film - 466 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Élesztő Kuplung Coro 2018-02-10

©   Haszprus   |   barátok buli coro coronita éjjel élesztő mcd rio sör 12e mozi élelmezés film

Levi Gábor Gábor Adri Ági Bianka Eszter Endre Márk -> Élesztő -> 22-kor lelépek, nem iszok, tegnap is itt voltam -> kóla stari szilva (3,3%) (eddig terveztem a programot) -> Éjjel 1, menjetek nyugodtan a kuplungba én meg lépek haza -> Fél órával később a Kuplungban max 3 percre beugrok, nem az én stílusom -> Zsoldos Daniba véletlen belefutottam, hatalmas királyság, fél órát eldiskuráltunk -> dreher vodkaszóda jäger -> zár a hely, 5 óra, megnézzük telón van-e coronita -> naná hogy van -> taxi-> Rio Coronita sör (már nem tudjuk milyen) vodkaszóda jäger -> mcd mélyfilozofálás az élet nagy dolgairól -> reggel 10-re hazaérés

Hát röviden ennyi volt az este, btw kibaszott jó volt, köszi mindenkinek

Haszprus

A visszatérő

©   Haszprus   |   mozi

Hát nem tudom nektek hogy tetszett a Visszatérő, de szerintem rettenet tré plusz hihetetlen volt egy csomó olyan kérdéssel hogy pl. a csávó mit keresett egyfolytában a jéghideg vízben (hogy nem fázott meg), miért evett folyton nyers húst amikor ott lobogott FOLYTON a tűz kb mindenhol, miért nem tudott megszólalni amikor épp megölni készültek és miért tudott beszélni a halott fiához. Why why why. Persze lehet hogy benézem ezeket a dolgokat és van rá logikus magyarázat. Nekem sajnos egy picit uncsi volt

Haszprus

Before Sunday Cooling

©   Haszprus   |   barátok buli film

Nah Gioval elmentünk megnézni a Förtelmes főnököket (nem sokat tudtam róla btw, inkább úgy mondanám h semmit... Jennifer Aniston rajongóknak viszont kötelező), Allee-ban Burgernél belebotlottunk egy régi gimis csajba (párral alánk járt), nem is tudom honnan ismerjük, talán voltunk közös buliban meg táborban.

Így kell becsajozni egy perces időkeretben. Na jó nem pont így, és

ne próbáljátok ki otthon

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
Szia!
Csaj Szia!
Gio
Szia!
Csaj Hát ti, mizú?
Gio
Éppen moziba megyünk, megnézzük a Förtelmes főnököket.
Haszprus
Hát szerintem Gio akar valamit, de én meg arra gondoltam hogy jobban örülnék, ha lenne közöttünk középen egy csaj.
Csaj uhh öö ahaaaa okéé... Na jó étvágyat, sziasztoook

Pár órával később:

Haszprus
te figyelj Gio, nem megyünk el Sunday Coolingra most?
Gio (ironikusan) höhö menjünk
Haszprus
Komolyan kérdeztem, én 100%-ig benne lennék...
Gio
Hát én olyan 50%-ig, és max éjfélig... Na jó menjünk!

Úgyhogy megyünk, és újra lebontjuk a Coronitát

De várom már, hogy vége legyen ennek a hétvégének, és aludhassak egyet végre

Balage

USA: Las Vegas

©   Balage   |   film fotózás külföld amerika

A nyári munkát követően jöhetett a jól megérdemelt nyaralás. Az első megállónk a keleti parton volt, Las Vegas. Itt négy éjszakát töltöttünk, ez alatt bejártuk a nagyjából az egész Stripet éjszaka és nappal is egyaránt. Voltunk a Mandalay Bayben Green Day koncerten, az utolsó előtti nap pedig elmentünk a Grand Canyon-hoz (erről majd egy másik bejegyzésben).

Nem fogom túl sokáig húzni a számat, mert szakdolgozatot írok egy ideje és már kezd elegem lenni az írásból, de azért írnék pár érdekességet, vagy hasznos tanácsot, ami jól jöhet másoknak is. Az egyik érdekesség, hogy a képek alapján mindenki azt gondolná, hogy Las Vegas drága hely, ami félig meddig helytálló, de valójában, ha nem bevásárló túrára érkeztünk és nem is kaszinózni akarunk, akkor a város az USA egyik legolcsóbb „üdülőhelye”. A szállodák hihetetlenül olcsón adják a szobáikat, mert az üzleti stratégia az, hogy minél többen jöjjenek, a vendégek majd úgyis jól elszórják a pénzüket a kaszinóban. Sajnos ez a mi esetünkben nem jött be, mivel csórók voltunk, veszteni meg nem igazán akartam. A Stripen hétköznap akár már 20$-tól is kapunk szobákat 3-4 csillagos hotelekben, az hogy hányan szeretnénk ott aludni nem számít, mert csak a szobát kell kifizetni. Sajnos hétvégén ezek az árak megkétszereződnek, de még akkor is nagyon jó árakon lehet hozzájutni egy penge szobához. Érdemes a Strip közepe felé szobát foglalni, mert ha nem így tesszük, akkor jó kis sétálás vár ránk. Hiába néz ki úgy, hogy közel van a többi szálloda, valójában csak a hatalmas méreteik miatt tűnnek úgy.

A másik dolog, ami érdekes volt: tudtam, hogy meleg lesz, de hogy ennyire, azt még elképzelni se tudtam. Első nap éjszaka, amikor megérkeztünk a repülővel még pulóver volt rajtam, amitől aztán gyorsan meg kellett szabadulnom, mert olyan meleg volt éjfél körül, hogy amikor kiszálltunk a gépből azt hittem megdöglök. Utólag kiderült, hogy aznap este 33-34 fok volt, a következő éjszaka pedig 38 fok. Soha ilyen meleget nem éreztem még éjszaka, sőt nagyon napközben sem, brutális volt. Ennél már csak az volt durvább, amikor még aznap napközben elmentünk a Strip egyik végéből a másikba, mindezt 42 fokban. S mivel Las Vegasban nem igazán van park, vagy hasonló, csak beton és aszfalt, ez még többnek érződött. A vásárolt jéghideg ásványvizünk 10 perc után ihatatlanul meleg lett…

A harmadik dolog, ami érdekes volt számomra azok a méretek és a giccsparádé. Soha életemben nem láttam még ekkora szállodákat, ilyen csillogást, rengeteg pénzt ölhettek ezekbe a tulajdonosok, ami úgy néz ki még így is sokszorosan megtérül. Fantasztikus milyen dolgokra képesek, a Venetian Hotelben pl. egy egész kis Velence van kialakítva, még gondolázni is lehet. A szálloda előtt pedig ott van a Szent Márk téren látható harangtorony méretarányos másolata.

Többet nem is írok, mert úgy se tudom visszaadni azt az élményt ami ott várja az embert, a képek sokkal beszédesebbek szerintem. Ha valaki Amerikában jár, minden képen ajánlom Las Vegast, egy feledhetetlen élményt nyújtott számunkra. Ilyen csillogást és igényesen kivitelezett giccset nem lát máshol az ember. Ráadásul a repülőjegy sem drága New Yorkból 100 és 200$ között van az ára egy irányba, ami majdnem egy 6 órás út és gondolom, nem kell mondanom, hogy nem olyan a szolgáltatás színvonala, mint az európai fapados repülőkön. Jetblue-n ennyiért jár az ingyen snack és pia, valamint a 40 csatornás műholdas tévé és még a lábam is elfért.

nov. 17. 12:58

Haszprus

Hajsza a föld alatt

©   Haszprus   |   barátok film

Voltunk Mf-fel kondiban, átjött, nézegettük a lakást, szakértettünk hogy mit lehetne változtatni rajta, aztán este elzúztunk WiZARD-dal meg GP-vel az Arénába moziba. Kajáltunk, dumáltunk, megnéztük a Hajsza a föld alattot (The Taking of Pelham 1 2 3), ami pontosan arról szól amit a címe ígér, annál se többről se kevesebbről. IMDB 6,8-at szerintem nem éri meg. District 9-ra viszont kiváncsi leszek… Trailer is meggyőző volt, meg imdb 8,6 & top#44.

Ennél messzemenően nagyobb dolgok is történnek, de a többi trustedben.

Haszprus

Grindhouse

©   Haszprus   |   film

Anélkül hogy a Death Proofról bármit is mondanék, lehet hogy jó időpontban talált meg, de a Planet Terrornál kevés szórakoztatóbb, megfogóbb, lekötőbb és egyben romantikusabb zombifilmet láttam mostanság Highly recommended.

Grindhouse @ imdb

mainframe

Angyalok és Démonok

©   mainframe   |   film

Angels&Demons (2009) - A Da Vinci Kód sem jött be, a könyv lehet hogy hűdejó volt, nem olvastam (bár látatlanban ilyen áltudományos ponyva kategóriába dobnám), a film egész egyszerű Nemzet Aranya-ripoff lett (na nem mintha az olyan közel állna a szívemhez), kifejezetten vontatott és béna megoldásokkal. Na, a folytatás sem lett jobb, sőt. Egy-két jobb jelenettől eltekintve végig csak azt kapjuk ahogy mindenki Tom Hanks-et szivatja, senki nem kooperál, senki nem segít, mindenkinek könyörögni kell (holott ugye pont ők kérették őt oda a Vatikánba hogy megmentse a várost a pusztulástól). Ezen kívül persze mindenhonnan mindenhova rohannak, semmire nincs idő. (Csak arra hogy a csajjal a levéltárban kedélyesen megvitassák Galilei élettörténetét, amit már egy ötödikes is kívülről tud, majd ezután az egyik többszázéves könyvből a csaj lazán kitépi a szükséges lapot, a szokásos Nincs időnk felkiáltással...) Aztán bebasszák magunkat a nagy fekete autóba, és felhörgetik a motort a kamulatin kórusra, mert ez adja a fílinget, ugye.

További idióta nonszensz is várható, én pl. nem vagyok meggyőződve hogy az antianyag robban, illetve hogy ejtőernyővel kiugorva a robbanás előtt megúszható-e egy olyan detonáció, amivel egész Vatikánt akarták a földdel egyenlővé tenni. (Igen, spoiler. Igen, leszarom.) Emellé jön még az, hogy szánnivalóan kiszámíthatóak a történések. (Figyeljétek meg hogy sosem az a gonosz aki végig geciskedik a főhőssel, hanem aki a legtöbbet segíti. Remélem egyszer Hollywood képes lesz túllépni ezen a klisén, de félek hogy én azt már nem érem meg.) Ennek okán a végkifejletet majdhogynem végigaludtam, és megváltásként üdvözöltem a stáblista elejét.

Összességében be kell látnom hogy félig a műfajtól való ódzkodásom okozza a negatív benyomásokat, tehát valószínűleg a film jó egy random szombat estére, de ki kell hozzá kapcsolni az agyat, és elvárásokat sem szabad támasztani. Nálam ér egy ötöst, imdb-nek hetest. Szenzációhajhász B-múvi, semmi több.

mainframe

The Fall

©   mainframe   |   film

The Fall (2006) - Nem fogok sokat írni róla, pedig lehetne. David Fincher jegyzi (ám a rendezéséhez ezúttal nincs köze mint megtudtam), akinek a számláján olyan filmek vannak, mint a Hetedik, a Harcosok Klubja, vagy épp a botrányosan tragikus Zodiac. Úgy éreztem (a korábbi két kiemelkedő filmje ellenére is) ez utóbbival végleg elvágta magát nálam, de most visszanyerte a bizalmamat.

Ugyanis ez a film tömény zsenialitás és művészet. Minden sora költemény, és minden képe egy festmény. A története kicsit hasonlít a Faun Labirintusára, amennyiben itt is a fantáziavilág keveredik a valósággal. Döbbenetes sztori, látvány, egy percre sem veszed le a szemed a vászonról. De ennél többet tényleg nem mondok el, mindenki nézze meg. Ennyire nyugodtan nagyon rég nem dobtam rá egy filmre sem a 10/10-et, de ez abszolút megérdemli.

mainframe

Alkonyattól Pirkadatig

©   mainframe   |   film

From Dusk Till Dawn (1996) - Rodriguezes, Tarantinos, szerintem. Bizonyára rengetegen látták már (én is ezerszer terveztem megnézni, de csak most sikerült), ezért nem nyújtom hosszúra a témát. Nézhető krimi-akció sztorinak indult, lendületesen, jól, ahogy kell. Aztán a film egy pontján olyan fordulat jött, hogy percekig ültem ledermedve, és utána csak tapsoltam a röhögés közben. Mivel még semmit nem hallottam a filmről előtte (ne nézzétek meg az imdb oldalát, ha ti sem akartok spoilert, anélkül sokkal jobb), annyira meglepett hogy még. Zseniális húzás, váratlan, szokatlan, szóval már önmagában ez is (dacára az innentől kicsit szerényebb sztorinak és megvalósításnak, igaz ennek már 13 éve, szóval...) alaposan felhúzta a róla alkotott véleményemet. Az alakítások kiválóak, de hát ilyen nevekkel mint George Clooney (itt kifejezetten jó), Harvey Keitel, Tarantino (aki itt kurvajó ), és Danny Trejo (a sztenderd ragyás gonoszmexikói, tuti hogy mindenki ismeri) nem is lehet rossz. Nálam megér egy 7-est, ha kicsit korábban nézem, és még nem haladta ennyire túl a technika, akkor 8-ast is.

mainframe

Az erdő foglyai

©   mainframe   |   film

Hansel & Gretel (2007) - Koreai Jancsi és Juliska-feldolgozás. Meredeken hangzik, mi? Röviden és kevés spoilerrel szeretném tálalni, ezért mindjárt azzal kezdem: meg kell nézni. Akinek bejött a Faun Labirintusa, az ezt is imádni fogja, leginkább ahhoz hasonlít a látványvilág és a hangulat.

Amit negatívumként tudnék felhozni, az a dialógusok gyengesége, de ez valamiért mindig ilyen a keleti filmekben. Nem tudom hogy ennyire elütnek a kommunikációs szokások az európaiaktól, vagy a fordítás ennyire szar, de nekem úgy tűnt hogy minden beszélgetés olyan mintha a felek legalábbis erősen be lennének füvezve (értsd: teljesen ad-hoc váltogatják a témákat, nem válaszolnak egymás kérdéseire, csak ötödik megszólításra reagálnak, stb.). De ezen simán túl lehet lépni, a film amúgy sem dialógusban erős, hanem látványban és atmoszférában leginkább. Csak nagyon kevés helyen operál a sztenderd hirtelenijesztgetéssel, inkább a hagulatával próbál hatni az idő nagyobb részében. Az elejétől fokozatosan süllyedünk bele az egyre keményebb történésekbe, ha nagyon allegóriát kéne mondanom, akkor pont mintha mi is egyre beljebb mennénk a sűrű sötét erdőbe. Több érdekes fordulat van, ez első azonnal sejthető, de nyugalom, lesznek még meglepetések.

Mint az elején mondtam, feltétlenül nézzétek meg, ritkán talál az ember ilyen kellemesen parás, nyomott hangulatú, zseniálisan kivitelezett filmet. A Faun óta én pl. egyet sem, de remélem lesznek még. Adok rá egy 8-ast, simán.

mainframe

Csonttörő

©   mainframe   |   film

Bruiser (2000) - Romero neve miatt néztem meg, elvileg thrillerhorror, szerintem simán gáz. Az alapötlet (csávót elnyomják, lekezelik, uralkodnak rajta, ezért egy nap mikor megmagyarázhatatlan módon az arca egy sima fehér maszkká változik, elkezdi törleszteni a számlát) még jól is hangzott, de a megvalósítás csapnivaló. Olyan volt az egész mint egy közepesen rossz B kategóriás TV-film a jellemzően elalvós műsorsávban. A horror-vonalat az ölte meg, hogy a főhős a gyilkos, akiről tudjuk hogy alapvetően nem rossz ember, tehát azt a 2-3 jelenetet leszámítva amikor a szokásos (és vérgagyi) módon hirtelen ott terem az áldozat háta mögött, nem is nagyon emelkedik meg az adrenalinunk. Akció alig van, az alakítások bénák, logikátlan az egész ahogy van, olyan mint valami sebtében összedobált fércmunka. Valószínűleg az is. Romerotól többet vártam. Imdb-n 5.1, nálam csak 3, legjobb esetben is.

mainframe

James Bond: Quantum of Solace

©   mainframe   |   film

Quantum of Solace (2008) - (spoileres!) Sosem komáltam túlzottan a James Bond filmeket, valahogy nem jött össze nekem hogy a realitás talaján akarnak előadni olyan flikk-flakkokat amiket egy ötéves sem vesz be. Ez most sem változott, és egyre erősebben wtf alakú fejjel néztem ahogy Bond legyorsulja a rosszfiúk hightech motorcsónakját a randomra elkötött dzsunkás ladikkal, aztán begyaláz egy vadászgépet egy hasonlóan dzsunkás bolíviai teherszállító géppel, majd a hősnővel kettesben, egy ejtőernyővel kiugorva, azt úgy 5 méterrel a föld fölött kinyitva lazán lehuppan a földre, épp csak a martinispohár nincs a kezében...

mainframe

Múmia 3

©   mainframe   |   film

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008) - Szerintem már nagyon érett hogy elhagyjuk Egyiptomot, és ezt hál' Imhotepnek az alkotók is megérezték, így a főszereplőkön kívül minden változott (sőt, igazából Evey-t sem Rachel Weisz, hanem Maria Bello alakítja ebben a részben), ezúttal Kína van terítéken. (spoilerek alant, beware)

Balage

Franciaország: Disneyland (EuroDisney)

©   Balage   |   film fotózás külföld franciaország

Az elmúlt néhány hetet Franciaországban illetve Hollandiában töltöttem. Mivel Párizsról Haszprus írt már régebben egy összefoglalót, Amszterdamról meg én tavaly ezért úgy döntöttem, hogy a beszámolókat (remélem lesz időm többre is) a Párizstól nem messze lévő Disneylanddel kezdem.

Az egész úgy kezdődött, hogy vegyes érzelmekkel indultam el EuroDisney-be, mert úgy hallottam, hogy ez a park inkább kisgyerekeknek szól, és ha jól akarok szórakozni felnőttként, akkor menjek inkább a nem túl távoli Asterix Parkba. Ezt az érzést tovább rontotta, amikor kifizettem a hév megállóban a 12 eurós oda-vissza jegyet, azaz kettőnkért 24 eurót. Nagyon ideges voltam, mert ennyi pénzből simán kimehettünk volna autóval és még a világ legdrágább parkolója se tehetett volna túl ezen az áron, nem beszélve arról, hogy ezerszer kényelmesebb, nem kell állva nyomorogni a héven s este 10-kor, amikor az ember hulla fáradt szívesebben visszaérne a szállásra 1,5 óra helyett 20 perc alatt.

A parkba belépve az érzéseim nem sokat változtak túl sok kis gyerek, béna Disney figurák,és sok várakozás a kisvonatra, ami körbe visz minket a parkban. Azonban amikor leszálltunk róla és elmentünk a Space Mountain nevű hullámvasúthoz teljesen megváltozott a véleményem. Először azt hittem ez is valami kis béna hullámvasút lesz, még gondoltam le is kamerázom az egész menetet, mert abban a tévhitben éltem, hogy gyorsul egyet az emelkedőn (kívülről ennyi látszódott) aztán vége is az egésznek. Igen ám az elképzelés első fele meg is valósult, csak azzal nem számoltam, hogy ebben a viszonylag kis épületben egy marha nagy hullámvasút van kiépítve, ami mindvégig a sötétben megy. Így nyakamban a fényképezőgéppel jobb kezemben a telefonnal száguldoztunk végig, sokat nem láttam csak néha éreztem, hogy a fejem nem fent van, hanem vagy fejjel lefele, vagy a talajjal párhuzamosan. Rettenetes volt, mert ugye kapaszkodni se tudtam a fejem rázkódott össze-vissza, ez meg közben ment, mint az állat és sehogy sem akart vége lenni. Az eredmény egy kisebb fajta hányinger, de ezt leszámítva tényleg nagyon jó volt, és ha tehettem volna, még egy körre benevezek, de sajnos idő híján erre nem volt esély. Szóval ez utána a menet után teljesen másképpen gondolkodtam és alig vártam, hogy a következő hullámvasútra is felülhessek.
Sajnos egész Disneylandre az jellemző, hogy mindenhol marha nagy sorok vannak, minimum felet, de inkább egy órát kell várni a jobb játékokra. Ennek a hosszú sorban állásnak a kiküszöbölésére a park ilyen quick pass automatákat helyezett ki a népszerű játékokhoz. Ez tulajdonképpen arra jó, hogy a mágnes csíkos belépődet belé dugva kapsz egy időpontot, hogy mikorra menjél vissza és így egy külön kapun el lehet kerülni a hosszú sorban állást. Általában az adott időponttól 1-1,5 órával későbbre adtak jegyet, azonban volt olyan játék is, amire már délután egykor is csak este 11-re volt szabad hely. Így nem volt más választásunk itt szépen ki kellett állni az 1 órás sort. Egyébként nagyon jó ötlet szintén a vezetőktől, hogy a bejáratnál ki van írva, hogy kb. milyen hosszú a sor, így könnyebb eldönteni, hogy érdemes-e most beállni vagy jöjjek vissza később. Amit kiírnak egyébként meglepően pontos, mert amikor beálltunk a Big Thunderhöz az volt kint, hogy a sor 50 perc hosszú és tényleg, 52 perc múlva már a hullámvasúton ültünk.
Most nem szeretnék abba bele menni, hogy melyik játék milyen, melyik a legjobb, mert akkor még holnap is itt ülnék és írnám a bejegyzést. Ha röviden össze szeretném foglalni, akkor a 49 eurós (1 parkos) belépőért valóban megkapom azt a szolgáltatást, amit az ember elvárhat. Látszik, hogy mindenre rengeteg pénzt költöttek, nem sajnálták semmire. Minden nagyon modern és látványos. Naponta kétszer van ilyen kisebb fajta parádé Disneylandben, ahol végig vonul ilyen kis kocsikon az összes mesebeli figura és élőlény, este pedig tűzijáték (ezt nem vártuk meg).

A park alapterülete egyébként hatalmas, az ember nem győzi sétával, mi a nap végére majdnem elaludtunk a héven olyan fáradtak voltunk, de úgy láttam mások is teljesen kikészültek. Hogy adjak egy sanszot, hogy kb. mekkora a park, van benne egy marha nagy tó, aminek a közepén van egy hullámvasút (oda a víz alatt száguld át) és ezt körbe lehet hajózni a part mentén egy rendes, nagy 3 szintes oldallapátos hajóval, ami szerintem a Balatonon is nagynak számítana. Ha valaki esetleg arra felé jár, ezt semmi esetre se hagyja ki, egyszerűen fantasztikus volt az út és közben jókat lehet romantikázni.

Röviden összefoglalva, ha valaki Párizs környékén jár és megengedheti magának, hogy ellátogasson ide, semmi esetre se hagyja ki a park meglátogatását. Egy teljes nap feltétlenül szükséges hozzá, ha Disneyland Studioba is el akarunk látogatni, akkor inkább vegyünk két napos jegyet, ami nem sokkal drágább, mert egy nap alatt a kettőt meglátogatni képtelenség, csak rohangálás és idegeskedés lenne a vége és akkor elveszik az egésznek a varázsa.

mainframe

Batman - Gotham Knight

©   mainframe   |   film

Batman: Gotham Knight (2008) - Nem, nem Dark Knight. Ez egy friss és szernitem remekül kivitelezett rövid rajzfilm-pakk, mint anno az Animatrix volt. Minden rész egy kis epizódot jár körbe, és ezek az epizódok lazán összefüggenek. Minden részt más és más technikával, ábrázolással készítettek el, így részről részre eltérően néz ki mindenki, ami nekem kifejezetten bejött. Sajnos kicsit betett az alapvetően darkos hangulatnak hogy Batman sosem öl, ő sem halhat meg ugyebár, tehát nehéz volt komolyan venni a szorult helyzeteket.

Az egész pont fogyasztható hosszúságú, látványos, ötletes. Imdb 7-et ad rá, én 8-at is, simán.

mainframe

You don't mess with the Zohan

©   mainframe   |   film

You Don't Mess with the Zohan (2008) - Két szó: Adam Sandler. Emiatt nálam máris -1 pont, bocsi. Valójában a végéig nem találták ki hogy akkor most abszolút idióta vígjátékba megyünk át (A báránysültek hallgatnak, Top Secret, Nagy durranás 1-2), vagy azért próbálunk mondani is valamit (fő téma ugyanis a palesztin-izraeli ellentét). Így kicsit kaptunk mindkettőből, kicsit egyikből sem. Ez szerintem nincs jól így.

Van egy-két szokásos Adam Sandler trédmark amit itt is végig kell kínlódnunk, a sorozatos péniszviccek, szex, ha kell ha nem (és kikkel, omg) stb. Ott van még a mellékszereplő csávó aki a 50 first dates-ben is volt, ő mondjuk pont elég jó. De ha ezeket próbáljuk nullra tenni, akkor egész élvezhető cuccot kapunk, amolyan Ali G/Borat-ripoff, kicsit aktualizálva. Ez alapvetően jó tulajdonság kéne hogy legyen, mégis magában hordozza a tényt, hogy a film jó 90%-a másolat, utánérzés. (A kecskét sem sikerült kihagyni, ofkorsz.)

Ami legalább 1-2 ponttal felvitte a végső értékelést, az nem más mint Emmanuelle Chriqui. Ő a fodrászcsaj. Ha csak őt kéne értékelni, akkor 11/10. A filmre 6-nál nem tudok jobbat adni (és már így is jobb volt a szívem az imdb-s 5,4-nél). Pár évvel ezelőtt sokkal jobban értékeltem volna ha Hollywoodban valakinek ilyen szinten elborul az agya, de ez ma már csak a sorba való beállás. Egyszer megnézhető akinek bejön a stílus, de én nem erőltetném.

Update: Legyen az inkább 8, mert ahogy többedszer is megnéztem (és ez önmagában is jelent valamit), egyre többet röhögök rajta. Szóval mégsem rossz, meggondoltam magam. Inkább jó.

mainframe

Narnia 2 - Caspian Herceg

©   mainframe   |   film

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008) - Nyilvánvaló volt hogy lesz folytatás (meg most is nyilvánvaló hogy lesz). Szerintem sikerült megütniük az előző rész szintjét, nem romlott le a dolog. Mondjuk ez mindjárt annyiban hátrány is, hogy kb. ugyanazt kapjuk mint az előző részben. Kis értetlenkedés és ismerkedés a világgal, kis utazás, kis barátkozás, sok harc, és persze még mindig mese az egész, kardozó egerekkel és egyéb gyermetegségekkel (mondjuk van akinek ez jön be... ). Engem a főszereplő kölykök még mindig idegesítenek, de ez már szerintem egyéni problémám. A látvány megint elég minőségi, vannak feszült jelenetek, melyeknek egy részét azt hittem egy ilyen (gyerek)filmben nem merik meglépni (a kastély első megrohamozása). És még valami: tuti hogy Lewis és Tolkien együtt szívták a hobbit pipadohányt az erdőben (egyébként adalékinformáció: valóban barátok voltak, nem csak kortársak), mert itt is megkapjuk az enteket, meg a folyót megárasztó varázslatot, kísértetiesen ugyanúgy megvalósítva mint a Gyűrűk Urában. Egyszer már bejött, csináljuk ugyanúgy, nem?

Akinek bejött az 1, annak ez is be fog, akinek nem, annak ez sem. Tőlem megkapja a 7-et.

mainframe

Nem vénnek való vidék

©   mainframe   |   film

No Country for Old Men (2007) - Ha igazán át akarnák adni a film hangulatát, az lenne a címe, hogy Ain't no c'ntry f'r ou'd men, ugyanis ez töményen két óra a legautentikusabb (és szerintem rém idegesítő) cowboy-angolból, ami csak létezik. Lehet hogy ezért nem sikerült élvezni sem, de az a benyomásom, hogy roppant vontatott, tökéletesen összefüggéstelen jeleneteket tartalmazó, kevéssé érdekes filmről van szó.

mainframe

Az elveszett királyság

©   mainframe   |   film

The Forbidden Kingdom (2008) - Egy jópofa kung-fu mesefilm, teljesen korhatárbarát. Az ilyen jellegű filmek szokásos betegségeit ez is hozza (látványosan műanyag fegyverek, a drótos repülőtechnika túlerőltetése, stb.), de ettől elvonatkoztatva kifejezetten eltalált cucc. Főbb pozitívumként fel tudnám hozni a látványos, remekül felvett (nem csak videoklipes hadonászás, mint amcsiéknál), hosszas harci jeleneteket, és a fehér hajú gonosz csajt, aki szerintem bőven csinosabb mint a jókislány. Ja, és vééééégre Jet Li és Jackie Chan egy filmben. (És megint van drunken fist, igaz csak egy kicsit.)

Nem szabad elfelejteni egy percig sem, hogy mesefilm, és ehhez mérhető elvárásokkal kell eléülni, de úgy megérdemel egy 7-est. (imdb szerint is)

mainframe

Bakancslista

©   mainframe   |   film

The Bucket List (2007) - Nem rossz, bár szerintem rövid. Egy dráma legyen 2+ óra. (Ez másfél, mondom, úgy néz ki ez most trend.) Az alapötlet ismert (to-do lista), de szerintem elég sablonosan lett megvalósítva, és nem is kellően részletesen lett ábrázolva. Van benne 1-2 filozofikus beszélgetés, ennél több kéne. De persze Morgan Freeman és Jack Nicholson már önmagában elviszi a filmet, szóval nem lehet nagyot hibázni azzal ha megnézzük. Imdb-n 7,6, tőlem is megkapja a 7-est. (utólag meggondolva inkább csak a 6-ost, mert pl. nem szívesen nézném újra)

mainframe

Wanted

©   mainframe   |   film

Wanted (2008) - Másfél óra nettó faszság, pont ahogy gondoltam. Egyébként az első fél órát az Office Space-ből, az utolsó felet meg az Equilibriumból nyúlták, egy az egyben. Külön kiemelném az egyik utolsó mondatot, amit a főhős narrációként mond az egyszeri nézőnek:

Six weeks ago I was ordinary and pathetic, just like you.

Ez egy gyenge 3/10. Imdb-n képes volt 7,4-et kapni... Döntsétek el kire hallgattok.

mainframe

Kung Fu Panda

©   mainframe   |   film

Kung Fu Panda (2008) - Jópofa, sok grafikus poénnal és látványelemmel operáló mesefilm, sztárszikronokkal (angolul, persze). Ez is nagyon rövid, alig másfél óra. Ami nem jó, hogy nagyon a főhős körül forog, a mellékszereplők eléggé háttérbe szorulnak. Tanulság persze megint van, de hálisten nem erőltetik túl. A végét érzésem szerint sebtében kerekítették le, bár nem tudom, lehet hogy csak a rövidsége hagyott űrt maga után. Egyszeri megtekintésre feltétlenül alkalmas, többszörire... hát, fene tudja. Én 7-et adok rá, mert azért jó volt.

mainframe

21, Las Vegas ostroma

©   mainframe   |   film

21 (2008) - Kellemes-átlagos film a lassan szokásossá váló áthúzós-rendszerátverős koncepció vonalán. Szerintem meglehetősen kiszámíthatóak a történések, átlátszóak a karakterek (sejthető ki kivel mit és mikor fog csinálni). Az egész nincs kellő részletességgel ábrázolva, az egészből annyit kapunk, hogy ülnek az asztaloknál, és (hűha!) nyernek. Szóval kicsit felületes, sablonos, és nem kellően fordulatos. Leszögezem: nézhető, nem úgy álltam fel előle, hogy kidobott idő volt, de nem ez lesz amit újranézek Kevin Spacey-vel, hanem bármi más. (Ide valami konkrétat akartam írni, de egyszerre ugrott be a K-Pax, a Usual Suspects, az American Beauty, és persze a Se7en.) Erre meg adok talán 5-6 körül valamit.

mainframe

8 Tanú

©   mainframe   |   film

Vantage Point (2008) - Mindig is szerettem a valami módon térrel és/vagy idővel manipuláló filmeket, és ez ilyen. 8 ember szemszögéből követhetjük végig (sokszor) kb. 23 perc eseményeit, minden egyes újranézéssel újabb információhoz jutva. (Én valójában csak 6-ot számoltam, de mindegy is.) Ez is meglepően rövid film, újabban úgy tűnik ez lett a divat, hogy szűk 1,5 órára méreteznek.

Jól indult, tényleg sötétben tartanak és finoman adagolják a tudást, ezzel kitöltve kb az első órát. De utána szerintem túlságosan beindul a sztori, és átfordul a legsablonosabb, legidiótább akcióba, amit csak Hollywoodtól kaphatunk. A jófiúk látványosan életben maradnak minden körülmények között, van hatalmas autós üldözés, lövöldözések kifogyhatatlan tárral, minden ami kell. Meg még pár hülyeség (a fél várost felrobbantó és százakat megölő terroristák félrekapják a kormányt egy útra szaladó kislány miatt, nyilván...). A végét szerintem kegyetlenül elszúrták. Ezért lesz csak 6/10.

mainframe

Wall-E

©   mainframe   |   film

Wall-E (2008) - Több jó ötletet kombinál. Jól meg van csinálva a látványvilág, mégsem hagyatkoznak rá zavaró mértékben. Pont kellemesen rövid (nincs 1,5 óra sem), nincs üresjárat (néha azért lelassul kicsit). Lehet hogy kicsit túl nagy volt a hype előtte, mert szerintem egyáltalán nem lett korszakalkotó, vagy bármilyen tekintetben kiemelkedő. De ettől még egy nagyon aranyos és élvezhető (végre felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt), eltalált animációs film. Nálam 8/10.

mainframe

Az esemény

©   mainframe   |   film

The Happening (2008) - M. Night Shyamalan újabb filmje (az előzőekről itt olvashatsz: a Falu, Lány a vízben). Kicsit (najó nagyon) félve kezdtem neki, mert egyrészt a legutóbbi 'Lány a vízben' hatalmas csalódás volt, másrészt erről a filmről kizárólag negatív kritikát hallottam eddig, még olyanoktól is, akik amúgy Shyamalan fanok.

Meg kell mondjam, kellemesen csalódtam. Még úgy is élvezhető volt, hogy pár poént már szóban lelőttek nekem előtte. Egyedi elképzelésű katasztrófa, durva jelenetek (pár helyen komolyan vártam hogy félrenéz a kamera, de nem), csak 1-2 helyen olyan szokásos székből-felugrós, de végig nyomasztó. Engem sikerült a hatása alá vonnia. Az egyedüli ami nem tetszett benne az az, hogy nagyon korán kitalálják hogy mi a katasztrófa oka, és akkor is teljesen banálisan. Egy 1.0-ás átlagember (totális mellékszereplő) bedobja mint ötletet, és onnantól tényként kezelik hogy úgy van.

Egyszeri megnézésre simán javaslom, úgy 7,5/10-et adnék neki. Csak azért nem 8, mert semmitől nem lesz különösen emlékezetes. Egy jó katasztrófafilm, és kész. (Cloverfield azért jobb volt. )

mainframe

A Tökéletes Trükk

©   mainframe   |   film

The Prestige (2006) - Bennem úgy élt hogy ez egy friss film, aztán látom hogy már két éves. Hiába no, nehéz lépést tartani.
Pozitívumok röviden: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie, Andy Serkis (őt többen ismerik Gollam néven... ), szóval eszetlen sztárparádé. Eredeti környezet (bűvészek világa, valamivel jobb ötlet mint egy n+1. titkosügynökös sztori), csavaros történet, kiváló látványvilág, izgalom, akció, mindez úgy, hogy közben többnyire megmaradunk a realitás talaján. Engem több helyen is leültetett, meglepett, tudott olyat mutatni amire nem számítottam. Mondanám mi tetszik még nagyon, de az már durva spoilerezés lenne. Majd kommentekben, ha valaki más is látta és tetszett neki.

Egyetlen negatívumként talán a végét említeném meg. Meg lehetett volna oldani elegánsabban is, így egy kicsit pofáncsapós. Én legalábbis rájöttem egy jó alternatívára...

Imdb-n 8.4/10 (114,452 szavazattal), nálam simán megkapja a 9-est, a 10-est is talán csak a vége miatt nem, de lehet hogy jobb kedvemben azt is megadnám. A film közelíti a perfektet, mindenképp ajánlanám megtekintésre.

mainframe

10000 BC

©   mainframe   |   film

10000 BC (2008) - Négy szó: mamutokkal építik a piramisokat. 2/10

(Kicsit hosszabban úgy tudnám kifejteni, hogy sok duma, kevés akció, eszméletlen földrajzi és korok közötti bakugrások, lapos sztori. Nem tudom javasolni.)

mainframe

Sweeney Todd

©   mainframe   |   film

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) - Már a plakát és az alapötlet megismerése után biztossá vált hogy megnézem, Johnny Deppet is bírom, Helena Bonham Carter isteni volt a Fight Club-ban, és akkor még ott van Alan Rickman (Piton von Harry Potter) és Timothy Spall (Pete Pettigrew ugyanott) (ez a figura újabban egyre több filmben játszik, és mindig ugyanazt a karaktert ), Tim Burton rendezte, szóval nagy mellényúlás nem lehet a dologból.

mainframe

Csillagpor

©   mainframe   |   film

Stardust (2007) - Először az alapnovella írójának, Neil Gaimannak a neve fogott meg, és elhatároztam hogy ezt meg kell nézni. Ekkor még nem is tudtam a parádés szereposztásról (Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Claire Danes, Peter O'Toole, Ian McKellen (a narrátor), stb). Aztán amikor megnéztem, nem bántam meg. Kicsit aggódtam, mert azt mondták, ez egy olyan klasszikus fantasy, ami inkább kicsit mesébe hajlik. De ez végül egyáltalán nem jelentett gondot, teljesen élvezhető volt. A kisebb szerepek és történések tökéletes kiegészítői a főszálnak (kedvencem De Niro az égi kalóz, a csávó valami hihetetlen ), jól ülnek a megfelelően adagolt poénok, és nincs sok üresjárat, sem pedig cukormázas édelgés. 1-2 durvább mozzanattal (pl. a vége felé a boszorkány a fekete bábuval) megfelelően komoly szintre emelték az egészet, és elintézték, hogy ezt a filmet meg akarjam nézni még a jövőben, többször is. És hogy adjak rá egy jóféle 9-est. Mert megérdemli.

Haszprus

Cloverfield

©   Haszprus   |   barátok film

Cloverfield - 2008. Ezt néztük ma The GuNN-nal, és amilyen szarul kezdődött (komolyan kellemetlenül éreztem magam amiért nyomattam ezt a filmet), olyan kurvajó részek voltak benne. Például amikor… De nyilván nem spoilerezek, annyit mondok, hogy rengeteg helyen vigyorogtam attól hogy mennyire jó már. Volt benne durvulás rendesen Nekem a trailer keltette fel az érdeklődésemet, és ahhoz képest mondjuk egész mást kaptam. A remegő kamerából belefért volna sokkal kevesebb, vagy legalább a képminőség lehetett volna jobb, láthattunk volna többet a történésekből, de épp ezzel az elvonással érték el hogy egy csomószor nyújtózkodtam a székemben, hogy hogy láthatnék még többet

A moziból végül úgy jöttem ki, hogy kúúrvajó volt. Bár az első negyed órát utólag se értem, hogy minek kellett (ha otthon nézitek, skip).

A 10-es skálán tökéletesen elhelyezhetetlen, gőzöm nincs

Balage

Feldarabolták Lenint - Behind the scenes of Budapest

©   Balage   |   film fotózás

Suliból hazafele jövet a Budapest című brazil-portugál-magyar film forgatásába sikerült botlanom, melynek főszereplője Leonardo Medeiros és Hámori Gabriella. Az egész nem is lenne olyan érdekes, ha nem lenne a film kelléke egy hatalmas Lenin szobor, amelyet éppen ott jártamkor úsztattak le a Dunán, és persze hol máshol, mint a parlament előtt. Ha pedig már itt járunk, akkor megemlíteném, hogy a film operatőre Lula Carvalho aki előző munkájáért (Elit osztag - Tropa de Elite) kapta az idei berlini filmfesztivál Arany Medve díját.
Persze én se tudom kik ezek, de legalább elmondhatjuk, hogy megint van „híres emberes” post a blogon.

Haszprus

A 4-11. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa film life mátrix túra energiablog symfony tanulás első sport 12e biznisz php mba fejlesztés

A 4. napon (csütörtök)

Az 5. napon (péntek)

  • BME - Tibi, Olthyer, Aston, Viktor, Andor, megalapítottuk az szmmfUnclubot (szoftverminőség és menedzsment labor négyfős csapat ), Takó, Gatza
  • Mátrix
  • Polárvétel
  • Esti kurvajó bringa - most először éreztem jól magam nagyon hosszú idő óta bringázás közben (nem szeretem a telet és nem is vagyok kondiban)

A 6. napon (szombat)

  • Bringa - kormánycsavaró szél, 0 fok, de a frizura mégis tart: elegendő volt az aláöltöző, két rövid mez, és a polár. Nomeg maszk persze, termogatya, térdmelegítő, és egy alsó aláöltöző (hétfőn újítva). A téli tekerés roppant megerőltető, el is aludtam utána

A 7. napon (vasárnap)

A 8. napon (hétfő)

  • BME - Aston, Takó, Andor; amőba 3:2 Takónak (Évek óta nem játszottam, de bejött )
  • Mátrix

A 9. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix - megint letettem valamit az asztalra Kaptam feladatot, főnök kérdezte mikor lesz kész. Mondom 1 nap. Na jó max 2 nap. Kérdezi a főnök, hogy a héten biztosan készen lesz-e, mondom igen-igen. Elkezdtem csinálni, fél óra után azt hittem hogy pénteken kénytelenek leszünk visszaállítani a projekt keddi állapotát, mert annyira átláthatatlan és reménytelen lesz addigra az egész. Ehhez képest 3 óra alatt meglettem vele Örültem ám.

A 10. napon (szerda)

  • Mátrix
  • Tali Schloddival
  • BME - Grafika: Anett, Montana, Tibi, Carl0s; önlabkonzi: kibiri kibaszott jó volt (vázoltuk hogy kb. mik a félévi irányelvek; kiderült hogy a konzulensem pont az egyik olyan céggel szeretne szorosabb kooperációt, akinek ismerem az alapítóját (öö igaz a másik cégnek is ismerem az alapítóját ) (a port.hu-ról és az index.hu-ról van szó btw, csak ugye utóbbiban Nyírő már nincs ott) ); utána még Orcával dumáltam egy fél órát
  • Este kibiri kibaszott jó hírek fogadtak a mátrixból

A 11. napon (csütörtök)

  • BME - első szabtech gyak, egész jó volt; Aston (symfony), Andor, ++
  • Olasz - kibiri kibaszott jó volt, részletek
  • Mátrix - azzal a hírrel fogadtak, hogy amit kedden újraírtam, és tutira lezsíroztuk hogy A módon kell, és nem B módon, azt most megint újra kéne írni B módon, mert a megrendelő mégis inkább B-t akar. Vahz! De tökjól oldottam meg korábban, úgyhogy kb. 20 perc alatt kész voltam az átírással is (Előzetesen elképzelt idő: minimum órák, illetve voltak kétségeim hogy vajon a hétfői bemutatóra fog-e egyáltalán rendesen működni )
  • Tanulás - végre tanultam egy kicsit, konkrétan matlaboztam.
    Ezt is lehet ám szeretni
  • Cserébe éjfél lesz 2 perc múlva, ma is alszom vagy 5 órát
mainframe

Rambo 4

©   mainframe   |   film

Rambo (2008) - Előzetesen azt hallottam róla, hogy beállt a Rambo-filmek sorába, és azok bizony sorozatosan romló tendenciát mutatnak. Én csak az 1-et láttam ezen kívül, szóval nem tudok ezügyben meggyőzően nyilatkozni. Annyi biztos, hogy teljesen más a két film (1 és 4) koncepciója, kivitelezése (na ja, eltelt közben 26 (!!!) év), és hangulata is.

The GuNN

Toldi Estéje

©   The GuNN   |   film barátok

És az ősz levente, e szavakat szólva,
Kiugrék a sírból, mintha ifju volna;
Háborús tenger lőn lelke, melynek habja
Tűzokádó hegytől fel vagyon forralva
S monda: „Vidd hírül az öreg cimboráknak,
Hogy a vén bajnokot sír fenekén láttad:
De a lelke ott lesz a viadaltéren,
Vérbosszúját állni az idegen véren.

Arany János: Toldi Estéje

Balage

Benelux államok: Brugge

©   Balage   |   film fotózás külföld life belgium

Kicsit elmaradtam a nyári úti beszámolóimmal, azonban most van egy kis időm. Mivel nem túl gyakran írogatok ilyesmit úgy gondoltam, hogy most inkább egy olyan várost mutatok be, ami Belgiumban és talán Európában is egyedülálló, mégis sokan nem tudnak e hely létezéséről.

Brugge városa Belgiumban található, Brüsszeltől kb. 130km-re nyugatra, vagy ha úgy nézzük a La Manche csatornától 110km-re észak-keleti irányba.

Brugge egyik érdekessége, hogy felépítéséből adódóan tele van kisebb csatornákkal, amelynek a két szélére Velencéhez hasonlóan régi házak vannak felhúzva, ezért is hívják a várost más néven észak Velencéjének. A másik jellegzetessége, hogy a belváros a középkor óta nem igazán változott, így az ember nagyjából úgy érzi magát, mint ha egy kisebb időutazáson vett volna részt. Rengeteg régi templom, malom, kisebb kastélyok, várak találhatok meg a történelmi városrészben, a városháza előtti tér meg egyszerűen gyönyörű. Igényes, tiszta az egész város, rengeteg a turista, még sincs tele szeméttel, se egy falfirkával, tényleg olyan, mint ha a középkorba tévedtünk volna, valószínűleg ezért is lett 2000-ben az egész belváros az UNESCO tagja, sőt 2002-ben Európa Kulturális Fővárosa volt.

Arról hogy mit érdemes kifejezetten megnézni nem igazán tudok mit mondani, mert szerintem minden kis utca tartogat számunkra valami féle meglepetést, így az ide látogató biztos nem fog unatkozni. A városnézésre ideális kiindulópont a főtér. Itt található meg a városháza, ami inkább egy régi kastélyra hasonlít és a Belfort, ami az egyik legmagasabb épület Brugge-ben, (88m) így remek kilátás nyílik felülről az egész városra, persze csak miután megmásztuk mind a 366 lépcsőfokot a szűk lépcsőházban. A csúcsra érve bepillantást nyerhetünk a torony óraszerkezetébe (hatalmas fogaskerekek mindenfele), és megnézhetjük a harangokat, amelyek ha megszólal akkor a fülünk bánja. Külön érdekesség még, hogy az ablakpárkányokra fel van írva, hogy melyik irányba melyik nagyváros található és milyen messze van légvonalban.

A város tele van csoki bolttal, száz és száz különböző ízű, típusú, fajtájú csoki közül lehet választani, igaz ennek sajnos megvan az ára is. Ez olyan, mint Amszterdamban a Coffee Shopok, nagyjából minden sarkon megtalálhatóak. A másik gyakran előforduló boltok pedig az úgynevezett sörboltok. Volt szerencsénk egy olyan helyre betévedni, ami 2 szintes volt és körülbelül tíz 20-30nm-es szoba tele volt sörrel. Az egészen megfizethető árúakhoz akár pár euróért is hozzá lehetett jutni, de sokszor belefutottunk több 10-20 eurós sörbe is, rengeteg ízesítéssel, 3 fokostól egészen 10 fokosig.

Sok mindent tudnék még mondani, de most inkább hagyom, hogy a képek meséljenek.

Ha valakit megérintett a város és szeretné látni, ahogy Colin Farrel legyilkolássza a rosszfiúkat itt, tudom javasolni a februárban megjelenő In Bruges c. amerikai akció-vígjátékot, melynek mottója: „Először lőj, aztán jöhet a városnézés”.
Balage

Matt Damon visszavág

©   Balage   |   film tv

Ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz tőlem, mert egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek ezt a gyöngyszemet. A történet pedig úgy szól, hogy Jimmy Kimmelnek van egy beszélgetős műsora az egyik nagy amerikai csatornán és előszeretettel idegesíti Matt Damont azzal a dumával, hogy Apologies to Matt Damon, but we ran out of time... – Azaz bocsi Matt Damonnak, de kifutottunk az időből… Egyszer azonban végre bejutott a stúdióban, ahol szépen felkonferálták, meséltek róla ezt-azt, majd mielőtt megszólalt volna ugyanezzel a dumával zárta le a műsort, így Matt hoppon maradt. Azonban ez már sok volt neki is, így vörös fejjel hisztizve és káromkodva rohant ki a stúdióból.

mainframe

Aliens vs. Predator - Requiem

©   mainframe   |   film

Aliens vs. Predator Requiem (2007) - Minősíthetetlenül szar, időpocsékolás számba menő szenny. 95%-a teljes sötétségben egy-két körvonal, és kész. Akció alig, amikor van, akkor is gázak az effektek. A sztori lapos mint egy hónapos elütött béka (pont onnan folytatódik egyébként, ahol az 1 abbamaradt). És hogy mitől Requiem (gyanítom megint csak jól hangzott), azt sosem tudjuk meg. 1/10, nézd inkább a falat.

mainframe

8mm 2

©   mainframe   |   film

8mm 2 (2005) - No ez is érdekes menet volt, már a film nézése közben fogalmazódott bennem a kritika. Eléggé végig kellett szenvedni azt az X percet, és persze köze nincs a 8mm-hez (az első részhez), sem történetben, sem szereplőkben. Itt is van pornográfia mint téma, igaz elég érintőlegesen. Ellenben van Görög Zita, szívem egyik csücske, illetve sok magyar színész, és totál magyar környezet. Az egészet itthon vették fel ugyanis, és ez érdekessé teszi a dolgokat, ahogy az ember felismeri a helyeket (Gellért tér, Váci u., kisföldalatti, stb.).

Maga a történet elég vontatott, és kicsit talán kisstílű és logikátlan is. Abszolút a nem ajánlom kategóriába tettem volna, egészen amíg a befejezést nem láttam. Az kicsit felhúzta az egészet, sőt, nagyon. Egy sok szálon futó, kicsit kusza, zavaros történetet úgy lekerekítettek a végére, hogy még. Ötletesen, jól. Tetszett (a vége). Így mindent egybevéve talán egy 4/10-et ér. Egyszer meg lehet nézni, ha nincs jobb, vagy végigkattingatva, pörgetve megéri azt a fél-egy órát. Bár Görög Zita alig van benne. De akkor legalább meztelen.

mainframe

Született Gyilkosok (rendezői változat)

©   mainframe   |   film

Natural Born Killers (1994) - Egy jó régi film, ami alapműként van számontartva filmes körökben, így kénytelen voltam én is megnézni.

Igazából az első fele egy rendezői agymenés, Tarantino korai elmebaja (amiről később kiderült hogy igazából sokkal inkább köthető Oliver Stone nevéhez, ld. kommentek), amitől komolyan szédültem. Epilepsziára hajlamosaknak nem ajánlott. Durva effekt- és kép-orgia, de közben szép lassan bontakozik ki a cselekmény. Külön megjegyezném a hősnő családi hátterét boncolgató jelenetet, amit ilyen Rém Rendes Család stílusban csináltak meg, szerintem hatalmas ötlet.
A második félben pedig már egy letisztultabb cselekményt kapunk, sok akcióval, kevesebb drámával, filozófiai háttérrel, jól.

Aki kérdezné miért a rendezőit néztem és nem a simát: mert ez volt kéznél. Nekem bejött, nagyjából. Meg szerintem ennek most van itt az ideje. '94-ben ez még keményen megelőzte a korát. Ja, és így a Kill Bill után nézve pláne mókás, mert a csaj szinkronja ugyanaz mint Uma Thurman-é szokott lenni, és a sztoriban is vannak párhuzamok (már a cím önmagában sejtet egyet, ugye...). Adok rá 8/10-et, mert teljesen nézhető volt, pedig egy 14 éves film.

mainframe

Oscar

©   mainframe   |   film

Oscar (1991) - Régi darab, de hihetetlenül meg van csinálva, minden olyan elemmel együtt is, amik esetleg negatívumok lehetnének (túljátszás, néha elcsépelt poénok). Jómagam legalább 10-szer láttam, de még mindig térdcsapkodós. Sylvester Stallone egyik legjobb alakítása, amivel megmutatta hogy nem csak az akcióhős skatulyába fér bele. 10/10-es kötelező cucc, fogyasztását magyar szinkronnal ajánljuk.

mainframe

Legenda vagyok

©   mainframe   |   film

I am Legend (2007) - Röviden: egyszer nézős. Hosszabban: Ez tipikusan egy olyan film, amit megcsináltak, de minek. A téma megint egy 1024-szer lerágott csont (gyilkos vírus, elpusztult emberiség, mutáns 'zombik', stb.), a történet pocsék és félbehagyott, a kivitelezés korrekt, de ez így önmagában már kevés. Sok a lírai rész Will Smith magányáról, kevés az akció és/vagy bármilyen egyéb történés. Amikor történik valami mozgalmas, az pedig olyan totális sötétségben történik, hogy meg kellett csekkolnom kap-e még jelet a monitorom (DVD formátumban néztem, még csak nem is szar rip-ben). A fejlemények logikátlanok és csak úgy elénk vannak tolva. (Nesze, itt egy csaj. Nesze, itt egy okos zombi. Nesze, itt egy működő vakcina. Stb.) Az egész rövid, és mondom: totálisan minden szál (Will Smith visszaemlékezései, a világ sorsa, a kolónia kérdése, minden) félbe van hagyva. 5/10, és jóindulatú voltam.

mainframe

Enchanted

©   mainframe   |   film

Enchanted (2007) - Jó, tudom, nem friss, már tavalyi. De hogy ne megint csak fikázás legyen (az eXistenZ kritikáról van szó), beszélek egy jó filmről is, az idei szilveszteri választásunkról kedvesemmel, ez pedig az Enchanted (magyarul Bűbáj címen fut).

A legklasszikusabb rajzfilmek világát ötvözi a könnyed romantikus filmekével (asszem ezzel nem lőttem le nagy poénokat), és az első hallásra bizalmatlanságot kiváltó keverék meglepően fogyaszthatónak bizonyult. Ugyanis a film a legkisebb mértékben sem veszi magát komolyan, talán pont ettől jó. A rajztechnika eleinte nosztalgiát, később a CGI részeknél (ilyen is lesz, igen) meglepetést okoz, mert nem hittem hogy egy alapvetően nem erre épülő filmben ezt ilyen igényesen meg tudják csinálni. Van pár poén, azok elég jól ülnek, a romantikus jeleneteket nem vitték túlzásba, nem émelyítően szirupos, a helyzetkomikum sem a maga ordenáré amerikai módján az. (Mint pl. az idegbeteg Férjhez mész mert azt mondtam c. alkotásban, melyről csak azért nem írok kritikát, mert 3/4 óra után kilőttem és lemondtam róla, annyit meg nem írthatok mégse, hogy 0:45-nél feladtam, szar volt. Bár végülis, miért ne?) Szóval jó, én akár még pasiknak is ajánlom megtekintésre, persze nem kanbulin, hanem csajjal. Ha van, akkor azért, ha még nincs, akkor azért. Van benne kiemelt smárolós jelenet, hajrá!

A film meg legyen 8/10, mert élveztem, és kész.

mainframe

eXistenZ

©   mainframe   |   film

eXistenZ (1999) - A Mátrix egyik elődjének mondott film, ehhez mérten magas elvárásokkal indultam neki, itt bukhatott meg az egész. Érdektelen, szarul összerakott, szarul eljátszott, zagyva történet, ami nélkülöz minden filozofikus felhangot (amit nagyban vártam, de ez igazolódott be legkevésbé). Gondoltam a kora lehet mentség, de '99 annyira nem volt rég. 2/10, mert az utolsó 10-15 perc kirántotta valamelyest a mély érdektelenségből, de nem eléggé egy 3-ashoz.

Ha már filmnek szar, legalább itt egy érdekes adalék: a film címét nem véletlenül írják úgy, ahogy. Pár magyar munkatárs vette rá a fejeseket hogy így legyen, ezzel becsempészték az 'isten' szót a nagybetűk közé. (A film témája is kb. ekörül forog, hogy mi a valóság, meg lehet-e különböztetni a virtualitástól, szabad-e ilyet tervezni, vagy ezzel márt istent játszik az ember, stb. Tudom, így érdekesen hangzik. Na, a filmben nem.)

The GuNN

Life is sux

©   The GuNN   |   film

Az van, hogy itt figyel a gépemen a film és nem merem megnézni. Amíg nem nézem meg addig simán gondolhatom azt, hogy ez a _legjobb_ ilyen film a világon, viszont ha már megnéztem, akkor onnantól kezdve már csak 50% esélyem van rá, hogy kurvajó legyen. Vagy jó, vagy nem jó. Bazi nagy dilemma, úgy érzem kevés vagyok ehhez.

mainframe

Beowulf 3D

©   mainframe   |   film

Beowulf (2007) - Vasárnap sikerült megtekintenem ezt a művet a Palace Westendben, 3D változatban. Ez a verzió egyébként kizárólag ebben a moziban megy, máshol ne keressétek. Persze ennek (mind a monopolhelyzetnek, mind a technikának) megvan az ára is, így nemkevés (1750) köztársasági váltót kell kipengetni egy jegyért. Kapunk egy csini 3D-s szemüveget (engem a régi SZTK-s időkre emlékeztetett, de hát erre jó így is), és mindössze 1 db reklám (és 0 db előzetes, pedig azt szeretem) megtekintése után már jött is a film.

Az animációs technika is elég újkeletű, lévén élő szereplőkkel vették fel, és utólag húzták rájuk a rajzolt textúrákat. Ilyet már 1-2 helyen azért láthattunk (pl. A Scanner Darkly, vagy a Polar Express), de még mindig nem számít megszokottnak. A legtöbb dolgot elég jól meg is csinálták, csak 1-2 helyen voltak gondjaim, pl. a királyné esetében nem tudom h a színésznő volt ennyire faarcú, vagy csak nem sikerült jól a modellezés, vagy a kitalált textúráknál, mint amilyen Grendel vagy a sárkány bőre, kicsit mintha kezdetlegesebbre sikerült volna a hatás. De ez igazából csak a csomó a kákán, mert egyébként teljesen jó és élvezhető a mozi.

Látszik hogy 3D-re van optimalizálva a dolog, sok jelenetben vannak olyan elemek amikről süt hogy azért tették oda/csinálták úgy, hogy a 3D hatással lehessen izmozni. De persze ez jó, mert hát ettől lesz egyedi az egész. 16-os korhatárt kapott a dolog, pedig szerintem hellyel-közzel beleférne ez a 12-esbe is, én legalábbis nem találtam túl durvának sem az ábrázolást, sem a nyelvezetet (mindkettő alól 1-2 kivétel akadt csak). A történet a Beowulf-mítoszból táplálkozik, meglepően hűen, egyébként. Csak 1-2 dolgot ad hozzá a történethez, de azokat is úgy, mintha az eredeti lenne a hivatalos verzió, az a pár részlet pedig a háttérben megbúvó titok, ami nem került bele a legendákba (tehát nem kell a 300-ban látható vad elrugaszkodásokra számítani). Van némi óangol is benne, ha jól éreztem, kissé lebutítva, hogy azért a nézőknek legyen egy kis sikerélményük.

Összességében szerintem totál megérte, még akár sima verzióban is sokkal jobban mutat vásznon, nagyban a dolog mint képernyőn (bár így még nem volt hozzá szerencsém, csak gondolom). Főként a vége felé vannak ütős effektek (a sárkány elleni harcban pl.), de szépen elszórták az egész film során a dolgokat, hogy minden percre jusson. Engem végig lekötött, és tetszett, kb. jól ültek a poénok, az akció, és jól vitték a történetet is. Ez egy 9/10, simán.

mainframe

Reklámszünet, faszom...?

©   mainframe   |   film life reklám szánalmas tv

Nem, nem, és nem akarom elhinni, bazmeg, hogy az RTL Klubon részletes, 15-20 perces rallyhíreket kapok bazmeg a filmem KÖZBEN, a reklámszünetben (nyilván a kötelező 15 perc reklám után, pluszban...). Rendesen, kommentátorral, mindennel, ilyen összefoglaló. Mikor nézném a Ponyvaregényt, faszom. Hát hova bír még lejjebb süllyedni a magyar kereskedelmi televíziózás, faszom? Kurvamód fel vagyok baszva, ha nem lenne kivehető a szavaimból...

mainframe

Tíz csapás

©   mainframe   |   film

The Reaping (2007) - Mainframe horrort nézett, OMG. Ennek a filmnek az alapötlete tetszett, bírom a vallási témát. Ez persze csak érintőlegesen és hollywoodian az, de a végeredmény egész nézhető és kellemes (amennyire egy horror az tud lenni). Jók a szereplők, jók az effektek, a kiscsaj a legjobb már megint... Legjobb a sztori, amihez jó a felvezetés, jó a múlt, jó minden. Legjobb a végén a kötelező csavar, amit ezúttal még Mainframe sem tudott megsejteni. Egyetlen egy hatalmas logikai buktató van benne: Mégpedig: Ki gyújtotta fel a papot? Mert ugye épp telefonon, önhibáján kívül rossz nyomon vezette a főcsajt. Akkor a sátán miért gyújtotta volna rá a kérót, pont hogy neki kedvezett az öreg. Az isten meg lehetne olyan jó fej, hogy a saját hőseit nem máglyahalállal figyelmezteti arra hogy hülyeséget beszélnek. Jöhetett volna egy angyal, aki a glóriájával tarkóncsapja a papot h Rosszul gondolod, öreg... Ja, és egyvalami nem tetszett: Értem én hogy a falu csak elsőszülöttekből áll. De miért csak a felnőtteket látjuk elégni? Ne tessék finomkodni, ha már hangulat van, és vesszenek a gonosz szektások, akkor ne aprózzuk, látni szeretném az 5-10 éves korosztályt is elhamvadni a tisztítótűzben. Szóval a cucc ajánlott, egy 8/10-et adnék neki. Meg lehet tekinteni, biztonságos.

Jaj, és a csaj tudományos okfejtése az eredeti tízcsapásról keményen oszt, nekem nagyon bejött! Nem tudom mennyire korrekt mondjuk, de jól hangzott...

mainframe

Hannibal Ébredése

©   mainframe   |   film

Hannibal Rising (2007) - Lecter doktor az egyik kedvenc filmes karakterem, amihez azért hozzátartozik hogy már önmagában Anthony Hopkins is a siker záloga lehetett, de bíztam benne hogy maga a karakter is tetszik, nem csak az őt megformáló színész. Ezért is volt érdekes megnézni az első Hannibal-filmet amiben nem Anthony Hopkins volt a főszereplő, hanem egy fiatalabb srác. Ebben a műben ugyanis valóban a gonosz születésének lehetünk tanúi (már a Vörös Sárkány is ezt a vonalat pedzegette, de abban Lecter csak egy fájdalmasan kicsi mellékszerepet kapott), Hannibal gyerek- és fiatalkora a téma. Bár kicsit koncentráltan. Túl rövid szakaszt túl részletesen fed le a film, szerintem.

Haszprus

Orvlövész

©   Haszprus   |   film

Shooter - 2007. Emberünk (Mark Wahlberg, akit amúgy nem kedveltem) a világ legjobb mesterlövésze, visszavonultan él mióta elvesztette a társát egy küldetés során. Danny Glovertől (Halálos Fegyver, remek választás) azonban új feladatot kap - ennél több viszont már komoly spoiler lenne. Körmöt tövigrágós fotelbafeszülős két óra. Nem gyerekmese. 10/10, több mint kötelező. (Tényleg jó! Nézzétek meg!)

Haszprus

Die Hard 4.0 - legdrágább az életed

©   Haszprus   |   film

Live Free or Die Hard - 2007. Röviden: Amerikát lenyomja egy gonosz kiberterrorista, de jön John Rambo McClane és visszanyomja őket. Persze egyedül nem menne neki, hiszen a technikához pont annyit ért, mint a saját nagymamája, ezért egy hacker van végig segítségére, aki szegénykém folyamatosan arra panaszkodik hogy szétrobban az agya, annyi mindent tud. Ami idegesítő volt, hogy rengeteg számítógépes jelenetet tettek be, és megvallom őszintén hogy egy Die Hard esetén nem azon akarok izgulni hogy vajon sikerül-e meghackelni a hackereket, illetve hogy párbeszédpanel Yes gombjára kattintás előtt szükséges-e legalább 20 karaktert gyorsan begépelni a semmibe. A film két órájában azért szerencsére jut bőven idő valódi akcióra is, volt egy 50 perces szakasz, amikor nem is néztem hogy hány percnél tartunk.

Haszprus

Átok 2

©   Haszprus   |   film

The Grudge 2 - 2006. Ha szeretsz borzongani, ez (és az első rész) a te filmed. Már a Columbia logó alatt libabőrös lesz az ember. Egyébként ez végigkíséri az egész filmet, mármint a libabőr. És sajnos az effekt is, mert tulajdonképpen arról van szó, hogy találtak valami félelmeteset és onnantól 2 percenként elsütik (igen, ha ránézel a plakátra, már látod is hogy mi az). Az érdekes az, hogy bármennyire is idegesítő maga a felismerés, a dolog mégis működik, még nappal is, de éjjel azért sokkal jobban, szóval mindenképpen éjjel, korom sötétben nézzétek Azt gondolom, a Grudge 1-2 az általam látott meglehetősen sok horror közül mindenképpen a legjobbak között van (egyértelműen a top5-ben). No persze a Grudge 1 az etalon, hiszen az még az újdonság varázsát is nyújtotta. Aki nem látta, igyekezzen pótolni. (A másik nagy dobás A barlang (The Descent), és persze annak idején jó volt még A kör.)

… baszki, valami kaparászik a redőnyön túlról!

Haszprus

Bábel

©   Haszprus   |   film

Babel - 2006. Nem az első film ahol több, látszólag nem kapcsolódó történetet kísérhetünk végig, de azért az egymásbaszövések jól sikerültek, érdekesek. És akkor talán ennyi lenne a filmben a pozitívum, mert amúgy irgalmatlan unalmas szar az egész. Ennyi. Imdb 7,7, meg ezer díj és jelölés. Ja többek közt a filmzenéért. No komment, ha megnézitek akkor majd értitek hogy miért. De inkább hagyjátok ki, mert 140 percet dobtok ki vele az ablakon.

Haszprus

Fűrész III

©   Haszprus   |   film

Saw III - 2006. Két órányi szenvedés a képernyőn, és immáron a fotelben is. Bizony a harmadik részre megfáradt már ez a sorozat: a szabályok ismertek, a történések és a szereplők döntései többé-kevésbé kiszámíthatók. Az atmoszféra nem új, a néző szeme a film helyett gyakran tapad a lejátszó órájára.

Haszprus

Véres gyémánt

©   Haszprus   |   film

Blood Diamond - 2006. Gyerekek, ez legalábbis közel 10/10. Irgalmatlan feszült akció 140 percen keresztül, igényesen kidolgozva, gyönyörűséges tájakon, drámával, nagyszerű színészi játékkal (igen, Leonardo DiCaprioval, Jennifer Connellyvel (Rekviem egy álomért), és Djimon Hounsouval, nem mintha utóbbit ismertem volna). Úgyhogy ez mindenkinek kötelező.

mainframe

Final Fantasy VII: Advent Children

©   mainframe   |   film

Final Fantasy VII: Advent Children (2005) - Imdb szerint 7,6 ami igen jó. Én nem tudtam ennyire élvezni, bár le kell szögezni, roppant látványos, a computeranimáció legjavát mutatja be. Lévén ugyanúgy készült, mint a közismertebb, és hogy megmondjam, közkedveltebb Final Fantasy: The Spirits Within. Csak ez későbbi. Ámde, míg az előző film teljesen érthető, kerek, egész történet volt, itt nem szórakoztak a kívülállók (akik nem játszották szét az agyukat a valamilyen konzolra írt játéksorozattal) beavatásával, a nyakunkba van zúdítva a világ egy minimális kis ismertető után, ezer névvel és karakterrel, akik pont ugyanúgy nem mondanak semmit az egyszeri embernek, mint amennyire nincs semmi szerepük. A sztori is elég mélyrepülő üzemmódban van (3 rejtélyes valaki keres valamit, a jófiú meg harcol velük úton-útfélen, és közben megmenti a világot), a látványvilág meg kicsit átesett a ló másik oldalára, és annyira a legirreálisabb részeket ragadták ki mind a sci-fi, mind a fantasy részlegből, hogy negyed óra után szédülsz és fáj a fejed. Röpködve harcolnak akkora kardokkal amiket egy bika sem tudna elhúzni, böszme nagy motorokon hajtanak végre cirkuszi akrobatamutatványokat, és így tovább. Alapvetően ezt azért nem lenne szabad felróni, mert ez az egész FF alaphangulata, a játékok is ilyenek voltak, ezt a stílust a FF teremtette meg. Én azért rovom fel mégis, mert ez egy standalone film, amit nekem is értenem kéne, aki nem vagyok japán gamerállat. Mert így elég élvezhetetlen. Olyan volt, mint egy másfél órás techdemo, amilyeneket a benchmark programokban látni. Öröm a szemnek, fájdalom az agynak. Nálam 3/10, azt is a megvalósításra kapja.

mainframe

Mainframe rettentő hétvégi filmözöne

©   mainframe   |   film

Horvátországi fellépésre igyekezvén, és vissza (2x8-9 óra) a buszon filmek nézésével ütöttük el az időt. Többnyire a Bár ne tettük volna... gondolat fogalmazódott meg bennem, bár lehet hogy csak nyűgös voltam a hosszú út miatt. No, kaptok egy listát, képek nincsenek, elvitte a rézfaszú bagoly.

A Tűzben Edzett Férfi (2004) /Man on Fire/ - Denzel Washington és Dakota Fanning (aki tényleg félelmetesen jó színész kislány létére) neve fémjelzi a filmet, illetve egy állítólag igen vérmes, jó könyv, ami alapján íródott. A film kevésbé volt jó, (bár az imdb 7,5/10re taksálja, ami ott kifejezetten nagyonjó) nekem túl vontatott volt a sztori, és idegesítő a kamerakezelés és a látványvilág. Olyan Harcosok Klubja-módra berántják gyakran a képet, meg mindenféle grunge effekteket tesznek rá. Szerintem ez egy akció/krimibe nem illik. El is aludtam rajta. A vége beindul, de hamar lepörgetik, és az egész kicsengése is eléggé a céltalan vérengzés felé húz. A könyvben más a sztori vége állítólag, ott még kvázi-happy-end sincs. Nálam 5/10

A Nyakörv (2005) /Danny the Dog/ - Egy számomra eddig tökismeretlen Jet Li film, amiben egy unszimpatikus pénzbehajtó bácsi a kölyök Jet Li-ből harci kutyát nevel (szó szerint!), és őt használja az alvilág töbi tagjának megfélemlítésére. Verekedős, múltbanvájkálós. Van még benne Morgan Freeman, szóval nem rossz. (imdb 7,1/10, nálam 7/10)

300 (2006) - Másodszor nézve, elismerem, egész tűrhető, bár mivel csupa hasonszőrűvel néztem, pár jelenetnél volt nagy anyázás meg fogszívás. De ha megerőszakolom az agyamat, és elfelejtem hogy ez itt Leonidasz és a spártaiak, akkor egész jó. Mondjuk 7/10.

Csontdaráló (2005) /The Longest Yard/ - Haszprus már látta, most már én is. Adam Sandler nem jó. Amerikaifoci-játékosnak még hiteltelen is. Nem kifejezetten vígjáték, inkább ilyen kis könnyed film, különösebb veretek nélkül. Szódával elment, bár a börtön-scene is tök gáz benne, atomlazára van véve (Sandlert még jól megverik az őrök csak úgy zsigerből, később viszont 3 smasszer nem bír kiprovokálni egy verekedést a fekete könyvtárossal, így elkullognak...wtf?!). 5/10

A Sziget (2005) /The Island/ - Ezt is már másodszor, de még mindig jónak tartom. Jó látványvilág, jó sztori (kicsit bontogathatnák hosszabban, átmenetesebben, és lehetne kevesebb menekülés, de így se rossz). 8/10

mainframe

Lány a vízben

©   mainframe   |   film

Lady in the Water (2006) - M. Night Shyamalan újabb filmje, a viszonylag jó, mondjuk akár többször is nézhető Falu után. Az imdb szerint 6,2-es, szerintem nem ilyen jó. A sztorija (a főcsajt is Storynak hívják egyébként) a bevezető kiokosításból azonnal sejthető, így nincsenek meglepetések a filmben. Vagy ha vannak, akkor azok szánalmasan bugyuták. A vége felé a szerepek keresgélése és cserélgetése például nekem nagyon bénán hatott, míg az is, hogy egy nagy bérház majdnem összes lakójához odaállít egy ilyen történettel, hogy itt ez a vízitündér, segítsünk neki hazamenni és védjük meg a farkastól, ÉS MINDENKI SZÓ NÉLKÜL HISZ ÉS SEGÍT NEKI.

Ez a film nagyon-nagyon elrugaszkodott. Olyan, mint egy rögtönzött estimese, amit egy 8 éves kislány talál ki a 4 éves húgának. Az elnevezések is bénák, a valami csoda folytán mindent tudó, de semmit mondani nem akaró keleti asszony is, és az is, hogy a csúnya rossz kritikust jól megeszi a farkas (üzenet: kritikusok, ne merjétek szidni a filmet). De igazából minden szereplő valami hihetetlenül agyament ötletből született, ott van például a csávó, aki keresztrejtvények 1-2 szavából jósolja meg hogy mit kéne most tenni, vagy a gyógyítónak hitt nő, aki 70 éves létére ölelgeti a haldokló vízitündért, és komolyan hiszi hogy attól meggyógyul (realitás rulz), meg a rejtvényes csávó kisfia, aki meg müzlisdobozról olvassa le a titkokat (X-képesség a családban, yeah). . A történet túl gyorsan fejlődik ki, szinte semmi suspense-t nem kapunk, nincs miért izgulni. (Az ugye evidens, hogy csak happy end lehet a vége, szóval sok esélyt nem hagy a dolog a találgatásoknak.) Vártam a végén valami olyan szintű csavart, mint a Falu-ban, de nincs. Állunk hülye fejjel a medence szélén, a filmes élményt meg elvitte a nagy sas. 3/10

mainframe

Bloodrayne

©   mainframe   |   film

Bloodrayne (2005) - No, ezúttal röviden: atomszar, alig nézhető, hülyeségekkel teletömött fantasy vámpíros film szar effektekkel (holott ezeket az újkeletű, gyenge sztorijú hollywood-i vámpíros vackokat egyedül az viszi el, ha bármi). Külön kiemelném a míves acéllemezből kivágott kardokat, illetve hogy a vámpírok kutyaközönséges módokon képesek maghalni (pl elvágod a torkát, hasbaszúrod, stb...), ellenben ugye napfény, meg víz, meg kereszt... Szóval érezzük hogy csúcsragadozók. Alakítások nagy nullák, mindenki faarccal beszél, a főgonosz egy jelenetben kétszer is elsüti a mágikus So be it. mondatot... Soroljam még? 1/10, és örüljenek hogy végignéztem. Najó, 2, mert egy obligát kefélés van benne.

Haszprus

Rocky Balboa

©   Haszprus   |   film

Rocky Balboa 9/10. Ezt fontosnak tartottam megjegyezni.

(A megelőző részek közül egyikből csak minimális részletet láttam, a többit pedig egyáltalán. Akárcsak a Rambo esetén, amit csak azért említek merthogy jön a John Rambo is. És így 2007-ben nem egyértelmű, hogy az előzményeket érdemes-e bepótolnom. Viszont pár hete megnéztem újra a Judge Dreddet, ami anno és most is eléggé tetszett, leszámítva persze az ócska cg-t meg Rob Schneider debil szinkronhangját.)

mainframe

300, ahogy Mainframe látja (Spoilerek!)

©   mainframe   |   film

Haszprus már írt erről a filmről, de tegnap én is megnéztem, igaz nem vásznon (de ígérem megnézem ott is, és ha meggyőzően más, akkor update-elek), és teljesen eltérő véleményen vagyok, úgyhogy eldöntöttem: megírom én is a kritikámat. Aki még nem látta, ne olvassa el, mert lesz benne jónéhány spoiler, és nem akarom őket ki [spoiler]-ezni, mert úgy nézne ki a poszt mint egy ementáli.

Haszprus

300

©   Haszprus   |   film

300 - 2006. Szerintem jó. Van benne erő. Nem, nem a spártai oldalon. Az default, az számítható is volt. Ellenben Xerxész alakját néhány gázos mimikától eltekintve szerintem durvajól megcsinálták. Az a gőg/magabiztosság/hatalmasság, ami volt benne/körülvette. Pl. a cucc amin közlekedett (Igaz az hülyén vette ki magát, ahogy ott instabilan egyensúlyozgatott a tetején.) (Vagy ez netán korhű lenne? ) A másik ami tetszett, az a mesélő. Ez, és a sztori tempója (gyorsítás-kilassítás, ld. még: képregény kockái) valóban egy modern mese feelingjét adta. Még egy dolog, amit ugyan már sok helyen leírtak, de most én is hadd. A sztori felvezetése jó volt, de onnan kezdve hogy eljöttünk Spártából, többet szvsz nem kellett volna oda visszakapcsolni.

mainframe

A Faun Labirintusa

©   mainframe   |   film

El Laberinto del Fauno (2006) - Mielőtt valaki erre a filmre eltévedne véletlenül gyerekkel, hadd szóljak: nagyon keményen 18+-os.

A sztori két szálon fut, amik persze számtalaszor keresztezik egymást: egy részről a kőkemény fasiszta spanyol valóságban, ahol a főszereplő kislány és anyja egy vidéki kastélyba költöznek, mert az anya újdonsült párja, a náci kapitány aki a helyőrséget irányítja, közel akarja tudni őket magához. Nem is csoda, mert az anya az ő gyerekét várja. Tovább spékeli a helyzetet, hogy a kastély körüli erdőbe bevették magukat az ellenállók. Nem kicsit feszült helyzet... A másik vonal a fantáziabirodalom, ahová csak a kislány nyer betekintést, és aminek (mint az kiderül) ő is fontos része. A kapcsolatot a két világ között a címben szereplő faun biztosítja, aki időről időre kapcsolatba lép a főhőssel.

Maga a faun is elég jól van ábrázolva, mint minden a fantáziavilágban, ahol semmi sem egyértelmű. Nyugtalanító, ámde szép a látványvilág, és az is bejön hogy nem valami dimenziók közti utazással intézik az ide-oda ugrást a valóság és a varázsvilág között, hanem fizikailag is közel esik egymáshoz a kettő (pl. a labirintus mindjárt a kastély mellett van). Az ért még egy nagy jópontot, hogy minden mellékszereplő ki van fejtve egy ésszerű szintig, nincsenek töltelékkarakterek. És minden színész elég hitelesen alakít, a legkisebb szerepekig. Pedig ők aztán tuti nem hollywood-i szupersztárok. Még.

Nehéz nem lelőni poénokat a filmből, ezért csak röviden lehet írni róla, de ami tuti: rengeteg vér, szenvedés és erőszak van a filmben, ez teszi korhatárossá. Ugye már az alaphelyzet feltételezi hogy itt nem baráti cívódás lesz a nácik és az ellenállók között, de néhol olyan szintű durvaságok fordultak elő, hogy én is meglepődtem (pedig általában bírom az ilyet).

Mindent egybevetve nagyon rendben van a film, bár nem való mindenkinek, még a felnőttek közül sem. De nálam simán kap egy 9/10-et, mert megfogott, és átadta amit át akart.

ScoobyZoli

Fóti Filmgyár

©   ScoobyZoli   |   film fotózás

Nos, abban a szerencsében volt részem, hogy a gyakorlati óra keretében ellátogattunk Fótra, a filmgyárba. Egy hatalmas területen található a gyár, minden épületet hungarocell és gipsz vagy fa felhasználásával hoztak létre. Ez megmagyarázza a gyors állagromlást, viszont talán a fényképeken is látható, hogy eléggé élethűek az objektumok. Az építményeken kívül kellékraktár, pirotechnikai egység(ahol nem lehetett fényképezni...bazz) ruharaktár és egyéb tárolók találhatóak meg. Számomra rejtély, hogy mit tarthatnak a fundusz raktárban, de a neve nagyon tetszik. Jah, és a 3. kép nem gipszből és hungarocellből van, hanem húsból és vérből:-))

Haszprus

Kranked 6 @ MOM

©   Haszprus   |   barátok film

Orcával meg Szilvivel megnéztük a Kranked 6-ot a MOM-ban, a jegyekért ezúton is thx a dalmaMagnak. Azon kicsit meglepődtünk hogy valszeg dvd-ről ment, mert erős pixelesedést észleltünk. Hát. Úgy nagyjából ez a legmeghatározóbb véleményem, a film maga amúgy nem rossz, de a Roamhoz nem fogható. Sajnos a minőség nagyon zavaró volt, ezt így nem szabadna szvsz.

ScoobyZoli

Híd Terabithia földjére

©   ScoobyZoli   |   film barátok

Bridge to Terabithia - 2007. Nos, abban a szerencsében részesültem, hogy elmehettem a sajtóvetítésre, és az azt követő fogadáson is részt vettem. A film egy megható történeten alapul, a műfaját nehéz meghatározni, mivel animációk is helyet kaptak és minden generáció felé van mondanivalója.

Számunkra azért is érdekes, mivel egy magyar származású ember a rendezője, Csupó Gábor, akinek a nevét rajzfilmek kapcsán már hallhattuk.

Gábor amúgy tök fain csávó, semmi nagyzási hóbort nem vehető észre rajta, és az is szimpatikus, hogy nem szidalmazza az országot, ahogyan azt sok kivándorolt hazafi teszi. Végre ismét egy magyar, akire büszkék lehetünk. A másik érdekesség, hogy a bemutatón (annak ellenére, hogy volt meghívóm) a kutya nem kérte belépőt, bárki bemehetett. Szerintem Kiszel Tünde is így keveredhetett oda, Donatellácskával egyetemben.

Thx Gábor

ScoobyZoli

Ghost Busters

©   ScoobyZoli   |   film

Ez a film már szinte legendának számít, még több mint tíz év távlatából is kellően szórakoztató tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy a látványra sem lehet sok panasz, főleg az akkori technikai lehetőségekhez képest. A színészek alakítása csodálatos, Rick Morannis a kedvencem, de mindegyik karakter különleges. Ez a film igazán megérdemelné, hogy trilógiává érjen. Nem tudom Spilbergnek vannak-e efféle tervei.

mainframe

Apocalypto

©   mainframe   |   film

Apocalypto (2006) - Elsősorban leszögezem, hogy ez egy jó film, mielőtt bármi mást írnék róla. Akkor most jönnek a kontrák:

  • Mást vártam tőle. Lehet hogy spoiler, de megmondom, nehogy valaki emiatt csalódjon a filmben: a conquistadorok csak egy egész pici mozzanatában szerepelnek a filmnek, egyébként nincs benne a filmben a Maya birodalom bukása. Én végig ezt vártam, hogy mikor lesz már, de egy idő után leesett hogy nem lesz. Kicsit csalódtam.
  • Mértéktelenül előítéletes. Ez folyik most a csapból is, hogy Mel Gibson kicsit elrúgta a pirospöttyöst ezzel a filmmel, és tényleg. A mayák megalomán, romlott, elfajzott népnek vannak ábrázolva, ami megjegyzem lehetett akár így is, de sajnos nem tudjuk. Úgyhogy egy ilyen erős állásfoglalás mint ez a film, talán túlzás. Vannak az erdőben lakó civilizálatlan jóindiánok, és a városokat építő rosszindiánok, akiket majd méltóképpen leöldökölnek a spanyolok (mondom újra: NEM a film során), és hurrá. Hát én ebből a fílingből nem kérek.
  • Majdnem minden eleme más filmből van átemelve. De tényleg. (Ilyen menekülős-levadászós film már volt ezer. Kb ugyanezekkel a trükkökkel...)
  • Megint holtnyelven csinálunk filmet... ejj, ejj. Már a Passió is tele volt hibával, még szerencse hogy van a háznál latin/héber tanárnő aki erre rámutatott. (Tudom hogy arámi volt, úgy is tud.) Mayatanárnő nincs, de sejtem.
  • A sztori választása kicsit kisstílű. Megint nem akarok lelőni semmit, de nekem olyan érzésem lett, mintha egy szkanderpartit néznék egy normandiai német bunkerben, pedig fél óra múlva partraszállás lesz, és azt már nem nézhetem.
  • Irreális dolgok. John McLane-féle gyógyulás (amíg eksön van, nem fáj). A terhes nő is amiket művel, attól komoly szülészorvosok kapnak szívrohamot, lefogadom.

Talán ennyi. Akkor most a pro:

  • A maya nyelv sokat ad a feelinghez. Jól hangzik, és olyan...jó, na.
  • A kamerakezelés, a tájak, a fényképezés, az effektek (fej mellett elzúgó nyílvessző a legállatabb) mind-mind királyak. Profi munka a film, azt meg kell hagyni!
  • A színészi játék is zseniális. Talán egyedül a fájdalmat nem sikerül kezelniük, olyan fa arccal fogadják a legtöbb sérülést, mintha a legzordabb Rambo-korszak tért volna vissza. De ettől eltekintve mindenki jó.
  • A maya civilizáció bemutatása (a részrehajlástól eltekintve) király. Nemkicsit van megcsinálva ez egész. Látványos, színes, minden ami kell...
  • Nincs üresjárat. Minden pillanatban történik valami, egy percre sem tudod levenni a szemed a vászonról. Ez ritka erény, sok pontot ér nálam!

Ha levesszük az idegesítő Hollywood-specifikus részeket, és a 'mondanivalót', akkor a film bizony nagyon ütős, keményen felteszi a lécet az elkövetkezendő egoztikus-kosztümös filmeknek. Az a legviccesebb, hogy engem ezek a belemagyarázások, meg jólmegmondások filmekben nagyon zavarni szoktak, de az Apocalypto elintézte hogy ne is figyeljek oda rá. A végkövetkeztetés: nagyon ász film, nézzétek meg! 9/10

mainframe

Idiocracy

©   mainframe   |   film

Idiocracy (2006) - Haszprus már tett róla említést egyszer, erre én jól letöltöttem és megnéztem. Amúgy is azt mondta, megérne egy külön bejegyzést (bár azt a postot még nem publikálta, szóval 'vissza a jövőbe'-feeling rulz). Hát tessék! Az alapeset mégegyszer (de ezt a film elején szépen és reálisan illusztrálva el is magyarázzák): tekintve hogy az emberiségből már nem szelektálódnak ki a legjobbak, az értelmesek, életrevalók, a hülyék fokozatosan többségbe kerülek, mert jobban szaporodnak. 500 év alatt teljesen le is cserélődik az emberiség egy teljesen elbutult, leépült társadalomra. (Ez egyébként valami komoly, sötét jövőképpel operáló sci-fi-hez is jó alap lehetne.)

Hősünk a legátlagosabb ember minden tekintetben, de a 21.század elején. Egy katonai kísérletben hibernálják (egy prostituálttal egyetemben, aki a legátlagosabb nőnek bizonyult), majd a szokásos emberi tényezők miatt a kísérletet megszüntetik, és róluk elfeledkeznek. Így esik meg, hogy 1 év helyett 500 évig maradnak lefagyasztva, és amikor felébrednek... nos, erre mondaná azt egy művelt orosz, hogy It's a whole new world. Az ország szétbarmolva, senki nem alkalmas semmire, és mindenki tökhülye. Tovább nem mennék a sztorival, innentől poénokat lőnék le, és egyébként is: nézzétek meg.

Ez nem egy mainstream vígjáték, és egy idő után idegesítővé is kezd válni a világa, de szerintem ennek pont az a célja. Reméljük sok olyan is megnézi a művet, aki majd magára ismer a jövőbeli emberekben, és súlyos önvizsgálatot indít. Mert én sajnos azt látom, hogy ez a jövőkép félelmetesen reális, persze nem ebben a túldimenzionált formában, de tény, hogy a társadalom nagyrésze (a 'tömeg') folyamatosan butul. (Ld. még erről: ezt a videót.) És ez ellen nem lehet semmivel sem tenni, csak ha önmaga, a butuló ember látja be a szükségességét hogy változtasson. Ha más nem, ezért a tanulságért, és illusztrációképpen érdemes megnézni a filmet. Úgy amúgy egy 7-est adnék neki a 10-ből, mert eredeti az ötlet, és a két főhős színészi játéka is rendben volt. (A többieké is, csak azok a szerepek szörnyen idegesítőek voltak. )

mainframe

Borat

©   mainframe   |   film

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan - 2006. Hát, nem lehet rossz ha ennyieknek tetszik (7,9-es átlag@38000 vote, ebből a fele 10-es). Nekem speciel nem jött be. Néhány esetben vicces volt a szóhasználata, vagy maga a sztori (a cigánykönny-vonulaton majdnem hangosan röhögtem), de jobbára fárasztó. Némelykor a poénkodás ostoba burleszkfilmes szintre megy, pl. amikor a régiségboltban szerencsétlenkedik. Az egész film egy hosszú buzivicc. Mondjuk a zsidós dolgok már poénosabbak voltak. Olyan szinten gáz dolgokat csinál a figura, ami már Kazahsztánban is kínosnak számít, ebben biztos vagyok. Szóval még hiteltelen is, imho. A kazahok joggal vannak kiakadva.

mainframe

Amerikai Psycho

©   mainframe   |   film

American Psycho (2000) - Tegnap láttam m1-en, reklám nélkül (kegyeleti okok? ). Ez egyrészt szerintem nyíltan Psycho tribute (főszereplők neve: Patrick Bateman <-> Norman Bates, meg persze a filmek címei), bár tök más sztorival és indítékkal, de kb. ugyanazt a jelenséget láthatjuk. Nem rossz a film, Christian Bale megint kitesz magáért. Egész máshogy őrültködik mint pl. a Gépészben, de ezt is tökéletesen nyújtja. Egyre feljebb kúszik a toplistámon ez az ember, komolyan. Nem boncolnám a sztorit, legyen elég annyi, hogy ez egy 'átlagos' horror-történet, de van benne minden ami kell, sőt, még csavar is! Vér és trancsír mérsékelten, félelem is inkább csak suspense-esen. Inkább thriller ez, mégis. A megvalósítás helyenként hagy kívánnivalókat maga után, pl. (najó, egy jelenet, de több tényleg nem) amikor a ház közös folyosóján meztelenül, véresen, járó láncfűrésszel a kezében kerget egy csajt, az nekem kicsit sok volt.

Készült ennek egy magyar utánérzése Nexxt címmel, azt még régebben láttam, és ezt nézve ötlött fel bennem hogy az ilyen remake-szerű volt, bár tök más szemszögből és rövidebb történettel mutatta be ugyanezt a témát. Sok tekintetben jobb volt, bár egy-két helyen le is maradt az eredeti műtől. A Nexxt inkább művészfilm, nem kifejezetten horror vagy thriller. Akinek bejött az AP nézze meg azt is, tetszeni fog.

mainframe

Eragon

©   mainframe   |   film

Eragon (2006) - Hát, IMDB 4,9 pontra tartja, én még kevesebbre. Nagy része Gyűrűk Ura, vagy esetleg Legend of Earthsea koppintás (És itt nagyon durva értelemben értendő a koppintás. A város egy az egyben Minas Tirith például, hogy csak az első eszembe jutót mondjam.), és minden egyes jelenet klisé, klisé, klisé. A karakterek elég bénán vannak összerakva, a történések iszonytatóan kiszámíthatók (Pl. Brom már fél órája tanítja a srácot sárkányos dolgokra, és egy emelkedett jelenetben jön a nagy leleplezés, hogy tadaaaaam: ő is sárkánylovas volt. Hű, baz, tényleg?! ), a sztori meg a szokásos sablon. És az egészen nagyon látszik hogy a fiataloknak készült. Nézzetek valami jobbat a szabadidőtökben. Ez egy gyenge 3-as.
UI: A sárkány hangja tényleg jó volt. IMDBs kommentek is ezt emelik ki főleg...
UI2: Rá kellett jönnöm, hogy az IMDBs pontozás azért nem lehet reprezentatív, mert az emberek nagy része binárisan pontoz. Vagy jó volt (10) vagy nem (1), és rányomja. A userek töredéke ad más pontszámot mint 1 és 10. Objektívebbnek kéne lenni.
UI3: És itt elolvashatjátok a különbségeket a film és regény között. Spoileres.

Haszprus

Filmek - 2006 december

©   Haszprus   |   film
  • Kamera által homályosan (A scanner darkly). Nem jött be.
  • Felvéve (Accepted). Nem jött be, fél óra után kinyomtam.
  • A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (The Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest). Voltak jó és rossz részei. A végén azért már eléggé szenvedtem, bár az első háromnegyed órában elég sok a poén. Asszem nem ártott volna kicsit jobban emlékeznem az első rész történéseire.
  • Harcosok klubja. Még mindig jó.
  • Kranked 6 - egy újabb bringás film, roamhoz némileg hasonló, szép erdei/hegyi részekkel, épített pályákkal, néhány eséssel. 40 perc, bringafanoknak simán ajánlható, de nálam a Roam az etalon, valszeg nehéz lesz felülmúlni Ebben a filmben pl. a Roamnál tökéletesen látható sebességet hiányoltam.
Haszprus

Roam

©   Haszprus   |   film

Roam - na ennek nem találtam az imdb-s oldalát (ellenben a linkbáron szerepelt a teasere, itt meg a film honlapja - ahol jobb minőségű teaser is van). Ez egy bringás film, háromnegyed óra, van benne többek között dh (+ dirt, street, xc), gyönyörű tájakon, fantasztikus operatőri munkával, egyszerűen meseszép, királyság! Ajánlott mindenkinek, nemcsak bringásoknak. Anyámat és apámat is lenyűgözte, ami ritkaság, és külön kérték hogy ne csak az általam legjobbnak ítélt jeleneteket mutassam meg

Eredetileg ezt is hozzá akartam csapni a 2006 őszi filmösszefoglalóhoz, de ez a film megér egy külön bejegyzést Állat. Tényleg kötelező.

Thx 2 nrg.

Haszprus

Kimaradt filmek 2006 ősz

©   Haszprus   |   film

Ezeket láttam a már dokumentáltakon kívül az elmúlt 2 hónapban, de nem írok róluk külön.

  • Távkapcs (Click - 2006). Gáz. Szokásos Adam Sandler gagyiság. A vége jó.
  • Nagy durranás 2 (Hot Shots! Part Deux - 1993). Régen jó volt, ma már nem.
  • House of the Dead 2: Dead Aim - 2005. Nagy rakás szar, semmilyen körülmények között ne nézzétek meg.
  • Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World - 2003). 6,5/10. Nemrossz, sőt elég jó.
Távkapcs Hot Shots! Part Deux House of the Dead 2 Master and Commander
ScoobyZoli

A tégla

©   ScoobyZoli   |   film

The Departed - 2006. Egy középesen jónak mondható történet, kellemes alakítások, igényes képi világ, de a dramaturgia szerintem nagyon gyenge. Különös, meghökkentő fordulat nincs is a filmben, pedig lehetett volna még jobban fejére állítani a történetet. Viszont nem unatkoztam a cirka 140 perces játékidő alatt, ami az akció jeleneteknek köszönhető. Összességében az alkotás mondanivalója lehangoló, és nagy igazságok vannak benne.

mainframe

A Skorpiókirály

©   mainframe   |   film

The Scorpion King (2002) - Hát, srácok, ez kib@ gyenge eresztés. Képzeljetek el egy Xena-típusú világot, amit megpróbáltak annyira ókorira (5000 BC) csinálni, hogy az egész rendszer összeomlott, és láthatunk acélkardot, puskaport, katapultot, láncinget, alabárdot, miegymást. Gondoltam leírom tételesen mik a gondok a filmmel, de ez még az első tíz percben volt. Azóta rájöttem, hogy arról külön blogot nyithatnék. Ha ránéztek az imdb-n, ott fel lesz sorolva jónéhány, az tuti. De amúgy elmondható, hogy a film hozza amit ilyenkor vár az ember: olyan egyszerű sztorit mint egy képeskönyv, hasonlóan bonyolult karakterekkel (szokásos idegesítő sidekick, jónő, kissrác kombó megvan), és ráadásul olyan eredetiséget, hogy bármelyik pillanatban megállítva a filmet ki lehetne találni a következő 10-15 percet. Még a bucinagyember-beöltözik-háremhölgynek trükköt is eljátsszák benne, pedig az már a Looney Toonsban is bárgyú volt. Ja, meg az is tetszett, hogy a gonoszkatonák egy tetszőleges akcióval kivonhatóak a forgalomból. Ha az az akció a szökőkútba (5000 BC, teccikérteni) lökés, akkor az. A katona csöndben ottmarad a szökőkútban. Ja, és egy félkilós ilyen kis parázstartó háromlábat eldobva egyszerre 4-5 katona döthető le a lábáról. Ezt is most tanulhattam meg. Ejj, egy az egyben Xena...

Ilyen gyökeresen elbaszott, ostoba, bárgyú filmet keveset látni. Műértő társasággal sírvaröhögős, egyébként csendbenszánakozós. Kibiri-kibaszott nagy 1-es a 10-ből. Na jó, 2-es, mert a csaj tényleg jó benne, és izgi a ruhája.

UI: Jaj, egyvalami még, ki ne hagyjam már: Ti is úgy tudtátok, hogy I.e. 5000-re az akkádok már kihaltak?

Tamás

Taxidermia

©   Tamás   |   film

Még tán Müller Péternél olvastam, hogy az embert egyedül az különbözteti meg az állattól, hogy az ember undorodik a saját testétől. De lehet, hogy nem nála, igazából lényegtelen. A lényeges az, hogy szentül meg voltam győződve róla, hogy ez az állítás ha mindenki másra igaz is, rám biztos nem. A Taxidermia megtekintése után viszont kénytelen voltam alapos revíziónak alávetni, hogy hogyan is viszonyulok én az emberi testhez.

Valamennyire sejtettem, hogy nem lesz egyszerű darab, olvastam egy-két novellát Parti-Nagy Lajostól (az ő novellái adták az alapot a filmhez), számítottam groteszk jelenetekre, polgárpukkasztásra, de mégis... Ritkán lát az ember ennyire kegyetlen filmet - kegyetlenség alatt nem azt értve, ami a szereplőkkel történik a vásznon, hanem azt, ami velem történik közben. Nem ültem még olyan filmen moziban, ahol a nézők kivétel nélkül végigülik a stáblistát - nem azért, mert olyan rohadt érdekes, hanem mert nem tudnak megmozdulni a döbbenettől, az utolsó néhány perctől. (Nem fogom leírni, még spoilerben sem, nekem pont azért ütött nagyot, mert nem tudtam, mi lesz a vége). Ami biztos: a film abból a szempontból tökéletesen van felépítve, hogy fokozatosan mutat egyre naturalistább, kendőzetlenebb és cenzúrázatlan képeket az emberi létnek arról az oldaláról, amit jobb szeretünk elhallgatni. Maszturbációról, vérről, testnedvekről, belsőségekről, olyan precizitással, hogy háromnegyed óra után azt vettem észre magamon, hogy szinte megkönnyebbültem, amikor csak azt kellett végignéznem, ahogy az éppen megszületett csecsemő disznófarkát egy késsel levágják.

A történetről igazából nincs mit írni, illetve lehetne, de ebben a filmben majdnemhogy deklaráltan nem a történet a lényeg. Tekinthetjük próbatételnek, durva szembeállításnak azzal, hogy mennyire nem bírjuk elviselni mindazon különféle nedvek látványát, amelyek amúgy bennünk vannak. Tekinthetjük egyfajta groteszk és túlhangsúlyozott válasznak arra a tendenciára, ahogy a filmeknek egyre többet és többet kell mutatniuk ahhoz, hogy a néző érdeklődését felkeltsék. Tekinthetjük kiáltványnak az ellen az álságosság ellen, ami engedélyezi, hogy embereket lőjenek halomra egy filmvásznon, miközben egyúttal egy szimpla f@sz látványából már egyenesen következik a tizennyolcas korhatárkarika és a közfelháborodás a szexualitás öncélú ábrázolása miatt. És mondhatjuk szimplán azt is, hogy Pálfi György egy elmebeteg és kár volt erre a filmre bármiféle állami támogatást adni, meg egyáltalán, hova jut ez a világ, ha ilyen csúnya dolgok a vászonra kerülhetnek. Meg hogy hülye művészfilmek. Lehet vitatkozni azon, hogy vannak-e olyan témák, amiket csak ilyen eszközökkel lehet bemutatni, lehet vitatkozni azon, hogy ez művészet-e vagy öncélú megbotránkoztatás. Rá van bízva mindenkire. De függetlenül attól, hogy a film kinek tetszett vagy kinek nem tetszett, az biztos, hogy senki nem felejti el egykönnyen. Én azóta se bírok ránézni a boltban egy Sport szeletre úgy, hogy ne jutna eszembe ez a másfél-két óra. Aki megnézi, érteni fogja, hogy miért

Haszprus

Superman visszatér

©   Haszprus   |   film

Superman Returns - 2006. A főcím mekkora atom már, a zenét és az animációt szerintem remekül eltalálták. Aztán ott van ez az sztk-keretes szemüveg, amit meghagytak, ki tudja miért, elég idiótán áll, de nem ez az egyetlen idióta dolog, hanem pl. az újságíró kolléga vmint Superman hétköznapi viselkedése - mi szükség van erre a debilitásra? Kevin Spacey nem rossz, már amennyit egy ilyen világuralomra törő nagyongonosz fehérgalléros bűnöző szerepből 2006-ban gyerekkompatibilisen ki lehet hozni. Összességében nekem bejött minden butaságával együtt (a fizika és a józan ész tökéletesen paranormális működése ellenére), csak kissé hosszúra nyúlt. Talán 7/10.

ScoobyZoli

Gagyi táncműsor

©   ScoobyZoli   |   film

Szombat este belenéztem a két kereskedelmi tévéadó hasonlatos (táncos) műsoraiba. Azt már megszoktam, hogy amikor az egyik társaság elindít egy új műsorsorozatot, akkor a másik is előáll egy hasonló alternatívával. Ezzel még alapjában nem is lenne baj, hiszen kemény verseny folyik a nézők meghódításáért és a készítőket akár minőségi produkciókra is ösztönzhetné. De mint tudjuk, annyira alacsonyan van a színvonal, hogy a gagyi alapanyag szép becsomagolásával tömegeket lehet leültetni a képernyő elé.

Az RTL klub féle Szombat esti láz szereplői szambát táncoltak, ami egy tradicionális és értékes műfaj, de ebből keveset adtak át. Egyfelől a zenekar egyáltalán nem a klasszikus szamba műveiből játszott, hanem néhány kifutott slágert (pl. Ricky Martin vagy Shakira dalai) adtak elő, melyeknek véleményem szerint semmi köze a fent említett műfajhoz. Másfelől olyan igénytelen hangszerelésben szólaltak meg a számok, hogy egy átlagos vendéglátózó együttes is különbet produkál. Mindennek tetjében még ott van Stohl buci, akinek jelenlétét a médiában erőltetettnek és károsnak tartom.

A TV2 Megatánca jobban tetszik, lelkes fiatalok versengnek, van benne némi dárma, de összességében keveset lehet megtudni a táncról. A műsorszámok elején kiírják, hogy pl. bluest táncolnak, de még egy rövid ismertetés sem hangzik el az adott műfajról, annak jellegzetességeiről. Ha döntenem kellene a kettő között, akkor nálam a mérleg nyelve erősen a TV2 műsora felé hajlana, de egyiktől sem vagyok elragadtatva.

The GuNN

Olvastam: Világok harca

©   The GuNN   |   film

Kaján vigyor jelenik meg az arcomon mindig, ahányszor csak úgy kezdi valaki egy adaptációval kapcsolatban a post experience-t, hogy Nem ismertem az alapsztorit., még akkor is, ha ezt a Józsi mondja (írja). Hiszen ilyenkor jogosan merül fel a kérdés az olvasó individuumban; vajon akkor mégis mit vár a filmtől az adott esztéta? Mert én speciel az Odüsszeusz c. filmtől sem azt vártam anno, hogy Homéroszt (illetve barátját Odüsszeuszt) bevarázsolja 1997-be, hanem azt, hogy ami már megvan könyvben x ezer éve, azt most láthassam filmen is (miután ismertem az alapsztorit, teszem hozzá). Szóval az, aki csak azért mert 2006 van, megkérdezi Odüsszeusztól, hogy mit lámázik annyit azzal a kurva hajóval, az már bocsánat a szóért, de fogalom nélkül van.

Szerény meglátásom szerint egy _adaptáció_ pont azért az ami, hogy 2006–ban (or wheneva’) visszaadja nekem azt, ami nem 2006–ban lett megírva, elképzelve. Éééés igen, amikor beülök az 1898–as War of the Worlds _adaptációra_ akkor pontosan azt várom, hogy jöjjön a sok butuska de hatékony warmachine, pusztítson, gyújtson, taposson, az összes puhatestű meg szaladjon és sikoltson ahogy bír. Legyen káosz, legyen rombolás, aztán pedig egy pillanat alatt tűnjön el minden és lőn világosság. EZÉRT FIZETTEM, EZT VÁROM A WAR OF THE WORLDS-TŐL, és nem pedig azt, hogy mivel most már 2006-ot írunk, a film vége felé egyszer csak eszébe jusson valakinek, hogy mivel lehet kiírtani a gonosz erőt és megelőzni a fenyegető igát. Éppen ezért nem tudom elfogadni azt a teóriát sem, hogy Spielberget leírhatnánk egy impotens kóklernek, főleg nem egy olyan életmű után, mint az övé. Hiszen nem csinált mást az arc jelen esetben sem, mint fogott egy könyvet, ami tetszett neki (és még rengeteg más szerencsétlennek) és áttette az ő idejébe az ő elképzeléseivel, amibe nyilván nem fér már bele, hogy megváltoztassa azt, ami körül az egész matéria realizálódott. És guess what, ha Spielberg szobrász lenne, akkor egy életnagyságú tripod szobrot csinált volna 2006-ban, úgy, ahogy azt ő a könyvben olvasta. (gyk: ha elmegyek egy depeche mode koncertre akkor utána nem írom meg, hogy bazmeg, nem ákos énekelt)

Adaptáció a kulcsszó, amit kerestek drága feleim. Alapigazság ez, melyet nem szabad szem elől téveszteni hosszú útunkon ami ezen a koszos és görbe ösvényen vezet.

Függöny!

ScoobyZoli

Holló 2

©   ScoobyZoli   |   film

The Crow: City of Angels - 2006. A klasszikusként emlegetett Holló első részét sajnos még nem láttam, de az Angyalok Városában tetszik a borongós-, sötét hangulatot teremtő képi és a zenei kifejezőelemek. A színészek alakítása jó, de nálam a történet elégge gyenge, egyáltalán nem mondható fordulatokban gazdagnak. 5/10

ScoobyZoli

Super Size Me (ScoobyZoli)

©   ScoobyZoli   |   film life

Super Size Me - 2004. A filmet azoknak tudom ajánlani, akiket érdekel az egészségtelen táplálkozás, a multinacionális cégek térhódítása és a termékek globalizálódása, valamint foglalkoztatja az, hogy milyen lehet egy átlagos amerikainak a táplálkozási szokásai.

Ez egy dokumentumfilm, de a szomorú valóságot néhol a humor eszközeivel mutatja be, ezért megdöbbentésnek és némi szórakoztatásnak is kitűnő.

Megismerhetünk például egy olyan fickót, aki egy évben több mint 700 BicMacet eszik meg, eddig összesen kb. 18.000-et fogyasztott el, és ráadásul még büszke is erre a rekordjára.

Haszprus

Szakíts, ha bírsz

©   Haszprus   |   film

The Break-Up - 2006. A közös lakás eladásáig eltelő két hétben filmbeli párunk szereplői megpróbálják pokollá tenni egymás életét. Valamiért én azt hallottam erről, hogy jó. De megragadom az alkalmat, hogy ezt cáfoljam, poénból ugyanis van egynéhány, azonban eléggé szórványosan, és megvallom őszintén, hogy a poklot is egy kicsit durvább helynek képzelem el. A film 80%-ában nyafogás, siránkozás, viccesnek szánt kellemetlen pillanatok, az elején meg idegesítő üvöltözés. Vince Vaughntól az Ünneprontók ünnepe alapján többet vártam volna. 5/10.

Üdv! Hosszú csend után újabb újoncként jelentkezem a fedélzeten! Külön bejegyzést nem terveztem írni beköszönés címszóval. Nem az az ember vagyok aki feleslegesen szaporítja a szót vagy aki a posztolási ranglistán fog az élre törni ettől függetlenül azért igyekszem egyszer-egyszer valami érdekesebbnek ítélt témával hozzájárulni a blog életéhez mondjuk fotózás, life, film, hwsw témákban (meg bármiben ami éppen jön ) Hát, akkor jöjjön is az első bejegyzésem ezekről a fantasztikus háziállatokról!

Gondolkoztam, hogy miként mutassam be az állatkákat.. de még most sem tudom pontosan úgyhogy kezdjük az elejéről, képekkel illusztrálva...

2005. május végén került hozzám négy borsónyi kis állatka, mert gondoltam, ha ilyen baromi picik és sérülékenyek(nek kinézők) akkor lehet nem mind éli túl a költözést. Ez (sajnos *) nem így lett, mind a négy elkezdett iszonyat tempóban nőni, zabálni a salit, uborkát és a szépiát amiből a házukat építgetik (a fehér cucc a képeken).

* mert azóta is négyen esznek ki minden vagyonomból és szaporodnak mint a nyulak.. ehh még ha csak úgy szaporodnának a nyulak elbújhatnak mögöttük de erről még késöbb írok

Alig egy hónap alatt már pár centisre gyúrták fel magukat és szorgosan pusztítottak el minden zöldet vagy kevésbé zöldet amit eléjük raktam. Tehát jól megvoltak, éldegéltek mint a befőtt. Útközben a kezdeti kis műanyag doboz helyett kaptak egy nagyobb üveg tálat is pár centi földdel amibe boldogan ásták be magukat. Sajnos ezek után sötétebb idők következtek, kicsit el lettek hanyagolva, én beköltöztem Budapestre ők maradtak otthon. Ezt annyira zokon vették, hogy jól le is hibernálták magukat és kb szeptember közepétől 8 hónapnyi alvás következett egészen 2006. májusig...

... amikor is hazaköltöztem és újra kezelésbe vettem őket. Mint mindent, a felkelést is baromi gyorsan csinálták. Már kezdtem azt hinni fél óra ébresztgetés után, hogy ezek beleszáradtak a házukba és buktam a csigákat.. de nem! alig fél/háromnegyed órával a melegvízbe mártogatásuk után kilökték és megették az ideiglenesen épített ajtót, sőt sajnos még a házukat is visszarágták 1-2 centit azt hiszem kicsit mész hiányosok voltak, de nem vagyok csigológus tehát nem tudom pontosan. (Mint utólag kiderült amúgy is szeretnek pár hetes/hónapos téli álmot aludni, mert itt kicsit hideg van nekik, hiszen Afrikában őshonosak. Kellő fűtéssel ugyan megakadályozható a bealvásuk de sokan jónak tartják, ha hagyjuk pihenni kicsit az állatkákat.)

A lényeg, hogy nagy nehezen felkeltek és birtokba vették az új, szép nagy terráriumukat fahánccsal, fűtőlappal, páratartalom mérővel, vízspriccelővel, esztétikus kék műanyag tányérral és minden földi jóval együtt. Tehát újra kezdődhettek az éjszakai zöldséghabzsolások (mert éjszakai állatok amúgy), földtúrkálás, lobogó szemmel rohangálás meg minden amit egy csiga csinálhat. Pár új tevékenységet is elkezdtek, ilyen például az üvegen házcsúsztatás aminek éjszaka elég rémisztő hangja tud lenni főleg amíg nem jön rá az ember, hogy mi a fene az

A másik új hobbijuk a roppant erotikus nász tánc lejtés lett aminek az eredményét is megtapasztalhatja a boldog csiga tartó úgy 2 havonta/"fő". Ez esetemben azt jelenti, hogy átlag kéthetente kapom az első képen látható kis csomagokat a föld alá ásva, majd pár héttel ezután jön a CSIGA ÖZÖN.. Nem kicsit, nagyon! Volt már olyan, hogy elajándékoztam ~180 pici csigát, de másnap úgy nézett ki a teró mintha egyetlen egy sem hiányozna. Azt hiszem ezek alapján megalapozott az előző kijelentésem miszerint a nyulak sehol nincsenek ezekhez képest...

Mostanában is jól elvannak.. bár annyira nem örülnek az új talajnak amit alájuk raktam.. de majd megszokják

Ha ezek után bárkit érdekel pár kis csiga keressen meg nyugodtan (Mainframe-et már megfertőzték )

Update 2006. nov. 02. 13:44: Még egy érdekes számolgatás eszembejutott a csiga özönnel kapcsolatban...
2 csigától 6,8 x 1036 utód 5 év alatt... a nyulak még mindig messze vannak..
Haszprus

A Da Vinci-kód

©   Haszprus   |   film

The Da Vinci Code - 2006. Nem sok filmen alszom el, de ennek a végére egy félidei kávészünet ellenére is sikerült. Maga az alaptéma megvallom nem izgat. Ezzel együtt azért annyira nem rossz, köszönhetően nem kis részben Ian McKellen és Paul Bettany alakításának. A magyarázatok szemléltetésére szolgáló animációk alatt jómagam is átélhettem Silas szenvedéseit, viszont a sok csavarnak köszönhetően volt némi izgalom is. Mindenki döntsön saját ízlése szerint, nálam 5/10.

Haszprus

Desperado

©   Haszprus   |   film

Desperado - 1995. Action, crime, drama, thriller. Antonio Banderas a bosszúálló, Salma Hayek a szexi könyvtáros, Mexikó ahol nincs kereslet könyvekre, egy ideges helyi maffiafőnök, és a rosszfiúk, akik kicsit töketlenebbek a kelleténél. Az első fél óra alapján ez egy oltári nagy film, hatalmas poénokkal és szituációkkal, meg Quentin Tarantino vendégszereplésével Kötelező! A maradék pedig egy szokásosnál sokkal jobb akciófilm, immáron komikum nélkül. (9/10)

mainframe

Asterix & Obelix 2: A Kleopátra-küldetés

©   mainframe   |   film

Astérix & Obélix: Mission Cléopatre - 2002. Nos, ez az a film, amit ha megemlítek, az emberek háromnegyede elfintorodik. Aztán megkérdezem: láttad? És erre kiderül, hogy nem, csak az első részt, és az után már meg sem nézték a másodikat. Oltári nagy hiba! Az első rész valóban gagyi volt, de én valami csoda folytán véletlenül fordított sorrendben néztem meg őket, ezért nem volt bennem előítélet.

Az első fontos dolog: szinkronnal nézzétek. Hihetetlen jóra sikerült a magyar szinkron, végig rímekben beszélnek, mint annak idején a Romhányi-féle művekben. Ez bárgyúnak hangozhat, és olyan Frédi & Béni-s fílinget kelthet sokakban, de megintcsak azt kell mondanom: nem, ez nem olyan! A poénok jól ülnek, a sztori is pörgős lett, a szereplők sem akárkik, itt már az amúgy is fajsúlyos Depardieu és Clavier páros mellé jött Monica Bellucci (aki egyébként is nagy kedvencem, annak dacára hogy filmes téren néha mellényúl), és a Caesart alakító Alain Chabat is jó, mint ahogy a két főgonosz, az egyiptomi főépítész és a légiós is. (meg mindenki más is, egészen az olyan kis szerepekig, mint a szakszervezetes nő és a bérgyilkos) Talán a kalózos vonalat kihagytam volna a filmből, egyrészt semmi relevanciája, másrészt kicsit gyerekszintre viszi a poénkodást, de ennyi belefér. A látványvilág képregényszerű, színes és irreális, de ez alapvetően ugye képregényadaptáció, ráadásul még vígjáték is.

Arra az esetre, ha valaki megnézné, a két kedvenc poénom az, amikor a légióscsávó meséli hogy mit álmodott, és amikor az ostromgépeknél ácsorgó légiósok az erőszak szükségességéről beszélgetnek. Az ilyen apró, mégis hatalmasat durranó poénok tették a szememben ezt a filmet a vígjáték skála tetejére. Már láttam vagy 10-szer, de még mindig nem untam meg. 10/10, és mint ilyen: Highly Recommended.

Haszprus

Halálos iramban: Tokiói hajsza

©   Haszprus   |   film

The Fast and the Furious: Tokyo Drift - 2006. Láttam az első és a második részt is. Hogy láttam az elsőt, arra azért emlékszem, mert egy videopartin láttam. Hogy láttam a másodikat, azt meg azért tudom, mert rákerestem a blogon Ennek megfelelőek voltak a várakozásaim a hárommal szemben is: sejtettem hogy az ég világon semmiről nem fog szólni, csak kapunk pár szép autót, amire különösebben nem izgultam rá mert nem vagyok rajongója a témának. Nos szerintem autókból még ehhez mérten is kevés volt, a főszereplő csávó idétlen fogsorvillantásaiból viszont annál több, gyakorlatilag nem volt párbeszéd, ami ne úgy végződött volna, hogy a faszi bevág egy colgate-vigyort, már csak a reklámszlogen hiányzott tényleg. Valami sztorit azért mégiscsak kanyarítottak, de aki ilyen jellegű izgalmak miatt ülne be a filmre, az nagyon el van tévedve. (3/10)

Haszprus

Kegyetlen bánásmód

©   Haszprus   |   film

Intolerable Cruelty - 2003. Miként szerezhetjük meg életünk párja vagyonának lehetőleg minél nagyobb hányadát ügyvédek és egyéb trükkök segítségével - nagyjából ezen kérdés körül forog a sztori. Fel vagyok háborodva, ez a film egyszerűen olyan mértékben szar. Másfél óra George Clooney világítóra fehérített fogsorából, teljesen képtelen párbeszédekből, lehetetlen szituációkból, illogikus cselekvésekből, szegény szerencsétlen gazdagokból. Üres. Időpocsékolás. Majdnem félbeszakítottam, pedig ilyet igen riktán teszek. Utólag már tudom, hogy meg kellett volna lépnem. (1/10)

Haszprus

A nagyon nagy Ő

©   Haszprus   |   film

Shallow Hal - 2001. Hal a nőkben csak a külsőt figyeli, míg nem egy napon valami guruval beszorul a liftbe, aki egy varázslattal megváltoztatja Hal szemléletét - mostantól a belső szépséget látja. Ebből fakadnak aztán vicces szituációk, ugyanis Hal innentől külső szemlélő számára érthetetlenül úgy viselkedik, mint akibe eggyel több inverter került, kifejezetten a reménytelen esetekre kezd bukni, és erről még csak nem is tud. A filmet már évekkel ezelőtt láttam, de akkor még nem blogoltam. Másodjára is atomkirály volt, kötelező vígjáték (10/10)

Haszprus

Túl a sövényen

©   Haszprus   |   film

Over the Hedge - 2006. Téli álomból felébredő állatok egy frissen felépült lakópark közepén meghagyott egyetlen talpalattnyi erdőrészben találják magukat, élelem nélkül, ám jön a mosómedve, aki - hátsó szándékoktól nem mentesen - megmutatja, miként lehet az emberektől kaját lopni, az apró közösség szellemi vezetőjévé avanzsálva. Több helyről ajánlották, hogy jó. Én régóta nem bírom a gyerekfilmeket, meséket, kevés kivételtől eltekintve (Shrek 1, Némó nyomában), úgyhogy fenntartásokkal ültem le ez elé is. Oké, hát ez is sajnos egy gyermeteg mozi, rendkívül egyszerű sztorival, de legalább van benne sok jó poén (meg sok idegesítően gyenge, többek között a Jégkorszak makkmentő patkányának szenvedéseihez hasonlók). A saját korosztályomnak épp ezért nem ajánlanám. 5/10.

Haszprus

Hotel Ruanda

©   Haszprus   |   film

Hotel Rwanda - 2004. A modern kor afrikai Schindler listája, mondják a szakírók. Ez a hasonlat igencsak helytálló, amiért azonban nem ér fel ahhoz a filmhez, az négy dolog.

  1. Később készült. Been there, done that, sorry.
  2. Rusesabagina személy szerint is veszélyben állt, a saját és családjának bőrét is mentette, nomeg a szomszédokét, míg Schindlernek gyakorlatilag semmiféle személyes érdeke nem fűződött az ügyhöz, amit tett, arra pusztán elvek, erkölcs és együttérzés motiválta.
  3. Elmarad a filmvégi katarzis, ami pedig a Schindlerben igen emlékezetesre sikerült.
  4. A Schindlerben egy szép ívű fejlődéstörténetet látunk, itt az emberünk viszont a film elejétől végéig lényegében változatlan módszerekkel operál.

Ettől ez bizony még egy atomjó film, Don Cheadle kiváló alakításával. Ajánlom mindenkinek. (8/10)

Haszprus

Csapdában

©   Haszprus   |   film

Trapped - 2002. Végletekig feszített váltságdíjas film, ahol bár az emberrablók vezére nagyon profinak érzi és képzeli magát, azonban ez a profizmus nincs olyan megfelelően alátámasztva, mint pl. a belső emberben. Ezért, és mert a tuszejtőinknek is vannak kedvelhető emberi vonásaik, a néző tövig rághatja a körmét, hogy ki meddig éli túl, ugyanis mindenki mindenkit bármikor letámadhat, az erőviszonyok könnyen átrendeződhetnek bármelyik pillanatban, ha a játszma valamely szereplője épp tökösebbnek érzi magát. A Csapdában egy erősen ajánlható film azoknak, akik szeretnének másfél órát fokozott stresszben eltölteni (6,5/10)

ScoobyZoli

Szibériai borbély

©   ScoobyZoli   |   film

The Barber of Siberia - 1998. Egy igazán megható történet, amelyen keresztül ízelítőt kapunk a 19. század végi Oroszország kultúrájából és berendezkedéséből. Egyáltalán nem az a film, amelyhez komolyabb történelmi ismeretek kellenek az adott korról, nincsen teli zavaró évszámokkal és utalásokkal.

A film hemzseg a vicces, kedves jelenetektől, de ugyanakkor kemény érzelmek vannak előtérben, nagyon látványos, egyszerűen zseniális.

Annak ellenére, hogy a film 160 perces, nincs benne üresjárat, a történet végig a képernyő elé szegez.

Nálam a 10 pontból 10.

Haszprus

IMDB-s filmjellemzés

©   Haszprus   |   fejlesztés film

Régen, amikor még csak annyit írtam 1-1 filmről, hogy v. nemyo, idéztem mindig az imdb-ről adatokat, meg a plot outline-t, időnként a user commentet is, ha egyetértettem vele, vagy kellően tartalmasnak ítéltem.

Most, hogy a blogon egészen mások a filmajánlók, nevezetesen nem 1-2 szóra korlátozódnak hanem hosszú sorokat tesznek ki, szükség van-e még az imdb-ről copyzott angol összefoglalóra?

Az én privát véleményem az, hogy nincs, de nagyon érdekelne mások véleménye.

mainframe

Las Vegas, végállomás

©   mainframe   |   film

Leaving Las Vegas - 1995. Hát, srácok nem tudom mire kapta ez a film az Oscart. Nem érzem indokoltnak. Néztem. Nem voltam álmos. Próbáltam együttérezni vele. Nem ment. Pedig általában fogékony vagyok. Röviden annyi, mint az outline: Nicolas Cage egy alkoholista, aki beleszeret egy prostiba, holott az eredeti terve az volt, hogy halálra issza magát Vegasban. Történés nem nagyon van benne, és nem tudunk meg sokat a két főszereplő múltjáról sem, pedig sok utalás van rá. Zavarosan kezeli a film a sztorit is, ide-oda kapkod időben és térben, nehéz követni, de azért meg lehet oldani, de nem élvezetes semmiképp sem. Hogy ne mainstream romantikus film legyen, van benne egy-két erőszakos jelenet, de ennyi.(tisztázzuk: nem az erőszakot hiányolom a filmből, hanem a bárminemű történést) A film 85%-ában azt látjuk, ahogy Cage iszik, vagy épp ájultam fekszik (Persze fimes módra alkesz ám ő is, például csak egyszer hány az egész film alatt, soha nem nő meg túlzottan a borostája, illetve a ruhája is csak mértékkel koszos annak ellenére, hogy pl. épp az utcán aludt Vezetni meg pengén tud holtrészegen is.), vagy a csaj könnyes szemmel téblábol az utcán. Ez nekem kevés, sorry.

ScoobyZoli

Ismeretlen hívás

©   ScoobyZoli   |   film

When a Stranger Calls - 2006. Egy tinédzser bébicsősznek gazdag szülők gyermekeire kell vigyáznia egy luxusvillában, aznap este ismeretlen hívásokat kap, amelyek szép lassacskán a tapasztalt felvigyázót is rettegésbe ejtik. A film utolsó harmadában megjelenik a gonosz, és elkezdődik az élet-halál harc. A filmnek vannak igazán félelmetes jelenetei, a hangulat végig feszült, amit részben a jó vágások, a zene és a hangeffektek okoznak. Összességében brutális jelenetet a film végefelé látunk, azt megelőző gyilkosságokra csak utalások vannak,a vér is minimális. A történetben kevés az unalmas jelenet, nagyjából végig fordulatokkal teli a cselekmény. Aki szereti a horrort az ne hagyja ki, mert félni is lehet, de mellette elgondolkodtató is!

Az IMDB-n jelenleg 4,4 pontja van, nem értem miért. Igazán ezt a műfajt annyira nem ismerem, meg különösen nem is kedvelem. Lehet, hogy a horror kategóriában eléggé gyenge alkotás?

Haszprus

Hullahegyek, fenegyerek

©   Haszprus   |   film

the way of The GuNN - 2000. A magyar címnek semmi köze a filmhez. Egy béranyát tuszul ejt két piti bűnöző. A családról úgy mellesleg kiderül, hogy kemény maffiózók, és innentől egy nem épp hétköznapi váltságdíjas filmmel állunk szemben. A párbeszédek számomra itt-ott követhetetlenek voltak. A cselekmény és a képanyag atomdurva. Ajánlható, nem fogsz rajta unatkozni.

Haszprus

Mission: Impossible III

©   Haszprus   |   film

Mission: Impossible III - 2006. Tom Cruise szállítja az esti adrenalinadagot, ezúttal szó szerint, fecskendőben. Elég feszes kis akciófilm, de túl sok limonádéval. Tetszett, amikor az ipari kamera elé betéve a saját kis polaroid fényképezőjét lőtt egy képet a tájról, majd a gyorsan elkészült fotót beragasztotta a kamera elé. Aztán a fókusztávolsággal mi lesz, he? (gy.k.: szegény kamera nem fog látni semmit a képből…)

Az igazat megvallva feltehetően nem ez volt az egyetlen marhaság a filmben, de én ezen a területen értek szak

Haszprus

Ómen

©   Haszprus   |   film

The Omen - 2006. Akárhogy is nézem, ez azért elég gyenge volt. A képi hatások jók, a hanghatások nagyon jók, de egyrészt kevés volt belőlük, másrészt inkább a szereplők hitelességével volt problémám, valahogy nem igazán vette be a gyomrom a történésekre adott reakcióikat. Pl. nem hiszem hogy négy ember - közűlük kettő ráadásul pap - győzködése elég lenne ahhoz, hogy a fiamat a sátán szülöttjének higgyem. Aztán ott volt az újságfotós, aki az irodájában több TFT monitor mellett 2006-ban analóg géppel lövöldöz. Persze. Ja és még egy. A gyerek. Azon meg tud bukni egy ilyen film. Egy kb. szelíden néző gyerek akárhogy vicsorog és kevernek alá hülye hangeffekteket, nem fog senkit megrémiszteni…

ScoobyZoli

Ház a tónál

©   ScoobyZoli   |   film

The Lake House - 2006. Hétfő este néztem meg a filmet és a következő napon is hatása alatt voltam. Műfaját tekintve romantika, misztikum és fantázia elegyéből áll. A fent említett kategóriájú filmeket kevésbé kedvelem, de ez az alkotás mégis más. Egy tóparti ház első tulajdonosa üzenetet kap, amelyből az derül ki, hogy már lakott valaki a kéróban. Tehát mielőtt a földhivatal hibájával vagy illegális házfoglalással magyaráznánk a helyzetet, el kell mondani, hogy az egyik szereplő 2006-ban a másik pedig 2004-ben él. A két különböző korban élő ember közti összekötőkapocs a ház postaládája, ahová üzeneteiket rakják, és kibontakozó szerelemük alapját ez a kapcsolattartás alapozza meg. A film hemzseg a rejtett és szimbolikus üzenetektől. Elgondolkodtató, tipikusan az a film, amit, ha többször nézel meg, akkor is találsz benne újdonságot és sokféleképpen értelmezhető. Egyetlen negatív kritikám az utolsó 8-10 percet illeti, amikor (spoiler) hirtelen minden megoldódik és a két szerelmes egymásra talál. Egy gondosan felépített történetet teljesen bezárnak, talán ezt nem kellett volna, de mint tudjuk az amerikai nézősereg az ilyet szereti...

Tamás

Aaltra

©   Tamás   |   film

Rég láttam már ilyen beteg filmet... (Tegyük hozzá, rég láttam már bármiféle filmet, de mivel most a Moziünnep miatt 350 Ft volt a mozijegy, úgy voltam vele, hogy ennyit még nekem is megér egy esetlegesen szar film is). Ez egy iszonyatosan morbid humorral megáldott, minimálköltségvetéses tragikomédia két belga fickóról, akik egymás halálos ellenségei egészen addig, amíg egy bizarr traktorbaleset miatt mindketten meg nem bénulnak deréktól lefelé, és egész hátralévő életüket tolókocsiban kell leélniük. A történet folytatásaként Finnország felé veszik az útjukat, hogy az Aaltra traktorgyártól valamiféle kártérítést kényszerítsenek ki a baleset miatt, de még Belgiumban ellopják az összes pénzüket, és így kénytelenek tolókocsival stoppolva Németországon át valahogy eljutni Finnországba... A többit nem lövöm le, filmrajongók valamiféle road movie-t képzeljenek el, csak a szokásos klisék helyett két, önmagában és együtt is unszimpatikus és végtelenül röhejes tolókocsis figurával (akiket azért a film végére persze egész megkedvel az ember, főleg a végső csattanó után, amit tényleg bűn lenne elárulni, mindenesetre fentebb említett filmrajongók itt ismerhetik fel az egyik szereplőben Aki Kaurismäki finn rendezőt - hiába, mondtam, hogy minimálköltségvetéses!), irodalmár lelkeknek meg azt mondhatnám, hogy a két főszereplőről leginkább Vladimir és Estragon ugrik be Beckett: Godot-ra várva című drámájából, mind a helyzetkomikumok finomságát, mind az egész történet látszólagos értelmetlenségét tekintve.

Mindenesetre annak ellenére, hogy két testi fogyatékosról szól a film, nem egy olyan alkotás, ami bármiféle együttérzésre akarna indítani vagy direkt könnyeket akarna csalni az ember szemébe; és nem is olyan, amitől az ember a combját csapkodva dőlne a röhögéstől, de az egész után mégis egy érdekes keserédes hangulat marad emlékül, ami miatt szerintem érdemes megnézni a filmet - kivéve ha valaki abszolút immunis a morbid helyzetekre és képtelen nevetni olyanon, amin egyébként normális esetben inkább sírni lehetne. A Művész moziban és a Cirkogejzírben biztos adják még egy ideig.

Haszprus

A gyűlölet

©   Haszprus   |   film

La Haine - 1995. IMDB-n 8,1/10, 8912 szavazattal. Igaz ugyan, hogy ez egy kiváló átlag, de az átlaghoz képest meglehetősen kevés a szavazó. Rétegfilmről lenne szó? Passz, nem vagyok szakértő, de szerintem igen. Én ajánlásra néztem meg, de csak bámultam ki a fejemből. A Visszafordíthatatlan jutott eszembe közben. Bár a kettőről nem ugyanaz a véleményem, de megvan az esély rá, hogy ajánlás nélkül ezt se néztem volna végig. Itt is minden mondat elismételve háromszor - ötször - tízszer, a párbeszédek fele káromkodás - ezektől jobban üt?

Dehogy akarlak meggyőzni arról, hogy ez egy rossz film (már csak az imdb miatt is nehéz lenne), de nekem nem jött be.

Haszprus

Anyám nyakán

©   Haszprus   |   film

Failure to Launch - 2006. Csávókánk 35 évesen még otthon lakik, ezért szülei felbérelnek egy nőt aki azzal foglalkozik hogy az ilyen otthonrekedt eseteket kirobbantsa a szülői házból. Az utolsó negyed óra alig kibírható, de addig nagyon jó, sztem Van benne downhill is (Értelemszerűen az a film csúcspontja )

Haszprus

Aki bújt, aki nem

©   Haszprus   |   film

Jeepers Creepers - 2001. Hogy ez mekkora egy szar. Az első fél órában rendesen félős, aztán kiderül, hogy miféle lény áll a dolgok mögött, amitől ez inkább scifi, mint horror. És a zenéje? Nemtom mit akartak ezzel elérni, de abszolút mellényúltak vele.

Haszprus

Edison

©   Haszprus   |   film

Edison - 2005. Sztori egy mondatban: amatőr újságírónk néhány segítővel lebuktatni szándékozik a korrupt zsarukat. Sokan szidták a filmet, mondván hogy Justin Timberlake alakítása nem hiteles. Kétségtelen, hogy azok a jelenetek, amikben Morgan Freeman, vagy különösen Kevin Spacey feltűnik, sokkal több energiát hordoznak, a különbség tisztán érezhető. Sajnos a film szerintem egy kicsit hihetetlen mértékben eltávolodik a realitástól több ízben, példának okául mikor a speciális kommandós alakulat feje egy beosztottat fejbelő az irodában egy nézeteltérés rendezése gyanánt, vagy mikor 2 menekülőre 20 profi kommandós lő gépfegyverből egy tűzharcban szüntelenül olyan 5 percen keresztül, és persze véletlenül se találják el őket… Egyszer nézhető.

Haszprus

A bambanő

©   Haszprus   |   film

Never Been Kissed - 1999. Drew Barrymore alapból sem az esetem, de itt a szerepéből fakadóan egy elég idegesítő/lúzer csajt játszik, amiből nem biztos hogy kiváncsi vagyok 107 percre. Egyszer nézhető. De gyenge. Ja és nemtom hány ugyanerre a sablonra épülő filmet láttam már, persze lehet hogy azok későbbiek (új béna csaj a suliban, befogadja a többi bénacsaj, de a csajnak pártfogója lesz a suli menőcsávója, mire a csaj is kikupálódik, befogadják a jócsajok, de a jócsajok felszínesek, végül mindenki bekaphatja, the end). Nézzétek inkább a Not Another Teen Movie-t, akár sokadjára, ha már megvolt párszor

Haszprus

Find Me Guilty

©   Haszprus   |   film

Find Me Guilty - 2006. What the fuck? - gondoltam magamban 125 percen keresztül. Iszonyat kegyetlen végtelennek tűnő szenvedés, 90%-ban egy tárgyalóteremben. Vin Diesel - 30 évre lesittelt maffiózó, és önmaga ügyvédje szerepében - mond harmatgyenge poénokat és az esküdtszék szakad a nevetéstől mindegyik után. A tanúktól teljesen irreleváns dolgokat kérdez. Nem is magát védi, hanem őket támadja. Mi köze ennek az ügyhöz? Végül felmentik a 20 tagú maffiabandát, hisz nekik is van családjuk és gyerekeik, az tökmindegy hogy mellette droggal kereskednek, embereket ölnek. Mi volt ennek a filmnek az értelme? Hogy ért el 7,0-t az imdb-n?

This movie was the worst junk I've ever seen. First of all, if a movie is 2 hours long it should be entertaining from time to time - which this movie REALLY is not. (imdb fórum)
Haszprus

Silent Hill - A halott város

©   Haszprus   |   film

Silent Hill - 2006. Nem tudtam, de film közben volt egy olyan érzésem, mintha kicsit videojátékosra vettek volna egy-két jelenetet. És utánaolvasva, valóban, a Silent Hill egy játék (volt valamikor). IMDB-n láttam, hogy mystery/horror (6,6-os átlag 18e szavazattal), amiből egész másra számítottam őszintén szólva, mint amit kaptam, de ez se rossz. Nem félős meg ilyesmi, ellenben roppant különleges, szokásostól eltérő sztori, hihetetlen látványvilággal és eszméletlen jó hanghatásokkal. Asszem ezt újra megnézem majd.

Update 2006. aug. 20. 16:00: na megnéztem újra, jobb minőségben. Asszem mostanában ha valaki látvány/hang tech demót akar (pl. kiváncsi, mire képes a mélyládája), akkor a Lord of the Rings után a Silent Hill a következő, amihez érdemes nyúlni… Ott a helye minden gyűjteményben, de semmiképp se dvdripként (messze áll a megfelelő minőségtől).

Haszprus

Széftörők

©   Haszprus   |   film

Welcome to Collinwood - 2002. Ez bizony óriási A filmben a plakát sugallatával ellenben George Clooneynak ugyan vajmi kevés szerep jut, de azt nagyon jól játssza, és a többiek is kitűnőek Remek sztori, remek poénok, pörög végig az egész, bátran ajánlom.

Haszprus

An American Haunting

©   Haszprus   |   film

An American Haunting - 2005. Már az első percekben libabőrös tőle a karom. Így kell ezt, tökéletes munka. De vajon miként reagálja le az ember, ha sok horrort néz? Megszokja, emelkedik az ingerküszöbe? Ezt a kérdést szegezték nekem nemrég. A kérdés jó. Vajon azért nem rettegtem a film alatt, mert megszoktam már, vagy mert egyszerűen csak gyenge volt a film? Nem tudom. Objektíven szemlélve - ami persze nem igazán lehetséges - jónak tűnt pedig. Atmoszféra, környezet, színészi játék, hang és képi effektek, mind a helyükön voltak…

Haszprus

Szahara

©   Haszprus   |   film

Sahara - 2005. Na nem tudtam milyen filmet fogok látni, eleinte valami háborús témának tűnt, aztán kincsvadászat mindenféle poénokkal, meg persze küzdelem a nemes ügyért, de egy idő után legalábbis számomra leült a dolog és olyan erőltetetten messzire rugaszkodott a valóság talajától, ahova nehezemre esett követni (az imdb fóruma alapján nem vagyok egyedül). Ezzel együtt nemrossz, egynek elmegy.

Haszprus

IQ - A szerelem relatív

©   Haszprus   |   film

I.Q. - 1994. Einstein szintén zseni unokahúgába beleszeret egy autószerelő, Albert és a haverok pedig kisegítik, hogy kicsit jobb fényben tűnjön fel a csaj előtt… Loller kis vígjáték, remek alakításokkal.

Haszprus

Kinky Boots

©   Haszprus   |   film

Kinky Boots - 2005. Nem egy szokásos sztori - a családi konzervatív minőségi cipőgyár legújabb örököse transzvesztitáknak szóló csizmák tervezésébe fog. Ebből akár egy térdcsapkodós vígjáték is lehetne, de ez egy szolídabb fajta, mindenesetre jó szórakozást nyújt, nézhető. Ha nincs más. Kiemelném még a zenéjét, amiben viszont tényleg van néhány fülbemászó szám

Haszprus

A múlt titka

©   Haszprus   |   film

The Dark - 2005. A helyszín, a díszlet, az atmoszféra nagyon rendben van, de a másfél órás film utolsó harmada iszonyat szenvedés, végig sír és sikoltozik mindenki, áá, borzalmas, tényleg, kerüljétek el.

mainframe

Haláli hullák hajnala

©   mainframe   |   film

Shaun of the Dead - 2004. Apám, ez mekkora! Hihetetlen, hogy mennyire feldobja és megújítja a zombis alapötletet, hogy egy percig sem próbál komoly lenni. Ez kőkeményen comedy, de abból nagyon jó. Igaz, a poénok nagy része fárasztó, de az újszerű környezetben mind jól ül. A karakterek sokszínűek és érdekesek. A miliő (angol kertváros) és lakói annyira tipikusak, hogy öröm nézni. Rengeteg helyzetkomikum származik ebből. És a sztori vége, az valami frenetikus. Érdemes megnézni, mert zombis filmnek sem utolsó. Spoiler: Én például olyat még nem láttam, hogy egy szereplőt vágás nélküli jelenetben kibeleznek a zombik. Remekül hozza a hangulatot annak dacára, hogy ezek bizony az oldschool zombik: vontatottan csoszognak, morognak, és lassan reagálnak. Igazi veszélyértékük csak akkor lesz, amikor már tömegekben tűnnek fel, és ezzel együtt nő a feszültség is, egyre nyomasztóbb a hangulat. Remek film, no. Én kiírom, gondolván a jövőre, és az valamit csak jelent már...

Haszprus

Horrorra akadva 4

©   Haszprus   |   film

Scary Movie 4 - 2006. Rengeteg jó poén, bár elég sok beverem a fejem a plafonba/polcba típusú, de vannak hihetetlen ütős részek, én pl. a millió dolláros bébi paródiáján sírtam a röhögéstől… Ja és a felirat amit láttam nemtom mennyire hivatalos, de a (spoiler) do not vs don't-ot szerintem vs sztem-nek fordítani áá überlol volt, mármint tényleg nagyon jól eltalálták a magyar szövegkörnyezetbe tökéletesen illő és egyúttal poénos fordítást

Haszprus

Zorró álarca

©   Haszprus   |   film

The Mask of Zorro - 1998. Kicsit gyermeteg, de nem vészes, tűrhető. Igaz, miközben ment, ki-be mászkáltam, szal kb. a feléről lemaradtam, de azér jó vót Nah, nem kötött le különösebben. Talán a második résszel nagyobb szerencsém lesz.

Érdemes tudni, hogy én nem azon filmekről írok bejegyzést, amiket arra érdemesnek tartok, hanem az összes filmről, amit megnézek.

Haszprus

A pofátlan

©   Haszprus   |   film

The Ringer - 2005. Csávókának jó cél érdekében pénzre van szüksége, és ráveszik, hogy induljon a paralimpián (amit a magyar szinkronban valami okból kifolyólag végig paraolimpiának mondanak). És innentől kapunk egy jó bő órát a fogyatékosok rosszabbnál rosszabb vicceiből, amik hatására a főhőssel együtt én is csak néztem ki a fejemből, hogy mi va'? Szvsz borzalmas.

Haszprus

Farkasvér

©   Haszprus   |   film

Ginger Snaps - 2000. Mi lehet kellemetlenebb egy szép lassan farkasemberré változó nővérnél? Ennek a filmnek az utolsó 10 perce mindenképpen. Bűn rossz. Alacsony költségvetésű filmekből könyörgöm hagyjuk ki a szörnyek megmutatását, inkább elhisszük hogy létezik, de 2006-ban nem akarok vicsorgó gumibábukat nézni percekig…

Haszprus

Végső állomás 3

©   Haszprus   |   film

Final Destination 3 - 2006. Az első részt még egy videopartin láttam és marhára bejött mindannyiunknak. Egy low budget movie-ról volt szó sztárok nélkül, és mégis tarolt, nincs is erre jobb bizonyíték, mint az imdb-n elért 22 ezres szavazatszám. A második részt nagyon vártam, ám kicsit erőltetettre sikerült, és a harmadik résztől ebből fakadóan nem vártam sokat. Talán ez volt a szerencsém? Legnagyobb meglepetésemre igen kellemes kis thrillert kaptam, már ami az első órát illeti, mert a vége felé kezdett kicsit sok lenni. Ettől függetlenül simán ajánlom. Akik pedig az első részről lemaradtak volna, azok feltétlen pótolják.

Haszprus

A belső ember

©   Haszprus   |   film

Inside Man - 2006. A bankrablós filmek egyébként is gyakran érdekesek, és maga a rablás minél brilliánsabban van kitervelve, a film is annál jobb lesz. Ez egy remekmű, végig feszült, nem előre láthatók a történések, és a végére is jutott egy kis meglepetés. 100%-ig ajánlott, az elmúlt hónapok egyik legjobb, ha nem a legjobb filmje.

Haszprus

Freddy vs. Jason

©   Haszprus   |   film

Freddy vs. Jason - 2003. Nem tudom sírjak vagy nevessek, kaszabolásból és vérből van elég, csak valahogy hiányzik az izgalom, nincs a filmnek semmi felfutása. Nemtom ezzel a produkcióval kb. egyenértékű lett volna kiállítani sorba 30 embert és szépen szétkaszabolni őket 2 perc alatt, megspóroltunk volna másfél órát. Persze a Péntek 13-sorozat kedvelőinek nyilván be fog jönni ez is. Én abból egy darabot nem láttam, és asszem nem is fogok. Beteg dolog nagyon.

Az IMDB filmajánlója nem tudom pontosan, milyen elven működik (azt hiszem valami social alapon), de érdekes módon a LOTR 3-mat ajánlja ehhez a filmhez. LOL?

Haszprus

Ördögűzés Emily Rose üdvéért

©   Haszprus   |   film

The Exorcism of Emily Rose - 2005. Pakolhattak volna bele kicsit több effektet. Mert az Emily Rose-t alakító Jennifer Carpenter a film alapján még úgy különösebben hajlékonynak sem mondható, pedig próbáltak rámenni mindenféle hülye pózra, mint a megszállás jelére. Emily kicsavarodik az ágyban, Emily kicsavarodik a padlón, kár hogy ha leállítjuk a filmet akkor láthatjuk hogy voltaképpen olyan nagyon nincs is kicsavarodva, csak megfelelő szögből vették a jelenetet. Kis lájtos horror, nem rossz amúgy.

Haszprus

Nesze neked, Pete Tong!

©   Haszprus   |   film

It's All Gone Pete Tong - 2004. A film nem Pete Tongról szól, ő csak egy pillanatra szerepel benne. A központi figura Frankie Wilde, a süket DJ. No persze nem volt ő mindig süket, egykor sztár volt ibizán, aztán egyre szarabbak lettek a setjei, nem is csoda, mivel lassacskán teljesen fogalom nélkül kezdte keverni a számokat. De hogy mászik ki ebből, meg a drog és alkoholfüggőségéből? Egy áldokumentumfilmmel van dolgunk egyébként, based on a true story, mondja a felirat a legelején, olyan sztárok nyilatkoznak mint Carl Cox, Paul Van Dyk, Tiesto, és még sokan mások. Valódi fejlődéstörténet, olyan, amilyennel már rég találkoztam.

Ajánlom a fenti előadók kedvelőinek. Amúgy vígjáték.

Haszprus

A halál alagútja

©   Haszprus   |   film

Death Tunnel - 2005. Morajló basszus, kórterem, véres szike, csípő, harapó, fúró eszközök, omladozó falak, hiányos festés, plafonról csöpögő nyálka, beázó épület, víziók, kulccsal lezárt maszk, kísértetjárta hely, hirtelen szobát rázó mély dobbanás, dobhártyaszaggató sikoly.

Akinek bejön az ilyesmi, annak A halál alagútja szállítja a másfél órás dózist.

Egy idézet a filmből:

- bazd meg haver
- bazd meg te
- bazd meg
- bazd meeeeg!!

A film ereje nem a dialógusokban rejlik, hanem a képi világban, az atmoszférában.

Valahogy elmulasztottam az imdb ratingre vetni a szemem, mielőtt megnéztem, a film közben pedig tortilla chipset toltam, aminek a ropogása azt hiszem elég sokat elvett a parás hangokból. Mindegy, szal szerintem az éjszaka rettegni vágyóknak simán fogyasztható, annak ellenére, hogy imdb-n 590 szavazattal 2,9. Amin rendkívül meg vagyok lepődve.

Haszprus

Tűzfal

©   Haszprus   |   film

Firewall - 2006. Harrison Ford most épp bankinformatikai biztonságtechnikával foglalkozik. Mivel a színész 64 éves, így számomra alapból nem tűnt kifejezetten hihetőnek a dolog, hogy ennyi idősen kb. hackeri/linuxbuherátori/hardkór programozói képességekkel rendelkezzen, dehát ugorjunk. Ford családját foglyul ejti egy profi banda, a szabadulásukért a banktól kell egy kisebb összeget (100 millió dollárt) észrevétlenül leakasztani különféle informatikai eszközökkel. Apróbb sérülésektől eltekintve a film bátran nézhető egy unalmas éjszakán.

Haszprus

A tintahal és a bálna

©   Haszprus   |   film

The Squid and the Whale - 2005. Két tesó, szüleik minden előjel nélkül egyszercsak szétköltöznek. Ez itt az alapprobléma, és ezt olyan szinten nem tudják feldolgozni hogy innentől a kis hülye öcsike mindenhova odaveri meg hasonlók. 40 percnél megelégeltem a dolgot, és mindenkit arra kérek hogy saját épsége érdekében kerülje ezt a filmet (is).

Sick people make me sick.

Haszprus

Holtak hajnala

©   Haszprus   |   film

Dawn of the Dead - 2004. Itt valami klasszikus remake-jéről van szó, imdb-n 7,3-mat kapott 25e szavazattal, ami horror terén kiemelkedően jó teljesítmény. Kicsit félek is hozzányúlni emiatt a témához, de megteszem, mert valakinek meg kell mondania a frankót. Ez a film egyszerűen unalmas, sablonos. Ahogy az egyik karaktertől elhangzik: mondjanak valami olyat, amit még nem tudunk. Megint kihagyták azokat a szereplőket, akikért a néző aggódhatna. Mindekiben van valami hiba, ami miatt nem igazán drukkolhatunk az életben maradásáért. Egy csaj kivételével, de őt meg az egész filmben sehol nem fenyegeti veszély. Végül kapunk egy teljesen izgalommentes félórás lövöldözést zombikra, ami kb. annyira volt érdekes mint a Black Hawk Down.

(Huh, ezzel a bejegyzéssel két legyet ütöttem egy csapásra.)

Haszprus

Kéjutazás

©   Haszprus   |   film

Joy Ride - 2001. Állítólag ez is egy horrorfilm, a változatosság kedvéért. Kicsit rágyúrtam a témára. Két hülyegyerek cb rádión átejt egy fazont, ám később kiderül hogy nem jól tették - itt kezdődik az idegölő hajsza az országúton, kukoricásban, motelekben. A film felének köze sincs a horrorhoz, a maradék meg számomra ingerküszöb alatt maradt.

Egyszer elmegy.

Haszprus

Magasfeszültség

©   Haszprus   |   film

Haute tension - 2003. Francia film, ezzel tulajdonképpen akár már be is fejezhetnénk az értékelést, de tovább megyek. A cím szerintem elhibázott, az ember nem szereti, ha másvalamit kap, mint amire számít. Eléggé edzett idegekkel rendelkezem horror terén, emiatt a rettegés hazavágásához számomra az is elég volt, hogy az őrült gyilkos szemszögéből is kaptunk pár percet a filmben, legfőképp a zenén keresztül. Egy horrorfilmbe ne tegyenek már mulatós/zúzós zenéket plz. Mondjuk nem tudom enélkül vajon félelmetes lett-e volna, vér meg húspép az van rendesen, de attól az ember legfeljebb undorodik. Én még azt se. A végén meg olyan meglepetést tolnak az arcunkba az alkotók, amit nyilván meghökkentő fordulatnak szántak, csak sajna nem igazán passzol az addigi sztorihoz, meg amúgy is már kismilliószor ellőtték.

Végítélet: szerintem gyenge, kihagyható, de a baltás/pszichó darabolós műfaj kedvelőinek bejöhet.

A film kapcsán zenei ajánlat:

  • Muse - New Born
Haszprus

Éjszakai járat

©   Haszprus   |   film

Red Eye - 2005. Csaj (Rachel McAdams) a repülőjáraton tudja meg, hogy a mellette ülő csávókának nem a mosolya kell, és addig nem ereszti az ő apukáját, amíg a kérését nem teljesíti. Hát nagyjából ebben merül ki a sztori, érezték ezt az alkotók is hogy kevés lesz, 85 percet hoztak ki végül a dologból, annak ellenére, hogy meglehetősen hosszas rávezetéssel jön a most már számotokra is ismert nagy csavar…

Shamalt kolléga felvetéséből származik az ötlet, hogy az ÜberBlog teamje üljön le együtt megnézni valamilyen filme(ke)t. Közben igény szerinti alkoholfogyasztással lehetne súlyosbítani a helyzetet. Vitassuk meg, mit nézünk, mit iszunk, mi a célunk az egésszel! (az első pár komment áthelyeződött a Robotok c. bejegyzésből)

mainframe

Robotok

©   mainframe   |   film

Robots - 2005. Megnéztem, de nem hagyott bennem maradandó nyomokat. Szerintem ez kisebbeknek készült, mert mind a karakterek, mind a sztori nagyon gyermeteg és egyszerű. Ezt az aminációs filmet is a szinkronnal akarták befuttatni, elég nagy sztárokat sikerült hozzá megszerezni, de rápacsáltak, mert én szinkronnal néztem, mint ahogy szerintem a nézők 90%-a szintén. (lévén kis gyerekek) A poénok is megmaradnak tízéves szinten (...gépséges hölgyem...), és van persze naaaaagy tanulság, hogy sosem szabad feladni az álmainkat. Lesz egyszer olyan mese, amiben nem lesz a szánkba tömködve valami veretes bölcsesség? Nálam ezért vezet magasan az anime, mert ott ha van is valami konzekvencia, levonhatod magad, nem mondja el helyetted a fél szereplőgárda egymás után. (Itt igen. Súlyozottan igen. Zavaróan igen.)

A látványvilág szép, nagyon meg van csinálva minden, de tök illogikus az egész. Egy robot világban miért előírásszerű, hogy MINDEN robot legyen? Ilyenekre gondolok, mint dob, vagy tűzcsap. Mert itt az ilyesmi is robotból van. A tömegközlekedési módszereket hosszasan és látványosan taglalják, de én már a harmadik flikk-flakknál és röpködésnél a fejemet fogtam. Legyen elég annyi, hogy ezeket a robotokat olyan mérnökök rakták össze, akik nem tanultak sem Matematikai Logikát, sem Mesterséges Intelligenciát. Szóval megkapjuk a szokásos karaktereket, a szokásos sztorival (a világuralomra törő gonosz gyáros droiddal), a szokásos vonalvezetéssel (pl. utazás, menekülés, belógás rendezvényre, népfelkelés...), szokásos poénokkal. Kezdem azt hinni, hogy a komputeranimációs filmek egy szoftverrel készülnek. Rákattintanak egy .exe-re, feljön egy varázsló, ott paraméterezik a dolgokat, majd ráhúznak egy skint (lássuk csak mi nem volt még: legyen a következő bútoros! Vagy várjunk, mégsem, a konkurrencia csinált egy méhecskéset, akkor mi meg csinálunk egy darazsasat.), majd a gép 2 óráig renderel, aztán kiköpi a filmet. Majd lekódolok egy ilyet, és ez lesz a diplomamunkám.

Nem akarom senkinek elvenni a kedvét (de. akarom.), de azt kell mondjam, nem tudom ajánlani a cuccot. Mondjuk fáradtam néztem, nem is az én korosztályomnak volt szánva, de akkor is kevésnek találtam. Gyenge 4-es a 10-ből.

Haszprus

Csajozós film

©   Haszprus   |   film

Date Movie - 2006. Mindenfelé csak negatív kritikát lehet olvasni erről a filmről, úgyhogy itt megszakítanám a sort, mert szerintem elég jó. Momentán kapásból kétszer néztem meg, ami nem szokásom. A nyitány óriási, Kelis erőt és magabiztosságot sugárzó Milk Shake zenéjére (ami már önmagában is zsír) próbálja a nemkicsit túlsúlyos főszereplő csaj elcsábítani az utcán kószáló pasikat, csekély sikerrel, ellenben annál röhejesebben. Az a tánc, amit levág, valami eszméletlen Már önmagában ezért megéri megnézni.

Amit ezzel a filmmel kapcsolatban meg szoktak említeni, hogy kissé gusztustalan már itt-ott amiket poén címen leadnak. Ezt alátámaszthatom, de nem sok van ezekből. Idegesítően sok jutott viszont Sophie Monkból, aki bár nem néz ki rosszul, de a színészkedéshez nem sok köze van.

Haszprus

Fekete víz

©   Haszprus   |   film

Dark Water - 2005. Remekül kidolgozott, sztorival (drámai vonallal) rendelkező horror iszonyat nyomasztó helyszínnel, de nem a székben ugrálós fajtából. It's all about atmosphere - és valóban, mestermű, nekem nagyon bejött.

Haszprus

Ki a faszagyerek?

©   Haszprus   |   film

The Man - 2005. Óriási, bazz, Samuel L. Jackson & Eugene Levy. A magányos utcai harcos FBI ügynök kénytelen bevonni az akcióba a balfék dumagép fogorvost, akinek persze nem igazán van ínyére a dolog. Nem szoktam filmeken hangosan röhögni de ezen simán

Haszprus

Azt beszélik…

©   Haszprus   |   film

Rumor has it - 2005. Katasztrofális. IMDB rating alapján akár egy jó vígjáték is lehetne, a stáblistában több nagyobb színész is szerepel (kinek mi számít nagynak), gyakorlatban azonban nehezen bírtam hogy az utolsó háromnegyed órában mást se kaptam, csak kisírt szemeket, nagy egymásraborulásokat. A LOTR3 végét juttatta eszembe… Azt gondoltam, hogy ennek megfelelően majd nemek szerinti bontásban egészen eltérő rétingeket fogok látni az imdb-n, de legnagyobb meglepetésemre a hímek és a nőstények szavazatai átlag 0 pontos eltérést produkáltak. A lényeg, hogy szerintem nagy ívben kerüljétek.

Haszprus

16 utca

©   Haszprus   |   film

16 Blocks - 2006. Nem túl izgalmas, nem túl hihető, nem túl eredeti, és Bruce Willis elég hülyén néz ki bajusszal. Ha Mos Def nem szövegelne egész végig, a film teljesen üres lenne.

Haszprus

Sziklák szeme

©   Haszprus   |   film

The Hills Have Eyes - 2006. Oké, nem tudtam miről van szó, csak Balage ajánlotta hogy jó fosatós, meg imdb-n láttam hogy 6,4, 7000+ szavazattal, ami tekintve a horror/thriller műfajt, meglehetősen jónak számít. Namost ahogy az első képkockákból már látni lehetett, hogy itt valami gonosz torzszülöttek vérengzéséről lesz szó, nem sok jót reméltem. Miért kéne egy torzszülöttnek feltétlenül gonosznak is lennie? A texasi láncfűrészesben bevesszük, hogy gonosz, mert ugyan miért ne lehetne valaki egyszerre torz és gonosz. De hogy egy fél falunyi torzszülött egy kivétellel mind gonosz legyen… Szal itt bukik az alapsztori, innentől hiteltelen az egész, sajnálom, mert nagyon kiváncsi voltam rá pedig.

Pozitívumként megemlítem, hogy a film végére azért lesz egy főszereplőnk is aki bár eredetileg egy unalmas nulla, végül mégis sikerült elérnie hogy drukkolj neki

Osztán ajánlom-é? Nem igazán, de ha kedveled a gonosz torzszülötteket akkor tuti be fog jönni.

The GuNN

Indiana Jones IV. - A New Hope

©   The GuNN   |   film

Hoppá hoppá mire bukkantam. Indiana Jones and the Temple of Doom - 1984, written by George Lucas. Ez az első Star Wars epizód után 7 évvel készült. A bárban a film legelső pár jelenete játszódik, majd miközben Dr. Jones menekül egy pillanatra villan be csak a neontábla Ben Obi-Wan Kenobi nevével, én is csak véletlenül vettem észre. Mindenesetre érdekes.

update: A Wikipedián is megemlítik, hogy a neve feltűnik a filmben

mainframe

Pofonok Földje

©   mainframe   |   film

Kung Fu Hustle - 2004
Genre: Action / Comedy / Crime / Fantasy
Tagline: A new comedy unlike anything you have seen before
Plot Outline: In Shanghai, China in the 1940s, a wannabe gangster aspires to join the notorious Axe Gang while residents of a housing complex exhibit extraordinary powers in defending their turf.
User Comments: Freaking fantastic.
User Rating: 7.8/10 (17,852 votes)

No ezen is túlvagyunk, de őszintén szólva nem látom, miért is akkora jó cucc ez. Pedig nagyon hypeolták, valami díjat is nyert, és állítólag frankón formabontó.

Spoiler is van benne, ha meg akarod nézni, ne olvasd el!

Haszprus

Vizesnyolcas

©   Haszprus   |   film

The Waterboy - 1998. Jaj de nehézkesen fejlődő hőssztoriról van szó itten. Vígjáték? Ja, olyasmi, de nem a térdcsapkodós fajtából. Csak azt nem teljesen vágom, hogy mire föl a 20 ezer imdb-szavazat.

Miért van az, hogy Adam Sandler majdnem mindig gagyi filmekben játszik gagyi alakokat gagyi poénokkal? (Kivételek: Spanglish, 50 First Dates.)

Tamás

A Moebius-metró

©   Tamás   |   film

Olyat tettem, mint amit már nagyon régóta nem. Leültem filmet nézni.

Tudni kell rólam, hogy szökőévente nézek filmeket, akkor is egyfajta alig leplezett kultúrsznobizmustól vezérelve szinte mindig olyat, aminek semmi köze Hollywoodhoz. A blogon elemzett filmek nagy többségéről még soha nem is hallottam (leszámítva a Donnie Darko-t meg a Dogville-t, most több nem jut eszembe), úgyhogy ebből kiindulva könnyen megeshet, hogy amiről most írni fogok, arról meg a Tisztelt Olvasóközönség nem hallott soha. A Mőbiusz című filmről van szó, legalábbis feltételezem, hogy ez a magyar címe, ugyanis angolul volt hozzá szerencsém. (Nem nyert a magyar címe az, hogy A Moebius-metró - Haszprus)

mainframe

Szezon

©   mainframe   |   film

A Soundtracken felbuzdulva megnéztem a magyar filmipar fent említett termékét... Hát srácok, egy fontos tanulság lejön belőle:

Ha filmet forgatnak az unalomról, a sodródásról és az üresjáratról, akkor a film is unalmas, sodródós, és üres lesz. Ha létezik bloatware, akkor léteznie kell bloatfilmnek is, és ez az. Kemény fél-egy perceknek kell eltelnie, hogy valami történjen. És ez a dialógusokra is igaz. Komolyan, hosszú 5-10 másodpercek telnek el, mire válaszol a beszélgetőpartner. Tehát a film tele van buta hallgatással. Ha pedig történik valami, annak sincs semmi jelentősége, nagyrészt. Megnézzük, ahogy a csaj elmossa a poharat, ahogy a srácok egy sörösdobozzal fociznak, vagy hogy ülnek a mezőn. Hurrá. A film története is olyan (ezért bloat), hogy az más filmekben elmegy egy 20-30 perces epizódnak, aztán tovább. Erről a semmiről (mert arról szól a film) képesek 1,5 órán át értekezni. Minden apró kis rezzenésből konfliktust akar sejteni az ember agya, mindegy mit, csak történjen már valami! Ennek ellenére egyetlen feszült szituáció van, az utolsó 15 percben. De az is csak úgy van, a semmiben.

Ha a film neadjisten életérzést kívánt volna átadni, nos üzenem: nem sikerült. Egy-két helyen be van vágva a soundtrack, ami jó, de abból is a legérdektelenebb részeket tették be. Ha meg nem az megy, akkor naaaagy csönd, a rendes IRL háttérzajjal (csörömpölés, léptek hangja). A realisztikus set-up megvan. A karakterek annyira nem sikerültek, hogy pár emberről még a végén sem tudtam, hogy kicsoda, és mi is a köze a sztorihoz. Az érzelmi mondanivalóval rendelkező jelenetek kb. annyira jönnek át, mint egy cserebogár az IFA szélvédőjén. Mert gondolom a félperces egymásszemébenézések azok az érzelmi tartalmat voltak hivatottak átadni...

Igazából félidőtől, amikor elkezdtem sejteni, hogy ebből film már nem lesz, elkezdtem negatív rekordkísérletként kezelni a dolgot. De ez még annak is csőd, annyira unalmas és semmilyen. Így nálam a Legyőzhetetlen Aranycitrom marad az Apám Beájulna. De higgyétek el istenbizonyra, hogy a magyar filmipar eme sajnálatos szemete méltó egy különdíjra...

Haszprus

Donnie Darko

©   Haszprus   |   film

Donnie Darko - 2001. Izé, szóval asszem ez a második film életemben, amire aszondom hogy nem értettem. Az első a Mulholland Drive volt (by David Lynch), amit már menet közben se értettem. Itt menet közben még vágni véltem a dolgokat, aztán lehet hogy mégse. IMDB top#99-es filmről beszélünk egyébként. Spoilerek (kijelölöd, olvashatod): Volt ez a time travel téma, meg szörnynyúl, de végülis ki volt ez a nyúl és hogy a manóba került a sztoriba egy időutazás? Meg úgy általánosságban se vágom, nem az időutazik, aki benne ül a fémszerkezetben? De Donnie nem ült benne, mint ahogy az egész világ sem, szal I'm pretty confused. Ki volt Frank? Mi idézte elő, hogy az egész világ 28 napot visszazökkenjen az időben? Az időutazás után Donnie miért aludt otthon?

mainframe

Aeon Flux

©   mainframe   |   film

Aeon Flux - 2005. Már volt erről egy sorozat '95-ben, de azt nem láttam. Charlize Theron az én ikozaéder alakú szívem egyik csücske, ezért mindenképpen meg kellett tekintenem a filmet. De sajnos csalódás volt. A színészi játék, a látványvilág, minden! Pedig roppantmód optimistán szoktam hozzáállni az ilyesmihez, de itt nem tudok felhozni semmit. Sci-fi-ről van szó, ahol egy utópisztikus városállamban él minden megmaradt ember, és az abszolút hatalmat a Goodchild dinasztia birtokolja már évszázadok óta. És akkor vannak ugye a jófiúk, a Monican-ok, akik a titkos ellenállók. Aeon Flux pedig a legjobb bérgyilkosuk. Elmegy megölni Trevor Goodchildot. De persze a helyzet korántsem ilyen egyszerű, mint amilyennek látszik. Az egész sztori kitalálható 5-10 perc alatt, szóval ne várjon senki katarzist.

Ha már sci-fi, akkor kell ugye hihetetlen technika, meg implant, meg tudomisén. No, van. De nem fogjátok megköszönni. Az egyik ellenálló csajnak például a lába helyén is kéz van, mert így ügyesebb. Aeon spécije (többek között) a szeme, mert a rendes szeme mögött van egy fekete, második is, amivel ilyen hiperlátása lesz. Szerintem ez is elég gusztustalan lett. Ilyen és hasonló bio-borzalmakra gondoljatok, ha a technikára vagytok kíváncsiak. Meg persze mennek a már megszokott 50 ütés után felkelések, egymozdulatos nyakeltörések, tölténykiszedés a sebből kézzel, többszázméteres esések, irreális triplaszaltók és felesleges flikk-flakkok. Mindezt még megfűszerezik egy kis flashbackeléssel, hogy még élvezhető se legyen. A képi világ is amolyan összehányt, seilyen-seolyan. Folyamatosan koncentrálnom kellett, hogy most mi is történik. A szereplők feléről ordított, hogy kétmondatos kiegészítő vagyok!, olyan kidolgozatlanok voltak. A színészi játék nulla. De tényleg. Aeon faarccal néz, Trevor elnézően mosolyog, és selymes hangon magyaráz, Oren (Trevor öccse, az iggazzy gonosz) pedig elvetemülten néz. Amin kicsit mosolyogtam, az Freya, Trevor személyi mittoménkije (testőrnő? titkárnő?), akihez nem illik ez az akrobatikus szétrúgom-a-segged-te-fehér-liba-stílus. Lehet, hogy az alakja jó, de a kerek arca miatt nekem valahogy mégis végig olyan érzésem volt, hogy egy molett csaj ugrándozik le emeletekről, és rugdos fejmagasságban. Szerintem nem is nagyon tudta megcsinálni, mert a harcjelentet olyan szinten vágták meg, hogy egy videoklipp sebessége ahhoz képest döglött ló.

Summázva az egészet, nem tudom rekommendálni a dolog megtekintését. Még Charlize Theron-rajongóknak sem, mert itt ő is kiábrándító. Szép, szép, de nem csinál semmit. Inkább töltsetek le róla egy képet, és nézzétek 5 percig. Az élmény ugyanaz, de nem kerül 1,5 órába.

Haszprus

A szállító 2

©   Haszprus   |   film

Transporter 2 - 2005. Irritál, ha a fizika legelemibb törvényeit figyelmen kívül hagyják. Plz ne ugráljunk már abban a repülőben fölfelé, ami éppen most csapódik be 1000 km/h-val a tengerbe… És még számos hasonlót említhetnék (Frank a levegőben lekapatja a bombát a kocsi aljáról, 40 emberrel 2 perc alatt egyesével végez, stb). A film látványos volt, de sajnos a jelenetek legtöbbjét a néző realitásérzéke egyszerűen nem veszi be. Ha filmet nézek, akkor nem egy tech demót akarok látni arról, hogy mire képes manapság a filmgyártás, hanem egy hihető sztoriba akarom beleélni magam, aggódni akarok a szereplőkért, de ugyan hogy aggódhatnék olyasvalakinek az épségéért, aki láthatóan a fizika törvényein is felülkerekedik, ha a szükség úgy hozza?

Haszprus

Kisiklottak (H)

©   Haszprus   |   film

Derailed - 2005. Személyes érintettségem okán nem tudok objektív kritikát írni a filmről, de ilyennel eddig se próbálkoztam, úgyhogy elvileg nincs ebből gond. Jó családapa lúzercsávó a vonaton megismerkedik egy helyes hölgyikével, majd egyet ugorva a sztoriban (spoiler) leütik ill. megerőszakolják őket - az egészséges nézők elvárásainak megfelelően konkrétan Clive Owent ütik le, és Jennifer Anistont erőszakolják meg. Ennél többet elvből nem lövök le, csak annyit súgok meg, hogy a film 100%-os rekommendációmat élvezi. Pörgős, izgalmas, csavaros.

The GuNN

X-Men: The Last Stand (X3)

©   The GuNN   |   film

X-Men: The Last Stand - 2006. Szóval Jean Greynek azért kell meghalnia, hogy Főnix feltámadhasson . Azt javaslom, hogy csak az menjen el moziba és nézze meg a filmet, aki utána nem azzal kezdi, hogy mekkora hülyeség az egész. Igen, az egyik repülni tud, a másiknak kék a színe, a harmadik meg mozgatja a fémet. És akkor mi van? Ez képregény, annak pedig nagyon jó. Látványvilágban jobb, mint az előző kettő, és a sztori sem elcsépelt. Úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki szereti a MARVEL-t, aki szereti az X-Ment és aki szereti az akciódús, de néha meseszerű képregenyeket (a francba is, a képregénynek az a dolga, hogy meseszerű legyen).

Haszprus

A rettegés háza - Amityville Horror

©   Haszprus   |   film

The Amityville Horror - 2005. Ez egy '79-es film remake-je, bár azt nem láttam. A 2005-ös verzió egy mai horrortól elvárható modern képi világgal rendelkezik. A feszültséget itt-ott megjelenő flashekkel és hanghatásokkal próbálja megteremteni, meglepetéseket ilyen téren nem nyújt, és szerintem azt sem képes elérni, hogy másfél órát rettegj a fotelben. Nem kifejezetten ajánlom, de egynek elmegy.

Haszprus

Underworld: Evolúció

©   Haszprus   |   film

Underworld: Evolution - 2006. Láttam az első részt, őszintén szólva nem emléxem, hogy tetszett-e, de ez nem. Közben rájöttem hogy anno írtam róla: nem tetszett az sem Szóval másfél órába belezsúfolni ennyi célváltoztatást, visszaemlékezést, egyik percben még undorító lények, másikban szoft pornó, nemtom, azt gondolom, túltelített volt ez a film, ennek ellenére pont annyival előre kiszámítható, hogy az elimináljon minden izgalmat. Ja és hát az animációk, iszonyat lowcost. Ha nincs rá zseton, inkább tegyetek bele kevesebb effektet, de Pistike vérfarkasait senki se akarja nézni másfél órán keresztül.

The GuNN

Kisiklottak (The GuNN)

©   The GuNN   |   film

Kötelező darab. Nem csak Clive Owen es Jennifer Anniston miatt, hanem a sztori miatt is. Tipikus példája annak, hogy hogyan kell viselkedni az életben. Vannak akik csendben hagyják, hogy keresztül menjenek rajtuk és vannak, akik bármi áron, de elégtételt vesznek. És persze vannak azok, akik tettetik, hogy balekok, aztán bármi áron elégtételt vesznek.

Nem szólsz
Haszprus

X-Men 2

©   Haszprus   |   film

X2 - 2003. Látványos, mozgalmas, szórakoztató, remek szereplőgárdával*, és itt-ott néhány jó poénnal megspékelve. De hogy Jean Greynek miért kellett meghalnia, az teljesen rejtély. Várom a harmadik részt. Tulajdonképpen a másodikat is csak a harmadik miatt néztem meg

* nem mintha az első részben nem ugyanők lettek volna, de az valahogy mégse nyerte el tetszésemet. Talán mert tékából vettem ki egy szétnyűtt kazettán.

mainframe

Mit tanítanak nekük a Szuperhősös filmek… szerintem.

©   mainframe   |   film

Betmen és társai, avagy mit nem tudnánk szuperhősök nélkül?

  1. Minden tudós gonosz (még ha csak tudat alatt is), kivéve a galambősz nagypapa- és a bomba nő-típusúakat. Utóbbiak közül mindnek szuperhős a barátja, előbbiek az utóbbiak apái. A kevés kivétel, aki nem ilyen, de jó, az első félórában/10 oldalon meghal.
  2. Az egyre fejlettebb, pöpecebb, high-tech szuperhős-kellékek csak úgy termelődnek vagy fejlesztik magukat a (negatív) hős szekrényében, mindenfajta emberi segítség nélkül. (Pókember is egy szál tűvel varrta a pókruhát. A Pingvin ujjak nélkül fabrikálta volna a trükkös esernyőit? Az egyetlen kivétel Batman, akinek saját tudóscsapata volt.)
  3. A szuperhősnek szuper-járgány dukál, ami ha lehet, minél feltűnőbb, hogy a gonoszok egyből kiszúrják. (mondjuk fura lenne amint Batman kiszáll egy Chevy Novából…)
  4. Miért akar egy szuperhős segítőt (sidekick), illetve miért akar bárki segítő lenni, ha annak az összes tevékenysége, hogy ki kell menteni a pácból, amibe a hősködés miatt került, vagy simán hülyét csinál magából, és a legvégén legtöbbször meghal? (Batman 3 Robint használt le képregényben)
  5. Mindenki tökéletesen elfedheti kilétét egy kb. 2 cm széles, szemkörnyéket elfedő maszkkal. (Pl. a környék menőcsávója hirtelen eltűnik a partiról egy félreeső szobába, majd egy pillanat múlva megjelenik a helyi szuperhős, csont ugyanabban a cuccban, a _maszkkal_, és jön a „Hű, ki lehet eeez?” effektus. [Zorro és Batman a legjobb példa])
  6. Minden testi torzulás, vagy baleset elmebajt és bűnöző hajlamot von maga után. Szélsőséges esetben egy kisebb csalódás is akár. Csak a főhősnél nem. (Kétarc, Poison Ivy, Rébusz, Madárijesztő, Pingvin… gyakorlatilag az összes Batman-gonosz)
  7. A szuper-gonoszok első dolga egyedi ruhatár összeállítása. (Teljesen általános szabály!)
  8. Mindenki, amikor szuper-gonosszá válik, félelmetes képességek birtokosa is lesz egyben. Lsd.: Harvey Dent „Kétarc” egyszerű ügyvédből félnehézsúlyú öklöző, és háborús veteránokat megszégyenítő géppuskás lesz egy csapásra, mert megmarta az arcát a sav. (Kiegészítés: Aki erős lesz, az egyből harcművész és akrobata is, nézd csak meg Pókembert és a Goblint)
  9. Minden gonosz, akinek saját ruhatára és/vagy testi torzulása van, hirtelen egy kiterjedt, jól felszerelt, profi, és olajozottan működő bűnszövetkezet élére kerül, akik feltétel nélkül tisztelik őt. Arról nem is beszélve, hogy a gonosz ruhatára „hirtelen” a bandatagokra is érvényes lesz. („Kezicsókolom, 60 darab függőlegesen kettéosztott piros-fekete símaszkot szeretnék varratni…” „Varrjá’ nekik Jolikám, biztos valami hokicsapat vezérszurkolói…!” Példák: Kétarc, Joker, Pingvin…)
  10. Minden gonosznak világrengető tervei vannak. Nem csalnak adót, nem hajtanak át a piroson (csak a magasabb cél érdekében), az snassz. A minimum a helyi város/ország teljes uralma, vagy egy kisebb háború, és persze egy halott szuperhős.
  11. Minden (katonai) kísérlet instabil, és ennek ellenkezőjét az összes fejlesztő tudós úgy akarja bizonyítani, hogy saját magán próbálja ki. Ha nem, akkor spontán laborbaleset áldozata lesz. Nincs menekvés. Mindkettő eredménye közismert. (Megjegyzendő, hogy egyedül ezeknek a tudósoknak általában nem is lesz magán-hadseregük. Goblin, Mr.Freeze, Poison Ivy… sokáig lehetne sorolni)
  12. Egy szuperhős (és a legtöbb szupergonosz) nem jár gyalog. Nagy távoldágokra ott a hiperjárgány, a szomszéd utcába azonban repülve/ugrálva/falon mászva/egyéb extrém módon megy. Nehogy már elvegyüljön a tömegben…
  13. Egy gonosz (és/vagy serege) csak és kizárólag high-tech fegyverekkel/egyéb eszközökkel van felszerelve (ide tartoznak a különböző titkos képességek is!), VAGY teljesen old timer a küzdőstílusuk. A kornak megfelelő haditechnika számukra nem elképzelhető. (Dobtáras gépfegyver a ’90-es évek végén? Miért ne? Biztos könnyű töltényt venni hozzá… A neonfény meg szériatartozék, hogy jól lássa őket a hős!)
Haszprus

Erőszakos múlt

©   Haszprus   |   film

A History of Violence - 2005. Lassú kezdés, egy váratlan fordulat, néhány jó jelenet, feszültség, kétségek, egy darabig a néző sem tudja, mit gondoljon, megfelelő kiloccsanó agyvelő/perc ráta. Mindez másfél órában, amit nehezen értek, mert azért lehetett volna még ezt tovább csavarni. Az egyetlen bajom a filmmel, hogy rövid volt, a felmerült problémára nem adott kielégítő megoldást.

Update 13:16: ja igen, 100%-ig ajánlott.

The GuNN

Durr, durr és csók

©   The GuNN   |   film

Ígérem leszállok a filmekről, csak még ezt hadd. Kiss Kiss Bang Bang -2005. Először valamiért meg sem akartam nézni, aztán persze hamar rájöttem, hogy nagy hiba lett volna kihagyni. A sztori üt, a szereplők hibátlanok, de az egészben a legjobb a szöveg. Olyan dumákat lenyomnak, hogy tapsoltam a röhögéstől. Spoilert nagyon nem akarok, úgyhogy jobban nem is mennék bele, csak ajánlani szerettem volna mindenkinek, aki eddig esetleg nem látta volna.

Perry: [Leaving Party] I'm talking money...
Harry: A talking monkey?
Perry: Talking monkey, yeah. Came here from the future, ugly sucker, only says 'ficus'.

Genre: Action / Comedy / Crime / Mystery / Thriller
Plot Outline: A murder mystery brings together a private eye, a struggling actress, and a thief masquerading as an actor.
User Rating: 7.9/10 (9,125 votes)

The GuNN

V, mint Vérbosszú

©   The GuNN   |   film

Na, gondoltam írok én is egy filmes élményemről, hátha. Szóval V for Vendetta - 2005. Egyesek szerint ellentmondásos, szerintem viszont perfekt. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az imdb-n nem véletlen az a 8.2-es átlag. A Mátrix alkotói hozták a szokott színvonalat és minőséget a főszereplő kiválasztásáról nem is beszélve, ahogy Mr. Smith szaval, az valami isten (és azért van benne akció is bőven). Szóval a HÜT értékelése: különösen ajánlott.

Remember, remember, the fifth of November, gunpowder treason and plot. I see no reason why the gunpowder treason should ever be forgot.

Genre: Action / Drama / Sci-Fi / Thriller
Plot Outline: A shadowy freedom fighter known only as V uses terrorist tactics to fight against his totalitarian society. Upon rescuing a girl from the secret police, he also finds his best chance at having an ally.
User Rating: 8.2/10 (39,704 votes)

Haszprus

Kedvencek temetője

©   Haszprus   |   film

Pet Sematary - 1989. Már jó ideje meg akartam nézni ezt a filmet, a South Parkos paródia alapján nagyon pozitív várakozásokkal ültem le a tévé elé. És valóban, a korához képest egész tartós borzongást képes előidézni. Azt gondolom, hogy egy ilyen rég megjelent filmnél nem annyira gáz, ha spoilerezek, úgyhogy most kicsit belemennék. Van gagyi része is. Egy egyéves kisgyereket lehetőleg ne próbáljanak már rávenni hogy a kamera előtt vérszomjas agresszív zombiként viselkedjen, mert megeshet, hogy nincsenek meg hozzá a megfelelő színészi kvalitásai, és lehet hogy a mosolygó gügyögő gyermek nem adja el magát túl hitelesen vérszomjas agresszív zombiként. De persze ez csak az én inkompetens laikus személyem egyéni szubjektív megkérdőjelezhető véleménye.

Haszprus

South Park s10

©   Haszprus   |   film

Ami azt illeti, a South Park tizedik szériája valahogy elég gyengén muzsikál. Korábban kb. havonta jelentek meg új részek, most meg hetente. Tartok tőle, hogy az alkotók egyszerűen nem tudják tartani a minőséget. Ez van.

A másik lehetséges magyarázat, hogy Al Gore és Oprah Winfrey tevékenységére kevésbé látok rá, mint ahogy azt az új részek megkövetelnék…

Haszprus

Fegyvernepper

©   Haszprus   |   film

Lord of War - 2005. Nicolas Cage vezetésével kaphatunk bepillantást a világméretű fegyver-kereskedelembe. A főszerepben egy üzletember, aki elvek nélkül biztosítja a saját meggazdagodását, miközben látszólag távol tartja magát attól, amire a fegyvereket használják. A téma laikus szemmel nézve elég jól kidolgozott, itt-ott mókás üzleti trükkök tárulnak elénk, a film végére pedig elég komolyan ráhangolódunk a dolog erkölcsi aggályaira.

A komolyabb témák kedvelőinek erősen ajánlott. (imdb 7,6/10)

ps. a magyar cím kiábrándítóan egész másvalamit sejtet, mint amilyen a film hangulata.

mainframe

A sziget

©   mainframe   |   film

The Island (2005) - Megnéztem vasárnap reggel, és arra jó is volt. Ugyanazt tudom mondani, mint a lopakodóról, hogy persze-persze, egylövetü film, és van benne elvi hiba is bőven, de jó nézni. Mert szép. Jól meg van csinálva. És Scarlett Johansson is nagyon csini. A sztori engem meglepően emlékeztetett az Equilibriumra, ám ez itt kicsit konkrétabb, és kevesebb benne a hiba. De Sean Bean van benne. Csak itt gonosz. Ennél a szerepnél ő sokkal jobb, nem tudom miért vállal el ilyen sz@rságokat. Már a James Bondban (Goldeneye) sem tetszett. Boromirként viszont állat volt!

Genre: Action / Drama / Sci-Fi / Thriller
Tagline: They don't want you to know what you are.
Plot Outline: A man (Ewan McGregor) goes on the run after he discovers that he is actually a harvested being, and is being kept along with others in a utopian facility.
User Comments: Just Make Sure You Don't Think While You Are Watching It
User Rating: 6.9/10 (25,287 votes)

Haszprus

Motel

©   Haszprus   |   film

Hostel - 2005. Quentin Tarantino mint executive producer (a nyolc közül az egyik), igen, de ettől még rendkívül gyenge. Rendkívül. Gyenge. Legalábbis az eleje. Értsd: az első fele. A második felében beindul a téma, de nem mutat semmi eredetit, zavaróan lapos. A vége felé izgulhatsz hogy mi lesz, de… Láttunk már jobbat. Alig vártam, hogy vége legyen.

Ajánlott… kihagyni.

Haszprus

A lé meg a Lola

©   Haszprus   |   film

Lola rennt - 1998. Vannak érdekes és vicces részek. De a Pillangóhatás már lelőtte a lényegét. (Megj: Lola rennt 1998, Butterfly Effect 2004, de én utóbbit láttam előbb.) Kultfilm? Meg vagyok lepődve. Szerintem nehezen bírható, lassú, túl sok benne az ismétlés, annak ellenére, hogy röpke 81 perc. Lehet, hogy elviselhetőbb lett volna a Pillangóhatás nélkül.

Haszprus

A barlang

©   Haszprus   |   film

The Descent - 2005. Balage ajánlására néztem meg. Horror. A durvábbik fajtából. IMDB-n 7,4/10, 7181 szavazattal, ami a kategóriában ugye kiemelkedően jónak számít (tipikusan 5 és 7 közé pozícionálódnak az efféle alkotások az imdb-n). Én ugyan nem sikoltoztam film közben de tény, hogy végig ökölben volt a kezem

A műfaj kedvelőinek kötelező darab.

Kár hogy a Creepben szerintem ugyanígy nézett ki a gonosz. (Ennél többet írni spoiler lenne, a creepet meg szerintem kevesen láttátok. Sorry, de én a magam részéről minden film cselekményét, szereplőit a filmre kívánok hagyni, mert növeli az élményt ha meglepetésként érnek a dolgok. Ebben a szellemben rögzítem a filmekkel kapcsolatos tapasztalataimat is. Leszámítva a szar filmeket, mert ott nincs mit elrontani.)

Haszprus

King Kong

©   Haszprus   |   film

Roppant kellemes meglepetés volt. Egyébként a többi King Kong filmet nem láttam, de erős a gyanúm, hogy ez volt az első, amiben a középső egy óra egyáltalán szerepelhetett.

(Amikor a többiek még nem látták, hogy mi vár rájuk a fal túloldalán)
Carl Denham: Bring the tripod and all of the film.
Herb: Want to switch to the six-inch lens?
Carl Denham: The wide-angle will do just fine.
Haszprus

Elsüllyedt világok

©   Haszprus   |   film

Whoa. Emlékeztek erre? Sirályzsír sorozat volt régen (valamikor 11-21 éve) valamelyik (vagy az egyetlen?) királyi adón. Éééés most szert tettem rá. Ééééééés kurvajó zenéje van. Ofkorsz a szöveg iszonyat gyermeteg, 21 évesen elég fájdalmas, de gyerekként elég jó volt Megnéztem most a sorozat első részét, durva hogy milyen színvonalat le lehet nyomni a gyerekek torkán

Volt, nem is olyan rég, egy szép világ,
most már nyoma sincs a föld színén,
ám, ha te jössz, meg lehet menteni,
vár Spartacus, Bob, Rebeca.
Úgy fáj, hogy az élet szörnyű most ott lent,
várják, süssön fel a napsugár.
Jöjj, vigyük el nekik a drága fényt,
és újra víg dal száll.

Vár egy rút, sötét világ,
nincs ott fény, nincs virág.
Indulj el, és utazz velünk,
hogyha jössz, mi vezetünk.
Hozz új fényt, boldogok leszünk
és felderül a nagy világ.

[...]

Agyalapnak hívnak a társaim,
Kalózok ők tengerek habjain.
A vezérük én vagyok, Maxigáz,
Ha zsákmány jön gázt bele, maxigáz!
Az én nevem egyszerű Zsebpiszok,
Gyertyalángként néha csak pislogok.
Felkiáltok: hó, hajó, támadás!
Égszakadás, fosztogatás!

[...]

Természetesen elhatárolódok a szövegtől, csak a felidézés kedvéért nyomtam ide

Durva, van egy brutális index topic is a témában

Volt még valami másik rajzfilm is, nem sorozat, szintén mindenféle technikai kütyükkel. Passzolom a címét (össz 1x láttam). Valami víz alatti létesítmény volt, ennyi rémlik Tippeket kommentbe

Ja és ha már így belejöttem, volt valami rajzfilm, ami az emberi testben játszódott, a főszereplők a vörös vérsejtek voltak meg ilyesmi, na az még király volt Visszasírom a gyerekkort

Update 15:10: b+ azért a Simpsons rendesen odab*sz, sírva fetrengek néha a röhögéstől Ezt is tegnap fedeztem fel újra (17-es sorozat, 06-os rész, vmint elődei, angolul - elég jó nyelvgyakorlat, lényegesen durvább mint a south park tévedtem, csak meg kellett szokni)

Haszprus

Filmek 2005 december

©   Haszprus   |   film
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Na most már ezt is láttam. Jó volt, jó volt, többre számítottam. Lehet hogy majd 1-2 év múlva ez is közelebb kerül hozzám, mint a Blöff
The Skeleton Key
Heheh, atom, hihető, meglepő. Ajánlott.
High School High
Lol lol lol. Atom, bár a végére kicsit lehal.
Snatch
Asszem harmadszor nézem, ez mindent elmond. Pörgős, vicces, mindenki látta. Aki nem, az pótolja.
Fortress 2
Jajj jajj jajj Borzalmas.
The Negotiator
Több helyen túl kiszámítható, amúgy nem rossz.
21 Grams
Vontatott, unalmas, iszonyat, kerülendő.
Saw 2
Azon kevés folytatások egyike, amelyek jól sikerülnek. 93 percen át nagyon durván feszítő thriller elnézhető logikai hiányosságokkal.
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Volt sajnos alkalmam nemrégiben látni néhány részt az 1981-es tv-sorozatból. Megrázó élményt nyújtott, roppant gyér humorral. Ez is úgy indult (konkrétan a régi cuccokat új szereplőkkel egész parányit felgyorsítva), úgyhogy az első negyed fél óra után ki is lőttem. Most folytattam, és megérte, egészen elképesztő a film hátralévő része, remekül hasznosított cgi-vel, jó poénokkal. Érdemes megnézni.
update: megnéztem még egyszer (kb. 0:40-től). Atom!
Land of the Dead
Szánalmas. Csak ha nincs igényed többre mint másfél órányi húscsócsáló zombira teljesen valószerűtlen környezetben.
The Firm
Unalmas.
The Island
Nekem az első fele nagyon bejött, aztán már végignéztem ugye…
Haszprus

A filmfika vége

©   Haszprus   |   film fejlesztés

Film kategóriájú bejegyzéseket a továbbiakban nem lehet regisztráció nélkül kommentálni. A tököm tele van azzal a stílussal, amelyben egyesek elpanaszolják, hogy nem értenek egyet valamely filmről alkotott véleményemmel.

Filmekhez nem szólhatsz regisztrálatlanul, mert meguntam a névtelen mocskolódásokat. Minden filmről a véleményemet írom le. Lehet hogy nekem nem tetszik egy film, neked meg igen. És akkor mi van?

A másik újdonság, hogy most már csak akkor értesülök arról, hogy van engedélyezendő hozzászólás, ha közűlük legalább egy az az előző nap keletkezett. Így tehát éjjel 0 és 1 óra között általában lesz 1-2 frissen megjelenő komment a blogon, ill. ekkor dől el hogy mi az, ami megjelenhet, és mi az, amit nyomdafestéket nem tűrő mivolta miatt legfeljebb az adatbázisszerver szorgos rutinjai olvasgathatnak a továbbiakban.

Egyébként jelenleg engedélyezéskor megmarad a hozzászólás eredeti időpontja, ami azt jelenti, hogy esetleg észrevétlenül beolvad a régi kommentek közé. Mi lenne a helyes, megtartani a régi időpontot, vagy újradátumozni a megjelenés időpontjának megfelelően?

Update 2005. dec. 29. 16:45: az időpont update-elődni fog.

Haszprus

South Park s09ep09 - Marjorine (spoilers)

©   Haszprus   |   film

LOOOOOOOOL

- Just follow me to the basement
- Yes, to the basement.
- Oh my dear it's pretty dark down here, are you sure you need courtains? Oh my god!
- Hello, I'm Butters!
- Little boy, what are you doing down here?
- There you go, son! Eat!
- What are we becoming?!
- Come on, don't watch it feed.

Überállat

Haszprus

A Tanú

©   Haszprus   |   film

Most láttam először.

- Hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

- Ez citrom!
- Narancs.
- Citrom!
- Nem nyitok vitát.

Haszprus

Viasztestek

©   Haszprus   |   film
House of wax - 2005. Nemtom miért fikázza mindenki ezt a filmet, lehet hogy finom volt a pizza amit ettem közben, de nekem tetszett. Persze benne lehet az is, hogy nagyon rosszra számítottam, különösen Paris Hilton miatt, aki ugye nem színész. Szerencsére azonban alig kapott szerepet.
Haszprus

Batman Begins

©   Haszprus   |   film
Még nem olvastam negatív kritikát a batman beginsről úgyhogy itt az ideje hogy legalább én írjak egyet. Úgy kezdtem neki, hogy ez lesz az év filmje, hatalmas várakozások, stb. Ehelyett mit kaptam? Jujitsu bullshit, háborúval a békéért világszervezet, make peace with corruption, a hegytetőn a 30 tagú fightclub hirtelen eltűnik a semmibe mihelyt bruce wayne meg óhajt küzdeni a bandavezérrel, az egész városban egyetlen jó zsaru van, klisék klisék klisék, az új batman maszk is tök szar, a batmobilt valamiért nem bírja vezetni a rendőrcsávó, bezzeg bruce wayne-nek rögtön frankón ment a tesztpályán, aztán ott van a fedélzeti számítógép ami tájékoztatja hősünket még arról is hogy éppen jobbra kell-e kanyarodnia és a kocsikat merről előzze autós üldözés közben, hogy azt már ne is említsem hogy mi a fenének kell ilyen idióta hangot adni batmannek, és ez a "berázom a képet hogy marha scary legyen" effekt is atomszar volt, mint azt már jónéhány filmben megtapasztaltuk (pitch black negatív kritikáiban is ez volt az egyik amit megemlítettek anno). Na szóval nagy csalódás.
Haszprus

South Park angolul

©   Haszprus   |   film
Ugyebár nyár elején kitűztem magam elé az angoltudásom felelevenítését, ez valamilyen szinten sikerült is több film angol+felirat kombóban történő megtekintésével, valamint a közel teljes south park széria feliratosan, majd később felirat nélküli nézésével. Egész jól belejöttem, már ami a hallás utáni szövegértést illeti. A másik lehetőség, hogy megszoktam, hogy nem értem
Haszprus

Halálsoron

©   Haszprus   |   film
The Green Mile - 1999. Másodjára nézem meg ezt a filmet. Meglepődtem, hogy 188 perc, nem emlékeztem hogy ennyire hosszú lenne. Emiatt (meg amiatt hogy nem nagyon nézek filmeket többször) nehezen is szántam rá magam, de teljesen megérte, véges végig érdekesen telik az idő. Kötelező film. Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan, James Cromwell.
Haszprus

Millió dolláros baby

©   Haszprus   |   film
Million Dollar Baby - 2004. Az elmúlt idők legmeghatározóbb filmes élménye. Lélegzetelállító.
User Rating: 8.4/10 (27,724 votes) top 250: #67
Awards: Won 4 Oscars. Another 30 wins & 24 nominations
Kivételesen megérdemelt rating és díjak.

Clint Eastwood (akit eddig nem szerettem), Hilary Swank (akit eddig nem ismertem, de most egy eszetlen jót alakított), Morgan Freeman (aki szerintem mindig középszerű, de most mégis jó volt).

Midőn ezen sorokat írom, még mindig hatása alatt állok. Le vagyok döbbenve, sokkolva, … Mindenki nézze meg egy nyugodt estén popkorn és háttérzaj nélkül.
Haszprus

A gépész

©   Haszprus   |   film
The Machinist - 2004.
I'm getting sick of the Antagonist turns out to be the protagonist's alter ego twist, It was used in Fight Club … and then again in Secret Window. … it's no longer in any way origional of inventive in any way, It is infact becoming painfully predictable.
Bizony. Ez sajnos tényleg előre látható volt. Ettől eltekintve érdekes film, és hagy a végére az embernek egy kis gondolkodást amíg összerakja hogy mi is történt.

Ja az durva amit Christian Bale művelt a testével, ez az ember a filmen kívül is egy f***ing psycho
Haszprus

Creep

©   Haszprus   |   film
Creep - 2004. Rém a metróban, elkapja a lenti népet, etc. (Sounds familiar?) Egy része meglehetősen rémisztő, más részei inkább csak gusztustalanok, a vége pedig idegesítő, mert azt hittem, hogy…, de közben csak… Spoilereket sosem írok, sorry Ajánlott-e? Nemtom, végülis ja.
Haszprus

A csontember

©   Haszprus   |   film
The Bone Collector - 1999. Denzel Washington, Angelina Jolie, Queen Latifah, Ed O'Neill. Középgyenge krimi. Miért számít olyan különlegesnek néhány fotó amit egy eldobható fényképezővel készítettek? Mi volt amíg Angelina Jolie nem tűnt fel a "nyomozók" közt? Minden bűnjelet elszartak addig? Miért tűrnek meg egy olyan vezetőt a zsaruk, aki nem bízik bennük és kreténnek tartja őket? Ha olyan rohadtul hightech berendezése van Rhyme-nak (az ágyba kényszerült fazon), akkor miért jelölgetik a metrómegállókat papírtérképen tollal? (Egy idő után jó sok firkálmány lesz a térképen.) Télleg be lehet rendezni egy komplett rendőrséget 20 négyzetméteren?

Íh ennyire nem rossz, krimihez képest elég jó.
Haszprus

Az elefántember

©   Haszprus   |   film
The Elephant Man - 1980. Valami okból kifolyólag fekete-fehér, ami elég tré dolog, de ez van. Ettől eltekintve sem egy túlzottan megrázó dráma, márpedig elvileg az akar lenni. A sok ronda szereplő sosem tesz jót egy filmnek bár hitelessé teszi hogy a film valamikor régen játszódik (ld. gázlámpák a kórházban). És itt most nem az elefántemberre gondolok hanem a többi kocsmatöltelékre. Ezen kívül nem sikerül jól prezentálnia azt sem, hogy aki kívülről nem épp emberi, az belül még nagyon is az lehet. A film elég bugyuta, naív. Sokkal jobbnak tartom az Arcnélküli embert, ami egy hasonló témát (arcdeformáció) dolgoz fel, bár teljesen más megközelítésben.
John, in the film starts as a severely deformed mute figure being badly mistreated, as the story progresses, he becomes the hero.
Szvsz alig tesz bármiféle előrelépést a film során. Kiderül róla, hogy tud beszélni, írni-olvasni, épít egy katedrális-makettet és felvesz egy öltönyt, oszt csá. A nyomorból nem lép ki, az emberek többsége ugyanúgy megveti, mint a film elején. Nem vív ki magának olyan emberektől elismerést, akik korábban rosszallóan néztek rá. Ez alól egyedül az ápolók jelentenek kivételt. Nem értek egyet az imdb 8,2-jével.
Haszprus

Négy szoba

©   Haszprus   |   film
Four Rooms - 1995. Ted, a szállodai portás & szobapincér kalandjai a meglehetősen weirdo vendégekkel. Négy külön fejezet négy külön szobában. A harmadikra szavazok (The Misbehavers), noha a második és negyedik is jópofa Amúgy durván sztárparádé, ha valaki erre gerjed esetleg. Madonna, Lili Taylor (The Haunting), David Proval (akit állandóan keverek Al Pacinoval for some reason), Antonio Banderas, Salma Hayek, Quentin Tarantino, Bruce Willis.
Haszprus

Gonosz falu

©   Haszprus   |   film
The Gathering - 2002. Ömm, negatív kritikát olvastam erről, sztem viszont elég frankó film. A végét kétszer néztem meg de mindkétszer marha fáradtan (kihagytam egy alvást), az eleje jobb volt. Egy puskás gyilkosnál sokminden rémisztőbb ugyanis. A magyar címnek alig van köze a filmhez, bár jól hangzik.
Haszprus

Film és színésztársítási irányelvek

©   Haszprus   |   film fejlesztés
Hogy a blogomon mi alapján társítok színészhez megemlítendő filmet, arra vonatkozólag még nincs szabályzatom vagy irányelvem. Mindjárt lesz. Asszem két bejegyzésben csináltam ilyet, egyelőre, de lehet hogy mostantól gyakrabban fogom ezt alkalmazni. Meglátjuk. Attól függ, jó színésznek tartom-e őket és szerepeltek-e olyan filmben, amit megemlítendőnek tartok. Legutóbb most Christopher Walken kapcsán kerültem azonban gondolkodóba, mert számos általam jónak vélt filmben tűnt fel, vagy ha nem, hát mindig elég jó szerepeket játszott, szintén jól. Lehet hogy olyan filmeket írok, amikben én megismertem az adott szereplőt, vagy amitől fogva jó színésznek tartom, vagy az első olyan filmjét ami szerintem jó volt, még ha nem is feltétlen neki köszönhető a siker. De az is lehet, hogy valami recent kasszasikert biggyesztek hozzá. Nem tudom előre, nem ígérek semmit. Ha valaki nem ért egyet a színészhez megemlített filmmel, egész nyugodtan jelezheti, bár erős a valószínűsége, hogy a döntésemet nem véletlenül hoztam meg úgy, ahogy. Ha nem említek színészt, vagy kapcsolódó filmet, annak nem feltétlen van különösebb oka.

Update 05:20: az imdb ahogy elnézem, pl. azt a filmet említi meg a színész repertoárjából, amelyik a legjobb ratinget kapta. Rákerestem egy-két névre és általában én nem azt a filmet társítanám hozzájuk, amit ezzel a módszerrel kapunk.
Haszprus

Sírhely kilátással

©   Haszprus   |   film
Plots with a View - 2002. Két temetkezési vállalkozó konkurenciaharca egy kisvárosban, egy nő halottként történő szöktetése, szexi titkárnő. Elég jó, ajánlott. Nem értem hogy az IMDB-n miért nincs poszter se és miért csak 648 szavazat, olyanok vannak a filmben mint Christopher Walken (Sleepy Hollow), Alfred Molina (Spiderman 2) vagy Naomi Watts (The Ring).
Haszprus

Promenád a gyönyörbe

©   Haszprus   |   film
The Road to Wellville - 1994.
Plot Outline: A story about the ins and outs of one unusual health facility in the early 20th century, run by the eccentric Dr. Kellogg. (imdb)
Ez egy roppant idegesítő film az emberi ostobaságról, hiszékenységről, manipulálhatóságról, úgy egyáltalán a konzumer világról, amelyben az emberek idióta divatokat és trendeket követnek a józan ész határain túl, ahol az embereket nem lehet észérvekkel meggyőzni, azonban mindenféle baromságot elhisznek és nem próbálnak logikát keresni a dolgok mögött. Egyszer se találtam viccesnek.
Haszprus

Zsarulesen

©   Haszprus   |   film
Stakeout - 1987. Zsarus krimi erős comedy beütéssel, rengeteg vicces helyzettel. A középső fél óra sírva röhögős, majdnem térdcsapkodós Nagyon jó.
(Zsaru reggel hazaér a melóból, a felesége lelépett és elvitte a cuccokat. Telefonon felhívja a haverját.)
- A feleségem lelépett.
- Akkor aludj egyet.
- Nem tudok, túl világos van.
- Ereszd le a redőnyt.
- Nem tudom, elvitte azt is! ÍÍÍÍÍÍÍ
Haszprus

Édes vízi élet

©   Haszprus   |   film
The Life Aquatic with Steve Zissou - 2004. Meglehetősen különös film, ám ez nem jelenti azt, hogy jó is. Nézhető, de vagy fáradt vagyok, vagy a film okán majdnem bealudtam a vége felé. Érdekes, de lassú. Poénok vannak, de nem sok, és elég gyengék. Nem az a térdcsapkodós humor. A szereplőgárda nélkül nem tudom mi lenne ezzel a filmmel (Bill Murray - Ghostbusters, Owen Wilson - Zoolander, Cate Blanchett - The Aviator, Anjelica Huston - The Addams Family, Willem Dafoe - Spiderman, Jeff Goldblum - Jurassic Park, Michael Gambon - Ali G Indahouse, Noah Taylor - Tomb Raider).
Haszprus

Az utolsó akcióhős

©   Haszprus   |   film
Last Action Hero - 1993. Elmegy, bár akar a halál pattogatott kukoricát kétpofára zabáló sebes kezű torzonborz lúzer kiscsávó fejét nézni fullscreenen. Különben is mi a franctól sebes a keze ha nincsenek barátai (a filmben elhangzik) és egész napját otthon meg a moziban tölti?
Haszprus

Mr. & Mrs. Smith

©   Haszprus   |   film
Mr. & Mrs. Smith - 2005. A film közepén azt mondtam, hogy lényegesen durvább akcióra számítottam, és a film végére meg is kaptam, és elhagyták a nevetséges számítógépes marhulást is. Mert az tényleg száni volt. Amúgy kellemesen leköti az embert, ajánlható.
Haszprus

Esik

©   Haszprus   |   life film
Esik az eső és ez jót soha nem jelent.

Lehet hogy most már tényleg elő kéne szedni valami filmet: Garden State, Apám beájulna, Az utolsó akcióhős, Könnyező harcos, Elektra, Veszély az óceán felett, The silence of the hams, The bone collector vagy Hide and seek?
Haszprus

Spanglish

©   Haszprus   |   film
Spanglish - 2004. Ez egy kurvajó film. 10/10 9/10. IMDB-n ami infót láttam, hogy a stáblista Adam Sandlerrel kezdődik. Õ szerintem általában gyengén muzsikál és főként vígjátékokban bukkan fel. Ennek a filmnek a műfaja Comedy / Romance / Drama, szóval valami lájtos vígjátékszerűségre gondoltam. Hát nem. Mindhárom műfaj egyenlő súllyal képviselteti magát, nagyon jól össze van dolgozva. Nem mondok többet, szvsz ez egy mestermű apróbb hibákkal, messzemenően felülmúlta a várakozásaimat, kellemes meglepetés volt. Szomjúság gyötört, de egyszerűen képtelen voltam kimenni inni

Update 23:41: mint minden filmnek, ennek is megvannak a maga problémái, pár dologból visszavettem volna, de tökéletes film nincs, ígyhát a 10/10-et nincs értelme fenntartani annak.
- Megmondanád, miért nem tudom felhívni?
- Azon kívül, hogy kikapcsolta a mobilját?
- A 40 üzenet kezd szánalmasnak hatni…


Update 2005. júl. 15. 02:29: jó legyen 9/10.
Haszprus

Dilis randi

©   Haszprus   |   film
Úgy tűnik még az imdb-t se néztem meg az Extreme Dating (2004) előtt, kiderült hogy ez nem is mozifilm Hát ja. Valahogy érezhető volt a mozi és a tv-s cuccok közti átmenet, nem egy nagy durranás, bár szvsz nézhető…
Haszprus

Sin City

©   Haszprus   |   film
Sin City - 2005. Marhajó. Sztárparádé. A három (asszem) elmesélt sztori közül amúgy nekem a második (Goldie) tetszett leginkább. Nem mondom hogy minden képregény-adaptációnak ilyennek kéne lenni - mint ahogy a mátrix-effektek is unalmasak a tizedik filmben -, de ez teli találat volt mind cselekményben, mind látványvilágban. 10/10.


"A fejeket megtartja, a többit megeszi…"


"Az az elmebeteg állat csak mosolygott némán… és végig kellett néznem, ahogy leszopogatja a húst az ujjaimról… Végignéztem… Végig kellett nézneeeem…"
Haszprus

Az utolsó gyémántrablás

©   Haszprus   |   film
After The Sunset - 2004. Röpke 90 perces film. Megvallom, nem néztem utána hogy mi ez, és a címéből következően nem vígjátékra számítottam, hanem valami gyémántrablásra, szóval értitek Ezzel szemben az 5 percenkénti "ágyjelenet" és teljes film-önparódia nem a várakozásomnak megfelelő volt. Vígjátéknak gyenge, kriminek gyenge, nem szeretem az ilyen műfajkeveredéseket. Az izgalom és a röhögés keveréke ritkán sikeres a filmvásznon, elég jól oltják egymást ugyanis. Laza film nulla tartalommal, de mindezek ellenére nézhető.
Haszprus

Elátkozottak

©   Haszprus   |   film
Cursed - 2005. Vérfarkasok. Az imdb-n eléggé szarnak van rátálva. A film 97 percéből a 60-90 közötti rész valóban elég tré, felejtős, esetleg áttekerős. Én ez utóbbi metódust választottam, a maradék nem rossz
Haszprus

Nagy Sándor, a hódító

©   Haszprus   |   film
Alexander - 2004. Na ez egy erős közepes film, csak iszonyat hosszú, 175 perc, nehéz végigülni fizikai fájdalmak nélkül. Elég jó látványt nyújt minden téren, engem főleg Babilónia fogott meg. Egyszeri megnézésre simán javasolt. Jah, és Hopkins papa lassú folyású szerepét asszem igazán kihagyhatták volna, már csak a fájdalmak csökkentése végett is.

Haszprus

Apokalipszis most, rendezői változat

©   Haszprus   |   film
Apocalypse Now - 1979. Director's cut. Ez utóbbi hiba volt részemről, nem ezt kellett volna nézni, hanem a moziverziót.

Hahahaaaa először is megértettem hogy Dexter miért mondta valamelyik epizódban, hogy "The horror. The horror."

Másodszor. Nem vagyok hajlandó úgy értékelni egy filmet, mintha 1979-et írnánk. 2005-öt írunk és ennek a filmnek a hangaláfestése atomszar. Borzalom. Borzalom. Szintetizátor, váá. Mint a terminátor 1-ben.

Harmadszor. A film középső 1 órája nem rossz, sőt, talán egész jó. Azonban utána hihetetlen unalmas a cselekmény, angol kollégát idézve "The French Plantation sequence is too looooonngg. Willard asks why the family is still in Vietnam, to which he gets a TWENTY MINUTE answer". És ha ez nem lenne elég rossz, Kurtz ezredes szintén fél órát kitevő filozofálása a film végén, melyben arcán úgy játszik a fény mintha a Doom3-ban lennénk, egyszerűen fizikai fájdalmat okoz.

Úgyhogy ez van, főleg a hosszával voltak a problémák, lehet hogy ha nem a rendezői változatot nézem, jobb véleményem lenne az egészről. Nem ajánlom a rendezőit senkinek.
Haszprus

Apokalipszis most

©   Haszprus   |   film
[22:43] [Haszprus] éjjel elkezdtem nézni egy apokalipszis most c. filmet, de annyira izgi volt, hogy inkább megkerestem az mtv.hu-n a gyurcsány-orbán vitát és megnéztem azt
Haszprus

The Grudge

©   Haszprus   |   film
I gave this film 10 stars because it did what a horror film should. It scared the s**t out of me.
Viccen kívül. Ilyen még nem volt hogy libabőrözést fotózzak. Full sötét szobában kezdtem nézni de 2 perc alatt rájöttem, hogy jobb lesz a villanyt felkapcsolni Most már csak az alvással lesznek problémák


A karom (részlet)
Haszprus

Oceans Twelve

©   Haszprus   |   film
Ocean's Twelve. Most igazából semmi kedvem erről írni, a film egy rakás szar volt, viszont szórul szóra egyetértek az alábbival, amit az imdb-ről ollózok az arcotokba:
Simply put, this is a boring movie. The strength of Ocean's 11 was that it started at point A and it ended at point B, and it did so in a convincing and entertaining matter and threw in a believable plot twist at the end. It was very simply and straightforward.

Ocean's 12 is nothing like this. The film is in desperate need of a better editor, as it is so bloated and ponderous that towards the middle of the film, if you've even managed to keep track of who's stealing what from whom and why they're doing it, you won't even care any more. You'll just be begging for the ending.

The film is filled with bizarre camera angles, such as a shot of an incoming airplane that for some inconceivable reason is filmed sideways. There are also some VERY bizarre scenes, such as a scene where Julia Robert's character has to pretend to be Julia Roberts, and a thief break-dances through lasers.

However, the biggest flaw of the movie is the absence of a good heist scene. The heist in Ocean's 11 was masterful, and there is nothing in this film that even comes close. I didn't go to see this movie to watch a cop get reunited with her father who happens to be a master thief, I went to see a team of funny people go up against the odds to steal a lot of money.

Bottom line: You will hate this movie. Don't waste your money on it.
Haszprus

Batman & Robin

©   Haszprus   |   film
Ma egy kicsit belepillantottam a Batman & Robinba (negyedik Batman-film). Már átaludtam a felét az rtl klubon pár éve és nem igazán rémlett hogy miről is van szó. Hát a mai csekkolások alapján rendkívül szánalmas. Viszont az új Batman részre izgulok rendesen, imdb szerint amerikában most épp top1 a mozikban.
Haszprus

Star Wars III - A sith-ek bosszúja

©   Haszprus   |   film történelem
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - 2005. Nah szal az első pár perc... De hol is kezdjem. Premier előtti díszbemutató ugye. Az egész Lurdy mozi ennek a rendezvénynek volt szentelve az adott időpontban, a mozi előtere le volt zárva a nagyközönség elől és birodalmi harcosok vigyázták a bejáratot. És úgy tűnt hogy odabent egy füstgép is üzemben van, mint később kiderült, azért, mert jól belézerezték az egész helyet. Kurvajól nézett ki, volt egy csomó sw-jelmezbe öltözött ember (vader, birodalmiak, etc), nagyon komoly volt, fülig ért a szám annak ellenére hogy nem vagyok sw-fan. Ja és a média is jelen volt de ezt leszarom. Sajnálom, hogy nem vittem fényképezőt, tényleg q yol megcsinálták a mozi előterét. A biztonságról annyit, hogy nyolc csekkpointon kellett átmenni mire az ember a terembe ért, durva. Gondolom máskülönben a sok megszállott belógna

Ja igen, szal az első pár perc a filmből igencsak lenyűgöző volt, lényegében egy űrharcos tech demót láthattunk, legalábbis amíg fel nem tűntek emberek [jedik] a vásznon. Tképpen az első 3/4 órában gyakorta fülig ért a szám, aztán unalmassá vált, de valahogy csak kibírtam a végéig.

Lord Vader kinevezéséről annyit hogy mikor ez megtörtént, a nézőtéren egy csákó kb. röhögőgörcsöt kapott, olyan szinten volt a jelenet felvezetve és kivitelezve. Cikkekben is olvashattuk, hogy az erő sötét oldalára fordulás kissé gyorsan lezajlik a srácban, nos, valóban

Ja és nemtom az angol verzióban a filmben van-e 'Lord Vader, riiiiise' jelenet, de a magyar szinkronból ezt kihagyták. A jelenet megvan, csak hang nincs hozzá. Pedig érdekelt volna, hogy hogy fordítják

No ennyit erről, a téma nem érdemel ennél többet szvsz

Update 2005. máj. 19. 12:15: képek az indexen

Haszprus

Star Wars Sith-ek bosszúja díszbemutató

©   Haszprus   |   film
Noh nyertem egy duplajegyet a sith-ek bosszúja premier előtti díszbemutatójára. Május 18 szerda délután/este. Sejtitek mi a gubanc? Másnap fony kis zh.

Háttértörténet: internet power, google power. Miért? Mert 10 kérdést kellett megválaszolni a starwars-univerzummal kapcsolatban, olyan fasságokat hogy beszartok. Kettőt tudtam magamtól (nem vagyok sw-fan, sőt a régi részeket 1x, az újakat meg kb. 2x láttam), többit meg lazán ki lehetett guglizni a megfelelő keresőszavakkal Szerencsére a starwars.com is elég jó információforrás (legtöbb google-találat oda mutatott ofkorsz).

Kb. biztosra vettem hogy nyerek, mert 100 jegypárt sorsoltak ki, és komolyan olyan kérdések voltak amiket csak megszállottak tudnak megválaszolni… Nomeg az internet fenegyerekei, mint én

Most már csak azt kell kideríteni, hogy melyik nevemmel nyertem, mert ugye biztonság kedvéért az óvatos ember legalább két névvel pályázik
Haszprus

Visszafordíthatatlan

©   Haszprus   |   film
Irréversible - Visszafordíthatatlan, 2002. Monica Belucci neve volt, ami miatt megnéztem, meghát 7,2-es user rating az imdb-n. Ímde. A film teljesen nézhetetlen. Ilyen szart még nem láttatok. Az első 40 percen keresztül valami buzibárokban járunk. Valami monoton zaj (nem zene!) van a háttérben, a kamera körbe-körbe forog 3D-ben össze-vissza, képeket csak időnként látunk, a maradék pedig a nagy sötétség. Körülbelül 20 percen keresztül megy ez az effekt, közben az egyetlen emberi beszéd ami van, az a főhösünk "Ismered Gilisztát?!" kérdése, elismételve saccperkábé kétszázszor.

A filmet azt hiszem vasárnap láttam, és beszámoltam róla WiZARD-nak is. Ma megszületett az ő értékelése is:
bazz
amikor aszontad hogy szar a visszafordithatatlan, akkor elképzelni se tudtam hogy ennyire szar
meg hogy pörög a kamera...

15 perc után nem bírtam
No igen, én is úgy "néztem meg", hogy voltak részek amiket 32x-es sebességgel pörgettem, a maradék nagyrészét 2-16x között
Haszprus

Pillangóhatás

©   Haszprus   |   film
The Butterfly Effect - 2004. Fasság. A filmben leírt két alapproblémát (a csaj apja, és a dinamit) sokkal egyszerűbben is meg lehetett volna oldani. Persze akkor teljesen más film kerekedne az egészből. De pont ez, amit mondok. Ez a verzió így ahogy felépítették, nem volt logikus, és a vége felé már kicsit unalmassá, és nagyon erőltetetté is vált.
Haszprus

Ray, Argo

©   Haszprus   |   film
Ray - 2004. Tegnap néztem meg, kőkeményen ajánlható. Meglehetősen érdekes film, jó "háttérzenével", annak ellenére hogy nem csípem ezt a stílust. A szereplők hihetők voltak, a sztoriban (volt sztori mégpedig nem akármilyen) volt kiért aggódni, ez a film ki tud váltani érzéseket, találunk benne szimpatikus és antipatikus karaktereket is, ahogy annak kell lennie egy jó filmben. Még külön megemlíteném, hogy kevés filmben szoktak jól működni a gyerekkori flashbackek, de itt ezt is jól megoldották, nem unalmasak, nem irrelevánsak, nem puszta időkitöltés a céljuk. A főszerepben Jamie Foxx, komolyan mondom, egyszerűen briliáns alakítással.

Argo - Írpa Attila filmje, nincs róla különösebb mondanivalóm. Időpazarlás.
Haszprus

Légy 2

©   Haszprus   |   film
Megnéztem a Légy 2-t az rtlk-n. Nemtom már mikor néztem utoljára filmet tv-ben, elejétől végéig. Bár ezt sem a legelejétől néztem, mindegy. Gány volt. És lehet hogy be kell üzemeljek valami alvólámpát is miatta

Ezen kívül meggyónom ehelyütt azt is, hogy megnéztem a Benne leszek a tévében c. Hajós András féle műsort. Nos. Furcsa. De nyilván ez a célja. Ugyanakkor, bosszantó hogy a zsűri lelövi a legtöbb produkciót mielőtt még bármi lehetne belőlük. Szintén bosszantó hogy az amúgy zsírszar Vasné Eta által előadott Britney Spears átdolgozást Hajós nem engedte lelőni. Ami viszont khirály volt:

Dance Boys: egyik volt osztálytársam akár tagja is lehetne ennek a formációnak

Rostás Robika Békásról 12 éves rapper. Ez volt az egyetlen produkció ami valamiféle színvonalat tényleg megütött, bár a vége már fájt, de a srác 12 éves, szal még viheti valamire.

Tóth Sanyika Jódlikirály és együttese - No ez is egy mókás produkció volt, kár hogy meglehetősen korán félbeszakították

A többi gáz volt, minden esetre régóta mondogatják hogy minden szemetet el lehet adni és az utóbbi évek reality őrülete (mert ez a műsor valami ilyesmi beütésű) erre kőkemény bizonyítékkal szolgált.

Update 01:43: ránéztem erre a belinkelt site-ra (ld. feljebb), és az elmúlt adások anyagait le lehet tölteni. Konkrétan ajánlanék is négyet közűlük, amiből az első hihetetlen rofl, a második szintén nagyon jó, és a 3-4-et is érdemes lehet…
  1. Balogh Melinda - Õrjöngős - vetkőzős (első adás)
  2. Dicső József - Szájdob fejlesztett változata (második adás)
  3. Kovács Éva - Eszenyi Enikő paródia (második adás)
  4. Sülysápi nyugdíjas Klub - Férfi hastánc (második adás)
Haszprus

Napoleon Dynamite, Mean Girls

©   Haszprus   |   film
Napoleon Dynamite - 2004. Roppant gyenge. Van benne egy-két jó rész, a vége óriási meglepetés, 1 óra után beindul a film, de addig… Persze a vélemények eltérőek, én pl. ajánlás alapján néztem meg.

Genre: Comedy
Tagline: He's out to prove he's got nothing to prove.
Plot Outline: An alienated teen decides to help his new friend win the class presidency in their small town high school, while he must deal with his bizarre family life back home.
User Rating: 7.2/10 (14,279 votes)

Mean Girls - 2004. Ez egy fokkal jobb, de nem az igazi. Egyszer nézhető.

Genre: Comedy / Drama
Tagline: Watch your back.
Plot Outline: Cady Heron (Lohan) is a hit with The Plastics, the A-list girl clique at her new school, until she makes the mistake of falling for Aaron Samuels (Bennett), the ex-boyfriend of alpha Plastic Regina George (McAdams).
User Rating: 6.9/10 (10,460 votes)
Haszprus

Equilibrium

©   Haszprus   |   film
Equilibrium (Equilibrium - 2002). Ilyen gagyi szar filmet még életemben nem láttam, mélységesen felháborít hogy ilyet ki mer adni bármely filmgyár. Először is teljes egészében az 1984 film koppintása (már az is szar volt), csak itt nem gondolatrendőrség van hanem az érzelmeket irtják (hogy ne legyen több háború, amiket az érzelmek tesznek lehetővé), és a népet egy szer tartja érzelemmentesen. Arról nem kapunk beszámolót hogy így mi a manó tartja egyben a családokat (sőt, mi hozza létre őket) meg úgy egyáltalán honnan gyün az utánpótlás. Érdekes módon az érzelemmentesített szereplők 90%-a képes mosolyogni és egyéb hasonló nem túl érzelemmentes dolgokat produkálni. Ettől már úgy alapból iszonyat gagyi érzése van az embernek minden 20. másodpercben. Node amit sikerült 'lencsevégre kapnom' a film vége felé, hát az már az überlowcostság netovábbja:

[[[ Itt korábban egy kép volt, most már nincs ]]]
Emberünkben nem kicsit látványosan törik meg a kard, teccikérteni??

Genre: Action / Sci-Fi / Thriller

Tagline: In a future where freedom is outlawed outlaws will become heroes.

Plot Outline: In a fascist future where all forms of feeling are illegal, a man charged with enforcing the law rises to overthrow the system.

User Rating: 7.6/10 (15,599 votes)

Update 2005. nov. 30. 20:58: Igen, tudom, tévedtem a kardos teóriával kapcsolatban. Részletek a kommentek közt.

Haszprus

Fűrész

©   Haszprus   |   film
Saw - 2004. Szerintem túlértékelt. Unalmas. Bár okoz némi feszültséget, mégsem aggódunk igazán a főszereplőkért, pedig szerintem egy ilyen helyzetben ezt ki kéne váltania a filmnek, s mivel ez nem sikerül, ezért úgy gondolom, kudarcot vall.

Genre: Thriller / Horror / Crime

Tagline: Every piece has a puzzle.

Plot Outline: With a dead body laying between them, two men (Whannell and Elwes) wake up in the secure lair of a serial killer who's been nicknamed "Jigsaw" by the police because of his unusual calling card.

User Rating: 7.5/10 (7,541 votes)
Haszprus

Collateral - A halál záloga

©   Haszprus   |   film
Collateral - A halál záloga (Collateral - 2004). Elég izgalmas, jó szereplőkkel akikért aggódhatunk. Ajánlott megtekintésre.

Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Bruce McGill

Genre: Action / Thriller / Crime / Drama

Plot Outline: A cab driver finds himself the hostage of an engaging contract killer as he makes his rounds from hit to hit during one night in LA. He must find a way to save both himself and one last victim.

User Rating: 7.6/10 (17,355 votes)
Haszprus

Amerika kommandó: Világrendőrség

©   Haszprus   |   film
Amerika kommandó: Világrendőrség (Team America: World Police - 2004). Ok, újszerű, bábfilm, egyedi, a south park készítőitől, de amúgy ratyi, erőltetett, és nem ajánlott a megtekintése.

Genre: Action / Adventure / Comedy / Musical / Animation / War

Tagline: Putting the "F" back in Freedom.

Plot Outline: Marionette superheroes fight to end terrorism and put tired celebrities out of their misery.

User Rating: 7.4/10 (8,625 votes)
Haszprus

Batman visszatér

©   Haszprus   |   film
Batman visszatér (Batman Returns - 1992). Fura volt 20 évesen ezt megnézni. Mármint kb. másodszor. Először láttam moziban amikor bemutatták, úgy tűnik az 12 éve volt. Iszonyat gagyi. Nem is igazán értem, miféle korosztálynak készítették. Kicsiknek túl felnőttes, felnőtteknek pedig túl gyerekes és felületes. Na jó, tény hogy anno tetszett. Ez a bóhocos dolog, meg cirkuszi soundtrack, hááát…

Kiváncsi vagyok, milyen lesz a Batman begins, amit moziban idén mutatnak be, bár nemtom pontosan mikor, minden esetre emiatt néztem újra a két első batman filmet. A harmadik és negyedik epizódot nem nagyon vagyok hajlamos újra megnézni, tekintve hogy übergáz volt már elsőre is mindkettő. A Batman & Robint (schwarzenegger, mr. freeze) az rtl klubon láttam pár éve, és jól be is aludtam rajta.

Update 02:20: lecsekkoltam a Batman begins trailerét. Június 17-én lesz a premier.
Haszprus

Mátrix Forradalmak

©   Haszprus   |   film
No, megnéztem a Matrix Revolutionst a maga teljes valójában. Eddig csak részleteket láttam belőle, és nem is nagyon akartam teljes egészében megnézni, a Matrix Reloaded annyira elkedvetlenített. A Revolutions nem rossz, szerencsére az effektek elég jól elviszik a filmet a hátukon.

Genre: Action / Thriller / Sci-Fi

Tagline: Everything that has a beginning has an end.

Plot Outline: The human city of Zion defends itself against the massive invasion of the machines as Neo fights to end the war at another front while also opposing the rogue Agent Smith.

User Rating: 6.4/10 (35,881 votes)
Haszprus

Amerikai Taxi

©   Haszprus   |   film
Amerikai Taxi (Taxi - 2004). Az eredeti francia Taxi remake-je ugyebár. Nekem az eredeti nem volt a kedvencem, hát ez sem az. Van benne pár jó csaj, nomeg az üldözések jók, de ennyi. A családi háttér unalmas, az alkesz mama béna, akárcsak a hősszerelmes csávó. A comedy vonal szintén ratyi. A szerepek eltúlzottak ill. nem hitelesek. Az eredeti filmben a zene is jobb volt, ill. legalább a zene jó volt .

Queen Latifah, Jimmy Fallon, Jennifer Esposito

Genre: Action / Comedy / Thriller

Tagline: He's armed, but she's dangerous.

Plot Outline: A mouthy and feisty taxicab driver (Latifah) has hot tips for a green and inept cop (Fallon) set on solving a string of New York City bank robberies commited by a quartet of female Brazilian bank robbers.

User Rating: 3.8/10 (1,140 votes)
Haszprus

Irigy kutya

©   Haszprus   |   film
Irigy Kutya (Envy - 2004). Elég gyenge.

Ben Stiller, Jack Black, Rachel Weisz, Christopher Walken

Genre: Comedy

Tagline: Success didn't go to his head, it went to his neighbor.

Plot Outline: A man becomes increasingly jealous of his friend's newfound success.

User Rating: 4.1/10 (2,043 votes)
Haszprus

Drágám, add az életed

©   Haszprus   |   film
Drágám, add az életed (Spy Hard - 1996). Hát, akadtak benne jó poénok, de vége felé már nagyon gáz volt.

Leslie Nielsen, Nicolette Sheridan, Marcia Gay Harden, Ray Charles

Genre: Comedy / Action

Tagline: All the action. All the women. Half the intelligence.

Plot Summary: General Rancor is threatening to destroy the world with a missile he is hiding at his secret base. But to complete his goal...

User Rating: 4.5/10 (4,305 votes)
Haszprus

Macskanő

©   Haszprus   |   film
Macskanő (Catwoman - 2004).
  • Amikor a nyócvanadik olyan film készül el, hogy bizonyos akciójeleneteknél körbejárják a szereplőinket kilassítva a kamerák - ld. bullet time -, akkor az már nem annyira érdekes. De ez még nem volna baj.
  • Azonban amikor a film idejének 50%-át ez az effekt teszi ki, nos, olyankor egy lejárt effektre próbálnak helyezni egy egész filmet. Ráadásul igénytelen módon valósították meg.
  • Valamint Halle Berry bájaira. De a dolognak nem erről kellene szólnia. Nem lehet egy egész mozifilmet valakinek a testére építeni. Nem működik. Ld. Charlie's Angels. Shit.
  • Végig rnb zene. Noplíz.
  • Legyünk kicsit realisztikusabbak. Oké, ez alól Catwoman felmentést kap mert ő ugye nyilván nem lehet az, de mi a valószínűsége hogy egy vegyszer gyárban mindenféle vezetékek között elkezdenek lövöldözni egy menekülő, fegyvertelen emberre, annak ellenére hogy a csövek szépen lyukadnak ki stb?
  • Ha Sharon Stone arca márvánnyá is változott, hogy képes artikulálni, mosolyogni, stb? Megint irrealitás.
  • Nehéz nem párhuzamot vonni az első Batman film és eközött. Valaki beleesik a vegyi masszába, történik vele valami, vegyi masszát használnak a világuralomra töréshez…
Szar az egész. Persze erre fel voltam készülve.

Halle Berry, Benjamin Bratt, Sharon Stone, Lambert Wilson

Genre: Action / Crime / Fantasy

Plot Outline: A shy woman, endowed with the speed, reflexes, and senses of a cat, walks a thin line between criminal and hero, even as a detective doggedly pursues her, fascinated by both of her personas.

User Rating: 3.4/10 (5,157 votes) bottom 100: #100
Haszprus

A falu

©   Haszprus   |   film
A falu (The Village - 2004). Eleje unalmas, második fele érdekes, izgalmas. Hogy ajánlott-e? Határeset. Fene tudja.

Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, Sigourney Weaver, Brendan Gleeson

Genre: Thriller / Drama / Romance

Tagline: Run. The truce is ending.

Plot Summary: In a quiet, isolated village in olde Pennsylvania, there lies a pact between the people of the village...

User Rating: 6.5/10 (16,362 votes)
Haszprus

Kabinláz

©   Haszprus   |   film
Kabinláz (Cabin Fever - 2002). Eheheh, király kis horror Eleinte vicces a dolog, pl.

(01:42:09) (Haszprus) egyetemista csapat vakációzik az erdőben
(01:42:17) (Haszprus) - figyelj, a tegnapi nagyon gázos helyzet volt
(01:42:25) (Haszprus) - az az ember segítséget kért... mi meg FELGYÚJTOTTUK
(01:42:26) (Haszprus) ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ

(01:46:58) (Haszprus) ROFL
(01:47:11) (Haszprus) - ezt nem hiszem el... Henry-t gyújtottuk fel, basszus
(01:47:12) (Haszprus) ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ

(01:55:49) (Haszprus) - deee... otthon mondanunk kell valamit... mondjuk hogy élve elégettünk egy embert?!
(01:55:51) (Haszprus) - igen
(01:55:52) (Haszprus) - NEM!!!
(01:55:53) (Haszprus) ÍÍÍÍÍ

Aztán bedurvul, fél óra brutál parázás A film 100%-ig ajánlott egy sötét éjszakára

Genre: Horror / Thriller

Tagline: Cabin Fever... catch it.

Plot Outline: A group of people are trapped in the woods and methodically killed off by a horrifying flesh-eating virus.

User Rating: 5.2/10 (6,541 votes)
Haszprus

Amerika kedvencei

©   Haszprus   |   film
Amerika kedvencei (America's Sweethearts - 2001). Nem olyan jó, de nem is rossz. Nézhető, de nem biztos hogy ajánlott. Hm, inkább ellenjavallott.

Julia Roberts, Billy Crystal, Catherine Zeta-Jones, John Cusack, Christopher Walken (lolz0r szerepben ), Seth Green

Genre: Comedy / Romance

Tagline: A comedy about celebrity, family and other forms of insanity.

Plot Outline: A movie publicist deals with the messy public split of his movie's co-stars while keeping reporters at bay while a reclusive director holds the film's print hostage.

User Rating: 5.8/10 (10,831 votes)
Haszprus

The Clearing

©   Haszprus   |   film
The Clearing - 2004. Hihetetlen unalmas, és halál gagyi vége van. Meg ne nézzétek.

Robert Redford, Willem Dafoe

Genre: Drama / Thriller

Plot Outline: As an executive is held captive by an employee, it's up to his wife to deliver the ransom.

User Rating: 6.1/10 (1,231 votes)
Haszprus

8 mm

©   Haszprus   |   film
8 mm (8MM - 1999). Sötét krimi jó szereplőkkel. Voltaképpen ajánlható, bár nem egy kiemelkedő alkotás.

Nicolas Cage, Joaquin Phoenix, James Gandolfini, Peter Stormare

Genre: Mystery / Thriller

Tagline: You can't prepare for where the truth will take you.

Plot Outline: A private investigator is hired to discover if a "snuff film" is authentic or not.

User Rating: 5.9/10 (16,996 votes)
Haszprus

Vaklárma

©   Haszprus   |   film
Vaklárma (See No Evil, Hear No Evil - 1989). Überszar, azon kevés filmek egyike amit jobb félbehagyni, én is eképp cselekedtem.

Richard Pryor, Gene Wilder, Kevin Spacey

Genre: Comedy

Tagline: MURDER! The blind guy couldn't see it. The deaf guy couldn't hear it. Now they're both wanted for it.

Plot Outline: Dave is deaf, and Wally is blind. They witness a murder, but it was Dave that was looking at her, and Wally that was listening...

User Rating: 5.8/10 (2,954 votes)
Haszprus

Stepfordi feleségek

©   Haszprus   |   film
Stepfordi feleségek (The Stepford Wives - 2004). Hát ez mekkora film! Baromi jó! Teljesen egyedi. Majdnem elkövettem azt a hibát hogy felületes tájékozódás után ne nézzem meg, de szerencsére mégsem

Nicole Kidman, Bette Midler, Glenn Close, Christopher Walken, Jon Lovitz - ha ezek a szereplők nem garantálnak egy jó filmet, akkor nemtom mi garantálhat…

Genre: Comedy / Drama / Thriller

Plot Outline: What does it take to become a Stepford wife, a woman perfect beyond belief? Ask the Stepford husbands, who've created this high-tech terrifying little town, in a very modern comedy-thriller. (more) (view trailer)

User Rating: 5.4/10 (5,236 votes)
Haszprus

Arthur király

©   Haszprus   |   film
Arthur király (King Arthur - 2004). Ez bizony középgyenge… Megtekintése semmilyen korosztálynak nem ajánlott.

Clive Owen, Keira Knightley

Genre: Action / Adventure / Drama

Plot Outline: A demystified take on the tale of King Arthur and the Knights of the Round Table.

User Rating: 5.9/10 (8,598 votes)
Haszprus

A hihetetlen család

©   Haszprus   |   film
A hihetetlen család (The Incredibles - 2004). Eléggé vártam már rá, mert mindenhol pozitív kritikát olvastam róla: remek vígjáték stb. Ennek ellenére az első feléről nem sok jót tudok mondani, vagy legalábbis bőven alulteljesítette a várakozásaimat. Nem annyira poénos, pedig elvileg az lenne a lényege. Ellenben a főgonosz szigetét jól kidolgozták, ez tény. Ha már a kidolgozottságnál tartunk, engem zavart, hogy ennyire meseszerűek az arcok. Persze, nem lehet minden animációs filmtől elvárni, hogy Final Fantasy szintű karakterkidolgozást nyújtson, főleg hogy itt maguk a szereplők nem is hétköznapi emberek szóval kevésbé lényeges a hitelességük. Na mindegy, engem zavart eleinte a kidolgozatlanság.

No... A film második fele pedig! Hát az megarofl, überrekommendált, végre aktivizálják magukat a szuperhősök, csaknem könnyesre röhögtem magam, egészen az utolsó pillanatig hatalmas poénok voltak. Film végén ráadásként megjelenik egy újabb antiszuperhős, az Ísó, ilyen szlogennel (rofl):


Behold the Underminer!
I am always beneath you
but nothing is beneath me!

Genre: Animation / Family / Adventure / Action / Comedy / Sci-Fi

Plot Outline: A family of undercover superheroes, while trying to live the quiet suburban life, are forced into action to save the world.

User Rating: 8.3/10 (14,605 votes) top 250: #108
Haszprus

Batman

©   Haszprus   |   film
Batman (Batman - 1989). Az első részt még sosem láttam. Sajnos roppant gyenge, mai szemmel. Gotham City kidolgozottsága siralmas, a filmben számos dolog egyszerű rajz, mégpedig simán láthatóan. Jah, és a film főcímzenéje köszönt vissza ránk különféle lassításban gyorsításban és egyéb torzításokkal a film kb. összes jelenete alatt, ami engem roppantmód tud idegesíteni. Úgyhogy megtekintése manapság már nem ajánlatos.

Genre: Action / Thriller / Crime / Fantasy

Plot Outline: The Dark Knight of Gotham City begins his war on crime with his first major enemy being the clownishly homicidal Joker.

User Rating: 7.3/10 (33,678 votes)
Haszprus

Alien vs. Predator

©   Haszprus   |   film
Alien vs. Predator - A halál a ragadozó ellen (AVP: Alien Vs. Predator - 2004). Iszonyat zsír. Übertuti. Kötelezően megnézendő. Én magam szeretem az Alien filmeket, bár a 4 szerintem borzalmas lett, ugyanakkor a Predator az gagyi. Namost az AVP-től nem sok jót vártam, érdekelt hogy milyen lesz, de azt gondoltam, hogy biztos valami halál gagyi film. Tévedtem, nagyot. Roppant érdekes sztori, jól kivitelezve, tényleg remek effektek, stb.

Genre: Horror / Thriller / Action / Sci-Fi

Plot Outline: During an archaeological expedition in Antartica, a team of archaeologists and other scientists find themselves caught up in a battle between the two legends. Soon, the team realise that only one species can win.

User Rating: 5.3/10 (9,110 votes)


Predator és ember együtt menekül


Szépségideál


Klasszikus
Haszprus

Blöff

©   Haszprus   |   film
Blöff (Snatch - 2000). Másodjára látom, nem nagyon emlékeztem már rá. Érdekes film de akár jobb is lehetne, legalábbis a híre alapján.

Jason Statham, Brad Pitt, Vinnie Jones, Benicio Del Toro

Genre: Crime / Comedy

Tagline: Stealin' Stones and Breakin' Bones

Plot Outline: Unscrupulous boxing promoters, violent bookmakers, a Russian gangster, incompetent amateur robbers, and supposedly Jewish jewelers fight to track down a priceless stolen diamond.

User Rating: 7.9/10 (39,343 votes) top 250: #227
Haszprus

Kaptár 2 - Apokalipszis

©   Haszprus   |   film
Kaptár 2 - Apokalipszis (Resident Evil Apocalypse - 2004). Az általam várva várt folytatás végre megérkezett Talán az első rész jobban tetszett, viszont ennek a vége kárpótolt, mert szerintem baromi érdekes lett Highly recommended.

Milla Jovovich, Sienna Guillory

Genre: Action / Horror / Sci-Fi / Thriller

Tagline: My name is Alice and I remember everything.

Plot Outline: After an outbreak in a top-secret facility, Umbrella ponders on covering up their mistakes by releasing the deadly Nemesis to eliminate surviving STARS members in Raccoon City.

User Rating: 5.7/10 (6,215 votes)
Haszprus

Tapló télapó

©   Haszprus   |   film
Tapló télapó (Bad Santa - 2003). Zsíros, simán ajánlható.

Billy Bob Thornton, Tony Cox, Bernie Mac

Genre: Comedy / Crime

Tagline: He doesn't care if you're naughty or nice.

Plot Outline: A miserable conman and his pint size partner pose as Santa and his Little Helper, only to rob department stores on Christmas Eve but run into problems when the conman befriends a troubled kid.
Haszprus

A mai nap valahogy egész vidáman telt, sőt…

©   Haszprus   |   film bme barátok
A mai nap valahogy egész vidáman telt, sőt, talán a félév során másodszor vagy ilyesmi, beértem időre, sőt, öt perccel előbb a Analízis előadásra. A szokásosnál több emberrel beszéltem, találkoztam is némely ritkán látott ismerőseimmel, és Analízis közben mainframe-mel felidéztük a Csupasz pisztoly sorozat néhány emlékezetes jelenetét, többek közt azt, amitől már majdnem könnyesre röhögtem magam előadás alatt: Frank Drebin nyomozó abban a részben állandóan bénán parkol, s egy alkalommal a rendőrség előtt úgy hagyja el a járgányt a lejtős utcán, hogy nem húzza be a kéziféket, majd mikor a kocsi megindul mögötte, azt hiszi, hogy őt követik, előveszi a stukkert és az immáron lejtős utcán távolodó kocsira elkezd lövöldözni, mire az kigyullad és mind a négy oldalsó ablakán hatalmas légzsákok fúvódnak ki, majd mikor az utca végére ér a járgány, égve, légzsákokkal, komótosan befordul a jobbra nyíló utcába Í (Aki nem látta, nem tudja. Pótolja.)
Haszprus

Rémségek kicsiny boltja

©   Haszprus   |   film
Rémségek kicsiny boltja (Little Shop of Horrors - 1986). Óriási film. Vígjáték. Egy időben állandóan ezt néztem kaziról, de az régen volt. A zenei betétek többnyire jók, a poénok rendesen ütnek

Akik pedig az istenkirály alakításokat nyújtják: Rick Moranis (a kisebbségi komplexusos virágboltos), Steve Martin (a drogos szadista fogorvos - óriási!), John Candy (az idióta rádiós), Bill Murray (a mazochista páciens - óriási!). Női főszerepben Ellen Greene-t láthatjuk, de ő nem szór poénokat.

A film 100%-ig ajánlott, ezen napokban több havernak személyesen is megemlítettem, hogy nézzék meg


Genre: Comedy / Sci-Fi / Horror / Musical

Tagline: A Singing Plant. A Daring Hero. A Sweet Girl. A Demented Dentist.

Plot Outline: A nerdish florist finds his chance for success and romance with the help of a giant man-eating plant who demands to be fed.

User Rating: 6.4/10 (8,131 votes)
Haszprus

Az idegenvadász

©   Haszprus   |   film
Az idegenvadász (Alien Hunter - 2003). Lowcost filmről van szó, ami mellesleg egész tűrhető volt, bár lehet hogy csak azért, mert a legrosszabbra voltam felkészülve.

Csak három dolgot emelnék ki
  • A Földre érkezett bigyó - mint később kiderült, amolyan alien űrhajó - által sugárzott többszörösen titkosított üzenet az, hogy "do not open". lolz0r? Miért írta volna bele az alien a csomagba, hogy do not open, mikor ő pont úgy szabadulhat ki?
  • Nemsokkal az alien elszabadulása után a sötét, áram nélkül maradt helyen valaki bedobja az ultimate ötletet: "miért nem válunk szét?" lolz0r
  • A védelmi minisztérium le akarja nyomni a kutatócsoportot atommal mert vírusgazdák. Utána negyed perccel ilyen szöveg: "nem közölheti velük mert biztos kárt tennének a berendezésben". Igen, az atom biztos nem tenne. (A film végén végül le is nyomják rendesen )
Genre: Action / Sci-Fi / Thriller

Plot Outline: An alien black box is found in the South Pole, where a government agency is conducting botanical experiments.

User Rating: 5.0/10 (424 votes)
Haszprus

A Bourne-csapda

©   Haszprus   |   film
A Bourne-csapda (The Bourne Supremacy - 2004). Az első rész, annak is az első fele lényegesen érdekesebb volt, nem is számítottam különösebb durranásra most sem. Az első rész első felének titka, hogy érdekes, ahogy a főszereplő rájön képességeire. A második rész egy átlagnál ügyesebb fickó üldözéséről szól, elég szimpla. Nézhető.

Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles, Karl Urban, Joan Allen

Tagline: They should have left him alone.

Plot Outline: When Jason Bourne is framed for a botched CIA operation he is forced to take up his former life as a trained assassin to survive.

User Rating: 7.3/10 (12,151 votes)
Haszprus

Feketék fehéren

©   Haszprus   |   film
Feketék fehéren (White Chicks - 2004). Sok jó rész van benne, úgy ahogy nézhető...

Marlon Wayans, Shawn Wayans

Genre: Crime / Comedy

Plot Outline: Two disgraced FBI agents go way undercover in an effort to protect hotel heiresses the Wilson Sisters from a kidnapping plot.

User Rating: 4.5/10 (2,565 votes)
Haszprus

Harcosok klubja

©   Haszprus   |   film
Harcosok klubja (Fight Club - 1999). Most látom másodszor. Először egy videopartin láttam, valamikor késő éjjel ill. kora hajnalban, fáradtan, nem is igazán esett le hogy mi van, csak a legvégén. Most, hogy előre tudtam, egész más szemmel néztem. Õrült jó film, magasan ajánlott többszöri megtekintésre.

Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter

Genre: Drama / Thriller / Mystery / Crime

Tagline: Mischief. Mayhem. Soap.

Plot Outline: A man disillusioned by what his life has become encounters an exciting stranger who introduces him to a new way of life.

User Rating: 8.5/10 (98,272 votes) top 250: #41
Haszprus

Lenyúlsz vagy kinyúlsz

©   Haszprus   |   film
Lenyúlsz vagy kinyúlsz (Suckers - 1999). Hehe, jó kis film. Nem mainstream, de jó. Nem az a tipikus vígjáték, inkább valamiféle lájtos krimi/dráma, bár valóban poén belátni egy használtautó-kereskedés színfalai mögé… Megtekintésre hmmm ajánlott.

Genre: Comedy

Tagline: Whatever You Do, Don't Buy Your Next Car Without Seeing This Movie!

Plot Outline: Ever bought a used car from a dealer before? Want to know what REALLY happens behind the scenes? This movie offers some insight through the eyes of one of the dealers.

User Rating: 5.7/10 (195 votes)
Haszprus

Garfield

©   Haszprus   |   film
Garfield - 2004. Kb. negyed óra után felhagytam vele. Borzalmas. Semmi poén, illetve ami van, arról jobb hallgatni. Breckin Meyer, Jennifer Love Hewitt

Genre: Comedy / Animation / Family

Plot Outline: Jon Arbuckle buys a second pet, a dog named Odie. However, Odie is then abducted and it is up to Jon's cat, Garfield, to find and rescue the canine.

User Comments: It might be called "Garfield," but this terrible film isn't about the cat everybody loves...

User Rating: 4.7/10 (2,873 votes)
Haszprus

Terminál

©   Haszprus   |   film
Terminál (The Terminal - 2004). Vannak benne jó részek, de nagyon meg kell szenvedni érte, lassú cselekmény, unalmas.

Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones. Rendezte Steven Spielberg.

Genre: Drama / Romance / Comedy

Tagline: Life is waiting.

Plot Outline: An eastern immigrant finds himself stranded in JFK airport, and must take up temporary residence there.

User Rating: 7.0/10 (7,620 votes)
Haszprus

Jeanne d'Arc

©   Haszprus   |   film
Jeanne d'Arc - Az Orléans-i szűz (The Messenger: The Story of Joan of Arc - 1999). Nem az igazi. Viszont a végefőcím zenéje beüt, megpróbálom beszerezni, csak nemtom a címét.

Milla Jovovich, Dustin Hoffman, John Malkovich

Genre: Drama / War

Plot Outline: A young girl receives a vision that drives her to rid France of its oppressors.

User Rating: 6.2/10 (9,511 votes)
Haszprus

Brian élete

©   Haszprus   |   film
Brian élete (Life of Brian - 1979). Kultuszfilm, most néztem meg először. Nem jött be annyira, mint amennyire egy kultuszfilmnek kéne. Elavult, sok tekintetben nem állja meg a helyét, legfőképp technikailag, és ez zavaró. Úgy egyébként van jónéhány poén ami üt.

Genre: Comedy

Tagline: See the movie that's controversial, sacrilegious, and blasphemous. But if that's not playing, see The Life of Brian.

Plot Outline: Brian is born on the original Christmas, in the stable next door. He spends his life being mistaken for a messiah.

User Rating: 8.0/10 (29,707 votes) top 250: #159
Haszprus

A Passió

©   Haszprus   |   film
A Passió (The Passion of the Christ, directed by Mel Gibson). Überbrutál. És mielőtt itt valaki mély elemzést várna, inkább idézek:
nem mond semmi különöset azon kívül, hogy Jézust kegyetlen, szadista, borzalmas módon, ártatlanul ölték meg.

(Index)
Egyébként a film kurvajó, nézzétek meg Valóban elég nehéz kibírni amit a vásznon (?) láthatunk, full horror

Ja és igen, végig izgultam hogy vajon happy end lesz-e
És hadd áruljak el még valamit. Ez nem volt komoly. Ez volt a nap őrült telefonja.

(Villám Géza)
Haszprus

Battle Royale

©   Haszprus   |   film
Battle Royale - 2000. Ajánlás alapján néztem meg. Szerintem szar.

User Rating: 7.8/10 (9,374 votes)

Genre: Drama / Thriller / Action / Horror

Tagline: Could you kill your best friend?

Plot Outline: 42 high school students are forced to kill each other on an uninhabited island.

Aki meg akarja nézni az ne olvassa el róla az ICQ-n filmnézés közben írogatott kommentárjaimat:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
2. ha 40 embernek [akik ráadásul többé-kevésbé barátok] megmondod h most meghóttok ha nem ölitek meg egymást, szted komolyan nekiesnek egymásnak? lóf###t, főleg hogy van 3 napjuk. megpróbálnak elmenekülni v akármi. mindegyiknél van fegyver, simán nekimehetnek a katonáknak is. tuti h először ezzel próbálkoznának.

ez utóbbi olyannyira trivi hogy a filmben az első lövést nem is merik mutatni [mert szánalmas volna , csak úgy jön a csaj a kertben hogy már a nyakában van a nyílvessző...
Haszprus
"ez az én fegyverem, azt hittem nem igazi"

és valami kasza van a kezében
hogy lehet arról azt hinni h nem igazi? lol
Haszprus
hogyan érzi a pulzust egy olyan nyakörv ami nem is mindig ér hozzá a nyakhoz?
Haszprus
így 1.27 körül má tűrhető
WiZARD
jóvanna mindenbe beleköcc
Haszprus
leguccsó msg-emben pont azt mondtam h kezd jó lenni
(mer egyre ritkábban gyilkolnak (azok gázos részek
Haszprus
lol hackertámadás közben faszi levágja az áramot és "újraindítani"
probléma megoldva
Haszprus
gyerek beleütött a kocsi elejébe erre az felrobbant
ühümm...
WiZARD

jó film akkoris
Haszprus

Van Helsing

©   Haszprus   |   film
Van Helsing - 2004. Nyilván vannak nézetek, melyek szerint egy ilyen filmnél nem is kell az élethűséget vizsgálni. Nade bakker, jó, oké, tegyünk bele mindenféle szörnyet meg vámpírt meg mindenféle teremtményt, akikre esetleg nem érvényes semmiféle fizikai szabály, stb.

De ezzel ne járjon már az is együtt, hogy ha egy filmbeli ember nekiesik kilóhússzal a falnak, akkor minden sminkelmosódás nélkül pattan fel és megy tovább mintha mi sem történt volna… Vegyünk példát a Die Hard sorozatról melyek végeire Bruce Willis pompás kis átalakításokon esik át.

Valamint a problémák tekintélyes részét ne oldjuk már meg tervezés nélküli egybeesésekkel, pl. pont az ellenfelünkre zuhan a szörny, stb.

Összegzés: látványos, de roppant nehezen nézhető.

Hugh Jackman, Kate Beckinsale

Genre: Action / Adventure / Horror / Fantasy / Thriller

Tagline: The One Name They All Fear

Plot Outline: The notorious monster hunter is sent to Transylvania to stop Count Dracula who is using Dr. Frankenstein's research and a werewolf for some sinister purpose.

User Rating: 5.3/10 (13,226 votes)
Haszprus

Pókember 2

©   Haszprus   |   film
Pókember 2 (Spider-Man 2 - 2004). El is felejtettem leblogolni, hogy valamelyik nap megnéztem. Valszeg pénteken. Jó volt, de lehetett volna jobb is. Főleg hogy az imdb és Norby véleménye alapján sokra számítottam. Túl sok unalmas részt tartalmazott, látványban nem nyújtott igazából semmi különöset, a pókember mozgásával még mindig nem vagyok megelégedve, Tobey magánéleti problémáinak részletes taglalása kifejezetten untatott, Dr. Octopus túl irreális mindenféle tekintetben (kezdve attól, hogy mitől kezdtek gondolkodni a karjai?). Ilyen kifogáslista után kész csoda, hogy azt mondom rá, hogy jó film

A film végéből egyértelmű, hogy lesz harmadik rész. Érdeklődve várom. Csak kevesebb legyen benne az érzelmi szál.

Genre: Action / Fantasy / Sci-Fi / Thriller

Tagline: Sacrifice

Plot Outline: Peter Parker is beset with numerous personal problems while Spider-Man confronts the brilliant Dr. Otto Octavius, who has been transformed into "Doctor Octopus" (aka, "Doc Ock"), a multi-tentacled menace.

User Rating: 7.9/10 (26,946 votes) top 250: #249
Haszprus

Trója

©   Haszprus   |   film
Trója (Troy - 2004). Az első fél órát leszámítva végig rendkívül pörgős, érdekes, rendhagyó akciófilm. Kiváló!

Brad Pitt, Orlando Bloom, Diane Kruger, Julie Christie, Peter O'Toole, Brendan Gleeson, Brian Cox, Eric Bana, Sean Bean

Genre: Action / Drama / War / Adventure / Romance

Tagline: For honor

Plot Outline: An adaptation of Homer's great epic, the film follows the assault on Troy by the united Greek forces and chronicles the fates of the men involved.

User Rating: 7.0/10 (20,993 votes)
Haszprus

Super Size Me

©   Haszprus   |   élelmezés film
Megnéztem a Super Size Me-t és rendeltem egy pizzát. Kb. 3 hónapja nincs mérlegünk, sajnos nem tudom, hol járok, pedig érdekelne. (Mint emlékezetes, januárban azt tapasztaltam, hogy 1-2 hónap alatt felszedtem 8 kilót. Utána rögtön fogyóztam egyet, de nem tudom, hogy azóta hol járok, mert nem hordom azokat a ruháimat, amik felhívták a jelenségre a figyelmemet.)
Haszprus

Én, a robot

©   Haszprus   |   film
Én, a robot (I, Robot - 2004).

Nézzük csak a problémákat.

A film első percében feltűnik egy mennyezeti csillárventilátor, melynek mindössze egy karja van, tök lassan pörög, és ezekből fakadóan értelmetlen konstrukció. Persze ha gyorsan pörögne akkor szétesne feltehetően

A 3D effektek iszonyatosan rosszak, és persze rengeteg van belőlük, többek közt Will Smith autója, egy audi, mely látványosan egyszerűen csak grafika. A legborzalmasabb, amikor autós üldözést tartanak az alagútban, és a kocsi másodpercenként 5x megpördül saját tengelye körül mint valami búgócsiga. Hihető. Ezen a részen a grafika egyébként egy számítógépes játék szintjét sem éri el.

A filmet két részben néztem. Az első szakaszról a fenti véleményt alkottam, majd pár óra kihagyás után a film hátralevő 50 perce maradéktalanul tetszett. Gonosz központi számítógép, meg minden.

Will Smith, Bridget Moynahan, James Cromwell

Genre: Sci-Fi / Thriller / Action

Tagline: What will you do with yours?

Plot Outline: In the year 2035 a techno-phobic cop investigates a crime that may have been perpetrated by a robot, which leads to a larger threat to humanity.

User Rating: 6.9/10 (10,861 votes)
Haszprus

Betörő az albérlőm

©   Haszprus   |   film
Betörő az albérlőm (The Ladykillers - 2004). Kellemes meglepetés volt, igazán szórakoztató film. 100%-ig rekommendált. Tom Hanks, Irma P. Hall, Marlon Wayans

Genre: Comedy / Crime

Tagline: The greatest criminal minds of all time have finally met their match.

Plot Outline: An eccentric, if not charming Southern professor and his crew pose as a band in order to rob a casino, all under the nose of his unsuspecting landlord: a sharp old woman.

User Rating: 6.5/10 (5,186 votes)
Haszprus

Egy makulátlan elme örök ragyogása

©   Haszprus   |   film
Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind - 2004). Kissé szokatlan film, szokatlan a kamera kezelése, a színek, stb. A szokatlan helyett mondhatom azt is, hogy roppant kellemetlen. Nem igazán jött be. Az IMDB toplistában olykor találni igen kiábrándító filmeket is, ez egy azok közül, legalábbis számomra.

Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst

Genre: Comedy / Drama / Romance / Sci-Fi

Tagline: Would you erase me?

Plot Outline: A couple (Jim Carrey and Kate Winslet) undergo a procedure to erase each other from their memories when their relationship turns sour, but it is only through the process of loss that they discover what they had to begin with.

User Rating: 8.6/10 (18,562 votes) top 250: #37
Haszprus

Holnapután

©   Haszprus   |   film
Holnapután (The Day After Tomorrow - 2004). Úgy ültem neki, hogy nagyon gáz lesz, mert mindenki ezt mondja, és az összes kritika is negatív, de talán pont emiatt kellemesen csalódtam. Az első felében valóban remek látvánnyal találkozunk, pörgős, izgalmas, stb, viszont onnantól hogy a fater elindul mentőakcióra, hát, elég gázzá válik a dolog Ezzel együtt az első fele miatt bátran ajánlható.

Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Ian Holm

Genre: Action / Drama / Sci-Fi / Thriller

Tagline: Where will you be?

Plot Outline: A climatologist tries to figure out a way to save the world from abrupt global warming. He must get to his young son in New York, which is being taken over by a new ice age.

User Rating: 6.2/10 (13,074 votes)
Haszprus

A felejtés bére

©   Haszprus   |   film
A felejtés bére (Paycheck - 2003). Egy elektronikai üzletben éppen ez ment DVD-ről, gondoltam jó móka lesz, mert tetszett az alapján, amit láttam, nomeg Uma Thurman neve is megerősített ebben a hitemben. Nomeg a rendező, John Woo. De félrevezettek ezek a dolgok, mert a film gagyi, unalmas, nehezen elviselhető, és "mellesleg" marhaság.

Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Paul Giamatti

Genre: Sci-Fi / Thriller / Action

Tagline: Remember the future.

Plot Outline: What seemed like a breezy idea for an engineer to net him millions of dollars, leaves him on the run for his life and piecing together why he's being chased.

User Rating: 6.0/10 (7,303 votes)
Haszprus

Cool Túra

©   Haszprus   |   film
Cool Túra (Road Trip - 2000). Királyzsír, sokadjára nézem.

Breckin Meyer, Seann William Scott, Paulo Costanzo, DJ Qualls, Tom Green, Amy Smart

Genre: Comedy / Adventure

Tagline: The greatest college tradition of all time.

Plot Outline: Four friends (Meyer, Qualls, Scott, Costanzo) take off on an 1800 mile road trip to retrieve an illicit tape mistakenly mailed to a girl friend.

User Rating: 6.3/10 (13,533 votes)
Haszprus

Diszkópatkányok

©   Haszprus   |   film
Diszkópatkányok (A night at the Roxbury - 1998). Atomsütemény! Most néztem asszem harmadjára az elmúlt 6 évben. 100%-ig ajánlott.

Chris Kattan, Will Ferrell, Molly Shannon, Dan Hedaya, Jennifer Coolidge, Michael Clarke Duncan, Richard Grieco

Genre: Comedy

Tagline: Score!

Plot Summary: Will Ferrell and Chris Kattan play the Roxbury Guys, Steve and Doug Butabi, who want to get into the best club in town...

User Rating: 5.0/10 (4,767 votes)

Haszprus

Jött egy busz

©   Haszprus   |   film
Jött egy busz (Jött egy busz - 2002). Magyar film. Gondoltam érdekes lesz, hát valóban érdekes volt de a furcsa az talán jobb szó. Öt sztori van a filmben, melyek közül az elsőben Michelle Wild is játszik, és az jó. A Cipők: szar. A Negyedóra: érdekes. Táltosember vs. Ikarus: megasux. A 78-as Szent Johannája: ezt már nem bírtam megnézni. Az összekötő-animációk jók. A Porton részletesebb infókat és kritikákat találhattok, de nem túl pozitívak azok sem.
Haszprus

A Megtorló

©   Haszprus   |   film
A Megtorló (The Punisher - 2004). Egyszeri alkalomra simán ajánlható.

A. Russell Andrews, John Travolta, Laura Harring, Rebecca Romijn-Stamos

Genre: Action / Thriller / Crime

Plot Outline: After his wife and family are killed, G-Man Frank Castle (Jane) takes it upon himself to rid America of crime by acting as judge, jury and executioner. Based on the Marvel Comics hero.

User Rating: 6.2/10 (4,305 votes)
Haszprus

Ponyvaregény

©   Haszprus   |   film
Ponyvaregény (Pulp Fiction - 1994). Másodjára láttam. Elsőre valamikor nagyon régen. Nem egészen ilyennek emlékeztem rá. A film egy része nem jött be, más része viszont nagyon is.

John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Ving Rhames, Christopher Walken (neki egy különlegesen tréfás szerep jutott, lsd. az örökölt óra sztorija), Harvey Keitel, Steve Buscemi

Itt megjegyezném, hogy John Travolta és Samuel L. Jackson roppant hülyén néz ki a filmben, viszont Uma Thurman tökéletesen felismerhetetlen, talán csak a szája picit hasonlít a mostanihoz

Genre: Crime / Drama

Tagline: Girls like me don't make invitations like this to just anyone!

Plot Outline: The stories of two mob hit men, a boxer and a pair of diner bandits intertwine in four tales of violence and redemption.

User Rating: 8.7/10 (111,361 votes) top 250: #16
Haszprus

Éjszakai élet, átállási nehézségek

©   Haszprus   |   life film fáradtság
Most nem feküdtem le, hanem megnéztem a Ponyvaregényt. Tegnap valami 19:xx-kor keltem, úgyhogy azt hiszem, megpróbálok ma estig fennmaradni. Ha legalább 20-ig sikerül, akkor már jó úton vagyok az átállás felé. Ehhez mindenek előtt kávéra lesz szükségem.

Azt hiszem, olvasóim között igen kis számban akadhatnak olyanok, akik nyáron teljesen éjszakai életre állnak át, ígyhát el kell mondjam, hogy egy átéjszakázott nyár után akár 2 hetet is igénybevehet, amíg az ember képes visszaállni a normál kerékvágásba. Ez úgy zajlik, hogy nappal suli, és délután hazaérkezés után bealvás, este vagy éjjel 1-kor felébredés, stb, és össze-vissza változik hogy mikor kel, mikor fekszik, vagy hogy egyáltalán alszik-e valamely napon.

Szerencsére én most nem az egész nyaramat éjszakáztam át, és már jónéhány éve tapasztalom, hogy mik az átállás nehézségei. Ha szerencsém van, akkor nem fogok 2 hétig nyüglődni vele, de ha mégis, még mindig csak 13-án van az első tanítási napom. Az pedig 1 nap híján még két hét.
Haszprus

Ideglelés 2

©   Haszprus   |   film
Blair Witch - Ideglelés 2. (Book of Shadows: Blair Witch 2 - 2000). Jobb, mint amilyenre számítottam. Úgy indultam neki, hogy baromi sz#r lesz, de nem volt az.

Kim Director, Jeffrey Donovan, Erica Leerhsen

Genre: Horror

Tagline: you can't go forward until you go back... the blair witch experience more terrifying than ever

Plot Outline: College students at a Boston college become fascinated by the events of the three missing filmmakers in Maryland, so they decide to go into the same woods and find out what really happened.

User Rating: 4.2/10 (5,599 votes)
Haszprus

Ripley és a maffiózók

©   Haszprus   |   film
Ripley és a maffiózók (Ripley's Game - 2002). A borzalmas magyar cím (mely szerencsére csak a film kezdetén vágott fejbe) ellenére ez egy egész tűrhető film, annak ellenére, hogy John Malkovich sem éppen tartozik a kedvenc színészeim közé.

John Malkovich, Dougray Scott, Ray Winstone

Genre: Drama / Thriller

Tagline: Older. Wiser. More talented.

Plot Outline: Tom Ripley persuades a man to commit a murder for a large sum of money. The situation goes out of control, and that man must escape trouble.

User Rating: 6.7/10 (1,765 votes)
Haszprus

Kill Bill vol. 1 képek

©   Haszprus   |   film
Kill Bill vol. 1 rulez, végig iszonyat jó, látványos, pörgős, ahol meg nem pörgős, ott csak simán jó Atmoszférája van. Egyedül a legelső összecsapás a néger csajjal nem tetszik. Kedvencem viszont a láncos jelenet.

Haszprus

Kill Bill 1 hamarosan - ismétlés a tudás anyja

©   Haszprus   |   film
Kill Bill 2 meghozta a kedvem az első részhez, úgyhogy most azt nézem, harmadjára. Holnap pedig talán rávetem magam a Ponyvaregényre, másodjára.



Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Daryl Hannah, David Carradine, Michael Madsen, Julie Dreyfus, Chiaki Kuriyama, Sonny Chiba

Genre: Action / Crime / Thriller

Tagline: In the year 2003, Uma Thurman will kill Bill

Plot Outline: A female assassin attacked on her wedding day by her group leader, Bill, wakes up from a coma and seeks revenge.

User Rating: 8.4/10 (46,830 votes) top 250: #61
Haszprus

Minden héten háború

©   Haszprus   |   film
Minden héten háború (Any Given Sunday - 1999). Jó film, rekommendálható, ha nincs más...

Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx

Genre: Drama

Tagline: Life is a contact sport.

Plot Outline: "Any Given Sunday" is a behind the scenes look at the life and death struggles of modern day gladiators and those who lead them.

User Rating: 6.4/10 (16,623 votes)
Haszprus

Fórumos eszmefuttatás a rasszizmusról

©   Haszprus   |   life film
OMFG LOLZ0R!!!!!!!1111!!!1 IMDB-n nézegetem Garfield - The Movie fórumot, és ilyet látok:
[by - setht_1] Anyone notice that Garfield has black stripes, but his owner is white? Makes you think.
[by - The_Evil_Penguin] And that's racist.....how?
[by - setht_1] The stripes are black, the owner of the cat is white. It doesn't take a genius to see the implications.
[by - TedLikesRocks] Dude, I get it so much. I was thinking the same thing with Superman, I mean...it's a white guy with black hair. And he's probably only afraid of kryptonite for one logical reason...it begins with a k. Add three doses and that's some deadly sh*t for Superman. And the big S on his shirt OBVIOUSLY stands for slavery. And if they make another movie, they probably won't let Christopher Reeve be Superman, so they're friggin' racist against cripples, too. Man, what is wrong with the world?
szakadtam a röhögéstől
Haszprus

Kill Bill vol. 2

©   Haszprus   |   film
Kill Bill: Vol. 2 (2004) Kicsit más mint az első. Alapból elvileg dögunalom kéne legyen ez a fajta film, és mégis érdekes. Kifejezetten ajánlható, eltárolandó cucc. A végefőcímet pedig remekül összevágták. Mondjuk az 1-ben sokkal érdekesebb harcokat láthattunk.

Genre: Action / Thriller / Drama / Romance

Tagline: Revenge is a dish best served cold.

Plot Outline: The Bride continues her vengeance quest against her ex-boss, Bill, and his associates.

User Rating: 8.2/10 (25,666 votes) top 250: #119
Haszprus

Spinédzserek

©   Haszprus   |   film
Spinédzserek (Clueless - 1995). Valahol a jó és a középgyenge között. Elfogadható, azt mondanám.

Alicia Silverstone, Brittany Murphy, Dan Hedaya, Breckin Meyer

Genre: Comedy

Tagline: Sex. Clothes. Popularity. Is there a problem here?

Plot Outline: Jane Austen's Emma meets Beverley Hills 90210 in US West Coast teen lifestyle parody.

User Rating: 6.7/10 (14,717 votes)

Haszprus

A fülke

©   Haszprus   |   film
Phone Booth - 2002. A fülke. Nagyon tutirulez kis film, most néztem meg másodszor. Izgalmas pedig végig egy telefonfülkében és annak szűk környezetében zajlik Elég egyedi ötlet.

Colin Farrell

Genre: Thriller

Tagline: Your life is on the line.

Plot Outline: Stuart Shepard finds himself trapped in a phone booth, pinned down by an extortionist's sniper rifle.

User Rating: 7.3/10 (16,424 votes)

Haszprus

The Girl Next Door

©   Haszprus   |   film
The Girl Next Door - 2004. Loller kis film, nézzétek meg

Emile Hirsch, Elisha Cuthbert, Timothy Olyphant

Genre: Comedy / Romance

Tagline: Matt never saw her coming... but all his friends had!

Plot Outline: A teenager's dreams come true when a former porn star moves in next door and they fall in love.

User Rating: 6.8/10 (3,741 votes)
Haszprus

Zavaros vizeken

©   Haszprus   |   film
Zavaros vizeken (A Civil Action - 1998). Egy újabb tárgyalóteremben zajló film, bírom az ilyeneket, ez is jó volt. (A kategóriában ajánlott filmek még: Erin Brockovich - Zűrös természet; Runaway Jury - Az ítélet eladó.)

John Travolta, Robert Duvall, Tony Shalhoub, William H. Macy, James Gandolfini (maffiózók power)

Genre: Drama

Tagline: Justice has its price.

Plot Outline: The families of children who died sue two companies for dumping toxic waste: a tort so expensive to prove, the case could bankrupt their lawyer.

User Rating: 6.4/10 (6,005 votes)

Képet sajna most nemtok feltenni a fájlfeltöltés szünetelése miatt.
Haszprus

A kód neve: Merkúr

©   Haszprus   |   film
A kód neve: Merkúr (Mercury Rising - 1998). Középgyenge. Bár az első egy óra nagyon tetszett, de lehet hogy csak azért, mert pár nap híján már egy hónapja nem néztem filmet. Igaz, Ausztriában megnéztem németül egy Simpsons részt és az anyacsavarnak valami ottani verzióját, meg még egy big brotherbe is volt alkalmam belepillantani (legnagyobb sajnálatomra)

Bruce Willis, Alec Baldwin

Genre: Action / Drama / Thriller

Tagline: Someone knows too much.

Plot Summary: Bruce Willis is an outcast FBI agent who is assigned to protect a 9 year old autistic boy who is the...

User Rating: 5.6/10 (7,005 votes)
Haszprus

Ocean's Eleven

©   Haszprus   |   film
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven - 2001). Király kis filmecske, végre. Rekommendált.

George Clooney, Bernie Mac, Brad Pitt, Elliott Gould, Scott Caan, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Roberts, Don Cheadle

Genre: Comedy / Thriller / Crime

Tagline: Are You In Or Out?

Plot Outline: Danny Ocean and his ten accomplices plan to rob three Las Vegas casinos simultaneously.

User Rating: 7.5/10 (34,329 votes)

Haszprus

Vadiúj vadnyugat (Wild Wild West - 1999)

©   Haszprus   |   film
Vadiúj vadnyugat (Wild Wild West - 1999). Unalmas, fárasztó baromság.

Will Smith, Kevin Kline

Genre: Action / Western / Comedy / Sci-Fi

Tagline: It's a whole new west. July '99.

Plot Outline: The two best hired guns in the West must save President Grant from the clutches of a 19th century inventor-villain.

User Rating: 4.0/10 (15,921 votes)
Haszprus

Az ördögűző

©   Haszprus   |   film
Az ördögűző (The Exorcist - 1973) - rendezői változat. Szar. A mai igényeknek imho nem felel meg. Unalmas, gagyi, és szörnyűek ezek a korabeli frizurák Leginkább ezt nem bírom a régi filmekben. A színészgárda nagyrészt kihalt persze, de akinek ma van még némi jelentősége: Ellen Burstyn, Max von Sydow.

Genre: Horror / Thriller

Tagline: Something beyond comprehension is happening to a little girl on this street, in this house. A man has been called for as a last resort to try and save her. That man is The Exorcist.

Plot Outline: A 12 year old girl is possessed by the devil and her only hope is an exorcism.

User Rating: 7.9/10 (27,649 votes) top 250: #192
Haszprus

A nap könnyei

©   Haszprus   |   film
A nap könnyei (Tears Of The Sun - 2003). Nézhető, bár nem szeretem ezt a műfajt. Inkább a háborús filmek kedvelőinek ajánlom.

Genre: Drama / Action / Thriller

Bruce Willis, Monica Bellucci

Tagline: He was trained to follow orders. He became a hero by defying them.

Plot Outline: Bruce Willis plays a Special-Ops commander who leads his team into the jungle of Nigeria to rescue a doctor played by Monica Belluci who will only go with them if they agree to rescue 70 refugees too.

User Rating: 6.3/10 (6,234 votes)
Haszprus

Rossz társaság (Bad Company - 2002). Gyenge, bá…

©   Haszprus   |   film
Rossz társaság (Bad Company - 2002). Gyenge, bár nagyon álmosan néztem, a végére be is aludtam (felébredés után azért megnéztem).

Anthony Hopkins, Chris Rock

Genre: Action / Comedy / Thriller

Tagline: Two Mismatched Partners. One Messed Up Case!

Plot Outline: When a Harvard-educated CIA agent is killed during an operation, the secret agency recruits his twin brother (Chris Rock).

User Rating: 5.4/10 (4,826 votes)
Haszprus

Ideglelés - Blair Witch Project

©   Haszprus   |   film
Ideglelés (The Blair Witch Project - 1999). Tudtam, hogy nagyon szar lesz, úgyhogy csalódás az nem ért, max egy kicsit pozitív irányban. A vége - utolsó 2 perc - tényleg jó lett.

Genre: Horror / Thriller / Mystery

Plot Outline: In October of 1994, three student film makers disappeared in the woods near Burkittesville, Maryland. One year later, their footage was found.

User Rating: 6.0/10 (34,548 votes)
Haszprus

A holtak útja (Bringing Out the Dead - 1999). Az…

©   Haszprus   |   film
A holtak útja (Bringing Out the Dead - 1999). Az nem biztos hogy jó, de minden esetre kellően érdekes film volt. Határeset.

Nicolas Cage

Genre: Drama

Tagline: Any call can be murder, any stop can be suicide, any night can be the last. And you thought your job was hell?

Plot Outline: The story of 48 hours in the life of a burnt out paramedic who is haunted by the memories of people he could not save.

User Rating: 6.7/10 (11,919 votes)
Haszprus

Happy Gilmore

©   Haszprus   |   film
Happy Gilmore (Happy Gilmore - 1996). Középgyenge. Nem ajánlott.

Adam Sandler

Genre: Comedy

Tagline: He doesn't play golf... he destroys it.

Plot Outline: A rejected hockey player puts his skills to the golf course to save his grandmother's house.

User Rating: 6.7/10 (14,646 votes)
A tábornok lánya (The General's Daughter - 1999). Nézhető, de semmi különös.

John Travolta, Madeleine Stowe, James Cromwell, James Woods

Genre: Drama / Mystery / Thriller

Tagline: Go behind the lies.

Plot Outline: When the daughter of a well-known and well-respected base commander is raped and murdered, an undercover detective is summoned to look into the matter and finds a slew of cover-ups at West Point.

User Rating: 6.1/10 (9,608 votes)
Haszprus

Adaptáció (Adaptation - 2002. Kapott jónéhány…

©   Haszprus   |   film
Adaptáció (Adaptation - 2002. Kapott jónéhány díjat, valamint imdb top250, mindez nem véletlenül, mert ez egy jó film, főleg a vége. Tréfás.

Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Brian Cox, Maggie Gyllenhaal

Hogy miért listázom a mellékszereplőket is? Csak. Így tetszik. Ismerkedem velük

Genre: Comedy / Drama

Tagline: Charlie Kaufman writes the way he lives... With Great Difficulty. His Twin Brother Donald Lives the way he writes... with foolish abandon. Susan writes about life... But can't live it. John's life is a book... Waiting to be adapted. One story... Four Lives... A million ways it can end.

Plot Outline: A lovelorn screenwriter turns to his less talented twin brother for help when his efforts to adapt a non-fiction book go nowhere.

User Rating: 7.9/10 (18,383 votes) top 250: #217
Haszprus

Szükségállapot (The Siege - 1998). Nem rossz. …

©   Haszprus   |   film
Szükségállapot (The Siege - 1998). Nem rossz.

Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis

Genre: Action / Thriller / Drama

Tagline: On November 6th our freedom is history

Plot Outline: The secret US abduction of a suspected terrorist leads to a wave of terrorist attacks in New York that lead to the declaration of martial law.

User Rating: 5.9/10 (8,067 votes)
Haszprus

Igazából szerelem (Love Actually - 2003). Hah. ó…

©   Haszprus   |   film
Igazából szerelem (Love Actually - 2003). Hah. Óriási, nagyon jópofa film. Mellesleg sztárparádé, egészen apró szerepekben tűnnek fel meglehetősen ismert arcok

Hugh Grant, Liam Neeson, Billy Bob Thornton, Alan Rickman, Laura Linney, Rowan Atkinson, Claudia Schiffer, Shannon Elizabeth, Denise Richards, Sienna Guillory, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Martine McCutcheon

Genre: Comedy / Romance / Drama

Plot Outline: Follows the lives of eight very different couples in dealing with their love lives in various loosely and interrelated tales all set during a frantic month before Christmas in London, England.

User Rating: 7.7/10 (13,236 votes)

100%-ig rekommendált.
Haszprus

Segítség, apa lettem (The Family Man - 2000)

©   Haszprus   |   film
Segítség, apa lettem (The Family Man - 2000). Szódával elmegy. Bevallom, a kőgazdag jelenetek jobban bejönnek, mint a nyálas családi bódottág.

Genre: Comedy / Fantasy / Drama / Romance

Tagline: What if...

Plot Outline: A fast-lane investment broker, offered the opportunity to see how the other half lives, wakes up to find that his sports car and girlfriend have become a mini-van and wife.

User Rating: 6.5/10 (9,159 votes)
Haszprus

Ha eljön Joe Black

©   Haszprus   |   film
Ha eljön Joe Black (Meet Joe Black). A halál testet ölt és megtanulja, milyen embernek lenni. Meglehetősen jó film, bár Anthony Hopkins magyar hangja übergáz imho.

Brad Pitt, Anthony Hopkins, Claire Forlani, Marcia Gay Harden, Jeffrey Tambor

Genre: Fantasy / Mystery / Romance / Drama

Tagline: No one can die - while he loves!

Plot Outline: A media mogul acts as a guide to Death, who takes the form of a young man to learn about life on Earth and in the process, fall in love with his guide's daughter.

User Rating: 6.5/10 (13,497 votes)
Haszprus

Visszavágó (Payback - 1999). Nézhető, de…

©   Haszprus   |   film
Visszavágó (Payback - 1999). Nézhető, de semmi különös.

Mel Gibson, Gregg Henry, Maria Bello, David Paymer, Lucy Liu, Kris Kristofferson

Genre: Crime / Thriller / Drama

Tagline: Get ready to root for the bad guy.

Plot Outline: Porter is shot by his wife and best friend and is left to die. When he survives he plots revenge.

User Rating: 6.8/10 (15,282 votes)
Haszprus

Shrek 2

©   Haszprus   |   buli film
Meg kell mondjam, tegnap nem voltam a helyzet magaslatán, kicsit megviselt a kedd esti italozgatás, mert nem edzettem ilyen téren már kőkemény fél éve, és nem vettem figyelembe ezt a tényezőt.

Most teljesen jól vagyok.

Úgy rémlik, mintha valami filmet nem blogoltam volna le, de már nem tudom, mi volt az. Minden esetre, ami tuti, hogy megnéztem a Shrek 2-t tegnap este (magyar szinkronnal). A várakozásaimon alul maradt ugyan, de azért nem rossz, első fél óra nem jött be, aztán nemtom talán ráhangolódtam, vagy a Csizmás Pandúr megjelenése javított a helyzeten. Természetesen ajánlható film.

Genre: Adventure / Animation / Family / Comedy / Fantasy

Plot Outline: Princess Fiona's parents invite her and Shrek to dinner to celebrate her marriage. If only they knew the newlyweds were both ogres.

User Rating: 7.7/10 (9,631 votes)
Haszprus

Tavasz, nyár, ősz, tél… és ismét tavasz

©   Haszprus   |   film
Tavasz, nyár, ősz, tél… és ismét tavasz (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring - Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom - 2003). Nem volt türelmem végig nézni. A tavaszt láttam, és még az utolsó pár percet, valamint belepörgettem hogy mi volt közben. Nézhetetlen, iszonyat unalom.

Genre: Drama

Plot Outline: The life of a Buddhist monk from when he was a child taken in by the temple to his last days as an old man.

User Comments: A Beautiful Modern Fable

User Rating: 8.2/10 (867 votes)
Haszprus

A kölyök (The Kid). Az első 40 perc nagyon…

©   Haszprus   |   film
A kölyök (The Kid). Az első 40 perc nagyon loller, a hátralevő rész nemtom, talán inkább dráma jellegű mint vígjáték, de megvallom nektek, hogy eléggé álmosan néztem Ajánlom megtekintésre.

Bruce Willis, Spencer Breslin

Genre: Comedy / Drama

Tagline: Nobody ever grows up quite like they imagined.

Plot Outline: An unhappy and unliked image consultant gets a second shot at life when a nine year old version of himself, mysteriously appears.

User Rating: 6.1/10 (4,446 votes)
Haszprus

Hellboy (Hellboy - 2004). Talán azoknak ajánlom…

©   Haszprus   |   film
Hellboy (Hellboy - 2004). Talán azoknak ajánlom, akiknek az X-men bejött. Amúgy határeset.

John Hurt, Selma Blair, Jeffrey Tambor, Ron Perlman.

Genre: Adventure / Horror / Sci-Fi / Action

Tagline: Give Evil Hell

Plot Outline: A demon, raised from infancy after being conjured by and rescued from the Nazis, grows up to become a defender against the forces of darkness.

User Rating: 6.8/10 (5,292 votes)
Haszprus

Túl közeli rokon (Stuck On You). Relatíve…

©   Haszprus   |   film
Túl közeli rokon (Stuck On You). Relatíve egyedi ötletekkel rendelkező vígjáték, nézhető, itt-ott nevetni is lehet rajta. Bár nem a vígjátékok királya.

Matt Damon, Greg Kinnear, Eva Mendes, Cher

Genre: Comedy

Tagline: Brothers stick together

Plot Outline: Conjoined twins from Martha's Vineyard move to Los Angeles so that one of them can pursue an acting career.

User Rating: 6.1/10 (3,527 votes)
Haszprus

Az ítélet eladó (Runaway Jury - 2003). Ez a…

©   Haszprus   |   film
Az ítélet eladó (Runaway Jury - 2003). Ez a film egy sztárparádé. Nemcsak azért mert mind a négy főszereplő igencsak jó név a filmszakmában (John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz), hanem azért is, mert egész aprócska szerepekben is felismertem egy csomó embert más filmekből Megtekintése 100%-ig javasolható.

Genre: Drama / Thriller

Tagline: Trials are too important to be decided by juries.

Plot Outline: A juror on the inside, and a woman on the outside manipulate a court trial involving a major gun manufacturer.

User Rating: 7.0/10 (6,358 votes)
Haszprus

Elveszett jelentés (Lost in translation). 2003

©   Haszprus   |   film
Elveszett jelentés (Lost in translation). 2003. Bill Murraytől nem vártam fergeteges vígjátékot, de azért némileg több vidámságnak örültem volna. Hát nemtom, mondhatjuk talán hogy ratyigagyi volt, leszámítva azt, hogy Tokyoba nyerhetünk a film által egy kis betekintést. Viszont ez ma a második imdb top250-es film, amiről el nem tudom képzelni, hogy vajon mi tette azzá.

Scarlett Johansson, Bill Murray

Genre: Drama / Comedy

Tagline: Everyone wants to be found.

Plot Outline: Two Americans meet and spend a wonderful week in Tokyo.

User Rating: 8.0/10 (26,280 votes) top 250: #152
Haszprus

12 majom

©   Haszprus   |   film
12 majom (12 Monkeys). Nos azt gondoltam hogy egy Bruce Willis film csak nem lehet olyan szar, meg aztán Brad Pitt is benne van, bár nekem nem mondhatni hogy kedvencem (inkább ellenkezőleg). Na mindegy, a lényeg, hogy ez übergáz, egyszerűen marhaság az egész. Alapból utálom azokat a filmeket, amik dilinyósokról szólnak (merhogy itt Brad Pitt egy dilist alakít), továbbá az 1984 c. film se jött be, mégpedig a látványvilága miatt. Ez eléggé hasonlít. Gépek a jövőben, vallatás, mocsok, diktatúra, meg ilyesmi. Szar. Nem jól oldották meg. Egyszerűen sejtelmem sincs, hogy mit keres ez a film az imdb top250-ben.

Genre: Drama / Thriller / Sci-Fi

Tagline: The future is history.

Plot Outline: A convict, sent back in time to stop a devastating plague, is sent too far back and is hospitalized as insane.

User Rating: 7.9/10 (52,653 votes) top 250: #200

Haszprus

Háhááát! ó“RIÍSI! Nagyon jó! A Hideghegy (Co…

©   Haszprus   |   film
Háhááát! ÓRIÍSI! Nagyon jó! A Hideghegy (Cold Mountain - 2003) egy igen jó film, remek szereplőkkel, melyek közül kiemelném Renée Zellwegert, aki egy tajparasztot alakít a filmben, vidéki kiejtéssel, meg ami kell. És nagyon jól, hihetetlenül! Ez a csaj szerepelt az Én és én meg az Irénben (Me, Myself & Irene) Jim Carrey oldalán, és szerintem senki meg nem mondaná róla hogy ilyen szerepet is tud játszani Nem hiába kapott is érte egy Golden Globe díjat és egy Oscart is, legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A filmet 100%-ig ajánlom, mert egyrészt jó, másrészt nézzétek meg Renée Zellwegert amint tajparasztot alakít Í

A filmben feltűnő arcok: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Natalie Portman, Giovanni Ribisi, Donald Sutherland

Genre: Drama / War / Romance

Tagline: Find Your Way Home

Plot Outline: In the waning days of the American Civil War, a wounded soldier (Law) embarks on a perilous journey back home to Cold Mountain, North Carolina to reunite with his sweetheart (Kidman). Based on the novel by Charles Frazier.

User Rating: 7.3/10 (7,897 votes)
Haszprus

Micsoda nő! (Pretty woman). 1990. Bátran…

©   Haszprus   |   film
Micsoda nő! (Pretty woman). 1990. Bátran javasolható jóhangulatú klubdélután film.

Richard Gere, Julia Roberts.

Genre: Comedy / Romance

Tagline: She walked off the street, into his life and stole his heart.

Plot Outline: A man in a legal but hurtful business needs an escort for some social events, and hires a beautiful prostitute he meets... only to fall in love.

User Rating: 6.6/10 (19,552 votes)
Haszprus

Lépéselőny (Confidence). 2003. Ítverések, és…

©   Haszprus   |   film
Lépéselőny (Confidence). 2003. Ítverések, és csavarások a sztorin, erről szól ez a 97 perc. Rövid, de unalmas. Részben kiszámítható, részben gagyi. Legkevésbé sem ajánlható.

Edward Burns, Rachel Weisz, Paul Giamatti, Dustin Hoffman

Genre: Crime / Drama

Tagline: It's not about the money. It's about the money.

Plot Outline: Jake Vig (Burns) is a consummate grifter about to pull his biggest con yet, one set to avenge his friend's murder. But his last scam backfired, leaving him indebted to a mob boss (Hoffman) and his enforcer.

User Rating: 6.8/10 (4,216 votes)
Haszprus

Stephen King-feldolgozások

©   Haszprus   |   film
Stephen King… Nos, tartsátok távol magatokat a műveire épülő filmektől. Mert szar lesz belőlük. Ott kezdődött a dolog, hogy valamikor 2000 tájékán egy videopartin haverokkal kikölcsönöztünk pár filmet, többek között valami Kukorica gyermekei nevű szart. Ez egy több részt megélt film, az imdb plot summary-k alapján valószínűleg az ötödik részt láthattuk (egy jellemző adat: User Rating: 3.5/10 (304 votes)). Az egész Kukorica gyermekei sorozat (6 rész) 3 ill. 2 körüli átlaggal rendelkezik. Szóval van ez a szerencsétlen csávó, akinek megfilmesítik sokmindenét, de csupa szar lesz belőle, bármikor meglátom a nevét egy filmen, rosszat sejtek.

Nem tudtam, hogy a Johnny Depp főszereplésével készült Titkos ablak (Secret Window) szintén az ő munkásságának végterméke, legalábbis amíg nem láttam a nevét kiírva. No, onnantól bennem volt a gyanú, ám egy órán át egész nézhető volt a film. De a vége felé őrületbe csapott át, megasux, etc.

Konkrétumokat sosem írok filmekkel kapcsolatban, nem szeretem ha valaki lelövi a poénokat. Most sem teszem. Lényeg, hogy gáz. És a befejezés? Milyen már?! Igénytelen. Jó, elmondom. Az a zárójelenet hogy a főhőst makróban veszik kb. 5 centiről és az egész vásznat az lepi el, amint a főhös beleharap egy kukoricacsőbe. Gratulálok, nagyon hatásos kép, bekaksiztam a félelemtől.

A filmet nem tudom ajánlani, mert gáz.

Secret Window (2004)
Genre: Drama / Thriller / Horror
Tagline: Some windows should never be opened.
Plot Outline: A writer is accused for plagiarism by a strange man, who then starts haunting him for justice.
User Rating: 6.2/10 (5,397 votes)

Egy megjegyzést mégis kell tennem. Az ő nevéhez fűződik a Halálsoron (The Green Mile) is. Az pedig eléggé ajánlható film, sőt (User Rating: 8.1/10 (48,506 votes) top 250: #130).
Haszprus

Lebegés (Levity). 2003. Nem éppen nagy durraná…

©   Haszprus   |   film
Lebegés (Levity). 2003.

Nem éppen nagy durranás, nézhető, de… csak ha elfogyott már mit nézni Alapvetően unalmas.

Billy Bob Thornton, Morgan Freeman.
Genre: Drama
Plot Summary: Thornton stars as a man who is free after serving 19 years for killing a teenager during an attempted robbery...
User Rating: 6.3/10 (872 votes)

Update 00:44: asszem ezentúl beidézem a plot summary-t is.
Haszprus

A kör

©   Haszprus   |   film
A kör (The Ring). 2002.

Genre: Drama / Horror / Mystery / Thriller
User Rating: 7.4/10 (22,612 votes)

Ha minden igaz, akkor idén lesz Ring 2. Remélem jó lesz. A kör jó horror, bátran ajánlom bárkinek
Haszprus

Az arcnélküli ember

©   Haszprus   |   film
Az arcnélküli ember (The man without a face). 1993. Überjó ez is.

Mel Gibson, Nick Stahl, Fay Masterson, Geoffrey Lewis

Nick Stahl az az arc, aki 10 évvel később a Terminator 3-ban játssza John Connort, bár erre csak az imdb alapján jöttem rá

Genre: Drama
User Rating: 6.4/10 (4,241 votes)
Haszprus

Titokzatos folyó (Mystic River). 2003. A Port…

©   Haszprus   |   film
Titokzatos folyó (Mystic River). 2003. A Port szerint kapott egy rakás Golden Globe & Oscar jelölést, valamint 2 GG & Oscar díjat. Szerintem ennyire azért nem jó. Nagyon vontatott, bár feszült. Viszont nekem nem jött be.

Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne
Genre: Drama / Crime
User Rating: 8.1/10 (15,144 votes) top 250: #122
Haszprus

Váltságdíj

©   Haszprus   |   film
Váltságdíj (Ransom). Egy újabb Mel Gibson filmmel volt dolgom, ezúttal az 1996-os Váltságdíjjal. Remek. Izgalmas. Feszült. Mindvégig. Egyre jobban. Úgyhogy a végére totál kész lettem. 100%-ig rekommendált.

Benne: Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise, Delroy Lindo, Lili Taylor.
Genre: Action / Drama / Thriller
User Rating: 6.6/10 (15,240 votes)
Haszprus

Eurotrip megnézve, törölve

©   Haszprus   |   film
Eurotrip megnézve, törölve. Nagyon primkó film volt, igazából néhol fájt is nézni, de azért akadt benne 1-2 igen jó poén.

Összességében nem merném rekommendálni.

Genre: Comedy
User Rating: 5.9/10 (2,591 votes)

Update 14:28: egyébként előszedtem ma Az Ítok c. filmet is (The Haunting) - Lili Taylor, Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson. Ez azért nem rossz, bár 1999-ben még simán elvitték a technikai bravúrok, melyek felett mára tán már eljárt az idő.
Haszprus

Háháááá, óriási! Most néztem meg a…

©   Haszprus   |   film
Háháááá, óriási! Most néztem meg a hatodik érzéket (The sixth sense). Úgy emlékeztem, hogy én ezt régebben már láttam, de ezek szerint csak a film közepe felé egy minimális részletet, mert az első 45 percből nem rémlett pl. semmi És a végére egy óriási meglepetéssel szolgált, úgyhogy... az legalább király volt. Amúgy eléggé vontatottan adták elő a sztorit, Bruce Willisnek pedig ez a szomorú összevont szemöldök nem áll jól.

Genre: Drama / Mystery / Thriller
User Rating: 8.2/10 (81,308 votes) top 250: #93
Haszprus

A hetedik

©   Haszprus   |   film
A hetedik. Se7en. Azt hittem jó lesz, de úgy tűnik túl sokat vártam tőle. A dagi gyilkossága és az egy évig kínzott fogoly érdekes volt, a többi kevésbé, maga a film pedig vontatott és unalmas volt. A végére szánt sokkolás pedig nem ütött be.

Genre: Thriller / Drama / Mystery / Crime
User Rating: 8.4/10 (72,145 votes) top 250: #55
Cast: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow
Haszprus

Elmúlt napokban következő filmeket tekintettem…

©   Haszprus   |   film
Elmúlt napokban következő filmeket tekintettem meg:

Big Fish
Öregapó meséi a saját életéről, kicsit másként, kiszínezve, távol a valóságtól, de legalább érdekesen. Vége megható, etc.
IMDB szerint User Rating: 8.0/10 (16,348 votes) top 250: #206, hát szerintem azért ennyire nem jó, biztos hogy nem nézném újra.
Genre: Drama / Fantasy / Comedy / Adventure

50 First Dates
Adam Sandler, Drew Berrymore, Rob Schneider gondoskodik a szórakozásról. Én általában nem szeretem Adam Sandler alkotásait de ez most jól sikerült, bátran ajánlom mindenkinek.
User Rating: 6.8/10 (4,381 votes)
Genre: Comedy / Romance

Gosford Park
A grófok mulatozásába és házuk bonyolult szolgai ellátásába nyerhetünk betekintést. Probléma csupán annyi a filmmel, hogy valamiféle csavart és hosszas nyomozást várnánk a benne beígért haláleset kapcsán, azonban erre csak a film legvégén kerül sor, a csavart csak mintegy megemlítésként láthatjuk, nem fordít a film sztoriján semmit, nem helyezi új meglátásba a dolgokat.
User Rating: 7.3/10 (13,796 votes), de ismét azt kell mondjam hogy szerintem tévedés. Elképzelhetőnek tartom, hogy a népeket pusztán az fogta meg ebben a filmben, hogy láthattuk a szolgák és uraik kapcsolatát, de ha valaki nézte anno a "Csengetett, Mylord?" sorozatot, akkor semmiben nem mutat újat.
Genre: Comedy / Crime / Mystery / Drama

Starsky & Hutch
Ben Stiller & Owen Wilson a főszerepben, tőlük eddig középjó vígjátékokat láttam, ezúttal talán jobb volt mint középjó, egészen rekommendálható, annak ellenére hogy nem ismerem a sorozatot aminek ötlete nyomán most a filmet készítették.
User Rating: 6.3/10 (5,487 votes)
Genre: Action / Comedy / Crime.

Not Another Teen Movie (Már megint egy dilis amcsi film)
A közértékeléssel ellentétben szerintem ez egy remek vígjáték, simán azt mondom hogy az elmúlt évek legjobbika. Tegnap kétszer néztem meg, és korábban is megnéztem már párszor.
User Rating: 5.2/10 (7,548 votes)
Genre: Comedy.
Haszprus

Megnéztem a Lord Of The Rings 3-mat. Igaz…

©   Haszprus   |   film
Megnéztem a Lord Of The Rings 3-mat. Igaz, majdnem bealudtam közben. Alapvetően tűrhető, szép látványvilág, stb, az eddigi részekhez képest talán jobb volt. Bár mondjuk engem elsődlegesen nem ez mozgat egy filmben. A végét viszont nem bírtam nézni, eszetlen unalmas/nyálas volt. Meg mondjuk nem tudom, minek kell az egész filmet lassítva játszani. 3 óra helyett simán befért volna 2 órára ha kicsit felnyomják az fps-t

Genre: Fantasy / Adventure / Action
User Rating: 9.0/10 (62,661 votes) top 250: #4
Haszprus

Dogville

©   Haszprus   |   film
Megnéztem még a Dogville - A menedék (Dogville) c. filmet is. Elég kemény. Aki lájtos szórakozásra vágyik, annak nem ajánlott. Aki mélyértelmű filmre, annak is kicsit szenvedős lesz végégnézni, de azt hiszem meg fogja találni benne amit keresett. Egy film arról, hogy az emberek g@cik. Nem hagyja a nézőt gondolatok nélkül. Csak ne lőjétek le az első 10 percben.

User Rating: 8.4/10 (6,724 votes) top 250: #101
Genre: Drama / Thriller

Haszprus

Screamers

©   Haszprus   |   film
Tegnap megnéztem a Screamers c. filmet. Első néhány percben már full szánalmas volt, aztán végülis egész végig nagyon szánalmas animációk kísérték végig az amúgy nem annyira rossz sztorit. Ennek ellenére aszondom: nem ajánlott, szenvedés végignézni, tipikus alacsony költségvetésű scifi.

IMDB User Rating: 5.6/10 (2,117 votes)
Haszprus

Casino

©   Haszprus   |   film
Következő filmet tekintettem meg: Casino. 1995. Fsz: Robert de Niro, Sharon Stone, Joe Pesci. Genre: Crime / Drama. User Rating: 7.7/10 (20,471 votes)

Engem nem fogott meg ennyire, túl hosszú volt (178 perc) és lassú cselekményű. Robert De Niro és Joe Pesci által megformált szereplők jók voltak, én a Sharon Stone-féle vonalat (drogos, férjet kihasználó feleség) teljesen fölöslegesnek tartottam. A kaszinó körül zajló hatalmi harcok nélküle is tökéletesek lettek volna és akkor nem húzódott volna el ennyire a film.
Haszprus

A következő filmet tekintettem meg: Underworld

©   Haszprus   |   film
A következő filmet tekintettem meg: Underworld. Első ránézésre nagyon jónak ígérkezett, tetszett a felvezetés, az első egy perc. Aztán egyre-másra jöttek a többi nagy filmből lopott ötletek, olyanokra ismertem rá ebben, mint a Mátrix, Egy csodálatos elme, Leon a profi, Blade, X-Men, Lord of the rings, Resident Evil. Ez nem gyenge gyűjtemény, aki az iménti filmeket nem látta de meg kívánja nézni, az nézze meg az Underworldöt, és még időt is megtakarít, ez a film 7 az 1-ben
Haszprus

Legyetek jó gyerekek és nézzétek meg az L.A

©   Haszprus   |   film
Legyetek jó gyerekek és nézzétek meg az L.A. Confidential (Szigorúan bizalmas) c. filmet, több okból is:
  1. Mert az nektek jó.
  2. Mert Én utasítalak rá benneteket.
Reményeim szerint kellően számos érvet sikerült felhoznom. A film oldala az imdb-n.

IMDB User Rating: 8.4/10 (54,347 votes) top 250: #45

Akik gondoskodnak a megfelelő színészi játékról: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito. Asszem elég impresszív a lista.



Haszprus

Gondolkodtam rajta, hogy esetleg megnézzem ma a…

©   Haszprus   |   film
Gondolkodtam rajta, hogy esetleg megnézzem ma a Gyűrűk ura 3-at moziban [ahova kb. 3x mentem az elmúlt 1,5 évben], de könyörgöm, 201 perc! 201 percet ki a rák tud végig ülni?? Az előző két rész "csak" 179 ill. 178 perces volt, de már azok alatt is meguntam az életet.

A marketing nagy úr. Nekem nem tetszett úgy különösebben az első rész, mégis megnéztem a másodikat. Az se tetszett úgy igazán, mégis meg akarom nézni a harmadikat. Érdekes. Minden esetre valszeg nem moziban fogom megnézni, többek közt a film hossza miatt.
Haszprus

Néztem ma olyat, hogy Ember a holdon (Man on the…

©   Haszprus   |   film
Néztem ma olyat, hogy Ember a holdon (Man on the Moon) (színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 118 perc, 1999) (fsz. Jim Carrey, Danny DeVito, Paul Giamatti), de elég lapos volt, főleg a vége felé már qrva unalmas lett, be is aludtam volna rajta simán… (igaz ez amiatt is van hogy megin elég kevés alvással vagyok ébren… ma estig még ki kell bírjam, 22 előtt nem nagyon kéne lefedküdjek mer megin felébredek 0-4 óra között oszt abból semmi jó nincs)

A másik film amit elkezdtem nézni, az a Metró (Subway) (színes feliratos francia kalandfilm, 103 perc, 1985), amiről azt kell tudni h rendezte Luc Besson, és feltűnik benne egy egészen apró szerepben Jean Reno. Hogy ez miért érdekes, az asszem nyilvánvaló annak aki olvassa a blogomat és kellő memóriával is rendelkezik. Node minthogy én sem tudnám talán hogy más ember blogjában miről is van szó, ezért ismétlés gyanánt leírom hogy a Leon a profi fsz-je Jean Reno, rendezője Luc Besson, én meg elhatároztam hogy utánanézek a filmjeiknek. Nah, hát a Metró hiba volt, kurva nagy unalom egy órán át, nem történik semmi, a maradékban meg nemtommi mert töröltem a halálba.

Azért az Ember a holdonhoz jegyezzük még meg, hogy annyira nem rossz, az elején még egész sokat röhögtem.
Haszprus

Megnéztem Leon a profi c. alkotást. Mert ez egy…

©   Haszprus   |   film
Megnéztem Leon a profi c. alkotást. Mert ez egy alkotás. Zseniális. IMDB top #64 film. Ennél jobb film NINCS. Eddigi filmek amiket láttam, hmm, asszem ehhez semelyik sem fogható, ennyire jót egyszerűen nem láttam. Kibaszott yo. Nem tudom leírni.

Az IMDB szerint a műfaja Action / Crime / Drama / Thriller.

Én végigvigyorogtam az egészet. Tudni kell rólam, hogy ha valami zseniálisat látok, az felvidít. Ha egy annyira jó effektet látok hogy hűű, akkor azon időnként vigyorgok, persze ehhez nagyon zsír effekt kell, vagy valami nagyon zsír látvány. A lényeg az, hogy itt akkora sztori, látvány, megoldások, fordulatok voltak, hogy lényegében végig vigyorogtam a film alatt, a végén meg szétizgultam az agyam.

Aki kihagyja ezt a filmet az hülye. Mindenki nézze meg. A lehető legkomolyabban beszélek. :|
Haszprus

Hogy rohadna el. Valami gáz van valamelyik…

©   Haszprus   |   élelmezés film hwsw
Hogy rohadna el. Valami gáz van valamelyik szerverrel, és kiesett egy bejegyzésem, mikor elküldtem. Az Internet Explorer nem tudom miért nem jegyzi meg, hogy miként töltöttem ki a formokat, ha nyomok egy back gombot. Kurva nagy memóriafoglalás lenne megjegyezni max párezer karaktert? Ehh…

Mindegy. Szóval éhes voltam. De már nem vagyok az, mert felvettem a küzdelmet az éhség ellen egy Mc Remete pizzával. Összetevők: pizzaparadicsom, mozzarella, kalapos gomba, sampinyongomba. A csuszamlós gomba nem volt a legtutibb, nyálkás hatásával kissé undorító volt. Azonban szerencsére nem sok volt belőle a pizzán. Ezt az akadályt leküzdve egyébként baromi finom volt.

Pizzaevészet közben megnéztem az Anatomie 2-t. Kis német nem túl mainstream film, nyilván filmkölcsöznők számára készült. Akárcsak az első rész. Azt egy videopartin láttam, és bejött, nemcsak nekem. Az Anatomie 2 sem rossz, sőt, egész jó kis hátborzongató cucc. Merthogy horror. Kórházban anti-Hippokratész csoportról szól, akik a 'tudomány érdekében' minden őrültségre hajlamosak, pl. gyilkosság, önmagukon való tesztelés, stb. Nézzétek meg, mert az nektek jó lesz.
Haszprus

Előjegyzem megtekintésre a Ken Park, Bound (Fül…

©   Haszprus   |   film
Előjegyzem megtekintésre a Ken Park, Bound (Fülledtség), és a Good bye, Lenin! c filmeket. Jó ötlet? Rossz ötlet?

  • Ken Park
    színes amerikai-holland-francia akciófilm, 96 perc, 2002
    [megj. az imdb szerint dráma, nem pedig akció]

  • Bound
    színes magyarul beszélő amerikai krimi, 108 perc, 1996
    [megj. az imdb szerint crime/thriller]

  • Good bye, Lenin!
    színes német vígjáték, 118 perc, 2002
    [megj. az imdb szerint comedy/drama]
Update 2004. nov. 01. 04:27: egyiket se néztem meg, végülis. A Good bye, Lenin!-be belepillantottam, de beletekerés alapján láttam, hogy ez nem az én filmem.
Haszprus

Srácok (és lányok :) (utóbbiaktól fényképes…

©   Haszprus   |   film
Srácok (és lányok (utóbbiaktól fényképes emaileket várok), a Michael Jackson esethez kapcsolódóan felidéződik bennem egy film, ami nem mozifilm volt hanem tv-film, ennek ellenére szerintem nagyon jó volt. Műfajilag dráma, ez ugye majdnem alapkövetelmény a nagyon jó filmhez. Arról szólt, hogy van egy óvoda, van annak néhány óvóbácsija, óvónénije, és hopp egyszercsak megvádolják őket a gyerekek azzal hogy pedofilkodtak rajtuk. Aztán ezt egyre több gyerek állítja, az ügy már 10 éve tart, közben ők dutyiban vannak fogva tartva ahol értelemszerűen keserű sorsuk van, bizonyítékok nincsenek, csak a gyerekek vallomásai, egyre több és több és több, és egyre valószerűtlenebbek, mint például hogy valami ovi keretében rendezett szertartáson a templomban feláldoztak egy állatot és annak a vérét itták, meg ilyenek. A film legvégét nem árulom el, mert nézzétek meg. Most illene kinyomoznom a film címét, mert anélkül nem tudjátok megnézni Meg is próbáltam IMDB-n, sajna sikertelenül. Ha valaki tudja a címét, árulja el.

Minden esetre fordulatot veszek, és átkanyarodok a Spektrum egyik műsorára, ahol azt láttam, hogy a gyerekek hajlamosak elhinni azt amit nagyon nagyon sugallanak nekik, olyan szinten, hogy pl. ha egy gyerektől fél éven át folyamatosan kérdezgetik hogy milyen volt a kórházban, miket látott ott, mivel kezelték, stb, akkor hosszú idő után azt fogja mondani hogy tényleg volt kórházban (annak ellenére hogy nem volt), tényleg kezelték valamivel, és felépít magának egy teljes sztorit, egy olyan sztorit amilyen várnak tőle a kérdezői. Hogy ez hogy kapcsolódik a fenti esethez, az azt hiszem nyilvánvaló.

Haszprus

Charlie Angyalai 2 második felvonás

©   Haszprus   |   film
Mazochizmusból kifolyólag megnéztem a Charlie Angyalai 2 második felét is. Hiba volt, súlyos agykárosodást okozott az eszméletlen gagyi hihetetlen mozgások miatt. Ami a Mátrix elképzelt világában lehetséges, az nehogymár lehetséges legyen az életben is. Ilyet hiba csinálni. Nem látványos, hanem pont hogy gagyi.
Haszprus

Sikerült megnézzek egy újabb értelem nélküli…

©   Haszprus   |   film
Sikerült megnézzek egy újabb értelem nélküli filmet. 2 Fast 2 Furious (Halálosabb iramban). A filmet elég jól jellemzi a párbeszédek színvonala, legtöbbször ilyen szövegeket lehetett hallani: 'yo yo yo' 'hahaha!' 'vuhuu' 'ez az!' 'mi van tesó?' stb. No comment. Mondjuk nem is vártam többet az első rész után, melyet akaratom ellenére néztem meg egy videopartin
Haszprus

A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka

©   Haszprus   |   film
Megnéztem A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka [The Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl] című filmet. Atomrulez volt! Előtte nem néztem imdb-értékelést, de most így nem csodálom, hogy 7,9-et ért el 10-ből. Főszerepben Johnny Depp, aki bár nem mindig de azért nyomatott már jó filmet [lsd. Sleepy Hollow]. Az egész film nagyon helyén van sztoriban, látványban, etc, abszolút ajánlom mindenkinek. Megyek tanulni.
Haszprus

Rossz voltam. Bekötöttem a tv-met és a rekláms…

©   Haszprus   |   film
Rossz voltam. Bekötöttem a tv-met és a reklámszünet utáni részt megnéztem a Szeress Mostból. Üssetek. De legalább nagyon szar volt. Túl lassúak már az események az én filmekhez szokott elmémnek A szappanopera olyan műfaj, amire rá kell hangolódni, különben kurva lassúnak hatnak az események. Egyébként elég nyálas az egész.
Haszprus

Tegnap este néztem megin TV-t. [Ez azért megemló…

©   Haszprus   |   film
Tegnap este néztem megin TV-t. [Ez azért megemlítendő, mert ez nálam eseményszámba megy.] Valami K1 dolog volt az RTL Klubon. [Az RTL Klub az egyetlen TV-csatorna, ami nálunk bejön.] Jó volt. Szarrázúzták egymást. Sokkal jobb mint egy box. A műsorvezető Héder Barna volt. Ilyet szólt neki a műsor vendége - valami csaj, nemtomki - : "Igazi laikus!" LOL, tényleg az volt, de bírtam azé, jó kommentjei voltak. Egy baj volt az egész műsorral, illetve ezzel a K1-gyel, mégpedig hogy elég rövidek a meccsek, igen hamar kifekszik a két ellenfél közül valamelyik. Azért voltak tegnap meglepő dolgok. Például ott volt egy 160 kilós monstrum [Bob Sapp], aki egy nála 60 kilóval könnyebb csávó ellen állt ki. Úgy sejtettem, vicces lesz a dolog, de amikor láttam, hogy a 160 kilós tényleg már abban kifáradt, hogy egyáltalán fellépjen a ringbe, akkor már kétségeim voltak a nyerését illetően. Bár asszem nyert is volna, ha nem olyan lózer, hogy a földön levő emberbe beleüt még egyet. LOL. Lózer.
Haszprus

Megnéztem az Üldözési mániát [Rat Race]

©   Haszprus   |   film
Megnéztem az Üldözési mániát [Rat Race]. Atomkirály volt, csomót röhögtem rajta, egy résznél könnyesre... A filmben sok ismert név volt, én szubjektíven mégis ezeket emelném ki: Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg, Seth Green, Jon Lovitz. Seth Green & Jon Lovitz rule. A film legvége nem jött be, ettől függetlenül 100%-ig javaslom mindenkinek.
Haszprus

Lecsekkoltam a Matrix Reloaded extra [2.] dvd-jét…

©   Haszprus   |   film
Lecsekkoltam a Matrix Reloaded extra [2.] dvd-jét, nekem nem jött be annyira. Túl sok a bullshit. Lehet hogy manapság már minden werkfilm ilyen, nemtom. Engem picit kevesebb bullshit és több technikai információ jobban felvidított volna, mint ez. Egy nagy marketing az egész, elmondja benne az összes szereplő 20x hogy mennyire király a mátrix 2 és hogy mennyivel több a jelenet benne, mint az egyben. Mintha magunktól nem vennénk észre. Ez egy werkfilm? Ehh, suxx. Bár érdekes volt látni, hogy az autópályás üldözést nagyjából miként kellett összekoordinálniuk.
Haszprus

Shrek

©   Haszprus   |   film
Bazeg, Shrekben van egy olyan kib#szott jó rész látványilag, zeneileg, poénilag, hogy egyszerűen megkönnyezem h milyen q yo (amikor a sárkány üldözi őket és egy q yo háttérzene van)

Haszprus

Már totál rágerjedtem az RTL Klub új műsorár…

©   Haszprus   |   film
Már totál rágerjedtem az RTL Klub új műsorára, a Szeress most!-ra. Minthogy nem szoktam tv-zni az utóbbi időkben, lényegében egyáltalán semennyit sem, ezért ennek se láttam az első részét, de állítólag olyan bűnsz#r és vérlázító, hogy ezt nekem is muszáj lecsekkolnom. Legyen mán vasárnap.

Update 19:47 Ja és üssetek meg, de még a való világ 3 is érdekel picit Pedig a 2-ből egy részt se néztem meg a maga teljes valójában. (A vv1-et hardkórban néztem még)
Haszprus

Muzik rekommendáció: Orbital - Beached Ez se…

©   Haszprus   |   film zene
Muzik rekommendáció:

Orbital - Beached

Ez se mai zene, merthogy a The Beach (A part) filmzene albumán található. Amúgy az az album roxx, még ha a film megkérdőjelezhető, akkor is.

Megnéztem az elmúlt három napban a Matrix Reloaded-et, elég frankó, ahhoz képest, hogy amikor először láttam, elég gagyinak tartottam a filmet. Most már lenyűgöz teljesen, mert kicsit talán hozzászoktam. Elkövetkezendő napokban pedig majd megszemlélem az extrák DVD-jét is.
Haszprus

Filmajánló: Mi lenne ha? [The Majestic]. Főszer…

©   Haszprus   |   film
Filmajánló: Mi lenne ha? [The Majestic]. Főszerepben: Jim Carrey. Utóbbi 1-2 évben a drámák fognak meg leginkább. Dráma rulz, mert tartalmas. Egyébként HBO-n is lesz, október 23-án, ha esetleg vki nem látta de meg akarja nézni... Megjegyzem, a filmajánlóimban szerintem sosem fogok a sztoriról írni. Akit az érdekel, lássa az imdb lapot. A poént se lövöm le.
Haszprus

Dr. Szöszi 2

©   Haszprus   |   film
Dr. Szöszi 2-t nézem. Még van belőle hátra 50 perc. Kibírhatatlan, nemtom mér kínzom vele magam, már az első rész is übergagyi volt. Szánalmas.[hu]
Haszprus

Amerikai Pite 3

©   Haszprus   |   film
Megnéztem az Amerikai Pite 3-at. Zsír. Az első részt haverokkal néztem, király volt. A másodikat itthon, szerintem relatíve unalmas volt. A harmadik ismét ütött.