fejlesztés - 500 megfelelő bejegyzés.

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

Commentdelay 2007-2024

©   Haszprus   |   bme fejlesztés blog over

Akik végigküzdötték velem a BME-s vizsgaidőszakokat, talán emlékezhetnek, hogy volt egy commentdelay mód a blogon, amit ha bekapcsoltam, akkor az aznapi kommentek nem jelentek meg, csak éjféltől. Így redukáltam a site-ra fordított függőségi időt. Mert ugye akkoriban rengeteg komment jött (asszem 169 komment volt egy nap a csúcs), egész nap volt mit olvasgatni, meg mire válaszolgatni.

Nos ezt a funkciót most eltemetjük, béke poraira.

Haszprus

OMG this tool is beautiful

©   Haszprus   |   buli fejlesztés blog css design php

Blog health check & maintenance.

(A második kép valójában nem kattintható de már a fülemen jön ki a CSS hegesztés, sry.)

Még gondolkodom rajta hogy automatizáljam-e az ilyen orphanok törlését. Bizonyos esetekben mehet, de mondjuk találtam értékes adatokat is a múltból amiket restauráltam. (Pl. egy rakás kommentet egy törölt bejegyzéshez.)

Haszprus

utf8mb4

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php

Oké sikeresen áttértünk utf8mb4-re. Ofkorsz élesen kellett kipróbálni. Ofkorsz elhasalt a felénél. De most már lehet smiley-kat írni a szövegbe. Mármint igazi smiley karaktereket. Mind blown.

Erre azért volt szükség mert kimásoltam ide egy chatrészletet és elveszett a bejegyzésem smiley-tól hátralevő része. Elsőre nem vágtam hogy mi van.

A dolog mindenesetre elég könnyen ment. Nem is vártam mást, annak ellenére hogy egy encoding váltás anno micsoda KŐKEMÉNY SZOPÁS volt.

Haszprus

Dübörög a várólista

©   Haszprus   |   fejlesztés blog

Helyreállítottam ezt a funky feature-t és így sokkal nyugodtabban írkálok mindenféle fasságról. Mint pl arról hogy helyreállítottam ezt a feature-t.

Talán valahogy még rankelnem kellene a várakozó bejegyzéseket, hogy a legvégére maradjanak a futottak még kategóriájúak, de nem tudtam kitalálni jól automatizálható metrikát. Illetve ki tudja lehet hogy a legjobbakat érdemes a végére hagyni (feltételezve hogy lesz olyan pont amikor egy darabig nem lesz a várólistában semmi, akkor tökjó ha a legjobb post a legújabb).

Haszprus

Redirects++

©   Haszprus   |   fejlesztés blog seo

Csak csendben elég brutál képessége lett az archívumnak. Mondjuk nem csoda, beletoltam pár nap fejlesztést. Gyakorlatilag akárhova lehet kattintgatni és mindenre jön elő értelmes kontent. Nincs üres oldal. És nem duplicate content, hanem szépen egy rakat redirekt/logika.

Miért: seo miatt. Brutális mennyiségű nemlétező (tartalomtalan) oldalt indexelnek a blogon. Ezt igyekeztem megszűntetni, megtartva az archívum elég combos funkcionalitását.

Mint a képen látjuk, a társszerzők is bekerültek a logóba

Haszprus

Vaffankulo

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php

Baszki kikapcsolt a gepem, a legizgalmasabb resznel. Visszakapcsolom.

23:09

Végre zöld a phpstan, el se hiszem, persze új baseline fájllal nyilván csak zöld lehet, ez némileg levon belőle.

A mai nap kiemelt kommitja: render templates with reflection. Yeah.

Haszprus

PHPStan baseline -20%

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Feb 6 óta 21%-kal kisebb lett a phpstan-baseline.neon fájl, ami a(z amúgy 7-es levelre állított) phpstan baseline fájlja.

(Mi az a baseline? Ez sorolja a projektben található hmm szabálysértéseket/hinteket.)

Good.

Haszprus

Linkbár 404 byby

©   Haszprus   |   fejlesztés life seo

Fuh kiganéztam a linkbárt a kis kezemmel. Írtam ugyan egy toolt ami rendszeresen fel fogja annotálni a halottgyanús linkeket, de nem 100% megbízható h egy oldal vajon tényleg nem létezik-e. Unfortunately.

Mindegy, dobtam a lejárt linkeket, ez is rontotta a seo-t.

Ja így is maradhattak még, főleg azokat néztem meg amik halottgyanúsnak voltak jelölve

Ain't Nobody Got Time Fo' Dat

Haszprus

A terrible decision

©   Haszprus   |   fejlesztés blog google seo

Ez a teljesen custom szűrhető archívum egy viszonylag bonyi de kurvajó feature.

Egész addig, amíg nem gondolsz bele, hogy a keresőbotok (hello SEO) mit kezdenek vele.

Szerencsétlen bot idejön, és azt találja, hogy millió féle archívum oldal elérhető, a fele duplicate kontent, a fele üres. Emberi user szerintem könnyen átlátja hogy mire érdemes szűkíteni, de a logból tűnt fel hogy értelmetlen oldalakat indexelnek ezerrel a botok. Ideiglenesen kikapcsoltam pár dolgot szegények miatt. Hamarosan érkezik egy jobb megoldás. (Amin még kénytelen vagyok gondolkodni előtte )

Haszprus

JS Days

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript js

Lesz ma egy javascript conf, illetve 3 napos. Kíváncsi vagyok.

feb. 22. 13:12 hát, a day 1-2 nem mondhatnám h lekötött, a day 2-t már teljesen háttérben néztem, még ma benézek talán a day3-re, de sok elvárásom már nincs, valszeg fejleszteni fogok közben.

feb. 22. 17:06 vállalhatatlan volt, kilőttem.

Haszprus

Automata refaktor #2

©   Haszprus   |   fejlesztés php phpstorm

Muszáj vagyok tovább menni az automata refaktorálás "csapdáin".

Valamiért a PHPStorm is nagyon kínálgatja hogy egy függvényből való visszatérés előtt az utolsó változót inline-oljam, és a Rector is simán automatán kiirtja a fölöslegesnek vélt utolsó változókat return előtt, tehát:

$x = something(..); return $x;

Helyett használjam ezt:

return something(...);

De vaffankúló (amúgy ezt nem szoktam használni, de ide illik), komolyan, miért?! Mi ez a trend? Rájöttünk ezer éve, hogy a függvénynevek és változónevek ugye milyen fontosak hogy jól legyenek elnevezve, erre jön valaki (egy egész trend), és azt mondja, hogy szerinte spóroljunk meg egy változónevet.

Ami azt jelenti, hogy elveszítesz egy tök fontos információt, hogy mi történt az utolsó lépésben.

Csak a példa kedvéért:

function foo($pattern) { // ... some other logic here ... return preg_replace('{^(([^.+*?\[^\]$(){}=!<>|:\\\\#-]+|\\\\[.+*?\[^\]$(){}=!<>|:#-])*).*}', '$1', $pattern); }

A fenti kódot a Composer Autoloaderéből szedtem, szóval teljesen real world, és biztosan nem a saját hülyeségem (ott fel van kommentezve* amúgy, és nem ennyiből áll a függvény, de ettől még tök jó példa). Tegye fel a kezét, aki szerint tök fasza, ha nincs elnevezve, hogy mit is kapunk ebből a preg_replace-ből.

* arról nem is beszéltem h van aki szerint a kommentek is hülyeségek Egy időben amúgy totál ezt vallottam én is, most szopok rendesen ahogy refaktorálom a blogot Kommentezek "mindent". (És nem azért mert nem használtam jó változóneveket/függvényneveket.)

Haszprus

Azért óvatosan az automata refaktor toolokkal

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Most hogy csak egy példát mondjak a Rectorból, de eddig amúgy 6 konkrét rule-t tiltottam le belőle és 2 setet egyszerűen használhatatlannak ítéltem (a DEAD_CODE-ot és a CODE_QUALITY-t)

Legyen két példa:

settype($x["hello"], "string");

Szerinte lecserélhető erre (le is cseréli szorgalmasan):

$x["hello"] = (string)$x["hello"];

Ez tökjó de ugye undefined index error kapásból ha az adott index nem létezik, és azért idegesít ez engem, mert sztem tök nyilvánvaló, szóval nem értem hogy hogy hozhatnak létre ilyen rule-t.

Másik:

private static foo($unusedVariable) { // some code that doesn't use $unusedVariable }

Szerinte lecserélhető arra hogy

private static foo() { // some code }

Ezt bőszen meg is teszi. Oké. És mi van azokkal a függvényhívásokkal, amik átadják ezt a változót? Azokhoz nem nyúl hozzá. ¯_ (ツ) _ / ¯ Gyanítom akkor se, ha mondjuk nem az utolsó hanem egy közbülső unused variable-t töröl ki a függvény szignatúrájából. Ami ugye nyilvánvalóan konkrét bugot eredményez, hiszen elcsúszik a paraméterátadás.

Igazából végül annyi ilyen szart kellett letiltanom hogy nem maradt javaslata a kódra nézve Eh. Na majd futok vele talán még köröket.

Haszprus

React Native

©   Haszprus   |   fejlesztés android react

Egyébként React Native-vel szórakoztam ma egy kicsit.

Kellemes. Korábban Reactoztam (Reacteztem) már, úgyhogy ez a rész sok újdonságot nem hozott. A JSX-et asszem kifejezetten szeretem. Pár óra alatt sikerült összerakni egy gagyi kis mobil appot úgy, hogy korábban mobilfejlesztéssel viszont nem foglalkoztam (igazából elvből távol akartam tartani magam ettől a témától, mondván hogy úgyse lehet mindenhez érteni).

Na jó, hétvégén kipróbáltam az Android Studiót is Kotlinnal, 40 percben. Ott egy Hello Worldig jutottam, utána kilőtte a gépemet az ütemezett gépkilövő, amit múlt héten üzemeltem be újra az addikció uralása végett.

Mostanság eléggé rákattantam a fejlesztéssel kapcsolatos ismereteim aktív szélesítésére.

Haszprus

WebP

©   Haszprus   |   coreconsult fejlesztés

Esettanulmány.

www.coreconsult.hu logó (képfájl)(ld. korábbi bejegyzésemben vagy a site-on)

IRCQuote fight! In the ring:

PNG WebP
Fájlméret 200 KB 14 KB

A többi képet is megpróbáltam átkonvertálni, 1-2 kivétellel 100%-os minőséget választva is komoly látványos veszteséget szenvedtek, úgyhogy javarészt meghagytam jpg/png-ben. De a logó mondjuk pont nem, big win.

Haszprus

Monster deploy

©   Haszprus   |   blog fejlesztés

Feltoltam 120 módosított fájlt, kíváncsi vagyok mi tört el. Remélem semmi. (Ez vajon mennyire életszerű?)

Volt egy kis refaktor, fixing, etc.

Ha látsz vmi problémát, kifejezetten örülnék, ha szólnál, thx.

Haszprus

Lehet regisztrálni

©   Haszprus   |   blog fejlesztés

Mint kiderült, többek között el volt törve a blogon a regisztráció. Oops.

Ciki vagy sem, ha esetleg akarsz regelni, most már tudsz. Azt hittem egy ideje senki se akar. Persze ettől még lehet h senki se akar.

Meg még egy pár egyéb dolog is el volt törve, javítás folyamatban...

Ps. A Playwright tests for the blog c. bejegyzéshez egy automata fazon kommentálgatja a git commitok szövegeit. Majd lehet h változtatok rajta, mert kicsit spam jellegű.

Haszprus

Playwright tests for the blog

©   Haszprus   |   blog php fejlesztés

Na ha már törünk mindent, akkor legyenek end-to-end / UI tesztek. Az utóbbi években történt a szerveren egy PHP verziófrissítés, aminek a változásait csak ímmel-ámmal követtem le (nem volt fókuszban a blog, de ezt nyilván észlelték akik követnek valamennyire). Most ránéztem újra alaposabban a site-ra, mert növelni akartam kicsit a reszponzivitást, és rájöttem, hogy egy csomó feature el van törve, meg én is eltörtem ezt-azt miközben ezt lefejlesztettem. Meg arra is ráeszméltem így sok év szünet után, hogy atyaúristen mennyi minden funkciót csináltam itt Ami mókás és örömteli felismerés volt. Úgyhogy elkezdtem playwright teszteket írni. Még nincs sok, mivel tegnap álltam neki.

Egyelőre egy külön privát github repóba tettem, szépen CI-ban futtatva, kapok emailt ha hasal meg minden. Később valószínűleg jobb lenne beletenni a blog főrepójába.

Van pár known issue, és azokat már úgy akarom meghegeszteni, hogy teszt is legyen rá.

Hát, nemtom meddig lesz erre időm, de most épp van.

Haszprus

I'm back

©   Haszprus   |   life blog

Újra megy a blog. The one and only.

A kommenteket úgy látom még debugolni kéne. Egyéb problémák is lehetnek. De most ezzel megelégszem. Majd lehet h később ránézek.

19:11 kommentek is mennek

Haszprus

CoreConsult Systems Kft

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design java javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló

CoreConsult - Your web application development company

PHP Javascript Angular Typescript Node.js Scala Android iOS React Java C# Python Rust Play Sangria GraphQL Kafka Hadoop MSSQL Elastic Mysql Oracle MongoDB Nightwatch Gitlab Bitbucket CI JIRA TDD SCRUM UX design + what not.

business@coreconsult.hu
Olivér Haszpra - haszprus@coreconsult.hu
Gergely Pász - pas@coreconsult.hu

How does this work?

  • CoreConsult provides custom software development as a service, for an hourly rate.
  • At the moment we have about 8 clients (including billion dollar clients from the insurance industry) and 20+ developers/ux designers/testers.
  • If your company needs custom software or web developments, please contact us at business@coreconsult.hu
  • If you are a developer with motivation to work for us, please contact us at contact@coreconsult.hu
Haszprus

CoreConsult

©   Haszprus   |   coreconsult life android angular design javascript mysql nightwatch nodejs olivér oracle php play python scala typescript ceo react fejlesztés meló
Haszprus

Bottom-up piaci szabályozás

©   Haszprus   |   life seo

Napi okosság a Vacókia blogról, ahol egyébként egy lakásfelújítás (hello seo) követhető milliméter pontosan végig.

"Ha azt tapasztaljuk, hogy bunkó egy eladó, akkor fogjuk magunkat, és távozunk a boltból. Így egyrészt jobb lesz a hangulat az otthonunkban, mert csak olyan tárgyat viszünk be a lakásba, ami pozitív élményeket juttat eszünkbe, másrészt nem támogatjuk a kritikán aluli szereplők helyzetét a versenyszférában. "

Word.

Haszprus

Bérfejlesztést vállalunk

©   Haszprus   |   life angular mysql nodejs oracle php python scala
Bérfejlesztést vállalunk egy kis csapattal. Ha kell neked szoftver, weblap, dobj rám egy üzit vagy hagyj egy kontaktot. PHP, Python, Nodejs, Angular 1-2-4, Scala, ilyesmi tech stack játszik. Meg persze db-ként mysql, mssql, oracle, mongodb. Vagy bármi egyéb. Érdeklődj itt, vagy a haszprus@gmail.com-on, vagy facebookon.
Haszprus

MOTHERFUCKER.

©   Haszprus   |   life php phpstorm
FUCKING PHPSTORM REFORMATTED array() to [] at commit time, which is not interpreted by the live - old php version - server. of course, my bad, btw. i just didn't notice this.
Haszprus

Refaktor, új backend feature-ök, ilyesmi

©   Haszprus   |   blog php

Mostanában elég sok időm van, és sokmindent egyszerűen nem csinálhatok, pl nem sportolhatok. Meg minden. Meg egyébként is újra php-zek (vagy hackezek, ld. hhvm*) backenden, úgyhogy ezen apropóból nekikezdtem egy ideje a blog modernizálásának, és tervezem hogy kisebb-nagyobb időszeleteket erre fogok allokálni. Igazából új feature-öket nem tudom mennyire várhatok, először szeretném a meglehetősen legacy kódbázist egy picit modernizálni. Nem egyszerű feladat egyébként, és felmerülhet a but why kérdés is. Hiszen pl nem több értelme lenne-e valami másik nyelven írni egy új motort, vagy valami egészen új dologba kezdeni. Igen, ezek a kérdések validak, a válaszom pedig az hogy most erre van lehetőségem így hosting terén, és egyébként sem akarom veszni hagyni a blogot. 2003 óta létezik, az annyit tesz hogy idén lesz 14 éves (nem semmi azért), és még él, lélegzik, és ezt meg is akarom tartani még egy darabig. Modernizációkra szükség van.

* HHVM is an open-source virtual machine designed for executing programs written in Hack and PHP. HHVM uses a just-in-time (JIT) compilation approach to achieve superior performance while maintaining the development flexibility that PHP provides. HHVM is developed by Facebook.

Úgyhogy ma:

  • Meghegesztettem a szóismétlésekre figyelmemet felhívó cuccot az admin felületen
  • Kiveszi a vízbűl bejegyzésből a szavakat és ha talál olyan címkéket a db-ben akkor ráaggatja őket
  • Ha a bejegyzés címe egy duplikátum lenne akkor hozzáhegeszt valami egyedi azonosítót hogy ne legyenek már duplikátumok (igen, a bejegyzéscím azért nem unique key a db-ben, nyilván, mert miért ne lehetne két bejegyzésnek az a címe hogy Sun is shining)
  • Egyéb refaktor dolgok

Egyébként elgondolkodtam persze azon is - már egy ideje - hogy nem kéne-e valami pluszmelóba tolnom a szabadidőmet, pénzért. Well, it can happen on some day, addig meg igazából ennek is van értelme. Például tök jól flowba kerülök tőle.

Haszprus

RSS feed update

©   Haszprus   |   fejlesztés blog php

Nem tudom használ-e még valaki régi RSS url-eket a blogról (ahol a címekben nincs benne az rss mappa, vagy rss_* a feedek címe), mindenesetre kipurgáltam őket. Ha szeretnéd frissíteni a feedjeidet, a https://blog.haszprus.hu/rss/ címen megteheted. Az rss/bejegyzesek, rss/kommentek, meg ilyesmi című feedek működnek a továbbiakban. (Ezek a címek már évek óta léteznek, az ennél régebbi feedcímeket dobtam ki.)

Egyébként nekimentem a motorháztető alatt egy masszív takarításnak ill. újrastrukturálásnak.

Haszprus

Boston 2016 dec

©   Haszprus   |   barátok biznisz buli fejlesztés fotózás külföld amerika boston első logmein meló mobilfotó s7

Első utam Amerikába.

A céggel mentünk ki öten, biznisz trip.

Azért elég jófejek voltak velünk, jól éreztük magunkat.

Kérdeztük mit érdemes megnézni a városban, de a leggyakoribb válaszok a pub, kocsma és söröző voltak.

Ennek megfelelően alakult a hetünk.

Milyen Boston? Nos kisebb a különbség, mint gondoltam. Az épített dolgok nagyok, nagyok az épületek, nagyok az ajtók, szélesek a terek, alapvetően minden oversized.

A szállodai szobáink nagyon szépek voltak, ez elsőre nem tűnt fel, alapvetően mindenre rá kellett éreznem kicsit. Ahogy a cég kinti irodáját is elsőre a semmi különös kategóriába tettem, majd ahogy jártuk végig a szinteket, tereket, úgy derült ki hogy vannak nagyon kellemes meglepetések, és így utólag ha visszanézem a képeket, azért eléggé rendben vannak a dolgok.

Én a magam részérl egy dimenziónyi különbségre készültem, de visszafogottabb dolgokat találtam. Bár azt mondják a tapasztaltak, hogy Boston nagyon európai, és Amerika jellege más helyeken jön elő igazán. Majd igyekszem még menni erre-arra, merítettem egy kis erőt ebből a tripből, 2017-ben igyekszem többfelé utazni.

A cég. Adnak a terekre, hogy megtaláld magadnak azt a helyet ahol szívesen vagy. Mivel úgyis laptopod van, ezért dolgozhatsz akárhonnan. Szerintem nagyon rendben van.

Haszprus

Big Data alapfogalmak

©   Haszprus   |   fejlesztés big data

Utánanézni

  • hive: A Hive egy adattárház infrastruktúra Hadoop alapokon. A HiveQL egy SQL szerű absztrakciós réteg a Hadoop fölé. Eredetileg a fb fejlesztette. Az Apache csinált belőle egy forkot, az Apache Hive-ot.
  • sqoop
  • hadoop
  • pig
  • hdfs
  • flume
  • mapreduce
  • impala
  • solr
  • spark
  • sentry.
  • BigQuery
  • DataFlow
  • Google Pub/Sub
  • BigTable
  • ETL
  • Gobblin
  • Unified ingestion for hadoop
  • Kafka
  • Espresso Kafka
  • Samza
  • Presto
  • Scalding
  • WhereHows built by linkedin, where is the data and how did it get there.
  • Pinot
  • Helix
Haszprus

Crunch 2016

©   Haszprus   |   fejlesztés logmein konferencia

Kaptam a Crunch konferenciára belépőt Jeah.

Mi lesz terítéken?

Csütörtök

  • Andy Cotgreave: The Beautiful Science of Data Visualization
  • Dan McKinley: Data Driven Products Now!
  • Jeff Magnusson: Engineers Shouldn’t Write ETL: Optimizing Data Science Teams
  • Mike Elsmore: NoSQL is a lie
  • Colin McFarland: Experimentation at Skyscanner
  • Sean Braithwaite: Mechanics of data pipelines
  • Jeroen Janssens: The Polyglot Data Scientist
  • Marton Trencseni: Data Science in Facebook Product Teams
  • Szilárd Pafka: No-Bullshit Data Science
  • Dirk Duellmann: Understanding the computing for the Large Hadron Collider at CERN
  • Mike Olson: Big Data in the Real World: Technology and Use Cases

Péntek

  • Ben Yoskovitz: Product Management: Data + Guts
  • Wouter de Bie: Changing the tires of a moving car - Moving Spotify's Data Infrastructure from on-premise to Google Cloud Platform
  • Jonathan Magnusson: Data is King
  • Sergii Khomenko: From Data Science to Production - deploy, scale, enjoy
  • Alex Dean: Asynchronous micro-services and the unified log
  • Elena Verna: Pricing Page Optimization
  • Yash Nelapati: Behind of the scenes of Pinterest
  • Shirshanka Das: Big Data Infrastructure @ LinkedIn
  • Dharmesh Desai Creative Data Science Trends that Transform Marketplaces
  • Danny Yuan: Realtime Stream Processing @Uber
  • Michael Hunger: Enabling the Panama Papers Investigations with Open Source Tools
  • Casey Stella: Data Preparation for Data Science: A Field Guide
Haszprus

Propaganda

©   Haszprus   |   endticket python epam typescript

Hali!

Well, orulok ha elvezed. Nekem eletem legjobb valtasa volt. Bocsi nagyon elszoktam mar a levelezgetestol, vicces de ossze kell gyujteni az erot arra h egy egysorosnal hosszabb valamit irjak v olvassak. Penzben nekem szemely szerint jobb mint az epam, vez fejleszto poziban vok itt, amiota itt vagyok reszlegesen bevezetesre kerult a typescript, a jshint tslint, a scrum, heti sprintekkel (azon meg dolgozok h igyekezzunk realisabban tervezni oket), redminerol attertunk taigara, vettunk fel manual teszteloket, lettek processek, bevezettuk a feature brancheket frontenden is (eddig ment minden a masterbe), code review lett, amibol refaktoraltattam 10 controllert angularban es tovabbi 20 varat magara, vegigprobaltuk a protractort, a nightmare-t, es a nightwatchot, ezek end to end ui test frameworkok, vegul a nightwatchra esett a valasztasom es abban elkezdtem irni e2e teszteket (cucumbert szerettem volna eredetileg de vegulis ez lett), amiket az infras srac mar be is tett h fussanak automatikusan a dev szerveren commitra. Eleg porgos itt az elet. most epp itthon vok es tanulok a szombati vizsgamra. Van backendunk is python + mongoban, de arra egyelore keves ralatasom van. Majd idovel, egyelore orulok ha a rendszert megismerem. Ami a legjobb h a hangulat maximalisan jo es laza az epam utan. Amugy egy masik epamos csapatomban az is jo volt, a legutobbiban ez kevesbe sikerult, ahogy te is irtad kicsit kevesbe lazak az emberek ott. Az ot evvel ezelotti arcokkal viszont pont nemreg voltam sorozniz es azert remelem h a mostaniakkal is leszek meg vmikor.

We started to use Nightwatch js a few days ago and I'm totally satisfied with it, even if I have some smaller questions that need to be answered.

The progress is that I could easily create screenshots with it, it can run selenium automatically, the documentation has a clever way about how to create page object models, which are actually super lightweightly implemented in Nightwatch and they are very easy to use. The tests become easily clear and clean, I think they are very readable (I've seen some tests in the last few years so trust me on this one).

I'm very happy that we found this.

Haszprus

Things at EPAM & life 2015Q1

©   Haszprus   |   epam fejlesztés life angular energiablog javascript meló php scala

Nagyon érdekes megfigyeléseket tettem a projektünkön az API-val, a UI tesztjeinkkel kapcsolatban. Az API backendünk ugye Scala, találtam benne egy csomó refaktorálni való dolgot, Scalatrát használunk egyébként frameworkként, és természetesen nem mondhatom el a pontos refaktorálnivaló dolgot, de nagyon izginek ígérkezik, már elkezdtem dolgozni rajta illetve a többieket is bevontam, konzultáltam velük hogy szerintük miképp lehetne megoldani, hiszen én alapvetően eddig a UI-on tevékenykedtem, a Scalaban nem mélyültem el. Viszont most el akarok. Nem triviális a dolog, az ügyfél is kell hozzá egy kicsit, de bízom benne hogy tudunk alkotni valamit.

A másik rész ahol észrevettem dolgokat, azok a UI unit tesztjeink, úgy látom hogy ott is lenne mit megmódosítani, ez is izgalmasnak ígérkezik, vagy ha nem is izgalmasnak, de legalábbis nagy munkának.

Volt egy angular migráció is a hétvégén az amcsiknál, kíváncsian várom mit kapunk az új verziótól.

Itt megjegyezném hogy az angular 2.0 még sehol, de amúgy nagyon várom azt is, örülnék ha megjelenne, kíváncsi vagyok miket hoz magával, a már ismert részleteken kívül, a gyakorlatban is örömmel látnám.

A harmadik a Cucumber UI integration tesztek, na ezek végképp kívül esnek a hatókörömön, de lett a projekten egy új kollegina pár hónapja, aki nagyon jó észrevételeket tett, itt számos performance gaint könyvelhettünk el a tevékenysége során, és egy-két hiányosságra is fény derült a tesztlefedettséggel kapcsolatban.

Kezd sokkal izgalmasabbá válni ez a projekt, mint amilyen eddig volt, főleg hogy a csapatvezető 3,5 év után lekérte magát és helyette most új emberünk van. Van más új emberünk is, egész konkrétan két fejlesztő, akiknek az egyike ráadásul angol anyanyelvű, ami az angol jóval nagyobb fokú napközbeni folyamatos használatát követeli meg. Sokkal többet pair programmingolok az utóbbi időben, a projekten úgy általánosságban is megnőtt az együttműködés (pénteken négyen pörögtünk egy abszolúte brainfuck problémán és estére sikerült valamennyire megoldani legalább egy workarounddal, és kurva happy voltam). Úgy látom most mindenki bizonyítani akar, és megindult a projekten az eddigieknél egy jóval nagyobb mozgolódás, jobban élvezem mint eddig bármikor, és ennek nagyon örülök.

Hamarosan töltünk egymásról negyedéves értékeléseket, kíváncsian várom a feedbackeket a kollégáktól, és egyben örülök hogy én is írhatok, mert van mit.

Orca megkérdezte reggel hogy mizú, és egyszerűen fülig ért a szám miközben válaszoltam: minden cool, és most tényleg, minden cool A dolgok nagyon jó irányba haladnak.

Volt nálam egy kolléga meg én is voltam valakinél az utóbbi 1-2 hétben és egyszerűen maximálisan pörgök szakmai dolgokon, néztünk kódot, tanultunk dolgokat, kurvajó volt.

Itthon a whiteboardomra felraktam egy csomó taskot magamnak erre a hétre is és jövő hétre is, és egyszerűen öröm ránézni, egy csomó mindenhez van kedvem, tanulni, és alig várom azt is hogy dolgozhassak (tudniillik hétvége van, és bár beremote-oltam péntek este kivételesen, de a hétvége azért mégse munkára van ), az EPAM-os projekten is, meg más projekteken is. Terveim is vannak, mindenféle. Örülnék, ha a nap nem 24 órából állna, vagy ha a hét nem hét napból. Jóval több dolgot van kedvem csinálni, mint amennyire időm jut. Happy times

Haszprus

I heart my life

©   Haszprus   |   fejlesztés life zene energiablog meló php scala

Ma este úgy érzem hogy újra beleestem a programozásba (Scala, Angular, JS, Django, PHP, so many tech stuff & so many possibilities)

Közben ez szólt és betoltam egy m&m's-es karamellás mcflurryt

Annyira kurvajó idő van... És az új monitoromnak olyan gyönyörű színei vannak. Ahh, istenem

Tervek vannak.

Holnap amúgy vizsgám van de ez annyival érdekesebb

Client-side JavaScript App built using AngularJS wrote in CoffeeScript, served from the Play 2 Framework and using document persistence with Reactive Mongo a non-blocking Scala client for MongoDB.

Úgy érzem, mintha a lehetőségeim végtelenek lennének

Haszprus

2014 évösszegző

©   Haszprus   |   barátok epam fejlesztés life történelem haszpra olivér

Hogy milyen volt 2014?

Csak nagyon felületesen és röviden átfutva...

  • rengeteg interjú év elején, 8 helyről kaptam ajánlatot, 5 helyről itt Bp-n, 3 helyről külföldön, itt kiemelném hogy voltam Bécsben és Gibraltárban is ennek kapcsán (oda is, nagyon jó ajánlattal, ámde)
  • végül az EPAM-ot választottam itthon, számos okból
  • év eleje felé megpróbáltunk összehozni egy kis cégszerűséget (it was fun!)
  • kineveltem egy programozó-palántát
  • megkezdtem egy MBA képzést a BME-n (ez egy vezetői képzés, menedzsment, ha esetleg céget csinálnék valamikor, úgy gondolom jól jönne, illetve valszeg egy multinál is kamatoztatható, amilyen az EPAM is)
  • volt egy szakasz sok csajjal ki hosszabb, ki rövidebb ideig, természetesen továbbra is egy stabil kapcsolat esne a legjobban
  • nyugalom, stabilitás
  • voltam just for fun Lengyelországban és Barcelonában (hello Mf! )
  • rengeteget haverokkal, barátokkal, bulikban, sörözni, meg mindenfelé
  • kicsit előszedtem a fotózást mint hobbit
  • vettem egy mazda 6-ot, ami állat
  • fejlesztettem egy csomót hobbiból, just for fun, elkezdtem scalazni, de főleg angularozni, a blogra is készült pár új feature, mint pl. az istenes youlog (naptár és kiadás-nyilvántartó), amibe kb. fél éve egy csomó kis csinosítgatást teszek, habár nem a nagyközönségnek készül a cucc, de mégis élvezem fejleszteni
  • epamban elkezdtem interjúztatni
  • epamban megérett egy előléptetés
    • All of us were impressed with your skills and experience! Everything went excellent. After the session one guy from committee told: That’s a pity this guy is not in my team =)
    • Your subordinate Oliver shown impressive knowledge and experience. We are very happy to recommend him to D3 position.
    • Oliver did an excellent job during the interviews we had together. I think Oliver's soft skills are way above average and it is obvious he has significant tech interview experience, this showed through all the interviews. I was very glad to have him participate in our PHP interviews, I think his contribution raised the quality of these considerably.
  • egyéb fejlesztői projektek is voltak/vannak kapcsolatot szándékozom tartani a php világgal meg egyéb kihívásokkal

Ilyesmi. Hát ez így akár egész jónak is tűnhet. És remélem hogy 2015 még jobb lesz.

Ami még kéne: több idő. Még több idő. Korlátlan idő. 40 órás napok. Egyszerűen nem férek a napjaimba. Szeretnék a telekkel többet foglalkozni, megtanulni barkácsolni, építgetni, ilyesmi, rendbe rakni pár dolgot, fejleszteni a fizikai világban. Jó lenne ismét sportolni is, a tanulásra több időt szánni, tök jó lenne még többet programozni, még többet... többet mindenből.

Most épp vizsgaidőszak van mba-n, hát meg kell mondjam hogy rendesen szívás, itt helyt kell most állnom, és valami módon több szabadságot kell szereznem mert ez a meló + mba bedarál. A saját ütemezésemen változtatva is mondjuk sokat tudok itt nyerni egyébként, ezt be kell látnom hogy csinálhattam volna előrelátóbban.

Na, szóval a dolgok jó irányba mennek, így kell nyomni őket tovább.

Lecseréltem a version historyt a blogon, statikus html-ből egy angularos kis oldal lett, filterezési lehetőséggel.

Sokminden történik újabban, lehet hogy lenne érdemes írnom egy bejegyzést - ne adj isten cikksorozatot - a blogon történő újabb fejlesztésekről, az architektúráról, a fejlesztési módszerről. Nyilván aki nem hardcore törzsolvasó és pláne nem regisztrált user, vagy nem trusted, az ezeknek jórészéről lemarad egyébként, és valszeg kérdőjel rajzolódik ki a homlokára, hogy ugyan miről, de a helyzet az hogy a blog azért egy elég nagy cucc ahhoz képest hogy csak egy blog.

Na szóval a history meg:

A Batarang nevű chrome extensionnel tudod debugolni és sebesség-optimalizálni az angularjs oldaladat. Sebesség-optimalizáció címszó alatt nagyjából hasonló feature-t kapsz mint amit php-ben az xhprof vagy xdebug adna, megláthatod hogy mely function hívásokkal telik el az oldalad legnagyobb időhányada. Állat.

Például a YOULOG-ban észrevehető volt már szemmel is, hogy beszaggatott, amikor begépelt valami keresőszót az ember. Nem tudtam igazából, hogy vajon melyik rész lehet a lassú, meg amúgy ez az első angular cuccom amit valaha írtam. Na nézzük Batarangben:

Mint látható, az oldalon töltött idő 66%-a, azaz 763 msec azzal telt, hogy a fejlesztes keresőszó begépelésének hatására lefutott ez a pár kis redundáns filter. Nosza optimalizáljunk valamit rajta:

Miután a userFilter futtatásának számát redukáltam 2-re, már csak 393 msec telik a filterrel, így az oldal 66%-a helyett már csak 44%-át töltjük itt, nyertünk közel 400 msecet (!!!!!), ami bőven érzékelhető is, mert ez a lag a gépeléskor a karakterek megjelenését is késleltette.

Emeletes csúcskirály!

Ps. a dolgot a userFilter memoizációjával tovább lehetne gyorsítani, nem beszélve arról ha minden adatműveletet átemelnék a controllerbe.

Két könyvet tudok most megemlíteni Angular JS témában, az egyik az O'Reilly féle 200 oldalas AngularJS címre hallgató. Ezt úgy gondolom hogy 200 oldalon át semmi olyat nem mond szinte amit 1-2 hét minimális gyakorlati kódbökdöséssel ne tudna meg az ember, ez ilyen dummies könyv, tényleg pár perc alatt átpörgethető és érzed hogy nem mond semmit. A másik a 600 oldalas ng-book Ari Lernertől, na ez faszának tűnik, és többek közt az optimalizációra is kitér, mégha 10 oldalnál nem is szán rá többet, de a memoizációt is innen szedtem egyébként, és ez látványosan egy mélyebb könyv.

Haszprus

Google IO @ BME

©   Haszprus   |   fejlesztés google io konferencia

Holnap Google IO a BME-n:

  • 16:00 - 16:30 Google I/O Extended 1. nap megnyitó (BME AUT)
  • 16:30-17:00 QII ChromeOS az ASUS tálalásában (Gyepes Máté - ASUS)
  • 17:00-17:30 QII Samsung
  • 17:30-18:00 QII NokiaX
  • 18:00-19:30 QII KeyNote
  • 20:00-20:45 QII Reflection lehetőségei és veszélyei Android környezetben. (Hands-on-lab lehetőséggel) (Ekler Péter)
  • 20:50-21:30 QII Függőség kezelési elvek és függőség kezelési eszközök (Erdődy-Nagy Zsombor)
  • 21:30-22:00 QII Google Cloud a gyakorlatban BigData/Hadoop fejlesztésekhez (Ujj Tamás)
  • 22:00-22:45 QII Making your cloud apps Google-fast
  • 22:00-22:45 QBF14-15 What's new in Android
Haszprus

2 órás build? wtf!!! :D

©   Haszprus   |   fejlesztés
Tegnap sorozes közben ahogy jöttek a kocka témák a build futasidejerol, kornyezetekrol, unit testekrol, azt vettem észre magamon hogy ismét kurvara érdekel ez az egész és ennek nagyon örülök alig várom hogy fel birjak kelni és folytathassam a saját kis blog projektemet
Haszprus

Fejlesztői környezet

©   Haszprus   |   life blog fejlesztés php

Na jó, az lesz, hogy összehozok egy local environmentet mégiscsak a blognak. Erre az alapkésztetés az, hogy nagyobb feature-ök lefejlesztésére nagyobb hajlandóságot éreznék, ha nem lenne folyton a nyakamban az, hogy elcseszek valamit productionben.

A második nagy késztetés, hogy előbb-utóbb portolni kell újabb php verzióra a blog motorját, és ez nem annyira frankó élőben.

Amúgy a dolog marha izgalmas, csomó deprecated dolog időközben kivezetésre került, úgyhogy jönnek a factoryk és a különféle elágazások környezet mentén.

Muy excitement, mucho power! Sose gondoltam volna, hogy egyszer lesz ez még ennyire izgalmas.

Most pedig péntek este van, sörre fel!

Haszprus

Open Academy 2014 június

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés

Most jöttem Open Academyről, ahol volt pár kurvajó előadás, mint pl. a legjobb nec előadása volt a ustreamtől a Javascript Module Serverről (javascript fájlok kiszolgálása dependencia gráfoknak megfelelően, csomagolva, de csak azt ami éppen kell még a kliensnek), illetve nem volt rossz a Functional Reactive Programming sem, amit egy prezis arc tartott, 40 percben leprogramozott egy kis animált Mario játékot. Nice.

Tényleg a mai átlagon felüli volt, thumbs up.

Néha elgondolkodom ezen a ustream dolgon.

Haszprus

Seamless Mode

©   Haszprus   |   epam hwsw scala

Istenem, Oracle VirtualBoxban Seamless Mode, hogy eddig miért nem találtam, hát ez istenkirályság, ajh. Happy happy happy.

(Így a VM-nek nincs háttérképe, húzigálhatod a Windows ablakokat és a VM ablakokat szépen egymás közt. Gyönyör.)

Óriási produktivitásjavító felfedezés. Nagyon örülök

Haszprus

PHP vs Angular & YOULOG

©   Haszprus   |   fejlesztés angular blog javascript php történelem

Csak egy gyors angular vs php view kód összevetés

PHP:

Angular:

Sasszeműeknek feltűnhet hogy az angular kódom egy picivel kevesebbet tud, ettől függetlenül tisztább, szárazabb érzés.

Szóval a YOULOG most kőkemény angular js lett:

Oh yeah.

Haszprus

youlog

©   Haszprus   |   fejlesztés life blog önmenedzsment php

Mai állat fejlesztésünk: youlog.

Mint tudjuk régóta csinálok fancy naptárat magamnak arról, hogy miket csináltam. Most egyelőre az van hogy fel tudom címkézni a blogon a napjaimat faszán.

Aztán hosszú távon szeretném megcsinálni vele ugyanazt, amit most excelben tudok:

A cucc egyelőre a saját useremre van limitálva, de lehet hogy felkínálom még valakinek érdeklődés esetén.

Ami nagyon fontos, és ami a fő motiváció, hogy motiválni akarom magam, hogy csináljak dolgokat. Pl. kondizzak, fejlesszek, ilyesmi.

A háttérben meg mellesleg csináltam hozzá egy kis ActiveRecord implementációt szórakozásból.

/** * Class Diary * @property int id * @property string date */ class Diary extends HfModel { protected $table = "hb_diary"; protected $fieldsPrefix = "d"; /** * @var array */ public $fields = array( "id", "date", ); ?>

A fenti kód már önmagában validálja az id és a date mezőket, dob kivételt ha nem jók, stb. Nyilván a HfModelben van a lényeg, csak megmutattam hogy ilyen kis lightweight cuccka lett, a használata pedig:

$diary = new Diary(); $diary->date = $_REQUEST['date'] ? $_REQUEST['date'] : date("Y-m-d"); $diaryId = $diary->save();

Oh, I heart PHP!

Haszprus

Lájkkirályok

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nemtom észrevette-e valaki, de lett jobb oldalon egy lájkkirályok doboz.

Persze productionön lefejlesztve az egész fennakadás nélkül, ahogy kell, sum(downtime) = 0, count(dev & test environments) = 0.

Haszprus

Life after facebook

©   Haszprus   |   fejlesztés life energiablog php play scala

Mai productivity eredmény: melóban egyértelműen jobban haladtam fb nélkül, itthon pedig leporoltam a januárban félbehagyott scala play blogengine projektemet (Elavultak a cuccok alatta, már nem fordult IntelliJ-ben (ez nem egészen tudom hogy hogy lehet, habár gondolom úgy, hogy a play konzol valamit update-elt magán, az IntelliJ meg nem követte), rendbe kellett rakni. Ráment kb. 2 óra, de megérte. )

A miranda ng-t pedig még tovább customizáltam, egész barátságos lett. (Atom minimál.)

23:02 Na még egy gyors bejegyzéslájkolós feature lefejlesztése belefért. 0.1-es verzió, egyelőre lehet lájkot leadni, és kiírja hogy hányan lájkolták eddig a bejegyzést. Oje! Majd lesz fullosabb később. (Ja és csak ha belépett user vagy.) Igen, igen, tudom hogy volt már hasonló, de ez kicsit másmilyen lesz, meg jobbabb is lesz.

Mai fejlesztéssel töltött idő itthon: 3-4 óra. Roxx! Istenem, végre.

(Mert persze be kellett tolni egyből egy új 0-ról írt frameworköt is az új feature alá, nem lehet csak úgy. Rég nyúltam a blog kódjához na, és már mások az elképzeléseim.)

Ja és itt kikúrt continuous delivery van ám, annyira hogy nincs localhoston meg sehol tesztszerverem, a blog úgy jó egyből ahogy megírom.

Machete dont text test.

Nem tesztelni kell, hanem jó kódot írni, basszátok meg.*

* A szerző a pókerarcos humor hazai élharcosa. Ismeri és gyakorolja a TDD-t, de ez itt most nem az a projekt, itt tényleg izgibb egyből productionön futó kódot írni. Ennek is megvan a szépsége, ha valaki nem hiszi, próbálja ki dev/test környezetek nélkül fejlesztenie az akármilyen rendszerét.

Haszprus

Hello World of Traits

©   Haszprus   |   fejlesztés php howto

Eddig nem használtam a Traits feature-ét a PHP-nek, megnéztem most vele egy Hello Worldöt. Semmi extra.

<?php

trait Hello {
    function sayHello() {
        echo "Hello";
    }
}

trait World {
    function sayWorld() {
        echo "World";
    }
    function sayHello() {
        echo "Szia";
    }
}

trait HelloWorld {
    use Hello, World {
        World::sayHello insteadof Hello;
    }
    function sayHelloWorld () {
        $this->sayHello();
        echo " ";
        $this->sayWorld();
        echo "!";
    }
}

class Main {
    use HelloWorld;
}

$m = new Main();
$m->sayHelloWorld(); // Szia World!
Haszprus

Scala Play blogengine, now with comments!

©   Haszprus   |   fejlesztés howto play scala

Hoppá-hoppá, megjelent egy aloldal és kommentek, ugyanakkor fix menüsor a bejegyzésekkel

A lényeg:

// ...

import java.util.Date

// ...

class Comment(
  val id: Int,
  val date: Date,
  val text: String,
  val login: String
)

object Posts extends Controller {

  def index(id: Int) = Action {

     // ...


     var comments = selectComments().map(row =>
        new Comment(
          row[Int]("id"), 
          row[Date]("date"), 
          row[String]("text"), 
          row[String]("users.login")
     )).toList

     // ...

}

Mit mondjak, ha egyszer az ember ráérez, akkor p. gyors! POWER!

02:54 kitoltam githubra! A kód csúnya, nem az a cél vele, csak elkezdtem szórakozni a playjel/scalaval, és ha valakit érdekel, rácsekkolhat.

Sose jártam nyelvi magántanárhoz, vagy nyelvtanfolyamra, de hosszú évek óta tervben van, hogy majd egyszer, és most végre létrejött, egy arccal beszélgettem Skype-on, aki NY-ban született, és jelenleg is Amerikában lakik, és kifejezetten foglalkozik ilyesmivel. Ennél bár nem tudok konkrétabbat, de a csávóval tényleg jól el lehet dumálgatni, javasol nyelvi fordulatokat stb, korrigál, én meg nagyjából pont ezt kerestem, illetve nem tudtam hogy mit keresek, de most ez tökéletes. Jepp. Amúgy szerintem fogok keresni még további arcokat, rá akarok feküdni önmagam képzésére keményen. Ma vettem két angol nyelvkönyvet is, Scalaztam is (Play frameworköt feltettem, mysql-hez kapcsolódtam, lekérdeztem, csináltam benne routolást, új controllert, új actionnel, új template-tel), eredményes napot tudhatok magam mögött. Valahogy így képzelem a közeljövőt is. Power

Mint azt egy korábbi bejegyzésben említettem, a tudásom valahol felsőfok környékén van egy szintmérő teszt szerint (melóhoz napi szinten kellett is beszélnem angolul), a célom nem az hogy megtanuljam a nyelvet, hanem hogy tovább finomítsam és tökéletesítsem. Régen kifejezetten informatikai angolt szerettem volna tanulni, mostanra úgy gondolom, hogy azzal semmiféle problémám nincs, úgyhogy inkább az általános angol felé fordult az érdeklődésem, informatikára gyakorlatilag elég nehéz találni bárkit is, mert aki tud fejleszteni az aligha angolórákkal fog foglalkozni. A fejlesztés jobban fizet.

Egyébként ami a nyelveket illeti, 3+4 évet tanultam németül, ezzel párhuzamosan 4 évet latinul, később 4 évet középhaladóval kezdve angolul és 4 évet spanyolul. Angolból eredetileg a felsőfokot szerettem volna kapásból letenni, de beparáztattak hogy ott atomerőművek belsejéről kell beszélni meg ilyenek, úgyhogy középfokkal megelégedtem 12. osztályban. Később belekóstoltam még a franciába mp3-ak formájában, de pár lecke után elmúlt az érdeklődésem. Néha gondolok rá, hogy a többi nyelvemet is fel kéne eleveníteni, mármint a németet és/vagy a spanyolt. Bár mivel ezeken a nyelveken nem jön szembe semmi (se meló, se film, se slágerek, se semmi), így ezek aktívan tartása elég nagy kihívás lehet mind időben, mind pénzben, ami erőforrásokat lehet hogy jobban megtérülő dolgokba is be lehet fektetni.

Haszprus

Überblog for Android

©   Haszprus   |   fejlesztés android php scala

Amúgy kéne írnom egy überblog android appot, legalábbis az admin dolgoknak. Csak azért ennyire fb-központú vagyok, mert ott könnyebb megszerkeszteni a dolgokat. Mind mobilról, mind innen netről.

Mondjuk hozzáteszem, hogy nagyobb közönséget is érek el vele, legalábbis jelenleg. (Ha akarják, ha nem, ahah!)

Mindenesetre az Android app helyett most egyelőre elscalazgatok, azzal is elkezdtem játszani. Kellemes, szimpatikus.

Haszprus

Mongo Contact DB by Haszprus at github

©   Haszprus   |   fejlesztés php

I've released on github a simple contact management concept based on mongodb. The goal was to write as little code as possible and still give the user an amount of functionality.

Later I'll try to create a longer description about the project. Until then, if you are interested, please look at how lightweight the models and the controllers are, and still how much functionality they give to the user.

Mongo Contact DB by Haszprus at github

Haszprus

TDD - Test Driven Development

©   Haszprus   |   fejlesztés sanoma emarsys bme

A TDD-ről (Test Driven Development) még a BME-n írtam Szoftverminőség és menedzsment tárgy kereteiben, és bár tetszett az ötlet, de nem igazán tudtam elképzelni öt éve, hogy hogy lehetne egy alkalmazást fullosan tesztelhetővé tenni, vagy úgy megírni.

2010-ben egy korábbi munkahelyemen, ahol azért elég pro arcokat válogattak össze, még mindig ott tartottunk, hogy invesztigálni kellene a TDD-t, hogy mire jutnánk vele.

2011-ben amikor a Sanoma Mediánál voltam a PPCS (Product Price Comparison System) / Olcsóbbat / Kirakat projekten, egy több hetes hibakeresésre sikerült pontot tenni azzal hogy - az amúgy korábbról teljesen teszteletlen kódhoz - felraktam egy PHPUnitot és írtam pár unit tesztet, egyből (egy napon belül) kibuktak a bugok. Ekkor kezdtem ténylegesen hinni a unit tesztelésben.

2012-ben alkalmam nyílt részt venni az Emarsysnál egy igen nagy folyamatos fejlesztő / refaktor projektben, ami teljesen megváltoztatta a Test Driven Developmentről kialakult képet a fejemben, mivel végre láttam hogy hogy is lehet ezt fulltime alkalmazni, hogy lehet valamit 100% TDD-vel megírni.

A módszernek láttam előnyeit és hátrányait, és biztos vagyok benne, hogy vannak helyzetek, amikor alkalmaznám. Alapvetően feladatfüggőnek gondolom. Ha sok pénz múlik azon, hogy a kiadott termék hibamentes legyen (pl. mert egy olyan piaci szegmensben játszol, ahol a bugok egyszerűen nem tolerálhatóak, a vevők odébb mennek), akkor mindenképp érdemes lehet használni.

Haszprus

HTML5 history management

©   Haszprus   |   fejlesztés

Today I've learnt a small but very exciting feature, html 5 history management:

window.history.pushState(data, "Title", "/new-url");

Paired with:

window.onpopstate = function(event) { 
    console.log(event.state); 
};

This way you can set the window.location to your custom new url without reloading the page (or even without any communication with the server), but creating an entry in the browser's history (so the user can go back and forward between the saved states), and saving any custom state data as the first attribute of pushState().

With onpopstate you can catch the browser's navigation events and load the previously saved state to your page (eg. fill forms, request ajax page elements etc).

HTML5 has it's very funky features.

Haszprus

PHP 5.4

©   Haszprus   |   fejlesztés php english

Things I like:

(Of course there are other things too.)

+1 lol from the changelog:

<?= is now always available, regardless of the short_open_tag php.ini option.
How hard they were fighting against short open tags… I think this is similar to HTML 5 where you don't have to close your tags despite the whole community was forcing strict XHTML for years because it's better.

Haszprus

Day 49 @ Sanoma

©   Haszprus   |   buli fáradtság fejlesztés sanoma zene energiablog

Hétvégén alapoztunk, voltunk Morri Ligetben és Coronitában, hajnalban csatlakozott egy kedves régi ismerős is, közben befoglaltam megint a szekusok székét , hétfőn éjfélig dolgoztunk, este hívnak telefonon bocs dolgozom, írnak skype-on bocs dolgozom, taxi haza és még tovább, power, kedden pedig alvásmennyiség alapján kipihenetlenül, gyakorlatilag mégis úgy pörögve, mint még soha folytattam (boss meg is kérdezte, mit tolok). Vuttu-tuttu vuttu-tuttu. Red Bull Hell C Vitamin Béres csepp Ginseng ampulla kávé, szóval mindent, de ami leginkább pörget az az ha valamit lerakok és azt elismerik. (Másik boss másnap külön odajött mosolyogva gratulálni, apróság, de mégsem.) Nap végén hazaindulás előtti percekben beesik egy task amit csináljunk meg még ma, nyilván. Safranek, jöjjön közelebb... Itthon megnyitom a shellt, majd telefont emelek az ágyban hogy felhívjam akivel nem lehetek, helyben elalszom ruhában, égő lámpával, ahogy kell, de ezúttal legalább cipő nincs rajtam. Éjfélkor felébredek, kipihent vagyok, emaileket írok meg ticketeket kezelek 3 órán keresztül, elolvasom amire napközben nem volt időm, megírok pár irányelvet és kitűzök pár célt a karbantarthatóbb folyamatok érdekében, aztán ráébredek, hogy nem is tudok már aludni, no meg hogy hajnal 5 múlt.

Ami most jó:

  • Yves Larock - The Zoo (Muzzaik Remix)

Jó még:

  • Djuma Soundsystem - Les Djinns (Trentemoller remix)
  • Wawa - SOMBRITA ( Lauer & Canard ft Greg Note Rmx )
  • ANIMA SOUND SYSTEM - Tedd a napfényt be a számba ( MATULA feat GOLDSOUND remix )
  • Andy Caldwell feat. Lisa Shaw-Warrior (Tiger Stripes Mix)
  • Loco & Jam - Medusa [Rekluse]
  • Popmodell - Kiskece (radio edit)
  • Loco & Jam - Medusa [Rekluse]
  • Pet Shop Boys-Love Etc (Gui Boratto Remix)
  • Serge Devant Addicted with lyrics 2009 [HQ Club Mix]
  • Radio Slave Feat Danton Eeprom - Grindhouse ( Dubfire Terror Planet Remix )
  • Mightyb - Taj Mahal (Original Mix)
  • MATULA feat GOLDSOUND - Wonderful World (original)
  • Chris Lake & Nelski - Minimal Life (Original Mix) (HD)
  • Federico Scavo, Alex Kenji - Gimme Five (Mix 1)
  • Modestep - To The Stars (Break The Noize & The Autobots Remix) (Official Video)

A reggeli kardio alapjai. És az fontos.

Haszprus

Query optimalizálás

©   Haszprus   |   fejlesztés sanoma sql

30 másodperces query:

SELECT webshop_id,
  w.name,
  w.hidden,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id)
    AS prices_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and deleted=1)
    AS deleted_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and product_id>0
     and skipped=0 and deleted=0)
    AS paired_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and skipped=1 and deleted=0)
    AS skipped_count,
  (SELECT count(*) FROM prices 
    WHERE webshop_id=w.webshop_id and skipped=0
     and product_id=0 and deleted=0)
    AS waiting_count 
  FROM webshops w
  WHERE w.book_shop = 0 
  HAVING prices_count>0 
  ORDER BY w.name

6 másodperces query:

SELECT w.webshop_id, w.name, w.hidden, 
  x.prices_count, x.deleted_count, x.paired_count, 
  x.skipped_count, x.waiting_count
  FROM webshops w
  JOIN (
    select p.webshop_id,
    count(*) AS prices_count,
    sum(deleted) 
      AS deleted_count,
    sum(if(product_id > 0 and skipped = 0 and deleted = 0, 1, 0)) 
      AS paired_count,
    sum(if(skipped = 1 and deleted = 0, 1,0)) 
      AS skipped_count,
    sum(if(skipped = 0 and product_id = 0 and deleted = 0, 1, 0)) 
      AS waiting_count
    from prices p
    group BY webshop_id
    HAVING prices_count > 0
    ORDER BY webshop_id
  ) AS x
  ON x.webshop_id = w.webshop_id
  WHERE w.book_shop = 0
  ORDER BY w.name

Note: ez a bejegyzés évekkel azután lett publikus hogy a rendszert lecserélték egy másikra.

Haszprus

Sanoma day 25

©   Haszprus   |   fejlesztés sanoma energiablog sql

Pár napja megbeszéltünk egy feladatot az Atyaúristennel és a juniorommal. Az atya elment szabira. A juniorom előadta a dolgot a technikai pm-nek, aki egy iszonyat optimizer csávó, komolyan fekete mágia amit sql query optimalizálásban lenyom, közölte, hogy ezt a dolgot nem lehet megoldani, mert van benne egy akkora descartes szorzat amit a világegyetem összes szerverével se fogunk tudni kiszolgálni. Persze égett a képem, de nem volt semmi az ügyből. Ma este ahogy hazamentek már a népek és csillapodott a nyüzsi a Sanomában, eszembe jutott egy remek ötlet amivel szerintem lineárisan halál lazán végigmászhatunk a db-n, baromira nem lesz descartes szorzat, kb. a tábla mérete lesz 2-vel szorozva a szükséges lépések száma, és annyira jó érzéssel jöttem el 19-kor (még maradtam volna, csak időre mentem), hogy ihaj. Remélem meg tudjuk oldani így.

Haszprus

Optimalizációs feladatok

©   Haszprus   |   fejlesztés howto sanoma css js képzés mysql php javascript
  • PHP optimalizálás
    • Jenkinses elemzés a kódra
      • CPD és PMD checkre van szükség
    • XHPROF elemzés
  • DB optimalizálás
    • CT mérés javítása
      • Ne okozzon table lockot a CT mérés során keletkező INSERT-ek és UPDATE-ek. Lehetőségek: delayed vagy low priority.
    • MySQL 5.5 percona frissítés
    • Adatok elemzése
      • Nagy méretű táblák elemzése, törlési, archiválási stratégiák kialakítása és a szerkesztőséggel egyeztetés.
    • InnoDB storage engine használat
    • Query optimalizálások
      • Queries not using indexes lekérdezések optimalizálása
      • Slow query optimalizálás
      • Jetprofiler elemzések
    • Táblák particionálása
  • Kereső optimalizálás, Sphinx bevezetés
    • Admin és frontend kereső átalakítása
    • Feleslegessé vált indexek törlése
  • Admin folyamatok optimalizálása
    • Workflow felülvizsgálata, tapasztalatok implementálása
  • HTML, JS, CSS optimalizálás
    • http://gtmetrix.com/ javaslatok alkalmazása

Na ez például egy remek szakmai fejlődési program.

Igazából nem kéne meglepődnöm. Abban a szobában kb. 40 projektnek a fejlesztése zajlik, rengeteg külsős cégnek adnak ki megbízásokat a senior fejlesztőink. Csupa ilyen arccal vagyok körülvéve, juniorok nem nagyon dolgoznak a Sanomában, mert a legtöbb projektet kizárólag külső erőforrásokkal fejlesztik, plusz a hotfixeket belül, meg a deploy, üzemeltetés, ilyesmi. A lényeg hogy rengeteg tudás koncentrálódik körülöttem, és ha jól csinálom akkor rengeteget profitálhatok az itt eltöltött időből. Sajnos ebből a szobából hamarosan ki leszünk emelve egy kevésbé szakmai közegbe, de lobbizni fogok hogy tarthassam minél jobban a DPO-s kapcsolataimat.

Haszprus

Web developer

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés

Ma a következő témakörökről meséltem Istvánnak (dankoi) 6 órában iszonyatosan összesűrítve:

  • fejlesztői környezet: phpstorm, netbeans, zend studio
  • verziókezelés: svn, hg, github
  • php frameworkök: symfony, mvc, orm, schema, yaml, routing, fixtures, modellek testreszabása, formok, modulgenerálás
  • javascript: ajax, jquery, dom
  • dokumentáció: phpdoc, doxygen
  • tesztelés: unit test, phpunit, mock object
  • elosztott nagyterheltségű rendszerek: cache-elés, memcache, kliens oldalt terhelni (js, számítások ott), sok php szerver, 1 db (legegyszerűbb eset): db-t kímélni
  • fejlesztés: refaktor, coding standard (zend), firebug
  • módszertan: scrum, kanban
Haszprus

Open Academy

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés css javascript képzés php

Ott voltunk ezen is Orcával és PAStheLoDdal.

Szubjektív véleményem: nagyon hardcore advanced cuccot vártam, ehhez képest kicsit bme-sre sikerült, legalábbis az első egy-két előadást a magam részéről túl lassúnak ill. bealvósnak éreztem, a verziókezelős és a scrumos teljesen triviális dolgokról beszélt (szerintem elhibázott tematika). Volt viszont nagyon kellemes meglepetés is, éspedig a PHP Security, ami nagyon élvezetes volt (erről a témakörről még valszeg többször ennyit szívesen hallgatnék), illetve a HTML5 bemutató, ami viszonylag meglepő módon még mindig tudott egy csomó újdonsággal szolgálni a HTML 5 konferencia után is.

Amik voltak:

  • Multiplatform mobil fejlesztések (Dr. Forstner Bertalan)
  • Hogyan optimalizáljunk C/C++ kódokat! - Esettanulmány (Illés Márton)
  • Verziókövető rendszerek alkalmazása fejlesztési projektekben (Gyöngyösi Péter)
  • Webműves Kelemen tanácsai, avagy mi kell a PHP falába? (Varga-Perke Bálint)
  • Hogy kerül a csizma az asztalra? HTML 5, CSS3, JavaScript (Magyar Attila és Györkő Péter)
  • AGILIS / SCRUM fejlesztés (Bakonyi András)

Üdítő volt végre egy erősen szakmaibb konferencián ott lenni, nekem Bátorfi Zsolt HTML 5 bevezető előadása kellőképpen hatásosnak bizonyult. Mondjuk a későbbiek nem értek a nyomába, de ettől még rengeteg implementáció szinten új dolgot láttam. Örülök hogy ott voltam, legnagyobb hiba lett volna kihagyni. Az MS nagyon nyomulni akar, és valszeg a legjobb helyen teszik (a fejlesztőknél). Atomprofi szervezés stb. Elvileg lesz majd még ilyen, feltétlen menni akarok arra is.

Haszprus

Első node.js http szerverem :)

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript node.js

Gondoltam kipróbálom ezt is. Szerver oldali javascript ugye ("server side javascript done right"). Íme az app.js tartalma:

var http = require('http'); var server = http.createServer(function(request, response) { response.writeHead(200, { 'Content-type': 'text/plain' }); response.end('Hello world'); }); server.listen(8000); console.log('Server is listening on http://127.0.0.1:8000');

As seen in the tutorial. És ez igen könnyen már futtatható is (konzolba node app.js), és a http://127.0.0.1:8000 címen meghívva valóban kapunk is egy hello world oldalt.

Haszprus

Twig template engine

©   Haszprus   |   fejlesztés howto php

Gondoltam eljátszom a twig template kezelővel, ami erősen a symfony 2-höz és fabien potencierhez kötődik, tekintve hogy ő az atyja mindkettőnek és ez a symfony 2 default templating engine-je.

A telepítés igen könnyű pearrel:

pear channel-discover pear.twig-project.org pear install twig/Twig

(Egyébként nem muszáj pearrel telepíteni.)

Hozzuk létre a kis hello world sablonunkat:

<html> <head></head> <body> <p>Hello {{ name }}</p> <p>The date is {{ date }}</p> <p>The time is {{ time }}</p> </body> </html>

Mentsük el templates/hello.tpl-ként.

A template-et adattal kiszolgáló php a következőképp fog kinézni:

<?php include 'Twig/Autoloader.php'; Twig_Autoloader::register(); try { // templates könyvtárban keressük a template-eket $loader = new Twig_loader_Filesystem('templates'); $twig = new Twig_Environment($loader); $template = $twig->loadTemplate('hello.tpl'); echo $template->render(array( 'name' => 'World', 'date' => date('Y-m-d'), 'time' => date('H:i:s'), )); } catch (Exception $e) { die('Hiba: ' . $e->getMessage()); }

Ez ennyiből már működik is. A twig lehetőségeibe mélyebben nem megyek bele, aki használt már bármilyen template engine-t, annak sok újat nem fog mutatni.

Haszprus

CakePHP modellek

©   Haszprus   |   fejlesztés php cakephp symfony howto

Nemrég kezdtem el picit ismerkedni a CakePHP MVC frameworkkel, igazából egyáltalán nem célom ismertetni a képességeit vagy bármi hasonló, mindössze megragadnék egy dolgot ami megtetszett. A dolog nem újdonság, mint ahogy a CakePHP sem az, sőt.

Induljunk ki onnan, hogy már megvannak a tábláid a db-ben, amit még korábban létrehoztál, hogy Cake-et kezdtél volna használni. Nem feltétlen tipikus felállás, tudom.

Megmondod az érintett kontrollerednek egy tagváltozóban, hogy

$uses = array('Restaurant', 'Place');

, aminek a hatására a kontroller a Restaurant és a Place nevű modelleket példányosítani fogja és hozzárendeli a $this->restaurant ill $this->place változókhoz a Controlleren belül.

Amennyiben a megfelelő könyvtárban nincs Restaurant ill. Place modell (az ezekhez tartozó php fájl és osztály), akkor megnézi, hogy a db-ben létezik-e restaurant ill. place nevű tábla, és ha igen, akkor ezekből generál on-the-fly egy-egy modellt.

Lekérdezi tehát a db-ből a táblák oszlopait, és rögtön használhatod is valamennyi tagfüggvényt rájuk, mint pl. megkeresheted az 5-ös id-jű éttermet:

$this->restaurant->findById(5);

Nem csak id alapján kereshetsz, hanem bármi egyéb oszlopnév alapján is természetesen, tehát pl. $this->restaurant->findByType('lacikonyha') hívás is teljesen valid.

Nekem ebben az tetszik mondjuk egy symfonyval szemben, hogy a modellt nem kell generálnod, létrehozza neked on-the-fly, aminek különösképp ott érzem előnyét, ha valami változik az adatbázis sémában (nevezetesen nem kell újragenerálgatni a modelleket, ami marha kényelmes dolog). Nyilván hátránya, hogy egy IDE sem fogja kitalálni neked, hogy vajon milyen tagfüggvényeket hívhatsz meg az ilyen módon használt modelljeiden.

Haszprus

Meetoff - videó a neten

©   Haszprus   |   barátok javascript képzés

Tegnap volt Meetoff, és kibiri kib* jó volt, valamint kiderült megint, hogy mennyire belterjes is ez a szakma Megint voltak ismerős arcok, ezúttal az előadók közt is, dumáltunk, rámköszöntek, nagyon jól esett. A helyszín választása egész jó volt, és hogy tartottunk szünetet, az is.

A téma Videó a neten volt (Tolni kell a kontentot alcímmel), volt pár érdekes előadás új kezdeményezésekről vagy akár meglévő trendekről, de meg kell mondjam, hogy nekem legalább ugyanennyit számított az a közeg is amiben voltam, mivelhogy ScoobyZolival és eL Gerivel mentem, a helyszínen pedig egyszercsak fölénk magasodott PAStheLoD, és még váltottunk pár szót a bárpultnál Kereskényi Balázzsal is. Plastik Józsit pedig életnagyságban láthattuk, akár meg is érinthettük volna a Mestert.

Ps. egyébként 27. szülinapom volt tegnap, és kaptam tortát a Virgótól (ügyvezető adta át), felköszöntöttek a kollégák, ami lássuk be, igen kellemes élmény.

Meetupokra, meetoffokra, és egyéb hasonló nyalánkságokra pedig megyünk a továbbiakban is, bejött a téma.

ápr. 25. 18:57 Ott voltunk! Megjött a bizonyíték

Quick fact: tegnap voltunk Gerivel budapest.js meetupon, és volt egy csomó ismerős arc. (Sajnos utána rohannunk kellett tovább.) A téma különböző javascript frameworkök bemutatása volt egy drag&drop + slideshow mintafeladaton keresztül (jquery, mootools, yui, dojo, valamint volt még egy közönségi jquery és egy közönségi fapad javascript bemutató is). Kicsit sajnáltam, hogy az, hogy mit láttunk, nemcsak a keretrendszernek, hanem leginkább az előadó előadásmódjának és egyéni elképzeléseinek függvénye volt (mivel a specifikáció nem volt strict, ami persze jó, hisz nyilván minden fw-ben mást és mást egyszerű vagy nehéz megcsinálni).

Magam részéről a versenyzőket látva és egymáshoz viszonyítva tetszett a jQuery és a mootools, számomra olvasható/emészthető kódja és felépítése miatt, dojora nem voksolnék az alacsony dokumentáltsága folytán, yui nagyon profi cuccnak tűnik, de ugyanakkor érzésem szerint igen macerás fejleszteni benne. Ugyanakkor még egyszer megjegyezném, reálisabb lenne az összehasonlítás, ha mindegyiket ugyanaz a személy mutatta volna be. Nyilván minden nyelvet meg lehet közelíteni egyszerűen és bonyolultan, mint ahogy a két jQuerys példában is egészen eltérő szemléletben oldotta meg a két bemutató ugyanazt a feladatot.

Tetszett amúgy.

Haszprus

Full text search stb

©   Haszprus   |   fejlesztés virgo cakephp meló php symfony seo

Múlt héten a CodeIgniter Framework megismerése volt terítéken, ma pedig kutattam egy kicsit, amit a napokban még folytatni fogok full text search témában, érintve, de nem korlátozódva a következőkre:

  • Zend Search Lucene
  • Sphinx
  • Xapian

Implementáltam egy a Zend Frameworkben található Zend Search Lucene-t használó megoldást (abszolút experimentális jelleggel, index buildelés és lekérdezés) CakePHP Framework alá beültetve.

Megjelenítési réteghez úgy tűnik 960 Grid System lesz a választottunk.

Itthon eközben symfony frameworköt nyomok továbbra is Doctrine ORM-mel.

Izgi mind.

SEO power.

Haszprus

symfony tech demo

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés doctrine php symfony

Tegnap ledemóztam Zolinak a symfony - doctrine duó YAML alapú (schema.yml) adatbázis- és modellgenerálási képességeit, illetve hogy miként lehet ebből formokat és komplett modulokat legenerálni, valamint miként lehet testreszabni ezeket. Ahogy láttam, impresszív volt. Mondjuk szerintem is az.

Haszprus

CSS3 a blogon

©   Haszprus   |   fejlesztés css design idézet

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
Volt egy kis ráncfelvarrás a blogon, kapott sokminden színátmenetet meg shadowt, sztem tök pofás lett, képek is kaptak shadowt, de remélem nem overused.
Hedge
láttam, nice...
css3... faintos

nov. 30. 03:46 1-2 dolog megvalósult Hedge év eleji design-ötleteiből, nyomjatok egy refresht.

nov. 30. 05:34 toltam rá némi animációt is.

Haszprus

LESS

©   Haszprus   |   fejlesztés css javascript

Kipróbáltam a blog készülő v3-as motorján a LESS JavaScriptes implementációját, és hát tök fasza cucc. Aki esetleg nem ismerné, változókat, számításokat, függvényhívásokat visz a LESS a CSS-be, illetve írhatsz nested szabályokat is (erre mi a magyar szó?). Tökjó.

Haszprus

Szilárd & Corvin tető

©   Haszprus   |   buli zene php epam corvin power haszprus

IRCQuote fight! In the ring:

voltam epamosokkal bulizni az este, szilárddal feljöttünk előtte hozzám inni aztán gáborékhoz csatlakoztunk a corvin tetőn. szilárddal beszéltünk az önértékelési problémáimról, leírtam 3 gondolatát:

- nagyon értesz az emberekhez és nagyon is akarsz érteni hozzájuk

- szard le mások véleményét

- hidd el h a felhozatalban elég magas szinten állsz. akik php-vel foglalkoznak, kb. a venere csapata az akit az 5 év alatt, amióta dolgozom... alkalmaznék...

Közben rámírt Gyuri (jedlikből):

Haszprus

Hetedik jubileumi giga blogtali

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés

Gyerekek, 2010. szeptember 21-én HÉT ÉVES lesz a blog!

Ezért aztán egy fergeteges iszonyat überbrutál giga blogtali kerül megrendezésre aznap.

Akinek van képe távol maradni, azt személyesen fogjuk meglátogatni és lezúzzuk az arcát könyörtelenül ámde alaposan.

Ehhez tartsátok magatokat, amikor válaszoltok a kérdésre, hogy ott lesztek-e.

Mikor: Szeptember 21, kedd
Hol: Instant
Haszprus

HTML5

©   Haszprus   |   fejlesztés css

Betoltam egy-két HTML5 elemet a blog alá. Semmi komoly, csak pl.

  • új doctype, ami abszolút elnyerte a tetszésemet. Az első doctype amit fejből megjegyeztem.
  • header - a site logója ebbe megy
  • footer - copyright és egyéb infók
  • nav - sidebarok
  • article - bejegyzések
  • time - a bejegyzések időpontjainak, datetime paraméterrel, amibe egy sztenderd formátumban is eltettem az infót
  • figure és figcaption - képek és képaláírások
  • linkek és scriptek type attribútum nélkül
  • néhány inputnak required attribútum (amit a megfelelő böngészők már kliensoldalon beépítetten validálnak)

Hát sokmindent nem kellett átírni, mivel ezek legtöbbje különböző divek 1:1 megfelelője.

Disclaimer: Ezt az egész site-ot ugye 2003-ban csináltam javarészt, azóta is volt rajta fejlesztés rendesen de az utóbbi években már semennyit sem foglalkozok vele.

Haszprus

Spring tréning

©   Haszprus   |   epam fejlesztés java képzés

Írtam a resource managernek hogy érdekelnének különféle tréningek, aki szólt egy trénernek és kapásból kaptam is egy levelet, hogy lesz egy Spring tréning jövő héten, oje

Kb ezek a témák:

  • Spring IOC Container
  • Spring AOP
  • Spring Web-MVC
  • Spring Hibernate – ORM support
  • Spring Transactions
  • Spring security esetleg

Jejeje!

Haszprus

6 éves lesz a blog!

©   Haszprus   |   fejlesztés barátok

6 nap múlva, azaz szeptember 21-én 6 éves lesz a blog!

Kéne blogtali. Gyertek! Mikor legyen?

Kérdezitek hogy mikor, gondolom mint eddig, mondjuk 20-tól, de mindenki akkor jön/megy amikor tetszik. És gondolom az instantban, de javasolhattok mást is.

szep. 18. 20:35 a dolog hétfőn lesz az instantban 20-tól.

Haszprus

Python

©   Haszprus   |   fejlesztés python képzés

Megírtam az első Hello worldömet Pythonban.

05:30 megírtam az első osztályomat Pythonban.

05:44 megírtam az első komplex szám osztályomat Pythonban.

class MyComplex: def __init__(self, re, im): self.re = re self.im = im def echo(self): print self.re, "+", self.im,"j" def add(self, c): newc = MyComplex(self.re + c.re, self.im + c.im) return newc import MyComplex c = MyComplex.MyComplex(3, 5) c.echo() d = MyComplex.MyComplex(4, 6) d.add(c).echo()

13:43 apró változtatásokkal Tamás kommentje nyomán

class MyComplex: def __init__(self, re, im): self.re = re self.im = im def __str__(self): return str(self.re) + "+" + str(self.im) + "j" def __add__(self, c): newc = MyComplex(self.re + c.re, self.im + c.im) return newc import MyComplex c = MyComplex.MyComplex(3, 5) print c d = MyComplex.MyComplex(4, 6) print d+c
Haszprus

Címkék alapján navigáló galéria

©   Haszprus   |   fejlesztés fotózás

Pl. Skandinávia, Mainframe, tűzijáték stb. Az elérhető címkék listájáról nem csináltam külön listát - minden olyan címke elérhető, ami a bejegyzéseknél szokott szerepelni (és annál még több is, csak azt a pórnép nem látja).

Btw tűzijáték: a 2005-ös albumot ajánlom, ahol a tűzijáték kivitelezője (Absolut Pyro Kft.) a blog kommentjeiben keresett meg hogy elkérje a fotóimat. Nice. A felső képből pedig a The Dethroners zenekar akart először albumborítót, végül egy közbülső lap lett belőle.

Btw fel kéne raknom a skandináv és holland képek hátralevő részét…

aug. 20. 01:13 lett dátum szerinti bontás a címkékre, pl. Mainframe dátum szerint, vagy pl. külföld dátum szerint.

aug. 26. 06:35 lett ajaxos kereső a galériához. A többi keresőhöz hasonlóan ez is a lap jobbfelső részén található keresőmezővel érhető el, a Mit keresel? kérdésre Képet választva az opciók közül.

Haszprus

Portál biznisz

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés meló idézet

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
most hívott egyik évfolyamtársam, [censored], kb. ilyen évfolyamelső kategória, hogy nem akarok-e vele közös biznict csinálni vmi portálfejlesztés témakörben
merhogy anno csináltunk már egy pici oldalt közösen és h milyen gyorsan meg faszán meglett az is
privacy power 1 aha
van erre időd?
Haszprus
nincs
privacy power 1 akkor nemet mondtál?
Haszprus
aha
kár mer jóarc meg biztos lenne mit tanulni tőle
privacy power 2,
aki tudja, hogy
censored kicsoda
pedig nem lenne rossz biztos
(magyarul: pedig biztos jó lenne )
Haszprus

Haszprus PHP Framework prezentáció

©   Haszprus   |   bme fejlesztés energiablog

14:01 Még bent vagyok. Kérdezi a főarc a prezentációm után, hogy és ebből mi működik? - mondom minden amit elmondtam, az működik, és ennél még sokkal több is. Le volt nyűgözve Külön örült, hogy éles rendszer alá is be fogom tolni a nyáron. (Person #1)

15:12 Rendben volt, az első három srác után nagyon jó előadást tartottál. (Person #2)

16:03 Orulok, hogy sikered volt, a fiuk is mondtak, hogy eros volt az anyagod. Gratulalok! (Person #3)

Haszprus

Haszprus Framework

©   Haszprus   |   bme fejlesztés mátrix php

Irgalmatlan tempóban készül a Haszprus PHP Framework…

(Önlabra lesz, egyelőre van benne fasza formgenerálás, mvc (mégpedig kicsit smarty-style), minden ami kell… Nem használ fel korábbi cuccaimat, written from scratch, inspired by symfony and TRES.)

(Munkáltatóm figyelmébe: a cuccot itthon készítem ingyé nem kevés időben (pl. most 4:50-kor végzek vele és kb. tegnap 18 óta nyomom, az hány elszámolatlan óra is egy nap alatt?) és maximálisan fel fogom használni a munkámban. Jól.)

Haszprus

Keresőlog :)

©   Haszprus   |   fejlesztés
recent_searches (1) ( 10  31  anon  )
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitor kalibrálás
12-25 09:13    ScoobyZoli    kalibrálás
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitor
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitorbeállítás
12-25 09:13    ScoobyZoli    kalib
12-25 09:13    ScoobyZoli    monitor
12-25 09:13    ScoobyZoli    skéla
12-25 09:13    ScoobyZoli    skála
12-25 09:14    ScoobyZoli    monitor
12-25 09:14    ScoobyZoli    szinek beállítása
12-25 09:15    ScoobyZoli    szürke skála
12-25 09:15    ScoobyZoli    FASZOM HASZPRUS NEM TALÁLOM

Észleltem egy olyan személyes levélnek álcázott típusú spamet ami valahogy átjutott a szűrőn, és mindjárt keresetlen válaszra is méltattam (naivan bízva abban hogy nem spambot csinálja, és ezúttal be is igazolódott a gyanúm), majd továbbküldtem a Homárnak. Igaz, nem az én bejelentésem alapján, de lehozták a dolgot. A spammerem azonban gyorsabb volt, és válaszolt. (Ami azért nem mindennapos, ezért is gondoltam hogy megírom ilyen backstage-finomság gyanánt a levelezésemet vele.)

Haszprus

Nagymennyiségű adat

©   Haszprus   |   barátok bme fejlesztés l0lzor

IRCQuote fight! In the ring:

Carl0s 21:27 szia
Haszprus
jégcsákány
Carl0s nem tudsz nagy mennyiségű adat rendezésére valami toolt?
olyan ami nem fér be a memóriába
Haszprus
ümm
algel könyv
+ eclipse
Carl0s 21:31 tuti van vmi progi erre
Carl0s 21:48 és szerinted ha én hegesztenék össze egy ilyet az hatékonyabb lenne mint egy meglévő megoldás?
kétlem
Haszprus
nyugimá, vicc volt
nem tudok, az a lényeg
Carl0s bazz
pedig itt olvasom a könyvet
Haszprus

......
kész

Úgy alakult, hogy külföldről be kellett szerezzünk valamit a fejlesztéseinkhez, és egybeköthettem ezt egy kis továbbképzéssel. Természetesen számomra utóbbi volt a lényeg.

Igazából nincs jelentős vezetési rutinom, ezer éve nem kommunikáltam angolul, külföldön sosem voltam egyedül, pláne nem autóval kombinálva. Úgyhogy kihívásnak ígérkezett a dolog, és megragadtam az alkalmat. Nagyon helyesen tettem.

23-kor érkezés a hotelbe, Linzben (Ausztria). Tervezetten 436 km, ennél valszeg kicsit többre sikerült, és egyéb problémák is akadtak. A hotel elég szép volt, közvetlen kilátás a Dunára, panoráma-függőfolyosó, HD TV (lekötött vagy 10 mp-re), kihasználatlan francia ágy. Elalvás paplanon, ruhában. Reggel tali a cég embereivel, akiket követtem Hagenbergbe, a Software Parkba, ami ugyanolyan mint az itthoni BME I épület és környékére ráhúzódó Infopark, azzal a különbséggel, hogy az embernek elég szegényes érzése támad a hagenbergi változatot látva. Nem is akarok többet írni erről, beszéljenek a képek magukért. (Mondjuk az tény, hogy az infopark üzleti épületeiben még nem voltam.)

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)hogy vagy?
Haszprus
istenien
elégedetten
önelégülten
a világ tetején
és fáradtan
de átszellemülten
a gondok felett
egy álomvilágban

Update 14:38: Megcsináltam valamit, aminek eddig a közelében sem jártam.

Haszprus

Python

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix python képzés

Az új srác ma megismertetett a Python alapjaival. 1-2 nagyon alap dolgot már tudok írni, illetve láttam kódot, ami alapján el tudok indulni. Nice.

A nyelvről egyelőre annyit említenék meg, hogy a programkódban nincs { és }, ehelyett kőkemény indentáció alapján dönti el, hogy mi hova tartozik. Ezzel egyszer s mindenkorra megoldja, hogy a különböző fejlesztők ugyanazokat az indentálási konvenciókat használják*. Ötletes.

Ezen kívül kaptam egy NFC-képes Nokia telót, hogy fejlesszek rá valami szépet.

Ezek mennek.

* a kommentek szerint ez nem teljesen van így

Hirtelenfelindult poszt, mert Mf unalmában beleolvasott egy villamoson utazó néni válla fölött a sztármagazinjába (fujjnemszabad), és két egymást követő oldalon két olyan személlyel találkozott, mint XY, a Fábry Show-ban bemutatott vécésnéni (sic!), illetve YX, az M1 Telesportjának az egyik műsorvezetőnője (aki terhes, ez a hír). A mi sztárjaink, kéremszépen....

A kommentek között pedig olvashattok egy kezdeményezést a női pólus kiegyensúlyozására itt a blogon.

Haszprus

Haszprus überblog - utat mutat

©   Haszprus   |   fejlesztés olvasói levelek

[...] szinte az összes blogon található bejelentkezős-regisztrálós rendszer egy nagy kalap bálnabánat. Írnám a kommentet nagy hévvel, erre csak egy link, vagy sokszor csak egy üres felirat vigyorog rám gizdán, hogy regisztrálj, vagy jelentkezz be. És akkor kattintok, bejelentkezek, visszadob, és máris elveszett a pillanat varázsa.

Vagy minden egyes alkalommal be kell írnom azt, hogy szerda van [...]; vagy hogy Mefi volnék, és van blogom meg e-mail-címem is.

Az összes gagyi. Kivéve egyet. [...] elég csak kipróbálni, és rögtön megszereti az ember. Szóval egyetlen helyen van ez a dolog ügyesen megoldva, mégpedig Haszprus blogján. Ha valaki kommentált már ott, tudja mi a módi; ha reigsztrált vagy, jelentkezz be, ha nem, add meg a neved és írj. Na de nem ám egy sima szöveg van, hanem a komment után van egy űrlap a bejelentkezésnek és van egy a név megadására is. Nem kell hat másik oldalra ellátogatni, egy helyben, ügyesen megoldhatod. És ez jó, ezt a példát követni, mondhatnám, ezt a mintát szabványosítani kellene. És amikor én ezt anno megláttam, már akkor tudtam, hogy ha valaha írni fogok bejelentkezést, akkor az így fog kinézni. [...]

(Intelligens bejelentkezés a mefiblogon)

(Későbbi korok kedvéért: így néz ki a szóban forgó kommentform kijelentkezve, így pedig bejelentkezve.)

Haszprus

OO!

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix

Oh yeah belemélyedtem itt az objektumorientációba, megírtam életem első überperfekt osztályhármasát. Adott két adatformátum, a feladat az egyikből a másikba konvertálgatni. Ugyanazokból az elemi adatokból épülnek fel, csak másként kell őket megjeleníteni. Na mindkét megjelenítéshez lett egy-egy osztály, fill és __toString metódusokkal (2+1 sornyi törzzsel). Ezen kívül minden mást a szülőosztály végez el. Ő tudja hogy a két adattípus hogy néz ki (és ez abszolút így van rendjén), hogyan kell őket formázni, miket tárolnak, és mivel van benne abstract public function is (a fill), ezért beszól, ha ezt nem definiálja felül a tisztelt leszármaztatott osztály. Plusz ezt az abstract functiont hívja meg a szülő __construct()-ja, ami azt hiszem a Factory Method nevű design pattern elve, de ebben most nem vagyok egészen biztos. Hát én nem tudom, de erős a gyanúm, hogy ilyen szinten relatíve ritkán használják a PHP-t már. Most ez feldobott, nyilván titeket is.

Update már. 23. 12:31: A factory method más: az egy objektumot létrehozó osztály, aminek paraméterül adhatod hogy mit példányosítson, és ő példányosítja. PHP esetén ezzel megspórolható a fájl elején a példányosítandó osztályt tartalmazó php fájlok require-rel történő meghívása.

The GuNN

Olvasói levelek 080229

©   The GuNN   |   szánalmas olvasói levelek blog

Feladó: soliman

Címzett: The GuNN

Küldve: 2008. február 28. 23:21 (tegnap)

archiválva törlés

Szia! Azt sem tudod miről beszélsz,fiam.Akkor miért mondod.(örök téma)Maradnál csöndben és csak figyelnél.Többet érnél vele.Amúgy(biztos)fasza gyerek vagy.Máshoz is így szólsz hozzá?

És még egy kis mellékes infó:

regisztrált: 2008. február 28., csütörtök 23:13

itt járt: 2008. február 28., csütörtök 23:30

hozzászólások: 0

letöltött lapok: 29

feladott privát üzenetek: 1 (0 olvasatlan)

kapott privát üzenetek: 1 (1 olvasatlan)

Haszprus

Olvasói levelek 080228

©   Haszprus   |   olvasói levelek

Én most atomra beleástam magam a Drupal rendszerbe amit ezermillióan fejlesztenek. Persze, az nem egy blogmotor hanem általános CMS. Mégis, én azt látom, hogy a Te blogot technikailag többet tud. Biztosan nagyon sok munkád van benne. Őszinte leszek, nagyon kiváncsi vagyok rá milyen belülől. Nem, nem kérek acc-ot az adminhoz, de ha lenne időd esetleg egy screencast-ot összedobni az szuper lenne. Ha nem, néhány screenshot is megteszi, de a lényeg ugye az ajax-y dolgokban van

Amúgy pont az apró újítások jönnek be, amiket máshol nem látok. Pl, hogy a comment textarea automatikusan megnő, vagy hogy egy comment több másik commentre is reagálhat. Ez a két dolog pl nekem nagyon bejött.

Emellett látom van privát blog, belső üzenetküldő rendszer, stb...

Ha azt nézem, hogy csak neked 6000 hozzászólásod és 3000 post-od van, akkor bizony az adatbázis mérete sem lehet kicsi.

Na, ezek miatt mondtam hogy komoly

Haszprus

A 4-11. napon

©   Haszprus   |   barátok bme bringa film life mátrix túra energiablog symfony tanulás első sport 12e biznisz php mba fejlesztés

A 4. napon (csütörtök)

Az 5. napon (péntek)

  • BME - Tibi, Olthyer, Aston, Viktor, Andor, megalapítottuk az szmmfUnclubot (szoftverminőség és menedzsment labor négyfős csapat ), Takó, Gatza
  • Mátrix
  • Polárvétel
  • Esti kurvajó bringa - most először éreztem jól magam nagyon hosszú idő óta bringázás közben (nem szeretem a telet és nem is vagyok kondiban)

A 6. napon (szombat)

  • Bringa - kormánycsavaró szél, 0 fok, de a frizura mégis tart: elegendő volt az aláöltöző, két rövid mez, és a polár. Nomeg maszk persze, termogatya, térdmelegítő, és egy alsó aláöltöző (hétfőn újítva). A téli tekerés roppant megerőltető, el is aludtam utána

A 7. napon (vasárnap)

A 8. napon (hétfő)

  • BME - Aston, Takó, Andor; amőba 3:2 Takónak (Évek óta nem játszottam, de bejött )
  • Mátrix

A 9. napon (kedd)

  • BME
  • Mátrix - megint letettem valamit az asztalra Kaptam feladatot, főnök kérdezte mikor lesz kész. Mondom 1 nap. Na jó max 2 nap. Kérdezi a főnök, hogy a héten biztosan készen lesz-e, mondom igen-igen. Elkezdtem csinálni, fél óra után azt hittem hogy pénteken kénytelenek leszünk visszaállítani a projekt keddi állapotát, mert annyira átláthatatlan és reménytelen lesz addigra az egész. Ehhez képest 3 óra alatt meglettem vele Örültem ám.

A 10. napon (szerda)

  • Mátrix
  • Tali Schloddival
  • BME - Grafika: Anett, Montana, Tibi, Carl0s; önlabkonzi: kibiri kibaszott jó volt (vázoltuk hogy kb. mik a félévi irányelvek; kiderült hogy a konzulensem pont az egyik olyan céggel szeretne szorosabb kooperációt, akinek ismerem az alapítóját (öö igaz a másik cégnek is ismerem az alapítóját ) (a port.hu-ról és az index.hu-ról van szó btw, csak ugye utóbbiban Nyírő már nincs ott) ); utána még Orcával dumáltam egy fél órát
  • Este kibiri kibaszott jó hírek fogadtak a mátrixból

A 11. napon (csütörtök)

  • BME - első szabtech gyak, egész jó volt; Aston (symfony), Andor, ++
  • Olasz - kibiri kibaszott jó volt, részletek
  • Mátrix - azzal a hírrel fogadtak, hogy amit kedden újraírtam, és tutira lezsíroztuk hogy A módon kell, és nem B módon, azt most megint újra kéne írni B módon, mert a megrendelő mégis inkább B-t akar. Vahz! De tökjól oldottam meg korábban, úgyhogy kb. 20 perc alatt kész voltam az átírással is (Előzetesen elképzelt idő: minimum órák, illetve voltak kétségeim hogy vajon a hétfői bemutatóra fog-e egyáltalán rendesen működni )
  • Tanulás - végre tanultam egy kicsit, konkrétan matlaboztam.
    Ezt is lehet ám szeretni
  • Cserébe éjfél lesz 2 perc múlva, ma is alszom vagy 5 órát
mainframe

Úristen, mit tettünk...?!

©   mainframe   |   bme fejlesztés hwsw szánalmas

Egy rövid idézet ((C) egon) abből az időből, amikor még régi jó neptununk volt, és nem tudtuk megbecsülni:

"Majd ha bevezetik a Neptun.NET-et... Hmm, fincsi lesz..."

Amikor ezt olvastam olyan érzésem volt, mintha a Terminator N+1-ben találna a főhős egy megégett újságcikket a romok között, hogy A nép izgatottan várta a Skynet mai üzembehelyezését. Egyfelől lol, másfelől omg.

Tali március 1 21:20-kor a Nyugati pályaudvar jegypénztárában. Vonat 21:40-kor indul. Akármilyen idő esetén.

Na ha látod ezt a topicot, az azt jelenti hogy meg vagy hívva túrázni! Itt a blogon vagyunk már elegen ahhoz, hogy összejöhessen egy ilyesmi, ráadásul egy csomóan bme-sek vagyunk, szóval noha még nem mindenki ismer mindenkit, de adja magát hogy most már szervezzünk itt valamit...

Ha van kedved jönni, akkor az alábbi két szavazáson csekkold be az összes megfelelőnek tűnő időpontot, és meglátjuk mi lesz.

  1. Melyik éjszakai túrára lenne kedved és lehetőséged jönni?
  2. Melyik nappali túrára lenne kedved és lehetőséged eljönni?
  3. Szavazás rossz idő esetére

Kommentbe egyéni megjegyzések, lelkesítő szövegek, meg bármi releváns jöhet. Az is királyos lenne, ha itt a blogon is jeleznéd, hogy van kedved jönni, nemcsak a doodle-ön. A doodle azért jó, mert megkönnyíti a szervezést, a blog meg azért jó mert személyesebb, mindenki szívesen látja itt is, hogy jössz te is!

Ha tudod hogy nem jönnél, dobj lécci egy privmsg-et. Nincs sértődés nyilván, és sokkal jobb, mintha nem jeleznél vissza semmit.

Haszprus

A kommentkezelési újítások hatása

©   Haszprus   |   fejlesztés

Durva hatása lett annak a három apróságnak gondolt feature-nek, amiről a Kommentkezelési újítások bejegyzésben írtam. Mik voltak ezek?

  1. A topicok a friss témák menüben színeződnek aszerint, hogy hozzászóltál-e, és ha igen, válaszoltak-e.
  2. A topicoknál a kommentform környékén lelki terror kényszeríti bele a júzert a kommentálásba. A júzer nem tud menekülni.
  3. Egy apró vonalka jelzi a menüben, hogy melyik volt az a legfrissebb topic, amit a júzer már minden kommentjével együtt látott.

A hatás

Haszprus

Olvasói levelek 080104

©   Haszprus   |   olvasói levelek

Még mindig jók vagyunk, íme egy őszinte olvasói vélemény

A személyes blogok nagy része a film + game kombinációt heti adagokban rendszeresen ellövi. És eddig nekem az überblog azzal tűnt ki, hogy olyan témákról születtek bejegyzések amik nem húzhatók rá általánosságban erre a sablonra. Szerencsére nem egy szartam, ebédeltem, jóezagame, jóezamozi, hülyemindenluvnya vonal.

(Hedge, 2007.12.30.)
Haszprus

Kommentkezelési újítások

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nem nagy cucc, de ha már Mefi rákérdezett az üzenőfalon, akkor beszámolok róla.

A friss témák menüje kicsit megváltozott: színeződnek a dolgok aszerint, hogy hozzászóltál-e az adott topichoz, és hogy te voltál-e az adott topicban az utolsó.

Ha nem szólsz hozzá egy topichoz, azt nem szeretjük, ezért optikailag büntetünk és lelki terrort alkalmazunk:

Ellenben ha hozzászólsz, azt szeretjük és megköszönjük:

Mindehhez be kell jelentkezned.

Haszprus

Mátrix

©   Haszprus   |   mátrix fejlesztés

Azt találtam ki, hogy a munkahelyi bejegyzések a mátrix címke alatt fognak futni, legalábbis egy darabig. (A címke eddig is létezett, csak más néven, és nem volt publikus. Bizonyos címkéket ugyanis nem lát mindenki.)

Haszprus

Mission one completed (XML parser optimalizáció)

©   Haszprus   |   fejlesztés mátrix php xml

A cégnél az első feladatom egy olyan script optimalizálása volt, amely 12-től 30 vagy akár még több MB-ig terjedő XML állományok alapján hajt végre nagyságrendileg 100-500e egymással összefüggő SQL insertet (értsd: mély és széles xml-fa).

Az eredeti progi egy 30 megás XML-lel kb. 2 perc 40 másodpercnyi munkát adott az apache.exe-nek (ennyit foglalt a prociból tehát az apache), miközben a memóriahasználat az alapjáratú 27 MB-ról felment 558 MB-ra. A program teljes futási ideje 383 másodperc volt.

Elég sok időt eltöltöttem azzal, hogy egyrészt a program logikáját megértsem, másrészt utána nézzek, hogy vajon van-e valami hatékonyabb XML parser. Miután nem találtam a használt megoldásnál jobbat (tekintve hogy az se a teljes dokumentumfát tárolta a memóriában), már majdnem ott kötöttem ki, hogy ezt bizony nem lehet (vagy én nem tudom) optimalizálni (bár persze kételkedtem), ehelyett kicsit kitesztelgettem, hogy hogyan is működik a php-ben a változók és objektumok megsemmisítése (ld. __destruct), és a megfelelő stratégiai helyen mért csapás eredményeként a program most nem növeli az apache alapjáratú memóriafoglalását egy megával sem (Érdekes módon az unset nem segített.)

Azaz az én verzióm a 30 megás XML-lel ugyanúgy 2 perc 40 másodpercig tekeri az apache.exe-t, azonban összesen csak 358 másodpercig fut (fél perc nyeremény itt, miközben sebességre még nem is optimalizáltam), és ami a lényeg, hogy 27-ről nem 558 MB-ra nyomja fel az apache memóriahasználatát, hanem mindössze 29-re. Nem kell mondani, hogy ez mennyire előnyös egy olyan környezetben, ahol más dolgok is futnak (ti. ez egy webszerver).

Amikor nekiálltam a dolognak, egy nagyságrendi változást akartam volna elérni, aztán ahogy beleástam magam, megelégedtem volna akár egy memóriafelezéssel is, végül már majdnem teljesen feladtam, de arra álmomban sem gondoltam, hogy sikerül a memóriahasználatot úgy ahogy van megszűntetni Ettől igen jó kedvem lett

Rulz.

Haszprus

133 komment - thx!

©   Haszprus   |   fejlesztés

133 komment! Pörgős hetünk volt. Igaz, ez nem mind látható, de azért sokminden ment publikusan is Risztekpa mindenkibe! Ja és köszönöm is a kommenteket, a héten több olyan bejegyzés is volt, ahol értékes hozzászólások érkeztek, és sokat segítettetek! Thx!

Hiszek abban, hogy itt egy elég frankó olvasóközönség alakult ki, amire/akikre nyugodtan büszke lehetek.

Haszprus

Képajánló

©   Haszprus   |   bme fejlesztés adatbányászat haszprus

Bizonyos esetekben egész jól műxik. Időm nem volt alaposan kitesztelni meg ilyenek. Most ez nekem két kreditért oké volt, ennyi. Ha érdekel, itt megnézheted [update 2024-03-02: csak megnézhetted], hogy személy szerint neked mit ajánl.

Nagyjából azt érdemes figyelni, hogy az eddig letöltött képeid függvényében vajon úgy érzed-e, hogy nagyjából releváns képeket ajánl, tehát hasonló jellegűeket. Például ha tűzijátékos fotókat néztél, akkor jóeséllyel látsz további tűzijátékosokat. Ha külföldi fotókat néztél, jóeséllyel látsz további külföldi fotókat. Legalábbis ez volt a kiindulási alapfeltevésem, aztán egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlat ezt a feltevésemet igazolja. Ugyanis a képeket nem hasonlóság alapján ajánlja, hanem hozzád hasonló ízlésű felhasználók képnézegetési szokásai alapján. Azaz az ajánlott képek nem feltétlen kapcsolódnak egymáshoz. De azért megfigyelhető egy-két dolog, amibe most nem megyek bele…

Ha csak két képet látsz, az azt jelenti, hogy nem tud ajánlani neked a rendszer semmit. Valószínűleg nem tudja hogy ki vagy (pl. mert törlöd a cookie-kat), vagy még nem töltöttél le képet. Bizonyos bugok is vannak a userazonosítás körül, amiket még nem debugoltam (és egy darabig nem is fogom, mert nem érek rá).

  • Képajánló a Haszprus überblogon

2024. már. 02. 14:03 kivezettem ezt a funkciót. Magyarul töröltem.

Haszprus

Referer hack

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript php

Ma az adminfelületen a logok közé benézve a következő ablak villant fel:

Gondoltam biztos valamelyik firefox extension bugzik. De nem. Valaki egy lapletöltésnél user agentnek azt bírta megadni, hogy

<script>alert(1)</script>

Ofkorsz a user agentek biztonságosan kerülnek az adatbázisba egy $db->safe_string() konverzión keresztül, mert nehogymár valaki ott kezdjen sql-t injektálni, de arra még nem gondoltam, hogy valaki html-t vagy js-t fog becsempészni így az oldalra. Trükkös.

Haszprus

Objektum-orientált JavaScript

©   Haszprus   |   fejlesztés javascript

Eddig az objektum-orientált javascript valahogy kimaradt az életemből. Nem nehéz megindokolni igazából, a helyzet az, hogy a weben előforduló feladatok többsége nem igényel oo js-t, és valahogy nincs agyonreklámozva hogy a js az tulajdonképpen egy oo nyelv. Pedig az. Szóval meg is írtam az első saját js objektumomat egy tutorial alapján, marha nehéz volt, mit ne mondjak, le is publikálom ennek örömére.

Haszprus

PHP/JS/AJAX fejlesztésgyorsító cuccok

©   Haszprus   |   fejlesztés ajax javascript php

Először arra gondoltam, létrehozok egy bejegyzést a Propelnek, de kezdetnek inkább csak egy ilyen általánosat… ki milyen külső cuccokat használ php alapú webfejlesztéshez? Nem projektspecifikus cuccokra gondolok (pl. free webgaléria, stb), hanem általánosan használható, beépíthető dolgokra (mint pl. adatbáziskezelő réteg, template rendszer).

Én elsősorban a bloggal szórakoztatom magam, és itt nem az a cél hogy gyorsan fejlődjenek a dolgok, hanem hogy magam fejlesszek ki mindent. Hobbiból. Ennek megfelelően eddig nem is nagyon vettem be külső fejlesztéseket a projektbe, egy éve bekerült egy Smarty (ami nem jött be végülis), és most nemrég a prototype.js, igaz ez nem php, hanem js/ajax. Na ilyesmikre gondoltam. Nyomassad, miket használsz, mire jó, stb.

Haszprus

Kereső revamp - user szerinti szűkítés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyelőre csak a kommentekre műxik. Szintaxisa: a keresőmezőbe beírod a többi szó mellé azt, hogy user:x,y,z, ahol x,y,z azoknak a felhasználóknak a neve (vagy névrészlete), akiknek a kommentjeiben turkálni akarsz. Persze elég csak egyet is megadni.

Három példa

  1. welcome user:montana azokat a kommenteket keresi amiben szerepel a welcome szó, és montana írta.
  2. ajax user:adamo,tamás,boci azokat a kommenteket keresi, amiben szerepel az ajax szó, és a szerző adamo, vagy tamás, vagy boci. (igazából ha lenne olyan szerző is, hogy adamoooo, vagy aaaadamoooo, akkor is megtalálná, mert szótöredéket keres a névben)
  3. ajax user:am kommentek, amiben szerepel az ajax szó, a feladó nevében pedig az am szórész.

Update 09:38: nemcsak hozzászólásra működik már, hanem bejegyzésekre is, pár sort kellett átvariálni. iRock!

Update 17:16: linkbárra is.

Haszprus

Kereső revamp

©   Haszprus   |   fejlesztés ajax

Közeleg az utóbbi idők legnagyobb projektjének vége, hamarosan itt az új ajaxos kereső. (Egyelőre csak néhány kiválasztott látja. Te látod? Nem, de szeretnéd?) De nemcsak ajaxos, hanem egy csomó mindent tud is.

  • ajax
  • animált
  • nem tartalmazandó szavak listája (pl. keresőkifejezés: sony -alacsony)
  • pontos kifejezések (pl. sony, így azokat fogja megtalálni ahol a szó sonyval kezdődik, nem valahol a közepén van. de idézőjelek közt ha több szóra keresel, akkor azokat egy stringként fogja kezelni.)
  • linkbárban is keres
  • felhasználók közt is keres, mégpedig részleges névegyezésre is. a sortolás* pedig elég advanked, azok kerülnek előre akiket valszeg keresel illetve akik valamilyen értelemben fontosak…
  • a kedvencnek jelölt bejegyzéseket előre veszi a találati listában (Update nov. 09.)
  • szerző szerinti szűkítés (pl. sony user:mainframe) (Update nov. 10.)

* rendezés, nem pedig sorok tologatása!

Development tasks

  • High priority:
    • a replaceContent jegyezze meg az oldalon levő formok adatait, pl. írás alatt levő kommenteket
    • rövid leírás a kereső használatáról, szabályokról, and/or/user:, stb.
    • adjon visszajelzést a keresőkifejezés feldolgozásáról (hogy mik történnek a keresőszavakkal, pl. a user:... mit csinál, a szavak mindegyikét tartalmaznia kell a találatnak, stb.)
  • Low priority:
    • search history (ajax-szal szépen a menübe rakosgassa hogy mikre keresett a user)
    • kommenteknél is a keresőszavak kiemelése a találatokban
    • tanuljon abból hogy a userek melyik keresési eredmény felé mozdultak tovább
    • suggestions mint google-nél
    • lapozó?
Haszprus

Bejegyzések megjelölése

©   Haszprus   |   fejlesztés

Erről lassan már másfél hónapja akartam írni: lett egy ilyen a bejegyzések oldalán közvetlen a szövegek alatt, ha be vagytok jelentkezve, hogy Bejegyzés megjelölése. Ezzel fel lehet venni a blogon a saját kedvenceid közé az adott bejegyzést. Használatára egy példa lehet, ha olvasol egy filmértékelést nálunk, aminek hatására meg akarod nézni a filmet majd egyszer valamikor, és megjelölöd a bejegyzést, mintha egy webshopon betennéd a kosárba/kívánságlistába…

Haszprus

AJAX - második merülés

©   Haszprus   |   fejlesztés ajax

Lesz heavy ajax usage, betoltam a blog alá a prototype.js-t, atomjó. Elsőnek a privmsg live search valósult meg (tudom hogy eddig is volt valami experimentális próbálkozás de ez most jobb), mégpedig nem akárhogy, mert átraktam OO-ra a privmsg-eket is, javarészt. Bár pár function még árván maradt, de kapacitás függvényében meg lesz oldva.

Amit véghez szeretnék vinni a jövőben, az a blog alapos belső felfrissítése (full oo kód, következetesebb változónevek, megjelenítés minél alaposabb elválasztása, minél általánosabban használható osztályok stb.), és ajaxos feature-ök. A régi feature várólistát javarészt kidobtam a kukába. Most hogy fél mega fölött van a projekt php forráskódja, az elavult kódrészeket muszáj még jobban ráncba szedni, ami még nem oo, azt átrakni arra. Nem mintha így nem tudnék új designt felhúzni a blogra, csak úgy érzem, most ezzel tudok szintet ugrani.

Haszprus

Új RSS url-ek

©   Haszprus   |   fejlesztés rss blog google haszprus barátok

A site átstrukturálásának részeként új helyre kerültek az RSS feedek, tessék frissíteni az olvasókat. Ezen kívül ha valaki külön szerzőt figyelt meg, akkor nézze meg hogy nem módosult-e a kedvenc szerzőjének az id-je, ugyanis jópáran újat kaptak a felszabaduló alacsonyabb id-knek (és egyéb félautomata id-átrendezéseknek) köszönhetően (többek közt: Tamás: 7, Orca: 22, Montana: 27, The GuNN: 28).

Az RSS letöltéseket nem szoktam logolni mert túl nagy többletforgalom szerintem, és sok értelme nincs, most egy órája logolom, érdekes dolgok derülnek ki belőle. Ez alatt az egy óra alatt 26 egyedi ip-ről kapott a blog rss-letöltést, namost egyedi ip-nek számít például a google reader vagy a netvibes rss fetchere is. Szerencsére ezek user agentben megadják, hogy hány előfizető húzódik meg az egyetlen letöltésük mögött, google readerből 30-an olvassák a fő bejegyzésfeedet, netvibesról pedig 39-en (ezen őszintén meglepődtem). Ez legkevesebb 95 előfizetőt jelent, de ez csak egy egy egyórás megfigyelés (nyilván akik nem webes readert használnak, azok közül nem mindenki volt online az egy óra alatt és az se biztos hogy ha online volt is, futott az olvasója, vagy elég gyakran frissít, stb stb).

Vajon milyen metodikát használnak például a feedburnernél az előfizetők számának megállapítására? (Tekintve hogy egy új ip nem feltétlen jelent új előfizetőt, és azonos ip nem feltétlen jelent egyetlen előfizetőt, ld. lan).

Haszprus

Felhasználóbarátabb blogot

©   Haszprus   |   fejlesztés olvasói levelek

Kaptam visszajelzést egy kevésbé kocka ismerősömtől, hogy a blog egy kissé kaotikus.

Ennek megvan a maga oka, éspedig:

  1. Az alap: blogokat egy szűk kocka réteg olvas. A kockák kiigazodnak könnyen a felhasználói felületeken.
  2. Az én blogomat a szokásos blogolvasó kockáknál is kockábbak olvassák, a témákból és az ismerősi körömből adódóan (bme műinfó, fejlesztés)
  3. Aki blogot olvas, az általában többet is, ilyen módon a nálam látható oldalelrendezés, navigáció, funkcionalitás megszokott lehet, esetleg pár dolog máshol van, de ezeket könnyen felfedezi a gyakorlott felhasználó.
  4. Aki egy blogot olvas, az visszatérő látogató, és mint ilyen, van ideje megismerni a site-ot, ergo a site-on power userként lehet rá tekinteni, nem pedig newbie-ként. Ennek következménye, hogy bizonyos feature-öket eleve úgy tervezek meg, hogy az a power userek igényeihez igazodjon (pl. az archív oldalak gazdag szűkítési lehetőségeit).

Fentiekből következően a tipikus olvasónak a blog átlátása valószínűleg nem okoz különösebb problémát. (Bizonyára nem véletlenül kapok csupa pozitív visszajelzést.) De mi van, ha ki akarjuk szolgálni azokat a látogatóinkat is, akik esetleg most csöppennek a blogok világába, vagy pl. a google-ről kerülnek ide, és azt se tudják, mi az a blog?

A kérdés most hozzátok szól: mi az ami szerintetek az überblogon nem a legfelhasználóbarátabb? Elég ha csak rámutattok, de ha van ötletetek a jobbátételre, azt is érdeklődve hallgatom. Előre is köszönöm! (Ha valamiről úgy gondoljátok hogy az kiemelkedően jó úgy, ahogy van, az is jöhet.)

Végül pedig a legfrissebb feedback:

Ah, végre egy hely, ahol a régi kommentek is átíródnak erre a névre.
(Nálunk sincs így.)
Haszprus

People tagging

©   Haszprus   |   fejlesztés seo

Most, hogy szabad címkézés van a blogon, lehetne a bejegyzéseket tagelni aszerint hogy kiket érint… (Ilyesmi egyébként van pl. Boci naplójában) Mondjuk ebben annyi az apró bökkenő, hogy én legtöbbször még a bejegyzésekben sem említek neveket privacy okokból. Pedig nem lenne rossz, mert pár év távlatából már nem mindig tudom hogy pl. egy népgyülekezeten kik voltak ott (ez mondjuk félig-meddig megoldott mert az adminban lehet privát megjegyzést tenni minden bejegyzéshez), sőt, az kurvajó lenne ha tagek szerint megnézhetném hogy kivel milyen jelentősebb dolgokat csináltam az évek során.

Lehetne olyat, hogy ezeket a címkéket csak trusted userek lássák, vagy pl. nemtrusted userek számára valami kóddal helyettesítődnének az emberek, pl. a monogramjukkal, vagy egyszerűen sorszámokkal.

Nem, nem vagyok hülye, és ez tényleg jó lenne. Én a blogomat most már nagyon valószínűnek tartom hogy kibaszott hosszú ideig fogom még írni, legfeljebb megritkulnak a bejegyzések (ez egyébként nemcsak feltételezés, hanem cél is) és/vagy átmegy trustedbe az anyagok nagyrésze.

Amúgy az adminban át kéne alakítani valahogy a címkerendszert, mert ez a kilométeres legördülő menü kezd nem nyerő lenni, ugyanakkor a gépeléssel beírandó címkék se lennének jók. Az elején azt hittem, hogy csak 1-2 plusz címkét vezetek be, de később rájöttem hogy SEO szempontból marha jó a címkézés, hiszen létre tudnak jönni így olyan archív oldalak az adott kategóriák számára, ami valószínűleg az adott szóra keresve elég nagy értékkel bír a Google PageRankje szerint, főleg hogy csomó helyről vezet rá link (ugye az összes bejegyzésből amely az adott címke alá van besorolva). Címkefelhő kéne? Bizonyos mennyiség fölött az se jó, ráadásul abban nem lehet billentyűzettel adott prefixhez ugrani például. (Mondjuk felhő helyett egy szimpla lista is lehetne.)

Haszprus

Négy éves a blog

©   Haszprus   |   fejlesztés design rss sql ajax blog js haszprus első javascript

Bezony.

Ezenkívül volt egy csomó olyan dolog, amiknek a felszínen nem sok látszata van, a háttérben viszont igencsak, ezért technikai/webdev érdeklődésűeknek javaslom a history felkeresését, mert ezekről csak ott ejtettem néhány szót.

Bár nem a bloghoz tartozik, de ezen időszak alatt megküldtem a Haszprus Private Galleryt egy igen durván cache-elő javascripttel és egyéb js-es feature-ökkel, úgy mint pl. onthefly szerző szerinti szűkítés, képek lapújratöltés nélküli megjelölése.

Végül pedig néhány screenshot a tervezett 3.0-s designról, amire nem tértünk át.

Haszprus

Olvasói levelek 2007.09.17.

©   Haszprus   |   barátok fejlesztés olvasói levelek google idézet

Három feedbacket kaptok a mai napra, két személytől.

hmm, ez tenyleg szepen van optimalizalva. [...] menj el website optimizernek

A fenti idézet a Private Gallery cache-elt lapozórendszerére vonatkozik, a második fele pedig az indafotó lassúságára tett kritikáim kapcsán született.

A schönherz spot archívum-ra kerestem Googlen, és baszki a te blogod jött be 6. találatnak Oldalak Google-re optimalizálásából kéne élned sztem

Ez ugye egy egész másfajta optimalizálás.

Baszkideqrvaszépképeidvannakbeszarás

Itt pedig ezekről a képekről van szó.

Na ennyit mára a feedbackekről, legközelebbi adásunk pontosan random időpontban várható.

Haszprus

draw_table_from_array()

©   Haszprus   |   fejlesztés howto css php sql

Gyakran előjövő probléma, hogy a látogatónak szeretnénk megadni a lehetőséget a táblázataink rendezhetőségére. Erre nyújt megoldást a draw_table_from_array függvényem, amelyet egy munkám során hoztam létre. Nemcsak egyforma (teljesen css-ből formázott) megjelenést nyújt a táblázatoknak, de erőfeszítés nélkül lehetővé teszi, hogy bármely oszlop szerint rendezzük őket. Egy-egy tábla előállításához a kód pusztán ennyi, az sql lekérdezéstől a felhasználó által rendezhető tábla megjelenítéséig:

Az eredmény:


A dolog működése élőben is kipróbálható [itt egy link volt, közben meghalt].

Haszprus

Archive menu revamp

©   Haszprus   |   fejlesztés english css

As you can see, it spares a lot of space and it doesn't screw up the page layout when opened. This menu structure has been achieved by using a two level unordered list (standard semantic blind friendly xhtml) and some pretty heavy css usage. The underlying php script needed only a tiny tweak, 'cause the month list was already generated by a generic function.

What you can't see on this image is that, in my opinion, it's really ergonomic. You can point to the month of your choice really fast (because the list is clean and short, there is absolutely no clutter), and the whole hide-and-show thing works just like someone would expect.

Sorry for my English, I'm just practising.

Haszprus

Thumbnailes képnézegető

©   Haszprus   |   fejlesztés css javascript php design

Az a blogra pakolt lightweight galéria még mindig lightweight de egyre durvább lesz… Most már tud onthefly, oldalújratöltés nélkül album nézetet is. Ilyet:

Nomeg billentyűzetről jobbra-balra lapozgatni, ha valaki nem lenne naprakész a kommentekből.

Az a helyzet hogy teljesen lightweight módon megoldottam egy atombrutál full-featured highly advanced client-side cached galériát, amihez se külön db nem kell, se adminfelület, se semmi, full automatikusan onthefly ráépül a bejegyzésekre. 37 sor php (!), 60 sor html, 121+64 sor javascript (és 139 sor css). Az egész cucc 10 KB. Csak viszonyítás képpen a Haszprus Private Gallery 110 KB, amiből az adminfelület 26 KB - ez utóbbi ugye itt nem is kell.

Ki lehet próbálni (akárhol az ablakban katt, előjön az album nézet), ráadásul egy olyan képgalérián, ami egy egyelőre nem is publikált bejegyzésből táplálkozik (így a bejegyzésre mutató link nem fog működni (számotokra)… ez nem bug).

Örülnék, ha adnátok valami feedbacket, hogy mégis milyen lett.

ie-ben az album nézet nem jelenik meg de pillanatnyilag lesz*rom. a jó hír hogy valszeg ez elég könnyen javítható, csak rá kéne nézni hogy pontosan mi a hézag.
Update szep. 03. 01:11: na megy.

Haszprus

Képlapozó - blog 2.9

©   Haszprus   |   fejlesztés blog css design első javascript php update version history

Íme az überblog legújabb, highly advanced feature-e, a képlapozó.

Semmiféle adatbázis-módosítás nem kellett hozzá, egyszerűen kideríti hogy a képet melyik bejegyzésből linkelték (mégpedig erőforráskímélően, de még lehet rajta fejleszteni), megnézi hogy a bejegyzésben mely képek veszik körbe őt (azaz melyik kép van előtte és utána (ezen is lehet gyorsítani)), belinkeli azokat, sőt belinkeli magát a bejegyzést is, így megkönnyítvén a navigációt. Ha jók lesztek akkor előbb-utóbb talán megcsinálom javascriptesen széjjelcache-elve is, mint a private galleryt, 0 sec késleltetéssel, lapújratöltés nélkülire.

Ha az egeret az előző/következő link fölé viszed, kapsz egy kis thumbnailt is arról, hogy mégis milyen képre jutsz a linkre kattintva. Mindez nem feltétlen lóg rá egyébként a képre, alapvetően 1280*1024-re illetve afölé van kitalálva mindez, ahol rálógás nincs, sőt az egész kép kifér.

Azt kell mondjam, ez kurvajó lett. Elégedetten dőlök hátra. Vegyük észre hogy ez egy lightweight galleryt akaszt a blogra, amely így 2.9-es stádiumba léphet.

A dolog működését megtekintheted például itt, vagy nyilván bármelyik bejegyzésnél, ahol van mik között lapozgatni.

Update aug. 23. 18:18: lett 0 sec delayes lapozás, cache-eléssel, oldalújratöltés nélkül. Tudnivalók:

  • Első képletöltéskor nincs cache-elés, megelőzendő a fölösleges cache-elést. Ez leghasznosabb olyankor, amikor a júzer külön fülekre megnyitogatja a képeket egyesével, ilyenkor a cache-rendszer nem okoz fölösleges többletforgalmat.
  • Abba az irányba cache-el, amerre a néző lapoz.
Haszprus

Topicfigyelő rss

©   Haszprus   |   fejlesztés rss xml

[Olvasói kérésre] csináltam egy olyan RSS feedet, amelyik értesít, ha válasz érkezik egy hozzászólásodra. Igazából ez csak egy topicfigyelő. Kicsit konkrétabban, azokat a hozzászólásokat szedi be a feedbe, amelyek olyan bejegyzésekhez érkeznek, amikhez hozzászóltál.

Elérése: blog.haszprus.hu/rss/kommentek/?follow=x, ahol x a user id-d, az én esetemben pl. 1. A user id-det megtalálod az adatlapodon, de ez a link már kapásból elő van készítve az oldal rss-listájában is, amennyiben be vagy jelentkezve. (Firefoxnál a címsáv jobb szélén rss ikonra klikk…)

A címke ismérvei a web 2.0-ban a következők:

  1. egy objektumot többel is felruházhatunk (szemben a kategóriákkal)
  2. a felhasználó egyszerűen hozhat létre újat

Ebből kisül, hogy a blogon eddig is félig-meddig címkézés volt, mert bár én kategória szót használok (mert szvsz az értelmesebb), a bejegyzések mégis tartozhatnak több kategória alá.

Na mostantól viszont az adminfelületen egyszerűen lehet új kategóriákat (ha úgy tetszik címkéket) is létrehozni, amivel vélhetően élni is fogunk. Azonban ezek nem lesznek egyenértékűek a régi alapkategóriákkal, melyekből nagyjából 20 van. Azokból kötelező lesz választani legalább egyet minden bejegyzéshez, az újakból nem. Az archívum is a régiek alapján fog listázódni továbbra is. Az új címkéket elsősorban arra kívánom használni hogy a nagyon egybetartozó bejegyzéseket valamilyen módon összefogjam. Ez megtörténik egyrészt a bejegyzés címe alatti kategórialinkeléssel, másrészt a menüben található intelligens bejegyzésajánlóval (ami tovább okosodott az új feature-nek megfelelően).

Jah és most már nem muszáj évre sem szűkíteni az archívumot.

Ebben a szellemben az első néhány címkénk (vagy minikategóriánk): tűzijáték, skandinávia, hollandia, apple. Utóbbi csak a trend kedvéért. Majd lesz több is, de okosan, nem pedig hülyén. Ezzel elértük a blog 2.8-at.

Haszprus

Nagy Skandináv körutazás

©   Haszprus   |   fejlesztés fotózás külföld skandinávia

Szóval ezen vettem részt, jó volt, készült 1600 kép, és egyelőre még nem tudom, hogy miként publikáljak belőlük.

Technikai részletek: van nekem például egy Haszprus Private Gallery nevű site-om, amit félig-meddig átírtam úgy, hogy publikusan is tudjon üzemelni. Ez tud javascriptes képcache-elést meg minden jóságot, elég advanced cucc, cserébe nincs integrálva a bloggal, de tervbe van véve. Ezt akár gyorsan le is fejleszthetném. A harmadik lehetőség, hogy a szokásos módon felpakolászom a képeimet szimplán a blogra.

Ugyanakkor azt is el kéne döntenem, hogy csoportosítom-e valamilyen módon a képeket, és ha igen akkor hogyan, valamint fűzök-e hozzájuk szöveget.

Nyilván csoportosítás nélkül például elég necces lenne 200 képet felrakni, pedig szvsz biztos van ennyi, ami érdekesnek nevezhető.

Csoportosíthatnám helyszínek szerint, illetve aszerint is, hogy mik az ismeretterjesztő/beszámoló/turistafotó jellegű képek, és mik azok, ahol valami apró érdekességet ragadtam meg, ami igazából nem jellemzi a látottakat, pusztán maga a kép jó.

No amíg ezekről döntök és feldolgozom a raw képeket (brutál munka), pár link, hogy ne unatkozzatok, csak előbb lőjétek be a monitort úgy, hogy az alábbi szürkeskála valamennyi árnyalatát meg tudjátok különböztetni A-tól Z-ig:

Haszprus

Spamfiltert csak jól

©   Haszprus   |   fejlesztés

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
Ezt [a kommentet] rakd be plz. Spamnek hiszi a motorod.
(privacy power)betettem, thx. a ebony ele meg moge kerult egy-egy * a szolistaban, igy gond nelkul illeszkedett a lebonyolit szora
Haszprus
Nem ez a baj hanem hogy egyszerűen rossz a spamfiltered. Mert nem súlyozza a kommenteket, amennyire tudom. Egy spamszűrő mindig súlyozza a szövegeket, nem pedig egyetlen szempont alapján rögtönítélő bíróságot játszik.
Amint pontozni kezded a kommenteket, számos lehetőség tárul eléd. A legújabb újításom amilyen egyszerű olyan remek: magyar ékezetes betűt tartalmazó komment aligha lehet spam, nálam a $spamfactor-t csökkenti eggyel.

Amit mondani akarok, hogy több (2) blogon ütköztem bele az elmúlt időkben rosszul megvalósított spamszűrőkbe (nem mintha ennél több blogon kommentelnék rendszeresen). Egyetlen szempont alapján rögtönítélő spamszűrőt ne csináljatok sosem, mindig mérlegeljétek hogy az adott komment vajon spam vagy csak valaki leírja a hamis Rolexekről a véleményét. És ez igenis azt jelenti hogy kell valamilyen jóságot mérő eljárás is, azaz hiába szerepel a Rolex szó a kommentben, ha például olyan szavak vannak mellette, mint pl. hanem, ellenben, stb, akkor az valószínűleg egy magyar nyelvű ember véleménye lesz, ami nem spam.

Montana

Üdv! (Montana a fedélzeten)

©   Montana   |   fejlesztés life történelem hollandia

Sziasztok! Én lennék a legújabb társszerző. Először is szeretném megköszönni mindazoknak, akik bíztattak és támogattak , de főleg Haszprusnak, hogy ideenged. Egy pár szót magamról: BME műszaki infó, most éppen bizonytalan időre jegelve, Fernuni Hagen, infó félgőzzel. Fórum-, blog- és csokifüggő vagyok, szívesen főzőcskézek, szeretek kirándulni és utazni. Tőlem nem fogtok olyan szép fényképeket látni, mint a többiektől, legfeljebb szemléltetés céljából, ha nagyon muszáj. Nem fogtok szakmai témáról olvasni, hadd ne részletezzem, hogy miért. Filmekről se, hacsak nincs számottevő érdeklődés az Oroszlánkirály 5 vagy a Gagyi romantikus vígjáték 32 iránt. És hogy örüljetek, smink- és randitippek, horoszkóp és divat témákról se. Jó, de akkor miről?!

Mint az a kommentjeimből is kiderült, egy ideje Hollandiában élek, így adja magát, hogy az itteni dolgokról írjak időnként egy-egy posztot. Nem ígérem, hogy rendszeresen, azt se, hogy érdekesen, de azért igyekszem. Most jelzem, nem fogom minden alkalommal körülírni, hogy a legtöbb holland ilyen, persze akadnak kivételek, úgyhogy nem akarok általánosítani. De, általánosítok és kész, egyszerűen a hollandok. Szóval, mi jut eszedbe, ha Hollandiára gondolsz? Sajt, szélmalom, bicikli. (És persze fű ) Nagyjából ezek körül fognak forogni az írásaim.

Haszprus

Olvasóközönségek uniója

©   Haszprus   |   biznisz fejlesztés

Néha lehetne csinálni olyat, más oldalakkal kooperálva, hogy két blog is ír ugyanarról a témáról, de megállapodnak, és csak az egyiknél lehet hozzászólni, a másik pedig megkéri az olvasóit hogy a túloldalon kommentálják a témát. Költség: egy-egy bejegyzésnél a kommentek elvesztése. Ez gyakorlatilag zéró költség. Haszon: esetlegesen új olvasók szerzése.

Tulajdonképpen kívánatos lenne ezt igen gyakran több bloggal karöltve is előadni, a profit bizonyosan nem maradna el. (Vagy ki tudja, de szerintem érdemes lehet megpróbálni.)

Haszprus

Adatbányászati alapok

©   Haszprus   |   fejlesztés php adatbányászat

Ki akarjuk bányászni egy időjárásjelentő oldalról hogy hány fok van, hány fok lesz, stb.

/**
 * $source szovegbol kibanyassza a 
 * $id id-ju div erteket es 
 * $type tipusra castolva visszaadja
 */
function get_value_by_div_id($source, $id, $type) {
   $matches = array();
   $regexp = "<div.*?id\=\"$id\".*?>(.*?)<\/div>";
   preg_match("/$regexp/s", $source, $matches);
   settype($matches[1], $type);
   return $matches[1];
}

Így pl.

$source = '... <div id="current_temps">26&amp;amp;deg;C</div>... <div id="current_rfval">28&amp;amp;deg;C</div>...'; $t = get_value_by_div_id($source, "current_temps", 'int'); $e = get_value_by_div_id($source, "current_rfval", 'int'); echo "Hőmérséklet $t fok (érzésre $e)";

A kimeneten:

Hőmérséklet: 26 fok (érzésre 28 fok).

Haszprus

Szenny, mocsár, fertő

©   Haszprus   |   fejlesztés

Szerintem szégyen egy blogra nézve ha a kommentjeit fellapozva rendszeres anyázást és személyeskedést tapasztalhat benne az ember (különösképpen ha más egyebet pedig nem), hiszen minősíti a látogatóközönséget (főképpen minősíti a gazdáját ha ebbe még be is száll, vagy csak szimplán megtűr egy ilyen szeméttelepet (azaz mindent a látogatottságért)). Persze szégyen a kommentek szerzőjére nézve is, de ez most kevésbé fontos. Ennek megfelelően az elmúlt napokban kemény moderációt alkalmaztunk (~20 törölt komment), és a továbbiakban sem szándékozom megtűrni az ilyesmit.

És noha privátban befutott olyan kérés hogy legyen userekre alkalmazható ignore list, ilyen nem lesz, éspedig többek közt azért, mert lehetetlenné tenné az érintett kommentfolyamok értelmezését.

Haszprus

Időzített tesztbejegyzés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Most már ilyen is van. Ez elvileg kb. 16:55 körül jelenik meg. GUI egyelőre nincs hozzá, db-ben kell a b_pub-ot 2-re beállítani, és megadni b_datum b_ido-nek egy időpontot amikor a bejegyzés várólistába kerülhet. Onnantól a szokásos várólista-szabályok érvényesek rá (pl. éjjel nem jelenhet meg, stb).

Update aug. 29. 13:51: ez a bejegyzés mostantól publikus.

Haszprus

A Züberblog a mefiblogon

©   Haszprus   |   fejlesztés

Az überblog a sajtóban, konkrétan mefinél:

Igen, Haszprus blogjáról lesz most itten szó. Emlékszem, mikor először rátaláltam (ez nagyjából másfél éve lehetett, nem tudom pontosan), éppen valami vizsgaidőszak-in-progress üzenettel az egész blog le volt zárva a nem regisztrált felhasználóknak. Na mondhatom ez kellően fel is csapta a csőrömet, hát mi az, hogy valahonnan kizárják a nem regisztrált olvasót?!

Aztán megnyílt a blog, én meg regisztráltam. Később jött aztán a nagy kommentverseny. Mert ugye Haszprusnál van egy dumagépek funkció, valamint vannak ugye a hét dumagépei. Ez akkoriban még elég egyedinek számított, aztán jött az, hogy mindenki ilyet akart, bezony, még én is, bár nekem el van dugva (ide, ni).

Haszprus blogjában leginkább a technikát lehet szeretni, mert bejegyzés az elég ritkán van, és ha van, az sem mindig Haszprustól, és gyakran webfejlesztés, vagy hasonló technikai témában. Ráadásul, nincs olyan blogfunkció, ami az Überblogon ne lenne fellelhető.

Haszprus

Überblog sessionkezelés

©   Haszprus   |   fejlesztés

A kezdetek óta úgy kezeli az überblog a sessionöket, hogy ha valamely másik böngészőből vagy számítógépről lépsz be, akkor a korábbi bejelentkezéseid elvesznek. Azaz pl. ha otthonról szoktál bejelentkezni de bejelentkezel netcaféból is, akkor ez utóbbi kilöki az otthoni sessionödet, amikor pedig otthon és újra bejelentkezel, az kilöki a netcafés sessiont.

Ennek megvan az előnye, gondolom egyértelmű a fenti példából (nem maradsz hosszú ideig bejelentkezve a netcaféban). Ugyanakkor hátrány is lehet hogy a sessionök elvesznek. Ez mostantól ki van küszöbölve, cserébe viszont netcaféból távozáskor jelentkezzetek ki…

Ezzel kapcsolatban még finomítás várható.

Haszprus

iWIW biztonsági fejlesztések / auto login

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw iwiw
Május 16-tól számos, a rendszer biztonságát javító fejlesztést aktiválni fogunk.
1. megszűnik az automatikus bejelentkezés funkció
[...]

A legközelebbi biztonsági fejlesztés keretein belül meg az egész iwiw megszűnik gondolom.

De most ez mér jó baszki, aki nyilvánosan hozzáférhető számítógépen becsekkolja az automatikus bejelentkezést, az haljon meg, a többieknek viszont rém kellemetlen. Komolyan ez a legnagyobb rémálom amit el tudok képzelni, hogy egy oldalon állandóan be kell jelentkezni.

Update 13:36: megoldás a problémára: adriankoooo iwiw autologin scriptje (seo: iwiw automatikus bejelentkezés, iwiw auto login, iwiw autologin greasemonkey script)

Haszprus

CSS trükkök: attribútum selectorok

©   Haszprus   |   fejlesztés css

Nem igazán nevezném trükknek, de gyakorlatilag sehol sem láttam még alkalmazni, márpedig a Firefox 2 pl. már érti. A többit meg magasról. (Vigyázat: mindig az oldal gazdájának egyéni döntése, hogy a többi böngészőt magasról-e, e tekintetben legfeljebb irányelvek adhatók különféle indoklásokkal ellátva.)

Szóval pl. van egy pix_section classunk, amely a benne helyet foglaló képeknek 1 pixeles fekete keretet ad. Ok. Van emellett egy right classunk, amely bármely blokkszintű elemet jobbra floatol. Ok. Szeretnénk, ha a képeink jobb oldalon jelennének meg fekete kerettel. Nyilván:

<div class='pix_section right'>...</div>

Csak az a baj, hogy a baloldalon folyó szöveg hozzá fog érni a képeinkhez rossz esetben, hiszen paddinget senki se állított be. És nem akarunk se a righthoz, se a pix_sectionhöz paddinget. Hozzunk létre egy padding classt? Létrehozhatunk, de van másik megoldás is:

div[class='pix_section right'] { padding-left: 10px; }

Ez css selector azokat a diveket választja ki, amelyeknek class paramétere 'pix_section right'. Zsír. Megoldottuk a paddinget anélkül, hogy erre vonatkozó utalást kellett volna a html-be írnunk.

A témáról bővebben a W3C CSS dokumentációjában.

Ps. ígértem, hogy a sortörésre mutatok egy másik megoldást. Íme:

*[class~='keprendezo'] + * { clear: both }

A * bármely elemre illeszkedik, a [class~='keprendezo'] azokra, amelyeknek legalább egyik classuk keprendező. Az A+B szintaktika pedig egy olyan B elemre illeszkedik, amely előtt egy A áll, azaz jelen esetben minden elemre, amelyet egy képrendező előz meg.

Haszprus

Régi bejegyzések vs kommentek

©   Haszprus   |   fejlesztés

Wordpresshez van egy olyan plugin, ami letiltja a kommenteket x időnél régebbi bejegyzéshez, kommentspam csökkentési célzattal. Ez szerintem egy atombéna megoldás a problémára, de lehet hogy én más célból be fogom vetni.

Kevés téma van ugyanis, amihez mondjuk egy év elteltével még mindig érdekelne hogy ki milyen kommentet fűz hozzá.

… Na kész is. Az egyéves limit még változhat bármerre. Annyit még beletettem, hogy ha van friss komment amire lehet reagálni (azaz pl. a 365. napon vki hozzászól), akkor a legutolsó kommentre még egy hétig lehessen reagálni. (Szóval akár örökkön is nyitva lehet bármely topic, ha max egy hetente hozzászólnak.)

Haszprus

CSS trükkök: sortörés

©   Haszprus   |   fejlesztés howto css

Adott egy csomó float left-es elemünk, pl. thumbnailek egymás után. Szeretnénk, ha a float left ellenére az ezek után következő szöveg (vagy akármi) nem folyna rá a thumbnailjeinkre.

Többféle hagyományos megoldás létezik, ezek közül néhány:

<br clear='all' /> <br style='clear: both' /> <div style='clear: both'></div>

Fontos látni, hogy mindegyiknél arra van szükség, hogy a szöveg írásakor tudatában legyen az író, hogy az előtte levő izére rá fog folyni az ő szövege, és ezért beszúrja a fenti kódok vmelyikét. Ez elég szopó, hiszen a formázást minél inkább szeretnénk a tartalomtól elszeparálni.

Van egy másik megoldás is. Ha a float leftes elemeink pl. egy 'keprendezo' classú divben vannak, akkor a következő stílus segítségével a keprendezo után automatikusan sortörés lesz:

.keprendezo:after { display: block; clear: both; content: ''; }

Ekkor a képrendezőt követő paragrafusnak nem kell tudnia róla, hogy ráfolyna a képrendezőre, a képrendező ugyanis beszúr maga után egy sortörő blokkot. Is nice. I like.

Egy másik alternatív megoldás ugyanezen problémára CSS attribútum selectorok bejegyzésben.

Haszprus

Basic programming skills 1 - hét napjai közti különbség

©   Haszprus   |   fejlesztés howto labvez php

Adottak a hét napjai (H, K, Sze, Cs, P, Szo, V), valamint egy adattábla, benne minden rekordhoz két nap. Számítsuk ki, hogy a két nap között hány-hány nap van. (Pl. hétfőtől péntekig, majd péntektől hétfőig eltelő napok száma.)

A nem javasolt megoldás: veszünk egy külső switch case szerkezetet, amelynél az eseteket az első napok szerint alakítjuk. Hét eset. Majd ezek mindegyikében egy újabb switch case, aszerint, hogy a második nap mi. 72 = 49 eset.

switch ($elsonap) {
 case 'H': 
   switch ($masodiknap)
     case 'K':   echo '1 ill 6 nap van koztuk'; break;
     case 'Sze': echo '2 ill 5 nap van koztuk'; break;
     ...
 case 'K':
   switch ($masodiknap)
     case 'H':   echo '6 ill 1 nap van koztuk'; break;
     case 'Sze': echo '1 ill 6 nap van koztuk'; break;
     ...
 ...
}

Ez tényleg nem túl jó, egyrészt a 49 elágazás miatt, másrészt mert ha mondjuk angolul is ki akarjuk írni az eredményeket akkor már 2*49 elágazásunk lesz. Egy fokkal jobb megoldás, ha a napokhoz számokat társítunk, majd ezeket kivonogatjuk egymásból mod 7:

switch ($nap) {
 case 'H': $n = 1;
 case 'K': $n = 2;
 ...
}

Csakhogy ezt a társítást lehet switch case nélkül is, és ezúttal egy végleges, immáron meglehetősen rövid és komplett megoldás:

function eltelt_napok($napchar1, $napchar2) {
 $napok = array('H' => 1, 'K' => 2, 'Sze' => 3, ...);
 $nap1 = $napok[$napchar1];
 $nap2 = $napok[$napchar2];
 $diff1 = mod(max($nap1, $nap2) - min($nap1, $nap2), 7);
 $diff2 = mod(min($nap1, $nap2) - max($nap1, $nap2), 7);
 return array($diff1, $diff2);
}

A mod fv természetesen megvalósítandó vmi tetszőleges módon. Lehet hogy a php-ben van is rá vmi, én hirtelen nem találtam, úgyhogy:

function mod($n, $q) {
   $n %= $q;
   if ($n < 0)
      $n += $q;
   return $n;
}

Update 17:13: sőt a mod fv is elhagyható, ld. tbela kommentje.

Haszprus

style=3: teh preview

©   Haszprus   |   fejlesztés css

Rágjátok.

style=3

(A html ugyanaz, csak a css-t cseréltem le. Van benne 1-2 bug / dolog amit még nem oldottam meg, és az aloldalak nincsenek megformázva. Firefox 2.0-val megy Windowson 1280x1024-ben, ettől eltérő konfigurációk esetén passz. Ez egyáltalán nem végleges, csak gondoltam kirakom és begyűjtök pár véleményt.)

Haszprus

Korrekt subjecteket a népnek

©   Haszprus   |   bme fejlesztés howto hwsw

Mi lenne ha az info****@sch.bme.hu -ra csak korrektül kitöltött subjecttel lehetne levelet küldeni? Értem ez alatt a kötelező .*\[.*\].* (vagy ha úgy tetszik *[*]*) formázású subjecteket.

Nemkorrekt subjectű leveleket listatagok esetén visszapattintja, nemlistatagok (pl. tanárok) esetén pedig: mint eddig (azaz pl. küldi a listatulajnak, stb).

Alaptantárgyakra közismertek a rövidítések (ld. pl. wikin a tárgyak rövidítéseinek listája), egyéb levelekre meg lehetne pl. használni az [egyeb] subject-prefixet.

Ez egy ötlet, egy kidolgozatlan felvetés, ami sztem egyrészt működőképes lehetne, másrészt sokak életét könnyítené meg. (elsősorban a masszívan filterezőkét)

Már amennyiben technikailag egyáltalán megoldható.

Haszprus

Rekord

©   Haszprus   |   fejlesztés

Mint említettem, pénteken közelében voltunk a látogatottsági rekordnak. A rekord jan 4-én született, 739 visit, pénteken pedig 720 volt.

Tegnap (vasárnap) végül tényleg megdőlt, 755-ig kúszott fel.

Hogy ez minek köszönhető, az elég triviális (számomra). Szóval üdvözlök mindenkit a fedélzeten, ahol vélhetően tovább növekszik a bme-sek koncentrációja

Haszprus

Aggregált log

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na, most már van nekünk szépséges aggregált logunk, mely az eddigi egy logtábla helyett kapásból négyben terjeszkedik, és a 33 megás tábla minden lényegi adatát tartalmazza 4 megában. De ez önmagában még semmi, az igazán szép az, hogy az eddigi logtábla a folyamatosan növekvő látogatottság függvényében egyre gyorsabban bővült új rekordokkal, az új logtáblák egyike pedig nagyjából független lesz a látogatottságtól (egy másik pedig teljesen, a harmadik és negyedik pedig csak ideiglenes adattárolásra szolgál a gyors adatrögzítés érdekében).

Haszprus

Mi a kulcs?

©   Haszprus   |   fejlesztés

(adatok: statgép)

Ha csak annyi, hogy ők szélesebb rétegeket érintő dolgokról írnak, akkor az nem érdekel, illetve ezzel tisztában vagyok, és ezen nem akarok változtatni. De van-e még más kulcs amitől jobbak a mutatóik?

Több komment más blogokon? Shamaltot asszem nem szoktam látni kommentelni másoknál, Mefit igen, de ez könnyen származhat abból hogy mi az olvasott blogjaink metszete. Tképpen én azt hiszem csak Mefinél meg Shamaltnál szoktam kommentelni, náluk sem túl sokat, egyéb blogokon meg még elenyészőbb mennyiségben. Az utóbbi időben b3cknél is, de ezzel kifújt a rendszeresen kommentált blogok listája asszem. (Hogy mi számít rendszeresnek abba ne menjünk bele, idetehetnék még egy-két blognevet akár, hiszen ha valahova néhány hetente bekommentelek, az is lehet 'rendszeres'… Most nem erről beszélünk.)

A respekt-lista? Na igen, más bloggerek sokkal könnyebben kommentálnak hozzánk, ha azt látják, hogy barátságosan közelítünk feléjük. Ezt magamon is megfigyeltem.

Shamalt statjában a szeptemberi kiugrást mi okozta. Volt egy Miss Blog(o)szféra verseny, nomeg azt megelőzően a fosblog - ezek nyilván sok új érdeklődőt hoztak a konyhára, és ha nem tévedek akkor jónéhányat sikerült is megtartani.

De Mefi látogatottsága az utóbbi hónapokban mitől ugrott ekkorát? És mi a módja a látogató-/komment-maximalizálásnak a tartalom megváltoztatása nélkül (ill. azon kívül)?

A Haszprus Überblogon a továbbiakban a kommentelők intelligensebbnek és igényesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Szavak helyesírását egyelőre nem javítjuk, de eltűnnek a félsornyi felkiáltójelek, a csupa kisbetűs szövegek mondatai nagy kezdőbetűt kapnak, az írásjelek után szóköz kerül, a tagmondatok közé megfelelően pozicionált vessző, meg még pár apróság.

Például:

Tesztalanyunk kommentjébe (v.ö.: állatorvosi ló) vesszők és szóközök kerültek, a felkiáltójelek pedig megritkultak.

Legyetek tehát bármilyen hülyék, az überblogon intelligensnek fogtok tűnni. Kommentre fel!

Ja és ez amúgy akkora feature hogy át is lépünk vele a 2.7-es verzióba, utoljára úgyis áprilisban váltottunk.

Tamás

Google Webmaster Tools

©   Tamás   |   hwsw fejlesztés

Most fedeztem fel a címben említett eszközt. Ez amolyan Google backstage a saját site-odra vonatkozóan, már ha hitelt érdemlően bizonyítani tudod, hogy a site hozzád tartozik. Ilyesféle információkat lehet kinyerni belőle:

  • Mikor indexelte utoljára a Googlebot az oldalakat
  • Hány oldalt, hány kilobyte-nyi adatot és mennyi idő alatt tölt le az oldaladról (maximum, átlag, minimum)
  • www-s vagy www nélküli címeket jelenítsen meg a találati listában (állítható is, hogy melyiket szeresse)
  • A domain alatt lévő oldalak PageRank-eloszlása, a legmagasabb PageRank-kel rendelkező oldal minden hónapban
  • Milyen keresőszavakra dobta ki az oldalad a találati listába, és átlagosan hányadik helyen
  • Milyen keresőszavak esetén kattintanak rá az oldaladra a találati listában
  • Leggyakrabban használt szavak a weboldalaidon és a rád linkelő weboldalakon a linkek szövegeiben
  • Talált-e a Googlebot elérhetetlen oldalakat, hibás linkeket a domain bejárása közben

Mindemellett állítható, hogy a Googlebot milyen sebességgel járja be a site-ot (ez a terhelés csökkentésénél lehet hasznos, csak nyilván ebben az esetben ritkábban is fog ránézni a site-ra). A szolgáltatás eléréséhez be kell írnod a weboldalad címét, majd igazolnod kell, hogy az oldal tényleg a tied. Ezt kétféleképpen teheted meg: vagy egy, a Google által megadott META tag-et kell elhelyezned valahova, vagy egy általuk megadott nevű fájlt kell feltöltened a weboldal gyökérkönyvtárába.

Haszprus

Private Gallery: javascript edition

©   Haszprus   |   fejlesztés

Bezony, áthelyeztem a private gallery képnézegetőjét javascript alapokra. Emeletes csúcskirály lett. Kár hogy nem széleskörűen publikus a cucc. Össze-vissza van cache-elve, de teljesen jól, megfelelő sorrendben, a cache nem megy az aktuális kép megjelenítési sebességének a rovására, nem villog, nem rázkódik össze-vissza az oldal az átméretezésektől, a felhasználónak kb. olyan mintha vinyóról olvasná a képeket, tehát zéró késleltetéssel lehet lapozni, sőt még crossbrozer is (legalábbis ffx2 & ie7 tekintetében). Atom. Elégedett vagyok.

Ha esetleg valakit nem érdekel minden szerző bejegyzése, akkor a főoldalt le tudja szűkíteni egy vagy több szerző bejegyzéseire.

A szűkített főoldal címe így néz ki: https://blog.haszprus.hu/&author=x, ahol x helyére a szerző id-je jön.

Az id-k pedig:
1 Haszprus (2024. feb. 25. 10:58 rám mostantól nem lehet szűkíteni seo megfontolásokból, duplicate content...)
42 Mainframe
7 Tamás
83 ScoobyZoli
28 The GuNN
17 WiZARD
22 Orca

Több id-re is szűkíthetsz, pl. az összes szerzőt kombináló url: https://blog.haszprus.hu/&author=1;42;7;83;28;17;22

Egy esetben azonban hibát dob a főoldal, éspedig ha több napnyi bejegyzést akarsz megjeleníteni, mint ahány napon az adott szerző publikált. Ezt a hibát egyelőre nem szándékozom megoldani. (Workaround: max annyi napot állítasz be, ahányon a szerző publikált.)

Ha a lapletöltési logban (vagy a kommentek közt) úgy látom, hogy van igény erre a feature-re, akkor lehet hogy ezt a hibát kijavítom. (Ez egy állandó többletterhelést róna a szerverre, alapból ezért nem teszem.) Ja és ha komoly igény mutatkozik akkor lehet hogy url helyett a beállításokba is beköltözik a dolog.

Update nov. 01. 08:03: a problémát javítottam valamikor a hetekben.

2024. feb. 25. 10:50 id-k helyett már nevek vannak

Haszprus

Botszűrés

©   Haszprus   |   fejlesztés

A sok lapot letöltő ip-ket naponta felülvizsgálja az új logmanager osztály, feljegyzi őket egy fájlba okosan, és a továbbiakban nem logolja őket. Így lesz mindig szép és tiszta logfájlunk függetlenül az oldalunkat pásztázó keresők számától. (Eddig is szűrtem őket de egyre másra jelennek meg az új ip-k én meg halálosan untam kézileg adogatni őket a listába.)

Ez csak az első fázis, a logmanager majd sokminden mást is csinál, mert pillanatnyilag kb. 50+30 MB-ot emészt fel a blogon az utóbbi 2 hónap spam ill. lapletöltési logja, ami azért ugye érezhetően nem állapot.

Haszprus

Mikor érdemes postolni?

©   Haszprus   |   fejlesztés

Azt mindenki tudja hogy éjjel kevesebb a látogató, a csúcsidőről már eltérő találgatások léteznek, egyesek szerint munkakezdéskor van, mások szerint este. Nos nálunk este van (bár nyáron déltől 22-ig nincs számottevő eltérés), mégpedig az alábbi eloszlás szerint:

A kérdés az, hogy ha már itt van nekünk egy ilyen bejegyzésidőzítő rendszer, vajon érdemes-e annak figyelembe vennie, hogy mikor van a legtöbb egyedi látogató a blogon? Érdemes lehet, hiszen ilyenkor a legnagyobb a valószínűsége, hogy a felhasználók interakcióba tudnak egymással kerülni, azaz ha 5-10 perc múlva visszanéz az adott bejegyzéshez, jóeséllyel már kap is egy választ a hozzászólására, például. Így pörgőbb eszmecserék alakulhatnak ki.

Kockázatok és mellékhatások

1.) Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az ilyen módon koncentrált aktivitás nem lesz-e negatív kihatással a nap egyéb részeire. Mert itt minden folyamat öngerjesztő: ha több a hozzászólás, akkor még többen szólnak hozzá, ha kevesebb, akkor pedig még kevesebben. Valószínűsíthető tehát, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban még lejjebb esne az aktivitás. Talán igen, talán nem, ezt így nehéz a székből ülve megjósolni.

2.) Ha időben egyszerre vannak jelen a userek, könnyebben létrejön az offtopikolás.

A magam részéről a fentiekből tanulva módosítottam néhány paramétert a várólista szabályain, reménykedjünk hogy pozitív hatásai lesznek.

Haszprus

JavaScript

©   Haszprus   |   fejlesztés ajax javascript js egyedül

Érdekes módon nem nagyon alkalmazzák a weblapok a js nyújtotta előnyöket. És most egyáltalán nem az ajaxra gondolok, sőt, van hogy amit ajaxszal oldanak meg, azt egyszerű kliens oldali js-sel még gyorsabbá lehetne tenni, akar a halál kommunikálni a szerverrel, azok a fránya csomagok elég lassan terjednek.

Haszprus

Neptun lol

©   Haszprus   |   fejlesztés

Rendezem a vizsgán résztvevők névsorát jelentkezési időpont szerint. Hát a 10 órát nem előrébb rakja mint a 2-9 órát? Jaj de fáj ez nekem. Szerintem tutifrankón a neptunfejlesztőknek ez az első 'programming experience'-e vagy ilyesmi. Le se merem írni legszörnyűbb elképzelésemet, miszerint esetleg text típusú mezőben tárolják az időpontokat. Miféle sql szerver rakná előbbre a 10 órát a 2-9 óránál? Vajon komolyan textben vannak az időpontok?

Haszprus

Moderációs irányelvek

©   Haszprus   |   fejlesztés

Az überblogon a moderációs elvekbe ütközik egy komment, ha…

  1. …valamely szoftver, zene, film, stb. beszerzési lehetőségeit firtatja.
  2. …szalonképtelen fogalmazást tartalmaz.
  3. …meghívót kér valamilyen site-ra.
  4. …duplán lett beküldve.
  5. …fájdalmas butaságot tartalmaz.

Regisztrálatlan hozzászóló esetén több mint valószínű a fenti hibákba eső kommentek törlése. Regisztrált, törzsvendég, pláne trusted user esetén természetesen a fenti moderációs irányelvek alkalmazása visszafogottabb.

A moderációs elvektől bármikor eltérhetünk és bármikor megváltoztathatjuk őket anélkül hogy ebbe a listába felvezetnénk a változást. Az itt felsoroltak nem teszik ki a moderációs elvek teljes és/vagy pontos listáját. Az automata (szoftveres) moderáción kívül minden komment egyedi elbírálás alá esik. Regisztrált felhasználók privmsg-ben értesítést kapnak a kommentjük törléséről. A moderáció erősen szubjektív, a fenti lista tájékoztató jellegű.

Minden komment automata (szoftveres) moderáción esik át rögtön beküldéskor. Ez aszerint dönt a komment…

  1. …visszaállíthatatlan törléséről…
  2. …visszaállítható törléséről…
  3. …várólistába helyezéséről…
  4. …publikálásáról…

…hogy…

  1. …káromkodásokat tartalmaz-e
  2. …spamgyanús-e
  3. …káromkodások ellenére értelmes kommentnek tűnik-e (vannak szavak melyek érvelési folyamatra utalnak)
  4. …a feladója…
    1. …regisztrálatlan
    2. …regisztrált
    3. …megbízható (trusted=1)
    4. …megbízhatatlan (trusted=-1)

Úgy különösebben nincs ingerenciám évösszegzést készíteni, úgyhogy csak röviden kinézem a blog történelmi bejegyzéseiből, hogy mi volt 2006-ban…

  • Átjöttem állami finanszra a bme-n. Ez egyelőre nem tett jót a tanulmányaimnak, de jót tett minden másnak.
  • Változtattam az étrendemen (ami azóta lényegesen egészségtelenebb mint akkoriban, de még így is sokkal jobb mint korábban).
  • Eljártam úszni (amíg nem volt konkurenciája ).
  • Fogytam 13,6 kilót (75,5->61,9), majd pedig visszaszedtem egy kicsit, a végleges tömegem még nem alakult ki, de nagyjából ilyesmi szeretnék maradni (67).
  • Vettem egy bringát májusban, amit számomra is meghökkentő mértékben (és célokra - 1 2) kezdtem használni.
  • Kurvajól töltöttem a nyaramat.
  • Megismerkedtem új arcokkal, szerveztem pár eseményt, köztük pár rendhagyóbbat is (éjszakai gyalog- (1 2) és bringatúra) és megejtettem az első házi szervezésű külföldi utamat is. Na nem mintha túl messzire mentünk volna, de a külföld az külföld
  • Év vége felé elkezdtem (komolyabban) kondizni, amit legalább jövő májusig szándékozok folytatni. A későbbiekről nem gondolkodom.
  • Kaptam pár megbízást. Pl. felkértek bme-n számítógép labor 5-ből laborvezetőnek. Erről eddig nem írtam publikusan (meg a többiről sem), úgyhogy most megemlítem. Az nem biztos, hogy be tudom vállalni.

Ezek mellett még történtek dolgok amiket akár meg is említhetnék, mert nem csak ennyi volt idén, de nem teszem. Akit érdekel, egy részüket megtalálja az archívumban

Röviden és lényegretörően: ez egy kurvajó év volt.

Nektek pedig BÚÉK!

Haszprus

Brutálspam

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nagyon durva spamterhelés éri a blogot néhány napja, szerencsére a szűrésem tökéletes. A refererspamet leszámítva persze, ami új jelenség volt. A dologról csak akkor értesültem amikor szokásos véletlenszerű spamlog-csekkolásomat végeztem.

Milyen terhelésről is beszélünk? November 15 óta mérem a spamterhelést, a napi spamlog (naponta egy xml fájl) átlagmérete 20 KB az azóta eltelt 25 napos intervallumban. Bezzeg tegnap és tegnapelőtt!

Tegnapelőtt 894, tegnap pedig 1164 KB spamlog termelődött! (vs 20 KB-os átlag!)

Naponta átlagosan 26 spamkomment érkezik, tegnapelőtt 208, tegnap 289 érkezett.

Ez a statisztikát is kicsit váratlanul érte, konkrétan szétcsúszott az oldal (Azóta fixáltam, de screenshoton megtekinthető a kissé váratlan statisztikai adatok eredménye)

Haszprus

AJAX - első merülés

©   Haszprus   |   fejlesztés ajax első

Majd egyszer lesz ajaxos live privmsg search. (Ez most teljesen alfa és csak ajax-próbálgatás végett készült, most nyúlok a technikához először.)

A msg-ek törzsében keres szótöredéket, illetve teljes névegyezés esetén ehhez egy feladóra/címzettre szűkített eredményhalmazt is hozzávesz.

Update 2006. dec. 11. 01:00: kicsit csiszolgattam rajta, én most már nem tapasztalok bugokat Firefox 2 alatt, illetve IE-kompatibilissé is tettem de ott nem teszteltem túl mélyrehatóan. Szóljatok ha ti még tapasztaltok hibákat.

IRCQuote fight! In the ring:

VDavid
Btw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprus
nem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavid
ja jó
Haszprus
alapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavid
wow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprus
ja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprus
a látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprus
azt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprus
és a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprus
szerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavid
Nincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprus
azt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprus
meg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavid
de, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprus
igen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavid
És ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszprus
elképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprus
nálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte
Haszprus

Open Directory Project

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egosearch közben a következő újításra lettem figyelmes:

Haszprus überblog
Egyetemista fiatalok naplója fotó galériával, filmajánlókkal és számítástechnikai eszmefuttatásokkal.

BTW az Open Directory Project a Top: World: Magyar: Személyes lapok: Weblogok: Többszerzős kategóriában három blogot ismer, a deadlime-ot, a Kispadot, és az Überblogot.

Überblog power.

Haszprus

Spamlog

©   Haszprus   |   fejlesztés reklám php

Spamlog

A cucc naponként egy text/xml adatbázist dolgoz fel, amiben el vannak mentve a spamküldés részletes körülményei. Ebből a logolásból egyébként sok érdekes tapasztalatra tehetünk szert, így pl. az alábbiakra:

  • A kommenteket (egy részüket legalábbis) egyértelműen valami spambot (szoftver) hagyja, mivel előfordulnak a kitöltött mezők között olyanok is, amik már rég más névre hallgatnak (így pl. az anon_nick neve régóta vendeg_nev, mégis jönnek spamek kitöltött anon_nick mezővel - érdemes hát betenni a szűrési feltételek közé azt, hogy amennyiben van anon_nick a $_REQUEST-ben, akkor nyilvánvalóan spammel van dolgunk).

  • Javascriptet a legritkább esetben futtatják le, ez egyrészt következik a fentiből, másrészt a logban látható, hogy a javascript által létrehozott mezők nincsenek kitöltve.
  • Értelmi képességekkel nem rendelkeznek, a noscript esetén megjelenő szorzást nem végzik el, az eredmény helyére gyakorta egyéb szöveget vagy reklámurl-t pakolnak.
  • Gyakran üres kommentet próbálnak meg beküldeni.
  • Vannak annyira primitív botok akik a pw nevű input mezőbe is url-t próbálnak beírni aztán csodálkoznak hogy nem jelenik meg a hozzászólásuk…
Haszprus

Többszintű névfelhő

©   Haszprus   |   fejlesztés

A Webisztánon olvastam nemrég egy írást a címkefelhő jövője címmel. A dolog röviden annyi, hogy az eddigi gyakoriságot jelző méret mellé befigyelhet egy olyan paraméter, mint a frissességet jelző színárnyalat. Úgyhogy némi érlelés után a Haszprus überblog bemutatja a kétszintű dumagépek névfelhőt.

Minél többet írt valaki, annál nagyobb a neve, ill. annál előrébb van a listában. Ám minél régebben járt errefelé, annál halványabb is. A dologhoz még hozzátartozik az, hogy a nagy nevek halványodása egy kicsit lassabb is, ezt nem biztos hogy így hagyom, bár valószínű.

Az opacity css paramétert sajnos az Internet Explorer 7-es verziója sem ismeri, úgyhogy IE6/7-userek ígyjártak, lehet váltani.

Haszprus

Kevés-e

©   Haszprus   |   fejlesztés

Téged, mint olvasót, zavar-e, hogy mostanság kevesebbet írok?

Ez lehetne ugyan szavazás is, de nem, mert így kicsit kifejthetitek a dolgot, amit támogatnék is. Válaszok adhatók egytől akárhány szóig, pl.

  • igen
  • igen, zavar, többet olvasnék
  • nem, nem zavar, a többiek írásai még jobbak is
  • észre se vettem hogy nem te írsz itt mindent
  • x témában kár, hogy kevesebb a bejegyzés, de y témát örülök hogy végre nem kell olvasnom
  • x témáért kezdtem ide járni és szomorúan látom hogy ebből egyre kevesebb post van
  • etc.

Namost mielőtt itt valaki beijedne, hogy jaj mi lesz, ha nem megfelelő választ ad, és esetleg inkább csöndben marad vagy kamuzik, tájékoztatom, hogy számomra a blogon pillanatnyilag egyre kevésbé prioritás a tartalomszolgáltatás (ellenben az overhead egyre több), de ha ez meg is változik, senkire nem tudok neheztelni azért, mert az ő optimális személyes étvágya heti 1, 7, netán 70 bejegyzés… Semmivel sem gázabb erre válaszolnod, mint azt megtudnom rólad, hogy hány naponta nézel ide a blogra. Márpedig ez utóbbit már tudom

Egyúttal azt a kérdést is felteszem, hogy vajon hülyén néznének-e ki a továbbiakban a személyes jellegű postjaim a tematikusabb postok között. Konkrétabban: társszerzőim igen ritkán írnak, de így megvan a lehetőségük, hogy csak igényes témákat vessenek fel. Én gyakrabban írok, de nyilván nem gondolkodhatok mindennap valami világmegváltó témáról (vagy pl. nem is tudok, meg mostanság nincs is kedvem, erőm, időm). A kérdés, hogy ennek ellenére írjak-e, vagy inkább befogjam a szám. Egyre inkább utóbbi felé hajlok, a statisztikát megnézve jelentős visszaesés következett be a postjaim számában a társszerzők megjelenésekor. Igaz, más dolgok is változtak akkortájt (bejegyzés-várólista, bringa, több filmnézés, fejlesztések leállása), tehát nem biztos, hogy ez a változás egyetlen oka. Bár manapság sokmindenről azért nem írok, mert túlzottan apróság lenne olyan postok között, mint pl. forradalom, iskolarendszer, óriáscsigák, ill. egyéb közéleti vagy nagy érdeklődést kiváltó témák.

A filmeken nem fogok változtatni, ott továbbra is minden megnézett filmemről írok egy-egy bejegyzést.

Üdv! Hosszú csend után újabb újoncként jelentkezem a fedélzeten! Külön bejegyzést nem terveztem írni beköszönés címszóval. Nem az az ember vagyok aki feleslegesen szaporítja a szót vagy aki a posztolási ranglistán fog az élre törni ettől függetlenül azért igyekszem egyszer-egyszer valami érdekesebbnek ítélt témával hozzájárulni a blog életéhez mondjuk fotózás, life, film, hwsw témákban (meg bármiben ami éppen jön ) Hát, akkor jöjjön is az első bejegyzésem ezekről a fantasztikus háziállatokról!

Gondolkoztam, hogy miként mutassam be az állatkákat.. de még most sem tudom pontosan úgyhogy kezdjük az elejéről, képekkel illusztrálva...

2005. május végén került hozzám négy borsónyi kis állatka, mert gondoltam, ha ilyen baromi picik és sérülékenyek(nek kinézők) akkor lehet nem mind éli túl a költözést. Ez (sajnos *) nem így lett, mind a négy elkezdett iszonyat tempóban nőni, zabálni a salit, uborkát és a szépiát amiből a házukat építgetik (a fehér cucc a képeken).

* mert azóta is négyen esznek ki minden vagyonomból és szaporodnak mint a nyulak.. ehh még ha csak úgy szaporodnának a nyulak elbújhatnak mögöttük de erről még késöbb írok

Alig egy hónap alatt már pár centisre gyúrták fel magukat és szorgosan pusztítottak el minden zöldet vagy kevésbé zöldet amit eléjük raktam. Tehát jól megvoltak, éldegéltek mint a befőtt. Útközben a kezdeti kis műanyag doboz helyett kaptak egy nagyobb üveg tálat is pár centi földdel amibe boldogan ásták be magukat. Sajnos ezek után sötétebb idők következtek, kicsit el lettek hanyagolva, én beköltöztem Budapestre ők maradtak otthon. Ezt annyira zokon vették, hogy jól le is hibernálták magukat és kb szeptember közepétől 8 hónapnyi alvás következett egészen 2006. májusig...

... amikor is hazaköltöztem és újra kezelésbe vettem őket. Mint mindent, a felkelést is baromi gyorsan csinálták. Már kezdtem azt hinni fél óra ébresztgetés után, hogy ezek beleszáradtak a házukba és buktam a csigákat.. de nem! alig fél/háromnegyed órával a melegvízbe mártogatásuk után kilökték és megették az ideiglenesen épített ajtót, sőt sajnos még a házukat is visszarágták 1-2 centit azt hiszem kicsit mész hiányosok voltak, de nem vagyok csigológus tehát nem tudom pontosan. (Mint utólag kiderült amúgy is szeretnek pár hetes/hónapos téli álmot aludni, mert itt kicsit hideg van nekik, hiszen Afrikában őshonosak. Kellő fűtéssel ugyan megakadályozható a bealvásuk de sokan jónak tartják, ha hagyjuk pihenni kicsit az állatkákat.)

A lényeg, hogy nagy nehezen felkeltek és birtokba vették az új, szép nagy terráriumukat fahánccsal, fűtőlappal, páratartalom mérővel, vízspriccelővel, esztétikus kék műanyag tányérral és minden földi jóval együtt. Tehát újra kezdődhettek az éjszakai zöldséghabzsolások (mert éjszakai állatok amúgy), földtúrkálás, lobogó szemmel rohangálás meg minden amit egy csiga csinálhat. Pár új tevékenységet is elkezdtek, ilyen például az üvegen házcsúsztatás aminek éjszaka elég rémisztő hangja tud lenni főleg amíg nem jön rá az ember, hogy mi a fene az

A másik új hobbijuk a roppant erotikus nász tánc lejtés lett aminek az eredményét is megtapasztalhatja a boldog csiga tartó úgy 2 havonta/"fő". Ez esetemben azt jelenti, hogy átlag kéthetente kapom az első képen látható kis csomagokat a föld alá ásva, majd pár héttel ezután jön a CSIGA ÖZÖN.. Nem kicsit, nagyon! Volt már olyan, hogy elajándékoztam ~180 pici csigát, de másnap úgy nézett ki a teró mintha egyetlen egy sem hiányozna. Azt hiszem ezek alapján megalapozott az előző kijelentésem miszerint a nyulak sehol nincsenek ezekhez képest...

Mostanában is jól elvannak.. bár annyira nem örülnek az új talajnak amit alájuk raktam.. de majd megszokják

Ha ezek után bárkit érdekel pár kis csiga keressen meg nyugodtan (Mainframe-et már megfertőzték )

Update 2006. nov. 02. 13:44: Még egy érdekes számolgatás eszembejutott a csiga özönnel kapcsolatban...
2 csigától 6,8 x 1036 utód 5 év alatt... a nyulak még mindig messze vannak..
Haszprus

Invited users

©   Haszprus   |   fejlesztés

Arra gondoltam, lehetnének olyan trusted bejegyzések, amikre 1-1 nemtrusted user is kapna olvasási/hozzászólási jogot.

(Erőforráskímélő megvalósítása: a bejegyzések megjelenítésében egyetlen helyen lenne változás, mégpedig ott, ahol egy visszautasítást kap a nemtrusted user amikor trusted bejegyzést próbál elolvasni. Ezen a ponton a visszautasítást megelőzné egy ellenőrzés arra vonatkozóan, hogy esetleg meg van-e hívva a júzer az adott bejegyzésre. Ennek a plusz ellenőrzésnek a végrehajtása rendkívül ritka lenne. Tehát az invited userek csak akkor láthatják az adott bejegyzést, ha beírják az url-t a böngészőbe, másképp nem. Szintén 0 erőforrásigénnyel készíthető egy oldal ahol a user áttekintheti hogy mely topicokba lett meghívva. Az invite-ok tárolására egy tábla szolgálna, pl. invite(user id, bejegyzés id) sémával.)

Haszprus

Igazgatótanács (magasabb létformák)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Hajtsatok fejet a magasabb létformák előtt. (Avagy: kik írják a blogot?)

A betűméretek az adott témakörben felmutatott teljesítmény szerint alakulnak. Kétfajta rendezés lehetséges, egyik a bejegyzések mennyiségét, másik a rájuk kapott válaszokét veszi alapul. Elnézést amiért mostanáig tartott ezt elkészítenem

Update 2006. okt. 21. 19:00:: Magasabb létformák (SEO).

Update 2006. okt. 22. 00:12: további két rendezés, visszhangátlag és visszhangmax, ld. #26.

Haszprus

IMDB-s filmjellemzés

©   Haszprus   |   fejlesztés film

Régen, amikor még csak annyit írtam 1-1 filmről, hogy v. nemyo, idéztem mindig az imdb-ről adatokat, meg a plot outline-t, időnként a user commentet is, ha egyetértettem vele, vagy kellően tartalmasnak ítéltem.

Most, hogy a blogon egészen mások a filmajánlók, nevezetesen nem 1-2 szóra korlátozódnak hanem hosszú sorokat tesznek ki, szükség van-e még az imdb-ről copyzott angol összefoglalóra?

Az én privát véleményem az, hogy nincs, de nagyon érdekelne mások véleménye.

Haszprus

Intelligens bejegyzésajánló

©   Haszprus   |   fejlesztés

A bejegyzés minden kategóriájából ajánl további néhány bejegyzést.

Részletesebb működése: végigmegy az adott bejegyzés kategóriáin, és minden kategóriához megjelenít egy-egy ajánlódobozt a menüben. Hogy a menü ne nyúljon túl hosszúra, figyelembe veszi, hogy hány kategóriába tartozik a bejegyzés, ennek megfelelően limitálja az egyes kategóriánkénti ajánlatok számát (2-5 link/kategória tartományban). Ha a menüben galériaajánló is van, és a bejegyzés nemcsak fotós kategóriába tartozik, akkor a fotós kategóriából nem kerülnek elő ajánlatok.

Elképzelhetőnek tartok egy olyan fejlesztést ehelyett, vagy emellett, ahol egy doboz tartalma a bejegyzés kategóriái alapján a következőképp generálódik: veszi a bejegyzés kategóriáinak kételemű kombinációit. Ezeket a párokat and feltétellel kapcsolja belül, kívül pedig orral. Pl. egy bejegyzés kategóriái: barátok, sport, történelem. A doboz tartalma pedig: (barátok and sport) or (barátok and történelem) or (sport and történelem). Hátránya, hogy a kevés kategóriába tartozó postok még hátrányosabb megkülönböztetésben részesülnek, mint a mostani megoldás esetén. Ha van vmi véleményed, az érdekelne, akkor is ha te magad nem használnád ezt a feature-t.

Haszprus

Három éves a blog

©   Haszprus   |   fejlesztés

Gyerekek, itt a zavargások meg bringázások közepette megfeledkeztem arról, hogy szeptember 21-én három éves lett a blog.

Átnéztem a verzió históriát, és a következő változásokat emelném ki az elmúlt egy évből. Volt belőlük bőven, ez egy egészen szolíd kivonat a leglényegesebbekről, időrendben.

  • háromhasábos layout
  • kommentengedélyezés/-várakoztatás
  • dumagépek
  • trusted only bejegyzések
  • kommentek közti navigáció
  • objektumorientáltság
  • összetettebb sql lekérdezések
  • smarty
  • kommentkereső
  • szép url-ek
  • komment-beli url-konvertálás
  • lapozó (pageturner)
  • spamszűrés
  • gravatar támogatás cache-sel
  • újfajta idézetkezelés a kommentekben
  • társszerzők
  • bejegyzés várólista

Valamint thx 2:

Haszprus

Private Gallery

©   Haszprus   |   fejlesztés design

Valahogy be kéne integrálnom a Private Galleryt a blogba. Megjelölném, hogy mely képeket szánom onnan a nagyközönségnek, és csak azt tekinthetnétek meg. Ami jó benne, hogy ott lehet lapozni, kulturált a kinézete (igaz 1280-as felbontás kell hozzá), előre cache-eli a környező képeket, lehet szűrni szempontok szerint, keresgélni, stb. Ami rossz, hogy nem tudom pl. csoportokba bontani a képeket, és csoportokhoz írni kommentárokat. Valamint hogy akkor a blogból kivesznének a képek (nagyrészt), szóval az archívumban végiggörgetve egy hónapot nem lehetne látni képek formájában, hogy mik történtek akkortájt.

Viszont nekem elég nagy könnyebbség lenne, hogy csak egy helyre kéne publikálnom a képeimet.

mainframe

Hotdog blogok

©   mainframe   |   fejlesztés life

Nos, feleim, mint azt tudjátok, utolsó kis műblogger vagyok, és nincs is rendes blogom. A Hotdog.hu című, fiataloknak szánt, színes szagos interaktív portálon próbálok valami blognak látszót elkövetni, eleddig inkább kevesebb mint több sikerrel. Na de ma gondoltam merészet és nagyot, és megnéztem, kik is ott az ászok a blogscene-ben. Már csak azért is, mert az én blogomat a siralmas 600valahányadik helyre osztályozták. Nos, íme két kép. Ez a bloglista . Ha csökkenő sorrendben kérdeziktek le az eredményt, akkor jön a frankó, ami mindent elmond.

A legdurvább dolog, hogy 16 blogger 30 felett van a Top20-ban!! (2006.06.26. 2:14-es információ) Ha megnézitek a Hotdog imidzsét, és úgy alapvetően a tálalását (itt láttam viszont először az Apám Beájulna című remekmű szlengnek nevezett műszavait), ordít róla hogy 25 év felett ez már nem neked való. Komolyan. Ha 25 fölött még mindig a Hotdogon fogok browse-olni, lőjetek agyon. Elképzelem, milyenek ezek az emberek. Az a típus lehet, aki 40 évesen is az e-klubban nyomul, meg beleszuszakolja magát egy kivágott, feszülős rózsaszín topba, mert ha ilyen van rajta, majd biztos 20-nak nézik. Peeeersze. Nem akarom túlragozni a dolgot, szerintem értitek azt a benyomást, aminek nyomán ez a bejegyzés született...

És itt az első helyezett blog. A dizájn, és a tartalom is külön-külön büntet. Mondjuk az előbbi bocsánatos bűn, a Hotdog elég nehezen formázható. Most már sejtitek, honnan az én nagy meg-nem-értettség érzésem? Ha összehasonlítási alap kell (a Mire föl nagy a pofád?-kezdetű kérdéseket megelőzve, bár ez nem olyan platform... ) itt az én blogom

(A világ legügyetlenebb, bújtatott önreklámját olvashattátok...) Persze ez nem komoly. Tényleg ki vagyok akadva, és csak másodsorban fogjátok megnézni emiatt a blogomat.

Haszprus

Filmek közt 20 óra

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ez a bejegyzés részben egy várólista-teszt - elvileg 07:46 körül jelenik meg. The GuNN filmes bejegyzése pedig 10:55 körül várható. Új várólista-szabály: két filmes bejegyzés között minimum 24 20 óra kell elteljen. Belül pedig sokat egyszerűsítettem a várólista kezelésén, és máshova kötöttem be a blogringet pingelő sort is. Oda, ahol valóban megfelelően látja el a feladatát.

Update 11:36: elvileg bugok javítva.

Tamás

Basecamp

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Van ez a Basecamp nevű remek kis projektmenedzsment alkalmazás. Tényleg nagyon korrekt, AJAXos, webkettőpontnullás, van RSS támogatása is, meg minden olyan, ami trendi mostanában (talán csak tag-ek nincsenek benne). Egy ideje a free verzióját használom a saját todo-listáim, projektjeim, határidőim nyilvántartására, mert ismerem magamat annyira, hogy tudom, hogy egyébként mindent elfelejtenék. Egyedüli gond az vele, hogy a free verzió nem használható komolyabb feladatokra (mivel van benne egy olyan limit, hogy csak egy projektet hozhatsz létre, így hiába akarom, nem tudom a teendőimet projektek szerint szétválogatni). És itt jön a rejtély, amit egyszerűen nem értek: hogyhogy valaki nem másolta le még egy az egyben ezt az alkalmazást és nem adta ki nyílt forráskóddal? Nem hiszem, hogy olyan egetverően nagy meló lenne - maga a Basecamp tulajdonképpen nem más, mint egy többfelhasználós blog (ugyanúgy lehet kommentezni a taskokat, milestone-okat, mint egy rendes blog bejegyzéseit), csak hozzáraktak egy todo-lista modult, fájlfeltöltési lehetőséget, e-mailes figyelmeztetést, egy egyszerű jogosultságkezelő rendszert, és kész. Ruby on Rails alapokon nem hiszem, hogy két hónapnál tovább tartana megírni - főleg mivel az eredeti Basecamp is RoR alapokon készült. Sőt, igazából a Ruby on Rails keretrendszer pont a Basecamp fejlesztése során született meg, és a fejlesztők saját bevallása szerint sem tartott tovább két hónapnál, hogy a Basecamp első verzióját implementálják.

Könyörgök, nincs odakint valaki ráérő programozó, aki gyorsan lekoppintaná a Basecamp-et és kiadná a forrását? Nem kell nekem innováció meg semmi ilyesmi, csak szeretnék benne néhány idegesítő hülyeséget kijavítani, hogy nekem jobban kézre álljon, és kész. És nem, nem akarok havi 12 dollárt fizetni azért, hogy használjak egy olyan rendszert, ami már majdnem teljesen kézre áll, de mégse tökéletes. Long live open source, amit úgy tudok széjjelcsesztetni, ahogy csak akarom.

Ez az egyik. A másik meg, ha már így szóba került, egy körkérdés. Ti hogyan tartjátok rendben az életeteket, hogyan tartjátok fejben a határidőket, hogyan jegyzitek fel a kósza kis ötleteket valahova úgy, hogy ne vesszenek el? PDA? Notesz? Moleskine? Okostelefon? Csillivilli AJAXos webalkalmazás? Outlook? Hogy csinálja a világ azt, hogy soha senki nem felejt el semmit, csak mindig én?

The GuNN

Vágjunk bele

©   The GuNN   |   barátok fejlesztés történelem

Szeva, én vagyok a Haszprus ÜberTeam (továbbiakban HÜT) legújabb tagja. Azt hiszem, némileg eltérő színt jelentek itt a blogon belül több szempontból is, egyrészt a kollegáktól eltérően, nekem lövésem sincs az informatikáról, éppen ezért jogásznak készülök, másrészt pedig én vagyok az, aki ezen blog keretein belül a trusted level összes szintjét bejárta, kezdve a legalacsonyabbal és mint láthatjátok - hála a diplomáciának - eléggé felküzdöttem magam, így éppen az überblogger státuszban tetszelgek. Ez egyszer jó nekem, hiszen végre eleget tudok tenni az Ej, erről de beszámolnék valahol rángásaimnak, aztán pedig jó Neked, hiszen még akár jót is írhatok, ami esetleg elnyeri a tetszésed. Mondjuk amíg nem írtam sehova, valahogy biztos voltam benne, hogy némely gondolatomat szuperul meg tudnám osztani a külvilággal és milyen érdekfeszítő és lebilincselő tudnék lenni, aztán most valahogy mégis izé, izgulok. Na, de majd csak elmúlik.

Szóval véleményem szerint kicsit talán másfajta postokra számíthattok majd tőlem, mint a többiektől, de persze az sincs kizárva, hogy olykor-olykor valami technikai jellegű témához is hozzászóljak. Végülis techblog vagyunk vagy mifene. Mindenesetre az biztos, hogy tőlem ritkán fogtok a kódolásról vagy a Macről olvasni. Inkább élményekről, gondolatokról, ötletekről, remélve, hogy jó hallgatóságra találok bennetek és esetleg én is plusz egy okot szolgáltatok majd arra, hogy idelátogass. Na, kezdetnek ennyi, drukkoljatok!

És persze én is szeretnék köszönetet mondani a szüleimnek, a barátaimnak, de legfőképpen Haszprusnak, aki lehetővé tette, hogy mindez megtörténjen.

WiZARD

Üdv

©   WiZARD   |   barátok fejlesztés történelem

Én is egy újonc vagyok (nem tudom hányan vagyunk/leszünk, szám szerint a harmadik beköszönő vagyok). Eddig nem sokat látogattam a blogot (más blogokat sem), és blog ellenes voltam, értelmetlen dolognak tartottam. Most picit emiatt gondban is vagyok, mert Haszprus kérte (najó, felajánlotta), hogy írhatok ide, ha akarok, és egyfelől akarok, másfelől picit az eddigi gondolataimnak ellentmondok ezzel. Szóval nem ígérem 100%-ra hogy rendszeresen írogatni fogok, de első lépésnek ez jó . (ja és a html dolgokkal nem vagyok teljesen tisztában, szóval lehet hogy néha vicces dolgokat fogok alkotni)

Magamról néhány szót: pár éve a BMF-en kezdtem informatikát tanulni, sikerült ezzel-azzal elcsúszni, így egy ideje ott tanulok, és egy ideig még várat magára a diploma . Mellesleg időközben rájöttem hogy az informatika mégsem érdekel annyira, mint ahogy régen gondoltam, és főleg nem akarok egész életemben gép előtt görnyedve informatikusként dolgozni, így valami mást is kellene tanulni. Lövésem se volt, hogy mit tanuljak, alapvetően semmi sincs, ami nagyon érdekelne, illetve ami olyan lenne, abból nem feltétlen lehet jól megélni, én elég pénzorientált vagyok, így ez fontos volt. Végül a BGF-Külkernél (angol KG) kötöttem ki, mint jó hírü iskola, egy jól hangzó képzéssel, ami még számomra elvégezhetőnek is tünt. A BMF-en ez a negyedik évem, Külkeren pedig az első, eddig elégedett vagyok a döntésemmel.

Szabadidőmben sok extrát nem csinálok, alszok, számítógépezek, mozizok, ilyesmi. Dolgozok is (már amennyire ezt munkának lehet nevezni), egy ismerős cégénél rendszergazda vagyok (haha), valamint a Mellesleg.hu-nak fotózok bulikban, meg kattintgatok pénzért bárkinek bárhol bármit . Hogy miről fogok írni, az jó kérdés. Filmek (+házimozi), fotózás, sulikról, néha pc, meg ami épp eszembejut.

Haszprus

Socket programozás help

©   Haszprus   |   howto fejlesztés

Toljatok nekem plz kulcsszavakat, miként lehet C progival unix alatt letölteni http-ről egy fájlt.

Be kéne olvasnom és a tartalmát elemezgetni. Még nem olvastam utána (és soha nem szoktam c-ben programozni) de egyelőre nem nagyon bírok elindulni guglival, a határidő meg enyhén szólva közeli.

(konkrétabban)

GigaThx!

Haszprus

Bejegyzés-várólista

©   Haszprus   |   fejlesztés version history blog update éjjel

Ha minden igaz, ez a bejegyzés reggel 7:0x tájékán jelenik meg, noha 02:56-kor írtam/írom.

Reménykedjünk.

Később erről még többet.

BTW a társszerzőkkel átléptünk blog 2.6-ba.

Update 15:37: na íme egy screenshot arról, hogy miként viselkedett a bejegyzés várólista, amíg aludtam. Mindhárom bejegyzést éjjel 3 körül írtam, mielőtt aludni mentem. A script tökéletesen müködik, ahogy akartam, én viszont a bejegyzések írásakor rosszul gondoltam át a megjelenések időpontjait, mert kifelejtettem a harmadik szabályt.

A megjelenési szabályok:

  1. 23 és 6 óra között nem jelenik meg bejegyzés.
  2. Minden bejegyzés között min. 5 órának el kell telnie.
  3. Egy szerző két bejegyzése között min. 10 órának el kell telnie.
  4. Két filmes bejegyzés között minimum 20 óra kell elteljen, de ha van más témájú post is a várólistában, akkor min. 40.
  5. az utolsó post hossza beleszól a következő post megjelenítésének időpontjába. Lényegében hosszabb post több ideig lesz legfelül, de maximum 15 óráig (amennyiben van más, a többi szabály szerint megjeleníthető post).
  6. az utolsó postra érkezett kommentek darabonként egy óra várakoztatást okoznak (nem adódik hozzá a többi várakoztatáshoz), de legfeljebb 28 órányit. Ennek tipikusan csak a népszerű bejegyzések esetén van bármi jelentősége, azokat némileg tovább tartja az oldal tetején.
  7. ha a blog nincs nyaraló üzemmódban és a várólista mérete 5 fölé növekszik, vagy az utoljára publikált bejegyzés zártkörű volt, a várakozó bejegyzések publikálása lényegesen gyorsabbá válik. (fastQueue)

Update 2007. jún. 29. 06:56: bizonyos dolgok már nem pont így működnek vagy nem pont ezekkel a számokkal, netán egészen máshogy, de meguntam ennek a bejegyzésnek a frissítését.

Haszprus

Überlogger

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Na szóval itten gondolkodtam hogy miként lehetne backupolni a bejegyzéseket, de csak szépen finoman, abban bízva, hogy remélhetőleg sosem lesz a backupra szükség.

Először arra gondoltam, egy fájlba szépen kiírom a bejegyzések szöveg mezőjét beküldéskor, oszt jóvan.

Második nekifutásra azonban készítettem egy functiont ami xml-be kiírja a bejegyzéshez kapcsolódó összes adatot, de nemcsak itt használható, hanem bárhol, rekurzívan egy akár többszíntü arrayt kinyom egy gyönyörüen formázott plain text alapú xml fájlba.

/**
 * rekurzívan xml-be fejt egy akár többszíntü array-t
 */
function arrayToXML($array, $level = 0) {
   $return = "";
   $indent = "";
   for ($l = 0; $l < $level; $l++)
      $indent .= "\t";
   
   foreach ($array as $key => $val) {
      $return .= "\r\n";
      $return .= $indent;
      if (is_array($val))
         $val = arrayToXML($val, $level+1) . "\r\n" . $indent;
      $return .= "<$key>$val</$key>";
   }
   
   return $return;
}

Majd pedig egy elegáns húzással:

   $backupfile = new File(....);
   $content = arrayToXML($_POST, 1);
   $content = "\r\n<post>$content\r\n</post>";
   $backupfile->appendContent($content);

Az eredmény egy konkrét példája:

<post>
   <b_id>2439</b_id>
   <szoveg><p>Müködése a kommentben.</p></szoveg>
   <b_cim>Quoter function</b_cim>
   <submit>Ment publikusan</submit>
   <gall_categ>0</gall_categ>
   <gall_entry_title></gall_entry_title>
   <b_commentable>on</b_commentable>
   <categ>
      <1>on</1>
   </categ>
   <b_privszoveg></b_privszoveg>
</post>
Haszprus

Accessibility to the max (képekben)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Mindenhonnan nyomatják nekünk hogy a vakbarát weblapok milyen fontosak, de közben mindenki elfeledkezünk a… na kikről? Az analfabétákról! Az analfabéták fel vannak háborodva! íme, csak itt, csak most, Haszprus überblog analfabéta-barát archívum:

Viccet félretéve természetesen nem az analfabéta-barát oldalak létrehozása volt a célom, hanem hogy a /pic/ könyvtár egy barátságosabb felületet adjon a http-403-404 helyett. Előbb-utóbb a fenti oldalak fognak megjelenni ott.

Ami emögött van: mindazon képek listázása, amik linkelnek saját nagyobb változataikra. (Ergo jelentős mennyiségü kép kiesik, hisz sokmindenből nem teszek fel nagyobbat.)

Haszprus

Szép URL-ek - 3 - kompatibilitás

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Nos, 404-es errordoc esetén az apache nem adja át az url-paramétereket a php scriptnek (azaz nem jön létre se a $_REQUEST, se a $_POST, se a $_GET tömb), ez értelemszerüen problémákat okoz a meglévő scriptekben.

A $_GET pótlása nem túl körülményes. (Illetve én a $_REQUEST-be írom, mert azt használom.)

$tmp_request_parameters = explode('&amp;', $URI);
foreach ($tmp_request_parameters as $trp) {
   $t = explode('=', $trp, 2);
   $_REQUEST[$t[0]] = $t[1];
}

A $_POST-ra egyelőre nincs ötletem.

Ami pedig még jó lenne, hogy pl. egy form az elküldendő adatait az url-hez szépen /.../ formában írogassa hozzá. Valszeg előbb-utóbb erre is sort kerítek, a megoldás gondolom valami script lesz, ami a form adataiból egy window.location változtatást visz véghez submit helyett.

Haszprus

Gravatar támogatás

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos, eljött a régóta várt feature, gravatar-támogatás. De nem úgy, hogy napokig nincsenek képek a kommentek mellett, ha épp haldoklik a gravatar.com, meg lassan töltődnek, meg mittomén, hanem szépen átcache-elve a blogra.

Egyébként a profil oldal html-jét teljesen átírtam, ráfért.

Megjegyzem, a gravatarról szedett kép lesz a júzer főavatarja. Azaz felülírás történik. (Kivéve ha rossz címet adott meg, ekkor az eredeti kép sértetlen marad.) A többi avatar, ha volt, megmarad. A gravataros email cím nem kerül tárolásra. Ha a gravataros képedet frissíteni szeretnéd, újra meg kell adnod a címet.

Haszprus

Különösen spamelt bejegyzések

©   Haszprus   |   fejlesztés php

Jó, persze, a wiw meghívókérés az nem spam valójában, de ez most tökmindegy.

Tekintve, hogy a blogon pillanatnyilag összesen csak egy különösen spamelt bejegyzés van (mégpedig az iwiwről szóló), ezért nem építek semmi adatbázis-cuccot a dolog mögé, egyszerüen forráskódba belegányolom. Lehet hogy gány, de így gyors, így egyszerü, és tekintve hogy ez a lista évente bővül egy bejegyzéssel, ezért könnyen karbantartható is.

/* spamszavak száma: spamfactor */
$spamwords = array(<q>http://</q>, <q>great</q>, [...]);
$spamfactor = 0;
foreach ($spamwords as $spamword)
   if (strpos($rq['szoveg'], $spamword) !== false)
      $spamfactor++;

/**
 * különösen spamelt bejegyzések esetén nagyobb a valószínüsége, 
 * hogy spammel van dolgunk... */
$spammed_posts = array(2226);

if ($spamfactor > 0 &amp;&amp; in_array($rq['bejegyzes_id'], $spammed_posts))
   $spamfactor++;

Majd ha marha sok időm lesz, lehet, hogy átültetem db alapúra ezt a spam, meg badword, meg spammed_posts témát, de ugye akkor kell hozzájuk kezelőfelületet írni és az rögtön rengeteg vesződséggel jár, és a karbantartás sem egyszerübb végülis mint forráskódba néhanapján belehegeszteni egy-egy új szürt szót vagy id-t.

Haszprus

CSS++

©   Haszprus   |   fejlesztés

Eszközöltem pár változtatást a CSS-ben tegnap és ma. A blog egyre jobban szétesik IE6 alatt, de tekintve hogy közeleg az IE7, ez engem legkevésbé sem aggaszt.

Addig is használjatok valami jobb böngészőt.

(A Haszprus überblog választása: Firefox.
Megjegyzés: A Firefox telepítve van a HSZK valamennyi gépén.)

Update 19:25:

Haszprus

Szép URL-ek, második felvonás

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos, nincs könnyü helyzetben az, aki a dinamikus site-jához szeretne rövid url-eket készíteni, hiszen rögtön az első komolyabban elgondolkodtató kérdés:

Legyen az archívum formátuma /2006/04/11/2421, ahol a 2421 egy bejegyzés id-je. Az url hátralevő része lényegtelen. Oké, tiszta.

Jelenítsük meg ezen a dátumon az összes filmbejegyzést. 2006/04/11/film, oké, tiszta.

De a Haszprus überblog archívuma ennél sokkal többet tud, nevezetesen tetszés szerint vegyíthetők a bejegyzéskategóriák listázáskor. Pl. lehet egyszerre listázni a hwsw és a fejlesztés kategóriákat, vagy akár 10-et is, lényegtelen. Na ebből hogy lesz szép url? Hát, nehezen.

Megjegyzem, ha a kategóriákhoz pl. kettőhatványokat rendelek, akkor minden elképzelhető kategóriahalmazhoz társíthatok egy egyedi és egyértelmüen visszafejthető számot a kategóriákhoz rendelt számok összegéből. Pl. ha három kategóriám van, hwsw (1), fejlesztés (2), life (4), akkor 7 = mindhárom listázása, 6 = f+l, 3 = f+h, stb. Ágy ugyan rövid url-eket kapok, de a user nem tudja visszafejteni, és nem járok előrébb, mintha ronda url-eket használnék.

Haszprus

Szép URL-ek

©   Haszprus   |   fejlesztés

Elkezdek áttérni szép url-ekre. Lassan. A processz nem a legkönnyebb, mert sokmindent át kell írni, és szokásomhoz híven félkészen már publikálom a dolgot. A Haszprus überblog fejlesztésében ugyanis nem vesz részt tesztszerver, ráadásul kapásból szerverre mentem a fájlokat, pillanatnyilag a saját gépemen nincs is php meg semmi hasonló, úgyhogy az átmeneti hibákat tapasztalni fogjátok, ez van, nem izgat, az überblog nem egy éles projekt.

Egyelőre a bejegyzések kapnak https://blog.haszprus.hu/bejegyzes/(b-azonosito)/(b-cim)/(oldalszám) címet. A régi címek is működnek, a későbbiekben 301-es átirányítást kapnak, feltehetően. Az oldalszámnak egyelőre csak az üzenőfal esetében van jelentősége, mert csak az lapozható.

Ha komolyabb működésbeli hibát tapasztaltok, azért szóljatok. A képek egyelőre nem jelennek meg az alkönyvtárakban, erről tudok. (megoldva)

Ja egyébként nem biztos hogy így marad a bejegyzések címszintaktikája, igazából van erre egy sokkal ötletesebb megoldás is (/év/hónap/nap/b-cím, mint a cloneshiten), amivel egy picit többet kell melózni de megéri, az eredmény szép és használható. Hosszútávon megvalósítandó.

Haszprus

Kreatív spam?

©   Haszprus   |   fejlesztés

Kreatív spam? Nem mondhatnám. A következőket gyűjtöttem be tegnap:

Mmmm... Site looks good! Real good! a href=...
Great site! Good work a href=...
Hi! This site is really good! Thank you a href=...
Well done! Nice site you've got! Best regards! a href=...
Nice site! Good work. a href=...

Szerencsére amíg a spammerek ezen a szinten megrekednek, addig igen egyszerű szűrni őket. (Szánalmas.)

Haszprus

XSQL laborházi

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

XSQL laborházi - XSQL + XSLT + XML + XPath + CSS. 8-ból csak 6 feladatot csináltam meg, ez elvileg már ötös. Valószínűleg vesztemre, mert a beugrómra valamiért hármast kaptam*. Őszintén szólva nem tudom miért, és kicsit ingerültté is tesz. De mindegy, hétfőn zh, úgyhogy erre egyszerűen nem akarok több időt szánni.

Egyébként meg nem tudom miért nem lehet leadni valami anyagot ebből a tárgyból, nem igaz hogy nem lehet két hetente egy előadást tartani vagy valami. Attól senki se lesz előrébb hogy fél óráig szopatja magát valami kérdésnek a megválaszolásával és közben egyhelyben toporog.

* Egyébként nemtom hányan voltunk laboron, teszemazt 15-en, abból 3 embernek lett meg a beugrója, úgy egyáltalán. Lassan írom hogy mindenki megértse: miért nincs ebből a tárgyból valami előadás?

Update 2006. ápr. 09. 00:46: na még egy feladat donez… mér nincs ebből valami előadás? egész apró infómorzsák hiánya miatt annyi időt elfecsérel az ember, hogy hihetetlen…

Haszprus

Link power

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos a statgép szerint tegnap 522 egyéni látogatóm volt, ez nagyszerű, már csak azt nem tudom, hogy mitől. A keresőkből ugyanis nem érkezett több ember a megszokottnál. Ma pedig 480-nál járunk, most, így 18 órakor. A webstats szerint tegnap 538 volt, ma pedig 496-nál járunk.

Nos van valami link a homárról, ahonnan tegnap 230 egyedi látogató jött. De hol? A főoldalon nem látom.

Megvan. Lézeres szemműtét és alternatívái c. link a kommentek közt. Beszarás hogy mekkora ereje van egy linknek a homár hozzászólásai (!) közt! Elképesztő.

Update 2006. ápr. 08. 00:52: 626-nál állt meg a pénteki számláló. Asszem egy ideig nem lesz újabb rekord

Haszprus

Áttérés UTF-8-ra

©   Haszprus   |   fejlesztés

Megpróbáltuk, egyelőre sikertelenül. Egy másik topicból áthelyeztem ide ezt a beszélgetést. Ezzel mellesleg tesztelem az új feature-t, a kommentáthelyezőt, amit direkt most fejlesztettem (OO).

(Rögtön felmerül egyébként (illetve már ezer éve felmerült), hogy vajon nem kéne-e a kommentek sorszámát is db-ben tárolnom, ahelyett hogy a megjelenítéskor egy ciklus generálja. Nem tudom. Igazából ez egy ritka problémára lenne megoldás, nem ítélem túlzottan fontosnak.)

Haszprus

PHP maxpont

©   Haszprus   |   bme történelem php

Na nyilván lehetett erre számítani, de azért említsük meg, hogy a php laborházim 14+45 = 59 pont lett, ez a maximum amit el lehet érni, és egyébként 32-től már amúgy is ötös (Igen, 32-től!) Mondjuk azt nem vágom, hogy hova tűnt a valid xhtml-ért, error_reporting e_all-ért és register_globals off-ért járó +4 (vagy +6?) pontom, valszeg a javító úgy volt vele hogy nincs rá nagy szükségem

Gratulálok. Talán a legprofibb megoldás, amit eddig láttam. Látszik, hogy volt már tapasztalatod a témában. [...]

Na jó, mit verjem magam, tényleg elég sokat foglalkozom a témával. Akik esetleg ezt szeretnék az orrom alá dörgölni egy hozzászólás formájában, hagyják ki, tisztában vagyok vele.

Meg kell mondjam, nagyon emberségesnek tartom az Adatb laborházik javítását, nem volt még olyan házi amihez ne gratulált volna a javító. Persze lehet hogy ez az ő egyéni érdeme. Mindenesetre respect & thx, jólesik.

Haszprus

userdel

©   Haszprus   |   fejlesztés

Megszabadultam 159 usertől a db-ből. 2005. jan. 1. előtt volt az utolsó belépett lapletöltésük, amúgy is 10-nél kevesebb, és sosem szóltak hozzá. (Persze van backup.)

Haszprus

Lapozható üzenőfal

©   Haszprus   |   fejlesztés

Lett lapozható üzenőfal (más kommentoldalak is lapozhatók, de egyelőre sehol sincs szükség a lapozásra, mivel 100 hozzászólást jelenítek meg egy oldalon), error_reporting(e_all), hibalogolás a háttérben, register_globals ha nem is off, de ahhoz hasonló, hamarosan pedig off lesz (szerver oldalon pillanatnyilag ez nem megoldható).

A lapozó egyébként smarty alapú.

Holnap pedig form zh.

Haszprus

Fejlett url-konvertálás

©   Haszprus   |   howto fejlesztés

Ír az olvasó egy hosszú url-t. Nem szeretjük, mert megtörik, elcseszi a designt, akármi. Szeretnénk, ha a plain text url-ből egy link lenne.

Namost amit nem láttam még máshol, persze ettől még létezhet, hogy ugyan ne az url kerüljön már az

<a></a> jelek közé, hanem a hivatkozott oldal neve, azaz a title tag…

Így fordulhat elő, hogy ha mostantól beírjátok plain textként a hozzászólásotokba pl. azt, hogy

https://blog.haszprus.hu/komment.php?k=2350
, akkor erre az fog megjelenni, hogy
Haszprus überblog - Generikus konténer, objektumorientált hozzászólások

A dolog természetesen nemcsak a blogon belüli címekre működik, így pl. elő tudja állítani az alábbi linket is szimplán az url-ből:

keresek a google-ben jóóóól - Google keresés

És lássátok, hogy ez jó, mert az esetek 99%-ában még az [url] bbcode használatát is feleslegessé teszi.

Haszprus

Mennyi ideig generálja a szerver a lapodat?

©   Haszprus   |   fejlesztés howto php

Ha le akarod mérni, tedd be a lapod elejére ezt:

ob_start();

function microtime_float() {
   list($usec, $sec) = explode(' ', microtime());
   return ((float)$usec + (float)$sec);
}

$time_start = microtime_float();

A végére pedig ezt:

$time_end = microtime_float();
$time = $time_end - $time_start;

echo 'Lapgenerálás: ' . $time . 'mp';

ob_end_flush();

Ez a kód azért jó, mert az ob_startnak köszönhetően nem számítja bele az időbe a lap letöltődését. Enélkül amit kapnál, az függne a szabad sávszélességedtől. És az nem lenne jó.

(A kód nagyrészt innen származik, de a dolog értelmét szerintem az ob_start - ob_end_flush kiegészítés adja, anélkül a script helyett szinte a saját sávszélességedet méred.)

Haszprus

Kommentkereső

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos van kommentkereső 0.01. Objektumorientáció & smarty rule. Most ezzel akár lehetne blog 2.6 is, de nem lesz

A cucc iszonyatosan prealpha egyébként, olyan értelemben hogy csak egyszavas kereséseket vesz be és nem kezeli rendesen az ékezeteket.

Hogy lehet megmondani a mysql4-nek, hogy ha a halál szóra keresek, akkor ne adja ki pl. a hálál-t?

Haszprus

Smarty bejegyzésobjektumok (halmozom az élvezeteket)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Jesz, thatz true, a bejegyzések smartyból jönnek. A főoldalon, az archívumban, a komment.php-ben. Ja nemcsak ez igaz, hanem hogy bevezettem a Post objektumot, vmint a Posts konténert, persze a Containerből származtatva, de már napok óta, csak eddig békében pihentek a háttérben meghívatlanul.

Ha valami bugzik, szóljatok. Ezek megint nem kicsi változtatások, belül.

Viszont most már 115 sor az egy darab bejegyzéshez tartozó tpl… Igaz, lekezel egy csomó mindent amit eddig az index.php csinált, és kezeli a rövid valamint hosszú bejegyzésformátumot is (előbbire ld. archívum, csak címeket).

Ismét megköszönöm mindenkinek, akik segítettek a dolgokban. Thx 2 Tamás, nrg, Hedge, mefi, sorry ha valaki kimaradt

Ma 48 komment volt a blogon az enyémeken kívül.

Haszprus

Application logic vs megjelenítési réteg

©   Haszprus   |   fejlesztés

A főoldalon mindig annyi napon írt bejegyzés jelenik meg, ahányat kiválasztasz. Például március 21 van, 4 napot akarsz látni, de 19-20-án nem volt bejegyzés, akkor ezeket a dátumokat fogja megjeleníteni a blog: március 21, 18, 17, 16. Ez azért van, hogy ne kaphass üres főoldalt, mert az kurva hülyén néz ki.
(Ennek a megvalósítása egyébként annyiból áll hogy picit tágabb dátumhatárral hajtom végre a lekérdezést, és abbahagyom a megjelenítést ha már elértem a kellő napszámot. Szvsz nem különösebben erőforrásigényes, hiszen csak néhány plusz row sql-ből, amiknek nagyrésze nem jut el még egy mysql_fetch_array-ig sem.)

Namost ott tartok hogy smartyban már megvan a postok template-je, zsír ugyanúgy néz ki mint az onlyphp megoldás (leszámítva hogy pillanatnyilag elvetettem a kapcsolódó bejegyzések feature-t), de kezdjem a template-ben számolgatni hogy hány napi postot jelenítettem meg eddig? Ez nem a megjelenítési réteg feladata lenne szerintem…

Egyébként nem érzem a Smarty által nyújtott tiszta kódot. Pl. a bejegyzések tpl-je 50 sor, mert tele van mindenféle if-else-ekkel annak megfelelően hogy hány komment érkezett, trustedonly-e a bejegyzés, trusted-e a júzer, adminisztrátor-e a júzer, kategóriák ciklusa, van-e címe a bejegyzésnek, ki kell-e írni a dátumot (vagy már egyszer kiírtuk, amit ráadásul a megjelenítési rétegben kell assignolnom!)… És mindemellett a php-ben kőkeményen megvannak a háttérmunkálatok, smiley-konvertálás, magyar dátumformátum előállítása… Igen, a Smartyban is van valami dátumformátum stuff, de asszem az nem támogatja a hónapnevek szabad alakítását. Vagy igen? Ennek egyrészt utánanézek ha hazajöttem, másrészt ha valaki vágja akkor belökheti, ezzel időt spórolva nekem

Szóval nem érzem azt a tisztább szárazabb érzést amit egy template rendszer elvileg ígér. Túl sokat reméltem a külön megjelenítési rétegtől, vagy valami egyéb okozza a problémát?

A posts.tpl-t el lehet kérni tőlem tanulmányozásra, véleményezésre.

Haszprus

Smarty a blog alatt -> blog 2.5

©   Haszprus   |   fejlesztés blog update version history

A kommentek (kizárólag maguk a hozzászólások) mostantól Smarty sablonból jelennek meg. Goodbye $comments->showHTML().

Asszem az utóbbi hetekben elég sokat mozdultam előre fejlesztés terén. Ezúton is thx azon személyeknek, akik ebben segítséget, vagy inspirációt nyújtottak

Ha valami bugot tapasztaltok, nyugodtan szóljatok, mert iszonyat sokmindent írtam át mostanság.

Update 14:33: ja tképpen a smarty bevezetése elég jelentős újítás, úgyhogy ez már a blog 2.5, miközben a 2.4-be kitűzött változtatásokat (oo) még be se fejeztem

Haszprus

Smarty

©   Haszprus   |   fejlesztés

Smarty megismerve. És csináltam is egy tesztlapot ahol a kommenteket már gyönyörűségesen az oo cuccaimból nyerem ki (két új getArray fv befigyelt), és smartyval formázom meg Nem publikus mert nem fejeztem be és mosmá megyek slp.

Update 12:34: hát nem tudom, vegyes érzelmeim vannak a smartyval kapcsolatban. Jobban mondva elég negatívak. Mert a kommentek megjelenítésének a kódja rondább lett, mint php-ben. Legalábbis az én szememnek. Meg a dreamweaverének is, mert egy helyen bele is zavarodott a színezésbe.

Azt jól érzékelem, hogy nem tudok olyan értéket assignolni egy változóhoz, amiben egyenlőségjel van? {assign var=... value=...}

Haszprus

Hozzászólások, és ami mögöttük van

©   Haszprus   |   fejlesztés howto php
A komment.php-ben a kommenteket immáron OO módon szolgálja ki a blog. Ami emögött van:
class Container {
   var $elements
   var $pointer
   var $length
   function Container()
   function addElement($element)
   function length()
   function getElement($i)
   function getLastElement()
   function getFirstElement()
   function getNextElement()
   function removeElement()
   function setPointer($i)
   function forAll($function)
}

class Comments extends Container {
   var $picOfUser
   function Comments()
   function getCommentsByPostId($post_id, $order, $from, $to)
   function showHTML()
}

class Comment {
   var $row
   function Comment($row)
   function showHTML()
}

A hajnal óta elkövetett változtatásokat jelöltem. Logikusan a showHTML mellé kerülni fog egy-egy showRSS function.

Haszprus

Generikus konténer, objektumorientált hozzászólások

©   Haszprus   |   fejlesztés howto php
ha igazán OO akarsz lenni, akkor egy komment egy class, aztán csinálsz egy generikus container vagy lista class-t, és származtatsz belőle egy olyan class-t, amely csak kommenteket tartalmazhat
Tamás - Obi kérdés

Megvalósítva mindhárom (Preview Release 1) A megjelenítést még nem írtam meg szépre, de ott már csak néhány változót kell lecserélni. Ami eddig kész:

class Container {
   var $elements
   var $pointer
   var $length
   function Container()
   function addElement($element)
   function length()
   function getElement($i)
   function getNextElement()
   function removeElement()
   function setPointer($i)
}

class Comments extends Container {
   function Comments()
   function getCommentsByPostId($post_id)
   function show()
}

class Comment {
   var $row
   function Comment($row)
   function show()
}

Ez utóbbi show() még tiszta bug, értelemszerűen.

Haszprus

Elfelejtett jelszó

©   Haszprus   |   fejlesztés

Igazából azért nincs a blogon olyan feature, hogy kiküldjük az elfelejtett jelszavadat, mert… nos ilyen nyilván nincs, mert a jelszavadat nem tároljuk, csak egy md5 hasht. Ha nem tudod mi az, de érdekel, akkor annyit elég tudnod, hogy ez egy olyan karaktersorozat amiből a jelszavad nem található ki, viszont ez bármikor származtatható a jelszavadból.

Lehetne viszont ugye új jelszót generáló cucc. Többlépcsős, hogy ne változtatgathassa mindenki mindenkinek a jelszavát. (Vagyis a kiküldött emailben még csak egy link vagy valami hasonló lenne, aminek a hatására változik meg a jelszó. Vagy amivel megváltoztathatja a júzer a jelszót. Ez részletkérdés.)

Egy dolgot nagyon utálok ezekben a dolgokban, éspedig azt, hogy lehet hogy nem emlékszem a felhasználói nevemre, lehet hogy nem emlékszem a megadott email címemre, és ez utóbbi eset elég kellemetlen tud lenni, ha azt a címet már nem is használom. Kiírni meg nem írhatjuk ki, hogy hova lett elküldve a levél, hiszen az privacy-sértő lenne.

Na mindegy, mindezen problémák ellenére valamikor csinálok egy fent vázolt, többlépcsős, elfelejtett jelszó esetén alkalmazható tréfát.

Update 20:35: Megszületett a megoldás: elfelejtetted a jelszavad?

Haszprus

Obi kérdés

©   Haszprus   |   fejlesztés howto

Milyen classt csináljak a kommentekhez? Class Comments, vagy Class Comment? Azaz minden egyes komment legyen egy class, vagy a komment.php alján található kommentlista legyen egy class?

Ezen filózok jóideje és nem tudom eldönteni. Experts, help plz.

nemtok aludni bazer

Haszprus

Születésnapos dumagépek

©   Haszprus   |   fejlesztés howto sql

Shamalt sajnos ehhez már túl öreg, de ha nem maradt volna le róla, akkor így indulna a Születésnapos dumagépek doboz, a szemléltetés kedvéért.

Ez a feature csak a nagyobb topicokban és a megfigyelőközpontban fog titeket rettegésben tartani.

A doboz mögött egyébként egy osztály, némi adatbázis, egy html fájl, és egy csodaszép 13 soros sql lekérdezés áll. Beágyazott lekérdezések rule! Istenem, mennyire jó hogy mysql verziót váltottunk + szglab5 rulez da world, akármekkora szopatás is!

select   u_id, u_pubnick, round(fage) as age, comment_count
from     (
         select   u_id, u_pubnick, u_regged, u_lastload,
                  (to_days(now()) - to_days(u_regged))/365 as fage,
                  count(k_id) as comment_count
         from     hb_users, hb_komment
         where    to_days(now()) - to_days(u_regged) between 355 and 370
              and k_uid = u_id
         group by k_uid
         ) as subquery
where    to_days(now()) - to_days(u_lastload) < 365 
      or comment_count >= 2
order by age desc

Egész biztos vagyok benne, hogy a fenti sql query több érdeklődő olvasómnak is rejteget újdonságokat, ezért remélem nem haragusztok, hogy beidéztem

Haszprus

Webconf 2006

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyelőre jelentkeztem (márc 18), de még erősen mérlegelési stádiumban van a dolog. (20-án ugye számelm szig, 24-én digit szig, és még ha valamit kihagyok, akkor is van elég teendőm.)

Update 16:10: nem, nem jövök, azt hiszem az egész hetemet inkább rászánom a hétfői számelm szigorlatra, mivel csak most kezdek neki.

Update 2006. már. 15. 16:05: no ezt lemondtam, nincs kedvem.

Haszprus

Kapcsolódó bejegyzések

©   Haszprus   |   fejlesztés

Igen. Ezt egy rendkívül advanced - 15 soros, ha érdekel valakit - mysql lekérdezés valósítja meg, aminek módját néhány napja az szglab5 adatbázisok jegyzetének sql fejezetéből merítettem. Nem utolsó sorban azért csak most, mert csak most vált lehetővé ezen sql elemek használata a szerveren (tudtommal). Emeletes csúcskirály. Fejlődünk

A lekérdezés csak akkor megy végbe, ha a bejegyzés úgy tudja magáról, hogy vannak hozzá kötődő egyéb bejegyzések. Máskülönben kicsit necces lenne.

Egyébként az sql fejezetet roppant hasznosnak és jónak (!) találtam.

Update 23:44: valószínűleg valamit majd optimalizálok ezen a témán. A lekérdezés jó, de az adatbázis-hátteret kicsit átszervezem, a 15 pedig egy másik funcionbe költözik, és helyébe kevesebb fog kerülni. Vagy mindebből semmi se lesz, hiszen ilyen kapcsolódó bejegyzéses dobozkákból se lesz sok.

Update 2006. már. 04. 16:04: átírva, másképp működik.

Haszprus

Badwords

©   Haszprus   |   fejlesztés

Vannak bizonyos stílusú hozzászólások, amiket nem szívesen olvasgatok. Első fázisban megjelentek a várakoztatott kommentek. Második fázisban a film-bejegyzésekhez már nem lehetett regisztrálatlanul hozzászólni (legalábbis első ránézésre). Kénytelen vagyok azonban egy harmadik fázist is létrehozni, mert úgy látszik a Pillangóhatás tévé-beli szereplése ide vonzotta a site-omra a magyar internet sötét söpredékét, akiknek azért arra mégis futotta, hogy másik topicban írják le véleményüket, illetve magukat.

Badwords lista - a harmadik fázis. Működése: ha a bejelentkezetlen felhasználók hozzászólásában legalább három szalonképtelen szót talál a script, a hozzászólás nem waiting, hanem deleted státuszba megy, anélkül hogy értesülnék róla. Mert egyszerűen nem akarok ilyen szennyet olvasgatni, nem véletlenül nem lehet - látszólag - a filmekhez hozzászólni regisztrálatlanul.

Haszprus

Trusted only

©   Haszprus   |   fejlesztés

Oké. Új feature: kizárólag trusted userek által olvasható bejegyzések. A létezésük látszik mások felé is. Tartalmuk nem. RSS-ben egyáltalán nem. A trustedonly bejegyzésekre csak trusted userek kereshetnek. A trusted userek listája módosult némileg (egy régi tagot elvitt a nagy fekete autó, viszont hozott egy újat).

Haszprus

IM

©   Haszprus   |   life fejlesztés bme

Le kéne jöjjek az üzenőprogikról, mert ez azért mégse nyerő, hogy két hete elő se vettem a tananyagokat, a kontaktjaim meg csak szaporodnak

Update 12:39: és akkor egyéb veszélyekről ne is beszéljünk.

Update 13:20: írtam egy functiont ami az idézőjeleket (shift+2) lecseréli

<q>…</q> tagekre, amennyiben azok nem egy tagben helyezkednek el. Vajon lenne erre valami advanced regexp? Nos, elvileg a fony elméleti része alapján tudnom kéne válaszolni arra hogy létezhet-e ilyen, sejtem is a megoldást, de nem akarok hülyeséget írni Na majd talán számításelmélet szigorlat után, ott nem feladatmegoldást kérnek A szigorlatot egyébként megpróbálom március 20-án. Utána digitet március 24-én. Ez a terv, de ez még változhat, mert egyéb projecteket is folytatok underground

Update 13:44: És tegnap este megszültem az első objektumosztályt is a blog alá. Azt a nevet adtam neki, hogy File 31 soros, 550 karakteres, ép és egészséges, várhatóan kevés probléma lesz vele.

Update 21:59: a digitszig ugrott mert ütközik a - kötelező jelenlétű - szglab5-tel. Roppant kellemetlen, mert így tolódik vizsgaidőszakra, vagy következő félévre. A laboralkalmam elcserélésével nem szarakodok.

Haszprus

Jelek kereszt, fincsi mi? Fincsi!

©   Haszprus   |   bme fejlesztés

Hát egy pár napig nem volt kedvem írni, de most valami mégis meghozta:

Loooool, és én még azt hittem hogy sokan csak a biztonság kedvéért jelentkeztek fel, és majd a 441 emberből biztos csomóan lejelentkeznek. De úgy látszik tévedtem. Mindörökké Jelek!

ps. lett egy "ezek mennek" nevű doboz a menüben, ami a winampben jelen lévő zaj elsődleges jellemzőit képezi le karakterláncokra.

Haszprus

Olvasói levelek 2006.02.04.

©   Haszprus   |   fejlesztés olvasói levelek
"Haszprus: nem is szamitottam ra, hogy ilyen jora megcsinalod. Ez a hol is tartottam nagyon jol hasznalhato, le a kalappal Nem ertem miert nem tudjak forumokban is megcsinalni ezt a feature-t…"

Azért, mert a webfejlesztők jórésze nem érti, hogy mi az a usability. Ha idejön anyám, és megkér, hogy valami weblapon nézzek már meg valami infót neki, az esetek 90%-ában ott kötök ki, hogy elkezdem sorolni, hogy az adott weblap miért trehány munka, miért használhatatlan, milyen rossz megoldásokat alkalmaz stb.

(more quotes)

Haszprus

Komment-navigációs feature

©   Haszprus   |   fejlesztés php javascript

Ha a kommentbe írtok egy olyat, hogy pl.

#10: hogy érted ezt?

Akkor, a #10-et automatikusan linkelni fogja a 10-es kommentre. Sőt, onnan egy újabb linkkel pedig visszatérhettek oda, amelyik kommenttől jöttetek. További részletek a képre kattintva, vagy a hozzászólások során megtapasztalva. (A dolog visszamenőlegesen is műxik a blog kezdete óta érkezett összes kommentre.)

A dolog műxik IE6, Firefox 1.5, Opera 8.5 alatt, többit nemtom, de talán nem is érdekes.

Haszprus

Forrásmegjelölés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ha valahogy, akkor így. Maximális respect Leventének.

Update 2006. feb. 02. 00:49: A korrektség kedvéért pár kiegészítés.

  1. away a topic-beli kommentek elrejtése után még beírta: a szánalmas.hu-n régóta van aktív dolgozók listája (bár szerintem szinte észrevehetetlen)
  2. én erről nem tudtam
  3. a dumagépek valóban jó ötlet volt (számos grafikonnal alátámasztható), büszke voltam rá, és magamtól találtam ki, de ezek szerint nem elsőként
  4. Levente továbbra is valóban tőlem vette az ötletet, de tekintve hogy úgy tűnik nem volt egyedi, innentől saját belátására bízom a továbbiakat
  5. az 5. kommentben még úgy nyilatkoztam hogy nem lesz itt semmi flame, mivel így is gondoltam. nem állt szándékomban másként alakítani, de másként alakult. nem vádolok senkit, mindenki kivette a maga részét.
  6. hogy away információja változtat-e a sztori lényegén, az attól függ, hogy mit tekintünk a sztori lényegének. ebbe nem mennék bele bővebben, egész biztos vagyok benne, hogy a sztori minden egyes résztvevője mást és mást tekint lényegnek.

Peace.

Rakjatok ki ti is listát a dumagépekről. Ha még nincs. Ha tudtok. Ha akartok. Shamaltot ezúton külön kérem, hogy az abszolút listát rakja vissza (ki) valahova

Haszprus

:first-child

©   Haszprus   |   fejlesztés howto css

Sziasztok gyerekek, remélem jók voltatok, ma esti mese gyanánt a css first-child pszeudo-osztályával szeretnélek megismertetni benneteket.

First-child, azaz első gyermek. Ha a html doksit nézzük, akkor egy

<b><em>jajdejó</em><em>szupi</em></b>
kódban a b tag első gyermeke az em, tartalma "jajdejó", a második gyermeke szintén egy em, tartalma "szupi". A két em közül tehát a jajdejó tartalmú egy first-child. A b first-childja. A napokban a CSS :first-child pszeudo-osztállyal valósítottam meg azt, hogy egy táblázatban az első oszlop a többitől eltérően jelenjenjék meg.

<p class='center'>IRCQuote fight! In the ring:</p><div class='u_pic_big keprendezo ircquote-stats center'> <a href='/user/Haszprus'> <img loading='lazy' src='/pix/users/1_01.jpg' alt='Haszprus' /> <sub>Haszprus</sub> <sub> <div class='show-on-grandparent-hover'>927556 pageload</div> </sub> </a><div class='quotebig'>vs</div> <a href='/user/balazs'> <img loading='lazy' src='/pix/users/685_01.jpg' alt='Balázs' /> <sub>Balázs</sub> <sub> <div class='show-on-grandparent-hover'>3280 pageload</div> </sub> </a></div><table class="ircquote"> <tr> <td><div class='u_pic_xsmall u_pic_xsmall-flex balazs'> <a href='/user/balazs'><img loading='lazy' class="u_pic_xsmall" src="/pix/users/685_01.jpg" alt="Balázs" class="right" /></a></div></td> <td>melyik php fgv is csinál md5-öt egy karaktersorozatból?</td> </tr> <tr> <td><div class='u_pic_xsmall u_pic_xsmall-flex Haszprus'> <a href='/user/Haszprus'><img loading='lazy' class="u_pic_xsmall" src="/pix/users/1_01.jpg" alt="Haszprus" class="right" /></a></div></td> <td>md5() :-) </td> </tr> </table>

A fenti táblázat első oszlopában szereplő neveket ha pl. szeretnénk jobbra zárni, akkor azt a következő módon lehet elérni css-ben anélkül, hogy külön minden nyomorult td-nek megadnánk egy class-t.

.ircquote td:first-child { text-align: right; }

Ennek magyarázata, hogy a neveket tartalmazó td-k a sorokat jelentő tr-ek első gyermekei.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak. Jó éjt gyerekek, ennyi volt a mese mára.

Update 17:43: ja igen, a módszer apró hátránya, hogy az IE6 nem kezeli

Haszprus

2006. év 4. hetének dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés

A 2006. év 4. hetének kiváló dumagépe: Balázs (103)

A 4. hét további jómunkásemberei: Ness (49) mefi (39) sHaMaLt (32) Tamás (29) suexID (15) Romsy (14) Mr.Happy Mainframe (13) Levente (13) Ralesk NeÂ’vennoyx (11) NeoXon (9) newnew (6) Samm (3) away (2) brom (2) The GuNN (2) XYBeR (1) nantucket (1) sHelf (1) Renke (1)

Összesen 353 hozzászólás (7 regisztrálatlan).

Engedjétek meg, hogy megköszönjem mindenkinek a héten írt hozzászólásait 353 komment, eszetlen mennyiség.


A dumagépek 2006. január 7-én került bevezetésre.
Haszprus

Testreszabott rss feed, kedvenc topicok

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na még így lefekvés előtt bepostolom, hogy lesz egy custom rss feed, valamint "kedvenc topicjaim". Ez utóbbit talán egy sárga csillag fogja reprezentálni hagyományörző okokból (favorites, gmail, picasa, stb.)

Működési elv:

  1. jársz egy topicban, megtetszik, benyomod hogy na ez legyen kedvenc. adatbázisban létrejön egy bejegyzés id - user id reláció.
  2. custom_rss_feed.php?user_id=your_id formátumban előfizetsz egy rss feedre. ennek a tartalma az általad megválogatott relációk alapján készül. így egyrészt nem kell az rss feedek hozzáadásával és lemondásával babrálni (szerintem bonyolultabb mint kattintani egy linkre), másrészt jobban kíméli a szervert hogy nem 20 feedet csekkolgatsz róla félóránként, hanem egyet. ordo(n) sql query vs ordo(1) (azaz konstans) sql query, ugye.
  3. esetleg beállíthatsz inverz topicfigyelést, ami azt jelenti hogy azokat jelölöd meg, amiket _nem_ akarsz figyelni
Haszprus

Moderálási értesítő

©   Haszprus   |   fejlesztés

No, kimoderált kommentekről mostantól az érintett userek (gyk a feladó) privmsg-ben értesítést kapnak az admin usertől. Ez itt a próbatopic ha esetleg valaki feltétlen szeretné kipróbálni, hogy az milyen. (Óriási élmény.)

Haszprus

XSLT + XPath + CSS + XML + XHTML alapú RSS feed

©   Haszprus   |   fejlesztés css haszprus rss xml

Na, validhuszárok, webdizájnerek, csorgassátok a nyálatokat, itt egy XSLT + XPath + CSS alapon megjelenített RSS feed.

Mi ebben az érdekes? Először is, teljesen tetszőleges tartalmat rakhatok a böngészőben megjelenő rss feed köré. Másodszor, a bejegyzések címei immáron linkként mutathatnak a komment.php-re. Ezt css alapú formázással nem lehet megvalósítani.

Igazából ha az RSS nem kényszerítene arra, hogy CDATA-ba tegyem a descriptiont, akkor még frankóbb lenne. Lehetséges egyébként hogy ezt a problémát valahogy át lehet hidalni, nem jártam körül a témát, őszintén szólva.

Szerintem szép lett.

Egy pusztán css-sel formázott RSS feed így nézne ki. For the record, a Haszprus überblog közel fél éve CSS-sel formázott RSS-sel nyomul(t eddig).

Végül, nem tudok itthon még egy megszállottról, aki RSS feedre XSLT sablont rakott volna. Igaz, nem is kerestem. És az itthon alatt most nem a lakást értem, lol.

Haszprus

A blog dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés bme

A mai tanulás helyett. Egyébként meglett az algelem, holnap netmédia, holnapután szghálók. A héten egyeztetnem kell egy netpol házitémát (blog alapú zsurnalisztika vagy valami ilyesmi lesz), hétfőre le kell adnom, kedden webprog vizsga, szerdán netpol vizsga, csütörtökön mi vizsga, pénteken korszop vizsga, és ha ez mind megfelelően sikerül (azaz összejön belőle egy 4,0), akkor utána kedden megpróbálok egy jelek vizsgát.

A lista a megfigyelőközpontban található egyébként.

Haszprus

XHTML 2.0: target, welcome back

©   Haszprus   |   hwsw fejlesztés

Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0

Haszprus

Szövegládák

©   Haszprus   |   fejlesztés

Minden blog életében eljön az az időpont, amikor linkelni akar más oldalakra. És amikor túl nagy a linkelt site-ok listája, valahogy redukálni kell a megjelenített mennyiséget. Visszarakjuk őket egy aloldalra, vagy random scripttel csak néhányat írunk ki közűlük, vagy egyszerűen úgy döntünk, hogy meg se jelenítünk inkább egyet se. Mindeközben a linkfal egyik lényege egymás látogatottságának a növelése.

Itt jön képbe a Haszprus überblog megoldása. Egyszerűen lekérdezem, hogy az elmúlt x napban kik kommenteltek, és ezeket rakom ki egy általam szövegládák-nak elnevezett dobozba. A doboz tartalma a hozzászólások száma szerint kerül sorrendbe.

Haszprus überblog - a hely, ahol valóban megéri kommentálni.

Ha van weblapod, de még nem adtad meg a címét, akkor nyomás beállítani a profilodban, aztán kommentre fel.

Haszprus

Kommentelők lapjai

©   Haszprus   |   fejlesztés

Szóval itt van ez a dilemma, hogy legyen-e a kommentelők weblapjaira mutató link. Mi ugye ennek a feature-nek a lényege?

  • Látogatottság növelése a kommentelő számára átkattintások révén
  • Google pagerank növelése a hivatkozott oldal számára
  • Fentiekkel ösztönözni a kommentelőt, hogy itt hagyjon egy-egy bölcseletet olykor

A problémát az képezi, hogy az überblognak blogtól szokatlan módon van egy saját userinfo oldala, és értelemszerűen a kommenteknél oda mutatnak a linkek. Ezt a linket lecserélni nem akarom a kommentelő weblapjára, különösen hogy nincs is mindenkinek (ellenben a userinfóval). Pillanatnyilag egy apró "www" link kerül azok neve mellé a kommentben, akik megadtak weblapot a profilban. Hogy ez szép-e? Nos, nem vagyok kibékülve vele.

Vélemény?

(css miatt frissítsetek, ha szükséges)

Update 2006. jan. 07. 04:21: lett helyette ilyen: Saját gyártmány Megfelel?

Haszprus

Semirandom feltételek

©   Haszprus   |   fejlesztés bme

Összetett önkorlátozó rendszert vezettem be megint a blogon, ennek keretében vagyok kénytelen bejelentkezéshez kötni az olvasást. Ez sajnos a látogatottság csökkenésével jár. Valamit valamiért. A legtutibb az lenne, ha letilthatnám a regisztrációt is januárban, de ezt túl durvának találom. Noha hatásos is egyúttal.

8-tól MI vizsga. Nem értem az anyag végéig, neptunon is látom hogy a társaság harmada lemondta az ünnepek utáni vizsgázgatást Nos én teszek egy próbát, mert időm az van rá.

Haszprus

Csak címeket

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na amíg ti jót (vagy kevésbé jót) buliztok, addig én behegesztettem egy új archívum feature-t. Ezentúl az archívum képes csak címeket megjeleníteni teljes bejegyzések helyett. Természetesen kategóriára és időpontra szűkítve. Nem tökéletes még a dolog, mert a hónapnevek helyett az adott hónap beli legfrissebb bejegyzés dátumát írja ki, de ennek megoldása egy későbbi fejlesztés tárgyát képezi.

Haszprus

A filmfika vége

©   Haszprus   |   film fejlesztés

Film kategóriájú bejegyzéseket a továbbiakban nem lehet regisztráció nélkül kommentálni. A tököm tele van azzal a stílussal, amelyben egyesek elpanaszolják, hogy nem értenek egyet valamely filmről alkotott véleményemmel.

Filmekhez nem szólhatsz regisztrálatlanul, mert meguntam a névtelen mocskolódásokat. Minden filmről a véleményemet írom le. Lehet hogy nekem nem tetszik egy film, neked meg igen. És akkor mi van?

A másik újdonság, hogy most már csak akkor értesülök arról, hogy van engedélyezendő hozzászólás, ha közűlük legalább egy az az előző nap keletkezett. Így tehát éjjel 0 és 1 óra között általában lesz 1-2 frissen megjelenő komment a blogon, ill. ekkor dől el hogy mi az, ami megjelenhet, és mi az, amit nyomdafestéket nem tűrő mivolta miatt legfeljebb az adatbázisszerver szorgos rutinjai olvasgathatnak a továbbiakban.

Egyébként jelenleg engedélyezéskor megmarad a hozzászólás eredeti időpontja, ami azt jelenti, hogy esetleg észrevétlenül beolvad a régi kommentek közé. Mi lenne a helyes, megtartani a régi időpontot, vagy újradátumozni a megjelenés időpontjának megfelelően?

Update 2005. dec. 29. 16:45: az időpont update-elődni fog.

Haszprus

Komment: waiting (3)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ez a script maga az isten, de komolyan, szobrot kéne emeljek magamnak a megírásáért. Jessz. Aktívan működött, amíg békésen sörözgettem

Magát a kommentet nem közlöm le, de szemlézek belőle pár szót, íme:
(parental advisory explicit content)

  • gyökér
  • anarhista
  • köcsög
  • fosom le
  • hülyíthetsz
  • baromság
  • fasz
  • rohadtúl
  • faszt
  • kurva
  • alkoholista
  • geci
  • pusztúlnál

Szóval ilyen emberek járnak szabadlábon, netközelben Nem rossz szókincs az első bemutatkozó kommentben Figyeljük meg némely szavak helyesírását is. Az illető regisztrált egy felhasználói nevet is (ami akár a fenti listába is kerülhetne) de legnagyobb sajnálatomra elvitte a cica, kezicsókolom.

Haszprus

Komment: waiting (2)

©   Haszprus   |   fejlesztés

Na, van már mindenféle script az idióta kommentek publikumtól való távoltartására, igazán elégedett vagyok most, szevasztok Ezzel remélhetőleg a kommentek alapvetően minőségileg feljavulnak, mivel ha nincs hülye nyitókomment akkor nincs rá érkező válasz sem, aminek nálam általában az volt a következménye, hogy mivel az értelmes választ nem akartam kimoderálni, így a hülye komment is bennmaradt. Jessz. És ircbot rulez. Jeah. Tetszikérteni, csókolom? Sunshine, happyness, végül alvás. Mert rendnek kell lennie blablaföldön, szevasztok.

Update 02:32: na még akinek nincs 3 jóváhagyott hozzászólása a kommentjét megelőző napig bezárólag, annak is waitingbe megy a kommentje, akármennyi ideje is regisztrált, ezzel kizárom az előre regisztrált aztán 1 hét múlva majd jól odaszóló júzereket is. Bár ilyenből nem sok van.

Ha bármi problémát (bugot) észleltek a kommentálással kapcsolatban, szóljatok.

Haszprus

Komment: waiting

©   Haszprus   |   fejlesztés
Úgy alakult hogy végülis megoldottam, hogy a regisztrálatlan, ill. egy hétnél frissebben regisztrált júzerek kommentjei először waiting státuszba kerülnek, aztán vagy jóváhagyom a kommentet, vagy nem. Köszönhetően az "értelmiség" elszánt jelenlétének.
Haszprus

Sok az offtopikoló és a hülye

©   Haszprus   |   fejlesztés

Kezd komoly teher lenni hogy a google-ön keresztül minden hülye idetalál. Természetesen nem teszek a google ellen semmit, miután nyilván értelmes emberek is azon keresztül jutnak ide. De megfordult a fejemben valami olyan hogy mondjuk csak egy hétnél régebbi regisztrációval lehessen kommentelni, stb. Sajna ez visszavetné a site forgalmát. So what? Hát nemtom, így is hozzáállhatnék.

Az ember ha egy fórumban fasságokat olvas, akkor nem jár oda vissza. De ha a saját írásai alatt kénytelen állandóan marhaságokba ütközni, az nem emeli a kedvét.

Ps. ne vedd magadra, úgyse rád gondolok

Update 2005. okt. 28. 01:06: első lépésként az oldalnak csökkentem az olah actionre vonatkozó rankingjét, ezzel a keresőszóval javarészt valszeg nem az értelmiség talál ide

Haszprus

Kommentértesítő

©   Haszprus   |   fejlesztés
Eddig minden kommentről értesítést kaptam emailben. Ma eddig 37 komment érkezett a blogra, legalábbis ennyi a kimoderálatlan kommentek száma Namost ez sok, viszont moderációs okokból továbbra is rajta akarom tartani a mailkliensem a blogon, úgyhogy a továbbiakban emailt kapok azon kommentekről melyek feladói 14 naposnál újabbak, vagy nem is regisztráltak.
Haszprus

RSS for infosite

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyébként meg javasoltam, hogy az új infosite-hoz legyen rss feed. Kétféle megoldási variációt tartok elképzelhetőnek. A legtutibb az lenne, ha a személyre szabott tantárgylistának megfelelően egy darab, személyre szóló rss-re fizethetnék elő. Ehhez kell egy kis programozás, bár szerintem marha egyszerű, és egy apró fokkal jobban terheli a szervert. (Íllítólag terhelési problémáik vannak.) A második verzió, hogy egyszerűen minden tárgyhoz külön rss. Ezt leprogramozni alig áll valamiből.

Persze tény, hogy mindez jelentősen megnövelné az infosite terhelését.

Haszprus

Apróbb változtatások

©   Haszprus   |   fejlesztés

Friss témáknak és üzenőfalnak csökkentettem az alsó limitjét 4-ről 3 napra. A menüben a 13 hónapnál régebbi elemek alapból nem jelennek meg, csak ha az archívumlista fölé viszitek a kurzort. Csökkentettem az üzenőfal limitjét 30-ról 25 kommentre a főoldalon.

Megnéztem az utolsó 7 nap látogatóinál, hogy általában hány napokat állítanak be a különböző UI részekhez, és azt tapasztaltam, hogy először is örvendetesen sokan használják ezeket a testreszabási lehetőségeket, másodszor számomra egészen perverznek tűnő módon sokan 60 napot állítanak be az üzenőfalnak, vagy a friss témáknak, vagy magának a főoldalnak. Fura, mert 60 nap az kurvasok (főleg hogy a dolog {60, bejegyzéssel rendelkező} napot, nem pedig {aktuális dátum - 60} napot választ ki), és ezek az olvasóim eléggé visszatérő látogatók ráadásul (pár naponta olvasnak).

Miért hát a 60 nap? Nekem momentán nem fáj, csak nem értem. Ha gondoljátok, írjátok meg. Egyébként sokszor gondolkodtam rajta hogy a 60 napot kiveszem a menüből, mert minek, meg amúgy is csak fölösleges szerverterhelés, de most hogy látom, hogy ennyien használjátok, nyilván bennehagyom.

Haszprus

Üzenőfal archívum

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nesztek most már van üzenőfal archívum. Befektetett meló: kb. 20 karakter legépelése

Valamint megemeltem a falon a limitet 320-ról 640 karakterre.

A menü-táblák címeit linkké tettem az archívumokra. Komment-archívum, szavazás-archívum, linkbár archívum, üzenőfal archívum.

Haszprus

Sidebar átrendezés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Blogszélesítés, új sidebar elrendezés, három hasáb. A cucc 1024-től fölfelé élvezhető, és ha véglegesen úgy döntök hogy ez egy értelmes elrendezés, akkor opcionálisan állítható lesz a régi 770 pixeles, és az új 970 pixeles design között. (Azt még nem tudom, melyik legyen a default, és csak cookie szintű legyen a dolog, vagy eltárolódjon-e a júzer profiljában is, hogy melyiket használja.)

Kérem a véleményeteket az új elrendezésről, ami pár napig biztosan ilyen marad.

Akinél szarul jelenik meg, vagy sehogy se, az nyomjon egy alapos refresht.

Update 2005. szep. 22. 17:41: na és most milyen?

Haszprus

Történelmi kategória

©   Haszprus   |   fejlesztés

Létrehoztam a "történelmi" kategóriát a bejegyzések egy része számára. Ez nem olyan kategória, mint a többi, ugyanis nem tematikai jellegű, hanem fontossági. Ezért majd később lehet hogy megoldom, hogy az archívumban a "történelmi" ne OR hanem AND kapcsolatba kerüljön a többi kategóriával. De ez még a jövő zenéje, amolyan feature request saját magammal szemben.

Ja, és rögtön be is népesítettem visszamenőleg egészen a blog megszületéséig. Kibaszott nagy meló volt (3-4 óra).

Mik kerülnek a történelmi aka lényegesebb bejegyzések kategóriába? Azok a bejegyzések,

  • amik jól jellemzik az adott időszak-beli szokásaimat (nem feltétlen különlegességek),
  • amik valamilyen eventről (találkozó, buli, túra, stb.) szólnak
  • amik valamilyen változást jelentenek számomra a mindennapokban (akár pl. új cuccok)
Haszprus

50 recent visitors

©   Haszprus   |   fejlesztés
A recent_visitors függvényem jelenleg 50 névvel tér vissza (regisztrált bejelentkezett felhasználók, akik az elmúlt 4 napban (értsd: ma+megelőző 3 nap) látogatást tettek a blogon). Kb. fél éve még 20 körül mozgott ez a szám. Pedig jóideje már a népszerűbb, lap.hu-ról belinkelt képgalériáimhoz nem is szükséges regisztráció. Estig valszeg még nőni fog az 50-es szám. Csökkenni nem, mivel éjféltől nézi a lekérdezés.

Update 23:56: 54-re felmászott.
Haszprus

Film és színésztársítási irányelvek

©   Haszprus   |   film fejlesztés
Hogy a blogomon mi alapján társítok színészhez megemlítendő filmet, arra vonatkozólag még nincs szabályzatom vagy irányelvem. Mindjárt lesz. Asszem két bejegyzésben csináltam ilyet, egyelőre, de lehet hogy mostantól gyakrabban fogom ezt alkalmazni. Meglátjuk. Attól függ, jó színésznek tartom-e őket és szerepeltek-e olyan filmben, amit megemlítendőnek tartok. Legutóbb most Christopher Walken kapcsán kerültem azonban gondolkodóba, mert számos általam jónak vélt filmben tűnt fel, vagy ha nem, hát mindig elég jó szerepeket játszott, szintén jól. Lehet hogy olyan filmeket írok, amikben én megismertem az adott szereplőt, vagy amitől fogva jó színésznek tartom, vagy az első olyan filmjét ami szerintem jó volt, még ha nem is feltétlen neki köszönhető a siker. De az is lehet, hogy valami recent kasszasikert biggyesztek hozzá. Nem tudom előre, nem ígérek semmit. Ha valaki nem ért egyet a színészhez megemlített filmmel, egész nyugodtan jelezheti, bár erős a valószínűsége, hogy a döntésemet nem véletlenül hoztam meg úgy, ahogy. Ha nem említek színészt, vagy kapcsolódó filmet, annak nem feltétlen van különösebb oka.

Update 05:20: az imdb ahogy elnézem, pl. azt a filmet említi meg a színész repertoárjából, amelyik a legjobb ratinget kapta. Rákerestem egy-két névre és általában én nem azt a filmet társítanám hozzájuk, amit ezzel a módszerrel kapunk.
Haszprus

Kereső tuning

©   Haszprus   |   fejlesztés
Végre a kereső keres a címekben is és az ékezet-bugot is javítottam.

Csinálhatnék egy egyszerűen ratingelt keresőt ahol pl. előrébb lennének azok a találatok, melyek a címben találták a megadott szót. De asszem nem csinálok ilyet, bár megvalósítani elég egyszerű lenne.
Haszprus

Kommentszerkesztés mostantól, blog 2.2

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem version history blog update
Ez egy marhanagy horderejű változás a blog életében, mostantól át lehet szerkeszteni a kommenteket két órán át a beküldésüktől számítva, azzal a feltétellel, hogy tiéd az utolsó komment. Ez a látszatfeltétel. A belső feltétel valójában az, hogy max 3 órás legyen a komment, annak nem kell teljesülnie, hogy tiéd legyen az utolsó, máskülönben problémás lenne az ügy.

Egyébként legkevésbé sem hasonlít a rendszer erre, mivel nincs külön kommentszerkesztő oldal, nincs editing státusz, egyszerűen ha beküldesz egy hozzászólást, akkor 2 órán át a komment formban ott lesz még a hozzászólásod és bármikor kattinthatsz az átszerkesztem gombra, a változások rögtön iktatva lesznek.

Update 02:05: blog 2.1 -> 2.2

Nem gondoltam ebbe eddig bele de mellékhatásként most már nem lesz olyan hogy egy user több kommentet ír közvetlen egymás alá, mert nem tud Legalábbis 2 órán belül. Ez is jó, számos okból.

Természetesen csak bejelentkezett userek tudják a kommentjeiket átszerkeszteni.

Haszprus

Kommentszerkesztés nemsoká

©   Haszprus   |   fejlesztés
Valami ilyesmi lesz majd a kommentszerkesztő stuff. Az ábrán nincs minden rajta, pár változó stb lekezelése triviális (számomra).


Sosem szoktam saját fejlesztéseimhez ábrákat kreálni stb, viszont tény hogy egy ilyen lerögzítésekor az ember jobban átgondolja hogy mi hogy lesz. Eredetileg egy doksiba kezdtem rögzíteni a gondolataimat, de rájöttem hogy a mondatok helyett áttekinthetőbb lesz egy állapotdiagram.
Haszprus

Blogkomment-kereső

©   Haszprus   |   fejlesztés
Küldtem 9 embernek emailt azzal a kérdéssel, hogy szerinte milyen legyen a kommentekben való keresés.

Ami a válaszokban elhangzott
  • A találati oldalon a komment-beli találat szövegkörnyezete szerepeljen, plusz a bejegyzés címe, esetleg annak is néhány első mondata.
  • A felhasználók szerinti szűkítés helyett lehet hogy elég lenne az az opció is, hogy "keresés csak saját kommentjeimben". Ez programozásilag nem jelentene könnyebbséget, az UI lenne áttekinthetőbb tőle. Vagy még az se. Lehet hogy opcióként kellene felkínálni ezt hogy ne kelljen beírjuk a saját nevünket.
  • Van aki szerint a felhasználó ill. kategóriák szerinti szűkítés túl bonyolulttá tenné a dolgot.
  • Dátumintervallum szerinti keresés. Ezt szerintem úgy kéne, ahogy a gmail teszi.
  • "Szerintem olyan kéne, hogy user és téma szerint is lehessen ne csak szűkíteni, hanem és/vagy típusú feltételeket megadni. Ugyanez vonatkozhatna időbeli paraméterekre, valamint a maximális találati számra. Mint az advanced keresés a google-ban." Hát igen ez lenne az optimális Lehet hogy még azt is megcsinálom talán hogy a szűkítések ugyanúgy paraméterként is megadhatóak legyenek mint pl. google-ben az hogy site:hu, stb.
Haszprus

Admin szétválasztás

©   Haszprus   |   fejlesztés
A nyáron szétválasztom az admin felületet. Lesz egy bejegyzésíró és egy statisztikai rész. Ez utóbbi nem realtime frissítésű lesz, hanem mondjuk naponta frissülő. Hogy ne nézegessem állandóan.
Haszprus

Hogyan ne offtopicoljunk

©   Haszprus   |   fejlesztés howto
Én viszonylag jól bírom az offtopikolást, egy kezemen számolható (mégpedig unárisan) hogy hányszor szóltam a blogomon azért mert valaki offtopikol (most 2 jut eszembe). De mostanság ez a trendi. Ellenben nemcsak a trendek követése miatt, hanem a megnövekedett hozzászólásszám miatt is elmondom, hogy ha a blogomon kvázi egy threadet akarna valaki indítani, akkor azt legyen szíves abban a topicban (bejegyzésnél) indítani, amelyikhez legalább illeszkedne a leendő thread.

A konkrét példa ami miatt ezt most írom: Opréről szóló bejegyzésnél feltegyünk-e leendő bme-sként olyan kérdést, hogy mikről tanulunk a bme-n úgy általánosságban? Ne. Tegyük fel ezt olyan topicban, ami úgy a tárgyakkal kicsit általánosabban foglalkozik. Például minden félév elején összeállítom a félévi órarendemet. Ezekhez a bejegyzésekhez passzol egy ilyen kérdés és ott vígan el lehet diskurálni a tárgyakról általánosságban akár többtíz hozzászóláson keresztül is.

Köszönöm a figyelmet.

Ps. amúgy semmi gáz az offtopikolással általában, csak ha egy olyan kérdést teszünk fel amivel kapcsolatban tényleg számos hozzászólást várunk, akkor azt ne egy arra alkalmatlan helyen… Szóval általában offtopikoljatok bátran.
Haszprus

Goldenblog

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw
Két megjegyzés a goldenbloggal kapcsolatban.
  1. A versenykiírásban 5 féle blogértékelési szempont van, s ezek közül csak egyik a tartalom. (Sejthetitek, mire gondolok.) (De ha mégsem: én benyomtam volna a blogomat a technikai megoldásai miatt mert a magyar mezőnyben én még sosem találkoztam ennyi - legkevésbé sem fölösleges (kivéve talán a ghetto scriptet) - feature-t felsorakoztató bloggal.)
  2. Mit keres a top100 blogban egy portál? Konkrétan a weblabor. Ennyi erővel bazzeg az index meg az origo vagy a hvg is ott lehetne a top100 blog között, no komment.
A weblaborral semmi bajom, azzal van bajom hogy manapság akármilyen website = blog. Ugyanígy mit keres a blogringben a snapsoid? A blog definíciója számomra az, hogy webnapló. (Ld. weblog) Ebbe rohadtul nem fér bele a két site közül egyik sem. A weblabort ugyan mi teszi naplóvá?

Mielőtt valaki azzal jönne hogy de a weblabor az igenis tematikus blog. Nem. Egy tematikus blog az lenne ha nyitnék egy Haszprus bme überblogot ahol kizárólag a bme-s élményeimről írnék. Igen. A történésekről. Mert azt lehet naplózni. Történéseket. De állandó tények lerögzítését, cikkeket, teszteket hogy a halálba lehetne már naplónak nevezni?
Haszprus

Az überblog kielemzése kielemezve

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azt mondtam, hogy reagálok majd valamikor Cséfi elemzésére a blogomat illetően. Na nézzük miket írt, aztán hogy mi a véleményem. Ha nem tévedek, három bekezdését kihagytam mert vagy nem ütközik vele a véleményem, vagy nem tudok mit hozzáfűzni
Gondosan felhívja az olvasó figyelmét, hogy az a dátum bizony tegnap, tegnapelőtt volt, szinte már csak a hozzászólásoknál hiányolom ezt a fölösleges, ám programozástechnikailag kétségtelenül látványos fícsört.
A dolog legkevésbé sem haszontalan, segítségével az olvasó a dátumok komparálása, sőt az aktuális dátum ismerete nélkül tudhatja, ha egy bejegyzés friss, ropogós.
Van ám azonban ennél sokkal bosszantóbb tulajdonsága a blogjának: rengeteg sok tantárgyáról ír, használ benne idegen nyelvű kifejezéseket, rövidítéseket, de ez nem is lenne baj, ha nem magyarázná meg acronym vagy abbr tagokkal mindegyiket. Iszonyat gusztustalan látvány az a rengeteg aláhúzott szó.
Ez egy jogos észrevétel, mely egykor nekem is szúrta a szememet, azonban a megvalósítása annak hogy mondjuk bejegyzésenként csak egy előfordulás legyen aláhúzva, némiképp (lényegesen) bonyolultabb. Egyszer lehet hogy majd megcsinálom, egyelőre a kritikának engedve halványabbra vettem az aláhúzásokat.
Roppant ügyes például a Random témák kiemelése az oldalsávban. De minek. A blogger annak örüljön, hogy a friss bejegyzéseit olvassák, a régiekre meg majd ráakadnak a keresőkben. Ha valóban érdekesek, akkor még visszatérő látogatót is szerezhetnek, de a tényleg visszatérő látogatók nem fognak odaklikkelni.
A mai napon nem tudom hogy hogy néz ki a statisztika, és lusta is vagyok megnézni, minden esetre a kritika készítésének napján a friss témákon keresztül 53 lapletöltés keletkezett, a random témákon át pedig 78, ami azt hiszem, kellően jól mutatja, hogy a dolog nem fölösleges.

Aki blogot látogat, az valószínűleg az idejét akarja ezzel tölteni, ehhez jól hozzásegíthetik a random témák, mint ahogy azt Hardhat is panaszolta nemrég
Kommentek, üzenőfal, privát üzenetek - sok-sok látványos lehetőség, de ennyi tökéletesen fölösleges, ismét csak a blogmotor készítőjének látványos ügyességét bizonyítja. Egy blog nem arra való, hogy felhasználói egymásnak privátban üzengessenek, arra ott az e-mail. Az offtopicolásra az üzenőfal kiváló lehetőség, ezt szerencsére sikerült a dizájnba illően integrálnia az oldalba.
Szerencsére nem volt nagy ügy a designba integrálás, tekintve hogy az egész blogot és így az üzenőfalat is én fejlesztettem

Ja és itt megjegyezném hogy számomra a blogomban az engine fejlesztése minimum olyan fontos, mint a bejegyzések írása. Az én blogom nem feltétlen a bejegyzések írására jött létre - hiszen ezt megtehettem volna a freeblogon -, hanem saját technológiai játszóteremként szolgál, melybe a kontentet szerencsére többedmagammal generálom (ld. látogatók), ám mégis én határozhatom meg a fő irányzatot.

A komment nagyjából majd' minden blognak részét képezi, ezért nem érzem szükségesnek a jelenlétüknek megindoklását.

A privát üzenőrendszer eredeti célja viszont az volt, hogy a saját látogatóimnak üzenhessek olymódon, hogy ne feltétlen kelljen előbb megtudakolnom az email címüket. Írhatok bármely regisztrált felhasználónak anélkül hogy el kellene kérnem tőle bármilyen adatot. Az más kérdés, hogy ezen keresztül a felhasználók is valóban üzengethetnek egymásnak, és hogy a privmsg rendszer az eredeti célt szolgálónak jelentősen túlfejlesztett változata. Jelenléte semmiképp nem hátrányos, a felhasználók nem érezhetik úgy, hogy emailben zaklatom őket mondjuk azzal, hogy küldjenek avatart
Na igen, táblázatos szerkezet, nem is ez a legnagyobb gond, ez pusztán csak egy-két év elmaradás a trendtől. Sokkal inkább a rengeteg cellpadding, amit nyugodtan megadhatott volna a stíluslapjában is.
Nemtom mennyi cellpadding volt, az utóbbi időben szerintem kevesebb, mióta rájöttem hogy ez egy valóban css-be tehető paraméter, a cellspacing viszont asszem nem. (Tévedek?) Minden esetre azóta már nem is táblázatos a design.

Hétfőn volt egy anal2 korrep by Carl0s [részt vett még MikZol + vmi negyedik gyerek], aminek tegnap átnéztem az anyagát. Hasznos volt, megtanultam körintegrálni. A tegnapi algel vizsgára nem mentem el, majd jövő héten az anallal egy napon. Húzós lesz. Ma reggel volt egy anal korrep többes integrálokból [ahol részt vett még Orca] de a srác aki azt bevállalta, elég pofátlan módon kb. lószart se értett az egészhez (nem baráti alapú korrep volt, mert úgy simán elmenne). Utána tartottam körintegrálból egy kis magánkorrepet, ha már egyszer megértettem

1 óra szünet, délután újabb 3 óra korrep [= gyorstalpaló] a hétfői csapattal. Nem volt rossz, bár a Laurent sor nem igazán esett még le, tekintve hogy magával a sorfejtéssel bajom van, és lusta is vagyok átnézni. Na mindegy így ma eddig 6,5 óra analnál járunk ami elég tekintélyes mennyiség

Még mindig hiányzik pár ismeret gimiből

Azt gondoltam, időnként vissza rakom az admin felületet és benyögök pár szót, hogy örüljetek, szóval a blog mostantól nyitva van, bár nem fogok túl gyakran postolni még így se.

Igazából frankó lenne teljes féléveket ilyen gyorstalpalókkal vagy ha úgy tetszik, szintfelhozókkal teletűzdelni, mert marha hasznosak, lényegében két nap alatt megtanulja az ember azt amit itthon három félév alatt se

Ja egyébként a szaromból következően szeptemberben mehetek digit szigorlatra és ha minden jól alakul akkor még a másik két szig is a nyakamba hullik.

Haszprus

Don't open before 16/06/2005 01/07/2005

©   Haszprus   |   bme fejlesztés life
Tanulnom kell. Ideiglenesen letörlöm a szerverről az admin felületet. Terveim szerint kb. június 16-ig nem írok semmit, utána meglátjuk.

Eddig 2,5 hét alatt összesen 28 órát készültem, ami botrányosan kevés. Analízisem csütörtökön lesz, gyakorlatilag két napom van rá felkészülni, mert eddig egész nap a blog statisztikáját néztem, meg más blogokat. Ez utóbbival nem tudok mit kezdeni. Az admin felület eltávolítása egy olyan jelzés értékű dolog, amiből értenem kell.

Ne legyetek netfüggők, azt mondom.

A kommentelési lehetőségemet meghagyom, 24 óránként hét három kommentet írhatok. Az új bejegyzések hiányában ez feltehetően bőven sok lesz.

Szevasztok.

Ps. magamat ismerve nem kizárt ofkorsz hogy már néhány óra múlva újra felrakom az admin felületet de azért próbálom nem megtenni

update 2005.06.11. 00:20 a nyitási dátumot július 1-re módosítom.
Haszprus

RSS változtatások

©   Haszprus   |   fejlesztés
Most már három RSS feed van.
  • bejegyzések kommentszámlálóval
  • bejegyzések kommentszámláló nélkül
  • kommentek
Ez utóbbi ráadásul átalakult, mert nem 24 órányi kommentet ír ki, hanem az utolsó 20 db-ot. Az rss_xml.php-t töröltem.

Az átalakítás oka az, hogy aki nem akarja, azt ne zargassa az rss readere az újabb kommentekkel, kizárólag a bejegyzésekre szorítkozhasson. A 20-as statikus kommentlimit oka szintén az, hogy ne tűnjön frissültnek a blog, ha egyszer nem frissült, csak kiesett egy komment a 24 órás limitből.
Haszprus

Régi postok is kommentelhetők

©   Haszprus   |   fejlesztés haszprus rss idézet

Kicsit régi a post, de azért beszólok

Aewyn)

Nos, mivel van itt friss témák a menüben, sőt, még komment rss feed is, ezért a Haszprus überblogon nem okoz problémát, ha valaki régi bejegyzéshez kommentel. Sőt. Bátran, tessék csak! Nem vész kárba, mivel mindenki rá fog találni.

Update 03:32: a régi kontent is kontent, úgyhogy mostantól a menüben mindig látható lesz 5 darab random link régebbi, de csakis kommentált bejegyzésre. Érdekes visszaolvasgatni a régi dolgokat. Persze ez az én blogom, én életem, én dolgaim, szóval lehet hogy azért Például így jutottam most az izomsorvadásos, sültcsirkés lapra.

A blogon tegnaptól lehet regisztráció nélkül is hozzászólni az egyes bejegyzéseimhez, illetve ha nem vagy bejelentkezve, de regisztrált vagy, a kommentbox alatt rögtön meg is adhatod a belépési adataidat, így a komment a nevedre kerül és be is lépsz. A regisztrált júzerek nevei ofkorsz védve vannak a regisztrálatlan felhasználás elől.
Haszprus

A Haszprus überblog új ruhája

©   Haszprus   |   fejlesztés
Különben készül a Haszprus überblog Firefoxra kihegyezett új designja (értsd ez alatt: már használ egy feature-t ami IE-ben nincs). Az más kérdés, hogy mikor fejezem be. Valszeg soká, senki ne számítson rá mostanában. A design erősen hajaz a priv naplóméra.

Félreértések elkerülése végett az oldal tökéletesen használható IE-ben is, bug nem jelentkezik. Konkrétan egy átlátszó png használatáról van szó.

A cucc tableless, gondolom van aki erre élvez, szal azér mondom
Haszprus

RSS feed for ya

©   Haszprus   |   fejlesztés rss
No kreáltam RSS 2.0 szabványnak megfelelő feedet azoknak, akik intravénásan akarják az überblogot magukévá tenni.

Update 23:06: legyen a kommenteknek rss feed? úgy gondoltam hogy itt a jobb oldali menüben levő friss témák részt benyomnám rss-be, használhatóbbnak ítélem meg, mint azt hogy felsorolom a legújabb kommenteket. Bár az is egy megoldás, de én nem szeretem (mert a legtöbb komment értelmezhetetlen a szövegkörnyezet nélkül, arra meg nem emléxem fejből). Hogy vagytok ezzel?

Haszprus

XML, XSL phase 2

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Tovább fejlesztettem az offline naplóm xml/xsl megoldásait, megtanultam egy-két dolgot, és aszondom, kúúrvajó ez a nyelv! Jeah!

Végre tudok php/mysql szerver nélkül a saját gépemen dinamikus tartalmakat létrehozni, ahol nem kell a tartalomszerkesztéshez egy rakás html kódot írogatni, illetve a lap több részét frissíteni ahhoz, hogy mindenütt up-to-date legyen a cucc. Pl. linkes tartalomjegyzék automatikusan a lap tetején, meg hasonlók.

Haszprus

XML, XSLT

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Ítraktam az offline naplómat xml/xslt-be. Mekkora atom ez a technológia, de komolyan, tökyó. Eddig nem ismerkedtem vele, de valószínűleg nyáron belevetem magam. Mert gondolom nemcsak annyit tud, mint amennyit most megismertem belőle. Kliens-oldali sorting meg mindenféle. Egyelőre azt nem találtam meg, és időhiányban most nem is tudok ezzel pöcsölni, hogy az xslt-ben pl. két html tag között miért nem hagyja meg a szóközt (pl. két egymást követő link között... elég tré). Ha tudod, írd meg nekem, plz, thx.

Ja a másik tré dolog amire nem találtam megoldást és gyanítom hogy nem is lesz: ha az xml alapú weblapon kattintok egy linkre, majd nyomok egy vissza gombot (tehát visszamegyek az xml-re), akkor sajna a lap tetején találom magam, akárhol is volt a link

A harmadik tré dolog, hogy 5 perces research-öm alatt nem találtam megfelelő xml->html konverter progit, amivel egy megbízható, talán kellően időtálló formátumba tudnám zúzni a stuffos szigorkát. Ha ilyet ajánlanátok akkor plíz ne a google által elsőnek kidobott akármit, hanem olyat, amit ti magatok is kipróbáltatok és működőképes

Haszprus

Blog postüberlimiter

©   Haszprus   |   fejlesztés bme történelem
A megszokottnál jelentősen ritkábban fogok jelentkezni. Egy meglehetősen kiterjedt szabályrendszert kreáltam arra vonatkozólag, hogy mikor publikálhatok új bejegyzéseket (ez volt az oka, hogy hétfő óta nem írtam), és mikor érhetem el a blog júzerfelületét. A hozzászólásokról értesítő emaileket a mai nappal kezdődően letiltottam. Mindezek célja, hogy több időt tudjak fordítani azon dolgokra, amikre szükséges.

Azon felül hogy a hétnek számos napján hazaérkezésem után egyszerűen bealszom és így csonkítom saját időmet, sajnos irdatlan időmennyiséget b#szok el mindenféle dolgokra a monitor túloldalán is, ezek egyike a blog, a többit pedig nem áll módomban szabályokkal kontrollálni, marad tehát a bloglimitáció.

Tegnap Anal2 ZH2 volt, szerintem nem sikerült olyan rosszul, mint ahogy a ZH előtt gondoltam (persze majd csak jövő héten derül ki ténylegesen). Volt fony kiszh is, ahol a feladatot sikeresen megint félreértelmeztem, mint a másik két kiszh esetén is, kib#szottul idegesítő hogy az összes kiszh alapján lamzor vagyok, a nagyzh alapján pedig nem. Végül most depo zh-ról jövök, amire kőkemény 3 órát készültem a keddi konzultációval együtt, ennek megfelelő lesz a zh-eredmény is. Bár szerintem a prolog rész nem lett rossz, de mivel mindkét témából 40% kell, ezért a prologgal kitörölhetem.

Haszprus

Mire való ez az oldal?

©   Haszprus   |   fejlesztés
Ilyen privmsg-et kaptam a blogomon, a blogommal kapcsolatban:
Helló!most ne nézz hülyének, de fogalmam sincs, miért jöttem erre az oldalra, és bár lelkesen figyelek, nem tudok rájönni, h mégis mire való ez az oldal!?
Most így hirtelen nem tudnám kellően jól körülírni a dolgot, de valami alkotói (ld. saját blogmotor) és publicitásvággyal lehet összefüggésben.
Haszprus

Blog postlimiter

©   Haszprus   |   fejlesztés
Tudjátok limitálom a saját posztolási lehetőségeimet a blogon, most annyira berandomizáltam hogy melyik nap hányat posztolhatok hogy fogalmam sincs hogy is működik már a limitálás Random időközönkénti postolás várható

Update 00:34: úgy néz ki ma írhatok még egy másik postot is.

Update 00:39: ja és kivettem a blogomat meg az adminfelületet a Kedvencekből is hogy legalább ne b#sszon az ideg egész nap amikor a Kedvenceket 'legördítem', hogy váá blogolni kéne de nem lehet.
Haszprus

Blog

©   Haszprus   |   fejlesztés
Egy időben én is foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy több személyessé tegyem - írói oldalról - a blogomat. De az onnantól kezdve valami merőben más volna. Közszolgálathoz nincs kedvem, egy ideje.
Haszprus

Komment-egybeolvasztás (todo)

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azon gondolkodom régóta és tényleg meg kéne csinálni, csak nem ebben a félévben, bár nem egy bonyolult eljárás, szóval hogy ha egy adott topicban valaki rendelkezik az utolsó hozzászólással, és még valamit hozzászól, akkor egyszerűen egybe kéne olvasztani a két hozzászólást többféle okból. Egyrészt rövidebb lesz a komment oldal, ami mindig hasznos dolog, másrészt engem pl. idegesít hogy így csomagokban jön belőlem a mondandó és emiatt gyakorta 2-3 msg-ben mondom el amit akarok, egy helyett. Ilyenkor aztán sok esetben önmoderációt végzek, de ezt lehetne automatizálni a fenti módon.
Haszprus

RSS feed, admin megtagadás

©   Haszprus   |   történelem fejlesztés
Szóval azért nem rss-ezek mert én abban a designban akarom látni a contentet, amibe a készítője beleálmodta. Tudom ez így még nem jó érv arra hogy nekem miért nincs rss feedem, de ha úgy alakítjuk, hogy azt akarom hogy abban a designban lássátok a contentet, amiben én megálmodtam, akkor már igen.

A blogot átraktam szorgalmi időszak üzemmódba, melynek következményeként az admin felülettől el vagyok tiltva a nap nagyrészében. Haszon: nem nézegetem egész álló nap a belső statisztikákat.

Haszprus

Elmaradozó blogfejlesztések

©   Haszprus   |   fejlesztés
Meg kellene csináljam már az üzenőfal archívumot és a hozzászólások közti keresési lehetőséget is, ám tekintve a köv. félévi terveimet, ez valszeg nem fog megtörténni július előtt.

Egyébiránt a blogom egy kész osztálytársam.hu-vá vált, itt az ember megtalálhatja régi és jelenlegi osztálytársait/évfolyamtársait egyaránt, néha olyanok közt alakulnak ki beszélgetések, akik az avataruk ellenére sem jönnek rá hogy ismerik egymást irl, sőt, már beszéltek is egymással, vagy akár ültek is egymás mellett. Igen, ilyenre is volt példa. A múlt héten is két régi osztálytárs lelt egymásra a blogomon.

Haszprus überblog experience
Haszprus

Látogatottság az egekben

©   Haszprus   |   fejlesztés
Ha a jan 5-i mediahack projectet nem számítjuk akkor tegnap mediahack project nélkül látogatottsági rekord volt. 180 egyedi elérés a WebStats szerint, 365 sites a belső webalizer szerint. Utóbbi egyébként is rekord, legalábbis augusztus óta (előtte nem volt webalizer).

Nem mondom, hogy nem örülök neki.

Lehet hogy a splash screennek köszönhető? (Az nem növeli a webstats semmiféle számlálóját egyébként mert nem volt kinn a splash screenen a webstats logó)

Egyébként idegesítő volt a splash screen?
Haszprus

PT Splash

©   Haszprus   |   fejlesztés
Na most már a Haszprus überblogját is megtámadta a splash mánia. Igazából a hónap egy korábbi részében is kísérleteztem egy PT splashscreen kirakásával, de végül nem, mert .htaccess-ben azt hiszem le van tiltva a DirectoryIndex megváltoztatása. Most ezt a problémát megkerültem némi php kóddal.


A splash screen ugye egy usability hiba.
Haszprus

Bloggertevékenység

©   Haszprus   |   life fejlesztés történelem

A blog kezdete óta

Megj. fenti adatok nem igazán állnak túl sok dologgal összefüggésben. A mennyiség nemcsak az életbeli események mennyiségének függvénye. Pl. év vége felé bevezettem egy napi 4 bejegyzéses bloglimitet, és a gépemet is többször kitiltottam a szobámból. Továbbá a régi bejegyzések kategóriái csak utólag lettek létrehozva, és a grafikonról lemaradt még jónéhány egyéb bejegyzés-kategória is, úgymint pl. life, hwsw, …

Haszprus

Locked out

©   Haszprus   |   barátok bme buli fejlesztés life történelem blog haszprus idézet tv

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
anyámmal lejelszavaztatom a gépet, császtok.
Balage
pff
Haszprus
ld. blog
Balage
te bolond vagy
Haszprus
2 hét alatt 3 órát tudtam tanulni. meg fognak baszni bsz-ből ha össze nem kapom magam sürgősen. nem tudok magamtól elszakadni a géptől. képtelen vok rá
(13:45:07) Haszprus is away: I'm locked out of my computer
(13:45:07) › you have been marked as being away on IRCnet: (I'm locked out of my computer)
(13:45:08)
Haszprus › nick: () is now known as (HaszpLCK)
(13:45:33) (WiZARD) lol
(13:45:37) (HaszpLCK)
WiZARD
a függő
majd könyörögsz anyádnak 1 óra múlva
Haszprus
anyám elmegy itthonról 1 hétre
WiZARD
felhívod
utánamész
Balage
akkor tvt fogsz nézni
Haszprus
mobil nélkül
WiZARD
1 hétig nem gépezel?
Balage
tv lesz
Haszprus
mire hazaér megtalál felakasztva
WiZARD
te se gondolod komolyan
Haszprus
nem amúgy fél órára megy el
WiZARD
nem fog otthon találni
Haszprus
netkávézóban leszek ÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
WiZARD
lesz egy cetli az ajtón
Balage
átjön netezni
WiZARD
hogy hárshegyen bezártak
Haszprus
na megyek!
Balage
degáz
WiZARD
majd írunk sms-t, hogy mi van a neten
Balage
írt haszp smst
'de fura, itt a gép és nem tudom használni'
(14:14:53) HaszpLCK is back after 29m: I'm locked out of my computer
(14:14:53) › you are no longer marked as being away after (29m) as (I'm locked out of my computer) on (IRCnet)
(14:14:53) › nick: (HaszpLCK) is now known as (Haszprus)
Haszprus
i'm free!
yeah
Balage
lol ez mi?
Haszprus
van a windowsnak valami olyan szolgáltatása h egy adott júzerhez megadjam hogy mennyi ideig használhatja a gépet...
Balage
Haszprus
azt akarom megkeresni
létrehoznék egy jogosultság nélküli júzert aki mondjuk óránként 5 percet gépezhet (mailcheck, ilyesmi)
így tehát mindig tudnám használni a gépet de csak óránként 5 percre... szal tutizsír lenne
tudok tanulni, de a mailjeimet is nézhetem
Haszprus
hol a faszomban lehet ezt beállítani?
Balage
sztem sehol
Haszprus
de igen. még win2000-nél is be lehet, láttam is ilyet vmi bemutatón
eh. valszeg ez szerver-szolgáltatás...
Haszprus

Fodrász a szomszédban

©   Haszprus   |   life design napló
(17:16:38) (Haszprus) baze
(17:16:41) (Haszprus) minden jó volt
(17:16:47) (Haszprus) felül 2 centi, elöl 2,5
(17:16:52) (Haszprus) megkérdezi kérek-e rá zselét
(17:16:53) (Haszprus) mondom nem
(17:16:58) (Haszprus) és erre levágta elöl 1 centire
(17:17:01) (Haszprus) máshol meg 2 centi
(17:17:04) (Haszprus) mondom WTF
(17:17:05) (Haszprus) ...
(17:17:12) (Haszprus) itt az összes fodrász beteg

Utóbbi fél évben már rühellek fodrászhoz menni. Ennél a mostaninál már másodjára vagyok, mert múltkor egész jól megcsinálta.

Egyébként ettől függetlenül nem rossz most se, a karácsonyi drapp pulóvert meg becseréltük egy kékre, atom.

Ma elmegyek szemészhez.

És mellesleg csináltam a priv naplómnak egy nyitóoldalt (index.html), töxép lett, itt a header:

Haszprus

Kiszállok az AK-ból

©   Haszprus   |   bme fejlesztés történelem adok kapok
Kiszállok az általam indított Adok-kapok projectből, és SzaMa-nak adom. Tegyen vele amit akar, ha van kedve.

A döntés mögött talán elsődlegesen tanulási okok húzódnak meg. Nem fejleszthetek ennyi mindent suli mellett.

Update 21:05: az archívum kedvéért pár screenshot…

Update 21:05: pár napja a kereszt site frissítését is befagyasztottam, igaz, azt csak a vizsgaidőszak végéig.

Haszprus

Lépések a validság felé

©   Haszprus   |   fejlesztés
Lenyomtam a főoldalról 300 validációs hibát.

Update 20:38: btw mi értelme a validságnak? melyik böngésző bírja félreérteni azt a hiperhivatkozást amiben &amp; helyett simán & jelet írok?

arra nem jöttem rá hogy a validátor miért problémázik azon hogy a kódban hol van elhelyezve a body tag-em, és hogy miért mondja a /head -re, hogy fölösleges.
Haszprus

Bejegyzések statisztikája

©   Haszprus   |   fejlesztés
Most pedig jöhetnek a statisztikák, mindenki nagy kedvencei.



A bejegyzések össz száma, havonta. Mint látható 2003. decemberben volt a csúcs. Ezt a mennyiséget a jelenlegi kreditrendszerben már sosem fogom elérni, inkább akörül lesz a csúcs, mint amit most 2004. novemberben is produkáltam, efölé nem nagyon enged a rendszer. Persze előfordulhat hogy a scriptet ki fogom venni vagy átírom. (Nyáron pl. biztosan így lesz.)


(csak tudnám, miért nincs antialiasing excelben…)


Jó tudni, hogy a felsorolt kategóriákon kívül a blogban még létezik egy pár, úgy mint
  • life, general
  • hardver, szoftver, net
  • élelmezés
  • zene
Viszont ezekről úgy gondoltam, hogy nem nyerhető belőlük semmiféle információ.

A grafikonon ugye az látszik, hogy novemberben iszonyat módon lecsökkentek az egyes kategóriákba jutó bejegyzések, de fontos látni, ahogy azt a fenti diagram is mutatja, hogy az összes bejegyzések száma nem csökkent ilyen drasztikus mértékben. Ennek az az oka, hogy egy bejegyzés több kategóriába is tartozhat, és jellemzően amikor novemberben visszamenőleg egy évre beosztottam kategóriákba a bejegyzéseket, egy-egy bejegyzésnek általában több kategória jutott, mint ahányba most kerülnek az átlagbejegyzéseim.

Ami egyértelműen látszik, hogy a bme kategória viszi a pálmát, 2004. áprilisban oly sok írás született ebben a témában, hogy mellette filmre, táborra, bulira még gondolni se mertem, viszont elég bajom volt ahhoz hogy szóvá tegyem . A stratégia megváltozott, a semmitmondó bejegyzések nagyrészét eliminálom a blogról, és arról sem írok hogy éppen fáradt vagyok vagy hogy 2-kor térek aludni.

A cél:
  • a fölösleges, keveseket érdeklő kontent kiszűrése
  • magamnak több szabadidő hagyása
  • világuralom, ofkorsz
Na most már remélem mindenki tudja, hogy miért überblog ez. Ilyen self-statisztikát sehol másutt nem láthattok. Jeah.
Haszprus

Az ideális blogjúzer

©   Haszprus   |   fejlesztés
Az ideális blogjúzer a regisztrációt követő 4 órában 130 oldalt tölt le a blogon és eközben megválaszolja az összes régebbi szavazást, valamint a következőképp vall a helyzetről icq-n:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
lol
látom függő letté
(ideális blogjúzer)hja.. abszolut nem tudok szabadulni
Az ideális blogjúzer nem fikció, az ideális blogjúzer létező objektum. Vegyetek példát róla, és ti is mintavételezzétek kellő gyakorisággal a blogot.
Haszprus

Felhasználók gyarapodása

©   Haszprus   |   fejlesztés


Figyeljetek mert csak egyszer mondom el. Aki nem győz meg legalább két embert az ismerősi körében arról, hogy a Haszprus blog az jó és érdemes regisztrálni, az meg lesz ütve (jól). (Erről személyesen gondoskodhatok (videó is lesz róla (meg minden)).)

Egyébként a recent_visitors all-time-high értéket mutat.

Ja és ha valaki megbotránkozna. Igen ez egy ilyen veszélyes blog.
Haszprus

Monostabil multivibrátor

©   Haszprus   |   fejlesztés
Eszembe jutott egy kurvajó ötlet amivel tovább tudnám növelni az oldalam rankingjét a Google-ön… MUAHAHHAHAHA! (Kapcsolódó bejegyzés: Google-protekció)

Update 23:40: alig várom a következő google-látogatást, jeah Egyébként nem az eredeti terv lett megvalósítva, hanem sokkal jobb, csak ez utóbbi teljesen elterjedt, eheh
Haszprus

BME project plan 2004 végére

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw life
Az éjjeli digit tanulás nem jött be, ofkorsz nem volt elég.

A helyzet tűrhetetlen, ezért készítettem újabb project plant a hátralevő 2 hét átvészelésére. Mármint tanulmányi szempontból.

Tegnap (pénteken) máris nem tudtam tartani az ütemtervet, mert a betervezett 5 tárgy helyett mindössze másfélre szakítottam időt, ugyanis 16-kor már olyan álmos voltam hogy le is dőltem, még gép előtt sem tudtam megmaradni.

Jelen pillanatban Javaval foglalkozom, ami nem is olyan egyszerű, mint az ember hinné.

Más: Sikerült belőnöm itthonra azt a rühes bme intranetet. Rosszul van ledokumentálva a hszk honlapján hogy hogy is kell.

Más: mainframe jóvoltából hamarosan lesz pár új szavazás a blogon.

Más: A héten feltűnően sok egyedi látogatóm volt a megelőző időszakokhoz képest. Kiváncsi vagyok, miért. Aki sejti, írja le, thx. (Habár van egy tippem.)


(powered by webstats, thx 2 Pál Kornél)
Haszprus

Haszprus.hu Panorama Gallery

©   Haszprus   |   fejlesztés fotózás történelem art design coolpix
Régen volt ugye a Haszprus.hu tetején mindenféle panorámakép, de az új designba ez nem illet bele, illetve a design a panorámaképet lecserélte egy nagy Haszprus feliratra. A hiányt pótlandó megszületett a Haszprus.hu Panorama Gallery, eddig 17 képpel, de majd lehet hogy bővítek, hiszen nyár óta van pl. I épületről panorámaképem, meg ilyesmik.

Update 05:11:: a tartalom (szintén az archívum kedvéért ideduplikálom a blogra)

Haszprus

Kreditrendszer enyhítés

©   Haszprus   |   fejlesztés
A kreditrendszer mostantól nem veszi figyelembe a napi 4 illetve 7 naponta 24 bejegyzéses limitbe a filmekről szóló bejegyzéseket. Nem bírtam a túlzott bekorlátozást, sajnos. Már elkezdtem becache-elni notepadbe a bejegyzéseket, meg ilyenek…
Haszprus

A fejlesztés, mint életforma

©   Haszprus   |   fejlesztés life adok kapok haszprus power energiablog történelem idézet

IRCQuote fight! In the ring:

(Privacy power)vazz, mennyit töltesz webfejlesztéssel?!
Haszprus
kibaszott sokat
(Privacy power)meglátszik
Haszprus
amikor az ak-t csináltam, akkor úgy éreztem, hogy baszki kurvára beszoptam ezt most, mert semmire se érek rá tőle... túl sok site..
(Privacy power)az ak miatt? esetleg a többi 100
Haszprus
az ak volt az utolsó csepp, úgymond
Haszprus

Blogon zajló folyamatok

©   Haszprus   |   fejlesztés
Örülök annak, ami a blogomon zajlik. Remek fejlesztések voltak mostanság, ez az önlimitáló script roppant hasznos, és mindemellett a látogatottságom is nő. A november 6-i Regisztrált olvasók tetőzése c. bejegyzés óta még további 3 júzer is hozzácsapódott az utóbbi 7 nap látogatóihoz (jelen pillanatban ez már nem látható). Az meg végképp csúcs, hogy a Google-ben mindenre én vagyok az első találatok egyike

A mai napon - ha jól sejtem - már nem vagyok 1 bejegyzésre korlátozva.
Haszprus

Ha eddig is lett volna kreditrendszer

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
Ha június óta működött volna a kreditrendszer, akkor feltehetően június-október 5 hónapos időszakban 513 helyett nagyjából 429 bejegyzést írtam volna. Ezen becslésemet arra alapozom, hogy megnéztem, naponta hány bejegyzésem van 4-en felül, összegeztem, és levontam a bejegyzések számából.

A tegnapi napot részben tanulással (analízis 2 zh2 jövő szerdán), részben blogolvasgatással töltöttem. A kreditrendszer aktívból passzív júzerré varázsolt. Ez nem előny, de hogy tanulni is tudok, az igen. Még megpróbálok ezen a téren nagyobb erőfeszítéseket is tenni, mert szükség lesz rá.

A bejegyzéscímek bevezetésének meg rohadtul örülök, a Friss témák menü sokkal átláthatóbb így!

Még azon gondolkodom, hogy esetleg kéne egy olyan funkció, hogy manuálisan letilthassam x órára az admin felületet magam elől, vagy pl. aznapra. Hasznos tudna lenni zh előtti napokon, amiből a következő 1,5 hónapban elég sok lesz, utána meg vizsgaidőszak.
Haszprus

Kreditrendszer a blogon

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
Azt mondtam Marcellnak, és komolyan is gondoltam, hogy a legközelebbi blogfejlesztés egy olyan script lesz, ami maximalizálja a naponta beküldhető bejegyzéseim számát. Tekintve, hogy nem tudom kontrollálni magam. A probléma az, hogy így elnézve a bejegyzéseimet, nem sokat hagynék ki belőlük túl szívesen. Igazából napi 2 bejegyzésre gondoltam maximalizálás alatt, de az egyszerűen kevés. Valószínűnek tartom, hogy csinálok valami kreditrendszert ami különféle szabályok alapján fog engedélyezni számomra bejegyzés-publikálást. Mert a nonpublik bejegyzésírás tiltását túl brutálnak tartanám. Bár kétségtelenül effektívebb lenne ha nem cache-elhetném a publikálásra váró bejegyzéseket. Majd csak lesz valahogy, mert mint tudjuk
Olyan még nem volt hogy sehogy se lett vóna. Mindig vót valahogy. ™
Jelenleg naponta átlagban 3,6 bejegyzés születik a blogon (havi 106). Azt hiszem következőképp fog kinézni az új szabályozás:

  • Naponta 0-tól 24 óráig max 4 bejegyzés.
  • Az utolsó 168 órában 24 bejegyzés (átlagolva 3,42 bejegyzés/nap).
Ez a szabályozás nagyjából lehetővé teszi, hogy ugyanannyi bejegyzést írjak mint most, de csak akkor ha nincs szórás, hanem mindig az átlagot nyomom. Márpedig ha megnézzük, vannak hónapok, amikor 77 bejegyzésem volt (2004 február, március), és vannak, amikor 136 (2003 október). Először is utóbbi nyilván nem fog mostantól előfordulni, ez már nyereség, másodszor nyilván nem nyomtam eddig sem mindennap 3-4 bejegyzést, hanem volt hogy kihagytam napot (ami ezután is lesz), és volt hogy akár 7 bejegyzést is írtam, na ilyen nem lesz, ez a második nyereség.

Update 17:43: megvalósítva. Viszont megjegyzendő, hogy mégis a brutálisabb metódust választottam: privátba sem tudok írni, amíg a limit át van lépve (el van érve). Bejegyzéseket szerkeszteni tudok.

Update 20:20: még azt megoldottam, hogy azért ne legyen olyan nap, amilyen pl. a holnapi lenne a fenti szabályok szerint. Ne legyen olyan nap, amikor egyetlen bejegyzés sem készülhet. Egy bejegyzés bármely napon készülhet, akárhogy is haladtam túl az utolsó 7 napra megszabott 24 bejegyzéses limitet.

Haszprus

Lesznek címek

©   Haszprus   |   fejlesztés
Szóval végülis elhatároztam hogy adok címeket a bejegyzéseknek (meg is tettem néhánnyal rögtön, és le is kódoltam ami ehhez kell). Ha netán ez valami téves próbálkozás lenne, akkor majd felhagyok vele. Kiderül rövidesen.

Egyébként van egy olyan gyanúm, hogy a címadás intézményétől talán lecsökkennek az olyan bejegyzések, mint hogy hánykor megyek aludni, stb. Bár nem biztos. Ez teljesen elhatározás kérdése. Lehet hogy én vagyok az egyetlen akit érdekel hogy mikor kelek és mikor fekszem, de ezt a blogom egy lényeges részének tartom

Egyébként mitől van az, hogy ha egy sorba kép kerül, akkor érvényét veszti az adott sorban a line-height css paraméter?

Update 04:19: Egész novembert megcímeztem, és az admin mindaddig ki fog írni nekem 2 címtelen bejegyzést, amíg léteznek ilyenek, úgyhogy lassan de biztosan, hacsak meg nem unom Na elmászok aludni. Az időpontot megint elcsesztem.
Haszprus

Címeket a bejegyzéseknek!

©   Haszprus   |   fejlesztés
Azon gondolkodtam a napokban, mikor bevezettem a bejegyzéskategóriákat - és azóta egyfolytában -, hogy vajon nem kellene-e címeket adnom a postjaimnak, hogy könnyebb legyen az áttekintésük, egy esetleges tartalomjegyzék készítése, vagy pl. a jobb oldali menüben az utolsó hozzászólásokról is világosabban lehetne látni, hogy mégis melyik posthoz érkeztek, mert azért cím alapján könnyebben azonosít az ember, mint az első ~25 karakter alapján, főleg ha többmindenről szól a post. Igaz, az ilyen postokat roppant nehéz egyértelmű címmel ellátni. Ez az első probléma. A második, egyúttal jelentősebb, hogy az én blogomban általában egyazon témáról számos post jelenik meg, és vannak témák, amikről számtalan Ilyen módon nehéz címmel azonosíthatóvá tenni őket, vagy legalábbis mindegyikhez egyedi címet találni. A ritkábban frissített privát naplómban könnyebb a helyzet, ott most be is vezettem a bejegyzések címmel való ellátását.
Haszprus

Blogfejlemények 041106

©   Haszprus   |   fejlesztés
Az archívum-beli kommentszámláló problémáját megoldottam, bár nem túl elegánsan, és valószínűleg van némi fölösleges szerverterhelés a dologban.

Megoldottam azt is, hogy az admin felület jelezze, ha van kategorizálatlan bejegyzés a blogon.

Továbbá most már nem frissíti fölöslegesen a blogringes listát, ha a bejegyzés nem kerülhet publikálásra a kategória hiánya miatt.
Haszprus

Kommentszámláló bug

©   Haszprus   |   fejlesztés
Bugzik az archívum és nemtom miért. Valami baj van az sql lekérdezéssel. Ahány kategóriába tartozik a bejegyzés, annyiszorosát írja ki a bejegyzéshez tartozó kommenteknek. Nem tudom, mi a megoldás.

Update 12:18: Válasz reményében feliratkoztam egy weblabor levlistára.
Haszprus

Blogfejlemények 041104

©   Haszprus   |   fejlesztés fáradtság
K###aélet már 1 óra, ennyit a korai fekvésről. A tanulás ma el is maradt, bár picit néztem a malo-t, de nem volt sok.

Fejlesztettem egy minimálisat a blog kinézetén, igazodva a bejegyzéseknél megjelenő változó hosszúságú kategória-nevekhez.

Még azt meg kell oldanom, hogy felhívja az admin felület a figyelmem, ha egy bejegyzés nem publikálódott amiért elfelejtettem kategóriát rendelni hozzá.

Update 02:00: Egy bejegyzés kategóriáira kattintva közvetlenül el lehet jutni a bejegyzés hónapjának többi azonos kategóriájú bejegyzéséhez.
Haszprus

Fejlesztési ötletek kategóriákra

©   Haszprus   |   fejlesztés
Arra gondoltam, lehetne olyan archívumot készíteni, amely nemcsak adott hónapban tudja listázni a bejegyzéseket(, ellenben valamilyen módon feltétlen erőforráskímélőre kell ezt tervezni), hanem a szűkítést idő helyett pl. úgy teheti meg, hogy legalább két kategóriát ki kelljen jelölni, és azon bejegyzéseket jelenítené meg, melyek a két kategória metszetét alkotják.

Ami most így eszembe jut eléggé használható szűkítésnek, az pl. barátok AND élelmezés, vagyis hogy hol mikor kivel kajáltam.

Bár a használhatóság eléggé megkérdőjeleződne azon a ponton, hogy mennyire szigorúan jelöltem be mindkét kategóriába azokat az eseteket, amikor haverokkal mentünk enni valahova, és hogy vajon van-e még más értelmes kombináció.

Amik most így eszembe jutnak:
  • barátok bme
  • barátok élelmezés
  • barátok film (no ebből nem sok entry lenne mert mióta blogom van, asszem össz 1x voltam moziban)
  • barátok fotózás (a fotózás kategóriába beletettem az összes olyan bejegyzést, melyhez fotó tartozik)
  • barátok tábor (azon táborok/etc melyeket nem családdal töltöttem)
  • bme fotózás (képek a bme-ről)
  • tulajdonképpen az összes kategória, társítva a fotózással
Több értelmes szűkítési lehetőség most nem ugrik be.

Ennek a megvalósítása nem mostanában lesz.
Készítettem überjó archívumot.

Meg lehet benne választani, hogy milyen témaköröket kívánsz olvasni, mégpedig checkboxok segítségével annyit, amennyi jólesik. Hasznos kombináció pl. a buli + barátok + kirándulás.

A kategóriánkénti szűrés havi archívumon belül működik. A hónapok közti lapozgatást kicsit megkönnyítettem azzal, hogy az archívum tetejére, a kategóriaválasztó alá is helyeztem egy archív-linktárat.

Legyen ez a blog 2.0-s verziója.
Miért is? A főbb okok:
  • Adatbázisban és php kódban a mezők teljeskörű átnevezése egy logikusabb elgondolás szerint
  • Bejegyzések kategorizálása és kategória szerinti listázhatósága
Blog version history
Haszprus

Kategorizálva

©   Haszprus   |   fejlesztés
Bekategorizáltam az összes eddigi blogbejegyzést (kb. 1463 db). 1953 bejegyzés-kategória reláció született, azaz 1 bejegyzés átlagosan 1,33 kategóriában jelenik majd meg, amint lesz kategóriánkénti archívum. Azt hiszem, ez a következő projekt, de lehet, hogy várok még vele.
Haszprus

Kategorizálás

©   Haszprus   |   fejlesztés fáradtság
Szépen ki fogom töltögetni az összes eddigi bejegyzéshez, hogy milyen kategóriába illeszkedik. Lesz egy kis meló vele. (Ja igen, szóval bejegyzés-kategóriákat hoztam létre.)

Update 05:11: ja és persze hulla vagyok, az előbb meglepődve ébredtem fel a székben, igaz valszeg csak pár másodpercre merültem álomba.
Haszprus

SQL átépítés

©   Haszprus   |   fáradtság fejlesztés meló haszprus sql

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus blogja - átalakítás alatt
Hali.

A site adatbázisát némiképp átírom, remélhetőleg pár óra alatt megvagyok vele. Addig a lap nem elérhető.

Udv: Haszprus
update 13:38 tévedtem, kurvanagy meló lesz Kb. 107 mezőt neveztem át, és a kódban áttérek a mysql_fetch_row-ról mysql_fetch_array-re. Közel 300 KB kódot kell átnéznem és rengeteg helyen megváltoztatnom.
update 14:00 hát ez kurvaunalmas, eddig 20 KB cuccban írtam át a dolgokat, és várható hogy ezután még lassabban fogok haladni, mert eddig még csak olyan kódrészen jártam ahol már mysql_fetch_array-t használtam eleve
update 14:35 pause. it's killing me.
update 14:52 44 KB átnézve.
update 15:10 86 KB átnézve.
update 15:21 sok bugfix, 88 KB átnézve.
update 15:24 megjelenik az oldal vázának egy része
update 15:29 éhes vagyok, álmos vagyok.
update 16:19 112 KB átnézve.
update 17:14 147 KB. 40 KB múlva megy publikussá a dolog. Ha valami bugot találtok majd, legyetek szívesek, szóljatok, előre is thx.
update 17:32 az olvasókat érintő 181 KB-nyi kód (miért nem 300? mert 100 KB az admin felület kapásból, és voltak dolgok amiket töröltem) frissítésre került, picit tesztelgetek, aztán újra megy a site.
18:30, a lap újra elérhető. Jó sok bugfixelni-való volt.
Haszprus

BME előrehaladás 2/1/3 & kukac

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
Szglab3 kisZH2-m pluszpontra sikerült, de tréfás is lett volna ha nem így sül el, tekintve hogy a feladatkitűzés olyan jellegű volt hogy erősen gondolkodtam rajta hogy most vagy nagyon félreértettem valamit, vagy tényleg ilyen egyszerű 20-ból 3 arc nem tudta megírni jól ezt a kisZH-t.

Nagyházinak kukacot csinálok egyébként mer az könnyűnek tűnik. Nem akarok szglab házival szarakodni, van épp elég egyéb programozási feladatom.
Haszprus

Verdana -> Lucida

©   Haszprus   |   fejlesztés
Történt egy kis designváltás, verdana helyett lucida sans unicode, majd meglássuk hogy mennyire válik be. akinek nincs ilyen fontja az jelezze, fogalmam sincs h ez mennyire alapfont, különösen mondjuk linuxon.

Update 01:37: Nem vagyok biztos ebben a fontban…
Haszprus

Floating div power

©   Haszprus   |   fejlesztés
jópofa dolog ez a floating div hogy a kontentet tartalmazó blokkok automatikusan tördelődnek a használt képernyőfelbontás ill. böngészőablak szélessége szerint. nem mintha most fedeztem volna fel, de azért érdemes megjegyezni. tényleg frankó.
Haszprus

AK - OMIKK összeköttetés

©   Haszprus   |   bme fejlesztés történelem adok kapok
AK changeblog:
23:11 2004.10.19. (SzaMa & Haszprus)

Hamarosan összekötjük az Adok-kapok oldalt az OMIKK (országos műszaki információs központ és könyvtár) adatbázisával, így lehetőség nyílik a könyvek felvitelére ISBN vagy jegyzetszám alapján. Egyszerre több hirdetés feladását is nagyban meg fogja könnyíteni az új cucc. Überzsíros JavaScript & PHP by SzaMa. Megjegyzendő, hogy a cucc bugzik Firefox 1.0 alatt ha 3 hirdetésnél többet ad fel egyetlen lépésben az ember, azonban Mozilla 1.8-ban nem. Ez egy Firefox bug, reméljük, hogy mielőbb javítják.

Haszprus

Egy élhetőbb levlistáért

©   Haszprus   |   hwsw fejlesztés bme
Én egy élhetőbb levlistát akartam.

Többek egyetértettek velem, de a kellő időben nem voltak mellettem.

Anyázás volt. Majdnem meglincseltek.

Roppant negatív élmény.

Update 23:28: egy szavazás állása alapján egy egyharmados (azaz rohadtul jelentős) kisebbség érdekeit sikerült hót egyedül képviseljem. Minden rajtam csattant. Köszönöm, Élet, kurvajó volt.

Update 2004. okt. 19. 00:08: vajon majd reggel amikor irl találkozom velük, élőben is meglincselnek?
Haszprus

Ne legyen több könyves levél a listákon!

©   Haszprus   |   bme fejlesztés történelem adok kapok

Tegnap este a bme info2003, vill2003 & duma2003 adminjai megírták a levlistára (azaz kb. 1000 embernek), hogy mostantól az AK oldalt tessék használni.

Sziasztok!

Tiszteletteljes kérés mindenkihez!

1.) Ne legyen több könyves levél a listákon! -> Használjátok az ak.haszprus.hu-t! Ezentúl ez a hivatalos könyvpiac. Az egységesítés a többi listával már folyamatban van.

[…]

Power.

Haszprus

Rám-szakadék MA! & AK projekt

©   Haszprus   |   barátok bme fejlesztés túra rám-szakadék első 12e

Rám-szakadék ma YEAH! Zsííííííír. Még nemtom jól választok-e majd reggel amikor szimplán dzsekit veszek. A met.hu szerint 20 fok lesz a tető. De reggel elég hűvös lesz. Én meg beteg vagyok.

És azt se tudom, hogy vajon túracipőben menjek amit kissé sajnálnék tönkrevágni (pedig túracipő), vagy pedig bakancsban. Utóbbi lesz, anyagi megfontolásokból (részben).

5 óra múlva ébredés.

Az AK-projektben SzaMa és az én együttműködésem nem olyan lesz, ahogy eddig gondoltuk. Illetve nem tudom még, hogy milyen lesz, és lesz-e egyáltalán. SzaMa és Olthyer szerint a KSZK-hoz érdemes járulni a projekttel, hogy azok adjanak valamiféle támogatást nekünk. A KSZK bigboss rábólint a dologra, amint 'hivatalosan' is jelezzük neki. Kérdés, hogy vajon mit adhatnak ők? Embert, szakmai helpet. Nem tudom… mire jó az?

Haszprus

Freevote

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
Elkezdtem írni egy Freevote scriptet. Merem remélni, hogy hasznos lesz.

Ezt tudja:
  • létrehozza a kérdést és a válaszlehetőségeket
Ezt kell tudnia:
  • szavazófelület
  • eredmények
  • egyes szavazatokhoz userenként (nincs regisztráció és nincs usernyilvántartás se, ez egy easyscript lehessen bevinni kommentet (ez plusz egy mező az sql-be, vmint annak feldolgozása)
Felhasználási lehetőség:
  • akárhol
  • bme belső levlistáin akármilyen kérdés megszavazásához. pl. meg akarom szavaztatni a néppel hogy szerintük jobb-e isbn/jegyzetszám alapján felvinni a könyveket, mint név alapján kiválasztani egy listából.
Haszprus

Adok-kapok: Haszprus vs SzaMa

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
SzaMa-nak és nekem egészen más céljaink vannak az Adok-kapok site-tal, és más motivál bennünket. Nem tudom, mi lesz ebből. Aggódom. Ez a saját projectem volt, és nem marad az. Persze mondhatnám, hogy figyu, azt akarom hogy a sajátom maradjon, de tiszta sor, hogy valamilyen szinten biztosan előnyére válna az AK-nak, ha nem egyedül fejleszteném (nem mintha egyedül nem bírnék megbírkózni vele). Lehet, hogy jó lesz, és lehet, hogy nem. Lehet, hogy nem fog már örömöt okozni, miután nem egyedül fogom fejleszteni. Nem tudom, sosem fejlesztettem még mással közösen.
Haszprus

Egy jó BME-s nap

©   Haszprus   |   barátok bme adok kapok

A mai nap jó nap volt.

Eddig problémám volt az egyetemen, hogy túl kevés embert ismerek, vagy ha nem is olyan keveset, de mégis ritkán találkozom velük. De idén egész sok emberrel futok össze, vagy ismerkedek meg.

PT-n nem volt semmi különös, picit késve érkeztem - talán csak a legelső PT-n voltam ott időben -, és szokásomhoz híven az egyik jobb szélső ülésen foglaltam helyet az IB028-ban.

I épület után következett az R4N, ahol az szglab3-mat tartják. Itt Orcával (aka rudy) váltottam pár szót az aulában, majd laboron a túlterhelés miatt egy géphez két ember jut. Szerencsére nem valami gyíkarc foglalt mellettem helyet, így nem kellett rohadtul kellemetlenül érezzem magam egész órán. Mellesleg az óra kiváló volt, a gyakvezérnek érthető a beszéde, stb, és készültem is, meg lájtos is volt az első ZH. Vagy majd meglátjuk, nemtom (mármint hogy a csoportnak átlagban véve lájtos volt-e ez a kisZH). A csávó az előző héten is tartott labort, másik csoportnak, azok közül 16 embernek lett jó a kisZH-ja, 11-nek nem (háromértékű a dolog: jó = +0,5, nem jó = 0, nem jelent meg = -0,5 - ezek pontszámok, melyek majd a nagyZH-ba számítanak bele).

Labor után beugrottam diákigazolványt érvényesíteni, ahova olyan gyorsan behívtak sorszámhúzás után, hogy rohannom kellett az ügyintézőhöz. A KTH-ban egyúttal elintéztem az iskolalátogatási igazolást is.

KTH után a K épület felé vettem az irányt, és találkoztam Sanyival, aki 5-8. osztályban volt osztálytársam, és anno készített nekem egy teljes perl alapú news.hu-t. Na jó, nem teljeset, mert 99%-nál megunta és nem lett az egészből semmi Megtudtam, mi a helyzet a régi osztálytársaimmal, és jövőre meg vagyok invitálva ismét a nyári partikra (melyeket idén nyáron kihagytam egyébként, de meglátjuk, lehet hogy jövőre másként lesz, tényleg nemtom még)

A kis dumálgatás eredményeként ofkorsz késve értem Analízisre is (arról is 80%-ban elkések), ahol most már elég sok ismerős arccal van benépesítve a terem, ofkorsz mainframe mellett foglaltam helyet. Megállapítottuk, hogy az Analízis gusztustalan.

Analízis után mainframe-mel és Tamással vettem az irányt a Goldmann-téri 4-6-os megállóhoz, ahol belebotlottunk SzaMa-ba, aki vázolta, hogy

egész nap téged kerestelek
szóval kib#szottul fontos ember lettem. Meg akar pályázni az Adok-kapok site-tal egy (vagy több) ösztöndíjat, és el akarja költöztetni egy sch-es szerverre. Én ez utóbbinak egyáltalán nem örvendek, előbbi pedig kb. hidegenhagy. Nem titok, hogy mindenféle site-ot életem során két okból kreáltam

  1. fun
  2. ismertség

Namost ez utóbbi mértéke garantáltan csökken azzal, ha az Adok-kapok nem a www.haszprus.hu-n kerül elhelyezésre.

A találkozások sora azonban nem ért véget, mert a SCH környékén belebotlottam VDavid-ba, aki éppen valami össznépi fürdőzést rendezett közterületen, egy platós kocsi tetején, egy felfújható gumimedencében

Egyik olvasónk szerint

gondolom Schönherz Qpa van, óccsó játék hülyegyerekeknek

Végül ugyanitt összefutottam Anettel is, aki az info2003-admin-mivoltával az AK project egyik alaptámogatója

Update 16:50: a blogomon pedig minden eddiginél több user regisztrálja magát adott időmennyiség alatt, which is good.

Haszprus

Adok-kapok 041003

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
AK changeblog 21:15 2004.10.03.

- ak_intezmeny, ak_kar, és ak_szak sql táblák létrehozása, következő adatokkal:

IRCQuote fight! In the ring:

ak_intezmeny
i_id i_shortname i_longname
1 BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

ak_kar
kar_id kar_iid kar_shortname kar_longname
1 1 VIK Villamosmérnöki és Informatikai Kar

ak_szak
sz_id sz_karid sz_shortname sz_longname
1 1 Info Műszaki Informatika szak
2 1 Vill Villamosmérnöki szak

A későbbiekben a fenti lista bővítésére természetesen lehetőség nyílik.

Egyelőre nem tudom mit lehetne kezdeni azzal a problémával, hogy egy könyv tartozhat pl. két szakhoz, vagy két intézményhez. Pl. lehet hogy digitet ugyanabból a könyvből tanulnak az info szakon, mint a vill-en, sőt akár a bme-n meg a bmf-en is. (Csak példa, lehet hogy ez pont nincs így.)

Legyen egy külön táblázat ami direkt a könyvek és tárgyak közötti relációt írja le? Enélkül ugyanis csak bajosan [gányosan] megoldható, hogy egy könyv több szaknál is kilistázásra kerüljön.

Update 21:36: most kaptam az emailt SzaMa-tól, hogy egy überzsír fejlesztést amit csütörtökön irányzott elő és pénteken nálam meg is kezdtük a kidolgozását, most befejezett. Jobban mondva nagyot haladt vele. Úgy néz ki, össze tudjuk kapcsolni az Adok-kapok site-ot az OMIKK-kal (Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár).
Haszprus

Olvasói levelek 2004.09.30.

©   Haszprus   |   fejlesztés adok kapok olvasói levelek
Kedden regéltem nektek arról a könyvhirdető oldalról, amit készítettem, minekután idegesített, hogy a levelezőlistáinkon mentek ezek a spamek.
"Szerintem baromi jó ötlet ez a spéci hirdetőfelület, szükség lenne rá.
Te vagy az Über-Man, szóval legyen a könyvcsencselő portálod is über!"
(more quotes)

Részletek később, a projekt plant egyelőre nem teszem publikussá. Úgy néz ki, nem egyedül fogom tovább fejleszteni. Remélem. Holnap tartunk ezügyben egy kis konzultációt.

A lista-admin részéről szintén támogatásra leltem.

Haszprus

Adok-kapok, day 1

©   Haszprus   |   hwsw fejlesztés bme történelem
Roppantmód idegesített, hogy a bme info2003 és duma2003 nevű levlistáit ellepte a könyvárus spam, melyet maguk a felhasználók küldözgetnek. Úgyhogy 12-től éjjel 1-ig összedobtam egy oldalt, ahol lehet könyveket hirdetni, meg ilyesmi.

Ez egy áru-adatbázis. Kicsit más felfogásban, mint a legtöbb. A webes apróhirdetéssel foglalkozó oldalak nagyrésze nem [jobban mondva az általam ismertek közül egyik sem] csoportosítja a hirdetéseket konkrét hirdetett termékre. Ha elmegyünk az apronetre, nem találunk olyat hogy teszemazt nokia 6600-k listája.

A site-ban, amit létrehoztam, az a lényeg, hogy a user előre felkínált könyvadatbázisból választhatja ki, hogy milyen könyvet hirdet. Az adatbázist pedig maguk a userek töltik fel, a hirdetők, abban az esetben, ha még nincs benne a db-ben az a könyv, melyet amúgy ki kéne választaniuk a listából, hirdetésre. Ilyenmódon a db-ben nem lesznek fölösleges bejegyzések, és mindenki boldog lesz, mert nem kell azzal szívnia, hogy el van írva a könyv neve, vagy bármi más.

Egyelőre írtam az egyik adminnak, mit szól hozzá, a listáinkról pedig tiltsák ki az eféle spamet. Meglátjuk mi lesz.

A blogon korlátozom a napi bejegyzések számát. Nem scripttel, hanem önuralommal.

Haszprus

Szóismétlések

©   Haszprus   |   fejlesztés
Írtam egy frankó scriptet ami felhívja a figyelmem, ha a blog-bejegyzéseimben valahol szóismétlést követek el. Konkrétan highlight-elven működik, úgyhogy közvetlenül látom magukat a helyeket is ahol a beavatkozás esetleg szükséges lehet.
Haszprus

haszprus.hu update & history

©   Haszprus   |   fejlesztés történelem
www.haszprus.hu updated (formailag és tartalmilag egyaránt).

www.haszprus.hu history in pix:


2004. március - szeptember

2004. március - július

2004. augusztus - szeptember

2004. szeptember - ?

Update 03:54: Nemtom nem lett-e túl harsány. Hiányolom róla a panoráma-képeimet is Javaslatok jöhetnek, hogy miként lehetne hasonlóbbá tenni firefox alatt az IE által adott képhez.
Haszprus

Fizika & új smileyk

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
Bealudtam fizikán úgy negyed órára, vagy nemtom mennyire. Durván. Esküszöm, ez a legfölöslegesebb tárgyunk, legalábbis én hótziher hogy nem fogok ilyen irányba mozdulni hogy bármi közöm is legyen a nem tisztán szoftver-alapú dolgokhoz. (no ezt a bejegyzésemet majd előszedjük pár év múlva egy kis újraelemzésre )

új smiley-k: >

smiley inventory: >
Haszprus

PT vizsga vajon mi?

©   Haszprus   |   fejlesztés bme
Most jöttem PT-ről. Zsír. Ez a legzsírabb tárgy a harmadik félévben, az teljesen garantált. Talán jobb a Prog2-nél is. A csávó előadásmódja sokat hozzátesz. De még nem látom, vajon miféle vizsga lesz ebből a tárgyból.

Update 12:45: na utánanéztem hogy milyen lesz a vizsga, itt van két feladatrészlet pl.





Atom.
Haszprus

Gallery, saját szerver?

©   Haszprus   |   történelem fejlesztés barátok
A mai nap részben a Haszprus Private Gallery népszerűsítésével, részben pedig fejlesztésével telt, estére pedig befutott néhány kellemes hír a holnapi napról valamint a távolabbi de nem túl messzi jövőről.

Felmerült, hogy esetleg saját szerverem legyen - tehát egy komplett gép direkt nekem dedikálva, jó széles sávra rákötve -, de attól tartok, több problémát és elfoglaltságot jelentene, mint amennyi előnyre tennék szert általa. Mi a jó egy saját szerverben? Írjatok véleményt. Ami eddig eszembe jutott:

+ BNC (irc-n gizda haszprus.hu-s hostom lehet)
+ Pénzemtől függő tárhely (ld. mekkora vinyót veszek bele) (viszont nincs rá szükségem)
+ Olyan szoftvereket és kiegészítőket rakok fel amilyet akarok (legújabb php, extension-ök, stb.)

- Eddig ingyen volt, ehhez viszont mégiscsak össze kéne dobjak egy gépet
- Eddig szakavatott rendszergazda vigyázta a haszprus.hu álmát, ezután én vigyáznám, és hát távol áll tőlem a rendszergazdaság fogalma
- Még egy dolog ami az időmből elvonna egy szeletet

szerinted mi a jó a saját szerverben?