI-VII. résben a discus körkörös protrusio mutat, a forameneket enyhén szûkíti. A myelon jelszerkezete szabályos.

Vélemény: Mérs. spondylosis, polydiscopathia. Protrusio disci C.V-VI. l.s. Protrusio disci C.VI-VII.

A vizsgálat képi dokumentációját CD-n kiadtuk.

Haszprus

Hajléktalanmosó

©   Haszprus   |   life éjjel

Bementem egy autómosóba éjjel és amikor kiszálltam a kocsiból, jött oda egy benzinkutas kolléga, hogy ne haragudjak meg hogy vigyázzak meg minden, egy darabig nem értettem mit mond, aztán láttam hogy ott alszik a mosóban egy hajléktalan. Kérdezték, hogy kidobják-e meg ilyesmi. Mondom dehogy, és visszakérdeztem hogy vagy én most akkor kiálljak a mosóból vagy mi? Én éreztem szarul magam hogy ott mosatom a kocsimat pár méterre a csávótól és felkel meg stb mert bár víz ugye nem érhette, de hangja azért van egy mosónak. Hülye egy helyzet.

Igazából nem értem, hogy a hajléktalanszállókra ha azért nem mennek, mert ellopják egymástól a cuccaikat, akkor a szekrényeken ott miért nincs valami lakat. A kutasokkal erről beszélgettünk egy kicsit, egyébként az a vélekedés hogy a lakatot is ellopják. Oké, makes sense. Nem tudok mit mondani.

Belemehettem volna hogy jó de akkor miért nem valami elmozdíthatatlan zár van rajtuk, de röviden a lényeg annyi, hogy hülye helyzet ez az egész, igazából nem annyira értem hogy mit nem lehet legalább azon megoldani, hogy ilyenkor valami normális helyen aludjanak, és a normális alatt azt értem, hogy bárhol ahol nem -10 fok van. Őszintén szólva nem hiszem hogy egy nem lophatóan zárható szekrény megoldása ekkora technikai kihívás lenne, más problémát nem látok, igaz, nem vagyok kiművelve hajléktalan-kérdésből, de mindjárt olvasgatok is erről a témáról egy kicsit, mert zavar az ügy, és most máshogy zavar mint eddig, kivételesen nem az zavar hogy kéregetnek, hanem hogy hogyhogy nem lehet megoldani ezt a szállás kérdést az utcánál egy fokkal kulturáltabban. Azért nem tűnik annyira nagy technikai kihívásnak, és ne gondoljuk hogy ha a költségekre mutogatunk, akkor annak nincs költsége hogy ezek az emberek egyébként az utcán töltik az éjszakát. Elég bemenni egy sürgősségire éjjel, és rögtön szembesülhetünk a hajléktalanok éjjel jelentkező költségeivel. Amik nyilván csökkenthetőek lennének pl a szállás kérdés javításával. Értitek, ezeknek az embereknek akik egyébként -15 fokban alszanak hóban meg pocsolyában, azért nem lehet kihívás ennél egy fokkal jobb alternatívát mutatni.

Elnézést a témához való teljesen szakavatatlan gondolataimért, elsősorban azoktól akik esetleg ezzel közelebbről foglalkoznak.

Haszprus

CoreConsult

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló
Haszprus

Bottom-up piaci szabályozás

©   Haszprus   |   life seo

Napi okosság a Vacókia blogról, ahol egyébként egy lakásfelújítás (hello seo) követhető milliméter pontosan végig.

"Ha azt tapasztaljuk, hogy bunkó egy eladó, akkor fogjuk magunkat, és távozunk a boltból. Így egyrészt jobb lesz a hangulat az otthonunkban, mert csak olyan tárgyat viszünk be a lakásba, ami pozitív élményeket juttat eszünkbe, másrészt nem támogatjuk a kritikán aluli szereplők helyzetét a versenyszférában. "

Word.

Haszprus

Bőrzseb, nem üveg

©   Haszprus   |   life
Előtte
Utána

Great success.

Valószínűleg a fenti tárca ha nem is velem egykorú volt, de sejthetitek. Kiváló tárca volt.

Haszprus

Élesztő Kuplung Coro 2018-02-10

©   Haszprus   |   barátok buli coro coronita éjjel élesztő mcd rio sör 12e mozi élelmezés film

Levi Gábor Gábor Adri Ági Bianka Eszter Endre Márk -> Élesztő -> 22-kor lelépek, nem iszok, tegnap is itt voltam -> kóla stari szilva (3,3%) (eddig terveztem a programot) -> Éjjel 1, menjetek nyugodtan a kuplungba én meg lépek haza -> Fél órával később a Kuplungban max 3 percre beugrok, nem az én stílusom -> Zsoldos Daniba véletlen belefutottam, hatalmas királyság, fél órát eldiskuráltunk -> dreher vodkaszóda jäger -> zár a hely, 5 óra, megnézzük telón van-e coronita -> naná hogy van -> taxi-> Rio Coronita sör (már nem tudjuk milyen) vodkaszóda jäger -> mcd mélyfilozofálás az élet nagy dolgairól -> reggel 10-re hazaérés

Hát röviden ennyi volt az este, btw kibaszott jó volt, köszi mindenkinek

Haszprus

Ha akartok egy full addiktív játékot

©   Haszprus   |   life

Akkor javaslom a Realm Defense-t. Én legalábbis teljesen ráfüggtem, hozzáteszem komoly pénzeket bele kell tenni ha fullban akarod nyomni, micro-paymentes a játék, csak annyira nem nevezném micronak a szükséges paymenteket. De azért jól elvagyok vele, és ilyen már nagyon rég történt bármilyen játékkal, igaz nem is nagyon szoktam kipróbálni semmit konkrétan.

Haszprus

Ez itt már majdnem az

©   Haszprus   |   life

Megyek 10-re valami bloggertalálkozóra, úgyhogy kell valami friss kontent. Ez itt pont az. Na jó, lehet, hogy majd beszámolok.

17:39 na vajon sikerült-e leparkolni 50 perc alatt a kálvinnál?

A helyes megfejtés: NEM.

Haszprus

Kiváló HDD volt

©   Haszprus   |   hwsw első laptop

Megtörtént életem első olyan HDD nyugdíjazása, ahol a dolog felkészülten, fegyelmezetten zajlott, és általam kontrollálva. Régen egyszer sorozatban elhalt 4 vinyóm egymás utáni napokban, most nem akartam megvárni az utolsó pillanatot, és kockáztatni hogy esetleg magával rántson valamit. Arra lettem figyelmes az utóbbi hetekben, hogy időnként szaggatnak a filmek, bár arra gyanakodtam hogy régi a gépem vagy ilyesmi, aztán a napokban egyre több képhiba jelentkezett, a task managerben feltűnt hogy a vinyó állítólag 100%-on jár, de semmi se fogyasztja a részletes nézet szerint. Felraktam a Hard Disk Sentinelt, ami rögtön jelezte is hogy van 40 hibás szektorom a lemezen, és várhatóan 90 nap már csak az élettartama. Na ez a várható élettartam innentől pár óra alatt 90-ről 20 napra csökkent, addigra szépen lemásoltam róla mindent, és kiszedtem a gépből. Hamarosan vadászok helyette valami másikat. Ez egy 750-es HDD volt egyébként, nemtom hány RPM. Az utódja egy 512-es SSD társaságába fog kerülni, a következő opciók valamelyikeként:

  1. 1 TB 7200 RPM HDD 15e
  2. 2 TB 5400 RPM HDD 23e
  3. 1 TB SSD 93e

Valszeg az 1 terás 7200 RPM-es lesz. Bár majd meglátjuk, lehet hogy még kicsit nézelődök.

jan. 19. 15:48 1TB WD 2.5" Blue SATAIII notebook winchester (WD10SPZX) lett. Elégedett vagyok vele. Halk és olcsó, ez volt a szempont. Az 5200 rpm nem a párszáz forintos difi miatt lett a 7200-eshez képest (az olcsóságot az ssd-khez képest értem), hanem mert utánanéztem neten, a wd vinyókról jókat írtak, emiatt és saját tapasztalatok miatt nem is akartam pl seagate-et, egyéb márkákkal még kevésbé lett volna bizalmam, a wd-nek ez a vinyója pedig messze a legalacsonyabb működési zajszinttel rendelkezik a specifikációk szerint. Nagyon jó volt egy hét az előző hdd-m nélkül, rájöttem hogy a hdd egy igen hangos komponense volt a gépemnek és baromira nem szeretem a zajt. Amíg nem laptop volt a fő gépem, addig konkrétan egy másik szobában volt az asztali gépem, a falat átfúrva átvezetve a kábeleket, direkt hangtompítás miatt.

Haszprus

2017 évösszegzés

©   Haszprus   |   történelem amerika talán

Na, mik történtek idén.

  • Év elején sikerült eljutnom hatodmagammal Vietnámba jeah! 2016-ig nagy fájdalmam volt hogy nem voltam semerre európán kívül, 2016 végére összejött Amerika Bostonnal, és 17 elejére Ázsia Vietnámmal és Kambodzsával
  • Vettem egy lakást ami még épülőben van
  • Eljöttem a logmeinből és vállalkozásba kezdtünk..
  • ..Ami egész jól megy, pár hónaposak vagyunk és már 4-5-6-an toljuk az ipart, vannak stabil ügyfeleink, bevétel, stb, full power.
  • Csajok terén? Nem sok mozgás van. Tavaly kiütöttem magam Rékával és ez annyira lenyomott hogy utána hónapokig nem is akartam senkit, utána pedig már az volt a bajom hogy teljesen konkrétan érdektelen lettem a témában, tudtam fejjel hogy lépni kéne, de nem volt hozzá semmi motivációm. Elkezdtem azon dolgozni hogy a motiváció meglegyen, de annyira sűrű volt a melós téma hogy nem jutott rá energiám. Aztán amikor a váltás megvolt, jött gyorsan két csaj de egyikből se lett semmi komolyabb, azóta megemeltem a szintet hogy mit keresek és alapvetően nem találok semmit. Megjegyzem, élőben nem nagyon tudok hol ismerkedni, ez egy nagy rejtély egyelőre hogy honnan lesz csaj.
  • Most nagyon azon dolgozom hogy a lakásnak meglegyen az uccsó részlete is, ha az megvan akkor jövőre remélhetőleg kicsit lazábban tudok gondolkodni. Sokkal lazábban.
  • December elején elkezdtünk Csabával kondizni, egyelőre toljuk keményen, olyan heti 3 tájéka megvan, kíváncsi vagyok mire visszük. Ha nagyon belelendülök talán az egykori Alakváltozás bejegyzéshez is sikerül tennem egy-két új képet. Na jó az még messze van.
Haszprus

Kondi 2017/12 - Here we go again!

©   Haszprus   |   life kondi
Vettünk Csabával kondibérletet, én havit, ő egy 10 alkalmasat, kurvanagy királyság, le is nyomtunk egy sessiont, olyan 2 óra környéki edzéssel. Állati jó volt újra gyúrni, nem is tudom mikor voltam utoljára, de a lényeg hogy szerintem az elmúlt 3,5 évben valszeg összesen egy kezemen meg tudom számlálni hogy hányszor...
Haszprus

Cigi over, day 4.5

©   Haszprus   |   over

4,5 napja vagyok tiszta. Igazából 3 napig sikerült zéró cigivel, 72 óra után elszívtam egy szálat [igen nagy megnyugtató ereje volt], a negyedik napon pedig további hármat a leggyengébb fehér dunhillből.

Nem tervezek visszatérni, de itt tartok.

Szar dolog hogy nem lehet egyesével venni cigarettaszálakat.

Érdekes kérdés, amiről egy barátommal beszéltünk, hogy vajon a leszokás az abszolút zéró szálat kell-e jelentsen, vagy beleférnek alkalmi kivételek. Nincs határozott állásfoglalásom, bár nyilván a fentiekből az következik hogy én kicsit megengedőbb vagyok a témában.

Haszprus

Cigi over + 72h

©   Haszprus   |   life over
72 órája tiszta (tegnap elég jelentős hangulati önjutalmazást is bezsebelhettem a dologért magamtól), a hiányból fakadó őrület szintje viszont számomra meglepően magas. #leteszemacigit
Haszprus

Cigi over + 48h

©   Haszprus   |   life olivér over talán
Olivér vagyok, 48 órája tiszta. Tegnap este söröztünk haverokkal (nemdohányzó társaság szerencsére) és éjfélkor úgy feltételeztem, hogy fogok tudni cigit tarhálni, de nem tudtam. Így megmenekültem a bűnbeeséstől. Cserébe kénytelen vagyok beszámolni róla, hogy a kísértés foka az elviselhetetlen közelében volt. Talán már túl vagyok rajta. #leteszemacigit
Haszprus

Cigi over + 22 h

©   Haszprus   |   life első over
Leszokás, első 22 óra tapasztalatai: - tűrhetően megvagyok, azért néha igencsak rágyújtanék, de az ennyiből már egyértelmű h meglesz ez a dolog. - amikor már nem bírok magammal, kimegyek a teraszra cigi nélkül ácsorogni
Haszprus

Cigi over

©   Haszprus   |   life over talán
Február óta dohányzom, csúcsidőben olyan napi 15-20 szálat szívhattam. Fekete dunhillel kezdtem ami asszem a legerősebb, azt szürkére cseréltem, és 4 napja a fehéret szívom ami a leggyengébb. Megfogadtam, hogy dec 1-től leteszem. Van a dobozomban még 1 db és úgy gondoltam többet már (talán alkalmi kivételektől eltekintve) nem veszek. Szóval ez itt az uccsó szál.
Haszprus

Samsung EP-NG930B Fast Charge vezeték nélküli töltő

©   Haszprus   |   life power a

Aww yeah finally got my wireless charger.

I hope I'll enjoy it. Lately my phone was almost always out of power due to my laziness.

(A few days ago I had a nameday and found the 16 GB RAM [which was totally not related to that event] so entertaining that I decided to order just one more thing.)

Haszprus

16 GB DONEZ :D

©   Haszprus   |   life talán

16 GB RAM upgrade (from 8) DONEZ!

Több mint 5,5 éves a gépem de eskü gyorsabb mint az előző melóhelyemen levő 900k-s highend macek

15:38 pillanat alatt felment 12G-re a memóriahasználat, gondoljuk el mennyire izzadhatott 8G-n 4G hiányában Megérte JEAH POWERRRR YEAH Komolyan. Kurvára örülök.

Jövőre mosmá eskü lecserélem a gépem talán igazából az van hogy kurva nehéz megfelelő gépet találni, mert ebben van 512 GB SSD, 16 GB RAM, 750 GB HDD, meg egy kb. 3400 cpubenchmark pontot produkáló proci, aminél a mostanság divatos i7-7500U procik alig adnak több pontot (4000 környéke, nem tekintem számottevő különbségnek), a Q-s i7 procik meg ugyan 8000 pont fölött teljesítenek (na az már megérné), csakhogy megint ott vagyok hogy igazából 16GB RAM + 1,5 tera tárhellyel rendelkező gépet gyakorlatilag nem nagyon kapni a piacon 14" vagy kisebb méretben. Konkrétan nem látok olyan gépet ami megfelelne ennek a kritériumnak.

Haszprus

Minden nap tanuljak valamit

©   Haszprus   |   life todo angol

Kitűztem magam elé célnak, hogy minden nap tanuljak valamit. (Az épp megoldandó munkámhoz szükséges dolgokon felül is.)

Ha esetleg van ötleted tanulnivalónak, legyen az 2 perces szócikk, egy szép angol szó, vagy 5 éves egyetemi szak, dobd be nyugodtan az ötleted egy kommentben. Persze tudom manapság már nem nagyon keletkeznek itt kommentek, hisz nem a facebookon vagyunk, szóval a reménytelenek nyugalmával írom ezt.

Haszprus

Development team for hire

©   Haszprus   |   life angular mysql
We are a small group of talented developers. If you need a software, web page, send me a message. You can check me on linkedin.

We mainly focus on:

  • PHP
  • Python
  • Node.js
  • Angular 1, 2, 4
  • Scala
  • DB: MySQL, MSSQL, MongoDB.

Drop me a message at haszprus@gmail.com or facebook.

Haszprus

Bérfejlesztést vállalunk

©   Haszprus   |   life angular mysql nodejs oracle php python scala
Bérfejlesztést vállalunk egy kis csapattal. Ha kell neked szoftver, weblap, dobj rám egy üzit vagy hagyj egy kontaktot. PHP, Python, Nodejs, Angular 1-2-4, Scala, ilyesmi tech stack játszik. Meg persze db-ként mysql, mssql, oracle, mongodb. Vagy bármi egyéb. Érdeklődj itt, vagy a haszprus@gmail.com-on, vagy facebookon.
Haszprus

MOTHERFUCKER.

©   Haszprus   |   life php phpstorm
FUCKING PHPSTORM REFORMATTED array() to [] at commit time, which is not interpreted by the live - old php version - server. of course, my bad, btw. i just didn't notice this.
Haszprus

33 lettem

©   Haszprus   |   barátok life történelem szülinap

Meglepibe kaptam 33. szülinapomra egy beerbike-ot Még amikor 10 méterre álltunk a hősök terén a célponttól, akkor is csak azt hittem hogy beülünk valami helyre iszogatni, és úgy mellékesen koccintunk a szülinapomra Aztán egyre többen lettünk, a bike-on 12-en, a később csatlakozókkal 14-en. Köszönöm mindenkinek a szervezést, fantasztik volt!

Haszprus

Refaktor, új backend feature-ök, ilyesmi

©   Haszprus   |   blog php

Mostanában elég sok időm van, és sokmindent egyszerűen nem csinálhatok, pl nem sportolhatok. Meg minden. Meg egyébként is újra php-zek (vagy hackezek, ld. hhvm*) backenden, úgyhogy ezen apropóból nekikezdtem egy ideje a blog modernizálásának, és tervezem hogy kisebb-nagyobb időszeleteket erre fogok allokálni. Igazából új feature-öket nem tudom mennyire várhatok, először szeretném a meglehetősen legacy kódbázist egy picit modernizálni. Nem egyszerű feladat egyébként, és felmerülhet a but why kérdés is. Hiszen pl nem több értelme lenne-e valami másik nyelven írni egy új motort, vagy valami egészen új dologba kezdeni. Igen, ezek a kérdések validak, a válaszom pedig az hogy most erre van lehetőségem így hosting terén, és egyébként sem akarom veszni hagyni a blogot. 2003 óta létezik, az annyit tesz hogy idén lesz 14 éves (nem semmi azért), és még él, lélegzik, és ezt meg is akarom tartani még egy darabig. Modernizációkra szükség van.

* HHVM is an open-source virtual machine designed for executing programs written in Hack and PHP. HHVM uses a just-in-time (JIT) compilation approach to achieve superior performance while maintaining the development flexibility that PHP provides. HHVM is developed by Facebook.

Úgyhogy ma:

  • Meghegesztettem a szóismétlésekre figyelmemet felhívó cuccot az admin felületen
  • Kiveszi a vízbűl bejegyzésből a szavakat és ha talál olyan címkéket a db-ben akkor ráaggatja őket
  • Ha a bejegyzés címe egy duplikátum lenne akkor hozzáhegeszt valami egyedi azonosítót hogy ne legyenek már duplikátumok (igen, a bejegyzéscím azért nem unique key a db-ben, nyilván, mert miért ne lehetne két bejegyzésnek az a címe hogy Sun is shining)
  • Egyéb refaktor dolgok

Egyébként elgondolkodtam persze azon is - már egy ideje - hogy nem kéne-e valami pluszmelóba tolnom a szabadidőmet, pénzért. Well, it can happen on some day, addig meg igazából ennek is van értelme. Például tök jól flowba kerülök tőle.

Haszprus

Refactor & help & thx

©   Haszprus   |   life

Volt egy csomó refaktor a blogon az elmúlt időkben. Ha találtok bármi bugot [könnyen lehet, nincsenek tesztek és évek óta nem fejlesztettem ezt a projektet aktívan], pls szóljatok. Köszi

Haszprus

Medicover rox

©   Haszprus   |   life

felhívtak a medicovertől hogy munkaalkalmasságira be kéne mennem
ezzel nincs is gond, minden új munkahelyen kell... csak itt még nem tettem meg
de ami a tök jó, hogy egyből le tudtam foglalni másik három időpontot is:
csütörtökön megyek reggel az eiffelbe reumatológiára ahol az MRI-met kiértékelik
csütörtökön este megyek a váci útra a szívritmuszavarral
péntek reggel megyek a munkaalkalmasságira eiffelbe
és feb 21-én leműtenek a váci úton a hátamról egy anyajegyet
királyság.

Haszprus

RSS feed update

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php

Nem tudom használ-e még valaki régi RSS url-eket a blogról (ahol a címekben nincs benne az rss mappa, vagy rss_* a feedek címe), mindenesetre kipurgáltam őket. Ha szeretnéd frissíteni a feedjeidet, a https://blog.haszprus.hu/rss/ címen megteheted. Az rss/bejegyzesek, rss/kommentek, meg ilyesmi című feedek működnek a továbbiakban. (Ezek a címek már évek óta léteznek, az ennél régebbi feedcímeket dobtam ki.)

Egyébként nekimentem a motorháztető alatt egy masszív takarításnak ill. újrastrukturálásnak.

Haszprus

Országos Epidemiológiai Központ POWA :D

©   Haszprus   |   life vietnám power

Kaptam egy rakás oltást, hepatitis A ellen, hepatitis B ellen, polio ellen, tífusz ellen, hatalmas királyság, és vényt tablettára malária ellen. Kurvajó kedvem lett jeaaaah. Nem várt mellékhatás: boldogságérzés Power

Haszprus

Insomnia 17

©   Haszprus   |   fáradtság life
01:50 óta ébren vagyok. Szilveszter óta kicsit mintha elcsesződött volna a bioritmusom. Nagyjából minden nap felébredek 2 óra körül. Igazából elég egyértelműnek tűnne elsőre, hogy ez egy mellékhatás. Valójában passz. Nem, nem azért mert kipihent vagyok.
Haszprus

Boston 2016 dec

©   Haszprus   |   barátok biznisz buli fejlesztés fotózás külföld amerika boston első logmein meló mobilfotó s7

Első utam Amerikába.

A céggel mentünk ki öten, biznisz trip.

Azért elég jófejek voltak velünk, jól éreztük magunkat.

Kérdeztük mit érdemes megnézni a városban, de a leggyakoribb válaszok a pub, kocsma és söröző voltak.

Ennek megfelelően alakult a hetünk.

Milyen Boston? Nos kisebb a különbség, mint gondoltam. Az épített dolgok nagyok, nagyok az épületek, nagyok az ajtók, szélesek a terek, alapvetően minden oversized.

A szállodai szobáink nagyon szépek voltak, ez elsőre nem tűnt fel, alapvetően mindenre rá kellett éreznem kicsit. Ahogy a cég kinti irodáját is elsőre a semmi különös kategóriába tettem, majd ahogy jártuk végig a szinteket, tereket, úgy derült ki hogy vannak nagyon kellemes meglepetések, és így utólag ha visszanézem a képeket, azért eléggé rendben vannak a dolgok.

Én a magam részérl egy dimenziónyi különbségre készültem, de visszafogottabb dolgokat találtam. Bár azt mondják a tapasztaltak, hogy Boston nagyon európai, és Amerika jellege más helyeken jön elő igazán. Majd igyekszem még menni erre-arra, merítettem egy kis erőt ebből a tripből, 2017-ben igyekszem többfelé utazni.

A cég. Adnak a terekre, hogy megtaláld magadnak azt a helyet ahol szívesen vagy. Mivel úgyis laptopod van, ezért dolgozhatsz akárhonnan. Szerintem nagyon rendben van.

Haszprus

Small thoughts from a small man (dear diary)

©   Haszprus   |   barátok life coronita élesztő

Tegnap 22-kor ébredtem, eredetileg nem akartam sörözni, mert hulla fáradt voltam, és aszociális, de a haverok már az élesztőben voltak, hatalmas partiarc módjára autóval mentem oda (magyarán nem ihattam ugye), aztán ez nem volt annyira nagyon rossz döntés egyébként, mert utána legalább át tudtunk jönni ide anélkül hogy megfagytunk volna a -16 fokos éjszakában, és tovább alapozhattunk egy kis coronitára, ahova kivételesen még be is engedtek (azt a stratégiát választottam hogy a sárga kabát helyett egy standard fekete dzsekiben mentem és szigorúan nem néztem az őr szemébe), fent egy nem is rossz csaj leszólított, és eldumálgattunk röviden. Azon méláztam, hogy ez vajon miért lehet, bejön az ápolatlan méretűre nőtt szakáll, vagy a vágásra érett haj, vagy a céges ingyenkardigán, nem tudom, de valamelyik vagy ezek így együtt működtek. Mindenesetre 10 évnyi ugyanoda járás után ma kipróbáltam egy új fodrászt, a headonistot, elég jó volt, elégedett vagyok. Nem tudom még hogy mennyire járok majd vissza, mert amúgy a sajátomat is tökre szeretem és olcsóbb is (tudtad hogy egy élet alatt több millió forintot elkölt(h)e(t)sz pusztán kizárólag csak fodrászra*? your choices actually do make a difference), de most úgy érzem hogy ráférnek a változások a dolgaimra. 2017, az utazás és a változás éve.

* egy ember kb 70 éven át jár fodrászhoz, tegyük fel h havonta, tegyük fel h 2000 Ft / alkalom. Emberünknek ez ennyibe kerül: 2000 * 12 * 70 = 1,68m Ft.
Tegyük fel h emberünk úgy dönt, hogy kicsit gyakrabban megy (három hetente), kicsit stílusosabb fodrászhoz, kicsit profibb hajért, mondjuk 4500 Ft / alkalom. Ez ennyibe kerül: 5,5m Ft.
Tényleg 4 millió forint sorsáról dönthetsz azzal hogy milyen fodrászhoz jársz? Igen. Ez van. És akkor van még pár döntés az életben. Azt már ne is számoljuk hogy mennyibe kerül a kaja, amit nem havonta 1x eszel, hanem minden áldott nap. De segítek. Ha napi 3000 Ft-ot költesz kajára, az 70 évre nézve 78m Ft. Igen, amikor arról döntesz, hogy az olcsóbb ebédmenüt eszed vagy a drágábbat, vagy hogy otthonról viszel-e esetleg kaját, vagy hogy csapvíz helyett palackos vizet iszol-e, akkor egy komplett lakás áráról döntesz valójában.

Haszprus

'nam

©   Haszprus   |   life power utazás

Vietnámba jegyek megvéve, here we go.

2017, az utazás éve.

Further keywords:

  • Ho si minh
  • Cambodia
  • Pho quoc
  • 6 fő
  • Impulzusutazás
  • Power
Haszprus

We are back

©   Haszprus   |   life blog fejlesztés
Na az elmúlt 1 hétben kicsit vacakolt a blog, így lemaradtunk pár posztról, de remélem most már oké lesz. Hamarosan írok majd összefoglalót 2016-ról, meg terveket idénre, meg mindent.
Haszprus

Nem lesz miről beszélni

©   Haszprus   |   life

Egyik haverom megjegyezte hogy ha túl sok dolgot leírok neten, akkor élőben már nem lesz miről beszélni.

Mostanában nem is nagyon akarok.

De kicsit visszakanyarodnék ahhoz az érzelmi és értelmi félhalott csajhoz, akiről írtam 2 bejegyzéssel korábban. Szóval úgy adódott hogy jártunk szűk másfél hónapot (a kapcsolat körítésével együtt mondjuk duplaennyi időről beszélünk), és ezidő alatt én pont két cég közötti időt töltöttem, meg vizsgaidőszakban voltam. Elmentem dolgozni az új céghez (tehát a csaj aznap találkozott a dolgozó Olivérrel először), első napomon találkoztunk, és felvetettem azt a megfigyelést felé, hogy egy órányi beszélgetés alatt sem kérdezte meg hogy milyen az új cég, milyen a napom. Az volt a válasz: már megírtam messengeren, és küldtem képeket is.

Óh. Akkor nincs kérdésem. Jó tudni hogy az ember párja ennyire érdeklődő. Olyan emberek vannak hogy egyszerűen beszarsz. És csak azért szívom a fogam hogy egy ilyen ember miatt képes voltam besérülni, még így 4-5 hónap távlatából sem tértem magamhoz.

Haszprus

Külföldi utak

©   Haszprus   |   külföld boston logmein

Régen szerettem utazni. Persze manapság is szeretnék, de már vége a felhőtlen kornak amikor valaki más megszervezi és kifizeti az egészet. Persze még mindig vannak utazási irodák, de eszem ágában nem lenne már azokkal menni.

Node a lényeg hogy még sosem voltam Amerikában, legalábbis nemrég ez a kijelentés még igaz volt, szerencsére ma már nem. Kicsit cikinek is éreztem, tekintve hogy 32 vagyok, és az egész családom kb wc-re is Amerikába jár.

Úgy adódott, hogy a céggel elmehettem Bostonba egy hétre, erről majd írok egy bejegyzést, de ami ennél sokkal fontosabb, az ennek a folyománya: végre egy kicsit felszabadultam az anyagi mentális korlátoltság elől, azt hiszem újra fogok merni utazásra költeni. Azt még nem döntöttem el, hogy vajon kipróbálom-e a dolgot egyedül, de társsal biztosan. Persze ennek némiképp útjába áll, hogy most nincs párom. De ami késik, nem múlik.

Haszprus

Kurvák vére a normafán

©   Haszprus   |   life

Idén nyáron összejöttem egy kurvával (jelen esetben a kurva azt jelenti, hogy a második randink előtti estén lefeküdt valami másik faszival, nem az exével vagy ilyesmi hanem csak valami másik random faszival a netről, akivel addigra amúgy azért már tudta hogy úgyse lesz semmi, de - ahogy mondta, nagyon viszketett - majd amikor már úgy kb együtt voltunk akkor ezt a lehető legtermészetesebben közölte, nem viccelek, tényleg a legtermészetesebben mondta hogy lefeküdt egy csávóval, majd kiszállt a kocsiból, merthogy épp akkor értünk egy parkolóba, aztán indult is hogy most akkor megyünk sétálgatni), aki nem szerette a normafát (szóval a csaj). Én imádtam a normafát egész életemben, amióta csak ismerem. De azóta valamiért nem járok fel oda. Nem tudom miért. Hogy a fenében működik ez? Miért értéktelenedett el a normafa a szememben azóta?

Ugyanez a csaj megkérdezte hogy ő ugyan mit tanulhatna tőlem. Utána nem mentem el a másoddiplomám átadóünnepségére. Miért nem? Hogy a fenében működik ez?

Értéktelennek érzem magam egy olyan csaj miatt, aki nyilvánvalóan érzelmi és értelmi félhalott volt? Hogy a fenében működik ez?

* Arra jöttem rá ahogy ezt a bejegyzést írtam, hogy a parkoló ahol a csaj kiszállt a kocsiból, az pont a normafa parkolója volt. Lehet hogy ez a kellemetlen emlék fűződik hozzá? Hát ez lehet. Bár mondjuk én azt gondolom hogy inkább attól értéktelenedett el valahogy a szememben, hogy átvettem a csaj értékrendjéből ezt is hogy a normafa nem fasza. De ez egy fasság, és kérem vissza a normafát. Hát hogy a fenében működik ez?

Azt hiszem beszállok a kocsimba és felmegyek a hegyre, és sétálok egyet, akkor is ha éjjel 1 van. Legalább leírtam valahova hogy mi történik, és ha már úgy döntöttek a problémák hogy nem oldódnak meg maguktól, akkor kénytelen leszek erőből megoldani őket.

05:06 eljutottam a normafára és bár nagyon csúszott a jég de azért jó volt, még ha csak pár métert is tudtam sétálni. Láttam a várost fentről, szép volt, nem úgy mint Alsónémedi, amerre mostanában járok, nem is tudom miért. Ja de, mert egyenes az út és unalmas. Ja meg sok arra a kurva. A nosztalgia.

Ami azt illeti, számottevően jobban érzem magam.

Haszprus

What is missing

©   Haszprus   |   barátok life idézet

IRCQuote fight! In the ring:

egy ex nekem is ez az elso karim miota nem vagy
Haszprus
nem csajügyi problémáim vannak, bár tudom hogy sokkal jobban lennék bnővel de vhogy nem hiányzik. azt is tudom hogy jobban lennék barátok közt, de az se hiányzik. nem hiányzik semmi. a saját döntésemből nem vagyok senkivel. nem tudom pontosan hogy miért. valószínűleg túl sok bántás ért az életben és nem tudom feldolgozni már. az a fura hogy réka után még voltam gyorsan egy csajjal (nem szex), de azóta nem. de nem annyira a csaj hiányzik mint mondtam. hanem úgy az élet. eltűntek a hobbijaim, eltűntek a tevékenységeim, kb minden amit csináltam az életben. régen szerettem bringázni, rengeteget bringáztam. rengeteget fotóztam. mentem haverokkal, stb. sportoltam sokat. ezekből semelyiket, egyiket se csinálom már. nem csinálok semmit csak fejlesztek, és azt se hobbiból hanem a munkahelyi dolgaimat csinálom. olyan szinten amit a cég is felismer (idézek a pár napja kapott év végi értékelésemből: A szakmai tudásodat, befektetett munkát energiát senki nem kérdőjelezi meg, messze túlmutat mindenkin.). de mást nem csinálok. érdekes módon. a lumbágóm nagyon betett a sportnak, az elferdült ujjammal pedig egy kriplinek érzem magam. féltem is a bal kezemet, minden nap csinálok valamit amikor eszembe jut hogy nehogy valami baja legyen. féltem őket a súlyok emelgetésétől is, de attól a hátamat is féltem, a lumbágó óta ha kicsit edzettem általában mindig elkezdett fájni. a lumbágó olyan dolog hogy konkrétan 20 percig nem bírtam fizikailag kimászni az ágyból amikor legelőször belémütött. az idei évem egy egészségügyi csapás. a fogam vérzése (azt még láttad), az ujjam eltörése és szarul összeforrása (végleges sérülés), a lumbágó (az is most már fél éve megvan és úgy tűnik az se valami ideiglenes dolog), aztán a medicovernél azt mondták h mélyvénás trombózisom van (konkrétan mentőt hívtak rám), ... ezek mennek... elkezdtem kivonulni az életből, ha ránézek a régi fotóimra (volt bnőimre vagy csak egyedülálló képekre), azt látom h én már nem vagyok abban a korban mint a képeken, már nem vagyok randikorú, itt már nem lesz semmi ami beindítana egy kapcsolatot... és amúgy nem a kapcsolat hiányzik mint azt hosszasan fejtegettem, erről tképp csak amiatt írok ennyit hogy úgy érzem erre kérdeztél rá az első karácsony nélküled c. mondattal... szóval nem ez zavar... hanem h nincs családom... minden más kapcsolat, legyen az akár barát, barátnő, semmi a családhoz képest. a család örökre ott van, megmarad, bármi is van, a barátok, barátnők, mind csak múló dolgok, még egy gyereket is elvihet az asszony, hiába az igazi vérrokonság... a valódi elvehetetlen kapcsolatok csak a szülők és testvérek felé vannak, velük lehet ugyan összeveszni de az idő mindig begyógyítja a családi sebeket... nos, nekem nincsenek ilyen jellegű kapcsolataim.
Haszprus

Instead of celebrating

©   Haszprus   |   life
Most pedig élő közvetítés következik a diplomaosztómról. Ja nem, mert itthon fekszem. Nem volt kit meghívni. Köszi anyu, köszi apu.
Haszprus

A depiblog maga

©   Haszprus   |   life

Olyan egyszerű lenne csak simán félrerántani a kormányt.

I know that noone would care.

And by caring I don't mean some messages and likes.

Haszprus

LogMeIn 3,5 hónapja

©   Haszprus   |   life logmein

Három és fél hónapja vagyok a logmeinben.

Tegnap megdicsértek a csoport előtt.

Ma pedig a menedzserem mondta hogy 3 engineering manager van a lastpasson és akár lehetnék a negyedik. Illetve többszörösen célozgatott rá hogy meg fog látszani a teljesítményem az értékelésemen (pozitív értelemben). Remélem ez pénzt jelent.

Decemberben megyünk Bostonba 5-en, többek közt én.

Haszprus

Négynapos hétvége következik

©   Haszprus   |   life

Semmi ötletem sincs a hétvégére. Félreértés ne essék, nem társaságot keresek, csak valami ötletet. Lett volna egy négy napos prága egy társasággal, de azt lemondtam, mert félek hogy nem bírná a hátam. Valami pihentető dologra gondoltam, lazulás, esetleg vinnék magammal gépet, nem nagyon akarok semmit csinálni. Részben meg mégis vágyok arra hogy valami különlegeset csináljak. Csak leírtam a gondolataimat.

Haszprus

living in the past

©   Haszprus   |   life

Ebben a világban ahol bárkiről bármennyi információ elérhető neten (vagy legalábbis valamennyi), vagy épp a saját gépemen, netán a blogomon, sokkal nehezebb elfelejteni dolgokat, embereket.

Haszprus

Mazda cx5

©   Haszprus   |   life
Voltam mazda cx5 tesztvezetesen, nagyon allat volt tetszett. Automata valtos. A sajatomba visszaulni is nagyon allat volt manual valto rulez
Haszprus

Cymbalta

©   Haszprus   |   life
Felírattam egy új szorongásoldót, cymbalta 0.30. Kíváncsian várom a hatását. Sajnos legalább két hét kell neki hozzá.
Haszprus

I have an Apple

©   Haszprus   |   hwsw apple

Kaptam melóban egy 15,4"-os MacBook Pro gépet, 512 GB SSD-vel, 2.5 GHz CPU-val, 16 GB RAM-mal. Ahogy látom, ez nem egy rossz modell. Ismerkedünk. Az elején fáj de utána állítólag jobb lesz. A HHVM-et első körben nem sikerült feltekerni rá, de leadtam a megfelelő ticketeket.

Haszprus

Big Data alapfogalmak

©   Haszprus   |   fejlesztés big data

Utánanézni

  • hive: A Hive egy adattárház infrastruktúra Hadoop alapokon. A HiveQL egy SQL szerű absztrakciós réteg a Hadoop fölé. Eredetileg a fb fejlesztette. Az Apache csinált belőle egy forkot, az Apache Hive-ot.
  • sqoop
  • hadoop
  • pig
  • hdfs
  • flume
  • mapreduce
  • impala
  • solr
  • spark
  • sentry.
  • BigQuery
  • DataFlow
  • Google Pub/Sub
  • BigTable
  • ETL
  • Gobblin
  • Unified ingestion for hadoop
  • Kafka
  • Espresso Kafka
  • Samza
  • Presto
  • Scalding
  • WhereHows built by linkedin, where is the data and how did it get there.
  • Pinot
  • Helix
Haszprus

Szombaton kihagytam egy bulit ahol lettek volna csajok

©   Haszprus   |   barátok life

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
Szia, nem tuti h jövök végül, ha igen, akkor később. Bocsi. [személyes okok, szorongás, idegen társaság, ilyesmi, megértést megköszönöm hívtam amúgy arcokat akiket odaillőnek gondoltam de a mai nap nem volt jó nekik]
Ágnes Ne szorongj
En is ilyen vagyok
De egy palinka felold
vagy tobb
Es kedves tarsasag, egyszeru emberekkel
olyanok, mint mi nem sztarok
Haszprus
am néztem h értelmes felhozatal lesz
Ágnes igen szoval sokkal jobb, mint otthon egyedul

Végül éjfélre készültem el, előtte elmentem kondizni, és éjfélkor már úgy gondoltam h bizti nincs értelme menni. Fáradt voltam és nem tetszettem magamnak.

Haszprus

Testösszetétel

©   Haszprus   |   kondi life

Volt a logmeinben szept 13-án egy health day, amiben egy sportkártyás testösszetétel mérést megejtettek rajtam. Az eredmények ugye nem annyira pozitívak, az elmúlt 2-3 évben rettenetesen leromlott az állapotom, a következő okokból, szerintem:

  1. Nem eszek itthoni kaját, nem főz senki [értsd, kizárólag éttermi trasht eszek]
  2. Meglett a mazda, a wc-re is azzal közlekedtem jódarabig
  3. EPAM és Endticket: túl közeli munkahelyek, és junkfood kedvelő kollégák
  4. Nem futok és nem kondizok (ráadásul idén tragédiák sorozata miatt nem is sportolhattam, részben idő, részben eltiltás miatt, ld elhúzódó fogműtét, vizsgaidőszak, ujjtörés, lumbágó, plusz akikkel jártam kondizni azok elkezdtek más időpontban vagy más helyre járni, egyedül meg nem sok kedvem van eleve)
  5. Nem ... öö volt még vmi majd eszembe jut.

Na és a lényeg: a testösszetétel mérés eredménye pdf

Mik a teendőim?

  1. ... todo
Haszprus

Poker & grill & other achievements

©   Haszprus   |   english

Kicsit több időm lett MBA után. A héten megtanultam pókerezni (annyi évnyi ellenállás után), és végre egyedül összedobtam egy grillt a telken. Tudom nem nagy life achievement, but still. For me, it is. Emellett elkezdtem szisztematikusan angolt tanulni [ugye nem mintha szarul menne, többször dolgoztam angol anyanyelvűekkel, de mindig van hova fejlődni], holnap megyek fogfehérítésre ismét, a lakásomat is elkezdtem felújítgatni, meg a telekre is veszek pár holmit. Ezek mennek mostanság. Ja meg a szingli élet. Gyakorlom kicsit az egyedüllétet. [Nem is tudom merre ismerkedhetnék egyáltalán, a környezetem 99%-ban csávókból áll, kicsit körülményes így találni egy normális párt.] Good or bad, I let you decide. Meg egyéb nagyobb vonalú terveim is vannak a következő fél évre, de az nem téma itt. Az előző hetekről meg egy csomó mindenről feltennék pár képet. De majd... Nehéz blogot futtatni a facebookos kétszavas megosztások korában, meg a legtöbb téma úgyis túl privát.

Haszprus

Crunch 2016

©   Haszprus   |   fejlesztés logmein konferencia

Kaptam a Crunch konferenciára belépőt Jeah.

Mi lesz terítéken?

Csütörtök

  • Andy Cotgreave: The Beautiful Science of Data Visualization
  • Dan McKinley: Data Driven Products Now!
  • Jeff Magnusson: Engineers Shouldn’t Write ETL: Optimizing Data Science Teams
  • Mike Elsmore: NoSQL is a lie
  • Colin McFarland: Experimentation at Skyscanner
  • Sean Braithwaite: Mechanics of data pipelines
  • Jeroen Janssens: The Polyglot Data Scientist
  • Marton Trencseni: Data Science in Facebook Product Teams
  • Szilárd Pafka: No-Bullshit Data Science
  • Dirk Duellmann: Understanding the computing for the Large Hadron Collider at CERN
  • Mike Olson: Big Data in the Real World: Technology and Use Cases

Péntek

  • Ben Yoskovitz: Product Management: Data + Guts
  • Wouter de Bie: Changing the tires of a moving car - Moving Spotify's Data Infrastructure from on-premise to Google Cloud Platform
  • Jonathan Magnusson: Data is King
  • Sergii Khomenko: From Data Science to Production - deploy, scale, enjoy
  • Alex Dean: Asynchronous micro-services and the unified log
  • Elena Verna: Pricing Page Optimization
  • Yash Nelapati: Behind of the scenes of Pinterest
  • Shirshanka Das: Big Data Infrastructure @ LinkedIn
  • Dharmesh Desai Creative Data Science Trends that Transform Marketplaces
  • Danny Yuan: Realtime Stream Processing @Uber
  • Michael Hunger: Enabling the Panama Papers Investigations with Open Source Tools
  • Casey Stella: Data Preparation for Data Science: A Field Guide
Haszprus

MBA DONEZ

©   Haszprus   |   bme life mba történelem tanulás

Sikerült lediplomázni, már megint.

Mi ez az MBA?

BME MBA, azaz Master of Business Administration. Ugyanott, ahol az első MSC diplomámat szereztem mérnök informatikából, a BME-n. (Valójában ötéves osztatlan képzésen, de azt nehezebb leírni.)

Miért csináltam MBA-t?

Mindig is érdekelt a menedzsment és a pénzügy, a cégvezetéshez szükséges dolgok, illetve régóta játszom a gondolattal, hogy valamilyen vezető szerepet töltsek be valahol. Ilyesmire volt is példa a múltamban, de gondoltam, nem rossz az, ha intézményesített formában is felszedek némi know-howt. Például ne egy leendő saját cégemen tanuljam meg hogy mit ne csináljak. Eddig már megérte? Eddig már meg. A jövőben remélem még jobban meg fogja. A tudásomat mindenképp sikerült szélesíteni, megismertem új embereket, sőt, új emberek is megismertek engem. Kicsit kikerültem a kocka világból, de közben nem távolodtam el tőle. Közelebb érzem magam a cégvezetéshez, és a cégvezetés is közelebb érez engem. Win-win.

Diplomaátvétel decemberben

Stay tuned.

Haszprus

Termelésszervezés DONEZ

©   Haszprus   |   mba
Aww yeah es most jottem ki vallalati kommunikaciorol, szerintem az is siman megvan. Jovo heten strategiai menedzsment, aztan mar csak zarovizsga, vedes. Csak
Haszprus

Pénzügy szigorlat DONEZ

©   Haszprus   |   mba

Megvan a pénzügy szigorlat, és négyes, el se hiszem. Úgy paráztam tőle... Na jó elhiszem, igazából q jó voltam. (Markowitz-modell és tőkepiaci hatékonyság, ha megnézem 60 év múlva ezt a bejegyzést, emlékezzek rá. )

Na még négy vizsga kell a diplomához (projektmenedzsment, stratégiai menedzsment, vállalati kommunikáció, termelésszervezés), aztán záróvizsga, védés. Bízom benne hogy ezekkel már megleszek a hátra lévő 20 napban

Haszprus

Kondi summer

©   Haszprus   |   life kondi futás
Hosszu kihagyas utan vegre ujra eljutottam kondiba. Rehabilitacios edzes Kivetelesen egyedul. Mostanaban szokasokat epitek a Fabulous es a Habits appokkal. Reggeli, tanulas, edzes stb.
Haszprus

LEAD LEAD

©   Haszprus   |   fejlesztés ceo endticket interjú

Kedden megyek egy interjúra a tech directorral egy cégbe, ahol 3 csapatvezetőt kéne vezetni, eközben Pas felajánlotta az új cégü(n)k CEO poziját.

Haszprus

Bölcsességfog eltávolítása műtéti úton

©   Haszprus   |   life

Sikerült egy ajánlott ismerősnél kiműttetni a jobb alsó bölcsességfogamat, akivel amúgy maximálisan elégedett is vagyok. Az arcomon lett egy nagy duzzanat, ahogy az előre jelezve is volt. A fog marha nehezen jött ki, nagy volt, és mélyen volt, egy ínymetszéssel kezdtünk, aztán csontfúrás stb, a fog kettémetszése hogy kiférjen, aztán még további hat lyuknagyobbítás mert tényleg nehezen adta magát. Fájdalomnak nyoma sem volt, igazából amikor kijöttem a rendelőből, madarat lehetett velem fogatni, annyira örültem hogy végre túl vagyok rajta.

Sajnos másfél nap után nem várt komplikációk merültek fel. Kattintás után 18+ képek saját felelősségre. Tényleg nem lesz guszti.

Haszprus

Angular 2

©   Haszprus   |   endticket fejlesztés angular javascript

A héten bejött hozzánk VDavid és megírtuk az első kis Angular 2 projektemet (TypeScriptben), persze csak kis kód, tutorial alapján, de nem is ez a lényeg, hanem hogy végre van egy Angular 2-es code base-em. Juhu!

Hogyan tovább?

Haszprus

MBA 3. vizsgaidőszak DONE

©   Haszprus   |   mba történelem

Vizsgaidőszak DONE!
JEAH

Harmadik félév MBA-n letudva. Magam mögött hagyott tárgyak:

  1. Befektetések
  2. Logisztika
  3. Termelés és szolgáltatásmenedzsment
  4. Közösségi gazdaságtan
  5. Reklámjog
  6. Marketing

Februártól új félév, negyedik, és egyben utolsó, legalábbis ha sikerül egyben letudni. Mikre számíthatunk benne?

  • Stratégiai menedzsment
  • Gazdaságpolitika
  • Projektmenedzsment
  • Intenzív kurzus
  • Menedzsment szigorlat
  • Specializáció 3.
  • Specializáció 4.
  • Specializáció 5.
  • Szabadon választható tárgyak II.
  • Diplomatervezés

Mint látszik az uccsó félév elég customizálható, majd megnézem miket vegyek fel. Állítólag valami 10% képes letudni egy félév alatt azt. Ezt nem tudom igaz-e egyáltalán, de majd meglátjuk.

Haszprus

A visszatérő

©   Haszprus   |   mozi

Hát nem tudom nektek hogy tetszett a Visszatérő, de szerintem rettenet tré plusz hihetetlen volt egy csomó olyan kérdéssel hogy pl. a csávó mit keresett egyfolytában a jéghideg vízben (hogy nem fázott meg), miért evett folyton nyers húst amikor ott lobogott FOLYTON a tűz kb mindenhol, miért nem tudott megszólalni amikor épp megölni készültek és miért tudott beszélni a halott fiához. Why why why. Persze lehet hogy benézem ezeket a dolgokat és van rá logikus magyarázat. Nekem sajnos egy picit uncsi volt

Haszprus

F* notifications

©   Haszprus   |   life

egy olyan appra lenne szükségem vagy settingre ami lehetővé teszi hogy a notificationöket csak batchesítve kapjam meg, amikor megnyomom h show my notifications. és akkor minden jön egyszerre, addig meg nem.

erre majdnem jó lenne az hogy kikapcsolom a telefonon a netet, de két dolog miatt mégse:

  1. böngészni meg írni azért akarok, csak interruptot nem akarok
  2. ha ez a fenti még nem is lenne gond, a net bekapcsolásakor elkezd syncelni egy percig, na azt se akarom
Haszprus

Gyúrjunk vazze

©   Haszprus   |   life

A következő fél évben újra aktívabb kondizásba kezdek, azt hiszem. Nagyon elegem lett abból, hogy most decemberre teljesen megszűnt az immunrendszerem működni, hogy úgy fájt a derekam mintha 90 éves lennék. Mozogni kell, és kiszállni a kocsiból is néha. Már voltam is teremben és kétszer gyalog mentem be melóba (1 km-re, whoa! )

Haszprus

Propaganda

©   Haszprus   |   endticket python epam typescript

Hali!

Well, orulok ha elvezed. Nekem eletem legjobb valtasa volt. Bocsi nagyon elszoktam mar a levelezgetestol, vicces de ossze kell gyujteni az erot arra h egy egysorosnal hosszabb valamit irjak v olvassak. Penzben nekem szemely szerint jobb mint az epam, vez fejleszto poziban vok itt, amiota itt vagyok reszlegesen bevezetesre kerult a typescript, a jshint tslint, a scrum, heti sprintekkel (azon meg dolgozok h igyekezzunk realisabban tervezni oket), redminerol attertunk taigara, vettunk fel manual teszteloket, lettek processek, bevezettuk a feature brancheket frontenden is (eddig ment minden a masterbe), code review lett, amibol refaktoraltattam 10 controllert angularban es tovabbi 20 varat magara, vegigprobaltuk a protractort, a nightmare-t, es a nightwatchot, ezek end to end ui test frameworkok, vegul a nightwatchra esett a valasztasom es abban elkezdtem irni e2e teszteket (cucumbert szerettem volna eredetileg de vegulis ez lett), amiket az infras srac mar be is tett h fussanak automatikusan a dev szerveren commitra. Eleg porgos itt az elet. most epp itthon vok es tanulok a szombati vizsgamra. Van backendunk is python + mongoban, de arra egyelore keves ralatasom van. Majd idovel, egyelore orulok ha a rendszert megismerem. Ami a legjobb h a hangulat maximalisan jo es laza az epam utan. Amugy egy masik epamos csapatomban az is jo volt, a legutobbiban ez kevesbe sikerult, ahogy te is irtad kicsit kevesbe lazak az emberek ott. Az ot evvel ezelotti arcokkal viszont pont nemreg voltam sorozniz es azert remelem h a mostaniakkal is leszek meg vmikor.

Haszprus

Nightwatch js end to end ui test automation framework

©   Haszprus   |   fejlesztés angular endticket

We started to use Nightwatch js a few days ago and I'm totally satisfied with it, even if I have some smaller questions that need to be answered.

The progress is that I could easily create screenshots with it, it can run selenium automatically, the documentation has a clever way about how to create page object models, which are actually super lightweightly implemented in Nightwatch and they are very easy to use. The tests become easily clear and clean, I think they are very readable (I've seen some tests in the last few years so trust me on this one).

I'm very happy that we found this.

Haszprus

South Park S19

©   Haszprus   |   life

Az idei south park részek valahogy átgondoltabbnak tűnnek Kíváncsi vagyok milyen lesz az évad maradék része.

Haszprus

Mobile-ready

©   Haszprus   |   life
Okay, so I have created my first mobile-ready design. With angular. In typescript. I know, I know, it's 2015, but still, I never looked into mobile ready design, but actually it became pretty useful since I wrote a little calendar page (youlog) that I can use on my phone.
Haszprus

Második félév over :)

©   Haszprus   |   bme mba történelem haszpra olivér haszprus

MBA második félévi vizsgaidőszak lezárult Augusztusban azért még találkozunk egy kis vállalati pénzügyekre, asszem Amit nem bánok egyáltalán.

Ebben a félévben elvégzett tárgyak:

  • Hatékony vezetés - na ez egy kurvajó tárgy volt, ajánlom mindenkinek, aki vezetéssel akar foglalkozni
  • Emberi erőforrás menedzsment
  • Technológiamenedzsment
  • Változásmenedzsment
  • Gazdaságtörténet
  • Bankügyletek
  • És akkor ugye Vállalati pénzügyek még hátra van augusztusban

A Származtatott termékek és reálopciók c. tárgyat végül bár felvettem pluszba, de nem csináltam meg, nem érdekelt kellőképpen és nem éreztem kellően felkészültnek magamat egy vizsgához.

jún. 30. 18:08 azt hittem VP-ből kénytelen leszek aug végén menni de meglett hármassal Én meg itt készültem nagyban a pótlásra

Haszprus

TypeScript

©   Haszprus   |   life angular typescript

Kicsit nézegettem a TypeScriptet az Angular 2 miatt, semmi ijesztő nincs benne, szimpatikus Nemrégiben még elég ferde szemmel néztem rá. De tulajdonképpen tök cool, és azoknak is jó, akik szeretik az erősen típusos cuccokat, és esetleg ennek hiánya miatt viszolyogtak volna a javascripttől.

Haszprus

life rox

©   Haszprus   |   endticket life angular
life rox bent kibaszott jo haladas, api refaktor, ui unit teszt refaktor, brian, tamas, juli, ronald vegre nem nyomja el a projektet kriszta nalam aludt, kurvajo volt (2x) lilla is engem akar anna is porog agi is szeretne talizni vasarnap passzal elkezdunk endticket angular unit tesztelni talalkozom mainframe-mel is aki most itthon van irorszagbol. Minden kurvajoooo!
Haszprus

Jön, jön, jön! A Trailer!

©   Haszprus   |   life mazda

Tegnap este jobb oldalon dupla durrdefekt, két gumi kuka, felni javítandó, mazda assistance, fullplatós tréler, gumis, budapesti útfelújítók szevasztok! A széthagyott vasdarabokért külön köszönet.

Ami pozitív:

  • ritkán látom az autómat kívülről működés közben, gyönyörű
  • mazda assistance rox
  • a tréleres csávó egy komplett one man showt nyomott vezetés közben, az a kategória aki nyugodtan elmehetne standup comedysnek

Ami megfizethetetlen:

  • a hang amikor full leeresztett kerékkel rákanyarodik a trélerre
Haszprus

Things at EPAM & life 2015Q1

©   Haszprus   |   epam fejlesztés life angular energiablog javascript meló php scala

Nagyon érdekes megfigyeléseket tettem a projektünkön az API-val, a UI tesztjeinkkel kapcsolatban. Az API backendünk ugye Scala, találtam benne egy csomó refaktorálni való dolgot, Scalatrát használunk egyébként frameworkként, és természetesen nem mondhatom el a pontos refaktorálnivaló dolgot, de nagyon izginek ígérkezik, már elkezdtem dolgozni rajta illetve a többieket is bevontam, konzultáltam velük hogy szerintük miképp lehetne megoldani, hiszen én alapvetően eddig a UI-on tevékenykedtem, a Scalaban nem mélyültem el. Viszont most el akarok. Nem triviális a dolog, az ügyfél is kell hozzá egy kicsit, de bízom benne hogy tudunk alkotni valamit.

A másik rész ahol észrevettem dolgokat, azok a UI unit tesztjeink, úgy látom hogy ott is lenne mit megmódosítani, ez is izgalmasnak ígérkezik, vagy ha nem is izgalmasnak, de legalábbis nagy munkának.

Volt egy angular migráció is a hétvégén az amcsiknál, kíváncsian várom mit kapunk az új verziótól.

Itt megjegyezném hogy az angular 2.0 még sehol, de amúgy nagyon várom azt is, örülnék ha megjelenne, kíváncsi vagyok miket hoz magával, a már ismert részleteken kívül, a gyakorlatban is örömmel látnám.

A harmadik a Cucumber UI integration tesztek, na ezek végképp kívül esnek a hatókörömön, de lett a projekten egy új kollegina pár hónapja, aki nagyon jó észrevételeket tett, itt számos performance gaint könyvelhettünk el a tevékenysége során, és egy-két hiányosságra is fény derült a tesztlefedettséggel kapcsolatban.

Kezd sokkal izgalmasabbá válni ez a projekt, mint amilyen eddig volt, főleg hogy a csapatvezető 3,5 év után lekérte magát és helyette most új emberünk van. Van más új emberünk is, egész konkrétan két fejlesztő, akiknek az egyike ráadásul angol anyanyelvű, ami az angol jóval nagyobb fokú napközbeni folyamatos használatát követeli meg. Sokkal többet pair programmingolok az utóbbi időben, a projekten úgy általánosságban is megnőtt az együttműködés (pénteken négyen pörögtünk egy abszolúte brainfuck problémán és estére sikerült valamennyire megoldani legalább egy workarounddal, és kurva happy voltam). Úgy látom most mindenki bizonyítani akar, és megindult a projekten az eddigieknél egy jóval nagyobb mozgolódás, jobban élvezem mint eddig bármikor, és ennek nagyon örülök.

Hamarosan töltünk egymásról negyedéves értékeléseket, kíváncsian várom a feedbackeket a kollégáktól, és egyben örülök hogy én is írhatok, mert van mit.

Orca megkérdezte reggel hogy mizú, és egyszerűen fülig ért a szám miközben válaszoltam: minden cool, és most tényleg, minden cool A dolgok nagyon jó irányba haladnak.

Volt nálam egy kolléga meg én is voltam valakinél az utóbbi 1-2 hétben és egyszerűen maximálisan pörgök szakmai dolgokon, néztünk kódot, tanultunk dolgokat, kurvajó volt.

Itthon a whiteboardomra felraktam egy csomó taskot magamnak erre a hétre is és jövő hétre is, és egyszerűen öröm ránézni, egy csomó mindenhez van kedvem, tanulni, és alig várom azt is hogy dolgozhassak (tudniillik hétvége van, és bár beremote-oltam péntek este kivételesen, de a hétvége azért mégse munkára van ), az EPAM-os projekten is, meg más projekteken is. Terveim is vannak, mindenféle. Örülnék, ha a nap nem 24 órából állna, vagy ha a hét nem hét napból. Jóval több dolgot van kedvem csinálni, mint amennyire időm jut. Happy times

Haszprus

I heart my life

©   Haszprus   |   fejlesztés life zene energiablog meló php scala

Ma este úgy érzem hogy újra beleestem a programozásba (Scala, Angular, JS, Django, PHP, so many tech stuff & so many possibilities)

Közben ez szólt és betoltam egy m&m's-es karamellás mcflurryt

Annyira kurvajó idő van... És az új monitoromnak olyan gyönyörű színei vannak. Ahh, istenem

Tervek vannak.

Holnap amúgy vizsgám van de ez annyival érdekesebb

Client-side JavaScript App built using AngularJS wrote in CoffeeScript, served from the Play 2 Framework and using document persistence with Reactive Mongo a non-blocking Scala client for MongoDB.

Úgy érzem, mintha a lehetőségeim végtelenek lennének

Haszprus

EPAM 1 YO

©   Haszprus   |   epam life

Ma egy éve vagyok az EPAM-nál És a frizura még mindig tart.

Mi történt ezidő alatt? Coming soon.

Nos sokminden történt, és ezek legtöbbje olyan, amit publikusan nem írnék le, akár pozitív, akár negatív dologról van szó. Elég jól bejöttek az elképzeléseim az EPAM-mal kapcsolatban, amiért itt vagyok, persze változtatni mindig van min, de ezt sem részletezném itt.

Tavaly ugye 8 ajánlat közül fogadtam el az EPAM-ot, voltak pro és kontra érvek minden mellett és ellen bőven. Voltak külföldi ajánlatok, nagyon jók egyébként, pl. a Gibraltár, amit kb könnyezve utasítottam vissza. A terv az volt, hogy itthon maradok, és megtalálom a páromat inkább, mert a külföldi létet anyagi előnyök ide vagy oda, egyszerűen hibernációban eltöltött egy évnek éreztem akkor, és kb felvágtam az ereimet ha volt egy szombat estém amikor egyedül maradtam. Egy elég komoly koncepció része volt, hogy az EPAM-ba jöttem.

Na szóval inkább azt választottam, hogy itthon maradok, leszerződök egy stabil céggel, ami jó helyen van, könnyen elérek a városban bármit (combino, metró), közel van a plaza (corvin), modern a környezet, nekem villamossal 4 megálló, kocsival kb. 7 perc, a cégben rengeteg projekt van, amire én becsatlakoztam, az egy Scala + Angular projekt, ami szerintem elég jó iránynak mondható, de ha váltani szeretnék, akkor tudok a cégen belül kb. bármikor, hiszen rengeteg projektünk van, ezer fős cég, multi, külföldi lehetőségekkel ha esetleg később mégis szeretnék kimenni, stb.

A csapatomban szimpatikus arcokkal találkoztam, és ez a vonzerő egyik része volt, ami segített a döntésemben az EPAM mellett.

Nagyjából két hónap után felajánlotta a csapatvezetőm, hogy kapjak több felelősségi kört, a resource manager is megkínált egy csapatvezetői pozícióval szeptember környékén, ezeket rendre nem fogadtam el, mert most nem ilyen irányban akarok haladni, MBA másoddiploma mellé nem mertem tavaly évvégén ilyesmit vállalni, amit azóta is többször megkaptam hogy miért nem. Szerintem jó döntést hoztam akkor egyébként. Stabilizálódni akartam, mert az elmúlt évek eléggé leharcoltak idegileg, sok barátnő, sok munkahely, sok váltás. Hogy ma elvállalnám-e, az egy jó kérdés. Vannak dolgok, amiket elvállalnék, ha van miért. Azért most is látok dolgokat, amikben kompetensebbnek érzem magam, és ami jobban egybevág a terveimmel.

Szintén tavaly interjúztatni kezdtem/kezdtünk PHP-seket egy újonnan induló projektre, az nagyon fun volt, jó szakmai tapasztalat, meg is lettem dicsérve érte hogy számottevően hozzájárultam az interjúk szintjének emeléséhez, azt hiszem mindenkinek win-win szituáció volt. Volt év vége felé egy előléptetési processz, amiben részt vettem, sikeresen, így januártól D3 vagyok (persze erre az ismerőseim általában azt szokták mondani hogy azt hittük rég az vagy, és most nem idézném a legkülönfélébb reakciókat ). Idén felröppent, hogy esetleg lehetnék RTL (Resource Team Lead), meglátjuk miként illik ez a terveimbe, illetve hogy mire van most kapacitásom.

Ami talán nagyon pozitív, hogy tényleg minden ami történik az nagyjából úgy gondolom, hogy abban a scope-ban van, ami egy munkahellyel jó esetben történnie kell, nem hülyeségeken megy a szívózás, nincs fejetlenség, minden megy a maga útján, és rendben. Vannak persze dolgok, amiken lehetne javítani. Eljön mindennek az ideje.

Az MBA főállás mellett kemény, azt kell mondjam, de ami a legkeményebb, hogy nincs időm semmire. Csinálok egy-két plusz projektet, kondizni is újra elkezdtem, ezek eléggé kiteszik az időmet, iszonyat időmenedzsmentet kell tanulnom, de remélem, hogy profitálok belőle. Kaptam nem egy embertől nagyon komoly elismeréseket, hogy jól csinálom.

Hogyan tovább? Valahogy így.

Haszprus

MBA 2. félév - I wanna play a game

©   Haszprus   |   bme life mba

A második félévre előre hoztam 2 tárgyat a negyedik félévből, mivel másképp a negyedik félévre 42 kredit jutna a mintatanterv szerint (http://www.mesterek.bme.hu/mba), pedig a szigorlatok 0 kreditesek. Így a második félévben úgy döntöttem hogy megcsinálom a menedzsment és a pénzügy specializációt is (a kettő közül a papírhoz csak az egyik kötelező, de úgy vagyok vele, hogy a legtöbbet szeretném felszívni amit ez a képzés adhat – én a magam részéről hasznosnak ítéltem az első félévet, most így különösképp vizsgák közben/után, a tárgyakban jobban elmélyülve, összefüggéseket felfedezve egyrészt a tárgyak közt, másrészt a hétköznapok dolgai közt).

Az idei tárgyaim így a következők lesznek:

  • Kötelező mintatantervi tárgyak:
    • Vállalati pénzügyek I.
    • Technológiamenedzsment
    • Emberi erőforrás menedzsment
    • Gazdaságtörténet
  • Pénzügy specializáció:
    • Bankügyletek
    • Származtatott termékek és reálopciók
  • Menedzsment specializáció:
    • Változásmenedzsment
    • Hatékony vezetés

már. 01. 14:34 elfelejtettem megemlíteni hogy van két kreditpótló vizsgám is:

  • Gazdaságpolitika
  • Makrogazdasági pénzügyek

Is very nice. I like. Pause. Not.

Haszprus

Bevégeztetett

©   Haszprus   |   bme life mba energiablog

Az MBA első félévét annak összes tárgyával sikeresen letudtuk

PARDEY!

Mik voltak ezek?

  1. Minőségmenedzsment
  2. Üzleti gazdaságtan
  3. Számvitel
  4. Kvantitatív módszerek
  5. Vállalati jog
  6. Szervezeti viselkedés

Igazából majd szívesen írnék mindegyikről hogy melyik miről szól és miről mi a véleményem, hogy éltem meg, stb, csak olyan rohadtul nincs időm semmire hogy nem tudom mennyire fogom ezt megvalósítani.

Haszprus

Üzleti gazdaságtan DONEZ JÓL

©   Haszprus   |   mba energiablog

Üzleti gazdaságtan törzsanyag évfolyam 11. legjobb pontszáma

Remélem fizuban visszajön majd a red bullok ára.

10:42 most szóltak hogy a mostani vizsgán enyém lett a legjobb vizsga, enyém az egyetlen négyes Jegyek:

4 (enyim )
3
3
3
3
3
2
2
3
3
2
3
3
2
2
2
2
3
1
2
3
1
2
1
1
1
1
1
1
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Haszprus

Vizsgaidőszak & tanulás howto

©   Haszprus   |   howto life mba tanulás todo

Kell majd írnom egy bejegyzést a vizsgaidőszaki tanulási tapasztalatokról, köv félévi tervekről... Asszem felgyűlt egy-két meglátás.

Hm, kulcsmotívumok:

  • Füldugó, füldugó, füldugó, aludni is jó benne, tanulni is jó benne. Maximalizálni kell a pihenés hatékonyságát. Szoktam próbálni lemenni a telekre hogy ott csönd van és jót alszom, na ezt a tapasztalatok szerint rendre megbántam.
  • ... stb most nem érek rá leírni mert tanulnom kell bakker

Tehát:

  • YES füldugó (tanuláshoz, alváshoz)
  • YES pomodoro
    • YES szünet módban kezdeni, az könnyű, és csak 5 perc múlva kell kezdeni tényleg a tanulást
    • YES 25 perces sessionök
    • YES 5 perces szünetek
    • YES/NO automata sessionhosszabbítás vagy módváltás (tárgytól függ)
    • YES net automata kikapcsolása a sessionök kezdetén
    • YES számítógép kikapcsolása (kurvára bejött, ahol nem kell a gép!)
  • YES tanulás egész félévben előre inkább
  • YES konzultációk haverokkal
  • YES konkrét célok kitűzése, akár időpontokkal (pl. x órakor itt és itt kell tartanom az anyagban)
  • YES előadásvideók ahol hasznos (ÜG-ből pl nagyon bejött)
  • YES előadás ppt-k ismétléshez (ÜG-ből bejött)
  • YES sticky note-ok témakörökkel (kvantiból és ÜG-ből is kurvára bejött, utóbbiból kipróbáltam h hangosan felmondom az egyes témaköröket magamnak, absz. műxik, zseniális)
  • YES process is the key - egyszerűen kezdjem el és kész
  • YES nappaliban tanulni
  • YES hátrébb tolni a monitort, megtisztítani az asztalt és környékét, helyet csinálni egyszerűen a tanuláshoz
  • YES netes kommunikációt kibaszott komolyan megregulázni (pl. chat helyett emailre terelni, inboxból filterezni)
  • YES/NO hangban felolvasni megjegyzendő dolgokat és kocsiban vagy út közben visszahallgatni (olyan kurvára nem jött be de mondjuk úgy hogy kb. reménytelen témákat próbáltam memorizálni, mint pl. számvitelből a mérleg anélkül h előtte megértettem volna h mit jelentenek az egyes mérlegtételek - ez hiba volt, előbb kellett volna megérteni (elolvasni) és utána a memorizálással bajlódni, értelem nélkül kb. egy három elemű listát se tudok megjegyezni)
  • NO telek
  • NO vezetés just for fun
  • NO fejlesztgetés just for fun
  • NO halogatás (pl. kvantiból szerintem színötös lehettem volna ha nem utolsó pillanatra hagyom a készülést, így be kellett érjem egy halvány kettessel mert kurvára kifutottam az időből, pedig tök érthető lett volna az anyag ahogy végülis tapasztaltam, egyszerűen annyira féltem tőle h nem volt kedvem elkezdeni)
  • NO life events

A lényeg rohadtul az hogy meg kell növelni brutálisan a hasznosan töltött idő mennyiségét, számomra ez a legnagyobb kihívás az egészben hogy folyton mást akarok csinálni, könnyen fordul más felé a figyelmem.

Na még néhány további észrevétel eszembe jutott.

  • YES aláhúzás/kiemelés a szövegben
  • YES jegyzetelgetés a jegyzetek jobb oldalára (a jegyzeteinkben ez üresen van hagyva, nagyon hasznos)
  • évközbeni szabadságokkal nagyon komoly gond van, én most januárban kivettem 13 szabadnapot (!!!) hogy le tudjak vizsgázni. mi a szar lesz az év hátra levő részében? egyelőre nem tudom. A tavalyi évben nagyon komoly gondot okozott, hogy baszhattam a hétvégéimet, mivel szombatonként mentem mba-re. Év végére pedig nem maradt szabadságom, a végén ott voltam hogy szilveszterkor dec 31-én itthon egyedül rohadtam az üzleti gazdaságtan jegyzetemmel édes kettesben, és amúgy még csak meg se lett a vizsga pár napra rá.
  • A vizsgákhoz szabadnapokra van szükség, mert többnyire hétköznapra esnek, 9-11-13 órai kezdettel, de még ha szombatra esnek is, az előtte levő nap nagyon komoly hajrá érhető el (számomra). Ez utóbbi mondjuk gond, és nem szabad ennyire utolsó pillanatra hagynom semmit jövőre.
  • Kipihenetlenség megintcsak komoly gond volt, de nem pusztán a vizsgaidőszakban, hanem az egész kibaszott félévben. Ezzel valamit kell kezdenem, mégpedig valamilyen munkahelyi választ kell találnom erre a problémára. Még jobban, mint tavaly, tekintve hogy jan-ban mint írtam elfüstöltem az éves szabadságaim felét kapásból a vizsgákra.

jan. 24. 08:22 NO ne rakj két nehéz vizsgát egymás mellé... nem fogsz tudni dönteni hogy melyikre készülj, és az egyiket bebukod, vagy egyikre se készülsz... ezt figyeltem meg magamon.

Haszprus

Bajnokok reggelije

©   Haszprus   |   life howto tanulás mba bme élelmezés

Bajnokok reggelije:
- egy tabla csoki
- red bull, persze cukormentes, hogy formaban maradjak.

Ma Vallalati jog es Kvantitativ modszerek vizsga. Mindkettobol jol jonne meg par nap (ugy egy hetnyi) tanulas.

jan. 17. 08:05 meglett mindkettő viszont a mai számvitelt jövő hétre toltam, így majd az üzleti gazdaságtannal együtt csinálom meg.

Haszprus

Tasker + Pomodoro

©   Haszprus   |   life howto tanulás mba
Letoltottem playrol a tasker nevu appot, 900 ft, es meg tudtam vele csinalni h amikor pomodoroban elindul egy 25p-em akkor magatol kilovi a netet, amikor befejezem akkor pedig visszakapcsolja

Jövőre fel kell készülnöm előre és megcsinálni korán a vizsgákat... idén is volt számvitel dec 13-án, azt meg kellett volna csinálni. annyira kurva ideg vagyok a három vizsgámtól e héten h nem tok elkezdeni tanulni egyszerűen (pénteken kvantitatív módszerek és vállalati jog, szombaton számvitel)

ebből a 3ból 2ből már megvágtak, fosok tőlük, és tudom is h nem megy

09:44 kis hangulatingadozás: amúgy nem olyan para.

Haszprus

Pomododo technique FTW

©   Haszprus   |   howto mba

25p tanulás, 5p nyugi, automatikusan ismételve, akár app is letölthető rá, az appot most töltöttem le, remélem tovább javítva az amúgy remek elgondolást miszerint 25p megszakítatlan figyelem csodákra képes.

Kíváncsi vagyok, mennyit segít.

Vizsgákra készülök ugye.

Clockwork Tomato az app neve, és sztem kibaszott jó.

18:45 most látom hogy ez a bejegyzés csak most ment ki, több nap késleltetéssel. Nos azóta túl vagyok egy sikeres minőségmenedzsment és egy sikeres szervezeti viselkedés vizsgán két nap alatt. Nagyon hatékonynak bizonyult a dolog, persze önfegyelem is kell hozzá, de pont abban ad elég nagy segítséget.

Haszprus

2014 évösszegző

©   Haszprus   |   barátok epam fejlesztés life történelem haszpra olivér

Hogy milyen volt 2014?

Csak nagyon felületesen és röviden átfutva...

  • rengeteg interjú év elején, 8 helyről kaptam ajánlatot, 5 helyről itt Bp-n, 3 helyről külföldön, itt kiemelném hogy voltam Bécsben és Gibraltárban is ennek kapcsán (oda is, nagyon jó ajánlattal, ámde)
  • végül az EPAM-ot választottam itthon, számos okból
  • év eleje felé megpróbáltunk összehozni egy kis cégszerűséget (it was fun!)
  • kineveltem egy programozó-palántát
  • megkezdtem egy MBA képzést a BME-n (ez egy vezetői képzés, menedzsment, ha esetleg céget csinálnék valamikor, úgy gondolom jól jönne, illetve valszeg egy multinál is kamatoztatható, amilyen az EPAM is)
  • volt egy szakasz sok csajjal ki hosszabb, ki rövidebb ideig, természetesen továbbra is egy stabil kapcsolat esne a legjobban
  • nyugalom, stabilitás
  • voltam just for fun Lengyelországban és Barcelonában (hello Mf! )
  • rengeteget haverokkal, barátokkal, bulikban, sörözni, meg mindenfelé
  • kicsit előszedtem a fotózást mint hobbit
  • vettem egy mazda 6-ot, ami állat
  • fejlesztettem egy csomót hobbiból, just for fun, elkezdtem scalazni, de főleg angularozni, a blogra is készült pár új feature, mint pl. az istenes youlog (naptár és kiadás-nyilvántartó), amibe kb. fél éve egy csomó kis csinosítgatást teszek, habár nem a nagyközönségnek készül a cucc, de mégis élvezem fejleszteni
  • epamban elkezdtem interjúztatni
  • epamban megérett egy előléptetés
    • All of us were impressed with your skills and experience! Everything went excellent. After the session one guy from committee told: That’s a pity this guy is not in my team =)
    • Your subordinate Oliver shown impressive knowledge and experience. We are very happy to recommend him to D3 position.
    • Oliver did an excellent job during the interviews we had together. I think Oliver's soft skills are way above average and it is obvious he has significant tech interview experience, this showed through all the interviews. I was very glad to have him participate in our PHP interviews, I think his contribution raised the quality of these considerably.
  • egyéb fejlesztői projektek is voltak/vannak kapcsolatot szándékozom tartani a php világgal meg egyéb kihívásokkal

Ilyesmi. Hát ez így akár egész jónak is tűnhet. És remélem hogy 2015 még jobb lesz.

Ami még kéne: több idő. Még több idő. Korlátlan idő. 40 órás napok. Egyszerűen nem férek a napjaimba. Szeretnék a telekkel többet foglalkozni, megtanulni barkácsolni, építgetni, ilyesmi, rendbe rakni pár dolgot, fejleszteni a fizikai világban. Jó lenne ismét sportolni is, a tanulásra több időt szánni, tök jó lenne még többet programozni, még többet... többet mindenből.

Most épp vizsgaidőszak van mba-n, hát meg kell mondjam hogy rendesen szívás, itt helyt kell most állnom, és valami módon több szabadságot kell szereznem mert ez a meló + mba bedarál. A saját ütemezésemen változtatva is mondjuk sokat tudok itt nyerni egyébként, ezt be kell látnom hogy csinálhattam volna előrelátóbban.

Na, szóval a dolgok jó irányba mennek, így kell nyomni őket tovább.

Haszprus

++

©   Haszprus   |   life

Sikerült kicsit túlterhelni magam megint. -> árpa.

Haszprus

Motivation is teh key.

©   Haszprus   |   epam energiablog

Powa @ 1AM

Nuff said.

(Bárcsak minden nap ilyen lenne, most korlátlan erőt és motivációt érzek fejlesztésre és tanulásra egyaránt. És úgy mindenre. )

Haszprus

POWER @ EPAM :D

©   Haszprus   |   epam energiablog

Kibaszott power dolgok mennek az epamnál, de komolyan, kiugrok a bőrömből. Nem írhatok részleteket, de ennyit le kellett írnom. Tele vagyok várakozással.

Úgy érzem, nagyon sínen vannak a dolgok mostanában.

Ugyanitt scala, angular, javascript, java, .net és php fejlesztőket keresünk. haszprus@gmail.com

Haszprus

MBA vs life

©   Haszprus   |   bme epam howto life mba todo

Nos egy ideje húzom be a kéziféket, mert időcsapdába kerültem. Lett egy csomó új ember, társaság körülöttem, és legfőképp elkezdtem az MBA képzést. Az EPAM-ban is sokkal pörgősebbé váltak az események.

Időcsapdába kerültem.

Rengeteg mindennel szoktam tölteni az időmet úgy általában, és ezzel nem is lenne gond, most azonban megjelent egy olyan dolog, ami ha hiányt szenved, az nem jó. Ez pedig a tanulás.

Tanulásra muszáj időt szakítanom valahogyan, és nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz ügy lesz. Nem tudom még, hogy hogyan fogom megoldani.

MBA-n választhat az ember hogy pénteken vagy szombaton akar bejárni. Ez eddig rendben, de ahogy én látom, heti egy full napot minimum rá kéne allokálni a tanulásra, és akkor még csak kb. egy vagy két tárgyra készültem (kvantitatív módszerekre amiből házi feladatok vannak, valamint üzleti gazdaságtanra, amiből eddig volt egy olvasási teszt, ma-holnap elővizsga, két hét múlva pedig még egy olvasási teszt, de addigra már meglesz az első tárgyunk vizsgája is, a többi meg hamarosan követi).

Szóval tegyük fel, az emberünk szombatonként jár be, és öt napot dolgozik. Marad a hétből egy nap, amikor tanulni kéne. Ezt hogy lehet két éven át kibírni?

Még nem jöttem rá.

Ja igen, az első diplomám utolsó 2 évét én is meló mellett végeztem, de addigra alig voltak kreditjeim, és a tempóban rendesen benne voltam.

Szóval egyelőre még nem teljesen egyértelmű, hogy ezt hogy is fogom megoldani az életem kb komplett feladása nélkül.

Haszprus

Baby steps

©   Haszprus   |   life

2014.09. - Olivér rájön, hogy nem kötelező annyit inni, amennyi alkohol fér az emberbe.

Haszprus

Egyetemi napok

©   Haszprus   |   life

egyetemi napokon voltam koncerten, nem vártam meg a végét, jöttem kifelé, kérdezem a secu nénit, hogy vissza tudok-e jönni a karszalaggal

aszondja:

MIÉRT AKARSZ KIMENNI? MEGMONDOM ÉN MIÉRT! HOGY NEKÜNK PLUSZMUNKÁT CSINÁLJ!

így néztem rá 2 mp-ig hogy felgyújtsam-e helyben, de végül csak kijöttem néma zenmesterként.

Haszprus

Pesti Burger és Bár

©   Haszprus   |   barátok élelmezés epam

1890 Ft-os hamburger rendelesekor lezajlo parbeszed, hatan vagyunk itt (kb 10-12e Ft)

Pincer: inni hozhatok valamit?
En: egy pohar csapvizet kerek
Pincer: akkor semmit. (es elment)

Azt hiszem elertuk a vendeglatas legaljat.

Kapcsolodo kulcsszavak: visszatero vendeg, borravalo. - at Pesti Burger és Bár.

Komolyan az internet koraban ez megy?

Haszprus

Gólyahét DONEZ

©   Haszprus   |   barátok bme buli fáradtság mba

Végignyomtam nagyjából a gólyahetet, gólyahajót, kopaszi gát, csapatépítés, wigner koli, roller klub, kicsit belekóstoltam a kocsmatúrába is, kemény volt, I'm spent. Mit végignyomtam, TÚLÉLTEM B+ (azért meló mellett nem volt egyszerű). Jut eszembe, van régről egy fáradtság címke a blogon, asszem felelevenítem a használatát. Kezdődik az MBA. Kicsit tele is a gatyó.

Haszprus

Barcelona 2014 - első nap, strand, óváros, rambla

©   Haszprus   |   barátok külföld barcelona

A nagysikerű Európa-körút (aminek a fotóit még mindig fel kéne raknom) és Krakkó után újabb célt tűztünk ki Mf-fel, a legesélyesebb két hely Isztambul és Barcelona volt, végül utóbbi mellett döntöttünk, és szerintem milyen jól! Gimi óta akarok ide visszajutni, mert akkor voltam itt fél napot, és marhára bejött.

Egy csomó programlehetőségünk volt, viszont alapvetően chillezni mentünk meg relaxolni, úgyhogy nem kapkodtunk el semmit. A szállodát a város viszonylagos belsőbb részére igyekeztük választani, hogy gyalog lemehessünk a strandra, és metróval elérjünk lehetőség szerint a közelben mindent. Ez úgy lényegében sikerült is, valóban nem voltak roppant hosszúnak tűnő útjaink, bár azért el tudtam volna képzelni kevesebb utazást. A magam részéről lehet hogy legközelebb ha jövök még, akkor egy ennél is központibb vagy jobb helyre választanám a szállást.

Hat napot töltöttünk kint.

Első nap megnéztük a közeli strandot, és első étkezésnek a mekit választottuk, mert fostosak voltunk, ám ez elég kiábrándító kajalehetőségnek tűnt, úgyhogy estétől belecsaptunk a lecsóba - óváros, Rambla - és az elkövetkező egy hétben egy kész kis gasztro körútat tettünk meg. A szállodában az elég kétségbeesettnek hangzó “por favor no molestar” kiírás videó-értelmezését nem lehetett kihagyni.

Folyt köv, stay tuned.

Haszprus

Mestergólyatábor MBA előtt :)

©   Haszprus   |   barátok bme life mba gólyatábor mobilfotó

Hatalmas volt

Ami a táborban történt az a táborban marad

Amúgy q jó volt Plusz rájöttem hogy egyik haverom Balatonfenyvesen nyaralt, úgyhogy hozzájuk is kiszöktem éjjel még egy kis ráadás partiért

Szürreál.

Tényleg állat volt. Szóba került, hogy jövőre újra menni kéne Mondjuk nekem a vetélkedő nem volt a szívem csücske (legalábbis második nap már nem akartam annyit inni), de q jó volt a társaság és az idő 90%-ában inkább dumálgattunk.

Hát kurvára nem bántam meg, hogy mentem

Haszprus

SEO

©   Haszprus   |   fejlesztés seo

Szeretném tovább fejleszteni a SEO skilljeimet, ha te egy olyan arc vagy, akinek van kedve kicsit dumálni a témáról, akkor írj

Haszprus

BDD (Behavior Driven Development) Cucumberrel

©   Haszprus   |   life
Elso benyomasok. Ma irtam egy rakas tesztet Cucumberben (megpedig a Ruby implementacioban), es az a benyomasom keletkezett, hogy ez kurvajo Nekem legalabbis tetszik. Most eloszor irtam ilyet, es egy alapos mentalis rakeszules utan nagyon egyszerunek es kellemesnek talaltam a dolgot, kulonosen hogy a Jetbrains IDEA felkinal autocomplete-et a lehetseges angol nyelvu mondatokhoz az alapjan, hogy mely mondatokat implementalta mar valaki Rubyban. Mert igye a dolog ugy mukodik, hogy a mondatok mogott kodok vannak, amiket neked kell implementalni. Amig nem probaltam ki, addig erosen kerdeses volt, hogy ennek vajon mennyi ertelme lehet. Most igy tapasztalat alapjan szerintem fasza.
Haszprus

The usual self shit

©   Haszprus   |   fotózás 70d barátok antwoord park irinyi

Thx 70D & Balage & Anett Before Die Antwoord @ Budapest Park

Kivéve az elsőt, mert azt a tegnapi futás előtt lőttem, annyira jó voltam egyszerűen.

Az Antwoord koncert meg kurvajó volt, és az együttes is kurvajó. ROKK

Haszprus

Canon 350D + Sigma 18-125 eladó

©   Haszprus   |   fotózás hwsw todo

Eladó egy hibátlan Canon 350D tükörreflexes fényképező + Sigma 18-125 objektív. Külön is, egyben is. A kettőre együtt 100e Ft-ot remélek. Tudok adni hozzá hozzá távirányítót (elsütheted messziről), az objektívre UV szűrőt, polárszűrőt hogy gyönyörű felhőid legyenek, napellenzőt, valamint az alap akksin kívül két plusz akksit, és 4 GB Compact Flasht. Az objektív frissen tisztíttatva, a 350D frissen kémiailag tisztíttatva (magyarán zsír új tisztaságú a szenzora).

Ilyesmi fotókat remélhetsz tőle: Haszprus Art Gallery

Email: haszprus@gmail.com

aug. 05. 10:10 jut eszembe van még erre az objektívre szürkeszűrőm és makro előtétlencséim is (3 db).

Haszprus

Canon 350D vs 700D vs 70D vs M

©   Haszprus   |   barcelona 350d fotózás todo

na megtisztíttatom 350d-t, kémiai tisztítás lesz, mondták h tiszta dzsuva az egész éreztem is h fos mint atom
70d-t simán vennék, a váz nagyon tetszik
csak el kéne döntsem h veszek-e mellé vmit (kitként h olcsóbb legyen)
meg elég bonyolult a használata sztem
szóval érződik rajta h ehhez bizony rutin kell (ahogy a 350d-hez is kellett, és mivel nem használtam ANNYIT ezért sokáig kevésbé voltak jól komponáltak a képeim mint kompakttal)
az EOS M-re mondták a boltban h felejtsem el, kurva kényelmetlen nagyobb obikkal stb. ez reális is sztem hisz egy tégla és kész

Röviden összefoglalva, mielőtt kimegyünk Barcelonába, elgondolkodtam, hogy nem kéne-e venni valami fényképezőt. Az sem egyértelmű, hogy a 350D-t vigyem-e, hiszen nagy (egy egész táskányi, ugye), és már nem annyira szeretem, hisz 9 éves. Ez utóbbin segíthet egy vérfrissítés akár 700D-re. 70D felé pedig egyértelműen minőségibb dolgok készíthetőek. A keresőjével teljesen lenyűgözött, brutál, brutál. Az EOS M mellett pedig szólna ugye hogy kompakt, cserébe teljes obipark-csere, ami nem feltétlen akkora gond egyébként, hiszen a jelenlegi cuccokat meg el lehet adni. De azért tartok tőle. Nem tudom, nem tudom, és nincs sok időm gondolkodni, meg kéne szokni a gépet még Barcelona előtt, bármit is veszek. A 70D kezelését pl. kisebb kutatómunka kitanulni, amennyire éreztem. Legalábbis hogy rutinosan menjen minden. Bár most csak negyed órát volt a kezemben, az igaz. Gondolkodom rajta.

Haszprus

Rokk

©   Haszprus   |   hwsw

2560x1440 @ 27 + 1920x1200 @ 24 rokkol.

Vettem mellé még egy 500-as SSD-t, meg egy 4T külső vinyót, biztos ami biztos alapon.

Haszprus

Hétösszegzés 2014.07.27. & Projektsüti Kismaroson

©   Haszprus   |   barátok bme buli élelmezés emarsys epam life mba black cab energiablog kismaros kocsi phpstorm sör

Ilyen hetem volt

  • Kedd megnéztük a leendő autómat szervizben, körbevezettem Petyát az EPAM-ban
  • Szerda egy ajánlat, lefoglalóztam a leendő autómat, este Zolival sör
  • Csütörtök Márk Levi Black-cab hambi, írtam a PHPStorm Cookbook könyv első fejezetéről egy reviewt a kiadónak (tervezett megjelenés decemberben), este Orca Bea sör @ Shakesbeer, eredményhirdetés, felvettek MBA-re, utána még Grundon sör
  • Péntek projektebéd @ Trattoria, körbevezettem Csabát az EPAM-ban, Emarsys-EPAM-Prezi sör @ Kamra
  • Szombat sütögetés & sör @ Kismaros Dunapart, este bográcsozás & sör @ Molnár sziget, majdnem spontán lementünk a balcsira de végül csak csónakáztunk egyet a Dunán
  • Vasárnap Pas meet, PHPStorm Cookbook chapter 2 review, telek (Új bluetooth hangfalakkal )

Projektsütögetés Kismaroson:

Haszprus

Német!

©   Haszprus   |   német epam

Ééés kedden voltam végülis németen és tökjó volt Mondjuk 6 főből állt a csoport, 1 óra, viszonylag juthatott volna több idő is mindenkire, de ahhoz mérten hogy az első percben még egy alap kérdésre se tudtam válaszolni, a végére tökjól éreztem magam. Kéne még menni, és itt van a cégen belül amúgy.

Haszprus

Natural @ EPAM

©   Haszprus   |   epam energiablog

Vettem bentre is egy Microsoft Natural Ergonomic 4000 billentyűzetet. It feels so good.

Most már csak arra kell vigyáznom hogy a péntek esti buliból nehogy megrendeljek bentre egy diszkógömböt is.

Note: életemben először fordul elő hogy hardvert veszek a munkahelyemre.

Lecseréltem a version historyt a blogon, statikus html-ből egy angularos kis oldal lett, filterezési lehetőséggel.

Sokminden történik újabban, lehet hogy lenne érdemes írnom egy bejegyzést - ne adj isten cikksorozatot - a blogon történő újabb fejlesztésekről, az architektúráról, a fejlesztési módszerről. Nyilván aki nem hardcore törzsolvasó és pláne nem regisztrált user, vagy nem trusted, az ezeknek jórészéről lemarad egyébként, és valszeg kérdőjel rajzolódik ki a homlokára, hogy ugyan miről, de a helyzet az hogy a blog azért egy elég nagy cucc ahhoz képest hogy csak egy blog.

Na szóval a history meg:

Haszprus

Angular SPA & kliens oldali interakcio rox :)

©   Haszprus   |   life
Amiota elkezdtem angularozni meg ujra blogot fejleszteni, egyszeruen ejjel 2-kor is csak nagy nehezen teszem le a billentyuzetet, es akkor is csak azert mert masnap melo van. Imadom, basszus, kurvajo es tok erdekes dolgokat lehet csinalni, kesz kis kulon alkalmazasok szuletnek a blogon belul, egyedul azt sajnalom - de azt nagyon -, hogy ez az egesz amin ugykodok, csak nehany felhasznalonak lathato.
Haszprus

Német?

©   Haszprus   |   német epam

Na kedden 6-tól újrakezdő, szerdán 6-tól pedig kezdő német lesz az epamban. 500 Ft / óra a részvétel, amikor akarok, akkor megyek, az adott alkalmat kell kifizetnem. Lehet hogy benézek a héten. :excited:

A Batarang nevű chrome extensionnel tudod debugolni és sebesség-optimalizálni az angularjs oldaladat. Sebesség-optimalizáció címszó alatt nagyjából hasonló feature-t kapsz mint amit php-ben az xhprof vagy xdebug adna, megláthatod hogy mely function hívásokkal telik el az oldalad legnagyobb időhányada. Állat.

Például a YOULOG-ban észrevehető volt már szemmel is, hogy beszaggatott, amikor begépelt valami keresőszót az ember. Nem tudtam igazából, hogy vajon melyik rész lehet a lassú, meg amúgy ez az első angular cuccom amit valaha írtam. Na nézzük Batarangben:

Mint látható, az oldalon töltött idő 66%-a, azaz 763 msec azzal telt, hogy a fejlesztes keresőszó begépelésének hatására lefutott ez a pár kis redundáns filter. Nosza optimalizáljunk valamit rajta:

Miután a userFilter futtatásának számát redukáltam 2-re, már csak 393 msec telik a filterrel, így az oldal 66%-a helyett már csak 44%-át töltjük itt, nyertünk közel 400 msecet (!!!!!), ami bőven érzékelhető is, mert ez a lag a gépeléskor a karakterek megjelenését is késleltette.

Emeletes csúcskirály!

Ps. a dolgot a userFilter memoizációjával tovább lehetne gyorsítani, nem beszélve arról ha minden adatműveletet átemelnék a controllerbe.

Két könyvet tudok most megemlíteni Angular JS témában, az egyik az O'Reilly féle 200 oldalas AngularJS címre hallgató. Ezt úgy gondolom hogy 200 oldalon át semmi olyat nem mond szinte amit 1-2 hét minimális gyakorlati kódbökdöséssel ne tudna meg az ember, ez ilyen dummies könyv, tényleg pár perc alatt átpörgethető és érzed hogy nem mond semmit. A másik a 600 oldalas ng-book Ari Lernertől, na ez faszának tűnik, és többek közt az optimalizációra is kitér, mégha 10 oldalnál nem is szán rá többet, de a memoizációt is innen szedtem egyébként, és ez látványosan egy mélyebb könyv.

Haszprus

Google IO @ BME

©   Haszprus   |   fejlesztés google io konferencia

Holnap Google IO a BME-n:

  • 16:00 - 16:30 Google I/O Extended 1. nap megnyitó (BME AUT)
  • 16:30-17:00 QII ChromeOS az ASUS tálalásában (Gyepes Máté - ASUS)
  • 17:00-17:30 QII Samsung
  • 17:30-18:00 QII NokiaX
  • 18:00-19:30 QII KeyNote
  • 20:00-20:45 QII Reflection lehetőségei és veszélyei Android környezetben. (Hands-on-lab lehetőséggel) (Ekler Péter)
  • 20:50-21:30 QII Függőség kezelési elvek és függőség kezelési eszközök (Erdődy-Nagy Zsombor)
  • 21:30-22:00 QII Google Cloud a gyakorlatban BigData/Hadoop fejlesztésekhez (Ujj Tamás)
  • 22:00-22:45 QII Making your cloud apps Google-fast
  • 22:00-22:45 QBF14-15 What's new in Android
Haszprus

Hé YOULOG, mutasd mikor voltam kondizni!

©   Haszprus   |   life angular

Hú ez kurvajó!

Mikor fejlesztettem?

YOULOG, te mindenre gondolsz! <3

update, lett egy kezdetleges realtime kereső is, itt még nem jöttem rá mindennel az angularral.

Konkrétan amit akarok egyébként, és ezt angularral egyelőre nem tudtam megoldani, hogy az item.classes változómat akkor tegye rá classként egy elemre, amennyiben az (item.items|filter: userFilter).length > 0 kifejezés értéke true. Na ezt tudja-e valaki, hogy hogy lehet?

Tehát valami ilyesmit szeretnék, teljesen pszeudo kód, még csak nem is angular style-ben írtam egy részét, de sztem így érthetőbb:

<div class="if ((item.items|filter:userFilter).length > 0) {
    item.classes // ez egy string típusú változó, valami classnevekkel
} else "">

Sőt még az if és az else ágban is oda akarom rakni azt a classt hogy "day". Persze ezt már körbe tudom trükközni, de gondoltam megemlítem. Valaki esetleg?

16:39 YESS YESS YESS összeállt fejben amit kerestem

<div ng-class=' (item.items|filter: userFilter).length > 0 ? "day " + item.classes : "day"' ng-repeat="item in dates">
Haszprus

2 órás build? wtf!!! :D

©   Haszprus   |   fejlesztés
Tegnap sorozes közben ahogy jöttek a kocka témák a build futasidejerol, kornyezetekrol, unit testekrol, azt vettem észre magamon hogy ismét kurvara érdekel ez az egész és ennek nagyon örülök alig várom hogy fel birjak kelni és folytathassam a saját kis blog projektemet
Haszprus

Fejlesztői környezet

©   Haszprus   |   life blog fejlesztés php

Na jó, az lesz, hogy összehozok egy local environmentet mégiscsak a blognak. Erre az alapkésztetés az, hogy nagyobb feature-ök lefejlesztésére nagyobb hajlandóságot éreznék, ha nem lenne folyton a nyakamban az, hogy elcseszek valamit productionben.

A második nagy késztetés, hogy előbb-utóbb portolni kell újabb php verzióra a blog motorját, és ez nem annyira frankó élőben.

Amúgy a dolog marha izgalmas, csomó deprecated dolog időközben kivezetésre került, úgyhogy jönnek a factoryk és a különféle elágazások környezet mentén.

Muy excitement, mucho power! Sose gondoltam volna, hogy egyszer lesz ez még ennyire izgalmas.

Most pedig péntek este van, sörre fel!

Haszprus

Mik lesznek BME MBA-n?

©   Haszprus   |   bme mba

Négy féléves a képzés, miket lehet tanulni? Nézzük. Az infó a BME honlapjáról van egyébként, egy link is lehetett volna, de az kevésbé jó SEO szempontból.

1. félév
Kvantitatív módszerek 5
Minőségmenedzsment 5
Üzleti gazdaságtan 5
Számvitel 5
Vállalati jog 3
Szervezeti viselkedés 3
2. félév
Vállalati pénzügyek 5
Technológiamenedzsment 5
Emberi erőforrás menedzsment 5
Gazdaságtörténet 5
Specializáció 1. 3
Szabadon választható tárgyak I. 3
3. félév
Marketing 5
Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 3
Befektetések I. 5
Közösségi gazdaságtan 5
Specializáció 2. 5
Üzleti jog kv blokk 3
4. félév
Stratégiai menedzsment 3
Gazdaságpolitika 3
Projektmenedzsment 3
Intenzív kurzus 4
Pénzügy szigorlat 0
Menedzsment szigorlat 0
Specializáció 3. 5
Specializáció 4. 3
Specializáció 5. 3
Szabadon választható tárgyak II. 3
Diplomatervezés 15

Fú de kíváncsi vagyok már, alig várom hogy itt legyen szeptember. Illetve szeptembert kevésbé várom, de egy órára beülnék már.

Keresőoptimalizálás történik-e ebben a bejegyzésben? Igen.

Haszprus

Open Academy 2014 június

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés

Most jöttem Open Academyről, ahol volt pár kurvajó előadás, mint pl. a legjobb nec előadása volt a ustreamtől a Javascript Module Serverről (javascript fájlok kiszolgálása dependencia gráfoknak megfelelően, csomagolva, de csak azt ami éppen kell még a kliensnek), illetve nem volt rossz a Functional Reactive Programming sem, amit egy prezis arc tartott, 40 percben leprogramozott egy kis animált Mario játékot. Nice.

Tényleg a mai átlagon felüli volt, thumbs up.

Néha elgondolkodom ezen a ustream dolgon.

Haszprus

Scala developers wanted for EPAM :)

©   Haszprus   |   epam scala

Scala nyelven backendet fejleszteni nem akar valaki nálunk (EPAM)?

Előfeltétel: minimum vmi egyéb nyelven legyél jó fejlesztő, és legyen benned érdeklődés a Scala felé. Ha már eleve Scala fejlesztő vagy, az se baj.

Haszprus

Seamless Mode

©   Haszprus   |   epam hwsw scala

Istenem, Oracle VirtualBoxban Seamless Mode, hogy eddig miért nem találtam, hát ez istenkirályság, ajh. Happy happy happy.

(Így a VM-nek nincs háttérképe, húzigálhatod a Windows ablakokat és a VM ablakokat szépen egymás közt. Gyönyör.)

Óriási produktivitásjavító felfedezés. Nagyon örülök

Haszprus

PHP vs Angular & YOULOG

©   Haszprus   |   fejlesztés angular blog javascript php történelem

Csak egy gyors angular vs php view kód összevetés

PHP:

Angular:

Sasszeműeknek feltűnhet hogy az angular kódom egy picivel kevesebbet tud, ettől függetlenül tisztább, szárazabb érzés.

Szóval a YOULOG most kőkemény angular js lett:

Oh yeah.

Haszprus

youlog

©   Haszprus   |   fejlesztés life blog önmenedzsment php

Mai állat fejlesztésünk: youlog.

Mint tudjuk régóta csinálok fancy naptárat magamnak arról, hogy miket csináltam. Most egyelőre az van hogy fel tudom címkézni a blogon a napjaimat faszán.

Aztán hosszú távon szeretném megcsinálni vele ugyanazt, amit most excelben tudok:

A cucc egyelőre a saját useremre van limitálva, de lehet hogy felkínálom még valakinek érdeklődés esetén.

Ami nagyon fontos, és ami a fő motiváció, hogy motiválni akarom magam, hogy csináljak dolgokat. Pl. kondizzak, fejlesszek, ilyesmi.

A háttérben meg mellesleg csináltam hozzá egy kis ActiveRecord implementációt szórakozásból.

/** * Class Diary * @property int id * @property string date */ class Diary extends HfModel { protected $table = "hb_diary"; protected $fieldsPrefix = "d"; /** * @var array */ public $fields = array( "id", "date", ); ?>

A fenti kód már önmagában validálja az id és a date mezőket, dob kivételt ha nem jók, stb. Nyilván a HfModelben van a lényeg, csak megmutattam hogy ilyen kis lightweight cuccka lett, a használata pedig:

$diary = new Diary(); $diary->date = $_REQUEST['date'] ? $_REQUEST['date'] : date("Y-m-d"); $diaryId = $diary->save();

Oh, I heart PHP!

Haszprus

Min kommunikálsz?

©   Haszprus   |   hwsw

Régen mindenki az IRC-t meg ICQ-t nyomta, aztán jött az MSN, aztán a multiprotokoll kliensek (pl. Miranda, Trillian), aztán a mobilos szarok (Viber, Whatsapp) meg a weboldal alapú szarok (Facebook, Gmail).

Én szeretnék visszatérni egy minimál multiprotokoll kliensre, mert rájöttem h a weboldal alapú chateléssel eltöltött idő kibaszottul kontraproduktív bármi máshoz képest.

Te mit használsz?

Haszprus

Lájkkirályok

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nemtom észrevette-e valaki, de lett jobb oldalon egy lájkkirályok doboz.

Persze productionön lefejlesztve az egész fennakadás nélkül, ahogy kell, sum(downtime) = 0, count(dev & test environments) = 0.

Haszprus

Life after facebook

©   Haszprus   |   fejlesztés life energiablog php play scala

Mai productivity eredmény: melóban egyértelműen jobban haladtam fb nélkül, itthon pedig leporoltam a januárban félbehagyott scala play blogengine projektemet (Elavultak a cuccok alatta, már nem fordult IntelliJ-ben (ez nem egészen tudom hogy hogy lehet, habár gondolom úgy, hogy a play konzol valamit update-elt magán, az IntelliJ meg nem követte), rendbe kellett rakni. Ráment kb. 2 óra, de megérte. )

A miranda ng-t pedig még tovább customizáltam, egész barátságos lett. (Atom minimál.)

23:02 Na még egy gyors bejegyzéslájkolós feature lefejlesztése belefért. 0.1-es verzió, egyelőre lehet lájkot leadni, és kiírja hogy hányan lájkolták eddig a bejegyzést. Oje! Majd lesz fullosabb később. (Ja és csak ha belépett user vagy.) Igen, igen, tudom hogy volt már hasonló, de ez kicsit másmilyen lesz, meg jobbabb is lesz.

Mai fejlesztéssel töltött idő itthon: 3-4 óra. Roxx! Istenem, végre.

(Mert persze be kellett tolni egyből egy új 0-ról írt frameworköt is az új feature alá, nem lehet csak úgy. Rég nyúltam a blog kódjához na, és már mások az elképzeléseim.)

Ja és itt kikúrt continuous delivery van ám, annyira hogy nincs localhoston meg sehol tesztszerverem, a blog úgy jó egyből ahogy megírom.

Machete dont text test.

Nem tesztelni kell, hanem jó kódot írni, basszátok meg.*

* A szerző a pókerarcos humor hazai élharcosa. Ismeri és gyakorolja a TDD-t, de ez itt most nem az a projekt, itt tényleg izgibb egyből productionön futó kódot írni. Ennek is megvan a szépsége, ha valaki nem hiszi, próbálja ki dev/test környezetek nélkül fejlesztenie az akármilyen rendszerét.

Haszprus

Hatékonyság++

©   Haszprus   |   life önmenedzsment

Növelni akarom a hatékonyságomat, mert a béka segge alá értünk. Kibaszom az időmet mindenféle fölösleges szarságra, fb, stb.

Kezdetként ma csináltam pár dolgot amihez marhára nem füllött a fogam, de ezzel erősítem az akaraterőmet.

Elkezdem újra használni a mirandát, ami egy pici és hatékony üzenetküldő program, hogy ne kelljen folyton nyitva legyen a facebook és a gmail.

Tegnap javítottam egy apró bugot a blogon és lehet hogy csinálok 1-2 új feature-t, meglátjuk.

Back to life.

Haszprus

+1T

©   Haszprus   |   hwsw

Oh yeah végre vettem egy külső vinyót (WD 1TB). Kicsit elhaladtak mellettem a dolgok, 750 gigán szenvedtem.

Tudom, tudom, az egész környezetemben mindenkinek bőven több van még így is.

Haszprus

Get away from the past

©   Haszprus   |   life
helló
ma két döntést hoztam
az egyik amit talán olvastál máshol, hogy csillát letiltottam még a nézelődős accountomon is, h ne nézzem
a másodikat pedig ebben a percben: letiltottam a többi exemet is akiket onnan megnéztem időnként
túl sok időm ment el ezekre a dolgokra és azt hiszem tejlesen fölöslegesen kötik le az agykapacitásom akárhány százalékát
fölösleges dolgokkal foglalkozom egyfolytában. ezzel még nem számoltam fel ezt a tényt, de legalább csökkentettem egy kicsit.
meg kell tanulnom leállni dolgokkal.
Haszprus

Tesó

©   Haszprus   |   life
Erre valók a testvérek. Hogy szekálják egymást, hogy megnehezítsék egymás életét. A gyerekek ebben nőnek fel, és ettől edződnek meg. Ez adja az alapot a felnőtt élethez.

Azon gondolkodom, vajon rábasztam-e, hogy nincs tesóm.

Mármint van két féltestvérem akiket kb pár évente látok, de az nem hiszem h számít bármit is.

Haszprus

Ne facebookozzál

©   Haszprus   |   life

Egy pillanatra elgondolkodtam hogy lehet hogy sokkal sikeresebb lehetnék megint, ha leraknám a fbot.
Ha teljesen eltűnnék róla.
Azt a sok kibaszott időt kénytelen lennék VALAMIRE fordítani.
Mint régen.

Csak sajnos nem lehet lerakni, mert az olyan mintha 2014-ben nem lenne telefonod.

Haszprus

Egyre durvább

©   Haszprus   |   life

Jöttem ki a corvinból öltönyben és egy cigányasszony menet közben letaperolta a mellkasomat, és azt mondta, jaj de szép vagy.

Célközönséget tévesztettem.

Haszprus

Agresszív csajok

©   Haszprus   |   life

konkrétan az volt amúgy hogy először a csaj még csak ajánlotta h ne jim hanem jack legyen a whisky kólámban
utána ti elmentetek
és leszólítottak ott mellettünk
elkezdtek dumálni
bemutatkozás stb
mondtam a csajoknak h mennem kell sonickal
(mer jött a bnője)
csajok nem akartak elengedni!
nem hitték el h visszajövök 20p múlva
mondjuk tlg nem is mentem vissza
de kurvára nem akartak elengedni
egyfolytában agresszíven fel akarnak szedni bulik környékén már egy ideje

múltkor (nem sokat járok bulizni mostanában) villamoson volt kb ugyanez, két csaj leszólított és nem hagytak békén
nemtom ez mennyire jellemző

Haszprus

The Gang @ EPAM

©   Haszprus   |   life l0lzor epam

Bevittek a tárgyalóba négyen vészjóslóan azzal a szöveggel, hogy beavatásom lesz, és főnököm elkezdte kicsatolni az övét... szakadtam

Haszprus

Fogyhatnék

©   Haszprus   |   life

Szerintem tök könnyen le tudnék fogyni ha nem ennek ennyire szélsőségesen szart és sokat... Egyfolytában degeszre zabalom magam, konkrétan fáj a hasam, annyira teleeszem magam. Ma megint kétszer ebedeltem, reggeliztem is, utána mekiben vacsi... Katasztrófa. Persze végig junk food.

Mérlegen reggel 80,0 kg. Ami önmagában nem okvetlen lenne gond, de ahogy most csoportosodik [pocak], az igen.

Fáradt vagyok sportolni Meg minden máshoz is.

Haszprus

Feelings inside EPAM

©   Haszprus   |   epam life energiablog meló

ezek az emberek szeretnek itt dolgozni egyébként én is szeretek... kellemes... nincs basztatás, nincs atom stressz, tanulok egy csomó mindent, csinálom a dolgomat, kész... szoktam fütyörészni meg dudorászni, jól érzem magam... scalazhatok... meg úgy közlekedek utcán h kilátsszon az epamos belépőm nyakbaakasztója büszke vok rá h itt vagyok... nem érzem elitnek a helyet, de ezzel együtt szeretem... igazából kicsit elitnek érzem mégiscsak

Haszprus

too short days

©   Haszprus   |   life
Kurvara el kéne kezdjek újra sportolni. Rajtam van a késztetés. But there are so many other important things to do. Like biz, scala, work, tutoring, friends, personal development... And junk food is so tasty. Ennyire még soha nem éreztem telerakva magam, mint most. Soha nem is voltam.

Haszprus: 2014 elején egy cég fizette az utamat Gibraltárra egy állásinterjú kapcsán, én magam rég voltam már külföldön, és rájöttem most, hogy tiszta hülye vagyok, kell menni ezerrel. Megkérdeztem hát Mf-et hogy van-e kedve valamerre, és gyorsan kitűztük Krakkót.

Miért pont Krakkó?

Lengyelországban még nem voltam, autóval elérhető, közel van viszonylag, úgy számoltuk hogy kb. 6 óra autóval megvan. Összeszokottak vagyunk vezetésben. (Mf: Dettó. Lengyelország totál kimaradt, Varsó messze van, Krakkóban van ismerősöm.)

Pénteken rám írt Mf most már nem nyugodtan, hogy fel bírtam-e rakni az iGO-t, de persze nem, mert nagy ívben.. ömm, ellustultam a készülést, péntek estére maradt még a holmijaim összepakolása is, iGO nem lett, 3 nap külföld az most már lepkefing, nem kell más csak egy póló. Szinte. (Mf: Én is megdöbbentem a cuccom minimálságán pakoláskor. Telefon, töltő, pár ruha, iratok, tisztálkodószerek, ennyi. Normál hátizsákban ide-oda lötyögött az egész, olyan kevés volt.)

Azért a legfontosabbak, mint a hajzselé, labello és fogkefe persze kötelezően kimaradtak, és az iGO-t se sikerült felszenvedni a telóra. Az Eurotrippen Mf-nek kb. megolvadt az ablakba tett telefonjában az akksija, de reméltem hogy ez most nem fog megismétlődni és elég lesz egy darab iGO. (Mf: Igazából két hete rágtam már Haszprus fülét, mióta egyáltalán terveztük az utat, hogy legyen backup navi, mert anélkül _meghalunk_. Aztán amikor éjjel a hegyi szerpentineken előre mutatta a kanyarokat, illetve a kicsit sem triviális, városban kanyargós úton, hogy merre kéne mégis, akkor ezt Haszprus kénytelen is volt elismerni. Ez volt az a szomorú helyzet, amikor két világvárost olyan tanyasi színvonalú út köt össze, hogy az vállalhatatlan.)

Na szóval péntek este találkoztunk és persze ahogy tőlem megszokott, hulla fáradtan indultam neki az útnak, konkrétan úgy nyilatkoztam hogy hamarosan elalszom. Ennek ellenére azért levezettem 5 órát különböző szerpentineken, mert Krakkóba a létező legkisebb falvakon meg városokon át vezet az út, van ahol már-már földút kategórián keresztül, és fizetős szakaszból mindössze 20 percnyi van az egész úton, szóval nem bajlódtunk a matricával. Fél háromra sikerült is odaérni a szállásra, ami egy Ibis hotel volt, teljesen korrekt, a már Bruges-ből megismert színvonal alatt egy kicsivel, cserébe két főre két éjszakáért 20e Ft abszolút díjnyertes. (Mf: Reggelivel meg méginkább.)

Az otthon felejtett hajzselét, fogkefét és labellót nyilván pótolni kellett, ezért kerestünk egy Rossmannt.

Kicsit hozzászoktam most a külföldi árakhoz, mert Gibraltár kapcsán 4x ültem repülőn, egy csomó mindent reptereken vettem, nem lep meg ha 2000 Ft-ot otthagyok egy fél literes üdítőért meg egy szelet csokiért.

A cuccok ára 5-20 EUR között váltakozott, amire kicsit húztam a számat, de mindegy, aztán amikor már minden a kosaramban volt, Mf felvilágosított hogy hé Haszprus, ezek itt amúgy nem euró árak hanem zlotyi Mondom ja bazz? Akkor mindenből jöhet a minőségibb (1 euró 300 Ft, 1 zlotyi 70 Ft) Lengyelország igazából kurvaolcsó ha az ember úgy érzi hogy külföldön van. Az árak egyáltalán nem nyugat-eu jellegűek, el se hittem hogy ilyen olcsón megkaptunk mindent.

A városnak főleg az óváros részét néztük meg, hatalmas parkok, várak, templomok, ilyesmi, és a lényeg, a harisnyák, brutális kurvás harisnyák minden mennyiségben. Láthatóan a csajok itt elég nagy figyelmet fordítanak a hosszú combok kihangsúlyozására, abszolút legnagyobb örömünkre. (Mf: Ellenben mániájuk még egy rendkívül visszataszító műbőr miniszoknya is, legalább 5-10 jött belőle szembe. Na, az nem baj, ha nem gyűrűzik be majd hozzánk. (Haszprus: na ebben egyetértek ) Mf: Ja, a harisnyákat, ha kell, gyalog importálom, csak hordják plz.) Haszprus: segítek, négykézláb, arcon pörögve. (Mf: A buliból is így jöttél haza (‹ Haszprus: no homo!!!), mégsem hoztál harisnyát. Meg vagyok sértve. ) Haszprus: (Mf: Yes, absolutely no homo.)

Hot or Not alkalmazásra felmenve egyszerűen nem bírtam a számat befogni az ájulástól, a magyar felhozatalt messzemenően meghaladó minőségű húspiac tárul elénk, nem tudom minek köszönhető, itthon ciki a hot or not, kint meg menő, vagy nem tudom mi lehet, de kurvajó csajok voltak, és az utcán is alapvetően ugyanez.

Találkoztunk Mf-ék egyik hölgyismerősével szombat este, aki bevitt minket a bulinegyed bugyraiba, ahol óriási pörgést tapasztaltunk, és sztem nagyon durva nyitottságot, szóval amennyire látom ide csaj úgy jön, hogy a bepasizás / ismerkedés egyértelmű és nem idióta módon szégyellnivaló cél. A magam részéről thumbs up, maximálisan tetszett a dolog.

Néhány helyi italspecialitás (almás vodka rox) (Mf: Żubrówka almalével a titkos recept, és Tatanka névre hallgat) után átmentünk egy zeneileg hozzám közelebb álló helyre, ahol konkrétan már minimal house-t nyomtak mire odaértünk, megkérdeztem a pultnál mellettünk ülő arcot hogy mi a cucc amit isznak, mondta hogy Sweet shot (ismeretlen recept), és mire észbe kaptam volna, már meg is voltunk hívva, fel is hörpintettem, remélve hogy nem valami party rape drugot iszok. A piák olcsóak amúgy, átszámoltuk, hogy 1400 a sweet shot, majd Mf közölte, hogy de Haszprus, 1400 Ft nem egy pohár hanem három adag volt. OMG. Vicc, megtaláltam magamnak az országot ahol úgy érzem magam mint amikor a német turisták idejönnek magyarországba kirúgni a hámból. (Mf: Később egyébként annyira tetőfokára hágott a pult mögött is a hangulat, hogy míg előzőleg 16-ért kaptunk három shotot, egy következő körben már 14-ért 4-et. Megkedveltek minket?) (Haszprus: ja, ez kurvanagy volt nagyon pozitív)

Igazából kurvajó volt a hangulat, az emberek közvetlenek, minden faja volt, de mire kellőképpen megalapoztam hogy ropjak egy csárdást, a DJ pont kijött a pultból, és beült bár részhez. Más se kellett, rögtön összepacsiztam vele hogy megtudjam hogy játszik-e még, de sajna már nem, úgyhogy ajánlott nekünk másik helyet, ahova a magam részéről ATM-ből kivettem egy kisebb vagyont hogy ha már külföldön vagyunk akkor csapjunk oda rendesen, de a helyen épp VIP buli volt és nem engedtek be minket (nem voltunk meghívott vendégek (Mf: de csak mert nem ért el hozzájuk elég gyorsan a hírünk)), úgyhogy javasoltattam magunknak más helyet, oda is átmásztunk, de Mf addigra már fáradt volt és hazapályázott inkább, én viszont bementem csapatni. Tekintve hogy kint is “népszerű” a műfaj, a közönség már megint kb. én voltam (meg még kb. 0 és 10 között változó létszámú további néhány csaj meg csávó), gondoltam, megkérdezem udvariasan hogy egy kis minimal house-hoz mit szólnának a tisztelt DJ urak de kb körbe lettem röhögve, hát semmi gond, ha nem kell közönség, hát nem kell.

Valahogy sikerült hazateleportálni, reggelre semmi hangom nem volt, ellenben happy vagyok hogy megvolt életem első külföldi bulija és aftere egyben, ráadásul részben minimal house stílusban, DJ-kkel is megismerkedtem, helyiekkel is, igazából kurvajól éreztem magam, great success, Mf-fel meg végigdumáltuk az utat, részemről ismételendő. A külföldi trippelés állat, a krakkói csajok brutálok, az idő remek volt, én meg egy csomót nyíltam az elmúlt években és egy vadidegen közegben sikerült remekül érezni magam Örülök. Nálam 10/10-es hétvégi trippke volt. (Mf: Nekem is tetszett, nyitott vagyok hasonlókra alkalomadtán.)

Haszprus

Nem gondoltál még arra, hogy könyvet írj?

©   Haszprus   |   barátok life energiablog idézet

IRCQuote fight! In the ring:

Csaj te nem gondoltál még arra, hogy könyvet írj?
szerintem álnéven simán írhatnál a sztorijaidról
én kérem az első dedikált példányt!!!
tök jól írsz, ezzel kéne kezdeni valamit, nem?
nincs hozzá kedved amúgy?
Haszprus
hát nézd én most be fogom valahova idézni amiket írtál
Csaj hát tedd azt
kíváncsi vagyok a reakciókra
Haszprus

Satisfaction @ EPAM

©   Haszprus   |   epam life
Az a helyzet hogy az utóbbi 3,5 évben kurva pozitívan változott az epam, legalábbis a szememben. Csütörtökön voltam Beerlessonön, kurvajó volt. Szerintem kurvajó az első emeleti iroda is. Fasza 2x24 monitor by default, Scala, cutting edge etc, kurvasok jóarc csakúgy mint régen. A székek is le lettek cserélve faszákra, ahogy rákerestem neten 140e-be kerülőkre. Total satisfaction.
Haszprus

Szeresse a kutyákat

©   Haszprus   |   idézet l0lzor
Csaj: ja és szeresse a kutyákat
mivel nekem is van
nálam csak olyan férfi jöhet szóba aki szereti őket  


Én: remélem te pedig szereted a gyerekeket!
mivel nekem is van  

[kurvanagy hallgatás]

Csaj: mi????


Én: na jó csak vicceltem
de azért megnéztem volna az arcod 

Csaj:         

Én: bár férfi esetén sose lehet tudni
bármikor bárki becsöngethet

Csaj: hát lefagytam

Chat conversation end
Haszprus

Gibraltár 2014 - első felvonás

©   Haszprus   |   külföld life történelem túra energiablog franciaország gibraltár haszpra olivér spanyolország haszprus

Úgy adódott, hogy kaptam egy kis üzleti meghívást Gibraltárba, szerdától péntekig. A repjegyet, a két éjszakára szállást, a vacsit, a sofőröket, meg egy kis idegenvezetést egy cég fizette (a repülő 260e Ft, a szállás 82e Ft, a vacsira a limit 23e Ft, a sofőröket meg a vezetést nem tudom), nekem annyi dolgom volt, hogy álljam a próbát és hajlandó legyek négy repülőúton és két autóúton végigzötykölődni. Mit mondjak, nem fog bekerülni életem legrosszabb élményei közé.

Szerda 6-kor keltem, Ferihegyről Párizsba repcsi 1, Párizsból Malagába repcsi 2, Malagából a Spanyolország-Gibraltár határra elhozott egy sofőr, a határon elbúcsúztunk és a hotelhez eredeti tervem szerint el akartam gyalogolni, de végül inkább kértem egy taxit. 2 km 5 font. Hotel Caleta. Első este annyira fáradt voltam, hogy a vacsorára nem kerítettem sort, inkább a szobámban meghúzódtam.

Éjszakára elég hűvös lett, a szobában csak hűtő-fűtő légkondi volt, radiátor nem, de a légkondi valamiért nem akart meleget adni. Nem baj, túléltem.

Reggel kelés, meeting, majd egy körbenéztünk a szomszédos városban, La Lineaban. A hely érdekes, sok a rossz arc, anyagilag vannak gazdagok és mélyszegények. Egyébként Spanyolország szerintem gyönyörű, az emberek relaxáltak, nyugisak, chill van.

Tanultam négy évet spanyolul még gimiben, de az 14 éve volt, úgyhogy a spanyoltudásomra azért ráférne némi gyakorlás a mondatok megértéséhez. 1-2 mondatot viccből váltottunk spanyolul, de azt hiszem egyelőre nem lenne meg a felsőfok.

A körbevezetés végére azt kértem, hogy dobjanak el a cable-carhoz, ami egy lengő kötélpályás lift a Gibraltár közepén fekvő hatalmas szikla tetejére. A cable-car sajnos nem működött az erős szél miatt, a hiénák pedig pofátlan összeget akartak volna kérni. Hosszas belső tépelődés eredményeként nem vettem igénybe a szolgáltatásukat (milyen jól tettem), és már azt hittem, hogy visszatérek Magyarországra a hegy meglátogatása nélkül. Szerencsére azonban a sétálóutcában észleltem egy viszonylag szimpatikus fazont, aki official guided tourokat hirdetett, és elmondta, hogy megnézünk mindent, stb, begyűjtött még egy családot mellém, aztán irány, csapattuk. Ajánlom abszolút mindenkinek a fazont, q barátságos és nagyon odafigyel, hogy jól érezd magad az úton, és láss minden érdekességet, legyen időd fotózni (lehúzza az ablakot amikor megáll) stb.

A túra végén a botanikus kertbe kértem eldobni magam (mondta hogy akárhol kirak hisz kicsi a sziget), amit nem bántam meg, gyönyörű hely, nagyon érdekes növényekkel, és nagyon szépen, igényesen ki van alakítva az egész. Aki erre jár, azt gondolom, érdemes megnéznie. Ahogy egyébként a sziklát is, azon belül a majmokat, hát azok valami őrült jópofa teremtések, komolyan, nagyon vicces, vannak kisebbek-nagyobbak, a fiatalok még kíváncsiak és maguktól felugrálnak az emberre, felmásznak a fejére meg minden, remek fotólehetőség is, azon kívül meg hatalmas poén, nekem nagyon megcsinálta a kedvemet.

A szállodába végül egy leintett taxival tértem vissza, akitől megtudtam egyébként, hogy a határátkelés gyakran nehézkes gyalog is. Azt már jó ideje tudtam, hogy kocsival időnként 2-3 órát is kell várni, de úgy tűnik, hogy ez néha előfordul gyalog is. Szopóka lehet, a környéken rengetegen Spanyolországból ingáznak át minden nap ide dolgozni, a környező településről. Teljesen elfogadott hogy valaki fél órát utazik a határig, majd onnan begyalogol Gibraltárra. A határátlépés lassúságának az oka egyébként, hogy a határon sok mindent csempésznek át, legfőképp cigarettát – ezek ellen szoktak tartani nyomozásokat.

Este volt még egy-két élményem a szállodában, például hogy noha jártam már életemben egy-két étteremben, de aperitifhez még nem volt szerencsém, itt pedig egy kis fél decis pohárkában kaptam valami atom sűrű masszát, ami akár szósznak is beillett volna, a spanyol ajkú pincérlány pedig alig bírta elmagyarázni, hogy azt előtte kéne meginni My bad. Biztos megerősítettem a putriból jött kelet-európai képet benne.

A másik, hogy lementem a recepcióra, hogy a légkondim nem fűt. A recepciós on-the-fly fogta a kis cb rádióját, odaszólt az amigonak, hogy kéne szerelni egy kicsit, velem pedig közölte, hogy hamarosan ott lesz a szerelő. Fellifteztem a harmadikra (kb. 20 mp), és amikor a liftből kiszálltam, már hallottam, hogy valaki kopog az egyik ajtón a folyosón. Igen, az én szerelőm előbb érkezett meg, mint én magam. Na, ugye ez Magyarországon is ilyen, ha kihívod a szakit? 8 perc múlva volt fűtésem.

A visszautamra a sofőr éjjel 3:45-kor jött értem, szóval aludtam kb. 2,5 órát. A 1,5 órás Malaga felé vezető út közben - akárcsak a másik sofőrrel – tökjót dumáltunk. Check-in, 600 ember előttünk, azt hittem nem érem el a gépet, szétvetett az ideg, de meglett. Fél órás késéssel felszállás. Most épp ezen a gépen vagyok, és Párizs felé tartok. Párizsban kb. 7 óra 20 percet kell várnom a transzferemre, aztán irány Bp. Még nem tudom, mihez kezdek vele.

Ami azt illeti, a laptop egyébként a világ legjobb dolga, az eddigi két megtett repülőutamon végig akadálytalanul tudtam dolgozni, a mostanin (repcsi 3, péntek 6:45 - 9:25) pedig válogattam képeket és megírtam ezt a bejegyzést.

folyt köv

Haszprus

Gibraltár, Párizs

©   Haszprus   |   life franciaország külföld túra

Pénteken jövök haza Gibraltárból Párizson keresztül, Párizsba 09:25-kor ér a gépem, és 16:45-kor száll fel a Párizsból Bp-re jövő. Mit kezdenétek a checkinnel és helyi utazással meg ráhagyásokkal együtt 7 órával Párizsban?

Haszprus

Kondi 2014

©   Haszprus   |   kondi todo

2014-re nem terveztem nagy kondizást, az a helyzet. Még az se biztos, hogy veszek belépőt a SCH-be. Időm biztosan elég kevés lesz rá, mert elég nagyívű egyéb terveim vannak (meg valami sérülés jellegű púp nőtt a csuklómra).

Mindenesetre - miután hajnal 5 van, de aludni nem tudok - az imént megejtettem az első bemelegítő mozdulatsort.

Amiket jó lenne csinálni, aztán meglátjuk mi lesz belőle:

  • Kondi (teremben)
  • Kondi (itthon)
  • Futás
  • Squash
  • Bringa
  • Úszás

Haha, most veszem észre, hogy 2013-ban ugyanígy kezdtem a bevezető szöveget, hogy nem sok kedvem van hozzá. Év második felére azért megjött, csak motiváció kellett hozzá.

héthétfőkeddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnap
2014.02.17. itthon mell bic tric
2014.02.24. sch sonic mell bic tric has
2014.03.03. sch sonic mell váll tric has
2014.03.10. itthon váll bic tric has sch sonic mell váll tric has
2014.03.17. itthon mell
2014.03.24. sch sonic mell bic tric váll has
2014.03.31. sch sonic mell bic tric
2014.04.07. itthon guggolás bic tric váll átmozgatás itthon bic tric váll has átmozgatás
2014.04.14.
2014.04.21.
2014.04.28. sch sonic mell tric has
2014.05.05. itthon mell bic váll itthon guggolás bic váll
Haszprus

MBA mesterképzés!

©   Haszprus   |   life energiablog mba bme

MBA-zni akarok, erre jutottam viszonylag rövid gondolkodás után.

Leadtam a jelentkezést, befizettem mindent, még motivációs levelet is írtam (!), most kezdődik a várakozás. Next step május végén, amikor is lesz a felvételi vizsga.

Addig meg happiness.

Illetve tegnap elfogadtam egy cég állásajánlatát végre.

& much more

Haszprus

BME MBA mesterképzés?

©   Haszprus   |   bme mba történelem energiablog meló haszpra olivér

Nem volt az sosem kizárva, hogy a BME műinfó MSC-re ráhúzzak valamit. Újabban elkezdtem szemezni a BME MBA mesterképzéssel. Mi a véleményetek erről, mire lehet használni, milyen a megítélése stb? Az én szememben jó presztízse van, de nem tudom megéri-e, bejuthatok-e vele helyekre ahová máshova nem, stb.

Egyébként just for fun jó mókának tűnik.

Ma voltam tájékoztató előadáson Orcával és Beával, számomra impresszív volt, jól szervezett stb. Szó szerint a fun a legjobb szó amit most tudok mondani vele kapcsolatban. Persze nyilván elég kemény meló jól elvégezni, és az a kemény meló másba is lenne fektethető. Mindig úgy gondoltam, hogy aki jó a szakmájában, annak inkább abba érdemes energiát fektetni, semmint újabb papírok szerzésébe. Igazából az MBA mesterképzés számomra nem annyira a papírt jelentené, hanem a tudásom kiterjesztését menedzsment/gazdasági/üzleti irányba, ami jól jöhet akár egy vállalkozás futtatásánál, akár egy multinál a menedzsment régióba jutásnál.

Azt hiszem meg fogok kérdezni konkrét cégeket is, esetleg HR-es ismerősöket a dologról, és majd leírom hogy mire jutottam. Ámde addig is, ti mit gondoltok?

Haszprus

Kamra after

©   Haszprus   |   barátok emarsys

Iszonyat power hétvége van.

Jah, péntek este mentünk Balázzsal a kamrába, nézzük az utcáról, totál fullon van, semmi hely, erre látom hogy a szokásos kis pultos csaj integet kifelé nekünk és rendezi át a helyet, felszabadított egy asztalt meg hozzá ülőhelyet és mutatja hogy menjünk be VIP páholy. Egyik legjobb kiszolgálás. Kamra rox

Hát még amiről nem írok.

Haszprus

Hello World of Traits

©   Haszprus   |   fejlesztés php howto

Eddig nem használtam a Traits feature-ét a PHP-nek, megnéztem most vele egy Hello Worldöt. Semmi extra.

<?php

trait Hello {
    function sayHello() {
        echo "Hello";
    }
}

trait World {
    function sayWorld() {
        echo "World";
    }
    function sayHello() {
        echo "Szia";
    }
}

trait HelloWorld {
    use Hello, World {
        World::sayHello insteadof Hello;
    }
    function sayHelloWorld () {
        $this->sayHello();
        echo " ";
        $this->sayWorld();
        echo "!";
    }
}

class Main {
    use HelloWorld;
}

$m = new Main();
$m->sayHelloWorld(); // Szia World!
Haszprus

I lost it

©   Haszprus   |   life

Néha rácsodálkozom hogy mennyi jó csaj van, teszemazt legutóbb amikor moziban néztem A Wall Street farkasát, rengeteg csaj volt, és jók, vékonyak, hosszú combbal, feszes ruhában, meg minden, ami kell. Csodálkoztam. Valahogy olyan távolinak tűnik már ez az egész.

Hogy valaha is bnőm lehetne.

Igen fura visszaolvasni 2011-et, mintha egy másik ember lenne. Na nem, mert emlékszem ezekre az időkre, de szinte hihetetlen hogy ez is én voltam. Hiányzik ez a fajta energia. Ugyanakkor félig tudatos hogy nincs senkim. Direkt. De pont itt a gond. Miért célom ez?

Haszprus

Cast Away

©   Haszprus   |   külföld life állásinterjú

Sikerült ma kb. 11 órát aludnom, ezzel együtt olyan hulla fáradt vagyok, hogy nem igaz. Elég nagy lelki nyomás amúgy ez a bizonytalanság a munkával kapcsolatban. Mit a munkával kapcsolatban, az életemmel kapcsolatban. Fogalmam sincs hogy az elkövetkezendő 2-3 évet a családom tervezésével fogom-e tölteni, vagy száműzetve Londonba vagy Berlinbe…

Nehezemre esik a légzés, olyan mintha egy ólommellény alatt próbálnék levegőt venni, és leginkább elaludnék bármikor, lefordulok a székről a súlytól. Dönthetnék persze úgy, hogy itthon maradok, ez egy teljesen reális alternatíva, állásajánlataim is vannak (pl. az Arkonhoz is már csak bólintanom kéne), de meglátjuk mi vár kint, nem tudok rábólintani egyelőre semmire, mert nincs olyan extrém jó ajánlat ami igazán fasza lenne, semelyik sem az.

Más kérdés, hogy itthon egyébként azon gondolkodom, hogy csináljak valami kis vállalkozást, és eddig elég pozitívak a visszajelzések, még a végén életképes is lenne. Erről beszélhetnék bővebben is. A lényeg, hogy valami fejlesztői cég alapításán gondolkodom. És ez momentán hosszútávon akár egész jól be is jöhetne, és talán korban is vagyok ott hogy nagyjából ideje is lenne meglépni, bár pár évem még biztosan van vele.

Haszprus

Scala Play blogengine, now with comments!

©   Haszprus   |   fejlesztés howto play scala

Hoppá-hoppá, megjelent egy aloldal és kommentek, ugyanakkor fix menüsor a bejegyzésekkel

A lényeg:

// ...

import java.util.Date

// ...

class Comment(
  val id: Int,
  val date: Date,
  val text: String,
  val login: String
)

object Posts extends Controller {

  def index(id: Int) = Action {

     // ...


     var comments = selectComments().map(row =>
        new Comment(
          row[Int]("id"), 
          row[Date]("date"), 
          row[String]("text"), 
          row[String]("users.login")
     )).toList

     // ...

}

Mit mondjak, ha egyszer az ember ráérez, akkor p. gyors! POWER!

02:54 kitoltam githubra! A kód csúnya, nem az a cél vele, csak elkezdtem szórakozni a playjel/scalaval, és ha valakit érdekel, rácsekkolhat.

Haszprus

Angol végre

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem energiablog english nyelv scala haszpra olivér

Sose jártam nyelvi magántanárhoz, vagy nyelvtanfolyamra, de hosszú évek óta tervben van, hogy majd egyszer, és most végre létrejött, egy arccal beszélgettem Skype-on, aki NY-ban született, és jelenleg is Amerikában lakik, és kifejezetten foglalkozik ilyesmivel. Ennél bár nem tudok konkrétabbat, de a csávóval tényleg jól el lehet dumálgatni, javasol nyelvi fordulatokat stb, korrigál, én meg nagyjából pont ezt kerestem, illetve nem tudtam hogy mit keresek, de most ez tökéletes. Jepp. Amúgy szerintem fogok keresni még további arcokat, rá akarok feküdni önmagam képzésére keményen. Ma vettem két angol nyelvkönyvet is, Scalaztam is (Play frameworköt feltettem, mysql-hez kapcsolódtam, lekérdeztem, csináltam benne routolást, új controllert, új actionnel, új template-tel), eredményes napot tudhatok magam mögött. Valahogy így képzelem a közeljövőt is. Power

Mint azt egy korábbi bejegyzésben említettem, a tudásom valahol felsőfok környékén van egy szintmérő teszt szerint (melóhoz napi szinten kellett is beszélnem angolul), a célom nem az hogy megtanuljam a nyelvet, hanem hogy tovább finomítsam és tökéletesítsem. Régen kifejezetten informatikai angolt szerettem volna tanulni, mostanra úgy gondolom, hogy azzal semmiféle problémám nincs, úgyhogy inkább az általános angol felé fordult az érdeklődésem, informatikára gyakorlatilag elég nehéz találni bárkit is, mert aki tud fejleszteni az aligha angolórákkal fog foglalkozni. A fejlesztés jobban fizet.

Egyébként ami a nyelveket illeti, 3+4 évet tanultam németül, ezzel párhuzamosan 4 évet latinul, később 4 évet középhaladóval kezdve angolul és 4 évet spanyolul. Angolból eredetileg a felsőfokot szerettem volna kapásból letenni, de beparáztattak hogy ott atomerőművek belsejéről kell beszélni meg ilyenek, úgyhogy középfokkal megelégedtem 12. osztályban. Később belekóstoltam még a franciába mp3-ak formájában, de pár lecke után elmúlt az érdeklődésem. Néha gondolok rá, hogy a többi nyelvemet is fel kéne eleveníteni, mármint a németet és/vagy a spanyolt. Bár mivel ezeken a nyelveken nem jön szembe semmi (se meló, se film, se slágerek, se semmi), így ezek aktívan tartása elég nagy kihívás lehet mind időben, mind pénzben, ami erőforrásokat lehet hogy jobban megtérülő dolgokba is be lehet fektetni.

Haszprus

Ha majd gyereked lesz

©   Haszprus   |   life

Te szoktál néha arra gondolni, hogy a gyerekeddel majd mit hogy csinálsz, mit hogy szeretnél, milyen felnőtté szeretnéd nevelni, mt szeretnél megadni neki, és mit nem, stb?

Haszprus

Tablet

©   Haszprus   |   hwsw

Kinéztem magamnak egy szép Sony Z Tabletet, 10 inch, 1920x1200 korrekt felbontás (lehetne jobb de mindegy), not bad. Kurvára tükröződik, magamat látom benne meg a plafonon a neonokat, pedig nincs bekapcsolva a front kamera. Kilőve.

Apple iPad mini, szép, kellemes méret, retina display, ellenben iOS, úú vaz, akárhányszor veszek kézbe iOS-es eszközöket, marhára nem áll kézre, nem tetszik a rendszer.

Feladtam mára.

Balage

Android vs. iOS

©   Balage   |   life android
Ha a pénz nem számítana, akkor ti milyen operációs rendszerrel ellátott mobilt vennétek és miért?
Haszprus

Strange fact of the day

©   Haszprus   |   buli life
Szilveszterkor 39, tegnapelőtt 29e Ft-ot hagytam ott buliban. Ugyanakkor nem veszek meg dolgokat, pl tabletet vagy ssd-t, mondván hogy drága. Ez valahol elég fura, nem? Egy tablethez elég lenne kihagynom 4 bulit... Mondjuk ahogy így leírom hogy NÉÉÉGY BULIT KÉNE KIHAGYNOM, mintha a fogamat húznák
Haszprus

What's on your mind?

©   Haszprus   |   fejlesztés
Csináltam egy új kis gyors-posztolási lehetőséget adminoknak - így magamnak is - a blogra, úgyhogy a továbbiakban előfordulhat hogy több kontent várható.
Haszprus

Überblog for Android

©   Haszprus   |   fejlesztés android php scala

Amúgy kéne írnom egy überblog android appot, legalábbis az admin dolgoknak. Csak azért ennyire fb-központú vagyok, mert ott könnyebb megszerkeszteni a dolgokat. Mind mobilról, mind innen netről.

Mondjuk hozzáteszem, hogy nagyobb közönséget is érek el vele, legalábbis jelenleg. (Ha akarják, ha nem, ahah!)

Mindenesetre az Android app helyett most egyelőre elscalazgatok, azzal is elkezdtem játszani. Kellemes, szimpatikus.

Haszprus

Mongo Contact DB by Haszprus at github

©   Haszprus   |   fejlesztés php

I've released on github a simple contact management concept based on mongodb. The goal was to write as little code as possible and still give the user an amount of functionality.

Later I'll try to create a longer description about the project. Until then, if you are interested, please look at how lightweight the models and the controllers are, and still how much functionality they give to the user.

Mongo Contact DB by Haszprus at github

Haszprus

Program overload

©   Haszprus   |   buli energiablog

Kénytelen voltam a naptár excelemben megnövelni a mezők méretét, mert ezek a hétvégi durvulások egyszerűen felsorolhatatlannak bizonyultak a legkisebb betűméret mellett is. Valamikor nem ártana már valamit blogolnom is ezekről, de alig bírok felzárkózni még a privát naplózásommal is, nemhogy a bloggal.

Haszprus

Szabi jeah :)

©   Haszprus   |   howto life realeyes

Kivettem jövő hétre szabit AAAHHHH
Február óta először
(Februári is csak kényszerszabi volt, valójában dolgozgattam )

Így október 7-tel kezdődően lesz még 16 szabadnapom az évben...

Valaki valahova valamikor...?

Haszprus

Brugges 2011

©   Haszprus   |   barátok fotózás külföld túra 350d eurotrip kocsi

Csak úgy eszembe jutott. Ilyen volt.

Európa körút 2011 w/ mainframe.

Sok publikus beszámoló nem volt asszem...

  • 2009-07-08 Prága, Csehország
  • 2009-07-07 Prága, Csehország
  • 2009-07-06 Frankfurt, Németország
  • 2009-07-05 Amszterdam, Hollandia
  • 2009-07-04 Amszterdam, Hollandia
  • 2009-07-03 Brüsszel, Belgium
  • 2009-07-02 Brugge, Belgium
  • 2009-07-01 Párizs, Franciaország
  • 2009-06-30 Párizs, Franciaország
  • 2009-06-29 La Defense, Franciaország
  • 2009-06-28 Milánó, Como, Olaszország, Zürich, Svájc
  • 2009-06-27 Velence, Olaszország
  • 2009-06-26 Plitvice, Horvátország

A régi szép idők:

szombat estétől vasárnap hajnalig buliztam
onnan alvás nélkül mentem plitvicébe
és éjfél körül tértünk nyugodni egy autópálya menti szálláson
most milánóban vagyunk
közben egy csaj hívott az előbb kétszer
akit *** (hazakísértem) egyszer morri után
nem vettem fel, kérdezem sms-ben mivan
aszondja ott van a házam előtt ez 23.30-kor...
Haszprus

Kettlebell 16

©   Haszprus   |   barátok élelmezés fotózás kondi 350d kettlebell todo

Ez a kicsike vendégeskedik nálam mostantól Thx 2 mainframe, köszönöm!

Hell yeah!
Vasárnap éjjel elhatároztam hogy kockahasat csinálok, elkezdtem újra paleózni, hétfő óta logolom hogy mit kajálok, kedden rendeltem fehérjeport életemben először, megvettem az új féléves konditerem-belépőmet a schönherzbe, valamint elkezdtem egy kezdő kettlebell csoportot, csütörtökön megvolt a második edzés, péntek éjjel voltam kardiózni a Patronban, szombaton átmentem egy barátomhoz és elkértem kölcsön a 16 kg-os kettlebelljét Ezen kívül a hét minden napján (a kettlebelles napokon is) edzettem itthon reggel és este egyaránt.

Powerke

A kaja amúgy ez:

Haszprus

Fehérje, kockahas

©   Haszprus   |   élelmezés kondi történelem haszpra olivér kettlebell haszprus

Életemben először rendeltem fehérjeport. Kettlebell után be is vettem az első adagot. Kíváncsian várom a hatást. Holnapra. Köszönjük.

Egyébként vannak célok is. Ezek egyike, és legfőbbike, a kockahas. Az elkövetkezendő pár hónapban megpróbálom elérni hogy valami ilyesmim legyen. Nem lesz egyszerű, mert most pocakom van konkrétan. 78 kilóról indulok, 72 alá nem nagyon kívánok menni, bár lehet hogy muszáj lesz, meglátjuk. Megtartani nem akarom, elég ha egyszer lesz valami, lefotózom, és elrakom emlékbe.

A dologban segítségemre lesznek az élelmezési változások, amiket mostanra tervezek, ld. az én paleóm. A kettlebellen felül itthoni edzéseket tervezek minden napra, valamint konditerembe is szeretnék járni. Jó lenne még pár egyéb sportágban is szerepelni (squash, úszás, futás), de ezekre kevés esély van, na majd meglátjuk.

Haszprus

Kettlebell

©   Haszprus   |   barátok történelem kettlebell haszpra olivér

Kedden belekezdtem egy kezdő kettlebell kurzusba (Orca Bea és Jani társaságában), három hónapig tart, heti két órában. Az első óra laza bemelegítő volt, a másodikat most tartottuk, na ez nekem már durva volt, nem vagyok ilyen jellegű mozgásokhoz hozzászokva, meg eleve izomlázzal mentem mert ezen a héten eléggé rámentem arra hogy gyúrjak itthon, és még edzés előtt is gyúrtam egy kicsit.

Jó lesz? Jó lesz, az szerintem a maiból nekem bőven látszik, örülök hogy nekikezdtem. Kíváncsi vagyok a folytatásra.

Haszprus

Az én paleóm

©   Haszprus   |   élelmezés
  • No cukor
  • No üdítő
  • No tej
  • No tejtermékek
  • No krumpli
  • No huvelyesek
  • No peksutemenyek
  • No kenyér
  • No liszt
  • No tészta
  • No szénhidrát
  • + zöldség
  • + hús
  • + tojás
  • + víz
  • + fehérje
  • + gyümölcs mértékkel és ésszel (pl. banán - ahogy Tibi fogalmazta - szénhidrátbomba)
  • + magvak mértékkel
  • Elmegy: sajt
Haszprus

Patron

©   Haszprus   |   barátok buli zene energiablog one x mobilfotó

Oh yeah, ma Patron volt 1-től 11-ig enyhén hiperaktiv mozgással (ebből két óra fixen az emelvényen), kardiónak is megtette volna, 2,5 kg le is pattant estétől reggelig (nyilván egy része víz, de egy része nem! ) — at WONDERLAND : 3l3ktro Groove / MightyB / Stick / Goldsound @ PATRON

aug. 26. 08:01 olyan izomláz van a hátamban hogy az nem igaz

Haszprus

Fáradt

©   Haszprus   |   fáradtság life

Olyan hihetetlenül fáradt vagyok már egy ideje, elaludnék a székben, összeesnék állva… Néha nehéz tartani a pozitív szemléletet. Néha...

Az igazság az, hogy kik*rt módon nehéz tartani a pozitív életszemléletet egyelőre. Remegek az idegtől sokat.

Haszprus

Gokart & Aquaworld :)

©   Haszprus   |   barátok buli life energiablog

Pénteken meló után vettem szörfgatyákat, tali Szabinával és Hevivel, Shakesbeer rosé, Jani hirtelen beköszönése, taxival haza, ámde még a ház ajtaja előtt telefon Balázsnak hogy esetleg valami hepaj, hát persze, szoli 9p (elmaradhatatlan bulikellék!), taxi, Grund, Fröccsterasz, hamburger, hajnal 5 körül hazaértem, 7-kor kelés, le Heviékhez, kölcsön kocsi atomjól megy, gyors reggeli kávé, kúton dobozos (!) San Benedetto, welcome to Aquaworld! Az első pár csúszás szar mert ezt szingliként nem szoktam nyomni, de aztán hozzászokok, tartunk kis szünetet, nap ebéd stb, és kipróbálok valami újat: a léghokit, kibaszott jó! Nagyon tetszett. Jacuzzi, és új csúszdák, amiket eddig nem mertem kipróbálni, estére már kibaszottul tetszett a dolog (Forgószél, legjobb!), gokartozni van-e kedvünk? Hát persze, erre vártam évek óta, menjünk, Eurocenter, 1 menet, 8 perc, kibaszott jó, brutálisan tetszik, menjünk még, megyünk még 2x8 percet, alig várom az újabb köröket, megelőz egy srác egy idegen társaságból, vörös posztó, más se kellett, iszonyatosan rátapadtam, egész jó eredményeket értem el ahhoz képest hogy most gokartoztam életemben először És kurvára nem bántam meg, kell még menni! Állat volt. Utána ki Heviékhez, extra brutál thai csípős leves vacsinak, haza, FB-on közben üzenetet rakok ki hogy esetleg valakinek van-e kedve valamihez, de végül nem (nem is csoda, talán nem éjjel fél 2-kor kéne elkezdeni szervezni az esti programot ), majd egy kis krúzolgatás. Állat volt, brutáljó dolgok történtek ma

Gokart power, aquaworld power, léghoki power, fekete lyuk & forgószél power A kamikaze meg pite

Na ezek mennek!

Haszprus

Afterlife

©   Haszprus   |   life energiablog

Persze az afterlife túlvilágot jelent, és itt most inkább a life after (her) lenne a helyes cím. Megpróbálom elfoglalni magam. Mint tudjuk, vezetek egy excel táblát arról, hogy melyik nap mit csináltam. A világos sárga azt jelenti hogy valamilyen társasággal voltam (legalábbis minimum két emberrel magamon kívül, de nem magamon kívül (!)), a narancssárga pedig hogy valakivel f2f talim volt. A kék buli, a zöld kondi vagy valami egyéb egészséggel kapcsolatos cucc, a többi szín pedig most nem részletezendő.

Az imént a World War Z-t néztük Balázzsal és Sonickal, kibiri kibaszott kikúrt jó volt, azt kell mondjam, egész végig vigyorogtam egyszerűen annyira lenyűgözött. Nem tudtam hogy ilyesmiről fog szólni, és hihetetlen pozitív meglepetésként ért. Nagyon régóta az első film, amire azt mondom, hogy újra megnézném. Talán a tavalyi Hobbit volt ilyen, amit háromszor megnéztem egy hét alatt imax 3d-ben. Na mindegy is. (Amúgy ezt a filmet is 3D-ben nézzétek mert úgy üt )

Mint látható, igyekszem azért eléggé elfoglalni magam. Kaptam kölcsönbe egy ASP.NET könyvet (thx Hevi!), amit valszeg forgatni fogok, illetve mint tudjátok még múltkorában vettem pár elmélyülős könyvet, azokat is ideje lenne szaporábban fogyasztani, de alapvetően a társas programokat preferálom.

Ebben az egy, vagy kicsit több mint egy hónapban új barátságokat szőttem, felelevenítettem pár régi barátommal a kontaktot, és alapvetően megpróbáltam visszaidézni azt a fajta életet, amit egyébként imádtam élni, például 2011-ben, amikor a Sanoma előtti utolsó héten 22 különböző sörözésen/bulin/programon vettem részt (1, 2) úgy, hogy több más meghívást kénytelen voltam időhiányban lemondani.

A dolog onnan indult, hogy 2003-ban vagy valamelyik évben észre vettem, hogy a nyári szünetben alig csinálok valamit, és eldöntöttem, hogy változtatok ezen. Sikerült.

Idén nem akartam, hogy ez a szakítás maga alá gyűrjön, pedig könnyedén megtehette volna.

Ma este tökjó kedvem van, hosszú idő után először. Talán mert kezdem úgy érezni, hogy feladom azt a küzdelmet, amit folytattam. El akartam érni, hogy teljesen vége legyen ennek a küzdelemnek, és sikerült, nagyjából. Persze majd akkor lesz teljesen vége, ha már nem tartom ezt megemlítendőnek. Addig tudjuk, hogy a moziból hazafelé most is elfogott a rettegés hogy akarom őt vissza és hiányzik. Nagyon gazdag évünk volt vele, azt gondolom mindent csináltunk amit egy kapcsolatból ki lehet hozni, nem tudok ennél teljesebb kapcsolatot elképzelni. Természetesen nyilván volt valami, amin bukott a dolog, de ez most már mindegy.

Igazából ha nem lennék általában teljesen kimerülve, jelenleg úgy érzem, hogy átolvasgatnám az egész éjszakát. Annyi mindent csinálnék. Tele vagyok energiával, és ma van az első nap, hogy úgy érzem, hogy egyedül el tudnám foglalni magam jól, belülről jövő jó érzésem van. Egyébként felhagytam a red bullal a szakítás utáni napon. Addig napi 3-at megittam az utóbbi időben, azóta talán összesen 5-öt ittam közel másfél hónap alatt.

Talán hozzájárul ehhez az is, hogy múlt héten végre elkezdtünk kondizni meg squasholni, amihez van saját ütőm (tőle kaptam tavaly névnapomra, és azóta most használtam először), meg tökjó cipőm, és közel van a terem, és jó érzés. Szabad vagyok. A múlt heti első kondi még jobb volt. Kell nyomni, mert most ebben látom azt, amire szükségem van.

Látok újra nőket az utcán, pedig egy hónapig egyszerűen vak voltam.

Építkezek. Megint építek valamit, ami jobb lesz, mint előtte. Építem magamat, tudatosan. Ebben állítólag jó voltam régen (egyébként én is így gondolom), és megpróbálom újra.

Amúgy van nálam egy fasza kis kölcsön autó is (thx to you know who you are), tökjó, happy vagyok. És megint egy mozgalmas és eseményekben gazdag napot tudhatok magam mögött.

A hétvége se volt semmi, ott ragadtam egy házibuliban két éjszakára, azaz péntek estétől vasárnap délig Meg még sok más is történt. Basszus, a dolgok egy részéről nem írhatok, de kár, annyi minden lenne mesélnivaló...

És most hosszú idő után először írtam egy blogbejegyzést is, tartalommal. És volt hozzá kedvem. Mik vannak...

Basszus, annyi minden van amire büszke vagyok mostanában (olyan emberekkel vagyok és olyan helyekre jutok el), és nem írhatom le egyszerűen privacy okok miatt. (DE ITT MÉGIS! Afterlife - the trusted side)

ps. még így lapzárta után befutott, facebookon Ludmilla lájkolta egy checkinemet Mekkora..

Haszprus

Barby over 2

©   Haszprus   |  

Május 26-án, azaz több mint egy hónapja, egy kevésbé szép vasárnapi napon véget ért ez a kapcsolat. Június 7-én lettünk volna egy évesek. Pár hét után összeköltöztünk, voltunk mindenfelé, ötmillió közös hobbi és időtöltés, szerintem full összeillés, de volt egy-két oka, hogy így alakult. Sajnálom, pedig úgy éreztem hogy ő a Párom (a nagybetűs életben). Ha csak rajtam múlna, őt választanám jövendőbelinek. Azt hiszem, ez az opció nincs (pedig jó lenne).

Történt ez az előzőhöz számomra eléggé hasonló körülmények között.

aug. 16. 21:48 csak úgy megjegyzem hogy stabilan vége lassan három hónapja, szerencsére már nem vagyok így elszontyolódva miatta, látom a hibáit stb, és most már rohadtul szeretnék tovább lépni valami új felé, ami leginkább azért nem történik meg mert egyelőre nem ismertem meg aki felé szeretnék tovább lépni.

Haszprus

Some new books

©   Haszprus   |   life
Haszprus

Some new hardware

©   Haszprus   |   hwsw

A cégnél bejött a Logitech Performance Mouse MX úgyhogy rendeltem egyet otthonra is (sajnos az előző egerem már hosszú ideje szarakodott).

Nézelődtem egy Asus Zenbook Prime felé is, nem tudom, elgondolkodtató, elbűvölő gép, egy ehhez hasonló volt a cégnél az előző ultrabookom, rendszeresen hazahordtam mert jobban szerettem a sajátomnál, de abban csak 4G RAM volt, a Prime-ban pedig 8GB RAM (+ 256 GB SSD, 1920x1080 full hd, megvilágított billentyűzet, elgondolkodtató masina, az otthoni gépem jelentősen lassabb, habár igaz, a Zenbook nyilvánvalóan alkalmatlan bármi grafikaintenzív alkalmazásra, tekintve az Intel HD 4000-es grafikus chipet).

Rendeltem pár (6) könyvet is szellemi fejlődésem érdekében Hellinger egynémely műve közül, megnézzük tartogat-e valami hasznosat.

"látszik rajtad hogy megint kezdesz boldog lenni..."
(colleague @ the company)
Haszprus

VIP lane

©   Haszprus   |   élelmezés energiablog l0lzor

Ismeritek a McDonald's életérzést, amit a következő típuspárbeszéd testesít meg:

- Szia, egy Big Mac menüt kérek supersize-ban, kólával, elvitelre.
- Egy Big Mac menü... Nagyobb méretben adhatom?
- Igen.
- Milyen üdítővel kéred?
- Kóla
- Itt fogyasztod vagy elviszed?
- Elviszem.

Ez a párbeszéd az, ami egyszerűen esélytelen, hogy máskép legyen.

Két éve, amikor arrafelé dolgoztam, szoktam néha a Blahára menni a mekibe. Általában nagymenüt kértem, kóla helyett epershake-kel és plusz sóval, borssal. Két pultos csaj is volt, aki megjegyzett, egy idő után már kérdezték hogy Shake-kel adhatom?

Két év kihagyás után újra ellátogattam oda, és az egyikük még ott dolgozott. Kértem egy Morgan Stanley menüt, sóval, borssal.

Egy héttel később ellátogattunk oda a párommal, és kértünk két Morgan Stanley menüt. A csaj odatett mellé sót és borsot. Barby teljesen ledöbbenve:

Hát ezt honnan tudta???

Másnap újabb Morgan Stanley menü kettesben a Blahán, ezúttal kaptunk hozzá kb. 15 sót és borsot Szakadtunk, és made my day...

Haszprus

Barby over

©   Haszprus   |   life

Itt blogon nem voltak túlzottan követhetőek az események, de sajnos vége lett, és bár szeretjük egymást - állítólag - de nem úgy néz ki, mint ahonnan van visszaút.

(Trusted edition)

Haszprus

Amerika 2013 (Master Plan)

©   Haszprus   |   külföld amerika todo túra

Voltam már jópár országban, de mindig csak Európán belül, és nem is igazán értem magamat, bár persze tudom miért alakult ez így, a lényeg, 2013-ban jó lenne kimenni Amerikába mondjuk két hétre (esetleg többre).

Mit csekkolnál le? Mennyiből oldanád meg? Hogyan? Mi a reális összeg két főre?

Haszprus

2012, the light side

©   Haszprus   |   barátok life történelem

Évösszegzés. 2012-ben rengeteg negatív dolog történt, azt a bejegyzést csak trusted userek olvashatják, ám a happybb oldalt kiteszem publikusba is, mert bizony nem kevés jó dolog történt velem ebben az évben.

  • Leküzdöttem egy csomó akadályt...
  • Történt a magánéletemben valami elég pozitív, ámde nem publikus változás.
  • Megcseréltem a lakásomban a két szobát, végre! Ez is mennyi ideje váratott már magára...
  • Elkezdtem autóval járni, először fulltime, majd szelektíven (mindenhova úgy, ahogy az adott út jó)
  • Végre szakítottam Andival!
  • Megismertem Barbyt, aki egy tökjó hátteret nyújtott ahhoz, hogy rendbe hozzam magamat, segített anyámmal is rendbe tenni a kapcsolatomat, és talán egy izgalmasabb munkahelyet is sikerült találnom mellette, ahol egész új irányokat vehetek szakmailag.
  • Először felvettek az Emarsyshoz, majd erre is ráígért a Realeyes, és mutatott pár olyan dolgot, amit évek óta keresek:
    • megfelelő fizetést
    • közeli irodát
    • angol kommunikációt napi szinten
    • php-ről egy komolyabb környezetre váltást (C#, ASP.NET)
  • Felfedeztem, hogy a telek egy tökjó hely, és egy csomó időt töltöttem (töltöttünk) is lent
  • Barátnőmmel voltunk egy csomó felé, csináltunk egy csomó mindent, többek közt bejártunk egy rakás fürdőző helyet, voltunk wellness hétvégén, Velencén, mogyoródi Aquarénában, a budapesti Aquaworldben többször is, Szentgotthárdon, Egerszalókon, Demjénben, Miskolctapolcai barlangfürdőben, isteni jó volt mind. Mentünk együtt kondizni is, bringázni, bowlingozni, biliárdozni, és belekezdtünk a squashba is. Meg persze rengeteget voltunk a telken.
  • Áttértem laptopra
  • 82-ről végre lefogytam 72 kilóra, mégpedig ennek nagyrészét az év vége felé, egy 50 nap alatt 9 kilót leadok című, elsőre őrültnek, később lazának tűnő projektben
  • Egy csomó egyéb dolgot csináltam:
    • buliztam (Patron, Coronita, Dokk, Coro Cafe, Studio, Dokkoló, Morri Liget, Holdudvar, Cha cha cha, Normafa, Bed Beach, White Angel; Geri, Kata, Zsolt, Barby, Imo, Balage, Dávid, Norbi, Jáki és még sokan mások)
    • házi összeröffenéseken is voltam (Orca grillpartik)
    • voltam úszni (sajnos egyedül)
    • elkezdtem squasholni (Imoval és Barbyval is)
    • kondiztam (Zsolt, Sonic, Imo, Barby)
    • voltam csontkovácsnál
    • futottam (Pas, Barby, valamint egyedül is)
    • voltam bringázni is párszor (Barby, ScoobyZoli)
    • voltam sörözgetni, koktélozni, kajálni erre-arra (sokmindenkivel)
    • voltak nálam is arcok, alapozások is, erre tökjó volt a két szobám cseréje
    • megjelentem pár meetupon és szerveztem pár egyéb talit is ahol tanultunk mindenféle okosságot, JavaScriptet, TDD-t, pair programmingot, meg mit nem...
    • csináltam egy újabb blogtalit, ami óriási megelégedésemre az eddigi egyik legjobb volt, és abszolút ismétlendő

Sokszor úgy éreztem, főleg év végére, hogy életem legjobb idejét élem, és visszaköszöntött a POWER korszak. 2013-ban viszont még bőven lesz mit fejleszteni rajta.

Haszprus

Kondi 2013

©   Haszprus   |   kondi todo
héthkszcspszv
2012.12.31.
2013.01.07.123
2013.01.14.456
2013.01.21.789
2013.01.28.10
2013.02.04.
2013.02.11.11
2013.02.18.1213
2013.02.25.14
2013.03.04.
2013.03.11.
2013.03.18.
2013.03.25.
2013.04.01.
2013.04.01.
2013.04.08.15
2013.04.15.1617
2013.04.22.18
2013.04.29.19
2013.05.06.
2013.05.13.19
2013.05.20.
2013.05.27.20
2013.06.03.21
2013.06.10.22
2013.06.17.
2013.06.24.232425
2013.07.01.262728
2013.07.08.29
2013.07.15.3031
2013.07.22.3233
2013.07.29.
2013.08.05.34
2013.08.12.353637383940
2013.08.19.4142434445
2013.08.26.464748
2013.09.02.495051
2013.09.09.52535455565758
2013.09.16.59606162
2013.09.23.6364656667
2013.09.30.6869
2013.10.07.70717273
2013.10.14.
2013.10.21.
2013.10.28.747575
2013.11.04.
2013.11.11.
2013.11.18.
2013.11.25.
2013.12.02.
2013.12.09.
2013.12.16.
2013.12.23.
2013.12.30.

Nem tudom idén mi lesz a kondival, nincsenek különösebb terveim. Igazából gondolkodtam az elmúlt hónapokban természetesen, hogy kéne kondizni, sőt a 2013-as master planembe is beírtam, de most úgy tűnik hogy a jelen körülmények és prioritásaim eléggé megkérdőjelezik hogy vajon mit fogok kezdeni magammal. Mert nem igazán tartom fontosnak már ezt a dolgot.

Január teremben

  1. Jan 26 Barby has mell bic tric kardió

Január itthon

  1. Jan 8 has
  2. Jan 13 has
  3. Jan 14 hiit
  4. Jan 15 mell bic tric has váll
  5. Jan 17 mell bic has
  6. Jan 21 bic has hiit
  7. Jan 25 mell has

Január szabadon

  1. Jan 9 futás

Február teremben

  1. Feb 1 Barby mell bic tric váll
  2. Feb 17 Barby Laura mell bic tric hát has
  3. Feb 23 Barby Laura mell bic tric has kardió
  4. Feb 24 Barby Laura bic tric alkar hát has kardió

Február itthon

  1. Feb 26 bic tric váll

Február szabadon

Március teremben

Március itthon

Március szabadon

Április teremben

Április itthon

  1. Ápr 30 átmozgatás (vállam bánta)

Április szabadon

  1. Ápr 10 Barby futás
  2. Ápr 16 Pas futás
  3. Ápr 21 Barby futás
  4. Ápr 24 Barby futás

Május teremben

  1. Máj 28 Imo

Május itthon

  1. Máj 14 Barby bodyrock 1-2 mozdulat (elég is volt )

Május szabadon

Június teremben

  1. jún 3 Imo kondi
  2. jún 26 Pas squash
  3. jún 27 Pas kondi
  4. jún 30 Pas kondi

Június itthon

Június szabadon

  1. jún 16 Norby futás

Július teremben

  1. júl 1 Pas kondi
  2. júl 4 Pas kondi
  3. júl 7 Pas csukló bic tric
  4. júl 8 Pas váll hát
  5. júl 15 Pas mell hát kardió
  6. júl 21 Pas hát tric has
  7. júl 25 Pas mell bic váll hát kardió

Július itthon

  1. júl 23 váll

Július szabadon

Augusztus teremben

  1. Aug 9 Pas mell bic

Augusztus itthon

  1. Aug 13 bic has váll
  2. Aug 14 mell bic tric váll
  3. Aug 15 mell bic tric has váll
  4. Aug 16 bic has váll comb
  5. Aug 17 Bodyrock
  6. Aug 18 bic tric has váll
  7. Aug 19 mell comb
  8. Aug 21 mell bic2 tric2
  9. Aug 22 bic
  10. Aug 23 bic váll
  11. Aug 25 bic tric
  12. Aug 26 mell has
  13. Aug 27 mell bic tric váll
  14. Aug 31 bic tric váll

Augusztus szabadon

Szeptember teremben

  1. Szep 3 Pas mell hát
  2. Szep 10 Orca Bea Jani kettlebell
  3. Szep 12 kettlebell
  4. Szep 15 Pas mell has láb
  5. Szep 17 kettlebell
  6. Szep 18 Pas mell comb has váll bic tric
  7. Szep 19 kettlebell
  8. Szep 24 kettlebell
  9. Szep 25 Pas mell bic tric
  10. Szep 26 kettlebell

Szeptember itthon

  1. Szep 2 bic tric
  2. Szep 8 has
  3. Szep 9 has2 bic váll
  4. Szep 10 mell has2 bic tric váll
  5. Szep 11 has2 bic2 tric2 váll2
  6. Szep 12 has2 bic
  7. Szep 13 mell bic tric
  8. Szep 14 has kettlebell
  9. Szep 15 átmozgatás (mell, váll)
  10. Szep 16 has
  11. Szep 17 has (300 felülés! )
  12. Szep 18 bic
  13. Szep 19 has
  14. Szep 23 mell has
  15. Szep 25 has
  16. Szep 26 has
  17. Szep 29 bic tric váll

Szeptember szabadon

  1. Szep 19 futás 1,8 km
  2. Szep 24 futás 2,1 km
  3. Szep 25 futás 2,9 km
  4. Szep 26 futás 2,1 km

Október teremben

  1. Okt 3 kettlebell
  2. Okt 8 kettlebell
  3. Okt 9 bic tric mell váll futás 5,7 km
  4. Okt 10 kettlebell
  5. Okt 29 kettlebell

Október itthon

  1. Okt 2 mell bic tric váll
  2. Okt 3 has mell
  3. Okt 7 has mell

Október szabadon

  1. Okt 3 futás sziget 7,5 km
  2. Okt 8 futás sziget 6,1 km
  3. Okt 9 Orca futás sziget 3,13 km

November teremben

  1. Nov 1 Imo mell bic
  2. Nov 3 Imo hát comb vádli tric

November itthon

November szabadon

Haszprus

Welcome to Realeyes

©   Haszprus   |   realeyes történelem meló haszpra olivér

Nem kicsit sikerült elegáns irodahelyet bérelni. A medencét és a konditermet még nem vettem birtokba (de ami késik remélem nem múlik ), az Ultrabookom viszont tömör gyönyör, rajta a Windows 8 és minden egyéb tekintetben is modern fejlesztőkörnyezet pedig kifejezetten kellemes meglepetés.

Haszprus

TDD - Test Driven Development

©   Haszprus   |   fejlesztés sanoma emarsys bme

A TDD-ről (Test Driven Development) még a BME-n írtam Szoftverminőség és menedzsment tárgy kereteiben, és bár tetszett az ötlet, de nem igazán tudtam elképzelni öt éve, hogy hogy lehetne egy alkalmazást fullosan tesztelhetővé tenni, vagy úgy megírni.

2010-ben egy korábbi munkahelyemen, ahol azért elég pro arcokat válogattak össze, még mindig ott tartottunk, hogy invesztigálni kellene a TDD-t, hogy mire jutnánk vele.

2011-ben amikor a Sanoma Mediánál voltam a PPCS (Product Price Comparison System) / Olcsóbbat / Kirakat projekten, egy több hetes hibakeresésre sikerült pontot tenni azzal hogy - az amúgy korábbról teljesen teszteletlen kódhoz - felraktam egy PHPUnitot és írtam pár unit tesztet, egyből (egy napon belül) kibuktak a bugok. Ekkor kezdtem ténylegesen hinni a unit tesztelésben.

2012-ben alkalmam nyílt részt venni az Emarsysnál egy igen nagy folyamatos fejlesztő / refaktor projektben, ami teljesen megváltoztatta a Test Driven Developmentről kialakult képet a fejemben, mivel végre láttam hogy hogy is lehet ezt fulltime alkalmazni, hogy lehet valamit 100% TDD-vel megírni.

A módszernek láttam előnyeit és hátrányait, és biztos vagyok benne, hogy vannak helyzetek, amikor alkalmaznám. Alapvetően feladatfüggőnek gondolom. Ha sok pénz múlik azon, hogy a kiadott termék hibamentes legyen (pl. mert egy olyan piaci szegmensben játszol, ahol a bugok egyszerűen nem tolerálhatóak, a vevők odébb mennek), akkor mindenképp érdemes lehet használni.

Haszprus

HTML5 history management

©   Haszprus   |   fejlesztés

Today I've learnt a small but very exciting feature, html 5 history management:

window.history.pushState(data, "Title", "/new-url");

Paired with:

window.onpopstate = function(event) { 
    console.log(event.state); 
};

This way you can set the window.location to your custom new url without reloading the page (or even without any communication with the server), but creating an entry in the browser's history (so the user can go back and forward between the saved states), and saving any custom state data as the first attribute of pushState().

With onpopstate you can catch the browser's navigation events and load the previously saved state to your page (eg. fill forms, request ajax page elements etc).

HTML5 has it's very funky features.

Haszprus

Csontkovács donez

©   Haszprus   |   life kondi

No ellátogattam egy régóta tervezett dologra, nevezetesen csontkovácshoz. Egyelőre még nem tudom, mi legyen a véleményem. Az valószínűnek tűnik, hogy megyek még.

Haszprus

Squash ROXX

©   Haszprus   |   barátok kondi life squash

Squasholtunk Imoval végre, és kurvajó volt!

Leszámítva hogy feljött a fél talpam, de ez most baromira nem izgat, megérte, és megyünk még remélem. Csak várom hogy begyógyuljon a lábam. Btw holnapra totális izomláz várható.

Haszprus

Nyolcadik jubileumi kilencéves blogtali

©   Haszprus   |   barátok buli

Gyerekek, 2012. szeptember 21-én KILENC ÉVES lesz a blog!

Ezért aztán egy fergeteges iszonyat überbrutál giga blogtali kerül megrendezésre aznap.

Akinek van képe távol maradni, azt személyesen fogjuk meglátogatni és lezúzzuk az arcát könyörtelenül ámde alaposan.

Ehhez tartsátok magatokat, amikor válaszoltok a kérdésre, hogy ott lesztek-e.

Haszprus

Hangszigetelés

©   Haszprus   |   todo howto life

Lakás (szoba) hangszigetelésére tudtok szakembert? A hang javarészt valószínűleg a házon függőlegesen végigmenő fűtési vízvezetékkel összefüggésbe hozhatóan közlekedik.

Haszprus

Kondi 2012 H2

©   Haszprus   |   barátok bringa kondi done

No hát az utóbbi egy évben nem fektettem túl nagy hangsúlyt az edzésre, párszor voltam teremben, egy kezemen számolható. Újra szeretném tolni itthon is meg teremben is. Időközben belekóstoltam a Krav Magába és a Kettlebellbe, de egyiket se vittem egy alkalomnál többre. Pedig tetszettek amúgy, csak nehézkes megoldani, mert mindkettőhöz tök későn voltak az edzések (20-21-es kezdéssel), amikor én már hulla vagyok, meg az előtte levő idővel se tudok értelmesen kezdeni semmit, és így utána se marad időm semmire... Játszik további sportlehetőségként még az úszás (de ott is csak egyszer voltam idén), valamint a squash (de azt előtte meg kéne tanulni, mert még nem próbáltam, csak érdekel).

Ami a célokat illeti... A Sanoma alatt felszedtem kb. 10 kilót, idén másfél hónapja így 82 kilóról indultam, most 77,4 kg vagyok éppen (16,7% testzsír, 55,6% testvíz, 93 cm pocak). Próbálok kicsit másképp étkezni (nem 0-24 meki/bk), de nem könnyű. Meglátjuk mi lesz, általában ez a logolás segíteni szokott régebben az elhatározásaim kivitelezésében. Cél egyébként a kb. 72 kg, de ez változhat bármerre.

Július teremben

  1. Júl 12 Sonic Süti mell kardió
  2. Júl 17 Imo váll kardió
  3. Júl 19 Sonic mell hát has
    fekvepad 8x70, 2x80
  4. Júl 26 Sonic Süti

Július itthon

  1. Júl 21 bic tric has váll comb
  2. Júl 22 mell bic tric has váll comb

Augusztus teremben

  1. Aug 9 Süti
  2. Aug 16 Süti
  3. Aug 27 Bibi Barby
  4. Aug 30 Sonic Süti

Augusztus szabadon

  1. Aug 14 Zoli Barby bringa

Szeptember teremben

  1. Szep 3 Imo squash
  2. Szep 6 Sonic
  3. Szep 8 Barby hát kardió
  4. Szep 12 Barby hát kardió
  5. Szep 13 Barby kardió
  6. Szep 28 Emarsys bowling

Szeptember itthon

  1. Szep 4 váll has
  2. Szep 5 váll has
  3. Szep 7 váll
  4. Szep 9 váll
  5. Szep 10 mell bic tric has
  6. Szep 11 has
  7. Szep 14 váll

Szeptember szabadon

  1. Szep 11 Barby Kopaszi futás
  2. Szep 16 Pas Kopaszi futás

Október teremben

  1. Okt 9 Imo squash
  2. Okt 10 Barby bowling
  3. Okt 12 Barby squash
    Asics Gel-Blast 4
    + Bowling
  4. Okt 16 Imo squash

Október itthon

  1. Okt 1 váll
  2. Okt 2 váll
  3. Okt 3 váll
  4. Okt 4 bic tric váll
  5. Okt 8 váll
  6. Okt 9 bic váll
  7. Okt 10 has
  8. Okt 11 váll
  9. Okt 12 tric váll
  10. Okt 16 mell váll comb
  11. Okt 17 bic has kardió
  12. Okt 18 váll
  13. Okt 19 bic váll
  14. Okt 21 has váll
  15. Okt 29 váll

Október szabadon

  1. Okt 8 Barby bringa 33km

November teremben

  1. Nov 13 Imo váll tric
  2. Nov 15 Imo mell bic
  3. ??? Nov 22 Imo mell bic
  4. ??? Nov 24 Imo

November itthon

  1. Nov 07 váll
  2. Nov 11 bic váll has
  3. Nov 12 bic tric váll
  4. Nov 18 bic tric
  5. Nov 25 váll

November szabadon

November 21-én névnapomra kaptam egy squash ütőt, ám sajnos nem használtam egészen sokáig, mint ahogy akkortájtól kondiba se mentem jóideig.

Haszprus

Úsztam! 2012

©   Haszprus   |   life úszás

O jea, a hónap végéig le kell úsznom (legalábbis érdemes lenne) egy 10 alkalmas bérletet. Tegnapra esett az első nap amikor rá bírtam venni magam ÉS az úszóbolt is nyitva volt, hogy vehessek egy úszósapkát. És azt hittem ott fogok lubickolni majd két órát, de fél óra alatt úgy lefárasztottam magam, hogy még most is érzem a lábamat, tegnap meg egyenesen alig bírtam járni utána. Rox.

Fogyós projekt megy egyébként, talán sikeresebben mint az elmúlt fél évben.

Meg egyéb dolgok is vannak.

Hulla fáradt vagyok.

Haszprus

Normafa @ Normafa

©   Haszprus   |   buli barátok

Eljött a dárenbéz buli, amire régóta vártunk, és aminek az előző epizódja a Cinema Hallban elég jó is volt, de ez most nekem nem jött be, ez van. Cserébe úgy döntöttem hogy az egészség jegyében gyalog jövök haza, úgyhogy éjjel 2-kor nekikezdtem a kis 10 km-es gyalogutamnak, egy egész más képet kapva a városról...

Ami valóban nem tetszett: kifelé le kellett adni a karszalagot, mondván hogy egyszeri belépésre jogosít.

Haszprus

Sleep-as-an-Droid

©   Haszprus   |   life fáradtság

Megvettem az első appomat a Google Playből, ami konkrétan a Sleep-as-an-Droid. Ez a cucc a telefont a matracra helyezve figyeli alvás közben a matrac mozgását, és ebből következtetéseket von le hogy vajon mélyen alszol-e vagy sem. Konkrétan a módszer helyességéről nincs információm (az app amúgy 290 Ft volt), az azonban biztos hogy az app használatának első napján még 4:xx-et aludtam, azóta pedig folyamatosan odafigyelek és igyekszem 7-8 órákat aludni (valójában átlagban 6 jön össze, de a lényeg hogy sokkal többet alszom mint régebben, mert végre ez is mérhető teljesítménnyé vált).

Haszprus

Kata Zsolt Up Bed Beach Coronita Aquaworld

©   Haszprus   |   barátok buli mobilfotó one x energiablog történelem

Elég jól jött ez a hosszú hétvége. Már alig vártam hogy végre kipihenjem magamat. ÁM AZ ÉGIEK KÖZBE SZÓLTAK. Szombat este megünnepeltük Kata szülinapját egy lájtos alapozgatással Zsolttal, elindultunk az Up!-ba, ami zártnak - mármint bezártnak - bizonyult, úgyhogy csodák csodájára elfogadták hogy menjünk a Hajógyárira, bár ehhez nyilván le kellett itatni őket. Bed Beach, ami nem volt annyira szar (főleg hogy már csak két órát kellett kibírni Coronitáig ), de persze heringparti keményen. Aztán Coronita, ami jött, látott, és győzött, szokás szerint. És normál esetben itt mindenki hazament volna egy jót aludni, de nem, nekünk muszáj volt kitalálni hogy akkor menjünk még valahova. Meki, aztán majdnem kimentünk a telkre, de végül az AquaWorld győzött, amiről azt kell tudni hogy kisebb mint amilyenre az ember számít, és a fűben méhseregek lakolnak. Amit nem is értek egyébként, de ahogy leraktuk a törölközőnket, ott volt már ilyen 10 méh/darázs körülöttünk. Amúgy meg kellemes a hely. Voltak igazi emlékezetes látványosságok emberanyagban, mindenféle értelemben. 24-kor váltak szét útjaink, de én szerintem a második napi alvást is simán kihagytam volna.

A HTC One X-nek nincs hardveres gombja amit meg lehetne nyomni (kitapintani!) fényképezéskor. Ezt egy súlyos problémaként felrovom neki.

Haszprus

Alvós app

©   Haszprus   |   fáradtság life hwsw

Iszonyat kipihenetlen vagyok mostanában, és hiába figyelek oda, gyakran álmossággal küzdök. Kipróbáltam egy appot a Play marketből Androidra, amiben különböző zörejeket/hangokat lehet végtelen ciklusba beállítva hallgatni, és beállítható hogy mennyi időn át játssza neked elalvás előtt. Pl. vízcsobogás, légkondi, akármi. Elég komoly probléma, hogy a loopolás nincs rendesen megoldva, hallatszik hogy hol van a hangfájl vége, mert ott akad, ugrik egyet. Ellenben volt egy dorombolós cicahang, ami marhára bejött, és álmodtam is valami macskásat, aztán konkrétan arra ébredtem hogy a macska pofozza az arcomat. Ami önmagában ijesztő volt, viszont végre kipihenten és tökjó kedvvel ébredtem.

Haszprus

HTC One X

©   Haszprus   |   hwsw

Hát ez kurvajó. Pedig hogy oda voltam a HTC Desire-ért... Sajnos utóbbi üzemképtelen állapotba került. Majdnem vettem helyette egy másik Desire-t, de végül úgy döntöttem hogy ha már eltelt másfél év, akkor nézzük meg hogy hol tartunk...

Amik így elsőre: ez egy vadállat, brutális, lezúz, érzed a lóerőt a motorháztető alatt. Tűéles kép, iszonyat felbontás (1280x720 pixeles kijelző ugye), a nagyobb méretből fakadóan könnyebb szövegbevitel, angol nyelven diktálási lehetőség (itt még van mit csavarni vagy a felismerésen vagy az én kiejtésemen vagy mindkettőn), full igényes email és chat felület, facebookon lehidalsz hogy milyen minőségben láthatod a fotókat, a beépített kamera is iszonyat videókat és fotókat csinál... Engem meggyőzött.

Haszprus

PHPStorm 4 is out

©   Haszprus   |   hwsw fejlesztés php

Megjelent a PHPStorm 4.

PHP 5.4 language features support
Code coverage for PHPUnit
Drupal coding style support
ECMAScript Harmony support
PHP code sniffer integration
New PHP code inspections
Smarter JavaScript completion

What's new

Haszprus

HP Elitebook 8460p Premium Business notebook

©   Haszprus   |   hwsw

Megvettem életem első notebookját a héten.

Nyilván már rég megtehettem volna, és nyilván sokan csodálkoztak hogy mi a francért nincs notebookom. Mindig úgy gondoltam, és az volt a hozzáállásom az élet dolgaihoz, hogy nem szeretek olyan dolgokat venni, amiknek fenntartási költsége van. Persze egy notebook nem kér enni, mondhatnánk, de ez óriási tévedés, hiszen ha másodlagos gép, akkor onnantól már két gépet istápolhatsz egyfolytában, valamint két gépet upgrade-elhetsz/cserélgethetsz pár évente, ami a költségek többszöröződését is jelenti (főleg hogy a notebook nem olcsó játék, pláne egy asztali géphez képest).

Mivel nemrégiben megcseréltem két szobámat, egy halkabb asztali gép (vagy hosszú kábelek beszerzése), vagy egy notebook vált szükségessé. Próbálkoztam a hosszú kábelekkel, de végül a noti mellett döntöttem, egyszerűen azon okból, hogy ezzel a szabadságomat veszem meg, végre lemehetek a telekre úgy, hogy vihetem a gépemet, átmehetek barátnőhöz szintén így (bár most épp nincs kihez, de lesz ez még másképp is).

A cucc amit vettem, annyira nem lényeges, igazából azzal volt egy mélytorkos köröm, hogy kis gépet akartam venni, amiben nem Intel integrált vga van (hanem valami nvidia/ati), és DisplayPort, ezek szolgálják ki ugyanis a 30-as monitor 2560x1600-as felbontását. Kis gépben ez ritka mint a fehér holló, és az ára sem kifejezetten kedvező. De mindegy, megvan a gép, öröm öröm.

Haszprus

PHP 5.4

©   Haszprus   |   fejlesztés php english

Things I like:

(Of course there are other things too.)

+1 lol from the changelog:

<?= is now always available, regardless of the short_open_tag php.ini option.
How hard they were fighting against short open tags… I think this is similar to HTML 5 where you don't have to close your tags despite the whole community was forcing strict XHTML for years because it's better.

Haszprus

Gilda Max @ Óbuda Gate + Kettlebell

©   Haszprus   |   barátok kondi kettlebell

Kondiztunk Zsolttal két órát ma az óbuda gate-ben levő Gilda Maxban.

Nem volt szar.

Utána rögtön jött egy Kettlebell edzés Orcával. Az se volt szar. Nomeg ez egy elég kemény achievement, két edzés egymás után. A kettlebell edzőtől kaptam is némi respektációt.

Haszprus

Szilveszter

©   Haszprus   |   barátok buli

Szilveszter @ Balage & Mad World DONEZ w/ Dávid, Anett, Balage. Megjegyzem, a Mad World szekusai atom parasztok voltak, a bejutási procedúra kritikán aluli volt (mit nézel? kérdéssel elkezdte emelni a hangját ordibálássá aztán majdnem nekem jött a szekus), de ettől függetlenül kib. jó este volt, akárcsak a tavalyi szilveszter, hasonló csapattal. Még sok ilyet! És nem kellett taxizni.


Haszprus

Dárenbéz party

©   Haszprus   |   buli barátok fotózás wx1

Normafa Cinema Hall Dokk Club Coronita donez — with Balazs Kovacs and Dávid Rákosi at Cinema Hall Budapest.

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
első dárenbéz bulim!
Taxi pluszos diszpécser kisasszonynak örök hála hogy kitaláltuk merre vagyok!
Coronitában kényelmesen aludtam csak annyi volt a para hogy valami picsa táncolt a cipőmön és a basszustól egyfolytában centiket mozdultam odébb a kanapén.
Balage
Csoda akkor hogy nem basztak ki amiért ott alszol. És hol voltál végül amikor a diszpécser rád talált?
Dávid Botpuszta
Haszprus
ROFL
Haszprus

80,4

©   Haszprus   |   élelmezés howto kondi life sanoma történelem önmenedzsment

80,4 kg vagyok. Az utóbbi időben a Sanomáig bezárólag fixen 73-74 körül mozogtam, 3 hónap alatt viszont felszedtem 6 kilót.

Dátum KG Zsír% Víz% Pocak*
2009-05-17 71.4 14 59.4
2009-08-19 75.5 15.8 57.5
2009-10-11 70.6 13.8 59.8 81
2010-05-05 75 15 57.5
2010-05-18 73.8 15.2 58.3
2011-12-24 80.4 17.9 55.5 97.5

* Pocakkerület (köldöknél, cm)

Tennem kell valamit.

Haszprus

Kari 2011

©   Haszprus   |   sanoma

(Új függöny! )

Két bejgli közt (illetve bejglizés helyett) pedig írtam új classokat a projektbe.

Haszprus

Krav maga rulez :)

©   Haszprus   |   barátok kondi life

Yepp.

Megvolt az első edzés. Kurvára lefárasztott, és nem mondom hogy nem volt szenvedés, de mindenképpen egy élmény volt, és hasznosnak gondolom, szóval tolni kell.

Haszprus

Pénteki meglepetés

©   Haszprus   |   buli sanoma klaudia morri

Pénteken Katával debugoltunk egy kódrészt, refaktor közben bevezettem az alábbi változót:

if ($tegnapElrejtettukDeEjfelkorUjraMegKellJeleniteni) { ...

Kata: úristen, de hosszú! Fele ilyen hosszú is lehetne!

Haszprus: hát igen, sokan szokták ezt mondani...

Ezek után jött az ominózus commit message…

Most viszont rám írt a szöszi a két héttel ezelőtti pénteki morri buliból, hogy jöhetnék legközelebb is. Maybe.

Haszprus

Day 49 @ Sanoma

©   Haszprus   |   buli fáradtság fejlesztés sanoma zene energiablog

Hétvégén alapoztunk, voltunk Morri Ligetben és Coronitában, hajnalban csatlakozott egy kedves régi ismerős is, közben befoglaltam megint a szekusok székét , hétfőn éjfélig dolgoztunk, este hívnak telefonon bocs dolgozom, írnak skype-on bocs dolgozom, taxi haza és még tovább, power, kedden pedig alvásmennyiség alapján kipihenetlenül, gyakorlatilag mégis úgy pörögve, mint még soha folytattam (boss meg is kérdezte, mit tolok). Vuttu-tuttu vuttu-tuttu. Red Bull Hell C Vitamin Béres csepp Ginseng ampulla kávé, szóval mindent, de ami leginkább pörget az az ha valamit lerakok és azt elismerik. (Másik boss másnap külön odajött mosolyogva gratulálni, apróság, de mégsem.) Nap végén hazaindulás előtti percekben beesik egy task amit csináljunk meg még ma, nyilván. Safranek, jöjjön közelebb... Itthon megnyitom a shellt, majd telefont emelek az ágyban hogy felhívjam akivel nem lehetek, helyben elalszom ruhában, égő lámpával, ahogy kell, de ezúttal legalább cipő nincs rajtam. Éjfélkor felébredek, kipihent vagyok, emaileket írok meg ticketeket kezelek 3 órán keresztül, elolvasom amire napközben nem volt időm, megírok pár irányelvet és kitűzök pár célt a karbantarthatóbb folyamatok érdekében, aztán ráébredek, hogy nem is tudok már aludni, no meg hogy hajnal 5 múlt.

Ami most jó:

  • Yves Larock - The Zoo (Muzzaik Remix)

Jó még:

  • Djuma Soundsystem - Les Djinns (Trentemoller remix)
  • Wawa - SOMBRITA ( Lauer & Canard ft Greg Note Rmx )
  • ANIMA SOUND SYSTEM - Tedd a napfényt be a számba ( MATULA feat GOLDSOUND remix )
  • Andy Caldwell feat. Lisa Shaw-Warrior (Tiger Stripes Mix)
  • Loco & Jam - Medusa [Rekluse]
  • Popmodell - Kiskece (radio edit)
  • Loco & Jam - Medusa [Rekluse]
  • Pet Shop Boys-Love Etc (Gui Boratto Remix)
  • Serge Devant Addicted with lyrics 2009 [HQ Club Mix]
  • Radio Slave Feat Danton Eeprom - Grindhouse ( Dubfire Terror Planet Remix )
  • Mightyb - Taj Mahal (Original Mix)
  • MATULA feat GOLDSOUND - Wonderful World (original)
  • Chris Lake & Nelski - Minimal Life (Original Mix) (HD)
  • Federico Scavo, Alex Kenji - Gimme Five (Mix 1)
  • Modestep - To The Stars (Break The Noize & The Autobots Remix) (Official Video)

A reggeli kardio alapjai. És az fontos.

Haszprus

Day 42 @ Sanoma

©   Haszprus   |   sanoma

Fekete ing elvégzett feladatok optimalizáció sikerélmény coronita ebéd vapiano telefon sírva röhögés kávé spontán csapat(le)épülés kínai autogén tréning power

Haszprus

Az éjszaka tanulságai

©   Haszprus   |   buli

Ma éjjel új élményekkel lettem gazdagabb, legalábbis olyan nem volt még soha, hogy reggel arra ébredjek, hogy buliba indulás utolsó perceiben elaludtam.
Na mindegy, nemsoká kezdődik a Coronita. Kedves, hogy csináltak egy szórakozóhelyet az ilyen kiégett öreg járókeretes fazonoknak is.

Haszprus

ON THE TOP OF THE WORLD - once again

©   Haszprus   |   buli sanoma energiablog

ON THE TOP OF THE WORLD once again

Tegnap hosszú kihagyás után végre eszméletlen sok rábeszélés hatására megengedtem magamnak hogy elmenjek újra bulizni (Coronita persze), és hát mit mondjak, utána aludtam 3 órát és most itt pörgök mint az állat egész délelőtt. Valami volt a pezsgőmben (nem, max buborék). Kibaszottul jól vagyok.

POWER

Asszem kellett már ez a négy napos szünet.

Ja tényleg, készült is egy videó arról hogy brékeltem este:

Haszprus

Query optimalizálás

©   Haszprus   |   fejlesztés sanoma sql

30 másodperces query:

SELECT webshop_id,
  w.name,
  w.hidden,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id)
    AS prices_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and deleted=1)
    AS deleted_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and product_id>0
     and skipped=0 and deleted=0)
    AS paired_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and skipped=1 and deleted=0)
    AS skipped_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and skipped=0
     and product_id=0 and deleted=0)
    AS waiting_count 
  FROM webshops w
  WHERE w.book_shop = 0 
  HAVING prices_count>0 
  ORDER BY w.name

6 másodperces query:

SELECT w.webshop_id, w.name, w.hidden, 
  x.prices_count, x.deleted_count, x.paired_count, 
  x.skipped_count, x.waiting_count
  FROM webshops w
  JOIN (
    select p.webshop_id,
    count(*) AS prices_count,
    sum(deleted) 
      AS deleted_count,
    sum(if(product_id > 0 and skipped = 0 and deleted = 0, 1, 0)) 
      AS paired_count,
    sum(if(skipped = 1 and deleted = 0, 1,0)) 
      AS skipped_count,
    sum(if(skipped = 0 and product_id = 0 and deleted = 0, 1, 0)) 
      AS waiting_count
    from prices p
    group BY webshop_id
    HAVING prices_count > 0
    ORDER BY webshop_id
  ) AS x
  ON x.webshop_id = w.webshop_id
  WHERE w.book_shop = 0
  ORDER BY w.name

Note: ez a bejegyzés évekkel azután lett publikus hogy a rendszert lecserélték egy másikra.

Haszprus

Sanoma day 25

©   Haszprus   |   fejlesztés sanoma energiablog sql

Pár napja megbeszéltünk egy feladatot az Atyaúristennel és a juniorommal. Az atya elment szabira. A juniorom előadta a dolgot a technikai pm-nek, aki egy iszonyat optimizer csávó, komolyan fekete mágia amit sql query optimalizálásban lenyom, közölte, hogy ezt a dolgot nem lehet megoldani, mert van benne egy akkora descartes szorzat amit a világegyetem összes szerverével se fogunk tudni kiszolgálni. Persze égett a képem, de nem volt semmi az ügyből. Ma este ahogy hazamentek már a népek és csillapodott a nyüzsi a Sanomában, eszembe jutott egy remek ötlet amivel szerintem lineárisan halál lazán végigmászhatunk a db-n, baromira nem lesz descartes szorzat, kb. a tábla mérete lesz 2-vel szorozva a szükséges lépések száma, és annyira jó érzéssel jöttem el 19-kor (még maradtam volna, csak időre mentem), hogy ihaj. Remélem meg tudjuk oldani így.

Haszprus

Fáradtan, de nem haszontalanul

©   Haszprus   |   fáradtság sanoma idézet meló zoli

Halálosan ki voltam ma merülve, de Zoli esti látogatása miatt megittam egy red bullt, ezzel ma bennem van két red bull meg egy burn. Mondjuk szerintem tudnék aludni, hazafelé a buszon megint majdnem bealudtam, hihetetlen fáradt voltam, ég a szemem meg minden, elég rossz így dolgozni, és érzem is hogy hülyébb vagyok emiatt.

Viszont tanulni is akarnék Nem jut rá időm...

Meg callcenterezni is kéne lassan. Úgy néz ki eljön egy ebédmegbeszélésre a Sanomába valamikor a megbízóm.

Az Atyaúristen pénteken jön vissza (k-cs nincs), hétfőtől meg jön az új juniorom. Elég terhelt időknek nézek elébe... Basszus...

De valahol nagyon örülök ennek, bizonyos tekintetben csodálatos dolgok történnek, rengeteget fejlődök, meglesz ennek a haszna - bízom benne.

Haszprus

Optimalizációs feladatok

©   Haszprus   |   fejlesztés howto sanoma css js képzés mysql php javascript
  • PHP optimalizálás
    • Jenkinses elemzés a kódra
      • CPD és PMD checkre van szükség
    • XHPROF elemzés
  • DB optimalizálás
    • CT mérés javítása
      • Ne okozzon table lockot a CT mérés során keletkező INSERT-ek és UPDATE-ek. Lehetőségek: delayed vagy low priority.
    • MySQL 5.5 percona frissítés
    • Adatok elemzése
      • Nagy méretű táblák elemzése, törlési, archiválási stratégiák kialakítása és a szerkesztőséggel egyeztetés.
    • InnoDB storage engine használat
    • Query optimalizálások
      • Queries not using indexes lekérdezések optimalizálása
      • Slow query optimalizálás
      • Jetprofiler elemzések
    • Táblák particionálása
  • Kereső optimalizálás, Sphinx bevezetés
    • Admin és frontend kereső átalakítása
    • Feleslegessé vált indexek törlése
  • Admin folyamatok optimalizálása
    • Workflow felülvizsgálata, tapasztalatok implementálása
  • HTML, JS, CSS optimalizálás
    • http://gtmetrix.com/ javaslatok alkalmazása

Na ez például egy remek szakmai fejlődési program.

Igazából nem kéne meglepődnöm. Abban a szobában kb. 40 projektnek a fejlesztése zajlik, rengeteg külsős cégnek adnak ki megbízásokat a senior fejlesztőink. Csupa ilyen arccal vagyok körülvéve, juniorok nem nagyon dolgoznak a Sanomában, mert a legtöbb projektet kizárólag külső erőforrásokkal fejlesztik, plusz a hotfixeket belül, meg a deploy, üzemeltetés, ilyesmi. A lényeg hogy rengeteg tudás koncentrálódik körülöttem, és ha jól csinálom akkor rengeteget profitálhatok az itt eltöltött időből. Sajnos ebből a szobából hamarosan ki leszünk emelve egy kevésbé szakmai közegbe, de lobbizni fogok hogy tarthassam minél jobban a DPO-s kapcsolataimat.

Haszprus

Read it later

©   Haszprus   |   hwsw net

Böngészőkhöz telepíthető egy Check it later kiegészítő, amivel egy szolgáltatásba (Read it later) tudod bookmarkolni azokat az oldalakat, amiket később szeretnél elolvasni. Feltehető Chrome-hoz egy olyan kiegészítő, amivel pl. az új üres lap helyett a Check it laterben olvasásra megjelölt oldalak jönnek elő. Nem ez a lényeg, hanem hogy Androidra pedig van egy Read it later nevű alkalmazás, amire realtime leszinkronizálja ezeket az oldalakat, szépen beparse-olja, hogy egy kényelmes felületen tudd őket olvasgatni. Marha hasznosnak találtam, egész héten melóba oda-vissza erről olvasgattam meló közben vagy itthon megjelölt szakmai cikkeket, ráadásul az alkalmazáson belül is megjelölhetők a cikkekben talált linkek későbbi olvasásra, persze oda-vissza szinkronizál, szóval később számítógépen is elolvashatod amit telón megjelöltél.

Nálam 10/10.

Haszprus

Chris Lake @ Dokk

©   Haszprus   |   barátok buli mobilfotó

Tegnap este megyünk? Jó üljünk be valahova dumálni de én biztos hogy nem bulizok utána mert hulla vagyok 22-kor már állva bealudtam volna kiégetett leszívott ez a nap (hét) is Móricz Boráros Jaffa valami új arcok Hajógyári Dokk 100 méteres sor rögtön az elejére powered by valami régi arc iszonyat tömeg Chris Lake (ld. Minimal Life, Only One) VIP ott se sokkal jobb a helyzet hotdog szendó mitkeresnekcsajokaférfiwcben a srácot beraktuk a kocsiba kiszedtük a kocsiból átraktuk a taxiba húsimádó gyros Móricz hajnalöt majdnem visszamentem momentán sokáig maradtam volna még (powered by red bull) de inkább aludtam 4 órát most pedig nemsoká Symfony 2 POWER A heti melóhoz képest egy ilyet lezavarni már nem is mondható megterhelőnek.


workplace power

workplace power 2
Haszprus

Hm

©   Haszprus   |   life

Ma kijöttem a melóból 18-kor, és egy csaj nézett az utca túloldaláról, tökre mintha rám várt volna, és tényleg! Ő volt a fejvadász aki közvetített a Sanomának. Véletlen futottunk egymásba, jót dumáltunk utána ameddig közösen mentünk. Tök pozitív élmény volt.

Este bementem szoliba, és a szolis csaj, akit múltkor láttam először, megkérdezte hogy a hármasba megyek ugye? Emlékezett, hogy múltkor oda mentem. Kedves volt.

A közértben rámköszönt a Kamra Campusos pultos szöszi, akivel alig valamennyit beszéltem (annyit, hogy melyik kamra bummot ajánlja, amelyik színtelen). Estére kérdezte hogy jövök-e.

A blahán a mekiben már visszakérdeztek ebédnél, hogy nagyobb méretben epres shake-kel, ugye?

Éjszaka rámköszönt a körúton egy oktogoni mekis pultos.

Miről jegyeznek meg???

Haszprus

Zend Framework

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés képzés php symfony

Nu, Gábortól megint tanultam egy kis Zend Frameworköt, de igazából az eddigi rátekintéseim eddig mindig hiányérzettel zárultak, nem igazán érzem hogy ez miért jó, valahogy a Symfony úgy jobban egyben van…

Haszprus

Orca Rézmál Senator

©   Haszprus   |   barátok

Délben tegnap céges pizza, ma pedig pezsgőbontás (happy times - Borat), melóból egyből Orcáékhoz teknősnézőbe (aranyos, ma született, tök pici, mint egy gyufás doboz), láttam ledsort (teljesen állat, musthave), vacsi, goto Rézmál & Senator, kis tízfős összeröff, négyfős hardcore-ral. Sikerült egy újabb női szemüvegben lefotóznom magam, gyűlik a kollekció, talán címkét is érdemelne már a blogon (ezúttal thx 2 Bea).

Hulla fáradt vagyok, 2-kor fekszem (pedig próbálok mielőbb, csak nehezen fér bele), és mégis kidob az ágy reggel 5-7 körül egyfolytában.

Haszprus

Ma esti időjárásjelentés

©   Haszprus   |   idézet olivér vár l0lzor sör

Nedves időnek nézünk elébe.

IRCQuote fight! In the ring:

Csaj 22:22 ...rám ma vár a felhőtlen tudatlan v tudatos önkívületi állapot most megyek éppen a puncibuliba
Más: ha esetleg olyat írnék h akarlak, kívánlak gyere és azonnal bassz meg keményen... le akarlak szopni stb akkor pliz ne vedd komolyan... és töröld!
Haszprus
én mára itthon levést tervezek, de nézz be

Egyébként hulla fáradt vagyok úgyhogy remélem nem kerül erre sor.

Haszprus

Gigolo @ Sanoma party

©   Haszprus   |   buli life sanoma barátok meló

Ma mondta egy csaj hogy már kész gigolo vagyok, kedden pedig Gábor, hogy tiszta gigoló leszel nemsokára rolex óra, minden, pénteken pedig volt egy Sanomás nagycéges (600 fő) buli, ahol a kollégáktól megkaptam a Gino nevet, merthogy mindig élre vasalt szövetnadrág, hosszú fekete ing, meg amúgy is olaszos a kinézetem

BTW tegnap őszi fesztivál volt a Sanománál, bornap, épített színpad, rengeteg pad, rengeteg boros stand, pálinka, DJ, jó volt Mondjuk a halálomon voltam fáradtságilag, húzós hetek vannak mögöttem (és előttem), éjfélre itthon is voltam.

Haszprus

New Technology Meetup 2011/09

©   Haszprus   |   barátok google

Been there!

  • Mezei Áron, Szabó Gergely: Szig.it - közösségi fesztiválozás mobillal
  • Buherátor (SilentSignal, buhera.blog.hu): XSS 2.0
  • Németh Bottyán- Vincze Gábor ( Gravity): Amikor a Google kevés
  • Lám István (Tresorium Kft.): Tresorium - Lehet-e biztonságosan adatot tárolni felhőben, és ha igen, miért nem?
  • Farmosi Attila (ACE Telecom): Behálózott fesztiválok
Haszprus

Web developer

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés

Ma a következő témakörökről meséltem Istvánnak (dankoi) 6 órában iszonyatosan összesűrítve:

  • fejlesztői környezet: phpstorm, netbeans, zend studio
  • verziókezelés: svn, hg, github
  • php frameworkök: symfony, mvc, orm, schema, yaml, routing, fixtures, modellek testreszabása, formok, modulgenerálás
  • javascript: ajax, jquery, dom
  • dokumentáció: phpdoc, doxygen
  • tesztelés: unit test, phpunit, mock object
  • elosztott nagyterheltségű rendszerek: cache-elés, memcache, kliens oldalt terhelni (js, számítások ott), sok php szerver, 1 db (legegyszerűbb eset): db-t kímélni
  • fejlesztés: refaktor, coding standard (zend), firebug
  • módszertan: scrum, kanban
Haszprus

Szereted a barackot? A hamvas barackot?

©   Haszprus   |   life

Tegnap egy q szép szőke csaj leszólított az utcán hogy

Szia nem veszed meg véletlenül ezt a baracklikőrt 1000 Ft-ért? Szülinapom van, és nincs pénzünk bemenni a zp-be.

Teljesen gyanús volt a dolog, egy ilyen pia 3e Ft környéke. Azt mondta, kóstoljak bele nyugodtan. Mondom megnézhetem? Palack alapján nice 20%-os cucc, az aminek állítja, de mondom mi van benne, látom el van már szakítva a zár rajta. Beleszagolok, tényleg az van benne. De vajon még mi? Mindenesetre mondom max 1000 Ft-ot bukok és remélem nincs benne semmi gázos. Miután megvettem, megkóstoltam. Abszolút best buy, isteni finom, she made my day, egész este ennek örvendeztem, fülig ért a szám.

Bejegyzéscím © Castor Troy, Ál/Arc

Haszprus

After Sunday Cooling

©   Haszprus   |   barátok buli

Szóval tegnap este átjött Gio és dumáltunk megint egy iszonyat kurvajót. Jobb dolog nincs is a világon. Ja várjunk, most hirtelen eszembe jutott egy.

Sikerült lejutni a Coronitába Sunday Coolingra, csak előtte megint burkoltunk hotdogot, úgy látszik ez már ilyen hagyomány lesz nálunk, az éjszakai hotdogok valahogy mindig nagyon finomak, bátran ajánlom a Hajógyári melletti hévmegálló egyik büféjét, ahol istenes mindenes hotdog van 350-ért (vs a szigeten 700 birodalmi fizetőeszközt vesznek ki a zsebedből ugyanezért az élményért, de itt még hozzátenném, hogy a Coronitában van képük a 25 grammos legalja (elnézést attól aki szereti) Sport szeletet H-Á-R-O-M-SZ-Á-Z forintért (!) árulni - persze kérek is belőle kapásból ötöt).

Azt írtam tegnap délután hogy várom már hogy aludhassak végre egyet, erre éjjel f2 - 2 körül értem haza és reggel 4-5 óta kukorékolok - nem tudom mi van, a szervezetem azt hiszem nem szeret aludni.

09:25

disclaimer

Érkezett egy komment privátba:

Ha nem ismernélek, akkor azt hinném, hogy tolsz valamit és azért bírod ennyire

Rendkívül fontosnak tartom megjegyezni, hogy _SEMMIT_ nem tolok. Nyilván iszok valamit (általában pezsgőt), ami pedig hajt, a saját erőmön felül, az a Red Bull, vagy esetleg valami egyéb energiaital, és ennyi.

Haszprus

Before Sunday Cooling

©   Haszprus   |   barátok buli film

Nah Gioval elmentünk megnézni a Förtelmes főnököket (nem sokat tudtam róla btw, inkább úgy mondanám h semmit... Jennifer Aniston rajongóknak viszont kötelező), Allee-ban Burgernél belebotlottunk egy régi gimis csajba (párral alánk járt), nem is tudom honnan ismerjük, talán voltunk közös buliban meg táborban.

Így kell becsajozni egy perces időkeretben. Na jó nem pont így, és

ne próbáljátok ki otthon

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
Szia!
Csaj Szia!
Gio
Szia!
Csaj Hát ti, mizú?
Gio
Éppen moziba megyünk, megnézzük a Förtelmes főnököket.
Haszprus
Hát szerintem Gio akar valamit, de én meg arra gondoltam hogy jobban örülnék, ha lenne közöttünk középen egy csaj.
Csaj uhh öö ahaaaa okéé... Na jó étvágyat, sziasztoook

Pár órával később:

Haszprus
te figyelj Gio, nem megyünk el Sunday Coolingra most?
Gio (ironikusan) höhö menjünk
Haszprus
Komolyan kérdeztem, én 100%-ig benne lennék...
Gio
Hát én olyan 50%-ig, és max éjfélig... Na jó menjünk!

Úgyhogy megyünk, és újra lebontjuk a Coronitát

De várom már, hogy vége legyen ennek a hétvégének, és aludhassak egyet végre

Haszprus

(Before Rio Bed Beach Dokkoló) Coronita (After After) 20110806

©   Haszprus   |   barátok buli

Éjjel Gio átjött dumálni, iszonyat jót beszélgettünk, aztán mentünk Rioba, kiábrándító volt, nem így emlékeztem erre e helyre, hát valszeg nőttek az igényeim mióta a Hajógyárira járok. Mentünk is tovább: Bed Beach (lenyomták Andrewboytól a Kiskecét legnagyobb meglepetésemre és örömömre), pár hotdog (végre nyitva van újra a hotdogos a szigeten, és igazi quality hotdogot árul ), aztán Gio haza, én még maradtam: Bed Beach újra (rögtön valami elég korrekt csajt sikerült megbűvölni), Dokkoló, Coronita, és végül after after. Érdekes egy este volt. A Coro Café előtt ki tudja milyen okból mexikóinak hitt a bárpultos meg valami arc aki ott üldögélt a pultnál (lövésem nincs hogy miért, angolul kezdtünk beszélni, és talán azt hitték hogy tequilát csak a mexikóiak isznak amikor kiderült hogy magyar vagyok, akkor hi5 ). Leültem Coro Café előtt a hintaágyra, aztán valami arc kérdezett angolul, az ilyeneknek mindig örülök, nem sok helyen kell angolul beszéljek. Valami nem nyerő csaj is leült mellém és hülyeségeket kérdezett, aztán szerencsére lelépett. Coronitában 4-től legalább fél óráig csak én táncoltam meg valami dj-fan csaj. Nagyon jó volt egyébként, később olyan zenéket toltak, hogy valami hihetetlen, iszonyat zúzda volt fent a korlátnál. Az a kedvenc helyem, hatalmasat lehet tombolni. Hazafelé egy ismerős taxis hozott (mondjuk mostanra elég sok van, de néha csak ámulok hogy mikre emlékeznek, mint ahogy most is), kurvajót dumáltam vele is (lesz valami morrisons liget nyitott hely a népligetben az infója szerint), jóarc volt (rögtön magától törzsutas tarifába tett), 1520-ra 2000-et adtam, legyen jó napja. Mondta, reméli találkozunk még. Mit mondjak, elég komoly este volt, a Coronita ismét bizonyított.

Haszprus

New Technology Meetup 2011/08

©   Haszprus   |   barátok képzés adatbányászat bme

Tegnap voltunk Orcával és PAStheLoDdal New Technology Meetupon. Megint ötmillió ismert arc. A két legjobbat kiemelném.

  • Stefan Marsiske: Demokrácia oprendszer hackolás + adatbányászat - ez kurvajó volt
  • Lévai Gábor ügyvezető igazgató ( Meta-MPI Kft.): Metapay - a magyar fizetési megoldás - ez pedig impresszív
  • Korcsok Zoltán ( iPont): 3D broadcast szemüveg nélkül
  • Solymosi János Urtechnológiai Igazgató ( BHE Bonn Hungary Kft .): Korszeru magyar elektronika amerikai muholdakon
  • Fabók Zsolt ( http://zsoltfabok.com): A Kanban alapelvekrol 5 percben
Haszprus

És?

©   Haszprus   |   life

Tegnap indulás után eszembe jutott, hogy nincs nálam rágó, bementem hát a MOL kútra, letettem egy rágót a pultra, csak ez lesz - mondtam, és kivettem a kis kötegemet a zsebemből ami kártyák és pénzek kombinációja, előkerestem a bankkártyámat és odanyújtottam.

Pultos csaj neheztelően rám néz, majd utalásképpen ennyit odavet: Már beütöttem hogy készpénz lesz.

Lemerevedek egy másodpercre, nézek rá, köpni-nyelni nem tudok, majd megkérdezem:
- És?

Csaj: Most tényleg egy rágót kártyával akarsz kifizetni?

Szisszegtem egyet, otthagytam a csajt faképnél, és megvettem a rágót a másik kúton.

Nekem MI KÖZÖM van ahhoz a tényhez, hogy ő mit hitt?! Különösképpen ezt ilyen stílusban tálalva. Talán esetleg: Ne haragudj, beütöttem hogy készpénz lesz, tudnál esetleg készpénzzel fizetni?

Nehogymár ő mondja meg hogy mivel fizetek (nem biztos, hogy fel akarom váltani a 20 ezresemet egy rágóért, vagy pl. kiszámolva van nálam másvalamire, akármi. Közöd?!)

Haszprus

Európa #2, Velence

©   Haszprus   |   barátok fotózás külföld túra 350d eurotrip kocsi olaszország wx1

Haszprus says: Velencében a parkolóház úgy működik, hogy felparkolsz mondjuk a 10. emeletre, ahol közli a faszi, hogy a kocsit hagyd nyitva, és hagyd benne a kulcsot, mert hátha át kell vele állni. Nyitva hagyod, benne a kulccsal, két laptoppal, meg mittudoménmivel. Visszajövetelkor még ez a faszi se volt ott, senki semmit nem kérdezett vagy nézett, beültünk az autónkba és eljöttünk. utólag azt mondom h egy x6-ba kellett volna beülni.

Gyuri: neeeeee. ez ugye vicc? blog-on mar kint van?

Haszprus: nincs kint és ez komoly

Gyuri: szegyen b+

Az. Velencei utunkról további érdekességek Mainframe blogján: Aztán jöttek azok a hidak... - 2. nap

Haszprus

Coronita after

©   Haszprus   |   barátok energiablog idézet buli coronita

Reggeli SMS-folyam(ból kivágva a lényeg, amúgy 33 sms volt buli után):

Csaj: Smároltál a barátnőmmel? Te Dög!
H: Mek haza, nem talizunk?
C: Nem! Utállak  
H: Hát bakker, élned kéne a lehetőségekkel  
C: Te hülye vagy!   De ugyanakkor naon édes
H:   Cuki h ezt mondod, már csak azt n értem miért n futunk össze.
C: Én meg hülye és illuminált. Meek haza és házas vagyok.
H: Attól h n duglak meg, még talizhatunk   v n? Fincsi voltál...
C: Perverz állat   Imádlak. Talizunk úgyis... tudod
H: Az gáz ha nagyobb igényem van egy összebújva alvásra mint szexre?
C: Egyáltalán nem de nem én vagyok az akire szükséged van...
 még ha szeretném is.
H: Hm, miért?
C: Mert van valakim. Fiatal vagy jóképű és édes annyi lehetőséged van.
 Csak nem én vagyok a te embered.  
H: Ez kedves tőled...  
C: Ez nem kedvesség hanem igazság, nem is értem miért nincs nőd.

Én igen, de annyira mégsem.

Utána még telefonáltunk fél órát, megtudta h külön lakom és leesett az álla ("annyira jó parti vagy").

Becsülöm, hogy nem tudtam befűzni a csajt.

júl. 26. 00:13 viszont ma este taliztam vele és dumáltunk egy órát, érdekes beszélgetés volt Egyre inkább érdekel.

Előtte meg belefutottam egy régi ismerősbe (elég jó csaj), meglepett hogy még ő kezdett nekem bókolni, hogy de jól nézek ki És hogy hívjuk már őt is a bulikba. Lila ing, szövetnadrág, btw.

Haszprus

Európa #1, Horvátország

©   Haszprus   |   barátok külföld túra eurotrip horvátország kocsi

Mainframe írásba foglalta útunk első részét, ami a horvát Plitvicei-tavakig tart, és még egy kicsit tovább. Olvassátok, mert atomjó lett. Nem is tudom, spoiler lenne ellőni itt a főbb pontokat.

Minden úgy kezdődött, hogy kitaláltuk Haszprussal, hogy most éppen minden adott lenne egy nagyobbfajta utazáshoz, szóval miért ne. Ennek jegyében rajtoltunk el végül 2011 június 26-án, vasárnap, autóval.

Ez mondjuk nem volt annyira triviális, mint elsőre gondoltam, mert Haszprus egy végigbulizott este és két ébren töltött nap után, a vérében található jelentős alkoholmennyiség társaságában érkezett (for the record: nem sajátkezűleg vezetve, csak hogy ne keltsem rossz hírét) hajnali 6 órakor, az út első szakasza pedig egy laza Budapest-Plitvice táv volt, amit a valóságtól kissé elrugaszkodott Google Maps 5 órásra lőtt be.

Folytatás Mainframe-nél, képek pedig itt

Haszprus

Brains @ ZP

©   Haszprus   |   barátok buli

Tegnap este bedobta Balage hogy mit szólnék egy Brains koncerthez. Nem mondott a név semmit, úgyhogy kerestem valami jellemző zenét tőlük. Drum and bass, úgyhogy akár még jó is lehetett volna, különösen a minta alapján (amúgy nem voltam még DNB koncerten), de végül nem jött be annyira, nekem kicsit nehéz erre mozogni

A ZP meg még mindig nem jó, kérdeztem is a buli vége felé Balagét, hogy a telefonjáról szól-e a zene, csak mert a hangerő kb. ezt sugallta…

(Ami egyben azt is jelenti hogy a ZP nagyon teper a fennmaradásáért, mert ez a hangerő valszeg nem véletlen volt ilyen alacsony.)

Update 13:00 Most pedig irány a kínai Zotya atyával, aztán este ZP újra.

Haszprus

Burger

©   Haszprus   |   life l0lzor

Most kértem kaját diákkal nagyban a Burger Kingben.
Csaj kérte a diákot.
Mondom nincs itt.
Aszondja, nem látszik, hogy diák lennék.
Mondom de, sokadik diploma. Ötvenedik.
Elkerekedett a szeme. Aszondja: komolyan???
Mondom igen, ötvenedik. Az évek…
Mire ő: naháááát...!
És elhitte

Haszprus

Palatinus

©   Haszprus   |   barátok buli strand

Volt egy evosoft interjú, aztán egy gyors ad-hoc Palatinus Gioval, összefutottam egy csomó arccal, nemsoká Morrisons elvileg.

Palatinuson nem gyenge a szeku, annak nyittatod ki az öltözőszekrényét akinek nem szégyeled. Gyurinak el is vittek belőle ezt-azt…

Haszprus

Vizipipa

©   Haszprus   |   barátok buli fotózás

Vasárnap este Orcáéknál indult egy kis társasos összeröff, aztán a csajok leléptek, mi meg ottmaradtunk hárman vizipipázni hajnal 3-ig. Utána gyorsan toltam még egy Coronitát (Sunday Cooling, hétfő hajnal 5-ig tart, sokkal kevesebben vannak mint máskor, voltaképp nem is rossz ha valaki Coronitát szeretne szellősebb tánctérrel), meg kalandoztam kicsit a BKV-n

Note: sok értelmét a vizipipának végül nem fedeztem fel.

Haszprus

BKV / közter a k..edves

©   Haszprus   |   bkv life

Van bérletem, 9800 Ft-ért vettem, de megvágtak a bkv-n hogy nem volt bérletigazolványom. 12000 Ft-ra, akármennyit szövegeltem hogy az enyém és mai a dátum és most vettem. Hát a kedves mamátok. Amúgy tudom hogy ez a szabály hogy kellene bérletigazolvány de még soha egyetlen ellenőr se kérte számon rajtam, meg se említették hogy kéne. Ez egy közterületis volt. Nem írtam alá, de átadtam a személyimet. Utólag hülyeség volt, szerintem nem kutathatta volna át a zsebemet vagy bármi, semmit se tehetett volna. Csak nem tudtam h ennyibe fog fájni. De mindjárt csináltatok bérletigazolványt és megyek az akácfába, megpróbálom kidumálni. Ha nem sikerül, akkor 2000 Ft-ot kell fizetnem, merthogy van érvényes cuccom. Illetve remélem a bérletigazolványom ma már érvényes lesz. Nemtom annak hogy megy a kiállítása, sose csináltattam, mert minek, sehol se kérik, és nagy, meg plusz egy vacak amit cipeljek.

Ps lehet mondani h én voltam a hülye. Szerintem nem kellett volna megvágjon, és ezt neki is kifejtettem elég részletesen.

Haszprus

Paintball

©   Haszprus   |   barátok

Sikeres szervezést követően (giga thx to Orca & Mf & Pas & otherz ) ma egy szép nagy társasággal paintballoztunk

Életemben először voltam egyébként, tartottam tőle egész minimálisan, és igazam is volt mert közelről ha megsoroznak az bizony elég rendesen tud fájni (káromkodtam is nem keveset), és marha meleg volt, szakadt rólam a víz (hőségriadóban sikerült menni), ezzel együtt atomjó móka, és kell majd még egy ilyet valami hűvösebb időben.

Haszprus

Partying, partying, yeah!

©   Haszprus   |   barátok buli epam life desire kocsi mobilfotó coro dávid grund kozmetikus mcd normafa sör meló élelmezés túra

Csütörtök westend EPAM új szint Kata Gábor Marcsi Grund sör home péntek Resty Rita kozmetikus hátmasszázs Morrisons Balage Kristóf Andreas Dávid taxi mcd taxi soroksári benyitás A taxi home sleep szombat kocsi telek soroksári A Mcd kínai Normafa eszméletlen Csepel Mainframe Rita ukrán before Geri Hajógyári Coro Café Boráros home.

Haszprus

New Technology Meetup 2011/06

©   Haszprus   |   barátok energiablog képzés andrás

Második New Technology meetupom, ismét PAStheLoDdal voltunk, és ismét kurvajó volt. Ez a legjobb meetup sorozat, többnyire eszetlen jó előadásokkal. Mindegyiken ott a helyem! A tegnapi tematika, kiemelve a számomra két legjobbat:

  • Márai László (Noispot): Noispot - közösség által irányított zenelejátszás
  • Pásztor János (DotRoll/Docler): IPv6
  • Szabó Sándor: (EU Edge Kft.): DSDM, agilis módszertan üzleti környezetre - A májusi Meetupon hallhattunk egy előadást arról, hogy miért nem jó a Scrum arra, amire szerintem kitalálták. Előadásommal a Magyarországon kevéssé ismert Dynamic Systems Development Method (DSDM) nevű agilis szotverfejlesztési módszertant szeretném bemutatni, aminek segítségével olyan helyzeteket is megoldhatunk, amit a Scrum nem kezel, és amelyek külső megrendelőnek történő szoftverfejlesztés során óhatatlanul előjönnek. Ilyenek például az árajánlat adás, az időbecslés vagy a határidők.
  • Veres-Szentkirályi András (Silent Signal): Hack 2.0 - Aki rendszeresen látogatja a meetupot, talán egyetért velem abban, hogy a technológia legtöbb területének bleeding edge fejlesztéseiröl volt már legalább egy elöadás a meetupon. Említésre kerültek az éppen aktuális webes/mobil/cloud keretrendszerek, legújabb generációs programnyelvek, és az ezekre épített killer applicationök. Eközben Stefan Marsiske 2009-es elöadását leszámítva nem nagyon esett szó arról, mit forralnak a biztonsággal foglalkozó hackerek virtuális üstjeikben. Még mindig zölden dereng a konzol, a háttérben pedig gépi kód nyelvén énekel a 8 bit világa? Ha meghallgatod az elöadásom, kaphatsz egy frissebb képet a valóságról.
  • Endrődi Tamás (Gábor Dénes Főiskola): Stratobox
Haszprus

Szentendre & Szlovákia

©   Haszprus   |   barátok bringa life túra desire kocsi mobilfotó

ScoobyZolival nyomtunk bringán egy Schönherz -> Újpest -> Megyeri híd -> Szentendre -> Újpest -> Kopaszi-gát bringatúrát. Kiégetett, leszívott ez a nap is - saccperkábé 50-60 km-t tekertem. Útközben Szentendrén megelőzött minket valami jó csaj, üldözőbe vettem, erre amikor utólértem, kiderült, hogy Kata volt az.

Ps. tegnap csak úgy random nyomtam egy határátlépést Párkányba. Se vám, se határ, semmi, üdvözöljük Szlovákiában, mondta a felirat, és ennyi… Meglepő állapotok vannak amúgy.

máj. 30. 21:01 Zoli szerint megvolt az 70 km is.

Haszprus

Open Academy

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés css javascript képzés php

Ott voltunk ezen is Orcával és PAStheLoDdal.

Szubjektív véleményem: nagyon hardcore advanced cuccot vártam, ehhez képest kicsit bme-sre sikerült, legalábbis az első egy-két előadást a magam részéről túl lassúnak ill. bealvósnak éreztem, a verziókezelős és a scrumos teljesen triviális dolgokról beszélt (szerintem elhibázott tematika). Volt viszont nagyon kellemes meglepetés is, éspedig a PHP Security, ami nagyon élvezetes volt (erről a témakörről még valszeg többször ennyit szívesen hallgatnék), illetve a HTML5 bemutató, ami viszonylag meglepő módon még mindig tudott egy csomó újdonsággal szolgálni a HTML 5 konferencia után is.

Amik voltak:

  • Multiplatform mobil fejlesztések (Dr. Forstner Bertalan)
  • Hogyan optimalizáljunk C/C++ kódokat! - Esettanulmány (Illés Márton)
  • Verziókövető rendszerek alkalmazása fejlesztési projektekben (Gyöngyösi Péter)
  • Webműves Kelemen tanácsai, avagy mi kell a PHP falába? (Varga-Perke Bálint)
  • Hogy kerül a csizma az asztalra? HTML 5, CSS3, JavaScript (Magyar Attila és Györkő Péter)
  • AGILIS / SCRUM fejlesztés (Bakonyi András)
Haszprus

Üzemeltetés

©   Haszprus   |   virgo képzés bme

Előbb volt egy kis beszélgetés az alábbi témákban az üzemeltetéssel.

  • statisztikák gyűjtése a db-ről, lekérdezésekről
    • data dictionary
    • éjjel futó query optimizer
    • mintavételes optimalizáció, pl. csak a tábla 10%-ára nézi meg hogy milyen az adott oszlop kardinalitása
    • statisztikák költségvonzatai
    • lekérdezések planningje
  • hintelés
    • melyik indexet használja
    • milyen sorrendben joinoljon
    • milyen típusú joint végezzen (hash join pl)
    • nem egészen hintelés: join helyett subquery
  • preparedStatement
    • megadható egy beízzító query amivel elkészíti a preparedStatement execution planjét
  • bitmap index
    • költséges a b-tree-n az update mert több rekord van egy levélen
    • lock problémákhoz vezethet, ezért OLTP-ben nem használják csak adattárházaknál

Egészen jó kedvem lett

amúgy tanultam ezek jórészét bme-n... csak fasza volt h érződött rajtuk h ők nem csak tanulták... de megvallom, elgondolkodtató h csomó mindent lenyomtak bme-n ebből, össz 2 tárgyban. sztem bme rulz. bár valszeg csak a felszínt karcolgattuk. de nem is az a lényege h mélyre ásson egy tárgy, hanem h megmutassa h mik vannak, szvsz, aztán ami kell azt elolvasod a doksiból. máskülönben 100 éves lenne az msc.
Haszprus

New Technology Meetup

©   Haszprus   |   barátok buli képzés

Tegnap voltunk PAStheLoD kollégával New Technology Meetupon, ilyen fajtán most először. Elég hardcore témák, volt pár iszonyat élvezetes - ahogy valaki fogalmazott, 'itt csöppen el az igazi programozó' - előadás, sajnálom hogy 5 perc van ezekre, szerintem bőven többet megérnének.

Témák voltak:

  • Flash játékok üzleti megközelítésben.
  • Low-level iOS, hogyan lehetne gyorsabb? A mobil eszközökben sokkal több és egyben sokkal kevesebb erő van, mint gondolnád. Ha szorít a CPU, akkor nem csak az alap SDK-s trükkökben érdemes turkálni. Már az sem egyszerű, hogyan mérjünk. Szálak, UIKit, memória-elérés, Assembly, satöbbi.
  • Scale-out igényű nagy adatos feladat-feldolgozó láncok cloudon. Amazon Cloudon megvalósult Hadoopra épülő bioinformatikai feldolgozó lánc. Ott felmerülő kihívások, és megoldásaik open-source technológiai elemekre építkezve. EC2, S3, Hadoop, HDFS, jclouds, whirr.
  • ScalienDB, egy skálázható NoSQL adatbázis Budapestről.
  • Miért nem használjuk a scrumot? Kanban.

Üdítő volt végre egy erősen szakmaibb konferencián ott lenni, nekem Bátorfi Zsolt HTML 5 bevezető előadása kellőképpen hatásosnak bizonyult. Mondjuk a későbbiek nem értek a nyomába, de ettől még rengeteg implementáció szinten új dolgot láttam. Örülök hogy ott voltam, legnagyobb hiba lett volna kihagyni. Az MS nagyon nyomulni akar, és valszeg a legjobb helyen teszik (a fejlesztőknél). Atomprofi szervezés stb. Elvileg lesz majd még ilyen, feltétlen menni akarok arra is.

Haszprus

Dropbox

©   Haszprus   |   hwsw howto

Komolyan mondom, nem is tudom, hogy tudtam élni eddig nélküle.

Régen mainframe már ajánlotta, és regisztráltam is, de nem nagyon láttam akkor hasznát, most pedig a Virgós kolléga megkérdezte hogy van-e fiókom, igazából volt, de nem használtam. Most elkezdtem használni, marha jó. A létező legegyszerűbb módja, hogy pl. fotókat osszak meg anyámmal (mert nála is telepítettem), vagy hogy magammal hordozzam bizonyos excel tábláimat, vagy egyebeket, amikre a Google Docs nem megfelelő mert nem elég fejlett hozzá, ellenben rendszeresen frissíteni akarom a tartalmukat, ergo jó ha nálam van mindig.

Merthogy a Dropbox az egy szoftver és szolgáltatás egyben. Létrehoz a számítógépeden egy könyvtárat, amikor telepíted. Ebbe a könyvtárba bármit pakolsz, az a háttérben szépen feltűnésmentesen szinkronizálódik a Dropbox szerverével, tehát náluk is lesz belőle egy példány, meg nálad is. És ahány gépen még felrakod a Dropboxot (tipikusan pl. az otthonin meg a munkahelyin), mindannyin eléred ezt a könyvtárat, pontosan ugyanazzal a tartalommal, szinkronizálva az összes hely között, ergo írhatsz és olvashatsz is bele/belőle mindenhol.

Telefonra is telepítheted, azzal is szinkronizál (de ott nem mindent, csak amit meg akarsz nyitni), így a jegyzetelős fájlokat akár útközben is szerkesztheted vagy olvashatod.

Én telepítettem ebbe a könyvtárba egy portable alkalmazást is, aminek így a frissítéseit csak egy helyen kell elvégeznem, akár otthon akár az irodában, és amikor beérek a másik helyre, akkor ott már a frissített szoftver fogad, aminek a beállításait sose kell kétszer megtennem.

Egyszerűen óriási.

A Dropbox alapból 2 giga tárhelyet nyújt, de ha ezen a linken regisztrálsz, akkor kapsz még pluszba 250 mega helyet, és én is kapok utánad 250 megát. Ha ezen át regisztrálsz, megköszönöm! És tényleg érdemes, mert nagyon hasznos.

Ja és backup célokra is használható, amit ugyanis ide teszel, azt 30 napig még a törlésük után vissza tudod állítani, illetve ha véletlenül valami hülyeséggel felülírnád, akkor az előző verziókat is tárolja ennyi ideig.

Haszprus

Első node.js http szerverem :)

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript node.js

Gondoltam kipróbálom ezt is. Szerver oldali javascript ugye ("server side javascript done right"). Íme az app.js tartalma:

var http = require('http'); var server = http.createServer(function(request, response) { response.writeHead(200, { 'Content-type': 'text/plain' }); response.end('Hello world'); }); server.listen(8000); console.log('Server is listening on http://127.0.0.1:8000');

As seen in the tutorial. És ez igen könnyen már futtatható is (konzolba node app.js), és a http://127.0.0.1:8000 címen meghívva valóban kapunk is egy hello world oldalt.

Haszprus

Twig template engine

©   Haszprus   |   fejlesztés howto php

Gondoltam eljátszom a twig template kezelővel, ami erősen a symfony 2-höz és fabien potencierhez kötődik, tekintve hogy ő az atyja mindkettőnek és ez a symfony 2 default templating engine-je.

A telepítés igen könnyű pearrel:

pear channel-discover pear.twig-project.org pear install twig/Twig

(Egyébként nem muszáj pearrel telepíteni.)

Hozzuk létre a kis hello world sablonunkat:

<html> <head></head> <body> <p>Hello {{ name }}</p> <p>The date is {{ date }}</p> <p>The time is {{ time }}</p> </body> </html>

Mentsük el templates/hello.tpl-ként.

A template-et adattal kiszolgáló php a következőképp fog kinézni:

<?php include 'Twig/Autoloader.php'; Twig_Autoloader::register(); try { // templates könyvtárban keressük a template-eket $loader = new Twig_loader_Filesystem('templates'); $twig = new Twig_Environment($loader); $template = $twig->loadTemplate('hello.tpl'); echo $template->render(array( 'name' => 'World', 'date' => date('Y-m-d'), 'time' => date('H:i:s'), )); } catch (Exception $e) { die('Hiba: ' . $e->getMessage()); }

Ez ennyiből már működik is. A twig lehetőségeibe mélyebben nem megyek bele, aki használt már bármilyen template engine-t, annak sok újat nem fog mutatni.

Haszprus

CakePHP modellek

©   Haszprus   |   fejlesztés php cakephp symfony howto

Nemrég kezdtem el picit ismerkedni a CakePHP MVC frameworkkel, igazából egyáltalán nem célom ismertetni a képességeit vagy bármi hasonló, mindössze megragadnék egy dolgot ami megtetszett. A dolog nem újdonság, mint ahogy a CakePHP sem az, sőt.

Induljunk ki onnan, hogy már megvannak a tábláid a db-ben, amit még korábban létrehoztál, hogy Cake-et kezdtél volna használni. Nem feltétlen tipikus felállás, tudom.

Megmondod az érintett kontrollerednek egy tagváltozóban, hogy

$uses = array('Restaurant', 'Place');

, aminek a hatására a kontroller a Restaurant és a Place nevű modelleket példányosítani fogja és hozzárendeli a $this->restaurant ill $this->place változókhoz a Controlleren belül.

Amennyiben a megfelelő könyvtárban nincs Restaurant ill. Place modell (az ezekhez tartozó php fájl és osztály), akkor megnézi, hogy a db-ben létezik-e restaurant ill. place nevű tábla, és ha igen, akkor ezekből generál on-the-fly egy-egy modellt.

Lekérdezi tehát a db-ből a táblák oszlopait, és rögtön használhatod is valamennyi tagfüggvényt rájuk, mint pl. megkeresheted az 5-ös id-jű éttermet:

$this->restaurant->findById(5);

Nem csak id alapján kereshetsz, hanem bármi egyéb oszlopnév alapján is természetesen, tehát pl. $this->restaurant->findByType('lacikonyha') hívás is teljesen valid.

Nekem ebben az tetszik mondjuk egy symfonyval szemben, hogy a modellt nem kell generálnod, létrehozza neked on-the-fly, aminek különösképp ott érzem előnyét, ha valami változik az adatbázis sémában (nevezetesen nem kell újragenerálgatni a modelleket, ami marha kényelmes dolog). Nyilván hátránya, hogy egy IDE sem fogja kitalálni neked, hogy vajon milyen tagfüggvényeket hívhatsz meg az ilyen módon használt modelljeiden.

Haszprus

Meetoff - videó a neten

©   Haszprus   |   barátok javascript képzés

Tegnap volt Meetoff, és kibiri kib* jó volt, valamint kiderült megint, hogy mennyire belterjes is ez a szakma Megint voltak ismerős arcok, ezúttal az előadók közt is, dumáltunk, rámköszöntek, nagyon jól esett. A helyszín választása egész jó volt, és hogy tartottunk szünetet, az is.

A téma Videó a neten volt (Tolni kell a kontentot alcímmel), volt pár érdekes előadás új kezdeményezésekről vagy akár meglévő trendekről, de meg kell mondjam, hogy nekem legalább ugyanennyit számított az a közeg is amiben voltam, mivelhogy ScoobyZolival és eL Gerivel mentem, a helyszínen pedig egyszercsak fölénk magasodott PAStheLoD, és még váltottunk pár szót a bárpultnál Kereskényi Balázzsal is. Plastik Józsit pedig életnagyságban láthattuk, akár meg is érinthettük volna a Mestert.

Ps. egyébként 27. szülinapom volt tegnap, és kaptam tortát a Virgótól (ügyvezető adta át), felköszöntöttek a kollégák, ami lássuk be, igen kellemes élmény.

Meetupokra, meetoffokra, és egyéb hasonló nyalánkságokra pedig megyünk a továbbiakban is, bejött a téma.

ápr. 25. 18:57 Ott voltunk! Megjött a bizonyíték

Haszprus

Vocational English

©   Haszprus   |   barátok képzés nyelv

Yesterday we were practicing vocational English conversation with mainframe for about three hours. I think it was a lot of fun and it was simply awesome. I was talking about CSS3, my private project, frameworks, and symfony. These hours gave me a lot of confidence, my English has got a lot more fluent.

Thank you Mf.

We are going to continue this on Thursday.

Haszprus

Virgo sör

©   Haszprus   |   buli virgo

Megvolt az első virgós sörözésem (Fakultatív részvétellel, underground szervezésben.) Nem tudom hányan voltunk, legalább 15-en. Helyszínéül a Csak Art Bar szolgált, ami egykor szado mazo klub volt ha minden igaz…

Quick fact: tegnap voltunk Gerivel budapest.js meetupon, és volt egy csomó ismerős arc. (Sajnos utána rohannunk kellett tovább.) A téma különböző javascript frameworkök bemutatása volt egy drag&drop + slideshow mintafeladaton keresztül (jquery, mootools, yui, dojo, valamint volt még egy közönségi jquery és egy közönségi fapad javascript bemutató is). Kicsit sajnáltam, hogy az, hogy mit láttunk, nemcsak a keretrendszernek, hanem leginkább az előadó előadásmódjának és egyéni elképzeléseinek függvénye volt (mivel a specifikáció nem volt strict, ami persze jó, hisz nyilván minden fw-ben mást és mást egyszerű vagy nehéz megcsinálni).

Magam részéről a versenyzőket látva és egymáshoz viszonyítva tetszett a jQuery és a mootools, számomra olvasható/emészthető kódja és felépítése miatt, dojora nem voksolnék az alacsony dokumentáltsága folytán, yui nagyon profi cuccnak tűnik, de ugyanakkor érzésem szerint igen macerás fejleszteni benne. Ugyanakkor még egyszer megjegyezném, reálisabb lenne az összehasonlítás, ha mindegyiket ugyanaz a személy mutatta volna be. Nyilván minden nyelvet meg lehet közelíteni egyszerűen és bonyolultan, mint ahogy a két jQuerys példában is egészen eltérő szemléletben oldotta meg a két bemutató ugyanazt a feladatot.

Tetszett amúgy.

Haszprus

Full text search stb

©   Haszprus   |   fejlesztés virgo cakephp meló php symfony seo

Múlt héten a CodeIgniter Framework megismerése volt terítéken, ma pedig kutattam egy kicsit, amit a napokban még folytatni fogok full text search témában, érintve, de nem korlátozódva a következőkre:

  • Zend Search Lucene
  • Sphinx
  • Xapian

Implementáltam egy a Zend Frameworkben található Zend Search Lucene-t használó megoldást (abszolút experimentális jelleggel, index buildelés és lekérdezés) CakePHP Framework alá beültetve.

Megjelenítési réteghez úgy tűnik 960 Grid System lesz a választottunk.

Itthon eközben symfony frameworköt nyomok továbbra is Doctrine ORM-mel.

Izgi mind.

SEO power.

Haszprus

Hajógyári körkép hétfő éjszakáról

©   Haszprus   |   buli

Hétfőn Mf-fel végigjártuk az egész Hajógyárit (már ami nyitva volt, persze a Sláger Palota kivételével ) és szakmailag bevizsgáltuk a különböző szórakoztatóipari egységeket. Teljesen szubjektív és tömör értékelésem szerint:

  • Coro Café kis hely szimpatikus zenével, jó hangzással, minimál vizualitással. Nekem az mondjuk hiányzik. Nem sikerült a rajongójává válnom a mai napig, pedig voltam már itt párszor. Nekem kicsi, pedig a zene tényleg jó lenne.
  • Studio hatalmas nagy, látványos fényjáték, de ez konkrétan nem szól jól (ellenben inkább szarul), ez se lett kedvenc.
  • Pink bementünk és menekültünk kifelé (rnb).
  • Dokk Club coronitával egybenyitott parti volt, magam részéről nem szeretem amikor egybe van nyitva. Fenti rész VIP-nek elkülönítése számomra sajnálatos. Zeneileg elment.
  • Coronita ez lett volna nálam a parti lényege, de mint kiderült, ma kivételesen nem kezdődött másik parti a Coronitában 5-kor, hanem maradt ugyanúgy a Dokkban a DJ. Nálam ez most lapos volt, sry, konkrétan 6-kor eljöttünk mert fáradt voltam (mostanság mindig az vagyok amúgy).

Összességében most a legjobb a Coro Café volt, és természetesen a Hajógyári még mindig viszi a prímet az általam ismert helyek sorában.

már. 19. 18:53 még annyit, hogy

Haszprus

Back on the track 2011 :)

©   Haszprus   |   bringa desire mobilfotó

Hosszú hétvégére remek időt kaptunk. Ha nem lenne melóm egész hétvégére, asszem igen brutál zúzás lenne. Kimerültem így is rendesen, kiégetett, leszívott ez a nap is…

Este amúgy Matula feat Goldsound a Pink!-ben. Még nemtom… Fáradt vok és dolgom van.

Haszprus

symfony tech demo

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés doctrine php symfony

Tegnap ledemóztam Zolinak a symfony - doctrine duó YAML alapú (schema.yml) adatbázis- és modellgenerálási képességeit, illetve hogy miként lehet ebből formokat és komplett modulokat legenerálni, valamint miként lehet testreszabni ezeket. Ahogy láttam, impresszív volt. Mondjuk szerintem is az.

Haszprus

BKV-s matek

©   Haszprus   |   life bkv l0lzor szánalmas

30 napos BKV bérletet akartam venni mai (feb28) kezdődátummal.

Emberünk teker egyet a pecsétjén, és rányomja:

Február 28 - március 27.

Igazából számítottam a dologra, ezért rávezetően megkérdeztem tőle:
- Biztos, hogy 30 nap van a két dátum között?
- Igen.
- Akkor köszönöm, mégse kérek…

Ugye értitek, hogy amennyiben február 28-ig nem jött rá, hogy február csak 28 napos, akkor az elmúlt teljes egy hónapon keresztül 28 napos bérletet árult a faszi?

Haszprus

Almost dead

©   Haszprus   |   life

Ma reggel majd meghaltam a fájdalomtól (pár napja vért köpök), ügyeletes háziorvos, fülorrgégészet, házidoki, patika, cataflam, levofloxacin sandoz, nasivin, algoflex, meleg só, fül és arcüreggyulladás, és örüljek ha nem kell felszúrni jövő héten.

Haszprus

Norby is back

©   Haszprus   |   barátok történelem

Tegnap találkoztam Norbyval végre (Gio mellett másik legjobb barátom még a jedlikes időkből), dumáltunk egy jót, sokkolóan érdekes volt. További talik kilátásban…

Haszprus

Kondi 2011 H1

©   Haszprus   |   kondi done

Január teremben

  1. 19 Imo hát alkar comb
  2. 20 Imo váll tric
  3. 25 Imo váll tric comb

Január itthon

  1. 17 bic tric has mell comb
  2. 18 mell
  3. 26 has mell

Február teremben

  1. 09 Imo váll tric has

Február itthon

  1. 03 mell
  2. 04 mell
  3. 10 mell
  4. 17 bic tric tric
  5. 23 bic tric
  6. 24 bic tric
  7. 25 mell váll láb
  8. 26 bic tric
  9. 27 has mell
  10. 28 mell

Március itthon

  1. 01 bic tric has mell váll
  2. 02 bic tric hát
  3. 04 mell
  4. 10 bic tric has
  5. 11 mell

Március szabadon

  1. 13 bringa
  2. 26 bringa
  3. 27 túra

Április teremben

  1. 25 hát mell váll bic tric kardió

Április itthon

  1. 09 bic tric has mell
  2. 17 mell
  3. 18 has mell comb
  4. 26 mell
  5. 28 mell
  6. 30 has mell

Május teremben

Május itthon

  1. 02 bic tric has
  2. 03 bic tric has
  3. 17 bic tric mell
  4. 18 bic tric mell
  5. 19 bic tric váll

Május szabadon

  1. 23 bringa Zoli Kopaszi
  2. 29 bringa Zoli Szentendre (70km)

Június teremben

Június itthon

  1. 06 has
  2. 20 has mell
  3. 22 bic tric mell váll
  4. 22 has

Június szabadon

  1. 10 futás Zoli Kopaszi
  2. 16 bringa A váci mcd
Haszprus

Gio is back :)

©   Haszprus   |   barátok buli fotózás történelem 350d

Ééés megkezdtük 2011-et egy hatalmas dumálgatással és bulival, úgy is mondhatnám hogy az év legváratlanabb meglepetése volt amikor este hétkor megszólalt a telefonom hogy nincs-e kedvem ellátogatni valami helyre most így azonnyomban… Naná hogy volt!

További talik kinézőben. Kicsit felélénkültek az események mostanság.

IRCQuote fight! In the ring:

Kurvajó szilveszteri buli volt, Balagééknél kezdve aztán egy eltés koleszos buliban folytatva! Még ilyet!

Balage
kérdezted miért volt az a sok szék a budi ajtóban... azért volt, mert volt egy részeg gyerek, aki kijött a budiról, megfogta először a szemetest, és pörögve bebaszta
Haszprus

Sétálok egyet

©   Haszprus   |   fotózás life túra éjszakai túra energiablog wx1

03:33, kint -12 fok, úgy döntöttem elmegyek sétálni.

05:00, megjöttem. Jó volt. Jól beöltöztem, lényegében kellemesen melegem volt. (Alul 2 jéger 1 farmer és egy majdnem térdig érő zokni, felül egy aláöltöző, hosszúujjú póló, vékony kardigán, vastag kardigán, sál, kabát, sapka, kapucni, kézen kesztyű. Ami fázott az max a seggem és a jobb combom közepe ill. a jobb tricepszem környéke. A SCH előtti hőmérő -7-et mutatott az út végén, a net szerint továbbra is -12.)

Haszprus

Eredet

©   Haszprus   |   film

Láttuk az Eredetet (tegnap este, Allee, 1-es terem). Nekem nagyon mátrix-replika volt.

Haszprus

Kurvajónak kell lenni

©   Haszprus   |   life todo

Mindenben.

Amúgy most a melóhelyzet miatt elég jól érzem magam.

Mi az amik most lebegnek előttem célként, nem okvetlen sorrendben és messze nem ugyanakkora feladatokként:

  • Technikai tudásom fejlesztése, elsődlegesen szélesítése, másodlagosan mélyítése, adott esetben erről a blogon beszámolni
  • Barátok, haverok, talik, túra, sör, buli, akármi
  • Ildivel aktívabb és minőségibb időtöltés
  • Személyiségfejlesztés
  • Blogon több szakmai jellegű tartalom
  • Blogon további ráncfelvarrások vagy feature-ök, némi modernizáció
  • Lakásban pár apró rendezgetés (régi számlákat kiganézni stb.)
  • Talán kéne venni újra egy 30-as monitort, de elég nehéz ügy, gyakorlatilag nem nagyon találni helyet ahol élőben meg lehet nézni vétel előtt, ha egyáltalán árulnak, bár lehet, hogy amint elkezdek dolgozni, nem sok igényem marad rá
  • Sport mostanában egész jól megy, de még rendszeresebbre akarom venni, gyakorlatilag mindennapira, itthoni gyakorlatokkal
  • Ki a szabadba, bárhova
  • Igazából nem annyira szerepel ez különösebb célként, de el lehetne gondolkodni, hogy nem akarok-e véletlenül valahol még egy diplomát, mondjuk valami vezetői/menedzsment vonalon.
  • Nyelvtanulás (angol, német)

VDavid hívott síelni 9 napra, de mivel nemsokára új állásom lesz, valószínűtlen hogy ott túl jól venné ki magát rögtön egy szabadsággal nyitni, ha egyáltalán lehetséges. Kár, mert a síelés ezeréves tervem.

Haszprus

HTC Desire

©   Haszprus   |   hwsw desire

Azon gondolkodom, hogy vegyek egy HTC Desire-t. Bár őszintén szólva fasságnak tartom ennyit kiadni egy telefonra.

10:21 megrendeltem, hozzák pár órán belül.

13:48 meghozták.