» Archívum: megjelenített kategóriák

Jelöld be, hogy mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


402 megfelelő bejegyzés.

Filmek - 2006 december

©   Haszprus   |   film
 • Kamera által homályosan (A scanner darkly). Nem jött be.
 • Felvéve (Accepted). Nem jött be, fél óra után kinyomtam.
 • A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse (The Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest). Voltak jó és rossz részei. A végén azért már eléggé szenvedtem, bár az első háromnegyed órában elég sok a poén. Asszem nem ártott volna kicsit jobban emlékeznem az első rész történéseire.
 • Harcosok klubja. Még mindig jó.
 • Kranked 6 - egy újabb bringás film, roamhoz némileg hasonló, szép erdei/hegyi részekkel, épített pályákkal, néhány eséssel. 40 perc, bringafanoknak simán ajánlható, de nálam a Roam az etalon, valszeg nehéz lesz felülmúlni Ebben a filmben pl. a Roamnál tökéletesen látható sebességet hiányoltam.

Úgy különösebben nincs ingerenciám évösszegzést készíteni, úgyhogy csak röviden kinézem a blog történelmi bejegyzéseiből, hogy mi volt 2006-ban…

 • Átjöttem állami finanszra a bme-n. Ez egyelőre nem tett jót a tanulmányaimnak, de jót tett minden másnak.
 • Változtattam az étrendemen (ami azóta lényegesen egészségtelenebb mint akkoriban, de még így is sokkal jobb mint korábban).
 • Eljártam úszni (amíg nem volt konkurenciája ).
 • Fogytam 13,6 kilót (75,5->61,9), majd pedig visszaszedtem egy kicsit, a végleges tömegem még nem alakult ki, de nagyjából ilyesmi szeretnék maradni (67).
 • Vettem egy bringát májusban, amit számomra is meghökkentő mértékben (és célokra - 1 2) kezdtem használni.
 • Kurvajól töltöttem a nyaramat.
 • Megismerkedtem új arcokkal, szerveztem pár eseményt, köztük pár rendhagyóbbat is (éjszakai gyalog- (1 2) és bringatúra) és megejtettem az első házi szervezésű külföldi utamat is. Na nem mintha túl messzire mentünk volna, de a külföld az külföld
 • Év vége felé elkezdtem (komolyabban) kondizni, amit legalább jövő májusig szándékozok folytatni. A későbbiekről nem gondolkodom.
 • Kaptam pár megbízást. Pl. felkértek bme-n számítógép labor 5-ből laborvezetőnek. Erről eddig nem írtam publikusan (meg a többiről sem), úgyhogy most megemlítem. Az nem biztos, hogy be tudom vállalni.

Ezek mellett még történtek dolgok amiket akár meg is említhetnék, mert nem csak ennyi volt idén, de nem teszem. Akit érdekel, egy részüket megtalálja az archívumban

Röviden és lényegretörően: ez egy kurvajó év volt.

Nektek pedig BÚÉK!Normafa is back (illetve I'm back to Normafa, vagy amit akartok). Ez annyit tesz hogy nyomtam egy gyors kondit a schönherzben (!), majd itthonról felmentem aszfalton bringával és lejöttem erdőben… a jóidő elmúlta óta először.

Tapasztalatok: feljutni halál volt ennyi kihagyás után, nomeg ilyen időben. Rengeteget pihentem és szégyenletesen alacsony sebességben tekertem fel még így is A fogas svábhegyi megállójához közeledve kénytelen voltam megválni a szemüvegemtől mert már többet rontott a látási viszonyokon, mint amennyit javított. Ehhez levettem a hátizsákot a hátamról, és voila, mintha kigyulladtam volna, első ránézésre hatalmas füst csapott fel hátulról, aztán rájöttem hogy ez csak pára, de elég emberes mennyiségben (a hátizsákom is gőzölgött rendesen). Ami a hegyet illeti, odafent itt-ott be van fagyva a föld, a maradék rész nedves, képlékeny. Vastag levéltakaró fedi, a fékút ennek megfelelően alakul. A hegytetőn két hosszúujjú kesztyűre váltottam (ezekből az egyik kifejezetten téli bringás), de lefelé így is majd szétfagyott a kezem, pedig padlófékkel jöttem le az imént vázolt problémák miatt (nomeg mert a bringám ebben a hőmérsékletben merevvázassá varázsolja magát)…

Ez a századik bejegyzés a sport kategóriában. Ebből 2003-ra jutott 4, 2004-re 2, 2005-re 5, és hát 2006-ra 89 (eddig ), de asszem még ez se jellemzi eléggé a sporthoz való hozzáállásom megváltozását

P.s. Boldog Karácsonyt!
Roam

©   Haszprus   |   film

Roam - na ennek nem találtam az imdb-s oldalát (ellenben a linkbáron szerepelt a teasere, itt meg a film honlapja - ahol jobb minőségű teaser is van). Ez egy bringás film, háromnegyed óra, van benne többek között dh (+ dirt, street, xc), gyönyörű tájakon, fantasztikus operatőri munkával, egyszerűen meseszép, királyság! Ajánlott mindenkinek, nemcsak bringásoknak. Anyámat és apámat is lenyűgözte, ami ritkaság, és külön kérték hogy ne csak az általam legjobbnak ítélt jeleneteket mutassam meg

Eredetileg ezt is hozzá akartam csapni a 2006 őszi filmösszefoglalóhoz, de ez a film megér egy külön bejegyzést Állat. Tényleg kötelező.

Thx 2 nrg.


Lámpák háborúja

©   Haszprus   |   bringa

Ha vkit komolyabban érdekel a lámpák teljesítménye, mentse le a képeket és nézze meg fekete háttéren őket.

Balról jobbra az első sorban a következőket láthatjuk:

 • Közelebbről ismeretlen típusú Hauser, 4xAAA, 3 5 led (? Ft - gondolom olyan 2e körül, de nem tudom)
 • Cateye HL-EL135, 2xAA, 3 led (4e Ft)
 • Cateye HL-EL530, 4xAA, 1 led (10e Ft)
 • Ismeretlen típusú kézilámpa, 4xAAA, 27 led (3e Ft)

A második sor balról jobbra:

 • A két Cateye együtt
 • 27 ledes lámpa 180 fokban megfordítva (tehát a képen csak a visszaverődő fény mennyisége látszik - arra az esetre ha szeretnénk tudni hogy vajon érdemes-e a hátizsák hálós részébe bedobni egy földre irányított lámpát pluszként)
 • Lámpák nélkül

Végül pedig maguk a lámpák. Jobbról balra haladva az első felsorolás szerint.


Kimaradt filmek 2006 ősz

©   Haszprus   |   film

Ezeket láttam a már dokumentáltakon kívül az elmúlt 2 hónapban, de nem írok róluk külön.

 • Távkapcs (Click - 2006). Gáz. Szokásos Adam Sandler gagyiság. A vége jó.
 • Nagy durranás 2 (Hot Shots! Part Deux - 1993). Régen jó volt, ma már nem.
 • House of the Dead 2: Dead Aim - 2005. Nagy rakás szar, semmilyen körülmények között ne nézzétek meg.
 • Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World - 2003). 6,5/10. Nemrossz, sőt elég jó.
Távkapcs Hot Shots! Part Deux House of the Dead 2 Master and Commander

Kukásmellény

©   Haszprus   |   bringa
Egyetért-e a kötelező kukásmellénnyel bicikliseknek?

Kérdezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Anyátok hogy van? Négy lámpám (két fehér két piros) és négy fényvisszaverő csíkom van jelenleg, a kerekeimen össz 4 macskaszem, pedálokon további 4 (illetve már csak három ). Vakoknak esetleg nem kéne megadni a jogsit, nem?

Az igazsághoz hozzátartozik hogy csak lakott területen kívülre akarják bevezetni, de szvsz a törvény meg kéne engedje a mellény kiváltását egyéb fényvisszaverő és/vagy fénykibocsátó eszközökkel, ill. azok megfelelő kombinációjával.

Via Critical Mass. Szavazás a GKM-nél a bal alsó sarokban.


Brutálspam

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nagyon durva spamterhelés éri a blogot néhány napja, szerencsére a szűrésem tökéletes. A refererspamet leszámítva persze, ami új jelenség volt. A dologról csak akkor értesültem amikor szokásos véletlenszerű spamlog-csekkolásomat végeztem.

Milyen terhelésről is beszélünk? November 15 óta mérem a spamterhelést, a napi spamlog (naponta egy xml fájl) átlagmérete 20 KB az azóta eltelt 25 napos intervallumban. Bezzeg tegnap és tegnapelőtt!

Tegnapelőtt 894, tegnap pedig 1164 KB spamlog termelődött! (vs 20 KB-os átlag!)

Naponta átlagosan 26 spamkomment érkezik, tegnapelőtt 208, tegnap 289 érkezett.

Ez a statisztikát is kicsit váratlanul érte, konkrétan szétcsúszott az oldal (Azóta fixáltam, de screenshoton megtekinthető a kissé váratlan statisztikai adatok eredménye)AJAX - első merülés

©   Haszprus   |   fejlesztés, ajax

Majd egyszer lesz ajaxos live privmsg search. (Ez most teljesen alfa és csak ajax-próbálgatás végett készült, most nyúlok a technikához először.)

A msg-ek törzsében keres szótöredéket, illetve teljes névegyezés esetén ehhez egy feladóra/címzettre szűkített eredményhalmazt is hozzávesz.

Update 2006. dec. 11. 01:00: kicsit csiszolgattam rajta, én most már nem tapasztalok bugokat Firefox 2 alatt, illetve IE-kompatibilissé is tettem de ott nem teszteltem túl mélyrehatóan. Szóljatok ha ti még tapasztaltok hibákat.


Tekertem!

©   Haszprus   |   bringa, történelem

Csak a ház körül és csak negyed órát de atomkirály volt! Intenzívre vettem a figurát, szóval gyorsítás lassítás ezerrel, telótesztelgetés, csillapítás-cöcögtetés, rendesen kimelegedtem mire hazaértem. Iszonyat mozgékony ez a gép, mindig meg kell állapítsam, akárhányszor ülök rá hosszabb kihagyás után (igaz, ez eddig többnaposat jelentett, most meg ugye október közepén voltam utoljára). Mindenki kedve szerint esküdhet PC-re vagy Macre, én azt mondom, ez a legjobban elköltött forint!

Kint a Forecastfox szerint 10 fok van, nem tudom, ez kb. helytálló lehet. Ami rajtam volt: szokásos cipő, farmer, rövidujjú póló, kapucnis dzseki vagy miez, vékony sál, sapka, és mindkét bringás kesztyűm. A torkomon kívül nem fázott semmim, a torkomat viszont érzem rendesen.

Mint látható, ez a konfiguráció egyrészt bukósisak-mentes (mivel nem fér be alá a sapkám, sapka nélkül viszont halál), másrészt hosszútávon megöli az ujjatlan bringás kesztyűmet és összeolajozza a farmeromat.

Ja, és december 8 van, bár pár napja melegrekord volt és a mai sem egy tipikus téli nap, bár ez a 2006-os sem egy tipikus tél.

ps. ilyen időben ajánlom minden négy fal közül sóvárgó nyári bringafannak a tekerést.


Tekernék

©   Haszprus   |   bringa, telódráma

Napok óta ugrálok itthon jobb lábbal a bringa bal pedálján, tesztelgetve a teleszkópot. 66,9 kilómnak köszönhetően (vs. 61,9 negatív rekord) már le is tudom koppantani, bár csak néha, szóval nem simán. Ha nem kéne bme-re gyúrni most, biztos kipróbálnám nyakig felöltözve ezt az évszakot legalább egyszer, fotózással kombinálva. Igaz, az őszi hangulat - levelek, stb. - inkább néhány hete volt a csúcson.


VDavidBtw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprusnem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavidja jó
Haszprusalapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavidwow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprusja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprusa látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprusazt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprusés a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprusszerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavidNincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprusazt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprusmeg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavidde, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprusigen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavidÉs ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszpruselképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprusnálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte

Open Directory Project

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egosearch közben a következő újításra lettem figyelmes:

Haszprus überblog
Egyetemista fiatalok naplója fotó galériával, filmajánlókkal és számítástechnikai eszmefuttatásokkal.

BTW az Open Directory Project a Top: World: Magyar: Személyes lapok: Weblogok: Többszerzős kategóriában három blogot ismer, a deadlime-ot, a Kispadot, és az Überblogot.

Überblog power.Superman visszatér

©   Haszprus   |   film

Superman Returns - 2006. A főcím mekkora atom már, a zenét és az animációt szerintem remekül eltalálták. Aztán ott van ez az sztk-keretes szemüveg, amit meghagytak, ki tudja miért, elég idiótán áll, de nem ez az egyetlen idióta dolog, hanem pl. az újságíró kolléga vmint Superman hétköznapi viselkedése - mi szükség van erre a debilitásra? Kevin Spacey nem rossz, már amennyit egy ilyen világuralomra törő nagyongonosz fehérgalléros bűnöző szerepből 2006-ban gyerekkompatibilisen ki lehet hozni. Összességében nekem bejött minden butaságával együtt (a fizika és a józan ész tökéletesen paranormális működése ellenére), csak kissé hosszúra nyúlt. Talán 7/10.I'm seeing things.

Nem BME-seknek: fent egy K5 nevű teljes gráf látható (némi absztrakcióval). Öt pontból áll, mindegyik össze van kötve az összes többivel. Nem lehet síkbarajzolni az élek keresztezése nélkül. Bevezetés a számításelméletbe a tárgy neve, amiből tanultuk Hamarosan jön a szigorlat bár még nem foglalkozom vele


ha ram hallgatsz, akkor eloszor is atgondolod az egesz jelened, kitalalod, hogy mik a problemaid forrasai, es nekiallsz elharitani oket. ha a suli ennyi depit okoz neked, akkro alljal mar neki bazmeg es csinald meg. siman megtudsz tanulni mindent, eztmar bizonyitottad, csak egyszeruen fasz vagy es nem allsz neki. pedig tenyleg csak egyszer kene megint elkezdened es meglenne az eved vagy a feleved. tenyleg tegyel mar valamit azert hogy ne legyel ilyen szar passzban.koszi.

Ezt a szöveget benyomtam Outlookba is kéthavonta ismétlődő emlékeztetőként.


Spamlog

©   Haszprus   |   fejlesztés, reklám, php

Spamlog

A cucc naponként egy text/xml adatbázist dolgoz fel, amiben el vannak mentve a spamküldés részletes körülményei. Ebből a logolásból egyébként sok érdekes tapasztalatra tehetünk szert, így pl. az alábbiakra:

 • A kommenteket (egy részüket legalábbis) egyértelműen valami spambot (szoftver) hagyja, mivel előfordulnak a kitöltött mezők között olyanok is, amik már rég más névre hallgatnak (így pl. az anon_nick neve régóta vendeg_nev, mégis jönnek spamek kitöltött anon_nick mezővel - érdemes hát betenni a szűrési feltételek közé azt, hogy amennyiben van anon_nick a $_REQUEST-ben, akkor nyilvánvalóan spammel van dolgunk).

 • Javascriptet a legritkább esetben futtatják le, ez egyrészt következik a fentiből, másrészt a logban látható, hogy a javascript által létrehozott mezők nincsenek kitöltve.
 • Értelmi képességekkel nem rendelkeznek, a noscript esetén megjelenő szorzást nem végzik el, az eredmény helyére gyakorta egyéb szöveget vagy reklámurl-t pakolnak.
 • Gyakran üres kommentet próbálnak meg beküldeni.
 • Vannak annyira primitív botok akik a pw nevű input mezőbe is url-t próbálnak beírni aztán csodálkoznak hogy nem jelenik meg a hozzászólásuk…


Régi szép idők, egyetlen screenshot és mennyi tartalom…

 • 1024*768 (ez már alapból kicsit egzotikussá teszi)
 • Windows 2000 evaluation copy
 • 256 meg 16 színű ikonok
 • Klasszikus Start menü, igényesen karbantartva
 • Skintelen Windows
 • Netscape Navigator, lol
 • AudioCatalyst, ezek szerint volt mit grabbelni, lol
 • Spedia nevű progi: fizetős banner a képernyő tetején/alján, lol
 • GetRighton 2 film letöltése összesen 3,45 KBps-sel
 • Jó kis 250 megás filmek asf formátumban, lol
 • ICQ fájlfogadás: 146 KB több, mint 8 perc alatt
 • ICQ-n Alienz, Lamerz és Unknown csoport
 • news.hu
 • System Trayben kis progi ami minden nap hajnali 6:59-kor kilövi a modemes netet, miközben Haszprus a zúgó gép mellett az igazak álmát alussza
 • 70+ kontaktból mindössze 3 csatlakozva

Ez bizony nem ma volt.Tarhál

©   Haszprus   |   life

Helyszín: Hazafelé a Móriczon, Kalapács után, 23 körül.
Rendezte: az élet.

Csajszi(~22 éves, kiugrik az ismerősei közül, gyorsan megyek, de felveszi a tempómat)
Helló, ki tudsz segíteni egy százassal?
Haszprusnem hiszem
CsajsziEgy 50-essel? 10-essel?
Haszprusnem valószínű
Csajsziegy cigivel?
Haszprusnem dohányzom, te se dohányozz
Csajszihát veled mi a baj??

Velem?


Gyúrjunk, vazze - van ugye egy ilyen nevű kategória itt a blogon, de eddig relatíve viccként volt értelmezve, mostantól ez változni látszik.

Ez a harmadik félév amiben vettem bérletet a Schönherz konditermébe, azonban az a hely szűkös, kevés a gép, és gyakorlatilag állandóan tele van. Ezért is jártam nyáron éjfél körül, ami viszont így suliidőben nem megoldható. Pár hete Istvánnal megbeszéltem, hogy egyszer majd felkeresem vele a Vida Fitness Centert (SEO, bocsi ), elsősorban azért, hogy megtudjam, miként is kéne szakszerűen pumpálni a vasat, mert mint Arnold Schwarzenegger mondta (állítólag ):

A titok nem abban rejlik, hogy valahogy fel kell emelni a súlyt, mint inkább abban, hogy a súlyt lehetőleg minél inkább az edzeni kívánt izmok elszigetelt erejével kell mozgatni!

Aki volt már konditeremben, maga is tudhatja, hogy egy súlyt vagy gépet ezer féle módon mozgásra lehet bírni, nem árt tehát az útmutatás. A helyről röviden annyit, hogy 1300 négyzetméter, saját állításuk szerint Buda legnagyobb terme, és nem épp olcsó, úgyhogy először nem szándékoztam huzamosabban maradni, de olyan q yol éreztem magam, hogy a harmadik alkalommal már napijegy helyett egy bérletet vettem, amit azóta is örömmel használok - életem konditermezéseinek kb. már a negyede az utolsó fél hónapra koncentrálódik

István egyébként heti négy alkalmas edzéstervet követ szigorúan, amiben minden alkalommal egész más izomcsoportok vannak terítéken. Ez a dolog bár jó, de nekem nem teljesen fekszik, mert egész egyszerűen marad még bennem energia egy-egy edzés után, úgyhogy elkezdtem beválogatni néhány gyakorlatot a kettővel odébb lévő napokból is. Hogy ez jó-e avagy rossz, arról megoszlanak a vélemények, mert ugye lehet hogy így a túlterhelés által elégetem az izmokat. Szvsz ez a veszély nem fenyeget, nem hiszek benne, hogy valóban egy hét pihenés kellene az izomcsoportoknak. Meglátjuk pár hónap múlva


Többszintű névfelhő

©   Haszprus   |   fejlesztés

A Webisztánon olvastam nemrég egy írást a címkefelhő jövője címmel. A dolog röviden annyi, hogy az eddigi gyakoriságot jelző méret mellé befigyelhet egy olyan paraméter, mint a frissességet jelző színárnyalat. Úgyhogy némi érlelés után a Haszprus überblog bemutatja a kétszintű dumagépek névfelhőt.

Minél többet írt valaki, annál nagyobb a neve, ill. annál előrébb van a listában. Ám minél régebben járt errefelé, annál halványabb is. A dologhoz még hozzátartozik az, hogy a nagy nevek halványodása egy kicsit lassabb is, ezt nem biztos hogy így hagyom, bár valószínű.

Az opacity css paramétert sajnos az Internet Explorer 7-es verziója sem ismeri, úgyhogy IE6/7-userek ígyjártak, lehet váltani.


Kalapács 2

©   Haszprus   |   barátok, buli, mobilfotó

Meg persze voltak még mások is, de róluk még ilyen minőségű kép sincs (Na, jó képek ezek, respect.)

Kicsit blogtaliba/kockapartiba csapott át a dolog egyébként, mert a mi asztalunknál legalább négy műszaki informatikus volt, meg két webfejlesztő Bár én egy szót nem szóltam ebben a témában, mert IRL nem annyira hoz lázba a dolog A blogról jelen volt Orca, Mainframe, Heorogrim, és persze jómagam. 2 booster, 2 sör, 1 vilmos, 1 hubi, 1 gyros, 1 mcroyal, persze ezt nem mind ott.


Legyen minden nyomorult oldalon egy link a nyomorult főoldalra*. Optimális esetben ez egy nagy logó legyen az oldalak tetején, mivel az már úgyis van. Máshol is lehet, de ezt a legkönnyebb megtalálni, ehhez vannak a júzerek hozzászokva, ott keresik.

Elképesztő, komolyan, ezek az emberek nem tesztelik használják a saját site-jaikat se? Hogy a tökömbe van az, hogy a főoldalra csak úgy lehet visszajutni, ha a böngésző címsorát kézileg átírom?

Előre egy jobb web 3.0-ért.

* igazából ez a mondat, valamint a bejegyzés címe erőteljes cenzúrán estek át


Kevés-e

©   Haszprus   |   fejlesztés

Téged, mint olvasót, zavar-e, hogy mostanság kevesebbet írok?

Ez lehetne ugyan szavazás is, de nem, mert így kicsit kifejthetitek a dolgot, amit támogatnék is. Válaszok adhatók egytől akárhány szóig, pl.

 • igen
 • igen, zavar, többet olvasnék
 • nem, nem zavar, a többiek írásai még jobbak is
 • észre se vettem hogy nem te írsz itt mindent
 • x témában kár, hogy kevesebb a bejegyzés, de y témát örülök hogy végre nem kell olvasnom
 • x témáért kezdtem ide járni és szomorúan látom hogy ebből egyre kevesebb post van
 • etc.

Namost mielőtt itt valaki beijedne, hogy jaj mi lesz, ha nem megfelelő választ ad, és esetleg inkább csöndben marad vagy kamuzik, tájékoztatom, hogy számomra a blogon pillanatnyilag egyre kevésbé prioritás a tartalomszolgáltatás (ellenben az overhead egyre több), de ha ez meg is változik, senkire nem tudok neheztelni azért, mert az ő optimális személyes étvágya heti 1, 7, netán 70 bejegyzés… Semmivel sem gázabb erre válaszolnod, mint azt megtudnom rólad, hogy hány naponta nézel ide a blogra. Márpedig ez utóbbit már tudom

Egyúttal azt a kérdést is felteszem, hogy vajon hülyén néznének-e ki a továbbiakban a személyes jellegű postjaim a tematikusabb postok között. Konkrétabban: társszerzőim igen ritkán írnak, de így megvan a lehetőségük, hogy csak igényes témákat vessenek fel. Én gyakrabban írok, de nyilván nem gondolkodhatok mindennap valami világmegváltó témáról (vagy pl. nem is tudok, meg mostanság nincs is kedvem, erőm, időm). A kérdés, hogy ennek ellenére írjak-e, vagy inkább befogjam a szám. Egyre inkább utóbbi felé hajlok, a statisztikát megnézve jelentős visszaesés következett be a postjaim számában a társszerzők megjelenésekor. Igaz, más dolgok is változtak akkortájt (bejegyzés-várólista, bringa, több filmnézés, fejlesztések leállása), tehát nem biztos, hogy ez a változás egyetlen oka. Bár manapság sokmindenről azért nem írok, mert túlzottan apróság lenne olyan postok között, mint pl. forradalom, iskolarendszer, óriáscsigák, ill. egyéb közéleti vagy nagy érdeklődést kiváltó témák.

A filmeken nem fogok változtatni, ott továbbra is minden megnézett filmemről írok egy-egy bejegyzést.


Szakíts, ha bírsz

©   Haszprus   |   film

The Break-Up - 2006. A közös lakás eladásáig eltelő két hétben filmbeli párunk szereplői megpróbálják pokollá tenni egymás életét. Valamiért én azt hallottam erről, hogy jó. De megragadom az alkalmat, hogy ezt cáfoljam, poénból ugyanis van egynéhány, azonban eléggé szórványosan, és megvallom őszintén, hogy a poklot is egy kicsit durvább helynek képzelem el. A film 80%-ában nyafogás, siránkozás, viccesnek szánt kellemetlen pillanatok, az elején meg idegesítő üvöltözés. Vince Vaughntól az Ünneprontók ünnepe alapján többet vártam volna. 5/10.


A Da Vinci-kód

©   Haszprus   |   film

The Da Vinci Code - 2006. Nem sok filmen alszom el, de ennek a végére egy félidei kávészünet ellenére is sikerült. Maga az alaptéma megvallom nem izgat. Ezzel együtt azért annyira nem rossz, köszönhetően nem kis részben Ian McKellen és Paul Bettany alakításának. A magyarázatok szemléltetésére szolgáló animációk alatt jómagam is átélhettem Silas szenvedéseit, viszont a sok csavarnak köszönhetően volt némi izgalom is. Mindenki döntsön saját ízlése szerint, nálam 5/10.


Desperado

©   Haszprus   |   film

Desperado - 1995. Action, crime, drama, thriller. Antonio Banderas a bosszúálló, Salma Hayek a szexi könyvtáros, Mexikó ahol nincs kereslet könyvekre, egy ideges helyi maffiafőnök, és a rosszfiúk, akik kicsit töketlenebbek a kelleténél. Az első fél óra alapján ez egy oltári nagy film, hatalmas poénokkal és szituációkkal, meg Quentin Tarantino vendégszereplésével Kötelező! A maradék pedig egy szokásosnál sokkal jobb akciófilm, immáron komikum nélkül. (9/10)


Kalapács

©   Haszprus   |   barátok, buli, mobilfotó

Pénteken két booster egy kávé, a villamoson offline megtárgyaltuk az online fejleményeket, aztán volt egy Kalapács, ami igen jó volt mindenféle szempontból 4 sör, 3 vilmos, 1 vodka, 10 jóarc Ez egy ilyen lowbudget hely egyébként, de/és végig tökjó zenék mentek, ilyenek, hogy Mr. President - Coco Jumbo, meg mittomén, 10-15 éves számok

Az utolsó villamost legnagyobb meglepetésemre lekéstem, szegény taxis meg le akart nyúlni, de talán majd másvalakivel több szerencséje lesz.


Invited users

©   Haszprus   |   fejlesztés

Arra gondoltam, lehetnének olyan trusted bejegyzések, amikre 1-1 nemtrusted user is kapna olvasási/hozzászólási jogot.

(Erőforráskímélő megvalósítása: a bejegyzések megjelenítésében egyetlen helyen lenne változás, mégpedig ott, ahol egy visszautasítást kap a nemtrusted user amikor trusted bejegyzést próbál elolvasni. Ezen a ponton a visszautasítást megelőzné egy ellenőrzés arra vonatkozóan, hogy esetleg meg van-e hívva a júzer az adott bejegyzésre. Ennek a plusz ellenőrzésnek a végrehajtása rendkívül ritka lenne. Tehát az invited userek csak akkor láthatják az adott bejegyzést, ha beírják az url-t a böngészőbe, másképp nem. Szintén 0 erőforrásigénnyel készíthető egy oldal ahol a user áttekintheti hogy mely topicokba lett meghívva. Az invite-ok tárolására egy tábla szolgálna, pl. invite(user id, bejegyzés id) sémával.)The Fast and the Furious: Tokyo Drift - 2006. Láttam az első és a második részt is. Hogy láttam az elsőt, arra azért emlékszem, mert egy videopartin láttam. Hogy láttam a másodikat, azt meg azért tudom, mert rákerestem a blogon Ennek megfelelőek voltak a várakozásaim a hárommal szemben is: sejtettem hogy az ég világon semmiről nem fog szólni, csak kapunk pár szép autót, amire különösebben nem izgultam rá mert nem vagyok rajongója a témának. Nos szerintem autókból még ehhez mérten is kevés volt, a főszereplő csávó idétlen fogsorvillantásaiból viszont annál több, gyakorlatilag nem volt párbeszéd, ami ne úgy végződött volna, hogy a faszi bevág egy colgate-vigyort, már csak a reklámszlogen hiányzott tényleg. Valami sztorit azért mégiscsak kanyarítottak, de aki ilyen jellegű izgalmak miatt ülne be a filmre, az nagyon el van tévedve. (3/10)


Internet Explorer 7

©   Haszprus   |   hwsw


dumagépek káosz


acid2 az ie7 szemével


acid2, amilyennek lennie kéne

Nem tanulnak a srácok a Microsoftnál. Az új böngésző ismét egy rakás szar, ugyanúgy nem támogatja a szabványt mint eddig, a renderelése ugyanúgy szar mint eddig. Talán feltűnhetett már néhányatoknak, hogy IE6-ban a blog meglehetősen tréül néz ki, a jobb oldali menü hol megjelenik, hol nem. Nos semmiféle programozási hiba nem állt emögött, legalábbis az én oldalamról, az IE6 egyszerűen szarul kezelte a CSS-t, a probléma más site-okon is fennállt. Én úgy voltam vele, hogy majd jön az IE7 és ezek a problémák megszűnnek. Ebben részben igazam is volt, de amennyire negyed órás használat alatt leszűrtem, az új verzió se támogatja a :hover és :first-child pszeudo-osztályokat, minek köszönhetően a bal menü kissé tréül néz ki, illetve nem változik a menüelemek háttérszíne, ha föléviszed a kurzort. Ez már önmagában is gáz, hogy a legelterjedtebb böngésző vadonatúj verziója nem támogat ilyen elterjedten használt dolgokat (legalábbis a :hover mindenképpen az), erre csak rátesz egy lapáttal, hogy pl. a dumagépek listája továbbra is kuszán jelenik meg.

Most jöhetnék az ACID2 teszttel, nyilván teljesen rosszul jeleníti meg. Érdeklődőknek azért egy screenshotot csatoltam.

Hogy teheti meg a Microsoft, hogy ennyire szarik bele a fejlődésbe? Nem tudom, nem vagyok marketinges, nem tudom vajon mit ér a Microsoftnak hogy övé-e a legelterjedtebb böngésző, de láthatóan nem hatotta meg őket túlzottan az alternatívák egyelőre nem túl jelentős térnyerése. Mert lássuk be, az IE userek elsöprő többségben vannak a világon, szó sincs arról hogy a Firefox átvenné a vezetést, mint ahogy azt anno az IE megtette a Navigatorral.

Én azért azt mondom: magára valamit adó embernek most már mindenképp eljött az idő, hogy váltson Firefoxra, az MS-sel tudatni kell hogy amit csinál az nem elfogadható. És a Firefox amúgy is jobb. Megjelent belőle a 2.0-s verzió, alapból tud sokmindent, de tovább lehet okosítani mindenféle kiterjesztéssel. Én ezeket ajánlom.

Update 2006. okt. 30. 09:36: rájöttem hogy csak xhtml 1.0 előtti doctype-okkal (esetemben 4.01 transitional) nem támogatja a :hover és :first-child pszeudo-osztályokat. De hogy miért? Számomra rejtély.


Kegyetlen bánásmód

©   Haszprus   |   film

Intolerable Cruelty - 2003. Miként szerezhetjük meg életünk párja vagyonának lehetőleg minél nagyobb hányadát ügyvédek és egyéb trükkök segítségével - nagyjából ezen kérdés körül forog a sztori. Fel vagyok háborodva, ez a film egyszerűen olyan mértékben szar. Másfél óra George Clooney világítóra fehérített fogsorából, teljesen képtelen párbeszédekből, lehetetlen szituációkból, illogikus cselekvésekből, szegény szerencsétlen gazdagokból. Üres. Időpocsékolás. Majdnem félbeszakítottam, pedig ilyet igen riktán teszek. Utólag már tudom, hogy meg kellett volna lépnem. (1/10)


A nagyon nagy Ő

©   Haszprus   |   film

Shallow Hal - 2001. Hal a nőkben csak a külsőt figyeli, míg nem egy napon valami guruval beszorul a liftbe, aki egy varázslattal megváltoztatja Hal szemléletét - mostantól a belső szépséget látja. Ebből fakadnak aztán vicces szituációk, ugyanis Hal innentől külső szemlélő számára érthetetlenül úgy viselkedik, mint akibe eggyel több inverter került, kifejezetten a reménytelen esetekre kezd bukni, és erről még csak nem is tud. A filmet már évekkel ezelőtt láttam, de akkor még nem blogoltam. Másodjára is atomkirály volt, kötelező vígjáték (10/10)


Politika

©   Haszprus   |   life

Sziasztok. Nagy sajnálattal veszem tudomásul, hogy ma, 2006-ban Magyarországon nem lehet politikai témákról nyíltan beszélgetni, mert van akinek ez olyan szinten fontos, hogy ez a legfőbb szempontja, ami alapján megválogatja a kapcsolatait, képes haverokat amiatt faképnél hagyni, hogy nem amellé a párt mellé teszi az X-et, amelyik mellé ő maga. Vajon milyen szinten kell ehhez fanatizált legyen valaki? Miért nem lehet normálisan beszélgetni ezekről a dolgokról? Vagy ha már nem lehet, akkor meg minek kell rajta összeveszni.

Szálljon mindenki magába, aki így építi az ismerettségeit.

Az überblogon a továbbiakban nem lesznek nyilvános politikai topicok, kérem a társszerzőimet hogy eképp alkossanak.


Túl a sövényen

©   Haszprus   |   film

Over the Hedge - 2006. Téli álomból felébredő állatok egy frissen felépült lakópark közepén meghagyott egyetlen talpalattnyi erdőrészben találják magukat, élelem nélkül, ám jön a mosómedve, aki - hátsó szándékoktól nem mentesen - megmutatja, miként lehet az emberektől kaját lopni, az apró közösség szellemi vezetőjévé avanzsálva. Több helyről ajánlották, hogy jó. Én régóta nem bírom a gyerekfilmeket, meséket, kevés kivételtől eltekintve (Shrek 1, Némó nyomában), úgyhogy fenntartásokkal ültem le ez elé is. Oké, hát ez is sajnos egy gyermeteg mozi, rendkívül egyszerű sztorival, de legalább van benne sok jó poén (meg sok idegesítően gyenge, többek között a Jégkorszak makkmentő patkányának szenvedéseihez hasonlók). A saját korosztályomnak épp ezért nem ajánlanám. 5/10.


Hotel Ruanda

©   Haszprus   |   film

Hotel Rwanda - 2004. A modern kor afrikai Schindler listája, mondják a szakírók. Ez a hasonlat igencsak helytálló, amiért azonban nem ér fel ahhoz a filmhez, az négy dolog.

 1. Később készült. Been there, done that, sorry.
 2. Rusesabagina személy szerint is veszélyben állt, a saját és családjának bőrét is mentette, nomeg a szomszédokét, míg Schindlernek gyakorlatilag semmiféle személyes érdeke nem fűződött az ügyhöz, amit tett, arra pusztán elvek, erkölcs és együttérzés motiválta.
 3. Elmarad a filmvégi katarzis, ami pedig a Schindlerben igen emlékezetesre sikerült.
 4. A Schindlerben egy szép ívű fejlődéstörténetet látunk, itt az emberünk viszont a film elejétől végéig lényegében változatlan módszerekkel operál.

Ettől ez bizony még egy atomjó film, Don Cheadle kiváló alakításával. Ajánlom mindenkinek. (8/10)


Csapdában

©   Haszprus   |   film

Trapped - 2002. Végletekig feszített váltságdíjas film, ahol bár az emberrablók vezére nagyon profinak érzi és képzeli magát, azonban ez a profizmus nincs olyan megfelelően alátámasztva, mint pl. a belső emberben. Ezért, és mert a tuszejtőinknek is vannak kedvelhető emberi vonásaik, a néző tövig rághatja a körmét, hogy ki meddig éli túl, ugyanis mindenki mindenkit bármikor letámadhat, az erőviszonyok könnyen átrendeződhetnek bármelyik pillanatban, ha a játszma valamely szereplője épp tökösebbnek érzi magát. A Csapdában egy erősen ajánlható film azoknak, akik szeretnének másfél órát fokozott stresszben eltölteni (6,5/10)


Hajtsatok fejet a magasabb létformák előtt. (Avagy: kik írják a blogot?)

A betűméretek az adott témakörben felmutatott teljesítmény szerint alakulnak. Kétfajta rendezés lehetséges, egyik a bejegyzések mennyiségét, másik a rájuk kapott válaszokét veszi alapul. Elnézést amiért mostanáig tartott ezt elkészítenem

Update 2006. okt. 21. 19:00:: Magasabb létformák (SEO).

Update 2006. okt. 22. 00:12: további két rendezés, visszhangátlag és visszhangmax, ld. #26.ADSL-modem

©   Haszprus   |   hwsw

Hmm, az ADSL-modem kikapcsolása tényleg megoldás lehet bizonyos sebességproblémákra. Napok vagy hetek óta élvezem már az eszetlen pingeket és nagyjából egy 56k-s modem sebességét, holnap már jönnének is bemérni a vonalat, mikor beugrott, hogy régebben kikapcsoltatták a júzerrel a modemjét majd vissza (igazából ez már korábban is beugrott, csak hát messze van a modem ). Kipróbáltam. Bevált. Hasít a net. (Mibe került volna ezt megemlítenie a supportnak?)


IMDB-s filmjellemzés

©   Haszprus   |   fejlesztés, film

Régen, amikor még csak annyit írtam 1-1 filmről, hogy v. nemyo, idéztem mindig az imdb-ről adatokat, meg a plot outline-t, időnként a user commentet is, ha egyetértettem vele, vagy kellően tartalmasnak ítéltem.

Most, hogy a blogon egészen mások a filmajánlók, nevezetesen nem 1-2 szóra korlátozódnak hanem hosszú sorokat tesznek ki, szükség van-e még az imdb-ről copyzott angol összefoglalóra?

Az én privát véleményem az, hogy nincs, de nagyon érdekelne mások véleménye.Hullahegyek, fenegyerek

©   Haszprus   |   film

the way of The GuNN - 2000. A magyar címnek semmi köze a filmhez. Egy béranyát tuszul ejt két piti bűnöző. A családról úgy mellesleg kiderül, hogy kemény maffiózók, és innentől egy nem épp hétköznapi váltságdíjas filmmel állunk szemben. A párbeszédek számomra itt-ott követhetetlenek voltak. A cselekmény és a képanyag atomdurva. Ajánlható, nem fogsz rajta unatkozni.


Bringa @ home

©   Haszprus   |   bringa, telódráma

It's back. 9 nap és 2 óra.

Update 22:10: na aludtam egyet közben, leírom mi volt. Szóval hívtak telón hogy megvan, mehetek. Mentem. Átvettem. Ami történt szerintük: velotrade megtisztította, mert marha dzsuvás volt belül, ennyi. (Meg az egyéb gondjaimat is orvosolták, pl. fékek holtjátékát kisebbre vették. Javasolták hogy hamarosan cseréljem a fékpofákat mert eléggé elhasználtam őket.) Szerintük a teló jobban mozog. Kipróbáltam, a boltnál aszontam a szervizesnek, igen, a különbség ég és föld, és valóban így is gondoltam, így is éreztem. Aztán hazajöttem, beöltöztem, és elmentem a Katlanhoz. Nos ott már nem éreztem így. Mi lehet ennek a hirtelen változásnak az oka? Laikusként a következőkre gondolok:

 1. Hideg van már kint, és tudvalevő hogy a telók hidegben lassabban mozognak.
 2. Bekoszolódott.

Á, az utóbbi 10 km-en csak nem… Gondolnám. De valójában amikor elkezdtem erdőbe járni a bringával a megvétele után pár héttel, drasztikus romlást éreztem a teló mozgásában, úgyhogy akár, passz. A szervizes említette hogy ha még mindig Nemyo, akkor kérjek bele gyengébb rugót, 3-5e Ft körüli tétel + szervizbehurcolás. Talán majd. Érdemes lehet, mert a saját tömegemmel én mindössze a telóút feléig tudom lenyomni. Hát, ez egy konkrét hátránya a fogyásnakTudásideál

©   Haszprus   |   life

A spórolástannal párhuzamosan olvasom, hogy '56-ról ill. az utóbbi 50-60 évről nem sok fogalmuk van a fiataloknak, mert egyszerűen kimarad a tananyagból.

Csak minden ötödik magyar diák tanult saját bevallása szerint az 1956-os forradalomról - derül ki egy felmérésből, melyet a Népszabadság ismertet. […] A világháború utáni történelemre gyakorlatilag nem marad idő az iskolákban. Olyan diák is akadt, aki Petőfit és Kossuthot is az '56-os forradalmárok közé sorolta. […] A fiatalok hónapokon át tanulnak az ókorról, viszont nincsenek ismereteik a mai életüket is befolyásoló 1956-os forradalomról.

(Origo - Petőfit is '56 hősének hiszik a tudatlan diákok)

Azt gondolom, valami bűzlik az oktatással. Olyan dolgokon van hangsúly, aminek az életben semmi haszna nincs, a hasznosítható ismeretek átadására senki sem koncentrál. Valamiféle tudásideált követnek, ami köszönőviszonyban nincs a mindennapokkal.


Spórolástan

©   Haszprus   |   life

Olvasom itten, hogy felmerült az igény/javaslat, miszerint a nebulóknak középiskolában kellene valami pénzügyi tárgyat oktatni, mert a magyarok tökéletes analfabéták ezen a téren, nem tudnak spórolni, nincsenek tisztában a befektetési lehetőségekkel, a párna alatt tartják a spórolt pénzüket, már ha egyáltalán rendelkeznek vele. Csakhogy az óraszám felülről korlátozva van, és ezt már kitöltik a jelenlegi tantárgyak.

Lami Pál szerint az is problémát jelenthet, hogy a diákok kötelező óraszámát már most is maximálisan kitöltik, tehát az új tantárgy bevezetése csak a többi rovására történhetne. Azért mégsem vetélkedhet a pénzügyi ismeretek tárgy a magyarral, a történelemmel vagy a matematikával - vélte.

(Origo - A padlót emlegeti Kóka egyik analfabétája)

Valóban nem vetekedhetnek a pénzügyi ismeretek a fentiekkel? Valóban nehéz volna mondjuk a matekba pénzügyi példákat becsempészni? Biztos, hogy fontosabb a Boci-boci tarkába belemagyarázott mélyelemzéseket bemagolni, mint megérteni, hogy lehet jobb körülmények között élni?


A bejegyzés minden kategóriájából ajánl további néhány bejegyzést.

Részletesebb működése: végigmegy az adott bejegyzés kategóriáin, és minden kategóriához megjelenít egy-egy ajánlódobozt a menüben. Hogy a menü ne nyúljon túl hosszúra, figyelembe veszi, hogy hány kategóriába tartozik a bejegyzés, ennek megfelelően limitálja az egyes kategóriánkénti ajánlatok számát (2-5 link/kategória tartományban). Ha a menüben galériaajánló is van, és a bejegyzés nemcsak fotós kategóriába tartozik, akkor a fotós kategóriából nem kerülnek elő ajánlatok.

Elképzelhetőnek tartok egy olyan fejlesztést ehelyett, vagy emellett, ahol egy doboz tartalma a bejegyzés kategóriái alapján a következőképp generálódik: veszi a bejegyzés kategóriáinak kételemű kombinációit. Ezeket a párokat and feltétellel kapcsolja belül, kívül pedig orral. Pl. egy bejegyzés kategóriái: barátok, sport, történelem. A doboz tartalma pedig: (barátok and sport) or (barátok and történelem) or (sport and történelem). Hátránya, hogy a kevés kategóriába tartozó postok még hátrányosabb megkülönböztetésben részesülnek, mint a mostani megoldás esetén. Ha van vmi véleményed, az érdekelne, akkor is ha te magad nem használnád ezt a feature-t.Három éves a blog

©   Haszprus   |   fejlesztés

Gyerekek, itt a zavargások meg bringázások közepette megfeledkeztem arról, hogy szeptember 21-én három éves lett a blog.

Átnéztem a verzió históriát, és a következő változásokat emelném ki az elmúlt egy évből. Volt belőlük bőven, ez egy egészen szolíd kivonat a leglényegesebbekről, időrendben.

 • háromhasábos layout
 • kommentengedélyezés/-várakoztatás
 • dumagépek
 • trusted only bejegyzések
 • kommentek közti navigáció
 • objektumorientáltság
 • összetettebb sql lekérdezések
 • smarty
 • kommentkereső
 • szép url-ek
 • komment-beli url-konvertálás
 • lapozó (pageturner)
 • spamszűrés
 • gravatar támogatás cache-sel
 • újfajta idézetkezelés a kommentekben
 • társszerzők
 • bejegyzés várólista

Valamint thx 2:


Schloddival találkoztunk az E épület előtt, fogas, Normafa, Budakeszi, megtapasztaltam hogy a Katlan U-betűjének tükrében az itt talált lejtő mennyire lájtos, aztán mivel Schloddi elégedetlenkedett az útvonallal, mondván hogy az 47 km/h-s erdei száguldásban semmi poén nincs, így mentünk még egy kört a fogassal, ezúttal arrafelé amerre ő gondolta Nagyjából az éjszakai bringatúra útját tettük meg, de jártunk új utakon is, viszont most csak egy sör volt benne és látott, így akadt olyan rész, amit tisztán nem mert bevállalni, pedig éjjel lejöttünk ott is Megint a durva dh-nál ért véget az erdei szakasz, azonban a kalandoknak nem volt vége, mert itt Schloddinak elszakadt a lánca A Szilágyi Erzsébet fasori mekiig gravity power, onnan meg elvontattam a fogas aljáig, ahol Schloddit elnyelte egy nagy fekete autó

Amúgy múltkorában az eséseim kapcsán nagyon nagyra volt magával hogy ő milyen rutinos bringás, de elmondása szerint a nagyközönség előtt reggel esett egyet aszfalton, és persze egyből én meg a rutin ugrottunk be neki

50 km/h-nál a váltóm már aszfaltos bukkanóknál sem tartja a megfelelő fogaskeréken a láncot, úgyhogy többek közt emiatt is került sor szervizre most. A lánc pedig ugrál két sebességben is. Vajon május óta elnyírtam volna egy láncot és fogaskeréksort? Rendszeresen olajozom… (Nem írtam a blogon úgyhogy most pótolom: egy-két hete a hátsó köpenyt lecseréltem, mert azt viszont kétségtelenül csontig csupaszítottam a nyáron.) Kiváncsi vagyok vajon ezt tudják-e orvosolni a szervizben alkatrészinjekció nélkül.Ez nem mozog

©   Haszprus   |   bringa, telódráma

Hajduban szervizes véleménye a telómról: hát, ez nem mozog

Szerintem ez garanciális problémának hangzik, a gond csak az hogy természetesen a bolt ahol vettem, hárítja a problémát, mondván hogy ők nincsenek felkészülve komolyabb telók szervizelésére. De ez engem vásárlóként ugyan hol érdekel? Egyéni szoc probléma, az én garanciális ügyintézésem interfésze elvileg az a bolt kell legyen ahol a garanciát nyújtják. Ha most meg óhajtom spórolni a telószervizelés - nem elenyésző - költségeit, vajon valahogy átverekedhetek-e egy olyan megoldást, hogy pl. fizessék ki a másik hely által kiszámlázott szervizdíjat? (Amit ugye defaultból nem kéne kipengetnem, ha normálisan nyújtanák a garanciális szervizhátteret.)

Amúgy olaj- és/vagy rugócsere (kívülről nem tudja megmondani), ha mindkettő akkor 10e Ft környékét bukok azon, hogy nem nyújtják a garis szervizt. Keddre kaptam időpontot, úgyhogy addig még lehet hogy felkeresek a héten további két boltot (Berguson, Bluecet), de ez az ügy lényegén (ti. hogy fizetni kell a javításért/karbantartásért) nem változtat.

Néha sajnálom, hogy nem vagyok az a fajta ember, aki képes asztalt borogatni az érdek-érvényesítéséért.


Mission: Impossible III

©   Haszprus   |   film

Mission: Impossible III - 2006. Tom Cruise szállítja az esti adrenalinadagot, ezúttal szó szerint, fecskendőben. Elég feszes kis akciófilm, de túl sok limonádéval. Tetszett, amikor az ipari kamera elé betéve a saját kis polaroid fényképezőjét lőtt egy képet a tájról, majd a gyorsan elkészült fotót beragasztotta a kamera elé. Aztán a fókusztávolsággal mi lesz, he? (gy.k.: szegény kamera nem fog látni semmit a képből…)

Az igazat megvallva feltehetően nem ez volt az egyetlen marhaság a filmben, de én ezen a területen értek szak


Ómen

©   Haszprus   |   film

The Omen - 2006. Akárhogy is nézem, ez azért elég gyenge volt. A képi hatások jók, a hanghatások nagyon jók, de egyrészt kevés volt belőlük, másrészt inkább a szereplők hitelességével volt problémám, valahogy nem igazán vette be a gyomrom a történésekre adott reakcióikat. Pl. nem hiszem hogy négy ember - közűlük kettő ráadásul pap - győzködése elég lenne ahhoz, hogy a fiamat a sátán szülöttjének higgyem. Aztán ott volt az újságfotós, aki az irodájában több TFT monitor mellett 2006-ban analóg géppel lövöldöz. Persze. Ja és még egy. A gyerek. Azon meg tud bukni egy ilyen film. Egy kb. szelíden néző gyerek akárhogy vicsorog és kevernek alá hülye hangeffekteket, nem fog senkit megrémiszteni…


Protektorok és puhatestűek

©   Haszprus   |   bringa

Mióta protektorokban közlekedek, annyival változott a rossz helyen közlekedő gyalogosok reakciója, hogy nem némán és lassan állnak odébb, hanem ijedten ugranak el, és nagy arányban bocsánatot is kérnek Vicces.

Egyébként nem közlekedek agresszívan. A gyalogos egy alapjáraton buta állatfaj. A kijelölt biciklisávokat abszolút nem érzékeli, vagy ha mégis, akkor következetesen a saját oldala helyett az enyémet preferálja. (Különösen zavaró ez a gyalogos és biciklis átkelőknél.) Ha rá is jön, hogy rossz oldalon megy, hátranézés nélkül változtat pozíciót, amikor a kerülő manőverem már folyamatban van. Szűk utcán persze. A haladóbbak a babakocsit tolják be elém. Tudhatnák, hogy a biciklis gyorsabb náluk, hátranézniük indokolt lenne.


DDH #6

©   Haszprus   |   bringa
bazmeg ráesett a fejemre a bringa a durva dh-nál miután átfordultam a kormányon

A protektoroknak megvan az a hátránya hogy olyan helyeket is elkezdesz favorizálni bennük, amikhez technikailag még nem érsz fel. A durva dh-n csak akkor jövök le esés nélkül, ha a biciklit magam mellett eresztem

(Egyébként egy 3 centi átmérőjű durvább, és egy 1 centis említésre alig méltó finomabb horzsolást szereztem. A térdprotektorok kismértékben karcolódtak. Nagyon örülök, hogy rajtam voltak. A bal csuklómat lehet hogy egy időre hazavágtam, a tenyerem sajog. Különösebben nincs bajom, de majd holnap meglátom mi a helyzet és ha bírom akkor megyek esni megint. )

(Kedd reggel a fékkart amortizáltam egy kicsit ugyanott.)

Azért az bennem van keményen, hogy itt előbb-utóbb le akarok jönni esés nélkül. Ez egyáltalán nem biztos, hogy idén sikerülni fog, sőt szerintem kizárt, mert van egy rész amitől fullface nélkül marhára félek, bár múltkor már komolyan gondolkodtam rajta. Minden alkalommal egyre jobban megy, egyre többet vagyok a bringán mint mellette.

Az Axo Padlock kesztyű tenyere bizony lehetne vastagabb.

tekerési idő1:03
megtett út20,3 km
átlagsebesség19,3 km/h
max sebesség45,2 km/h
szept 1 óta356,7 km

nrg, dap, Attila és jómagam nyomtunk tegnap egy dh-t a Katlannál, ott egy kis ökörködés (aminek inkább szemlélője vagyok), megnéztük a teleszkópomat, én is megnéztem Attiláét - neki szintén egy G-Zero FX van, csak nem 2005-ös hanem 2003-mas, viszont valami komolyabb hátsó teleszkóppal, elöl pedig nem Manitou Axel hanem Manitou Black, a tárcsafék pedig hidraulikus. A helyzet az, hogy iszonyat gyengén jár az első teleszkópom, mint azt már az éjszakai túrán Kicsiével összemérve megállapítottam, illetve régóta gyanakodtam rá, csak eddig nem voltak hasonló gépek körülöttem. Talán olajcsere lenne a megoldás, passz. Örülnék, ha megúsznám ennyivel. Amennyiben ez nem elégséges, akkor nemtom mit kéne tenni, erősen kérdéses hogy miként lehet garanciális problémának beállítani azt, hogy szarabbul jár a teló, mint ahogy kéne, mert hogy mutatom meg hogy hogy kéne? … A bolton múlik, és nyilvánvaló hogy nem fogják lecserélni, noha az is nyilvánvaló hogy a telónak nem így kéne működnie.

A Katlantól aztán visszatekertünk oda ahonnan jöttünk, a Normafa tetejére, majd meglátogattuk a durva dh részt. Hát az a hely továbbra is elég para, egy - ruházat alapján - hardcore dh-s az orrunk előtt taknyolt egy nagyot. Persze nem a ruha teszi az embert, úgyhogy most látszatra én is úgy tűnök mint valami komolyabb dh-s aztán nem. De most már tudom a telóra fogni (Tényleg gáz a teló. Attila szerint: mintha merevvázas lenne. Hát annyira azért nem gáz, de kétségtelenül dobálják a kövek a gépet nagyon, ami azt jelenti hogy a kormányozhatóság és úttartás töredéke az övéknek, a fékezési képességem szintén, mert ugye ha egy kőre amikor rámegyek, nem húzódik be a teló, akkor a kőről való lejövetelkor nincs miből visszarugózzon, ergo addig leszek a földtől távol, amíg szimplán a gravitáció vissza nem húz.) Most már tudjuk miért sérültem le csuklóra, amikor ugrálni próbáltam… Nem nyeli el rendesen a teló az ütést. És talán ezért fáj azóta is folyamatosan (kicsit).

Mi legyen a telóval?

tekerési idő1:24
összidő~4:30
megtett út24,05 km
átlagsebesség17 km/h
max sebesség50,7 km/h
szept 1 óta291,2 km

Update 15:50: jött egy videó (Én nem nyújtok rajta semmi performance-ot, viszont marhára tetszik, és jobban lehet látni rajta hogy úgy kb. miről van szó )


nrg-vel és dappal nyomtunk egy kis lájtos downhillt. Lájtosat? Hát nem is tom, mondjuk persze a fogalmon belül, hogy downhill, lájtos volt (mit várnánk 4 hónapi bringázás után?), de nekem a keményebb túráim közé tartozott, le is fáradtam. Számomra új terepen voltunk (Széchenyi-hegy, Katlan), kevés kővel, viszont nyomvájúk - amiket nem igazán szívlelek -, akadtak rendesen.

Volt valami erdei trükkpálya is, egy nagy vízmosásban számos nyomvonal utalt arra hogy itt szoktak ökörködni a bevállalós arcok. A vízmosás max mélysége mondjuk olyan 4 méter lehet, és több U alakú útvonalon lehet átmenni rajta (lejtő, majd emelkedő). Van letörés is, van kisebb és nagyobb szimpla lejtő-emelkedő, és van ahol ez egy kanyarral van egyesítve. Utóbbi végéhez a dh-sok hoztak valami prespánlemeznek látszó tárgyat is, mert kezdték kifékezni a talajt az útból, gondolom

Az egyik U betűről van videó amit dap meg a haverja készített nemrég. Quicktime játssza le, nemtom mi a proper kiterjesztése, aviként terjed, és itt van belőle egy screenshot. Átmentünk rajta mindhárman, nekiindulni nagy elhatározást igényel, de benne lenni nem parás. Nrg megpróbálta visszafelé is, amíg egyszer majdnem hanyattesett, aztán akkor úgy döntött hogy most ennyi elég

A teleszkópom viszont elég lassan jár, hiába van 130mm-es útja, egyáltalán nem mozogja ki a dolgokat, dobálja az út a kormányt mint állat. Letöltöttem tegnap egy Manitou Axel 2004-es szerelési útmutatót, ott azt írja hogy 10 használatonként zsírozni kell, ill. a legelején le kell mérni ilyen-olyan besüllyedéseket (terheléssel ill terhelés nélkül), és aszerint beállítani valamit. Természetesen ezek közül semmi se történt meg, és mintha emlékeim szerint eleinte jobban is mozgott volna. Ez nem biztos. Lényeg hogy jó lenne ezügyben valamit lépni. A szerviztől nem sokat remélek, mert náluk már rákérdeztem még az eleje felé, hogy miket kell karbantartani, és alapvetően azt mondták hogy semmit… Ez nyilván nekik jó, mert kevesebb meló, és hamarabb megy tönkre a cuccom is, nekem viszont nem mondhatnám.

A protektorokat kezdem szokni, és örülök hogy rajtam vannak, kevésbé para.

tekerési idő1:02
összidő~2:40
megtett út19,46 km
átlagsebesség18,8 km/h
max sebesség46,9 km/h
szept 1 óta267,1 km

Protektorok

©   Haszprus   |   bringa, történelem

Voltam megint a Sixsixone-nál, és a múltkorival együtt most ezekkel nyomom:

 • Sixsixone 2x4 alkar- és könyökvédő (ez van múltkorról, már az éjszakai túrán hasznát vettem)
 • Sixsixone Race sípcsont- és térdvédő
 • Sixsixone Pro Bomber undershort, középső gatya mindenféle párnával ill. műanyag védelemmel
 • Axo Padlock 2007 teljesen fedő kesztyű

A viseletükről. Mielőtt nyeregbe pattantam volna, eltöltöttem bennük egy kis időt. A sípcsont- és térdvédő nem javasolható utcai viseletnek Elég kényelmetlen. Az alkar- és könyökvédőt már kétszer használtam bringán, az teljesen oké, illetve bringáról leszállva sem fog el a vágy, hogy lekapjam őket, valójában tényleg nagyon kényelmes viselet. Lehet, hogy lábra is ilyet kellett volna vegyek (Race helyett 4x4), de a Race nagyobb védelmet nyújt (legalábbis elöl), mert keményebb. Cserébe kényelmetlen, meleg, és hátul nem véd, bár szerintem amitől hátul a 4x4 megvéd, az amúgy is csak optikai sérülés lehet. A Pro Bomber undershort elsőre ülés közben elég fura (mármint széken, nem bringán), mert a hatalmas merevítések nyomják kicsit a csípőt, de nem nagyon para. Állva abszolút semmi gáz, és a bringán ülés inkább az állásra hasonlít, a lábak helyzete miatt. Az Axo Padlock kesztyűt csak az előző Scott Endurance-hoz tudom hasonlítani, értelemszerűen az egy sokkal jobban szellőző valami volt, nemcsak ahol nem fed, hanem az egész. Ezt el kell fogadni, de a teszttekerésemen nem okozott problémát. Ami az általa nyújtott védelem szintjét illeti, fenntartásaim vannak (nincs szilikonbetét a tenyerén), de majd kiderül. Sajnos félúton rámszakadt az ég, úgyhogy csak 8 km-t tekertem, és erdőbe nem jutottam el.

Mindezekben a cuccokban nyáron elég kínkeserves lehet menni, ez a megvételük előtt is nyilvánvaló volt, úgyhogy egy részüket a hűvösebb napokra érdemes tartalékolni, vagy rá kell szánni az időt és a helyszínen beöltözni.

A fentiek alapján úgy tűnhet, mintha egy protektornak az lenne a lényege, hogy kényelmes legyen. Nyilván nem ez az elsődleges cél, viszont egyelőre nem voltam bennük erdőben, nem estem, úgyhogy csak erről tudok nyilatkozni. Ezek alól kivételt képez a könyök és alkarprotektor, ami nagyon jól vizsgázott, azért is lelkesültem be és vettem meg a többit is.

Update, egy nappal később. Nos voltam a Normafán, lejöttem, eléggé le van már darálva a hátsó kerekem (szerintem rendesen meghosszabbodott a fékutam is és hamarabb farol ki a kerék, de lehet hogy csak képzelődöm), fel van ázva a talaj, és éppen kátrányt kenegetnek a durva dh bejáratánál lévő aszfalton, utoljára két hónapja voltam ott, meg még sötétedett is, úgyhogy most nem kockáztattam meg azt a részt, pedig alapvetően azért mentem. Viszont betonon is lassabban megyek, nemtom, lehet hogy nincs meg a megfelelő nyomás a kerekekben, valahogy instabilnak érzem az egész gépet, félek hogy kanyarban vagy fékezésnél kicsúszik alólam, szóval tök óvatos vagyok, de lehet - sőt biztos - hogy beparáztam az elmúlt napokban elszenvedett balesetsorozatom miatt. Meg kicsit féltem is a protektorok épségét. Majd ha elmúlik az újdonság varázsa, meg veszek új külsőt, meg felszárad a talaj, meg egy darabig megúszom esés nélkül… Addig meg nyomom így lájtosan és szokom a protektorokat. Egyébként szerintem nyáron még 35 fokban se izzadtam le így, mint most ~22-ben a védőcucc alatt, pedig felfelé nem is tekertem, vitt a fogas.

Egyelőre nem tudok pozitív tapasztalatokkal szolgálni tehát, csak a könyök-/alkarvédőről, mert abban estem, és megtapasztaltam hogy milyen sokat ért, a többivel még nem, csak a macerát éreztem eddig Na majd változik ez, és írok újra.

szerdacsütörtök
tekerési idő 0:25 0:58
megtett út 8,34 km 20,45 km
átlagsebesség 20 km/h 20,9 km/h
max sebesség 29,3 km/h 58,7 km/h
szept 1 óta 227,1 km 247,6 km

7. félévi órarend

©   Haszprus   |   bme

34 kredit. 30 kötelező, 2 nyelvi, 2 közismereti. Az átlagjavítás nem célom, csak a lyukak értelmes kitöltése.

Az első héten alig sikerült bejárnom, kedden is kihagytam a teljes napot (fáradtság, kedvtelenség). Kódelmen beszóltak amiért eljöttem a felénél. Majd megpróbálom megbeszélni a tanárral hogy legalább egy egyperces szünetet tartson akkor vagy nemtom, mert marhára nem poén hogy legközelebb inkább be se jöjjön. Tökire muszáj bejárnom.


Haszprus 01:47most jöttem éjszakai downhillből btw, jánoshegyről jöttünk le erdőben koromsötétben bringával, kibaszott jó/durva volt taknyoltam kettőt, ebből egyik után percekig a földön maradtam (már aszfalton, ilyen nyálkás leveleken)
VDavid 01:47bazeg
beteg állat
kivel voltatok?
Haszprus 01:48életre szóló élmény volt
két jedlikes oszt.társammal Schloddi meg Kicsi
VDavid 01:48De ilyen jól ismered már az ottani utakat v hogy mertél leszáguldozni sötétben?
Haszprus 01:48hát száguldozásról azért nem beszélhetünk amúgy

OHHH TE JÓ ÉG
NEM TUDJÁTOK MIT HAGYTATOK KI, MINDENKI LOOSER! ! !
bleble bleeeeeeee

(Schloddi az osztálylistára)

Végül egy kis beszámoló külön a blogra. Taliztam Kicsivel meg Schloddival a Goldmannon, vettünk sört a Budafoki úton, az első dobozt benyomtuk a fogaskerekű városmajori végállomásánál. Eleredt az eső. Számítottunk rá egyébként, úgy volt, hogy ebben az esetben legfeljebb ki-/beülünk valahova iszogatni. Felmentünk a fogassal, szemerkélt, de nem volt gáz, kimentünk a Normafához. Éjjel/este még nem voltam itt, fantasztikus a fénylő város panorámája. Részben erdőben, részben pedig aszfalton áttekertünk a Libegőhöz, közben Schloddi egy picit előrement, Kicsivel meg lemaradtunk és kikapcsoltuk a lámpákat hogy beparázzon De végül mi is megszívtuk, mert utánaindultunk, csakhogy nem volt sehol, és azon paráztunk hogy majd kiugrik valamelyik bokorból A libegőnél várt meg minket, ott volt közvilágítás. Schloddival feltekertünk az Erzsébet-kilátóhoz, Kicsi feltolta a cangát, rég tekert már (egyébként egy össztelós Merida Trans Missionnel nyomja). Fent lecsúszott még egy sör, és lemerült a fényképezőm, aztán tanakodtunk, és úgy döntöttünk, hogy a kilátóhoz felvezető aszfaltút lenti részén induló ösvényt követjük. Innentől egy elég hosszú erdei ereszkedés következett, hol gyorsabban, hol lassabban, talán két aszfaltúttal keresztezve. A túra második részét azon a vonalon tettük meg, ahol legutóbb dankoival voltam. Egy nyomvályús résznél megejtettem az első perecelést, szerencsére itt semmi bajom nem lett, minimális fájdalomtól eltekintve. Innen valahol másfele kanyarodhattunk, mert bár eljutottunk a durva downhill részhez, de úgy 100 méterrel lentebbi szakaszához. Innen egyenes utunk lett volna hazáig aszfalton, de a Szilágyi Erzsébet fasoron az esőben nyálkássá vált leveleken úgy gondoltam valamiért nekem most ki kell próbálni az első féket, úgyhogy végül megtapasztaltam a vizes beton hőmérsékletét. Többiek szerint hideg, úgyhogy keljek már fel, én inkább a medencémet fájlaltam pár percig fekve, és mint itthon ma reggel észrevettem, a lábamat is dagadtra szántotta a pedál.

de tényleg, kibiri kib*szott jó volt! abszolúte besz*rás!

Még ilyet!


Ki a f*sz rak terelőkarókat a bringaút közepére (kanyarba, szintkülönbségnél!)? Hogy száradna le a … b+, folyt volna le az apja térdén amikor még folyékony volt. (Különben a nyáron 50-100 alkalommal jártam arra, máig sértetlenül.)

Vettem alkar-/könyökvédőt (Sixsixone 2x4 elbow/forearm), de most nem volt szükség rá, megúsztam azzal hogy kibiri kib*szottul fáj a vállam. VÁÁÁÁÁÁÁ b+ rosszul mozdultam, egyre rosszabb ááá. Qrva életbe. Itt ülök eltorzult arccal és szenvedek az élet súlya alatt.

A Sixsixone forgalmazónak nincs M-es méretű térd-/sípcsontvédője, milyen ország ez? (Amúgy érdemes ellátogatni oda (Fő u 79, a Kacsa utcán jobbra fordulsz és ott), van sokminden. És sokminden nincs, de inkább van mint nincs.)

Norbyval meg taliztam és elhoztam a Pizza-Pazzában lőtt képeit.

Update 17:12: bár eleinte kétségeim voltak hogy vajon mennyit ér ez, tulajdonképpen meggyőző próba odaütögetni az ajtófélfához a kart fedetlenül, ill. fedetten. Egész biztosan sokat tompít egy ütésből.


Ez érdekelne engem. Lerakhatom-e egy telttermes előadás erejéig az st f nagyban, ill. egy gyéren látogatott előadáson az ie007-ben? Schloddi már látott az E épület 8. emeletén egy tanteremben bringát, meg szerinte a K is tele van velük. Nem tudom, amerre én járok, ott még egy darabot nem láttam az épületekben.

Mondanom sem kell, hogy kint nem hagyom, ezeket a tanácsokat most alapból vessük el.


Pizza-Pazza

©   Haszprus   |   barátok, buli, fotózás, 12e, art, pizza-pazza, 350d

Olykor elég népszerűre sikerednek ezek a Pizza-Pazzák ( 5 4 3 2 1 ), mint pl. most is. 14-en bírtunk összejönni az osztályból, többek közt Kicsi, akit ezer éve nem láttam. Részben az ő hatására vettem egyébként össztelós bicót Meg is dumáltunk hétfő estére egy éjszakai Hármashatár-hegyet (vagy Normafát), vmint szept 30-ra egy újabb éjszakai túrát, aminek a helyszíne egyelőre nincs fixálva, de valszeg a Pilis (757m) lesz a befutó. Most így ebbe a magasságba belegondolva, nem vagyok egész biztos, hogy ez ideális célpont-e éjszakai túrának, de teljesítménytúrának minden bizonnyal megteszi.

Update 2006. szep. 19. 16:19: magamnak emlékeztetőül: ha megint lent leszünk, pozitív exp kompenzációval kéne lőni vagy középre súlyozott fényméréssel, a háttérben levő lámpák miatt. Majdnem az összes vakutlan kép alulexponált. (Itt utólagosan enyhén (+0,3 fé) korrigált verziók vannak.) Szintén megfontolandó vakuval lőni, ld. pl. itt, ez automata módban volt. Automata nem ajánlott, mert jpegbe lő. Az objektív által kitakart vakufény az asztalon nem olyan zavaró. A vakutlan képek fehéregyensúlyát 2200 Kelvinre állítottam. Feljebb teljesen sárgában úszik minden.


nrg-vel - aki 3-4 éve űzi az ipart - nyomtunk egy - nemlájtos - Hármashatár-hegyet. Persze az ő állítása szerint nyilván lájtos volt, de ne higgyetek neki A térképen a halálfejnél felnyaltam a földet - kicsit kifejtve, ez volt a 8. vagy 9. esésem, egyben az eddigi legdurvább (de még mindig semmi komoly), de szerencsére itt is negyed óra alatt megszűntek a fájdalmaim. Egy nyomvályúban mentem, vagy abba tévedtem, vagy valami ilyesmi, az oldalfalán kibillentem az egyensúlyból, bringa kormánya be a földbe, két tenyerem, a jobb vállam és az állam szintén. A sisakomról is el kellett távolítanom néhány levelet. Komolyabb baj nem történt, relatíve puha talajra érkeztem, és a kesztyűm szilikonpárnái is jó munkát végeztek. (Szilikon rulez!) A lámpám viszont leesett, és részben eltört a gyorscsatlakozója Mégiscsak jó döntés volt, hogy a km-órám a stucnin van, nem pedig a kormányon.

Kéne egy fullface. Meg sokminden, de ez egy kemény világ (főleg mert nem találok egy normális választékkal rendelkező bringaboltot).

tekerési idő2:07
összidő~3:30
megtett út35,26 km
átlagsebesség16,5 km/h
max sebesség44,4 km/h
szept 1 óta183,3 km

Defektjavítás

©   Haszprus   |   howto, bringa, történelem

Most már tudok defektet javítani, de amit utána gondoltam, az az volt, hogy soha, soha többet.

Szerintem elég kellemetlen munka, alapvetően írtózom mindenféle fizikai munkától (incl. a saját szgépem szerelése), meg a kosztól is, namost ez mindkettőből ad rendesen, azonban egy dolog kétségtelen, éspedig hogy nem könnyű elfelejteni az itt szerzett tapasztalatokat, azaz legközelebb ha lerobbanok, és van defektjavító készletem akkor semmi sem áll utamba, egy dolgon kívül: a kosz sosem lesz kevesebb. Ha az erdő közepén nem tudsz 5 percenként kezetmosni (sőt még ritkábban sem), akkor lehet hogy olajos lesz a ruhád, ami anyagilag máris nagyobb bukta, mint szerelőre bízni a dolgot, kivéve ha szexinek találod az olajfoltot a fehér pólód közepén.

Vajon ha van nálam defektjavító készlet és mondjuk tudom hogy 5 perc tolással elérhetek egy bringaboltot, nekiállnék-e foltozgatni a kerekemet? Nem tudom, ez nehéz kérdés. A defektjavító készlet viszont nem nehéz, úgyhogy a táskában ott a helye. A pótbelső helyzete már más, mert az sajnos iszonyat sokat nyom, már ahhoz képest, hogy milyen gyakran van rá szükség.


Nyárösszegzés, 2006. június 19-től szeptember 10-ig. A vizsgaidőszaknak ugyan csak június 30-án volt vége, de ez engem nem különösebben tartott vissza. A bringa miatt még ki lehetne bővíteni május 14-ig a táblázatot, de ehhez nincs kedvem. Szóval így telt (sorok a hetek, oszlopok a hét napjai):

Ebből a 84 napos időszakból 43 napon tekertem. Szeptember 1-től 9-ig 130 km-t mentem (5 alkalomra szétosztva), nem tudom összesen mennyi lenne a fenti időszakban, vagy mióta a bringa megvan. Nem a pincében porosodott, az biztos - ez amúgy technikailag sem lett volna lehetséges. Itt jegyezném meg, hogy a km az én esetemben bár egy érdekes adat, azonban szinte semmit sem árul el az adott tekerésről. Nincs benne szintkülönbség, és az sincs megkülönböztetve benne, hogy 20-szal tekerésztem bringaúton, aszfaltos lejtőn gurultam le 60-nal, vagy éppen egy olyan helyen mentem, ahol 20-30 centis letörések tarkítják az utat. Ezeknek a dolgoknak egyáltalán nem ugyanakkora a mókafaktoruk.

Szerintem kurvajó nyár volt egyébként, igazán tarthatna még egy darabig. Igyekszem hát kibővíteni a bringaszezont (még ha ebben az órarendem nem is fogja pártomat), utánanézek milyen őszi/téli öltözetek léteznek, és amíg hó/jég/mocsár nincs, addig járni fogom az erdőket. Nagyon bejött a bringa, azt hiszem ez messzemenően a legjobban elköltött forint.


János-hegy

©   Haszprus   |   barátok, bringa, fotózás, 350d

János-hegy. Itt rendezik az országos downhill bajnokságot, afaik. Dankoival most már azt is tudjuk, hogy miért. Neki volt közben egy esése egy kanyarban, meg tartottunk egy másik pihit is, így negyven perc alatt értünk le. Szóval nemrossz erdei szakasz egyébként, mondjuk a nehezebb fajtából, legalábbis bizonyos részeken, mert a kilátótól lefelé indulva elég sokáig tele van kövekkel, amik dobják jobbra-balra a kereket, meg eléggé lejt is, plusz meg van tűzdelve földfogó lépcsőkkel. Lényeg hogy ha itt begyorsul az ember akkor a megállás nem feltétlen önerőből fog történni

Meglepetésemre kereszteztük azt a lejtőt, ahol legelőször normafáztam, de most nem jöttünk a bringáról leszállós szakaszon. Később átsuhantunk a libegő alatt is ahol megálltunk egy kis pihire meg fotószünetre. Továbbmenve pedig kilyukadtunk a durva downhill rész aljára, legalábbis először azt hittem hogy az aljára, aztán rájöttem hogy hátra van még néhány tolva biciklit eresztős rész Mellesleg eljött mellettünk egy fazon, akit én sajnos nem láttam akció közben, de dankoi szerint lazán lejött a sziklás fordulóban Később elzúzott mellettem, és amit láttam, az alapján nem kételkedem Durva. Persze fullface meg mindenféle protektor, iszonyat durva telóút meg úgy egyébként is robosztus downhill bringa volt alatta. Lehet hogy versenyző volt, nemtom, elég profin nyomta.

Az a helyzet hogy ilyenkor persze megfordul az emberben hogy kéne fullface, kéne mindenféle protektor, meg hosszútávon egy jobban downhillre kihegyezett bringa, csak a probléma ott van hogy ezekkel lefelé tényleg jól lehet jönni de azon a párszáz méteren vagy néhány km-en kívül haladási/szellőzési szempontból halál egy ilyen felszerelés/gép.

tekerési idő 2:30:50
megtett út 33,31 km
átlagsebesség 13,2 km/h
max sebesség 48,2 km/h
szept 1 óta 130,7 km

Volt egy éjszakai túra Kismaros - Zebegény útvonalon, öt fővel. Danival ketten 212 képet lőttünk, igyekeztem főleg a sajátjaimból válogatni, technikai okokból (zajszint, vaku hatótávja és hasonlók). Most itt 28 képet közlök, ami elég sok egy éjszakai túráról, de egyszerűen nem bírtam lejjebb szorítani, már így is megszakadt a szívem néhány kép likvidálásakor

Vágott beszámoló:

17:17 dankoimilyen volt a túra?
17:17 Haszpruskibiri kibaszott jó
kúúúúúúúúrvajó
és atompara részeken mentünk
17:18 dankoiigen? erdő?
17:18 Haszprusjah q sokszor lóf*t se láttunk
(telihold meg lámpák ellenére)
17:18 dankoizseblámpa?
jaaaa
az kemény
17:18 Haszprushát így világítottunk a fák felé az útról és ellátsz 2 méterig aztán kész
volt valami nagyvad is lol
istvánnal hátul mentünk ketten, daniék hárman elöl... és egyszercsak látjuk h futnak felénk, a bokrok meg mozognak mint állat
elég para volt, ott tanakodtunk h mi legyen, mer hát menni kellett tovább
persze ment egymás paráztatása is
17:20 dankoipl?
17:20 Haszprushát h szemeket látok az erdőben meg ilyenek
17:21 dankoi
mikorra értél haza?
17:22 Haszprusaz út eleje meg úgy emelkedett ilyen éjjel 1-2 között hogy istván véleménye szerint 5 méteren 3 métert... megálltunk pihenni egy picit, istvánnak kapaszkodnia kellett egy fába nekem meg 1 perc alatt úgy megfájdult az állástól a bal lábam h elindulás előtt kénytelen voltam a jobbat terhelni picit
talán 8.00-8:25, ilyesmi
17:24 dankoinemmondtad, hogy hegyi túrázni mentek
amúgy sztem azért tűnt olyannak, mert nem láttátok, h hova léptek
17:25 Haszprusborzalmasan emelkedett, végig azon paráztam h el ne kezdjünk lefele gurulni rajta
majd képen látod
http://censored.haszprus.hu/censored
válts csak a legjobbakat nézetre, ezeken sztem látszik az emelkedő... és mint tudjuk képen nem jön ki igazán
17:36 dankoi
ok
ejha
István lába elég szép szögben állt
17:38 Haszprusjaja
meg azon a képen nem emeltem magasba a gépet hanem néztem át a keresőn és mégis ennyivel fölöttük voltam
sztem a hosszú záridős csoportképek q yok lettek
(15 ill 30 mp-esek) (+ ISO1600 ill ISO800, telihold, szabad ég alatt - a szerk.)
17:53 dankoijaja
csak vmi szabályos formációt kellett volna kitalálni, nem így össze-szét
17:53 Haszprushát hiába szövegeltem nekik
17:54 dankoi
17:55 Haszprusá baze láccik ezeken a képeken ahogy forog a föld
ha nem is az egyes képeken de köztük lépkedve máshol vannak a csillagok

A gyűlölet

©   Haszprus   |   film

La Haine - 1995. IMDB-n 8,1/10, 8912 szavazattal. Igaz ugyan, hogy ez egy kiváló átlag, de az átlaghoz képest meglehetősen kevés a szavazó. Rétegfilmről lenne szó? Passz, nem vagyok szakértő, de szerintem igen. Én ajánlásra néztem meg, de csak bámultam ki a fejemből. A Visszafordíthatatlan jutott eszembe közben. Bár a kettőről nem ugyanaz a véleményem, de megvan az esély rá, hogy ajánlás nélkül ezt se néztem volna végig. Itt is minden mondat elismételve háromszor - ötször - tízszer, a párbeszédek fele káromkodás - ezektől jobban üt?

Dehogy akarlak meggyőzni arról, hogy ez egy rossz film (már csak az imdb miatt is nehéz lenne), de nekem nem jött be.


Anyám nyakán

©   Haszprus   |   film

Failure to Launch - 2006. Csávókánk 35 évesen még otthon lakik, ezért szülei felbérelnek egy nőt aki azzal foglalkozik hogy az ilyen otthonrekedt eseteket kirobbantsa a szülői házból. Az utolsó negyed óra alig kibírható, de addig nagyon jó, sztem Van benne downhill is (Értelemszerűen az a film csúcspontja )Private Gallery

©   Haszprus   |   fejlesztés, design

Valahogy be kéne integrálnom a Private Galleryt a blogba. Megjelölném, hogy mely képeket szánom onnan a nagyközönségnek, és csak azt tekinthetnétek meg. Ami jó benne, hogy ott lehet lapozni, kulturált a kinézete (igaz 1280-as felbontás kell hozzá), előre cache-eli a környező képeket, lehet szűrni szempontok szerint, keresgélni, stb. Ami rossz, hogy nem tudom pl. csoportokba bontani a képeket, és csoportokhoz írni kommentárokat. Valamint hogy akkor a blogból kivesznének a képek (nagyrészt), szóval az archívumban végiggörgetve egy hónapot nem lehetne látni képek formájában, hogy mik történtek akkortájt.

Viszont nekem elég nagy könnyebbség lenne, hogy csak egy helyre kéne publikálnom a képeimet.


Dankoival lenyomtuk a Hármashatár-hegyet. Lefelé vezető erdőből most is juthatott volna több, különösen a felfelé vezető szakasz hosszát tekintve, de ez egy kemény világ Mindenesetre én részemről lefelé sok helyen marhajól szórakoztam (34-es átlag egy adott részen), és a felfelé vezető szakasz is csak azért fájt, mert átéreztem dankoi helyzetét Meg kell mondjam, sokkal lazább útra emlékeztem, mint amilyen valójában. Egyébként nagyjából a múltkori túraútvonalat követtük. Viszont jó lenne most már rájönni, hogy fentről merre kell elindulni, hogy ide lyukadjon ki az ember… Bár szerintem ez az út lefelé is túl meredek, a padlófékes témában a nyílt törésekhez hasonlóan nincs semmi poén.

tekerési idő 2:10:14
megtett út 36,4 km
átlagsebesség 16,3 km/h
max sebesség 58,2 km/h

Neptun.net roxx

©   Haszprus   |   bme, hwsw, szánalmas

Hétfő
00:00 regisztrációs hét (tárgyfelvétel) kezdete
00:01 a Neptun.net lehal
09:xx kiraknak egy feliratot, hogy karbantartás miatt üzemszünet

Kedd
01:20 részemről még mindig nem jutottam be.
22:07 a reghéten először, látom a bejelentkezési formot

Szerda
xx:xx Ma nem láttam a neptun bejelentkezési képernyőjét se. Reggel 8-tól ígérték, hogy menni fog. Ja. Remélem nem ez számít a végleges üzemállapotnak.

Csütörtök
03:39 A következő üzenetet tették ki tegnap este: A hiba javítást tovább kell folytatni, reggel 8 óráig csak időszakos üzem várható. Egy mondat, egy hiba. Tehát legjobb esetben csütörtök reggel kezdődik a reghét? Valaki nagyon vicces akar lenni. De most már kurvára jöhetne egy levél a dékántól/rektortól hogy kedves hallgatók a reghetet meghosszabbítottuk egy héttel vagy a félév elmarad vagy valami ilyesmi, mert ez már nem vicces.

[...] Ezért a tárgyfelvételi időszakot 2006 szeptember 14. éjfélig meghosszabbítjuk. [...]
Kövesi János
Oktatási rektorhelyettes

Végre nyilatkoztak. (Biztos olvasták a blogomat.)

I love Neptun.net. Tudom, hogy 15 ezren járunk a BME-re, és ez nagy terhelés, de azért a régi neptunba a reghét/vizsgaidőszak első 2-3 órája után mindig simán be lehetett jutni.
Körtúra a Rióba

©   Haszprus   |   barátok, buli

Alig értem haza a Margit-szigeti tekerésből, VDavid váratlanul egy VIK-es társaság által létrehozott buliba hívott, amiről az űrtechnikának és 'Sprinter' Lacának köszönhetően immáron kép is van Voltunk kb. nyolcan ha az amúgy pezsgőfoltos emlékeim nem csalnak, és egy körtúrát írtunk le a 4-6 vonalán (VDavidot Combinón pezsgőnyitási kísérletéről lebeszélve), Üllői, Jászai Mari tér, ott 'házibuli', Margit-híd, kitudja hányas busz, Kolosy tér, Schönherz, Ukrán, és a final destination, a Rio. Ahova ezúttal mindannyiunkat beengedtek Bent sikerült az élet értelméről társalogni írekkel/angolokkal, de erről nem tudok többet elmondani. Ja a házibuliba mielőtt bemehettünk volna, egy lakásból megfenyegettek minket, hogy ledobnak ránk valamit (virágcserép, vízbomba, etc), úgyhogy kénytelenek voltunk az erkélyek takarásába behúzódni és még azt se tudtuk hogy honnan leselkedik a titokzatos harcos Budapest roxx!


dankoi javaslatára pénteken meglátogattuk a Margit-szigetet, én meg megtoldottam ezt egy kis svenkeléssel. Későre járt, ezért a dolog nem volt annyira egyszerű (fényproblémák, ugye). Na nézzük, mire jutottunk.

A rólam készült képeket csak demonstrációs célzattal teszem ide, miszerint a svenkelés nem annyira egyszerű feladat (Főleg idegen géppel…) (Itt kénytelen vagyok megjegyezni, hogy ez a túra megelőzte a Budakeszi zúzást, még ha arról előbb írtam is.)

Magamnak megjegyzem, hogy próbáljak 1/100-as záridőhöz alkalmas körülményeket teremteni bringás svenkeléshez. (A fenti képek záridejei balról jobbra 1/50, 1/30, 1/8, 1/25 - azaz szegény dankoi eleve rosszabb esélyekkel indult, hiába tekertük fel az ISO-t, a nap könyörtelenül kibabrált vele/velünk.)

A traktoros csávó nagy arc volt Integetett is nekünk

Baloldalt ez történik ha nem tudod mikor van vége a 30 mp-es expozíciónak Jobb oldalt pedig egy hdr felvétel tetszeleg (-2, 0, +2-es expozíció-kompenzációkból). Érdeklődők a 32-es képpel vessék össze. (Igazából fekete háttéren kéne…) Megjegyzem, rossz(ul beállított) monitorral a képek sokat vesztenek tartalmukból, gondolok itt a sötét részekre. Kalibráld a monitorodat úgy, hogy mindegyik színt meg tudd különböztetni az alábbi szürkeskálán:

tekerési idő1:14:15
megtett út22,08 km
átlagsebesség17,8 km/h
max sebesség45,7 km/h
szept 1 óta22,08 km

Budakeszi zúzás

©   Haszprus   |   barátok, bringa, fotózás, art, 350d

General pix, rövidrezárva… készültek egyéb tájképek is, de tekintve hogy így is 19 kép szerepel itt, azok közlését most mellőzöm.

Találtunk a Normafáról Budakeszi felé menet még múltkorában egy atomdurva lejtőt, ami önmagában még bevállalható lenne, ha egy egyenes placc lenne utána, de a végén marha gyorsan meg kell állni, mert különben találkozás egy földfallal, ami kellemetlen lehet, ráadásul a lejtő alján egy emelkedő kezdődik ami miatt a súly hátsó kerék fölé mozgatása nemesebb szervek bedarálásával fenyeget, ezért ezt a verziót nem erőltettem. Svenkelés közepes látószög mellett (a képeket egymás alá helyezve az ablakok/fülek közt lapozva érdemes fogyasztani):

Svenkelés közepes telével:

Néhány újabb jól sikerült telesvenk. Vegyük észre, hogy noha ugrásról/földet érésről szó sincs, a teló - a lejtő végén - csontig becsúszik.

Pix © dankoi.

Az erdőben Normafától Budakeszi felé egyébként 21 km/h-s átlag, és 46-os maximum. Hazafelé a Budakeszi úton 62,7-es max. Megtett út 28,81 km, 18,1-es átlaggal. (Nem számítva természetesen a fogast a Városmajortól a Széchenyi-hegyig.


Egymilliós jutalom a Combinók rongálóinak nyomravezetőjének

Nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Demszky Gábor főpolgármester annak, aki információkkal szolgál a Combinók megrongálóiról.

(Index)

Mi lehet a bünti egy ilyen tettért? 50e Ft pénzbírság? Megrovás? Kiváncsi vagyok mikor jelentkezik két ember a tanú és tettes szerepre fejenként 500e-ért…

Update 13:08: tanult félművelt ( ) kollégám szerint 2-8 évig büntethető a dolog, ez esetben a fenti verziót szerintem el lehet felejteni, viszont fura hogy a törvény ilyen szigorral sújtja a rongálást és mégis ilyen balkáni állapotok uralkodnak a bkv ill. a máv járművein…
BBQ (barbecue-szósz, pirított csirke, bacon, kaliforniai paprika, füstölt sajt)

Megérkezett a Haszprus überblog első 350D-s pizzafotója, melyen kapásból egy prémium pizzát sikerült lencsevégre kapni.

Vélemény: ez a pizza bizony súlyos. Szó szerint. Iszonyat mennyiségű feltét van rajta, metszeti képet is érdemes lett volna készíteni, de ez most elmaradt. Első nekifutásra csak a felét tudtam beburkolni. Jah, és finom-e? Az, bármennyire is meglepő Viszont durván zsíros/olajos. (Amin szintén meglepődhet, aki szükségét érzi.)

Update 2006. aug. 30. 08:55: volt itt egy ilyen móka:

Edison

©   Haszprus   |   film

Edison - 2005. Sztori egy mondatban: amatőr újságírónk néhány segítővel lebuktatni szándékozik a korrupt zsarukat. Sokan szidták a filmet, mondván hogy Justin Timberlake alakítása nem hiteles. Kétségtelen, hogy azok a jelenetek, amikben Morgan Freeman, vagy különösen Kevin Spacey feltűnik, sokkal több energiát hordoznak, a különbség tisztán érezhető. Sajnos a film szerintem egy kicsit hihetetlen mértékben eltávolodik a realitástól több ízben, példának okául mikor a speciális kommandós alakulat feje egy beosztottat fejbelő az irodában egy nézeteltérés rendezése gyanánt, vagy mikor 2 menekülőre 20 profi kommandós lő gépfegyverből egy tűzharcban szüntelenül olyan 5 percen keresztül, és persze véletlenül se találják el őket… Egyszer nézhető.


Első defekt

©   Haszprus   |   fotózás, bringa

Tegnap felmentem a Normafához, onnan átzúztam Budakeszire* (iszonyat tempóban, remek lejtős utakat találtam), ahol kaptam egy defektet. Szerencsére kb. 300 méterre volt egy szerviz, ahol kicserélték a belsőmet és elhelyeztek 4 bar nyomást a kerékbe (ami, mint kigugliztam, 400 kPascal, bár ezt eddig senki se tudta megmondani). Így eredeti tervemhez hűen eljutottam Biatorbágyra és este haza Bp-re. Namost. Szerintem az új belsőm atomszar, amikor leejtem a bringa hátát a talajra mondjuk 30 centiről, egy aprót pattan, aztán kész, semmi ruganyosság, mintha egy vasdarabot ejtenék a földre. Az első kerék ejtése ezzel szemben olyan, mint egy gumilabdáé, pattan vagy négyet, mire stabilizálódik - a különbség tapintható. Hiába eresztettem egy csomót a levegőből, a helyzet nem változott. Valóban ennyit számít, hogy milyen belső gumi van a keréken? A testbike-on ugyanis nem találtam belső-teszteket, és a Mountain Bike Rider kézikönyv sem tesz róluk említést, látszólag lényegtelen része a bringának.

* Eredetileg Csillebércre akartam menni, de három helyről is visszafordultam az aug 20-i vihar kapcsán már kidőlt és a még nem kidőlt, de össze-vissza recsegő fák armadája miatt.

ps. hiányos lombkorona alatt menni a legszarabb. Az út tele van megvilágított és sötét foltokkal, bizonyos sebesség felett nem látsz az egészből semmit, mert a szemednek sincs ekkora dinamikája, alkalmazkodni meg nincs ideje.

ps2. amúgy a szervizben tanúja voltam amint a boltos arc azt mondja egy gyereknek meg az apjának, akik éppen telót akartak venni (vettek), hogy a teló az nem ugrálásra van, azt felejtse is el. A teló az úthibák enyhítésére van. A boltos szerint.


A bambanő

©   Haszprus   |   film

Never Been Kissed - 1999. Drew Barrymore alapból sem az esetem, de itt a szerepéből fakadóan egy elég idegesítő/lúzer csajt játszik, amiből nem biztos hogy kiváncsi vagyok 107 percre. Egyszer nézhető. De gyenge. Ja és nemtom hány ugyanerre a sablonra épülő filmet láttam már, persze lehet hogy azok későbbiek (új béna csaj a suliban, befogadja a többi bénacsaj, de a csajnak pártfogója lesz a suli menőcsávója, mire a csaj is kikupálódik, befogadják a jócsajok, de a jócsajok felszínesek, végül mindenki bekaphatja, the end). Nézzétek inkább a Not Another Teen Movie-t, akár sokadjára, ha már megvolt párszorFind Me Guilty

©   Haszprus   |   film

Find Me Guilty - 2006. What the fuck? - gondoltam magamban 125 percen keresztül. Iszonyat kegyetlen végtelennek tűnő szenvedés, 90%-ban egy tárgyalóteremben. Vin Diesel - 30 évre lesittelt maffiózó, és önmaga ügyvédje szerepében - mond harmatgyenge poénokat és az esküdtszék szakad a nevetéstől mindegyik után. A tanúktól teljesen irreleváns dolgokat kérdez. Nem is magát védi, hanem őket támadja. Mi köze ennek az ügyhöz? Végül felmentik a 20 tagú maffiabandát, hisz nekik is van családjuk és gyerekeik, az tökmindegy hogy mellette droggal kereskednek, embereket ölnek. Mi volt ennek a filmnek az értelme? Hogy ért el 7,0-t az imdb-n?

This movie was the worst junk I've ever seen. First of all, if a movie is 2 hours long it should be entertaining from time to time - which this movie REALLY is not. (imdb fórum)

Silent Hill - A halott város

©   Haszprus   |   film

Silent Hill - 2006. Nem tudtam, de film közben volt egy olyan érzésem, mintha kicsit videojátékosra vettek volna egy-két jelenetet. És utánaolvasva, valóban, a Silent Hill egy játék (volt valamikor). IMDB-n láttam, hogy mystery/horror (6,6-os átlag 18e szavazattal), amiből egész másra számítottam őszintén szólva, mint amit kaptam, de ez se rossz. Nem félős meg ilyesmi, ellenben roppant különleges, szokásostól eltérő sztori, hihetetlen látványvilággal és eszméletlen jó hanghatásokkal. Asszem ezt újra megnézem majd.

Update 2006. aug. 20. 16:00: na megnéztem újra, jobb minőségben. Asszem mostanában ha valaki látvány/hang tech demót akar (pl. kiváncsi, mire képes a mélyládája), akkor a Lord of the Rings után a Silent Hill a következő, amihez érdemes nyúlni… Ott a helye minden gyűjteményben, de semmiképp se dvdripként (messze áll a megfelelő minőségtől).Campona funboxok

©   Haszprus   |   bringa, történelem

Voltam most egy órát (+ út oda 36 perc, vissza nemtom) camponai funboxokon. Q yo volt Levettem a sárvédőt és lejjebb toltam kb. 6 centivel az ülést. Rengeteget számított, így relatíve könnyedén - bár sajnos még mindig nem akadálymentesen - le tudok csúszni az ülés mögé, ami iszonyat stabil lejövetelt tesz lehetővé a boxokról (az eddigihez képest). Magas üléssel elég parás az ügy, orrabukás esélyes. Ettől függetlenül még mindig túl magas az ülés, ezügyben muszáj lesz lépnem valamit, ha komolyabban gondolom ezt az ugrálgatást. És sikerült egy ugrás közben a pedálról is leesnem, eredmény egy kis vér meg horzsolás a sípcsont tájékán. Kéne sípcsontvédő is… Ha gyakran mennék, tuti nem hezitálnék rajta, de így… Mondjuk igaz, hogy dh-hoz is jól jönne. Hm. Ezek szerint már csak ki kéne választani a megfelelő modellt és boltot.

Milyen márkák jöhetnek szóba, ha elégedett akarok lenni a cuccal?


An American Haunting

©   Haszprus   |   film

An American Haunting - 2005. Már az első percekben libabőrös tőle a karom. Így kell ezt, tökéletes munka. De vajon miként reagálja le az ember, ha sok horrort néz? Megszokja, emelkedik az ingerküszöbe? Ezt a kérdést szegezték nekem nemrég. A kérdés jó. Vajon azért nem rettegtem a film alatt, mert megszoktam már, vagy mert egyszerűen csak gyenge volt a film? Nem tudom. Objektíven szemlélve - ami persze nem igazán lehetséges - jónak tűnt pedig. Atmoszféra, környezet, színészi játék, hang és képi effektek, mind a helyükön voltak…


Ha egy eseményről több ember is készít fényképet, de mondjuk nem egyeztetik a legelején a fényképezők időpontjait, akadnak programok, amikkel utólag módosítani lehet ezeket. Például egy ACDSee 8-cal megtehető, hogy először eltoljuk vmelyik fotós képeinek időpontjait x másodperccel, majd mindegyik fotós képfájljait rename-eljük a képek dátuma alapján, végül egy könyvtárba tesszük őket, és voila, kész az ömlesztve rendezett képarchívum.

Ha én ezt előbb tudom…
Tegnap este már megírtam, hogy az idei tűzijáték véleményem szerint botrányos volt. (Szeretném, ha fejek hullanának, amiért ez megtörténhetett, bár egyelőre úgy néz ki, hogy nem ment tönkre a fényképezőm.) Lássuk a képeket, amiket a tűzijáték alatti 6 perc 45 másodperces (exif) kint tartózkodásom alatt sikerült készítenem.

A tavalyiak jobbak voltak. Mert egy szinttel feljebb is találtam állványhelyet, 30 percem volt megfelelő beállításokat keresni, és nem állt be egy paraszt se a képbe.

Legkésőbb a jövő évi tűzijáték előtt azt hiszem, venni fogok egy távkioldót. Marha jól jött volna.


22:00 Balage csá
nézted a tüzijátékot?
22:06 Haszprus ott voltam b****g
hali
szarrááztam
a gépemnek meg nem vittem tokot
10 mp után már csavarni lehetett a ruhámból a vizet
kicsit fostam is nehogy agyontapossanak meg ilyesmi, mert amikor elkezdett esni akkor elszabadult a pokol, és ilyenkor előfordulnak balesetek... durván megindult a tömeg...
szemüveg rajtam volt, lóf***t se láttam megin, a szél meg majnem lefújta rólam
kezem meg tele volt a fényképezővel meg állvánnyal úgyhogy levenni se tudtam pedig úgy jobb lett volna
aztán álltam 40 percet a goldmann téri aluljáróban
van 1-2 kép a vége felé
voltunk páran
gépnek szereztem zacsit
úgy néz ki egyelőre, hogy túlélte
bár vizes lett kicsit
a f***ér nem halasztották el másnapra vagy valami
mit mutatott a tv?
22:15 Balage hát
már ment amikor elkezdett esni az eső
hát a tv2 kidőlt, a végén már csak 1 kamera ment a lánchídról
az is dőlt össze vissza
22:15 Haszprus rofl
22:15 Balage az m1 se tudott közvetíteni
22:15 Haszprus lol gecc
szánalmas
22:16 Balage telefonált a gondel takács hogy elázutt a stúdió és már az agregátorok is leállnak
rtlklub is 1-2 kamerával közvetítette
de ott is szétesett a kép
kb végig a lánchídat mutatták 1 kamerával és így dőlt jobbra balra
22:17 Haszprus de egyébként nemtom mit láttál magából az esőből de úgy képzeld el hogy komolyan mondom eleinte kis szemerkélés, megindult a tömeg szép lassan, aztán 10 mp alatt ilyen iszonyat hideg lett, átázott az egész ruházatom, a szél meg fújt mint állat, majd megfagytam, ilyen körülmények között reszketve jutottam el a goldmannig
dülöngélő kamera lol
hát igen, kemény szél volt
vitte a szemüvegemet (!)
22:18 Balage te, itthon tapasztaltam, nyitva az ablak, 2mp után majdnem kivitt a huzat
és ömlött az eső
bence mondta hogy kidőlt egy csomó fa a városban
22:19 Haszprus nem igaz h nem bírták ezt előre jelezni
a másik meg
ha már ez a helyzet, f***ér nem álltak le a tűzijátékkal?
belenyomnak egy rakás zsét és senki se látta ezexerint
dülöngélő kamera... baz
22:20 Balage mondták a stúdióban
hogy ketten fogják már a kamerát
22:20 Haszprus
22:21 Balage hát mert nyilván nem lehet leállítani
22:21 Haszprus mérnem
mér nincs egy terv erre az esetre?
22:21 Balage mert kicsit költségesebb lenne megint lezárni a fél várost
egy estére
22:21 Haszprus hmm
22:22 Balage meg az az 1 millió ember, annak a fele gondolom vidéki
22:22 Haszprus hát nemtom
22:22 Balage az mit csinál addig,
22:22 Haszprus de azok úgyse láttak semmit
mindenki menekült mint állat, mondom, attól féltem agyontaposnak vkit
22:22 Balage hát aki ott volt már hajnalban hogy jó helye legyen
az lehet ott maradt
22:22 Haszprus
előtte villámokat próbáltam fotózni
nem volt jó előjel
22:23 Balage
22:23 Haszprus kiváncsi vok mi lesz ebből a hírekben
szerintem le kellett volna állítani
22:24 Balage szerintem nem
22:24 Haszprus mer te tv-ből nézted
mondjuk ha leállítják akkor még a fanatikusok is csatlakoztak volna a taposó tömeghez
22:24 Balage 2en meghaltak

Update 2006. aug. 21. 00:12: WiZARD is ott volt…

23:04 WiZARDmet.hu/…
mondjuk percre pontosan lehetett előre tudni...
23:05 Haszprus akkor wtf?
ménem halasztották el?
23:06 WiZARD nemtudom....
elhalaszthatták volna
23:13 Haszprus állítólag nem érdeklődtek a szervezők omsznél h milyen idő lesz...
ezt nehéz elhinni
sztem eltusolják
bár f*sztudja
tévések is odamentek besz*pni rendesen
23:13 WiZARD hát de ha érdeklődtek akkor mérnem tették át?
mer látszólag a tüzijáték cuccain kívül minden sz*rrá ment
tehát pont az kibírta volna ha holnapra átteszik
23:13 Haszprus mert vmi fejes gondolom úgy döntött hogy kibírják azt a kis esőt

Szahara

©   Haszprus   |   film

Sahara - 2005. Na nem tudtam milyen filmet fogok látni, eleinte valami háborús témának tűnt, aztán kincsvadászat mindenféle poénokkal, meg persze küzdelem a nemes ügyért, de egy idő után legalábbis számomra leült a dolog és olyan erőltetetten messzire rugaszkodott a valóság talajától, ahova nehezemre esett követni (az imdb fóruma alapján nem vagyok egyedül). Ezzel együtt nemrossz, egynek elmegy.Betelt a pohár

©   Haszprus   |   hwsw

Úgy látszik, a Homár feneketlennek tűnő pohara is be tud telni, nem lehet többet kommentálni a cikkeket… Kiváncsi vagyok, meddig tart ez az állapot, mert ez így szar. Egyik topicban már olvastam hogy csinálnak mirrorsite-ot ahol majd persze lehet írogatni Scriptileg ugye semmi az egész, másrészt viszont copyright problémákat vet fel a dolog… Bár ez a neten nem biztos, hogy bármit is számít…

Egyébként mikor a Fertő-tóról visszatértem, én is érzékeltem hogy kicsit eldurvult a helyzet az utóbbi egy hétben


MetaContacts Mirandához

©   Haszprus   |   hwsw


Egy kibontott metacontact. Az ikonjára kattintva alaphelyzetbe áll - eltűnnek a valós kontaktok.


Options

A Miranda használatakor egy probléma hamar felmerül. Ismerőseink többféle protokollon keresztül is elérhetők, és mi betárazzuk mindet, hiszen nem mindig elérhetők mindegyiken. A contact listünk pedig szépen egyre hosszabbra növekszik, a kontaktok egy része kétszer-háromszor is szerepel a listán, teljesen fölöslegesen, stb.

A megoldásra régóta vártam, végül Orca találta a MetaContacts plugint, ami működése röviden annyi, hogy elfedi a protokollokat, és akikhez eddig három különféle (MSN, ICQ, Jabber) ikon tartozott, azt most egy ikonon keresztül érjük el. Ha akarjuk, elérhetjük többfélén is, de pont ez a lényeg, hogy ezt alapból elrejti előlünk, és a lista rövidebb tud lenni, kevesebb helyet foglal a képernyőn, átláthatóbb, stb, még a historykat is egybegyúrja (überhasznos!).

A cucc nagyon jól műxik, minden Mirandásnak musthave.


Kinky Boots

©   Haszprus   |   film

Kinky Boots - 2005. Nem egy szokásos sztori - a családi konzervatív minőségi cipőgyár legújabb örököse transzvesztitáknak szóló csizmák tervezésébe fog. Ebből akár egy térdcsapkodós vígjáték is lehetne, de ez egy szolídabb fajta, mindenesetre jó szórakozást nyújt, nézhető. Ha nincs más. Kiemelném még a zenéjét, amiben viszont tényleg van néhány fülbemászó számEU-túra

©   Haszprus   |   fotózás, bringa, túra, külföld

Különben a Fertő-tó körbejárásánál tapasztalt könnyedségen felbuzdulva tegnap arra gondoltam, hogy ha már itt tengek-lengek a sulikezdésig, akár nekivághatnék valami atomkomoly Európa-bejárásnak is.

Az út során felvetődő nehézségek:

 • Tervezhetetlen időjárás - relatíve sok csomag
 • Nehezen tervezhető szálláshely (egyedül nyilván nem vadkempingezek és nem is akarok előre kinézni dolgokat, mert ahhoz lusta vagyok… ugyanakkor noha pl. a Balaton körül az ember talál fél óra alatt szállást, de hogy máshol mi a helyzet…? Pl. Budapesten nem lenne ilyen triviális, hogy mégis hova kopogtassak.)
 • Cuccok mosása, szárítása
 • Biciklilopás megelőzése
 • Alacsony utazósebességemből (mondjuk napi 100-150 km) következően egy nagyobb út megtételéhez minimum 2 hét kéne. (Hazafelé vonat.)
 • Időnként lemezre kéne íratnom a képeket.

Igazából az lenne egy járhatóbb út, hogy a látnivalók között vonatozok, és így helyben több időm van megállni fotózni, lassabban haladhatok, stb. A fotózás és a haladás ugyanis kizárják egymást. Ami miatt ez sem igazán jó, hogy a vonat ritkán jár, nem feltétlen esik útba, riktán jár, az állomás nem egy élvezetes időtöltési hely, nem tudom előre hogy mikor mennek a vonatok. Ja és még ritkán is járnak.2006. augusztus 9-11, körbetekertük a Fertő-tavat. Orca, Szilvi, Mainframe, és persze jómagam. Képes beszámolónk következik. (A képekről a kezelőszemélyzeten kívül két Canon EOS 350D, egy Sigma 18-125 F3,5-5,6, egy Sigma 10-20 F4,0-5,6, és egy Peleng 8 F3,5 gondoskodott, és szokásommal ellentétben most megtettem azt, hogy időrendi válogatást csináltam, azaz ebben az egyetlen bejegyzésben láthatjátok mindkét fotós képeit, megfelelő sorrendben.)

A tó Budapesttől igen messze esik, úgyhogy vonattal mentünk, és a hazai vasúttársaságok közül legkedvezőbb ajánlata miatt a MÁV-ra esett a választásunk. Kelenföldön a vonat elvileg 1 percet tölt el, a bicikliskocsit viszont kinyitni nem tudtuk kívülről, majd a felpakolászással is elment az idő, ezért természetesen ránkordított a sofőr hogy neki erre nincs ideje (egyébként a 20 percre lévő Keletiből 30 percet késett). Node sebaj, bent végülis keleti kényelem volt, mint az a képeken is látszik. A vonattól Fertőszentmiklóson vettünk könnyes búcsút.

Ausztriában a legendák igaznak bizonyultak, a kerékpározás itt sokkal elterjedtebb, mint nálunk. Legalábbis a tó körül azt tapasztaltuk, hogy óriási a bicikliforgalom, kiváló minőségűek a bicikliutak, szélesek, az út mindkét oldalán futnak, az autósok figyelmesek és türelmesek (néha már kínosan). Rengeteg olyan kerékpárútszakasz vezet a tó körül, amit más járművek nem is használhatnak. Ez alatt azt értem, hogy adott egy 3-4 méter széles kiváló minőségű aszfaltút, ami egészében a bicikliseké, és mellette nincs egyéb járműforgalom (behajtani tilos), nincs más út, mindkét oldalon csak fű, szőlő, csend, jólevegő. És biciklisek. Gyerekkosárral, utánfutóval, mindenfélével. Láttunk tandemet is.

Az első pizza-megállót Ilmitztől nyugatra, a tóparton ejtettük meg, kis kitérővel. Egyébként maga a tó nem látható a bringautakról (B10-es út vezet körbe), ha valaki a partra akar menni, akkor általában 1-3 km-es kitérőt kell tennie. A városok és az utak egyébként kiválóan kitáblázottak, ha valahol balra-jobbra kanyarodik a B10, azt az aszfalton is jelzi egy kerékpárszimbólum, és egy görbe nyíl a megfelelő irányban. Fantasztikus, komolyan. Ha valaki csak szimplán körbe akarja tekerni a tavat, 75%-ban ezen nyilak és táblák alapján megteheti. Nekünk ugyan volt egy térképünk meg GPS-ünk is, de végül egyszer eltévedtünk. Cserébe a mi utunk nem szimpla körültekerés volt, hanem volt egy-két szándékolt kitérőnk ill. megállónk is.

Eljött az első este, és mi még csak egy kempingbejáratnál álltunk, ahol is átszámítva saccperkábé 3580 Ft-ot gomboltak volna le rólunk azért, hogy lerakhassuk a földre a saját sátrainkat. Az árak egyébként mindenütt elég horrorok, de mindegy. Hosszas tanakodás után a vadkemping mellett döntöttünk, aminek a helyét Podersdorftól 1-2 km-rel északra egy szőlőültetvény ill. szántóföld között meg is találtuk. Elég kellemetlen volt a 20-30 centi magas frissen vágott kőkemény szalma, a szúnyogsereg, az éjjeli atomhideg, valamint a kb. 3 órakor beindult félpercenkénti lövéshang és sziréna váltakozása. Ezek minden bizonnyal valami madárijesztő funkcióval bírtak. Nem sokkal később már a traktorok is betársultak, úgyhogy egyszerűen szuperül aludtam

Másnap Weidenben kajáltunk Spaghetti Bolognese mit grünen Salatot, aminek a mennyiségéről a lentebbi képeken lehet informálódni. Az utunk Jois városán keresztül folytatódott.

Rust volt a második napra betervezett úticél, és el is értük. Én péntekre meg akartam tanulni kéz nélkül kerékpározni, de Rustig össze is jött. Bár még csak a nagyobb sebességeknél megy. A helyi kempingben eszetlen adag nokedlit burkoltunk, amivel sem este, sem másnap reggel nem tudtunk teljesen megbírkózni.

Kis pihenés közben szerváltam néhány ajándékot egy meglehetősen hangulatos városkában, Mörbisch am Seeben. Átléptük a határt (gyalogos minimál határátkelő Sopron felé), és úgy döntöttünk, Balfon kötünk ki a bringákkal, megcélozva a 16 órás vonatot, ami össze is jött. A kaller rendkívül segítőkészen kinyitotta nekünk a bicikliskocsit és még be is emelte a kerékpárjainkat, majd pedig jegyet nem vetetett velünk Így kell ezt Győrben átszálltunk, utolsó peron, fullosan eltorlaszoltuk a négy bringával, kicsit vesztünkre, mert Kelenföldön a túloldalon kellett leszállni, és hát nem volt egy egyszerű menet leráncigálni az egyrészt egymásba, másrészt a vonatajtóba akadó bringákat (ld. utolsó kép).

MÁV/MÁV-szag roxx! (A túra viszont atom volt )
Tettünk egy ilyet Mainframe-mel, és volt egy kis szolíd dirtpálya-próba a camponánál (most először).

Dirtösök kíméljenek, majd akkor megyek komolyabban, ha nem egy három napos bringatúra van előttem Védőcucc nélkül balesetet szenvedett dirtösök szintén kíméljenek, én épen akarok hazatérni Talán egyszer veszek egy sípcsontvédőt.

Nagyon fontolgatom azt a rövidebb nyeregcsövet is, mert a dirtösök nem véletlenül ülnek szinte rajta a keréken. Egyáltalán nem nyerő ezekhez a dolgokhoz a kerék fölé 37 centivel emelkedő nyergem, ugyanis nem ad semmi mozgásteret…


Horrorra akadva 4

©   Haszprus   |   film

Scary Movie 4 - 2006. Rengeteg jó poén, bár elég sok beverem a fejem a plafonba/polcba típusú, de vannak hihetetlen ütős részek, én pl. a millió dolláros bébi paródiáján sírtam a röhögéstől… Ja és a felirat amit láttam nemtom mennyire hivatalos, de a (spoiler) do not vs don't-ot szerintem vs sztem-nek fordítani áá überlol volt, mármint tényleg nagyon jól eltalálták a magyar szövegkörnyezetbe tökéletesen illő és egyúttal poénos fordítást
dankoi34.08km ~2h menetidő
dankoi15km/h volt az átlag, ha jól emlékszem
dankoierdős szakasz az 15km lehetett talán

Felmentünk a Normafához, és közben tudományosan leteszteltük, hogy vajon tényleg nehéz-e DH biciklivel felmenni az Istenhegyi úton. A teszt a következő volt: kerestünk két tesztalanyt, jobbhíján ezek mi magunk voltunk, és kicseréltük az alanyok biciklijeit, majd kb. egy km-t tekertettünk velük az Istenhegyi úton. Dankoi tesztalany rendesen megszenvedett a telók és a széles gumi miatt, Haszprus tesztalany pedig úgy érezte, szinte tekerni se kell. (Persze ehhez dankoi tesztalanynak biztos lesz egy-két szókincse )

Normafa és Budakeszi között a távolság légvonalban mondjuk legyen 4 km, sokat elárul, hogy mi kb. 15-öt mentünk erdőben. Ebből, és a térképek hiányából fakadóan fogalmunk sincs, hogy merre jártunk, egy tuti, hogy Virág-völgyben igen, mert az ki volt táblázva.

Qqqqq yo volt egyébként, majd megyünk még, csak lehetőleg Normafától délre, nem pedig nyugatra, mint ahogy az ezúttal történtGabival már egy hónapja meg akartuk mászni a Sas-hegyet (bringával), de úgy adódott, hogy Normafa lett belőle. Most pótoltuk a hiányt, ráadásul a Sas-hegyen még nem is voltam, vagy legalábbis azt hittem, aztán kiderült hogy mégis. De a legtetején, ami elzárt természetvédelmi terület, ott nem, de most igen. Egyébként a kilátás marhajó, lőttem is innen 40 képet, amiből most ötöt láttok. Az első két képet ajánlom a zoomátfogás szemléltetésére. Mindkettőn megtalálható a BAH csomópont, csak egyiken jobban, másikon kicsit elbújt a kép közepén 10 mm vs 125 mm (x 1,6 a 350D miatt). Az uccsó három képen a Csillebérci erdő első méterei láthatók. Nem mentünk beljebb, mert az esőzések miatt eléggé sáros volt, ami emelkedőn különösen kellemetlen.Zorró álarca

©   Haszprus   |   film

The Mask of Zorro - 1998. Kicsit gyermeteg, de nem vészes, tűrhető. Igaz, miközben ment, ki-be mászkáltam, szal kb. a feléről lemaradtam, de azér jó vót Nah, nem kötött le különösebben. Talán a második résszel nagyobb szerencsém lesz.

Érdemes tudni, hogy én nem azon filmekről írok bejegyzést, amiket arra érdemesnek tartok, hanem az összes filmről, amit megnézek.


Mint tudjátok, The GuNN is bringavásárlásra adta a fejét, még ha nem is a kinézett darabot vette meg, mert az épp elfogyott a közértben. Kedden alkalmam nyílt lecsekkolni a Margit-szigeten, hogy milyen érzés is egy 6 kiló össztömegű országútin ülni. Nos először is percekig hezitáltam, mire egyáltalán el mertem vele indulni. Egészen fura. Apró, ingatag, az én monstrumom után olyan, mint egy játékbicikli, a kerék vastagsága kb. az ujjamhoz hasonlítható, mégis van benne valami, ami miatt most már meg tudom érteni, hogy miért választ valaki országútit a monti helyett

A szigetről az irányt közvetlenül Érd felé vettem, ahol maradék erőmből tekertünk egy lájtosat Orcával. Érdben az a jó, hogy a mellékutcák tökéletes downhill pályaként viselkednek, köszönhetően az aszfalt által érintetlen földnek és kavicsnak, a gyér forgalomnak, az erróziónak, és annak a ténynek, hogy Érd nem annyira sík, mint amennyire kocsiból annak tűnik A magasparthoz most nem mentünk fel, talán majd egyszer, ha nem szúr az oldalam. (Ilyet egyébként bringázásaim alatt még egyszer se tapasztaltam.)

Itt lőttem egyébként néhány fotót, amit majd egy külön bejegyzésben

Hazafelé elkapott egy olyan eső, amiben csak éreztem a sebességről meg a menettulajdonságokról, hogy több centis vízben tekerek, merthogy a kerékig se láttam el… Miután így letekertem pár megállót, úgy döntöttem hogy bölcsebb lesz - többek közt a hátamon helyet foglaló fotóscucc érdekében - bevárni egy buszt és arra felszállni. Itt jegyzem meg, hogy a bkv-n amúgy nem szállítható kerékpár, csak a fogaskerekű és a hév kijelölt szerelvényeiben, de szerencsére nem dobtak le - mondjuk ha a hajléktalanok vígan a hajlékuknak tekinthetik a hátsó ülést, akkor én is felszállhatok bringával. (Az esőről az Origón vannak videók.)

Ja tényleg, ez se maradjon már le: reggel 9-kor 64,7 kg voltam, 19-kor pedig 62,9, ami legjobb ismereteim szerint 1,8 kg fogyást jelent 10 óra alatt. Tudom, tudom, úgy nézek ki, mint valami etióp bringás, főleg miután leadtam 13 kiló izmotOmszki-tó

©   Haszprus   |   barátok, bringa, buli, fotózás

Na, egy régi adósságomat törlesztem - múlt csütörtökön voltunk Norbyval az Omszki-tónál, bringával. Tali sch-nél, aztán tekerés. Útközben találkoztunk egy minimalista ugratópályával Óbudán, amivel elvoltunk egy darabig (Norby felszedett egy nyolcast), aztán Aquincumnál lehalt az akksi… Az Omszki-tó teljesen atom egyébként, nincsenek túl sokan, és ha megfelelő időben érkezel, akkor lehorgonyozhatod a gépet egy üres drótsodrony-szakaszhoz

Nekem még mindig rossz a csuklóm, meg amúgy is totál béna vagyok, úgyhogy a levegőbe emelkedés épphogy csak megvalósult (Hazafelé, amikor már nem volt fényképező.) Ha nem kell közben amputálni az alkaromat, akkor majd egyszer ráfexem a témára, mert ez a pálya egyébként kezdésnek nem rossz, vagy legalábbis lényegesen lájtosabb, mint ami a Camponánál van.
Balaton körbebringa

©   Haszprus   |   bringa

Gondolkodom egy ilyenen, hogy teljesítménypróba gyanánt körbetolom a cangát a Balaton körül. Egy nap alatt. Namost lássuk csak, mennyire megvalósítható ez. Orca lanpartija kb. 20 km-re volt, és 57 perc alatt értem haza, de úgy, hogy folyt rólam a víz, pedig esti hűvösben jöttem. Nyilván ugye egyrészt az összteló, másrészt a hatalmas súrlódást jelentő gumik miatt nem nagyon lehet megpörgetni egy ilyen bringát.

Ezen a ponton egyébként két idézet a Criticalmass.hu valamely bejegyzéséhez intézett hozzászólásokból:

A DH-s gépeken van hátsó teleszkóp. Ha azt nem lehet kimerevíteni (lockolni), akkor baromi nehéz vele felfele tekerni. Hiába állsz ki a nyeregből (rakod nyélen :-), az összes munkádat elnyeli a teleszkóp csillapítása és csak fűtésre megy. Tehát nem lehet egy DH géppel kiállni a nyeregből.
Hiába az áttét a felfele tekerés viszi az energiádat lefele. Tekerj fel ötször [az Istenhegyi úton] egymás után (ez kb. annyi energia mint 1x DHval) és ha úgy érzed hogy marad erőd ezt mégegyszer megtenni akkor te ritka kivétel vagy én meg irigykedem

Tehát maradjunk ott, hogy rendesen megdolgozom azért a 20 km/h-s átlagért is (nem csak emelkedőn rugózik a hátsó teleszkóp). Ha ma mennék, akkor Budapest->Balatonaliga vonat indul Kelenföldről 03:52-kor, és 06:10-kor ér le. Az utolsó vonat, mely ma indulna haza ugyanonnan, 21:13-kor hagyná el Balatonaligát, és 23:21-kor érne Kelenföldre. A kör megtételére 15 órám lenne, a Balaton kerülete 200 km-nek van mondva (ami a valóságban nyilván valamelyest több tekerést jelent, mégis számoljunk 200-zal). 200/15 = 13,3 km/h-s átlagot kellene produkálnom szünetekkel együtt. Az a helyzet, hogy ez elég keményen hangzik, mert amennyiben óránként 20 perc pihenőt tervezek (ne feledjük, egésznapos programról van szó, ismeretlen környéken (bringával se mehet az ember bármerre)), akkor 20km/h-t kellene hoznom menet közben egész nap. Kemény.

Kicsit Mission: Impossible jellegű a dolog.


A pofátlan

©   Haszprus   |   film

The Ringer - 2005. Csávókának jó cél érdekében pénzre van szüksége, és ráveszik, hogy induljon a paralimpián (amit a magyar szinkronban valami okból kifolyólag végig paraolimpiának mondanak). És innentől kapunk egy jó bő órát a fogyatékosok rosszabbnál rosszabb vicceiből, amik hatására a főhőssel együtt én is csak néztem ki a fejemből, hogy mi va'? Szvsz borzalmas.


Farkasvér

©   Haszprus   |   film

Ginger Snaps - 2000. Mi lehet kellemetlenebb egy szép lassan farkasemberré változó nővérnél? Ennek a filmnek az utolsó 10 perce mindenképpen. Bűn rossz. Alacsony költségvetésű filmekből könyörgöm hagyjuk ki a szörnyek megmutatását, inkább elhisszük hogy létezik, de 2006-ban nem akarok vicsorgó gumibábukat nézni percekig…


Végső állomás 3

©   Haszprus   |   film

Final Destination 3 - 2006. Az első részt még egy videopartin láttam és marhára bejött mindannyiunknak. Egy low budget movie-ról volt szó sztárok nélkül, és mégis tarolt, nincs is erre jobb bizonyíték, mint az imdb-n elért 22 ezres szavazatszám. A második részt nagyon vártam, ám kicsit erőltetettre sikerült, és a harmadik résztől ebből fakadóan nem vártam sokat. Talán ez volt a szerencsém? Legnagyobb meglepetésemre igen kellemes kis thrillert kaptam, már ami az első órát illeti, mert a vége felé kezdett kicsit sok lenni. Ettől függetlenül simán ajánlom. Akik pedig az első részről lemaradtak volna, azok feltétlen pótolják.


A belső ember

©   Haszprus   |   film

Inside Man - 2006. A bankrablós filmek egyébként is gyakran érdekesek, és maga a rablás minél brilliánsabban van kitervelve, a film is annál jobb lesz. Ez egy remekmű, végig feszült, nem előre láthatók a történések, és a végére is jutott egy kis meglepetés. 100%-ig ajánlott, az elmúlt hónapok egyik legjobb, ha nem a legjobb filmje.


Nemtóók leállni

©   Haszprus   |   élelmezés

A fogyással nemtóók leállni, nemtóóók leállni! Az elmúlt másfél hétben ettem 3 pizzát (28-32cm, itthon, lanpartin, ráckevén), milánói makaróni adagokat (itthon és lanpartin), ilyen pufi sós izét (lanpartin és itthon), egy csomó csokis műzlit, sört, hamburgereket, meg még mittomén miket. Az elmúlt 14 napban ehhez képest fogytam 2,3 kilót. Vazze. Most 64,3 vagyok. Már 66 körül le akartam állni, és nem megy A zöldségek már rég kipusztultak az étrendemből, rendszeresen úgy érzem, hogy túl sokat eszem, túl sokat nassolok. Na ilyenkor mi van. (Március 19: 75,5, április 5: 76,2, július 26: 64,3 kg) Elfogyok.


9:07csá
9:10most jöttem normafáról
voltam fent kétszer
először felmentem istenhegyi úton.. kb. 30 perc alatt voltam a szent orbán térnél, aztán onnan egyszusszal bírtam az istenhegyi út - béla király út kereszteződéséig (ami így lényegében már majdnem a teljes istenhegyi szakasz... király vok)
9:10kb. 50-55 perc alatt értem fel a normafa tetejére, a padokhoz
az máskor min 1,5 óra szokott lenni
9:10most pihentem előtte 2 napot itthon, talán ezér ment így
9:11aztán lejöttem a durva dh szakaszon, estem kb 3-mat (ntom biztosan), fogassal vissza, megin durva dh, és megin estem kb. 3-mat
de már kurva meleg volt meg úgy gondoltam h ennyi esés elég egy napra meg éhes is voltam úgyhogy nem mentem fel újra
9:11azé 3,5 órára elég jól elfoglaltam magam, q yo volt
9:13ezeket a biztosnak látszó eséseket múltkor fényképezővel nem akartam megjátszani...

For the record, 3 résznél toltam (eresztettem) a bringát: itt a tetején a gyökereknél, az alján a szikláknál, és a legvégén mikor kiér az aszfalthoz. Gondolom majd ha nagyon advanced arc leszek akkor talán egyszer menni fognak ezek tolás nélkül, de asszem az még messze van, egyelőre örülnék ha nem dőlnék el a csúszós, oldalt lejtős homokban.


LAN-pardey over

©   Haszprus   |   barátok, buli, fotózás

Vége a lannak. 3 nap, 9+1 arc, 2 csapat, túl kevés alvás. Counter strike source, chrome specforce, soldat, quake 2 dm, quake 2 ctf, quake 3, jedi knight, unreal tournament, sonkás pizza, milánói makaróni, csobbanás a medencében, ~120 km tekerés, legutóbb Érdről 57 perc alatt haza. Jövőre ugyanott.

Sokan kérdezték már hogy mi a nyavajáért nem veszek egy sebességmérőt a bringára, így volt ezzel tegnap dankoi is. Mikor eljutottunk az Istenhegyi út feléig (~1 km), rákérdeztem, ugye most már érti miért nem veszek km-órát. Értette…


Szal tegnap hajnalban eljöttem lanpartiról aludni - akárcsak a többiek - meg tolni egy korábban megbeszélt Normafát dankoival. Felfelé iszonyat szenvedés volt a melegben, ráadásul dankoi egy darabig jobban bírta felfelé az aszfaltot, amire bár fel voltam készülve, de azért mégis piszkálta a csőrömet , aztán jobban kifulladt mint én (bringatolásra akarta adni a fejét az Istenhegyi úton ), és így végül javaslatomra a Gyöngyvirág úti fogaskerekű-megállótól ezzel az eszközzel folytattuk utunkat. Egyébként egy öreg fószer meg egy srác épp azon vitázott amikor felszálltunk, hogy mit is jelent az egy összteleszkópos bringán, hogy egy forgáspontú, és az öreg minden további nélkül odapattant a bringámhoz és szemléltetően rámutatott hogy ez egy forgáspontú és szar. LOL.

Büntetésül itt van 8 kép unabridged, úgyse fotóztam a Normafáról még délutáni napsütésben a várost. Értelemszerűen egész más, mint amikor szemből süt a nap.

Na back 2 lan.


LAN-pardey @ Orca

©   Haszprus   |   barátok, buli, fotózás, 350d

Élőben a lanpartiról…

Kilencen vagyunk, asszem, ja tizen, de kilenc gép Nagyon profi egyébként Eddig ment Counter-Strike: Source orrba-szájba, tegnap 16-tól kb (bár én már régebb óta itt vagyok). Bringával tekertem le, és hamarosan úgy is távozom, de csak ideiglenesen aludni, meg délutánra beiktattam dankoival egy Normafát, még mielőtt a lanpartiról értesültem volna. Ezek mennek. Estétől meg újra lan, elvileg vasárnap valameddig.

(Ezt a bejegyzést hajnal 5-kor írtam csak véletlenül elfelejtettem publikálni…)Freddy vs. Jason

©   Haszprus   |   film

Freddy vs. Jason - 2003. Nem tudom sírjak vagy nevessek, kaszabolásból és vérből van elég, csak valahogy hiányzik az izgalom, nincs a filmnek semmi felfutása. Nemtom ezzel a produkcióval kb. egyenértékű lett volna kiállítani sorba 30 embert és szépen szétkaszabolni őket 2 perc alatt, megspóroltunk volna másfél órát. Persze a Péntek 13-sorozat kedvelőinek nyilván be fog jönni ez is. Én abból egy darabot nem láttam, és asszem nem is fogok. Beteg dolog nagyon.

Az IMDB filmajánlója nem tudom pontosan, milyen elven működik (azt hiszem valami social alapon), de érdekes módon a LOTR 3-mat ajánlja ehhez a filmhez. LOL?The Exorcism of Emily Rose - 2005. Pakolhattak volna bele kicsit több effektet. Mert az Emily Rose-t alakító Jennifer Carpenter a film alapján még úgy különösebben hajlékonynak sem mondható, pedig próbáltak rámenni mindenféle hülye pózra, mint a megszállás jelére. Emily kicsavarodik az ágyban, Emily kicsavarodik a padlón, kár hogy ha leállítjuk a filmet akkor láthatjuk hogy voltaképpen olyan nagyon nincs is kicsavarodva, csak megfelelő szögből vették a jelenetet. Kis lájtos horror, nem rossz amúgy.


Fertő-tó

©   Haszprus   |   bringa

Igazából a Fertő-tó kéne legyen a következő projekt, úgy érzem. A Velencei-tó 100 km-t jelentett a többség számára, Gabival 130-at mentünk (a tó megkerülése miatt). Mindez 2 nap, biciklis tekintetben teljesen edzetlen társasággal. A Fertő-tó kerülete 120 km, viszont hosszú vonatút előzi meg és követi. 3 napba bele kell férjen, a táj pedig valszeg különleges, bár nem jártam még arra és képről sem nagyon ismerem.

Toljátok az infót.


Mikor megvettem a bringát, rögtön aznap csipogtam a levlistán, hogy kéne egy bringatúra a nyárra, minimum 1 hónap várakozási idővel, hogy kondiba jöjjek. Négy évvel ezelőtt ugyanis nem bírtam egy emelkedőt, és a kitartás hiánya miatt úgy döntöttem, hogy visszafordulok. Akkor kiderült, hogy már nem sok lett volna hátra, és Csabának pár méterrel feljebb egyébként is kidurrant a kereke. Mindegy, idén nem akartam ilyen problémákat, ezért eleinte elhatározásból tekertem, később, ahogy jöttek a hegyek, már kedvtelésből.

A túra végül két hónapig váratott magára, én közben elég durván kondiba jöttem, így végülis számomra gyerektávvá vált az út, de persze a többiek miatt nem akartunk változtatni (mi, a szervezők, azaz Gabi és én). A csepeli hév végállomásától vágtunk neki az útnak heten, pár km-rel és másfél órával később csatlakozott hozzánk István2 alias dankoi. A társaság 15 km után fáradni látszott, nyereg-környéki és comb-problémák. Itt hívnám fel Orca és Mainframe figyelmét, hogy 15 km az határozottan nem 200 (utóbbi a Balaton kerülete), úgyhogy tessék edzeni most már, mert különben komoly problémák lesznek. De tényleg. Én is úgy kezdtem, hogy eleinte nem bírtam két nap egymás után biciklire ülni…

Némi tekerés és még több pihenés után eljutottunk Ráckevére, ahol először egy minden szempontból atomjó pizzériát látogattunk meg (hangulatos belső udvar, tiszta mosdó, isteni pizza). A probléma csak ott volt amikor jattal együtt összedobott pénzünkre kikértük a számlát, amin egy ezressel alapból több szerepelt (De valszeg mi tévedtünk.)

Csobbanás a Dunában (megint nem ismerek magamra), búcsú Norbytól és Timitől, komp Lórévből Adonyba.

Betértünk valami putri szórakozóhelyre megérdeklődni hogy van-e valami ábécé vagy ilyesmi, közben a helyiek már nem kicsit feltűnően minket méregettek, mint akik nem láttak még fehér embert. Mindegy, ábécé, aztán tovább bringával. Eközben egy régi tragacs, de felcicomázott autó, benne öt helyi lakossal - tudjátok - kb. négyszer haladt el mellettünk furcsa mód, ami a kinézett táborhelyünktől 1-2 km-re némi borúlátásra adott okot.

Az autó végül elmaradt, és olyan házak közt vezetett utunk, ahova bekopogni se mernék, azonban sajnos ez volt a kinézett táborhely, az ég is ránksötétedett, kénytelenek voltunk letáborozni. Nem kellett sokat várnunk, a sátrak felállítása után rögtön megjelentek a helyi suhancok, és kutyával meg lovaskocsival szépen körbehajtottak a sátraink körül, majd kicsit odébb kupaktanácsot tartottak. Persze mi is. A helyzet elég gáz volt, valszeg felmérték hogy mink van, mit lehet lenyúlni. Hát volt mit, nem kell részletezzem. Én a magam részéről a továbbtekerést favorizáltam, a többiek fáradtak voltak, éjszakai őrséget beszéltünk meg.

Éjfél lehetett, amikor vesztükre odarohant hozzánk a kutyájuk, amit kénytelenek voltak visszahívni. Ki tudja mióta figyeltek már onnan kb. nyolcan a tőlünk 3 méterre levő bokorból. Előadtak egy kis paráztató műsort, aztán határozott fellépéssel szerencsére sikerült elzavarni őket. A paraszint egekbe szökött. Egy darabig Ági kivételével mindannyian fent voltunk, de éjjel 3 körül már csak Gabival virrasztottunk. Egyébként kibiri kibaszott hideg volt. Én azzal számoltam, hogy a sátorban nem fog fújni a szél, meg majd bemelegszik, és megleszek egy darab polifoammal, három ujjatlan pólóval, két zoknival, meg két rövidgatyával. Hát nem jött be, mert a sátorból nem tudtuk volna figyelni a környéket, a polifoamom meg Ágihoz került, úgyhogy a kinti szélben a földön majd megfagytam kölcsönpulóverrel együtt, persze Gabi is.

Ami azt illeti, az éjszaka nemcsak parával volt teli (az inkább hullámokban jött a suhancok megjelenése környékén), hanem fotótémával is. Valami kisebb szántóföld közepén voltunk, gyéren lakott, fényszennyezés nélküli helyen. Hosszú idő után most először láttam a csillagos égboltot. Egyszerűen elképesztő élmény volt.

Amikor kezdett egy kicsit derengeni 4 óra után, Gabival tekertünk pár kört a sátrak körül, melegítés gyanánt. Mivel a többiek isten tudja mikor ébredtek volna fel, ráadásul hozzánk képest sokkal edzetlenebbek voltak, úgy döntöttünk, hogy elindulunk és körbejárjuk a Velencei tavat.

Ez meg is volt (közben eligazítottunk két külföldit, akik egy kb. A5-ös oldalra nyomott Magyarország-térkép alapján próbáltak Székesfehérvárra tekerni), megkajáltunk, aztán rákérdeztünk a többiekre, hogy hol járnak. Most indulnak, hangzott a válasz…

Mindegy, kimentünk Zsófiért az állomásra, aztán valahogy eltelt az idő, megérkeztek a többiek is. Csobbanni nem nagyon lehetett mert iszonyat szél fújt, meg a cuccokra is figyelni kellett.

16 körül szedtük a sátorfát és irány Gárdony, hogy mehessünk kerékpárszállítós vonattal. Na nehogy azt higgyétek, hogy időben volt ott. Természetesen az alap 20 perces késés, aztán csüngtek az emberek a vonatajtón effekt, persze a kerékpáros kocsi fullon. Kb. az ötödik vonatra végül felfértünk, bár nem szabályszerűen, és ráadásul nem is egy kocsiba, de ez ekkor már nem volt visszatartó erő. 1 óra álldogálás a retekben, kelenföld, lágymányosi híd, home sweet home, 14,5 óra alvás (mivel a túrán kimaradt).

Jó volt? Mint állat. Legközelebbi sátorhely? Majd kiderül, figyelni kell hogy milyen környékre megyünk, mert ez így nem állapot.

Képek valszeg lesznek még, mert Norby, Dani és István2 is fotózott.

Update 2006. júl. 20. 17:28: megjöttek a képek.Nesze neked, Pete Tong!

©   Haszprus   |   film

It's All Gone Pete Tong - 2004. A film nem Pete Tongról szól, ő csak egy pillanatra szerepel benne. A központi figura Frankie Wilde, a süket DJ. No persze nem volt ő mindig süket, egykor sztár volt ibizán, aztán egyre szarabbak lettek a setjei, nem is csoda, mivel lassacskán teljesen fogalom nélkül kezdte keverni a számokat. De hogy mászik ki ebből, meg a drog és alkoholfüggőségéből? Egy áldokumentumfilmmel van dolgunk egyébként, based on a true story, mondja a felirat a legelején, olyan sztárok nyilatkoznak mint Carl Cox, Paul Van Dyk, Tiesto, és még sokan mások. Valódi fejlődéstörténet, olyan, amilyennel már rég találkoztam.

Ajánlom a fenti előadók kedvelőinek. Amúgy vígjáték.


A halál alagútja

©   Haszprus   |   film

Death Tunnel - 2005. Morajló basszus, kórterem, véres szike, csípő, harapó, fúró eszközök, omladozó falak, hiányos festés, plafonról csöpögő nyálka, beázó épület, víziók, kulccsal lezárt maszk, kísértetjárta hely, hirtelen szobát rázó mély dobbanás, dobhártyaszaggató sikoly.

Akinek bejön az ilyesmi, annak A halál alagútja szállítja a másfél órás dózist.

Egy idézet a filmből:

- bazd meg haver
- bazd meg te
- bazd meg
- bazd meeeeg!!

A film ereje nem a dialógusokban rejlik, hanem a képi világban, az atmoszférában.

Valahogy elmulasztottam az imdb ratingre vetni a szemem, mielőtt megnéztem, a film közben pedig tortilla chipset toltam, aminek a ropogása azt hiszem elég sokat elvett a parás hangokból. Mindegy, szal szerintem az éjszaka rettegni vágyóknak simán fogyasztható, annak ellenére, hogy imdb-n 590 szavazattal 2,9. Amin rendkívül meg vagyok lepődve.
Tűzfal

©   Haszprus   |   film

Firewall - 2006. Harrison Ford most épp bankinformatikai biztonságtechnikával foglalkozik. Mivel a színész 64 éves, így számomra alapból nem tűnt kifejezetten hihetőnek a dolog, hogy ennyi idősen kb. hackeri/linuxbuherátori/hardkór programozói képességekkel rendelkezzen, dehát ugorjunk. Ford családját foglyul ejti egy profi banda, a szabadulásukért a banktól kell egy kisebb összeget (100 millió dollárt) észrevétlenül leakasztani különféle informatikai eszközökkel. Apróbb sérülésektől eltekintve a film bátran nézhető egy unalmas éjszakán.


A tintahal és a bálna

©   Haszprus   |   film

The Squid and the Whale - 2005. Két tesó, szüleik minden előjel nélkül egyszercsak szétköltöznek. Ez itt az alapprobléma, és ezt olyan szinten nem tudják feldolgozni hogy innentől a kis hülye öcsike mindenhova odaveri meg hasonlók. 40 percnél megelégeltem a dolgot, és mindenkit arra kérek hogy saját épsége érdekében kerülje ezt a filmet (is).

Sick people make me sick.


Balagéval jóideje akartunk egyet lejtőzni a Normafánál, és ma ez végre megvalósult Tali a fogaskerekű lenti végállomásánál, fel a második fogaskerekűvel (mert az elsőre nem engedett a vérkomoly security 8-nál több embert, miközben vártunk kb. 20-an, a fogas meg persze töküres volt), aztán fent zúzás. Egy darabig az általam ismert útvonalon mentünk, Balage már itt is öngyilkos tempót diktált, de próbáltam alkalmazkodni. Aztán rátértünk egy általam eddig fel nem fedezett útra, ami valami iszonyat durva volt bármihez képest ahol eddig jártam.

Rendkívül lejtős, 20-40 centis letörésekkel teli, porzós csuszamlós agyaggal, sziklákkal, fatörzsekkel fedett pálya, minden eddigi terephez viszonyítva atomdurva. (Talán a Mátyás-hegy közelíti meg valamennyire, de ott nincsenek letörések, csak csuszamlós kövek.) Kénytelen is voltam az út felén letolni a bringát, még így is a hanyattesés veszélye fenyegetett, ami rendkívül kellemetlen lett volna, tekintettel a hátamon helyet foglaló fotós cuccra.

Valóban érdemes elgondolkodni védőöltözeten. Nem tudom mikor megyek ide legközelebb, de az tuti hogy egy darabig ezt szigorúan csak fotós cucc nélkül vállalom. Leérvén a féktárcsán kishíján rántottát lehetett sütni.

Szóval nem kérdés hogy ez volt eddig a legdurvább trip, és noha hazaérvén Balagénak még azt mondtam hogy nem tudom jövök/megyek-e ide újra, most már biztos, csak hátizsák nélkül. Vagy esetleg üres hátizsákkal, gerincvédelem gyanánt.

Hajnalban 66,8, túra után 65,8 kg. Március 19-én 75,5 kg voltam.


Holtak hajnala

©   Haszprus   |   film

Dawn of the Dead - 2004. Itt valami klasszikus remake-jéről van szó, imdb-n 7,3-mat kapott 25e szavazattal, ami horror terén kiemelkedően jó teljesítmény. Kicsit félek is hozzányúlni emiatt a témához, de megteszem, mert valakinek meg kell mondania a frankót. Ez a film egyszerűen unalmas, sablonos. Ahogy az egyik karaktertől elhangzik: mondjanak valami olyat, amit még nem tudunk. Megint kihagyták azokat a szereplőket, akikért a néző aggódhatna. Mindekiben van valami hiba, ami miatt nem igazán drukkolhatunk az életben maradásáért. Egy csaj kivételével, de őt meg az egész filmben sehol nem fenyegeti veszély. Végül kapunk egy teljesen izgalommentes félórás lövöldözést zombikra, ami kb. annyira volt érdekes mint a Black Hawk Down.

(Huh, ezzel a bejegyzéssel két legyet ütöttem egy csapásra.)


Kéjutazás

©   Haszprus   |   film

Joy Ride - 2001. Állítólag ez is egy horrorfilm, a változatosság kedvéért. Kicsit rágyúrtam a témára. Két hülyegyerek cb rádión átejt egy fazont, ám később kiderül hogy nem jól tették - itt kezdődik az idegölő hajsza az országúton, kukoricásban, motelekben. A film felének köze sincs a horrorhoz, a maradék meg számomra ingerküszöb alatt maradt.

Egyszer elmegy.


Magasfeszültség

©   Haszprus   |   film

Haute tension - 2003. Francia film, ezzel tulajdonképpen akár már be is fejezhetnénk az értékelést, de tovább megyek. A cím szerintem elhibázott, az ember nem szereti, ha másvalamit kap, mint amire számít. Eléggé edzett idegekkel rendelkezem horror terén, emiatt a rettegés hazavágásához számomra az is elég volt, hogy az őrült gyilkos szemszögéből is kaptunk pár percet a filmben, legfőképp a zenén keresztül. Egy horrorfilmbe ne tegyenek már mulatós/zúzós zenéket plz. Mondjuk nem tudom enélkül vajon félelmetes lett-e volna, vér meg húspép az van rendesen, de attól az ember legfeljebb undorodik. Én még azt se. A végén meg olyan meglepetést tolnak az arcunkba az alkotók, amit nyilván meghökkentő fordulatnak szántak, csak sajna nem igazán passzol az addigi sztorihoz, meg amúgy is már kismilliószor ellőtték.

Végítélet: szerintem gyenge, kihagyható, de a baltás/pszichó darabolós műfaj kedvelőinek bejöhet.

A film kapcsán zenei ajánlat:

 • Muse - New Born

Végre-végre-végre, Hármashatár-hegy, jeah, ez is megvót.

A jobb oldalon látható térképet a túrámnak végülis majdnem a legvégén találtam, és fel sincs rajta tűntetve, amerről indultam (hűvösvölgyi erdő bejárata), de mindegy, a Határ-nyeregtől megvan az út. A térképre baloldalon lépünk be, és jobbra lent hagyjuk el, irdatlan sebességgel. Azért pingáltam erre a fotózott cuccra az útvonalat, mert fel van tűntetve rajta a Nelli-pihenő, meg még csomó minden, ami megkönnyítette a tájékozódásomat, és amin tegnap fél órát szenvedtem mindenféle szar térképpel, az ezen pillanat alatt megerősödött, hogy jól gondoltam. A térképen középtájt található egy sárga csíkkal jelzett kerékpáros turistaút, nos én azt se nagyon javaslom felfelé, vagy legalábbis elindultam rajta, de néhány tízméter után meggondoltam magam, mert sziklás, rázós, nagyon emelkedős. A körbetúra (kékkel jelzett útvonalam) pedig rendkívül kellemes erdőrészeken visz, szépen kiegyengetett úton. Ma futókkal is találkoztam ott.

Ami a szúnyogokat illeti, a helyzet minden eddiginél katasztrofálisabb volt Hűvösvölgyben, nemtom mi lenne a megoldás, valszeg az hogy szénné (szénebbé) kell gyúrnom a lábamat és gyorsan átérni azon a részen

Jöjjönenek hát a képek, amik a szokásosnál kissé exhibicionistábbra sikerültek, mert fáradt voltam és a saját cuccaimat volt legegyszerűbb fotózni, azok ugyanis mindig körülöttem voltak Az első kép kivételével egyébként valamennyi ugyanott készült, nevezetesen a Hármashatár-hegy legmagasabb pontján (495m).

További képek az útvonalról a Hűvösvölgy - Mátyás-hegy túránál találhatók, az ugyanis jelentős részben egyezett a maival.


Éjjeli kondi után maradt még némi erőm, hogy bringára pattanjak. Ami azt illeti, megint nem tudom, merre jártam, de azért nagyjából próbáltam megtippelni egy gps-es turistatérkép és a jó öreg utcakereső alapján. Feltehetően tehát egy Hűvösvölgy - Határ-nyereg - Újlaki-hegy - Vihar-hegy - Tábor-hegy - Mátyás-hegy útvonalat tettem meg, de erre semmi garancia.

Hajnali 5 körül indultam itthonról, a Szabadság hídnál lőttem egy napfelkeltét, és ezzel együtt röpke 52 perc alatt odaértem a Hűvösvölgyi erdő bejáratához, ami ismét jelentős javulás az eddigi teljesítményeimhez képest, főleg beleszámolva a fotózást.

Az erdőn belül a Határ-nyerget 14 perc alatt értem el, ami nekem jó. Legfőképp azért sikerült ennyi idő alatt mert a szúnyogoktól nem tudtam lepihenni út közben Szerencsére a Határ-nyeregnél valami okból kifolyólag kevesebb van belőlük. Itt pihentem egy csomót, a nap közben egész jól felkelt, majd tovább indultam, ám megint kétségek közt. Most nem tudok visszaemlékezni, hogy milyen jelzéseket láttam, na mindegy, végülis többször megtettem felderítés gyanánt egy könnyebb útszakaszt, közbeiktatva egy nehezebbet, amit a múltkor nem volt merszem megkezdeni, és most se jutottam túl soká, mert nem éreztem úgy hogy a biciklitologatós emelkedőnek rövid időn belül vége lenne. (Megj.: képen sokkal kevésbé érezni az emelkedést vagy lejtést.)

Szóval visszatértem a könnyebb szakaszra, amin nagysoká eljutottam egy kék vonal általi keresztezéshez, amire örömmel rácsatlakoztam. A kék vonal (vagy zöld vonal?) elvitt a Nelli pihenőhöz, majd tovább tekerve csodás kilátásom nyílt az Árpád hídra, ill. az Északi összekötő vasúti hídra - leszámítva az iszonyatos párát ami miatt lényegében alig lehetett kivenni valamit

Rendkívül kellemes (karbantartott?) erdei utakon elérkeztem a nem tudom hova, ahol ez a roppant informatív tábla volt. Jobb mint a semmi, de azért ráírhatnák hogy mégis hol van a kedves turista éppen. Itt szintén. Utóbbi táblánál úgy döntöttem, a Mátyás-hegy felé veszem az irányt, amit végülis nem bántam meg, de az addigi rendkívül kellemes túrába beiktatta a biciklitolást és halálfélmet a lejtőkön Mert nincs annál rosszabb lejtő, mint amelyiken a kövek gördülnek ki a kereked alól és szélessége körülbelül fél méter, oldalról mindenféle bokrokkal megtámogatva, a bizonytalanságot beláthatatlan kanyarokkal fokozva. Elég para volt. Így értem el ehhez a kőfejtéshez. Nem sokkal lejjebb kb. 4-5 lépcsőszakasszal találkoztam, amik közül az elsőnél anyáztam egy sort, mert bringáról csak közelről (1-2 méterről) válik láthatóvá, megadva az esélyt egy nem túl kellemes utolsó nagy downhill-élménynek.

Ami pedig a biciklitolást illeti, a Mátyás-hegyre vezető kis emelkedőt sajnos nem fotóztam le, részben azért mert képen úgyse érzi senki a mértékét, részben meg mert szóban el tudom mondani: tolnád a biciklit a kormánynál fogva, és ahelyett hogy előrehaladna, a háta emelkedik levegőbe. Szóval kemény volt. Egyértelműen nem bicikliút, de szerintem emberek se nagyon látogatják azt a szakaszt (a lépcsők ellenére), mert az ösvényen kétoldalról végig a növényzet abuzálta a karomat/sisakomat.

Ja, és 10-kor értem haza, úgyhogy kb. 5 óra volt az út, ebből erdőben 3-3,5 órát töltöttem.

Update 2006. júl. 09. 13:13: még egy térkép az útvonal egy részletéről, de arról a részletről a legpontosabb.


Éjszakai járat

©   Haszprus   |   film

Red Eye - 2005. Csaj (Rachel McAdams) a repülőjáraton tudja meg, hogy a mellette ülő csávókának nem a mosolya kell, és addig nem ereszti az ő apukáját, amíg a kérését nem teljesíti. Hát nagyjából ebben merül ki a sztori, érezték ezt az alkotók is hogy kevés lesz, 85 percet hoztak ki végül a dologból, annak ellenére, hogy meglehetősen hosszas rávezetéssel jön a most már számotokra is ismert nagy csavar…


Kondilog 2006

©   Haszprus   |   kondi, történelem

Ez egy olyan bejegyzés, ahova update-ek formájában fogom nyomni hogy mikor kondiztam, így nem zavarok vele senkit, mégis vhol követhető. Excel táblázatot ennek nem akarok, bár akkor frankón lehetne havi kimutatásokat nyomni hogy mennyit kondiztam meg ilyesmi… Hmm.

 1. 2006. júl. 02.
 2. 2006. júl. 04.
 3. 2006. júl. 05. - a vádligép eredménye néhány elpattant ér a vállamban (itthon tűnt fel)
 4. 2006. júl. 07. - a) elfelejtettem italt vinni, b) kiváncsi vagyok mekkora alak edzhetett előttem, mert a 150-200 kilós vádligépet odébb tolta hogy jobban beférhessen a sarokban levő lábtológéphez, amire pedig a terhelést a maximális 100 kilóra állította de még pluszba rádobott 60 kiló korongot is
 5. 2006. júl. 10.
 6. 2006. júl. 12. - fekvepados izgalmak, 40 kiló a hasfalon. Ennyivel hagytam abba végülis a nyári kondit egy csuklósérülés miatt.
 7. 2006. okt. 09.
 8. 2006. okt. 25. borzalmas fáradtság lett úrrá rajtam. szálkásítani próbáltam. a fekvepad végig foglalt volt
 9. 2006. okt. 27.
 10. 2006. okt. 31. fekvepadon 35 kiló, ennyivel hagytam ott a sch-et, és mentem át a Vidába.
 11. 2006. nov. 03. dankoival a Vidában
 12. 2006. nov. 04. dankoival a Vidában. Banyek a mai edzés rendesen lefárasztott. Kaptam egy háromnapos edzéstervet. Vettem kondis kesztyűt. Kár, hogy messze van a Vida. Ha közelebb lenne, lehet hogy mennék akár heti 5-6x, nagyon megtetszett a dolog. Ülő vádligép 15 kg atomdurva lábremegés mellett.
 13. 2006. nov. 06. dankoi @ Vida, vettem egy havibérletet, fekvepadon egy sorozat 45 kilóval.
 14. 2006. nov. 07. dankoi @ Vida, értelemszerűen
 15. 2006. nov. 10. @ Vida. Elvileg hátas nap, de a végén többek közt fekvepadoztam is, 35 kilóval nyolcas sorozatok, jónéhány (6+, nemtom pontosan). Segítő nélkül egyelőre, nomeg ilyen fáradtan nem merek feljebb menni.
 16. 2006. nov. 11. félig dankoival @ Vida
 17. 2006. nov. 13. dankoi @ Vida, fekvepadon egy 8-as sorozat 50 kilóval, bár az utolsót csak segítséggel tudtam kinyomni
 18. 2006. nov. 14. dankoi @ Vida. Lábfeszítőgépen 2 10-es sorozat 40 kg-mal.
 19. 2006. nov. 17. dankoi @ Vida
 20. 2006. nov. 18. dankoi @ Vida. Álló vádligépen 2 15-ös sorozat 35 kg-mal. Ülő vádligépen egy 15-ös sorozat minimális remegéssel 45 kg-mal. (Asszem.) Scott-pad 10 kg, erőlködve, de ha van idő még akkor nem ez a vége. Kéne valami táblázatba logolni ezeket a dolgokat.
 21. 2006. nov. 19. @ Vida, hétfőn megszokott programmal. Fekvepadon egyedül 3x10x40 kg. + álló vádligép 3x15x35kg, ülő vádligépes sorozatok csak 35 kg-mal. Úgy látszik fáradt volt a lábam tegnapról. Ja ezen sorozatok mellett nyomtam kisebb súlyokkal is de azokat nem írom le.
 22. 2006. nov. 20. @ Vida. Először lábnapi program (kihagyva: lábhajlítás állva, meg kevesebb sorozat néhány dologból), aztán néhány egyéb cucc. Ülő vádligépen 15-ös ismétlésszámmal 25, 35, 40, 45, 50 kg. Ez eddig rekord pedig tegnap és tegnapelőtt is vádliztam. Fog ez menni hamarosan még feljebb is egyébként, szvsz, de nem rohanok sehova. Fekvepadon a max: 2x8x45kg (segítő nélkül). Gyanítom, ment volna még tovább is, csak feladtam a pad védelmét . Nembaj, ez nem a fekvenyomós nap. Összenyomás impander géppel ha jól emléxem max 65 kilóval. Triceps előrenyomás csigán max 1x8x20kg (eddig minden sorozatot 15 kilóval nyomtam).
 23. 2006. nov. 21. @ Vida. Nyomtam egy ülő vádligépet, egy sorozat sikerült 55 kilóval.
 24. 2006. nov. 22. @ Vida. Biceps scott-padon 1x8x12,5 kg. Vállvonogatás 4x20x19 kg (eddig 4x20x16kg).
 25. 2006. nov. 25. dankoi @ Vida, kombinált nap
 26. 2006. nov. 26. @ Vida, hétfői program
 27. 2006. nov. 27. dankoi @ Vida, hétfői program harangozással: 1x40, 3x60 kg; fekvenyomás: 20x20, 10x35, 8x40, 8x50 (segítség nélkül!), 8x45 kg.
 28. 2006. nov. 28. dankoi @ Vida, pénteki program (hát, derék) - eheti lábazás skipelve. Lehúzás szélesen tarkóhoz: 10x35, 8x40, 8x45, 8x50 kg, méghozza sztem elég szépen. Eddig 8x45 volt a max. Vállfeszítés L-karos gépen: 12x35, 10x40, 10x45, 10x50. Asszem itt eddig 45 volt a max.
 29. 2006. dec 2. dankoi @ Vida. Bikkibu 8x8kg; nyakból nyomás állva (új gyak) 2x20kg, 2-3x8x25kg; biceps állva 3x8x20kg de nem megy teljesen szabályosan; scott-pad 10x10kg, 3x8x15kg; biceps állva 3x10x8kg; ülő vádligépen 15x55kg (ilyen már volt), de asszem ment volna tovább is némi pihenéssel.
 30. 2006. dec. 18. dankoi @ Vida, kicsit több mint két hét kihagyás után. Vettem új bérletet. István bíztatására kipróbáltam fekvepadon a 60-at. Azt mondta, ha egyszer kinyomom, az oké. Megvolt kétszer, a második minimális segítséggel. Én azonban egyáltalán nem éreztem a segítség mértékét, nem tudtam rá figyelni, azt hittem hogy sokkal többet segített, úgyhogy a harmadiknak inkább nem is mentem neki, azt hittem nem lenne meg. Na majd legközelebb.
 31. 2006. dec. 19. dankoi @ Vida. Lábazós nap, mindenből fejlődtem egy csomót. Vádli állva 35->40 kg; Vádli ülve 55->60 kg; Lábnyújtás gépen 40->45 kg; Lábtolás gépen 35->50 kg; Guggolás 30->37 kg; Lábhajlítás fekve 25->35 kg. A lábhajlítás ülve+állva gyakorlatokat kihagytuk mert hulla voltam.
 32. 2006. dec. 22. dankoi @ Vida. Nyakból nyomás: 25->30 kg; Vállvonogatás kézi súllyal: 19->24; Biceps állva: 20->25; Biceps kézi súllyal: 9->10.
 33. 2006. dec. 24. @ sch. Banyek itt ugyanazok a súlyok teljesen más nehézségűek Pl. álló vádligépet 75 kilóval nyomom simán (vs 40), és bedurran egy sorozattól a vádlim, míg a vidánál ez a hatás egyáltalán nem így jelentkezik, ill. terheli a hátamat/gerincemet, míg a sch-nél szinte egyáltalán nem. Érdekes. Aztán triceps lenyomás csigán 55 kilóval simán (vs 40)…
 34. 2006. dec. 27. dankoi @ Vida
 35. 2006. dec. 28. dankoi @ Vida. Lábazós nap. Vádli állva 40->45; Vádli ülve 60->75 (úgy emlékeztem baszki hogy 65-tel nyomtam múltkor és arra rátettem merészen egy 10-est... hát ezexerint 15-öt tettem 60-ra atyaisten mennyi tartalékom lehet még??); Lábnyújtás gépen 45->50; Guggolás 37->40 (megpróbáltam 45-öt de egy kilengés miatt abbahagytam a második kinyomás után); Lábhajlítás ülve 55->70 (és itt sok tartalékot gyanítok még)
 36. 2006. dec. 29. @ Vida, hát/derék, decemberben először. Siettem mert közelgett a zárás, viszont k. fáradt voltam, mert ma is voltam normafázni. Az a helyzet hogy a kondi meg bringa egy napra k. sok. Viszont vittem magammal a logomat, és amiből tudtam, megpróbáltam rápakolni még. Ígyhát: Lehúzás szélesen tarkóhoz: 50->55 (igazából ebben most nem vagyok biztos hogy az utolsót is meg tudtam-e csinálni); Evezés melltámaszos gépen: 45->55; Vállfeszítés L-karos gépen: 50->65 (ez viszont eléggé könnyedén). Az utolsó két gyakorlatot kihagytam mert kifutottam az időből meg amúgy is hulla voltam.
 37. 2006. dec. 30. dankoi @ Vida. Dőlt oldalemelés padon: 8->9; Vállvonogatás kézi súllyal: 24->26; meg volt még néhány egyéb előrelépési kísérletem is, de ezekhez még idő kell. Ez volt hát 2006 utolsó kondija. Teljesítménygrafikon november-decemberről.
Itt a bringa, hol a bringa?

©   Haszprus   |   life, bringa

(Ez eredetileg egy komment lett volna Romsynak válaszul, ám bejegyzés méretűre nyúlt.) Amikor megvettem a bringát és lakatot kértem mellé, a boltos srác teljes döbbenettel nézett rám és ahelyett hogy lakatokat kezdett volna mutogatni a polcról, lelkemre beszélő hangsúllyal azt mondta: OTT NE HAGYD SEHOL!! Ha valaki, akkor ő tudja.2006 nyári taszkok

©   Haszprus   |   life

Volt tavaly egy ilyen bejegyzésem, hogy miket tervezek a nyárra. Na nézzük, mi az, amit abból a listából egy az egyben átvehetünk:

 • bme-related
  • digit szigorlat felkészülés
  • jelek precache
 • health-related
  • kondi
  • úszás
  • szememet megnézetni mi van vele
  • lehet-e kontakt lencsém vhogy mégis
  • fogász

Nah, szal ennyi, a life-related taszkokról pl. már teljesen lemondtam, dolgozni se akarok, nyelveket tanulni se, kóderkedni/kockulni se, mindezeket leváltotta nem is tom legfőképpen a bringázás és úgy tűnik hogy a kondi. Ma pl. nem mentem sehova mert regenerálódok (tiszta izomlázam van), és majd meghülyültem a semmittevéstől, pedig amíg nem volt bringám, pontosan ez ment hónapokig mindennap

Külföldet nézegettem de szerintem az idén se valószínű (vagy fene tudja, nem lenne rossz igazából valami jól fotózható helyre elnézni).

Na ezek vannak, gondoltam logolom.Kondi 2006

©   Haszprus   |   történelem, kondi, úszás

Na, vettem még félév elején erre a félévre egy kondibérletet a SCH-be 5000 Ft-ért (bruttó), most kezdem használni, évközben nem is akartam volna. Így nyáron teljesen kényelmes késő este a hűvösben átsétálgatni, kinyitni a termet, nincs benn senki, minden eszköz az enyém, nincs konfrontáció. A SCH konditerme szűkös, az az igazság. Nagyon. De így este jó. Úgyhogy most az idei év első alkalmával már kapásból 1 óra 50 percet voltam lenn, és igazából meg se kottyant. Némi túlzással. De semmi hasonló nincs ahhoz, mint ami tavaly volt (remegő karok, stb, pedig legjobb emlékeim szerint akkor egy órát se voltam lenn). Hiába, az itthoni minimáledzés, az úszás és a bringázás megteszi a maga hatását.

Egy valamit sajnálok, de marhára - hogy nem kezdtem átjárni korábban, mert valami hihetetlen jó volt ma, járni fogok ezerrel. És kéne szerezni a MAFC-hoz is egy bérletet (uszoda), csak az lényegesen macerásabb sport és nincs nyitva éjjel az ilyen aszociális alakok kedvéért.

Egyébként most azért mentem át, mert tegnap és ma megtapasztaltam, hogy egyszerűen már nem bírom ezt a mennyiségű bringázást, muszáj pihenőnapokat tartsak, mert mindkét alkalommal visszafordultam a Normafához vezető úton, egyszerűen túlzottan megterheltem a lábaimat.

Elborult az agyam és mára beiktattam egy Normafát kora reggelre, ami még oké is, csak napközben esett az eső amíg aludtam, és utána annyival jobb idő lett, hogy kénytelen voltam este is menni.

Két Normafa egy nap.

Ja és a félkör alakú Istenhegyi út helyett egy shortcuton mentem, ami nagyjából egyenesen visz a Szent Orbán térről a Normafa úthoz. (Diána és Tündér utca, ha mondanak valamit.) Halál volt, de legalább változatos, meg kisebb forgalmú, mint az Istenhegyi út.

Reggel felszenvedtem magammal a fotóscuccot, úgyhogy opcionálisan nézzük meg, milyen a Normafa 10 mm-en. Meg itt van pár bringa is mert tudom hogy szeretitek

Hajnalban három kukás csávó beszélgetett tőlem ~8 méterre a hegytetőn, mikor látták hogy fotózgatok, ők is elővették a témát hogy miket láttak/fotóztak külföldi útjaik során. Egyikőjük például tisztavízű patakot:

- Bazmeg olyan szép volt hogy le kellett fotóznom bazmeg

No, hát ha szép volt, szép volt, teljesen érthető a lelkesedés.

66,9 kg


Múltkorában már próbáltam megkedveltetni veletek a Művészetek Palotáját, most úgy alakult hogy a Sigma 10-20-as obit a közelében vételeztem, úgyhogy természetesen nem volt menekvés, muszáj volt lecsekkoljam végre belülről is. Egyik biztonsági őrt megkérdeztem, hogy mégis mennyire szabad itt a járás - az infó úgy szólt, hogy teljesen, ahova nem mehetek oda úgyse engednek be. Ennek szellemében készültek az alábbi képek, legtöbbjük 10 mm-en, változó ISO-val, változó rekesszel, állvány nélkül. Enjoy.

Amúgy ha a privát véleményemet kérdezitek, sztem gyönyörű épület, kár hogy a Palota és a Nemzeti Színház közötti parkolót úgy oldották meg, ahogy.

Mivel a hangversenyterembe és a fesztiválszínházba nem sikerült bejutnom, várható még újabb látogatás, valamikor, a nem túl közeli jövőben, feltehetően.

Ps. vicces egyébként hogy mivel nyilvánvalóan az összes biztonsági őr első látásra külföldinek néz (advanced fotós cucc, nagy hátizsák, helyhez egyáltalán nem illő ruha, alapvetően turista megjelenés), megpróbálnak lehetőleg minél kevésbé észrevenni ha közelítek feléjük, nehogy véletlenül angolul vagy egy még ennél is extrémebb ismeretlen nyelven kérdezzek tőlük valamit…


Láttam 70 ezerért az Extreme Digitalnél valami fotós minisátrat ami minden oldalról visszaveri a fényt. Ez itt három darab lámpa, egy kompakt 15W + két hagyományos 60W-os izzóval, háttérben fehér papírlap. Az alábbi képek rawba fotózva, minimális és nagyon egyszerű utólagos tuninggal, ISO800, 1/200sec, F5,6 beállítások mellett készültek. Nem a legjobb körülmények, de mielőtt rohantok venni ilyen fotós sátrat, tudjatok róla, hogy otthonra azért vannak olcsóbb megoldások


Sigma 10-20mm F4-5,6, a második objektívem, mai szerzemény

Nyilván ha állványt használnék, az ISO800 sem lenne szükséges, és a mélységet is lehetne növelni.

Az is nyilvánvaló, hogy profi vagy gyakori felhasználásra megvan annak a sátornak az előnye.


Csajozós film

©   Haszprus   |   film

Date Movie - 2006. Mindenfelé csak negatív kritikát lehet olvasni erről a filmről, úgyhogy itt megszakítanám a sort, mert szerintem elég jó. Momentán kapásból kétszer néztem meg, ami nem szokásom. A nyitány óriási, Kelis erőt és magabiztosságot sugárzó Milk Shake zenéjére (ami már önmagában is zsír) próbálja a nemkicsit túlsúlyos főszereplő csaj elcsábítani az utcán kószáló pasikat, csekély sikerrel, ellenben annál röhejesebben. Az a tánc, amit levág, valami eszméletlen Már önmagában ezért megéri megnézni.

Amit ezzel a filmmel kapcsolatban meg szoktak említeni, hogy kissé gusztustalan már itt-ott amiket poén címen leadnak. Ezt alátámaszthatom, de nem sok van ezekből. Idegesítően sok jutott viszont Sophie Monkból, aki bár nem néz ki rosszul, de a színészkedéshez nem sok köze van.


Fekete víz

©   Haszprus   |   film

Dark Water - 2005. Remekül kidolgozott, sztorival (drámai vonallal) rendelkező horror iszonyat nyomasztó helyszínnel, de nem a székben ugrálós fajtából. It's all about atmosphere - és valóban, mestermű, nekem nagyon bejött.


Történt hogy Budapesten meleg-rekord közelében jártunk, én meg itt voltam meglőve, mert hajnalban nem bírtam felkelni, de tekerni necesszáris, úgyhogy gondoltam bepróbálok direkt késődélután egy Hármashatár-hegyet. Namost itt hibáztam el, mert egyrészt k. meleg volt, másrészt későn indultam, harmadrészt a mindennapi tekeréstől konstans izomláz gyötör egyelőre. Mint tudjuk, az erdőben nemkicsit sötétebb van, mint a szabadban, úgyhogy a sötétedés gyorsabban lecsap. Aki nem járt még erdőben, annak a fénykülönbséget szemlélteti az első fotó.


Ki a faszagyerek?

©   Haszprus   |   film

The Man - 2005. Óriási, bazz, Samuel L. Jackson & Eugene Levy. A magányos utcai harcos FBI ügynök kénytelen bevonni az akcióba a balfék dumagép fogorvost, akinek persze nem igazán van ínyére a dolog. Nem szoktam filmeken hangosan röhögni de ezen simán


Heti egyenleg

©   Haszprus   |   bringa, normafa, hűvösvölgy

Na, olyan hetet zártunk amiben 5 bringázás szerepelt. 1 etele tér + Margitsziget, 2 Normafa az Istenhegyi úton, 1 Biatorbágy, és ma 1 Hűvösvölgy.

Legkevésbé se gondoltam volna, hogy ennyire rá fogok kattanni a témára.

És ez még csak a vizsgaidőszak…


Halálos halál*

©   Haszprus   |   bringa

Fárasztó volt, na. A távolság még hagyján (mellesleg a valóságban nyilván több mint 52 km, mert nem csak 12 ponton volt irányváltoztatásom), de a Biatorbágy-Üdülőtelep -> Bp vonal állandó emelkedőivel és lejtőivel végzett a lábammal. (Négy nap egyhuzamban mindennap bringázással, azért sok az.)

Ja egyébként leteszteltem az új Nagytéténybe vezető bringautat, amiről a bringaut.hu-n olvastam nemrégiben, és hát, elég gáz szerintem. Egyrészt sok helyen a minősége tankokra van tervezve, másrészt a táblázás tényleg erősen hiányos, egy jódarabon le is tévedtem a bringaútról az autók közé, már ha egyáltalán volt azon a részen bicikliút, mert nem tudom, egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy az út túloldalán bicikliutat jelző táblák vannak…

* A bejegyzés címe egyébként Norby vizsgafilmjének a címe


Azt beszélik…

©   Haszprus   |   film

Rumor has it - 2005. Katasztrofális. IMDB rating alapján akár egy jó vígjáték is lehetne, a stáblistában több nagyobb színész is szerepel (kinek mi számít nagynak), gyakorlatban azonban nehezen bírtam hogy az utolsó háromnegyed órában mást se kaptam, csak kisírt szemeket, nagy egymásraborulásokat. A LOTR3 végét juttatta eszembe… Azt gondoltam, hogy ennek megfelelően majd nemek szerinti bontásban egészen eltérő rétingeket fogok látni az imdb-n, de legnagyobb meglepetésemre a hímek és a nőstények szavazatai átlag 0 pontos eltérést produkáltak. A lényeg, hogy szerintem nagy ívben kerüljétek.


16 utca

©   Haszprus   |   film

16 Blocks - 2006. Nem túl izgalmas, nem túl hihető, nem túl eredeti, és Bruce Willis elég hülyén néz ki bajusszal. Ha Mos Def nem szövegelne egész végig, a film teljesen üres lenne.


Sziklák szeme

©   Haszprus   |   film

The Hills Have Eyes - 2006. Oké, nem tudtam miről van szó, csak Balage ajánlotta hogy jó fosatós, meg imdb-n láttam hogy 6,4, 7000+ szavazattal, ami tekintve a horror/thriller műfajt, meglehetősen jónak számít. Namost ahogy az első képkockákból már látni lehetett, hogy itt valami gonosz torzszülöttek vérengzéséről lesz szó, nem sok jót reméltem. Miért kéne egy torzszülöttnek feltétlenül gonosznak is lennie? A texasi láncfűrészesben bevesszük, hogy gonosz, mert ugyan miért ne lehetne valaki egyszerre torz és gonosz. De hogy egy fél falunyi torzszülött egy kivétellel mind gonosz legyen… Szal itt bukik az alapsztori, innentől hiteltelen az egész, sajnálom, mert nagyon kiváncsi voltam rá pedig.

Pozitívumként megemlítem, hogy a film végére azért lesz egy főszereplőnk is aki bár eredetileg egy unalmas nulla, végül mégis sikerült elérnie hogy drukkolj neki

Osztán ajánlom-é? Nem igazán, de ha kedveled a gonosz torzszülötteket akkor tuti be fog jönni.


Sony MDR-RF850RK

©   Haszprus   |   hwsw

Kurvajó gecc, állati jól szól, másrészt konyhába is kimehetek vele és frankón műxik

Egyébként elsődlegesen nem én fogom használni (csak szökőévente), de azért jó cucc Viszont ha nincs hang, akkor van egy elég gázos alapzaj.

Update 07:35: weird, a kiejtett sz betű kicsit sistereg. Audiofileknek nem ajánlott Update: csak néha sistereg, nemtom mikor igen és mikor nem, nagy arányban nem, csak ritkán. Pl. a TATU - Not gonna get us nem sistereg.

Kurvanagy feeling mászkálni a lakásban úgy hogy jóminőségű hangos zene szól a füledben anélkül hogy mindenféle kábelek csüngnének rajtad


Voltam ma hajnalban is a Normafánál, rájöttem hogy még sokkal tovább vezet az erdei ösvény mint ameddig az előző két alkalommal megkockáztattam, viszont elég durva volt felfelé az Istenhegyi úton, tekintve hogy tegnap is mentem, gondolom emiatt is kész volt a lábam. Fent pihentem húsz percet egy padon, az viszont iszonyat jó volt, kellemes hegyi levegő, napfelkelte, madárcsicsergés, világbéke, ilyesmit tapasztalhat meg aki reggel 7 körül kiül a Normafa padjaira. Kár hogy nagyon hamar leérni, viszont mivel a fogaskerekű útbaesik, egyre inkább hívogat hogy vissza kéne menjek vele. Majd egyszer, maybe. Ja, lefelé meg már sokkal lazább az út mint amilyen az első két alkalommal volt, tekintve hogy már ismerem a járást, a megfelelő sebességeket, a kanyarok és a talaj jellegét…

Egyébként célom, hogy minél kevesebb pihenővel képes legyek felmászni a hegyre. A végcél, hogy pihenő nélkül meg tudjam tenni. Ez egyébként nem biztos, hogy idén nyáron össze fog jönni, de meglátjuk. Egyelőre hihetetlen sok pihenőt tartok, az út majd megöl, úgyhogy van még mit fejlődni, de állok elébe…

Most már minden bejegyzésem kapcsolódni fog Normafához, ez van.

Ja és 67,9 kg. Hol a vége? Hol a vége??! Nemtóók leállni! Amikor a BME-re jöttem egyébként (2003-ban), 65 kg voltam, szal semmi weirdo nincs számomra abban hogy ilyen mélységekbe zuhan a tömegem, még mindig sehol se vagyok ahhoz képest, ahol voltam. Úgyhogy 67-nél megint el kell gondolkodnom, nem akarok-e esetleg még tovább fogyni. A fogyás egyébként nem jár semmi kellemetlenséggel, teljesen megszoktam, nem zabálom tele magam, csupa finom kaját eszek (amiket korábban utáltam ), stb, szal akadálya éppen nincs, hogy folytassam, kifejezetten ingerelne ha abba kéne hagynom. És igazából attól is félek, hogy ha abbahagyom a fogyást, akkor visszahízok


Filmek közt 20 óra

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ez a bejegyzés részben egy várólista-teszt - elvileg 07:46 körül jelenik meg. The GuNN filmes bejegyzése pedig 10:55 körül várható. Új várólista-szabály: két filmes bejegyzés között minimum 24 20 óra kell elteljen. Belül pedig sokat egyszerűsítettem a várólista kezelésén, és máshova kötöttem be a blogringet pingelő sort is. Oda, ahol valóban megfelelően látja el a feladatát.

Update 11:36: elvileg bugok javítva.


Normafa hajnalban

©   Haszprus   |   bringa, normafa

Normafa 2 óra 10 perc, 04:40 - 06:50. Lehet hogy egyszer feltekerek úgy, hogy napkeltére ott legyek (ezt már ma is megtehettem volna). Az erdő egy részén ha jól láttam még így is valami reggeli köd ült. Az a durva, hogy utána még csomó energiám maradt (Istenhegyi út ellenére). Akárcsak legutóbb. Kedvem lett volna még tovább tekerni valamerre. Kézenfekvő folytatás lehetne Biatorbágy (bár az kicsit durva, és az útközben beszippantott pormennyiség is halálos), vagy a Margitsziget.

Hajnalban tekerni jó, itthon vagyok azelőtt, mielőtt még egyáltalán megindulna a nagyobb autós forgalom, a nap se tűz, a levegő kellemesen friss… Mindig ilyen kéne legyen.

Egyébként nem számolok be minden utamról, de mióta megvan a bringa, heti 3x megyek Hűvösvölgy, Normafa, vagy egyéb irányba.

Vizesnyolcas

©   Haszprus   |   film

The Waterboy - 1998. Jaj de nehézkesen fejlődő hőssztoriról van szó itten. Vígjáték? Ja, olyasmi, de nem a térdcsapkodós fajtából. Csak azt nem teljesen vágom, hogy mire föl a 20 ezer imdb-szavazat.

Miért van az, hogy Adam Sandler majdnem mindig gagyi filmekben játszik gagyi alakokat gagyi poénokkal? (Kivételek: Spanglish, 50 First Dates.)


05:15 körül indultam és 08:45-kor értem haza, három és fél órás kis utacska. Az elején majdnem feladtam mert izomláz maradt a lábamban a múltkori alkalom után (nagyrészt valószínűleg az Istenhegyi út miatt), meg különben is holnap valszám vizsga, aztán úgy alakult hogy egy pihenő után mégis elég elszántságot éreztem magamban a folytatáshoz Így történt, hogy jól eltévedtem a svábhegyen, de végülis kilyukadtam oda ahova szándékoztam.

Számotokra a dolog ott válhat érdekessé, hogy ezúttal vittem egy Canon 350D + Sigma 18-125 F3,5-5,6 (a szokásos) kombót nem rosszul, hanem jól, ezért prezentálhatok néhány képet. (Sajna elég nagyok lettek, sorry, az erdőben sok a részlet ) (Nyugtassátok magatokat azzal hogy nekem vinyóról gyorsan betöltődnek )


Normafa

©   Haszprus   |   bringa, történelem, normafa, 350d

Hosszas könnyű terepen való túrázgatás után végül elszántam magam, hogy meglátogassam a Normafát. Persze ez régóta tervbe volt véve. Életemben először jártam arra, eddig kimaradt, a Budai-hegységben nem igazán túrázgattunk sosem.

Szóval rengeteg térképforgatás után eljutottam a megfelelő helyre, a Normafához. Azonban ezt megelőzte még az Istenhegyi út, ami mellett azt hiszem nem véletlen, hogy fogaskerekű vasút jár, valami oka ennek csak lehet, és nálam bölcsebb bringások úgy tűnik rájöttek már erre Azt a négy kilómétert (eredetileg 2,7-et hittem) a jelenlegi kondíciómban 50 percembe telt megtenni, ennek oka hogy állandó hosszas pihenőket voltam kénytelen beiktatni. Tulajdonképpen izomfejlesztésre és zsírégetésre feltehetően jó ez az emelkedő, valószínűleg nem most tettem meg utoljára.

Hanem a Normafán mint utólag kiderült nem sikerült megtalálnom az ideális downhill terepet, helyette valami atomdurva erdei ösvényre tévedtem, ami tele volt sziklákkal meg egyéb nem túl bukásbarát dolgokkal, úgyhogy éreztem hogy bizony kellene valami komolyabb védőfelszerelés, nem véletlen az, hogy az ember akár 130 ezret is elkölthet mindenféle kipárnázott biciklis ruhákra és teljes fejet fedő sisakokra. Egy ötméteres szakaszon inkább le is szálltam mert éreztem hogy ha arra rámegyek, egyrészt fékkel nem tudom megfogni magam (össze-vissza pattog a kerék a sziklákon), másrészt tolószékhez nincs kedvem, harmadrészt ha eltöröm valamimet akkor bizony elég bajos kijutni az erdőből. Szóval nem vicc, kemény terep volt, gondolhatjátok hogy nem ok nélkül szálltam le.

Az út végét egy mocsaras rész felé vettem, persze nem szándékosan, de végülis akkora örömöt okozott hogy sikerült átkelnem elbukás nélkül, hogy majdnem visszamentem még egy kicsit dagonyázni De felfelé valószínűleg azért csak elzúgtam volna a sárban, úgyhogy inkább kihagytam.

Erre jártam:

(Elsőre nem volt ám triviális a térképen, hogy mégis merre voltam, mármint ami az erdei részt illeti, de azért csak összeraktam, thx 2 turistautak.hu, utcakereső, index map)

Legközelebb más utat választok lefelé, elvileg van kellemes gyorsan vehető downhill rész, ahol az embernek nincs halálfélelme.

Egyébként nem vittem fényképezőt (macera, meg veszély), de azért megörökítettem az esemény utóéletét.Próbálom demonstrálni egy grafikonon a dolgot.


Fent bekeményített hátsó telóval

A tapasztalatra a hátsó telón található kis biszbasz átellenes pozícióba tekerésével tettem szert a Lágymányosi híd kerékpársávján. Mintha egy egészen más kerékpáron ültem volna, testen kívüli élmény volt, viszont a hídon átmenve rögtön vissza is állítottam.

A teló bekeményítése (kiiktatása) egyébként hasznos lehet hosszabb tekeréseknél, ahol a sebesség a fontos, vagy hegymenetben, ahol jól jön ha nem leszel tengeribeteg a bicó ringatózásától.


All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy
All work and no play makes Jack a dull boy

Dátumból láthatóan kétnapos. Indulás szombat reggel itthonról, vasárnap este pedig vonattal haza. Pillanatnyilag úgy néz ki, kb. 9-en leszünk, de lehet, hogy többen. Megvallom, eléggé idegesít a vadkemping és a vasárnapi strandolás, tekintve a kerékpárom jellegét, if u know what i mean.

Továbbá idegesít a csomaghordozás témája is, mert egy jobb hátizsák ahogy elnézem kb. 30e Ft, és ismerve a környezetemet, utazási szokásaimat, stb, körülbelül x évente használnám, ahol x >= 1, úgy meg kicsit rossz az ár/érték-arány. A sátor összecsomagolva 60 centi hosszú, tehát nagy zsák kell. (Mellé jön még egy hálózsák, polifoam, fényképező, kaja, ital, papucs, 1-2 ruha, jobban nem részletezném.)

A fényképező. Két gép közül kell választanom. Az egyik az elnyűtt ám kicsi Nikon 885, a másik meg a Canon 350D. Előbbinek sajnos kifakult a képe (borzalmasan szar), utóbbi meg egy monstrum, a váz és az obi önmagában 1 kiló, és valamibe tenni is kell. Előbbit könnyebb előszedni és elpakolni, utóbbinak jó a képminősége. Hogy melyiket viszem, asszem majd a hátizsák és/vagy egyéb csomagtartó alkalmatosságok függvénye lesz.

Ezek vannak most.

Ja és készítettem magamnak egy elég durva edzéstervet az elkövetkezendő egy hónapra, de nemtom mennyire fog sikerülni betartanom, tekintve hogy nem vagyok sportember. (Bár megjegyzem, ez a dolog rengeteget változott az elmúlt hónapokban, minden egyéb rovására )TVnet duplázó

©   Haszprus   |   hwsw

A TVnet a következő akcióval állt elő: ha ADSL-előfizető vagy valamely más szolgáltatónál, és szeretnél dupla vagy tripla sávon netezni ugyanannyi pénzért, akkor beviszel nekik asszem 3 havi számlát, kezdeményezel egy ISP-váltást, ők pedig az eddigi előfizetésed áráért dupla vagy tripla sebességet nyújtanak neked ADSL3G szolgáltatás keretein belül.

Egy bajom van. Én anno 2002-ben a TVnetnél kezdtem az ADSL-ezést, 2 év hűséggel. Valami szerződésmódosításból kifolyólag úgy alakult, hogy 24 hónap helyett hamarabb eljöhettem, és amint ez lehetővé vált, húztam is át az Axeleróhoz. Mert a TVnet akkoriban elég tré volt, magas pingek, packet lossok, egyéb üzemzavarok.

Én a mostani 2 mbites csomagomat egy 4500 kbitesre cserélhetném a váltás által, a jelenlegi előfizetésemmel azonos áron. A váltáskor a szolgáltatáskimaradás állítólag csak 1-2 óra.

Nemtom megkockáztassam-e a TVnetet, úgy hallom még mindig van náluk időnként leállás. A T-Online-nál nincs, soha. Az elmúlt napokban ugyan teljesen kivételesen leesett a sávszélesség, de ilyen korábban sosem volt, ráadásul már meg is javult.


Donnie Darko

©   Haszprus   |   film

Donnie Darko - 2001. Izé, szóval asszem ez a második film életemben, amire aszondom hogy nem értettem. Az első a Mulholland Drive volt (by David Lynch), amit már menet közben se értettem. Itt menet közben még vágni véltem a dolgokat, aztán lehet hogy mégse. IMDB top#99-es filmről beszélünk egyébként. Spoilerek (kijelölöd, olvashatod): Volt ez a time travel téma, meg szörnynyúl, de végülis ki volt ez a nyúl és hogy a manóba került a sztoriba egy időutazás? Meg úgy általánosságban se vágom, nem az időutazik, aki benne ül a fémszerkezetben? De Donnie nem ült benne, mint ahogy az egész világ sem, szal I'm pretty confused. Ki volt Frank? Mi idézte elő, hogy az egész világ 28 napot visszazökkenjen az időben? Az időutazás után Donnie miért aludt otthon?


A szállító 2

©   Haszprus   |   film

Transporter 2 - 2005. Irritál, ha a fizika legelemibb törvényeit figyelmen kívül hagyják. Plz ne ugráljunk már abban a repülőben fölfelé, ami éppen most csapódik be 1000 km/h-val a tengerbe… És még számos hasonlót említhetnék (Frank a levegőben lekapatja a bombát a kocsi aljáról, 40 emberrel 2 perc alatt egyesével végez, stb). A film látványos volt, de sajnos a jelenetek legtöbbjét a néző realitásérzéke egyszerűen nem veszi be. Ha filmet nézek, akkor nem egy tech demót akarok látni arról, hogy mire képes manapság a filmgyártás, hanem egy hihető sztoriba akarom beleélni magam, aggódni akarok a szereplőkért, de ugyan hogy aggódhatnék olyasvalakinek az épségéért, aki láthatóan a fizika törvényein is felülkerekedik, ha a szükség úgy hozza?


Kisiklottak (H)

©   Haszprus   |   film

Derailed - 2005. Személyes érintettségem okán nem tudok objektív kritikát írni a filmről, de ilyennel eddig se próbálkoztam, úgyhogy elvileg nincs ebből gond. Jó családapa lúzercsávó a vonaton megismerkedik egy helyes hölgyikével, majd egyet ugorva a sztoriban (spoiler) leütik ill. megerőszakolják őket - az egészséges nézők elvárásainak megfelelően konkrétan Clive Owent ütik le, és Jennifer Anistont erőszakolják meg. Ennél többet elvből nem lövök le, csak annyit súgok meg, hogy a film 100%-os rekommendációmat élvezi. Pörgős, izgalmas, csavaros.The Amityville Horror - 2005. Ez egy '79-es film remake-je, bár azt nem láttam. A 2005-ös verzió egy mai horrortól elvárható modern képi világgal rendelkezik. A feszültséget itt-ott megjelenő flashekkel és hanghatásokkal próbálja megteremteni, meglepetéseket ilyen téren nem nyújt, és szerintem azt sem képes elérni, hogy másfél órát rettegj a fotelben. Nem kifejezetten ajánlom, de egynek elmegy.


Underworld: Evolúció

©   Haszprus   |   film

Underworld: Evolution - 2006. Láttam az első részt, őszintén szólva nem emléxem, hogy tetszett-e, de ez nem. Közben rájöttem hogy anno írtam róla: nem tetszett az sem Szóval másfél órába belezsúfolni ennyi célváltoztatást, visszaemlékezést, egyik percben még undorító lények, másikban szoft pornó, nemtom, azt gondolom, túltelített volt ez a film, ennek ellenére pont annyival előre kiszámítható, hogy az elimináljon minden izgalmat. Ja és hát az animációk, iszonyat lowcost. Ha nincs rá zseton, inkább tegyetek bele kevesebb effektet, de Pistike vérfarkasait senki se akarja nézni másfél órán keresztül.Csomagtartó

©   Haszprus   |   bringa

Lesz egy kétnapos bringatúra valamikor, és nyilvánvalóan szükségem van egy csomagtartóra. Ugyanakkor mivel össztelóról van szó, ezért spéci kell. Hátra szerelhetőből spéci, de van valami középre tehető cucc is. Most így neten nagyhirtelen nem találtam semmit.

Mindenesetre… Nem zavar egy középre szerelt csomagtartó a tekerésben?Jövőképek - alvás nélkül

©   Haszprus   |   life
Haszpruskiváncsi vok mi lesz ha jön a tabletta amivel nem kell aludni
WiZARDjöhetne már
WiZARDutálom az alvást
WiZARDfelesleges időelbaszás
Haszprusa) eddig az embereknek (egész országnak/kontinensnek) volt egy bioritmusa. nappal boltok nyitva, éjjel zárva, közlekedési dugók jól meghatározható időpontokban, munkakezdés szintén, energiafogyasztás reggel indult be, stb, érted.. na ez full megváltozik
b) kell csinálni közterületekre meg mindenhova atomerős éjszakai világítást hogy éjjel ugyanúgy lehessen mindent csinálni mint nappal
WiZARDnem vagyok benne biztos hogy egyenértékűvé kell tenni a nappalt az éjszakával
WiZARDilletve az éjszakát a nappallal
Haszprusmiért?
Haszprusha sose alszol éjjel...
WiZARDattól még jó az ha más

Szerinted?


Haszprusaz a helyzet hogy 20 év múlva csak azoknak lesz munkája akik a gépeket fejlesztik, a többiek helyett gépek fognak dolgozni
Haszprusna jó de 50 év múlva biztosan
Haszprusez 100% h így lesz
WiZARD55 év múlva meg a gépek fejlesztik magukat és te se kellesz majd
WiZARD60 év múlva meg kilépsz a mátrixból
Haszprusez sose lesz így mert a gépi fejlesztésekkel saját magadat is fel tudod ruházni, memóriachip, társprocesszor, stb.
Haszprusill. legalábbis jóideig nem hiszem h túllépnék az emberi agy teljesítményét a gépek _minden_ területen. amíg nem minden területen lépik túl, addig az embernek lesz munkája

Szerinted?


70,0

©   Haszprus   |   élelmezés, life, bringa, történelem

A halvány a konkrét mérések eredménye, az erősebb vonal öt mérés mozgó átlaga.

71 nap terméke: 75,5 kg -> 70,0 kg. Közreműködött:

 1. Egészséges étrend
 2. Úszás
 3. Bringázás

Nemrég eldöntöttem, hogy mivel ilyen jól haladok, megyek még lejjebb is. 67 kg-ot tűztem ki új célul.

(Egyébként 177 cm a magasságom.)


Hűvösvölgy roxx

©   Haszprus   |   bringa, hűvösvölgy

Na, zúztam megin Hűvösvölgyben, kurvajó az a hely, komolyan mondom, ISTEN. Most egy hosszabb úton mentem, lehet tekerni mint állat, bár azért óvatosságból a féket is használom olykor. Első menet után legnagyobb meglepetésemre ott kötöttem ki, ahol tegnap. Sajna nem tudtam minden utat feltérképezni, a második kísérletem ott mondott csődöt hogy x%-os emelkedőn sárban feladtam a felfele tekerést egy idő után (úgyse tudtam volna zúzni lefele, elővigyázatossági okokból), a harmadik kísérletem ott mondott kudarcot, hogy elzúgtam egy 20 centis fellazult mocsaras humuszban. Ekkor a következő gondolatok futottak át az agyamon:

 1. Faszomgeci
 2. Eltört-e a lábam (nem)
 3. Sérült-e a bringám (nem)
 4. Elszakadt-e a pólóm (nem)
 5. Feltétlen kell vegyek kesztyűt, mert véraláfutásos tenyérrel nem annyira jó tartani a kormányt

De végülis ez nem zavart abban, hogy zúzzak még egy kört az erdőben

Komolyan mondom, nem evilági móka ez. Hazafele debil módon végigvigyorogtam az utat. Kurrrrrrvayó!


Ismerlek. Ismersz?

©   Haszprus   |   hwsw, iwiw, net, szánalmas

Az iwiw-vel szemben a myVIP-t nem veszem komolyan. Éjjel mondta WiZARD, hogy lett ismerősök száma szerinti top100-as lista az oldalon. Mondom jólvan, bekattintgatok mindenkit, nem érdekel a myVIP-s profilom. Ez volt 01:30-kor. Az első 5 percben 2-en visszaigazoltak, reggelre pedig 25-tel nőtt az ismerőseim száma.

Na ehhez szóljatok.

Update 09:42: ezen bejegyzés írása alatt még négyen visszaigazoltak


Első út

©   Haszprus   |   bringa, történelem, hűvösvölgy

Hűvösvölgy. Valami fantasztikus az a hely. Nem mintha durva lenne a terep (vagy más bringával az?), de tényleg lehet menni ezerrel. Sajna mire oda elértem, már eléggé készen voltam, úgyhogy csak 2x mentem egy erdei ösvényen oda-vissza (értsd: 4x). De kell még ilyen, mert atomkirály volt, testen kívüli élmény, meg amit akartok. Most fáj mindenem és hulla vagyok, asszem a mai tanulás - is - elmarad

Valami retardált kis pöcs egyébként megpróbált ellökni a bringaúton, egyszerűen hihetetlen mik vannak.

Ja, és amíg egy zebránál vártam a zöldre, egy kocsiból meg kiüvöltöttek nekem három nyomdafestékkel inkompatibilis szót, minden ok nélkül, de már nem emléxem rájuk. Asszem nem minden autós szereti a bringásokat, vagy ez a vagiság új mércéje, egy autóból beszólni a járókelőknek.

Ja, és még egy vén faszi is beszólt amikor jött ki a lépcsőházból, amiért nem nyitottam ki neki az ajtót. Kintről kulccsal nyílik, bentről egy gombbal. Kint ott volt nálam egy húszkilós bringa, nála nem volt semmi. Grat.


Törésteszt

©   Haszprus   |   bringa

A maffiózók előző részében láttam egy olyat, hogy egy autó szélvédőjét betörték amerikai focis sisakkal. Kiváncsi vagyok, ezt egy bringás bukóval is meg lehet-e tenni.

A sisak adott, autótulajdonosok jelentkezését várom.


X-Men 2

©   Haszprus   |   film

X2 - 2003. Látványos, mozgalmas, szórakoztató, remek szereplőgárdával*, és itt-ott néhány jó poénnal megspékelve. De hogy Jean Greynek miért kellett meghalnia, az teljesen rejtély. Várom a harmadik részt. Tulajdonképpen a másodikat is csak a harmadik miatt néztem meg

* nem mintha az első részben nem ugyanők lettek volna, de az valahogy mégse nyerte el tetszésemet. Talán mert tékából vettem ki egy szétnyűtt kazettán.


Bukó

©   Haszprus   |   bringa

Vettem ma sisakot, hogy ha már elütnek és mondjuk lebénulok nyaktól lefele, legalább az agyam maradjon ép, hogy kellőképpen felfogjam az 50 évnyi szenvedést amit ágyhoz kötve fogok eltölteni.

Egyébként sisakban bringázni jó dolog, egyrészt azért, mert a sisak alatt tojást lehet sütni, másrészt tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés. Tényleg az.Dilemma

©   Haszprus   |   bme, fáradtság

Alsó ponthatár a cél. Az életed múlik rajta, de legalábbis a szakiránykezdés féléve. Utolsó nap kezdtél tanulni, bár a tárgyat már három két három féléve hurcolod. Tudásod nagyjából az alsó ponthatár körül van.

Tanulsz egész éjjel és zombi üzemmódban mész vizsgázni (opcionálisan elalszol vizsga közben), vagy inkább kipihened magad, de kihagyod az utolsó tanulásra szánható órákat, szerencsés kérdésekben reménykedve?

Esetleg írsz a dilemmáról a blogodba és egész éjjel tanulás helyett az érkező kommenteket olvasgatod, majd zombi üzemmódban elalszol a vizsgán?Légtisztaság

©   Haszprus   |   bringa

Szombaton megvettem ugye a bringát és késő délután rögtön mentem is vele egy olyan kb. 20 km-t Lágymányos-Kelenföld-Szentlélek tér viszonylatban és vissza. Aztán hétfőn letekertem Biatorbágyra, ami talán 30 km-t jelenthet.

A lényeg, hogy mindkettő után egy félórás elég durva mély tüdőből jövő köhögőroham jött rám. Miért? Ennyire koszos volna a levegő? - kérdezhetnénk. És valóban. Az előtte teljesen tiszta bringámhoz nem is szívesen nyúltam volna hozzá, olyan poros volt.

Szóval aki azt mondja, hogy a bringázás nem egyértelműen egészséges, annak sajnos igaza van. Lehet, hogy az izomzatodat és állóképességedet erősíti, de hogy a tüdődet/torkodat elég negatívan terheli, az tuti. Kérdés, hogy vajon ez a kosz távozik-e a tüdőből, mekkora része maradandó, mint a dohányzásnál.

Ne feledjük, a dohányos is hozzászokik, de ettől még nem lesz kevésbé káros rá a tevékenysége.Biai haláltúra

©   Haszprus   |   bringa, fotózás, 350d

Letoltam ma a bringámat Biatorbágyig, elég fárasztó volt, az út 50%-ában kemény szembeszél, négy éve nem bringáztam, jadda jadda.

Onnan kocsival kényszerültem hazatérni, máshogy aligha ment volna.

McDrive-ban biztos hülyének néztek, amikor egy Ice Tea-t kértem és semmi mást, de ez van, ha megoldható hogy ne menjek be boltba akkor inkább ráfizetek egy kis többletet, hogy ne kelljen kint hagynom a bringát. (A hátamon cipelt egy liter víz+tea kevésnek bizonyult.) Vittem a fényképezőt, úgyhogy lőttem pár képet is. A színek nem feltétlen a valóság szüleményei.
Rájöttem, hogy az idei ösztöndíjam túlnyomó részben fedezi a bringámat, és az ösztöndíjamba senki se köthet bele, hogy nem dolgoztam meg érte. Ezek után bátran le merem publikálni, íme a tegnapi szerzeményem.


My precious (Scott G-Zero FX)

Utoljára 4 éve ültem egyébként bringán, a tegnapi napot nem számítva, és akkor is csak párszor, azelőtt meg tíz éve. Akkoriban sokat tekertem, utána meg mindenféle körülmény miatt nem volt kedvem vagy időm rá. De most érzem, hogy ismét elég komoly tekerésbe kezdek, és legrosszabb esetben a fenti szerzemény biztosítja, hogy kedvem is legyen hozzá. Egy nyári bringautat már el is kezdtem szervezni a 4 évvel ezelőtti csapattal, valamint lehet, hogy The GuNN-nal is ellátogatunk erre-arra (felmerült Szlovákia). Semmi sem biztos, de a kilátások derűsek

Változások vannak. Egészséges étrend, fogyás (70,9-nél tartok kevesebb mint 2 hónap alatt - eredetileg 70-et céloztam be, 6 hónapos határidővel, de most már inkább 67-ig meg se állok), mafc uszoda, kondorosi uszoda, bringázás. Már csak a sch konditermét kéne beiktatni, és senki se ismerne rám.Voltunk The GuNN kollégával megvizsgálni ma egy bringát. (A buszon egy ad-hoc überblog-találkozó szerveződött, mert beleakadtunk Orcába is ) Szóval milyen bringát néztünk. Egy megfelelő darabot. Nem volt hiba benne. Azaz hogy egy probléma mégis akad. A bringa jobb mint én. Kétségtelenül. De hisz hogy is ne lenne az, pillanatnyilag egy Tesco Bájk™ is többre képes, mint amit én ki tudnék használni ennyi év kihagyás után. Azonban célom felfejlődni. De ez a bringa még így is többre képes, mint amit egyáltalán el óhajtok érni.

Úgy esett 2002-ben, hogy alapos tájékozódás után kinéztem egy fényképezőgépet, és megvettem abban a szellemben, hogy majd fotózgatok mindenféle jelentéktelen marhaságot. De mihelyt kezemben volt a gép, kinyílt a szemem, olyan dolgokat láttam meg az utcán, amik mellett addig elmentem. Mindenhova vittem magammal a gépet, és gyakran nyomtam le a kerek ezüst gombot. Megtanultam kezelni, kihasználtam tengernyi manuális beállítását, hamar eljutottam arra a pontra, ahol már kevés volt az eszköztára. Éveken keresztül új gép után sóvároghattam.

Nem vagyok – még – nagy bringás. Egykor az voltam. Régen. De most úgy gondolom, nem fogok rajta évekig fejleszteni semmit. Egy olyan gép kell, amiben bízhatok, hogy nem az fogja számomra a limitet jelenteni, csak saját magam.

A végső döntés még hátra van, és egyáltalán nem könnyű.


Erőszakos múlt

©   Haszprus   |   film

A History of Violence - 2005. Lassú kezdés, egy váratlan fordulat, néhány jó jelenet, feszültség, kétségek, egy darabig a néző sem tudja, mit gondoljon, megfelelő kiloccsanó agyvelő/perc ráta. Mindez másfél órában, amit nehezen értek, mert azért lehetett volna még ezt tovább csavarni. Az egyetlen bajom a filmmel, hogy rövid volt, a felmerült problémára nem adott kielégítő megoldást.

Update 13:16: ja igen, 100%-ig ajánlott.
Kedvencek temetője

©   Haszprus   |   film

Pet Sematary - 1989. Már jó ideje meg akartam nézni ezt a filmet, a South Parkos paródia alapján nagyon pozitív várakozásokkal ültem le a tévé elé. És valóban, a korához képest egész tartós borzongást képes előidézni. Azt gondolom, hogy egy ilyen rég megjelent filmnél nem annyira gáz, ha spoilerezek, úgyhogy most kicsit belemennék. Van gagyi része is. Egy egyéves kisgyereket lehetőleg ne próbáljanak már rávenni hogy a kamera előtt vérszomjas agresszív zombiként viselkedjen, mert megeshet, hogy nincsenek meg hozzá a megfelelő színészi kvalitásai, és lehet hogy a mosolygó gügyögő gyermek nem adja el magát túl hitelesen vérszomjas agresszív zombiként. De persze ez csak az én inkompetens laikus személyem egyéni szubjektív megkérdőjelezhető véleménye.


sHaMaLt lett a tízezredik komment-id boldog tulajdonosa. Nyereményének átvételével kapcsolatban kérjük, keresse fel kollégáinkat az info@sohivatal.hu címen.

A másik dolog, hogy sHaMaLt bLOGjáról elvetődtem az Internet Wayback Machine-ra, ahol megnéztem az egykori news.hu-t. Hatalmas móka. Sajnos a logót valamiért elvitte a cica, pedig jelentősen hozzájárult a site arculatához


South Park s10

©   Haszprus   |   film

Ami azt illeti, a South Park tizedik szériája valahogy elég gyengén muzsikál. Korábban kb. havonta jelentek meg új részek, most meg hetente. Tartok tőle, hogy az alkotók egyszerűen nem tudják tartani a minőséget. Ez van.

A másik lehetséges magyarázat, hogy Al Gore és Oprah Winfrey tevékenységére kevésbé látok rá, mint ahogy azt az új részek megkövetelnék…Wow Don Pepénél nagyon durván ott van a technika. Előzetesnek annyit, hogy a weblapjukról egy ideje nem tudok rendelni, mert felosztották az utcámat páros és páratlan oldalra, amit nekem viszont a felületen valamiért nem enged kiválasztani. (Annak ellenére hogy fél hónapja küldtem nekik bugreportot, amire azt írták, hogy javítani fogják.)

Lényeg, hogy elszántam magam telefonos pizzarendelésre, és nem ám félórás adategyeztetés következett, hanem felkapták, kis türelmet kértek mert még valaki mással is beszéltek, aztán név szerint üdvözöltek, elhadarták a lakcímemet, megkérdezték mit küldhetnek, és ennyi! Várakoztatással együtt 19 másodperc.

Thumbs up.


Szglab5 over

©   Haszprus   |   bme

Socket programozás C-ben, UNIX-on, Ural2-n, Picoban, GCC-vel fordítva. És egy újabb átvirrasztott éjszaka. Igen, megcsináltam.

És négyes. És elmondhatatlanul örülök neki.

Ezzel véget ért az Szglab5 nevezetű tárgy, vegyes gondolatokat hagyva bennem. Nos először is, nagyon helyénvalónak érzem az oktatott anyagot, legalábbis az adatb labor részből (oracle, sql, php, xslt, xsql, xml, jdbc + opcionalitások). A háló labor őszintén szólva egyáltalán nem fogott meg, bár a végére belejöttem abba is, de azért meg kellett szenvedjek egyrészt rég elfeledett c-vel, másrészt a picós fejlesztés gyönyöreivel (nem volt kedvem azzal kísérletezni hogy a legvégén vajon a gcc ugyanúgy fordítaná-e a cuccot, mint az itthoni compilerem, úgyhogy inkább puttyn keresztül fejlesztettem az egészet). 23-tól reggel 9-ig fejleszteni a határidő nyomása alatt nem feltétlenül kellemes.

Másodszor viszont borzalmas időbe került, szerény véleményem szerint kb. 60 órát fektettem ebbe a tárgyba (bejárással együtt), bár nem mértem, úgyhogy ez csak amolyan saccperkábé, de ugye a 60-ból mindössze 14 ment el az órákkal, szóval sok, sok idő.


Fegyvernepper

©   Haszprus   |   film

Lord of War - 2005. Nicolas Cage vezetésével kaphatunk bepillantást a világméretű fegyver-kereskedelembe. A főszerepben egy üzletember, aki elvek nélkül biztosítja a saját meggazdagodását, miközben látszólag távol tartja magát attól, amire a fegyvereket használják. A téma laikus szemmel nézve elég jól kidolgozott, itt-ott mókás üzleti trükkök tárulnak elénk, a film végére pedig elég komolyan ráhangolódunk a dolog erkölcsi aggályaira.

A komolyabb témák kedvelőinek erősen ajánlott. (imdb 7,6/10)

ps. a magyar cím kiábrándítóan egész másvalamit sejtet, mint amilyen a film hangulata.


Biciklivásárlás külföldön

©   Haszprus   |   life
Test bike available for you try, contact Kudu Bikes for details and booking.

Így kell ezt. Bezzeg ha egy magyar boltnak megírod hogy egy neten megrendelt termékre tartják-e a 17/1999-es kormányrendelet szerinti nyolc napon belüli kötelező visszavételt, akkor azt a választ kapod, hogy ők nem kölcsönző és különben is húzzál máshova költeni a pénzed.Kb. fél éve újra időről időre eszembe jut, hogy kéne venni valami bringát. Valami össztelós montit. Most éppen egész tartósan - napokig - így gondolom. Nem nagyon vannak megalapozott elképzeléseim, és nem is kenem a témát. Egy valami tuti. A Scott Ransom bringa szép (legalábbis a weblapon). Árát nem láttam*. Valszeg nem az az árkategória, ami szóba jöhet De attól még szép. És ügyes. Ügyes dolog a kormányra tenni egy kapcsolót, ami a teleszkóp útját állítja a kedvednek megfelelően zéróra, 90 mm-re, vagy 165-re.

Update 05:39: utánanéztem, valami 1,5m

Az a probléma, hogy eddig még nem sikerült találnom egyetlen épkézláb site-ot se magyar árakkal, úgyhogy gyakorlatilag vak vagyok. A bicikli.lap.hu egy kalap sz**. Vagy lehet hogy a téma nem generált normális site-okat, nem tudom.


Üzleti terv

©   Haszprus   |   barátok, biznisz
(privacy power) arukeszlet, stb.
(privacy power) amit te fillerekert siman leprogramozol
(privacy power) en pedig meggazdagszom
(privacy power) konkretan ez lenne az elkepzelesem
Haszprus érthető végülis
Haszprus biztos beszéltem már neked az ukránokról
(privacy power)
Haszprus általában a beszélgetésnek ezen pontján szoktam megemlíteni őket
(privacy power) ja, mar emlitetted parszor
(privacy power)

176-ból 10. legjobb zh pedig be se jártam (3 v 4 előadáson voltam ott). Igaz voltam 3 adatb gyakon amit az évfolyamtársaink tartottak for free (gigarespect & gigathx), abból egyiken az alapfogalmak ismeretének híján semmit se értettem, zh-ra készültem éjjel 3 órát, kb. 24 órás ébrenlét után írtam meg, zh utolsó fél órájában aludtam a papíromon. Szóval aki aszonta hogy nem előny hogy foglalkoztam már adatbázisokkal a gyakorlatban, annak most nem jött be (Többen voltak így.)


Bejegyzés-várólista

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ha minden igaz, ez a bejegyzés reggel 7:0x tájékán jelenik meg, noha 02:56-kor írtam/írom.

Reménykedjünk.

Később erről még többet.

BTW a társszerzőkkel átléptünk blog 2.6-ba.

Update 15:37: na íme egy screenshot arról, hogy miként viselkedett a bejegyzés várólista, amíg aludtam. Mindhárom bejegyzést éjjel 3 körül írtam, mielőtt aludni mentem. A script tökéletesen müködik, ahogy akartam, én viszont a bejegyzések írásakor rosszul gondoltam át a megjelenések időpontjait, mert kifelejtettem a harmadik szabályt.

A megjelenési szabályok:

 1. 23 és 6 óra között nem jelenik meg bejegyzés.
 2. Minden bejegyzés között min. 5 órának el kell telnie.
 3. Egy szerző két bejegyzése között min. 10 órának el kell telnie.
 4. Két filmes bejegyzés között minimum 20 óra kell elteljen, de ha van más témájú post is a várólistában, akkor min. 40.
 5. az utolsó post hossza beleszól a következő post megjelenítésének időpontjába. Lényegében hosszabb post több ideig lesz legfelül, de maximum 15 óráig (amennyiben van más, a többi szabály szerint megjeleníthető post).
 6. az utolsó postra érkezett kommentek darabonként egy óra várakoztatást okoznak (nem adódik hozzá a többi várakoztatáshoz), de legfeljebb 28 órányit. Ennek tipikusan csak a népszerű bejegyzések esetén van bármi jelentősége, azokat némileg tovább tartja az oldal tetején.
 7. ha a blog nincs nyaraló üzemmódban és a várólista mérete 5 fölé növekszik, vagy az utoljára publikált bejegyzés zártkörű volt, a várakozó bejegyzések publikálása lényegesen gyorsabbá válik. (fastQueue)

Update 2007. jún. 29. 06:56: bizonyos dolgok már nem pont így működnek vagy nem pont ezekkel a számokkal, netán egészen máshogy, de meguntam ennek a bejegyzésnek a frissítését.Überlogger

©   Haszprus   |   fejlesztés, php

Na szóval itten gondolkodtam hogy miként lehetne backupolni a bejegyzéseket, de csak szépen finoman, abban bízva, hogy remélhetőleg sosem lesz a backupra szükség.

Először arra gondoltam, egy fájlba szépen kiírom a bejegyzések szöveg mezőjét beküldéskor, oszt jóvan.

Második nekifutásra azonban készítettem egy functiont ami xml-be kiírja a bejegyzéshez kapcsolódó összes adatot, de nemcsak itt használható, hanem bárhol, rekurzívan egy akár többszíntü arrayt kinyom egy gyönyörüen formázott plain text alapú xml fájlba.

/**
 * rekurzívan xml-be fejt egy akár többszíntü array-t
 */
function arrayToXML($array, $level = 0) {
  $return = "";
  $indent = "";
  for ($l = 0; $l < $level; $l++)
   $indent .= "\t";
  
  foreach ($array as $key => $val) {
   $return .= "\r\n";
   $return .= $indent;
   if (is_array($val))
     $val = arrayToXML($val, $level+1) . "\r\n" . $indent;
   $return .= "<$key>$val</$key>";
  }
  
  return $return;
}

Majd pedig egy elegáns húzással:

  $backupfile = new File(....);
  $content = arrayToXML($_POST, 1);
  $content = "\r\n<post>$content\r\n</post>";
  $backupfile->appendContent($content);

Az eredmény egy konkrét példája:

<post>
  <b_id>2439</b_id>
  <szoveg><p>Müködése a kommentben.</p></szoveg>
  <b_cim>Quoter function</b_cim>
  <submit>Ment publikusan</submit>
  <gall_categ>0</gall_categ>
  <gall_entry_title></gall_entry_title>
  <b_commentable>on</b_commentable>
  <categ>
   <1>on</1>
  </categ>
  <b_privszoveg></b_privszoveg>
</post>


Quake 4 review

©   Haszprus   |   hwsw

Kipróbáltam a Quake 4-et. Egy dolog hogy csak iszonyat ratyi qualityben fut és még úgy is szaggat, de ez valami tragikusan kiábrándítóra sikerült, már amennyire 5 perc game után meg tudtam ítélni. Többhöz nem volt kedvem.


Mindenhonnan nyomatják nekünk hogy a vakbarát weblapok milyen fontosak, de közben mindenki elfeledkezünk a… na kikről? Az analfabétákról! Az analfabéták fel vannak háborodva! íme, csak itt, csak most, Haszprus überblog analfabéta-barát archívum:

Viccet félretéve természetesen nem az analfabéta-barát oldalak létrehozása volt a célom, hanem hogy a /pic/ könyvtár egy barátságosabb felületet adjon a http-403-404 helyett. Előbb-utóbb a fenti oldalak fognak megjelenni ott.

Ami emögött van: mindazon képek listázása, amik linkelnek saját nagyobb változataikra. (Ergo jelentős mennyiségü kép kiesik, hisz sokmindenből nem teszek fel nagyobbat.)


Nos, 404-es errordoc esetén az apache nem adja át az url-paramétereket a php scriptnek (azaz nem jön létre se a $_REQUEST, se a $_POST, se a $_GET tömb), ez értelemszerüen problémákat okoz a meglévő scriptekben.

A $_GET pótlása nem túl körülményes. (Illetve én a $_REQUEST-be írom, mert azt használom.)

$tmp_request_parameters = explode('&amp;', $URI);
foreach ($tmp_request_parameters as $trp) {
  $t = explode('=', $trp, 2);
  $_REQUEST[$t[0]] = $t[1];
}

A $_POST-ra egyelőre nincs ötletem.

Ami pedig még jó lenne, hogy pl. egy form az elküldendő adatait az url-hez szépen /.../ formában írogassa hozzá. Valszeg előbb-utóbb erre is sort kerítek, a megoldás gondolom valami script lesz, ami a form adataiból egy window.location változtatást visz véghez submit helyett.

Gravatar támogatás

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos, eljött a régóta várt feature, gravatar-támogatás. De nem úgy, hogy napokig nincsenek képek a kommentek mellett, ha épp haldoklik a gravatar.com, meg lassan töltődnek, meg mittomén, hanem szépen átcache-elve a blogra.

Egyébként a profil oldal html-jét teljesen átírtam, ráfért.

Megjegyzem, a gravatarról szedett kép lesz a júzer főavatarja. Azaz felülírás történik. (Kivéve ha rossz címet adott meg, ekkor az eredeti kép sértetlen marad.) A többi avatar, ha volt, megmarad. A gravataros email cím nem kerül tárolásra. Ha a gravataros képedet frissíteni szeretnéd, újra meg kell adnod a címet.


Jó, persze, a wiw meghívókérés az nem spam valójában, de ez most tökmindegy.

Tekintve, hogy a blogon pillanatnyilag összesen csak egy különösen spamelt bejegyzés van (mégpedig az iwiwről szóló), ezért nem építek semmi adatbázis-cuccot a dolog mögé, egyszerüen forráskódba belegányolom. Lehet hogy gány, de így gyors, így egyszerü, és tekintve hogy ez a lista évente bővül egy bejegyzéssel, ezért könnyen karbantartható is.

/* spamszavak száma: spamfactor */
$spamwords = array(<q>http://</q>, <q>great</q>, [...]);
$spamfactor = 0;
foreach ($spamwords as $spamword)
  if (strpos($rq['szoveg'], $spamword) !== false)
   $spamfactor++;

/**
 * különösen spamelt bejegyzések esetén nagyobb a valószínüsége, 
 * hogy spammel van dolgunk... */
$spammed_posts = array(2226);

if ($spamfactor > 0 &amp;&amp; in_array($rq['bejegyzes_id'], $spammed_posts))
  $spamfactor++;

Majd ha marha sok időm lesz, lehet, hogy átültetem db alapúra ezt a spam, meg badword, meg spammed_posts témát, de ugye akkor kell hozzájuk kezelőfelületet írni és az rögtön rengeteg vesződséggel jár, és a karbantartás sem egyszerübb végülis mint forráskódba néhanapján belehegeszteni egy-egy új szürt szót vagy id-t.


CSS++

©   Haszprus   |   fejlesztés

Eszközöltem pár változtatást a CSS-ben tegnap és ma. A blog egyre jobban szétesik IE6 alatt, de tekintve hogy közeleg az IE7, ez engem legkevésbé sem aggaszt.

Addig is használjatok valami jobb böngészőt.

(A Haszprus überblog választása: Firefox.
Megjegyzés: A Firefox telepítve van a HSZK valamennyi gépén.)

Update 19:25:


myVIP meghívó

©   Haszprus   |   hwsw, iwiw

Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez. Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se.

Útjára indult a myVIP. A site az iwiw konkurenciája óhajt lenni, hasonló elven müködik (gyüjtsél ismerősöket, hívd meg őket, stb). 4 napja nyitottak, ez alatt nem kevesebb, mint 30 ezer júzer regisztrálta be magát. Büszkén jelentem, hogy a rendszerben kétjegyü azonosítóm van
Thx 2 WiZARD

A kérdés, hogy vajon fel tud-e futni annyira, mint az iwiw, vagy meg fog rekedni néhány hardkór netezőnél akiknek jó fun két helyre is regisztrálnia magát. Én először úgy gondoltam, hogy nem tud alternatíva lenni, de 4 nap alatt 30e user azért mégiscsak valami, még ha ez feltehetően a netes keménymagból tevődik össze, akkor is.

Személy szerint pillanatnyilag nem nagyon érzek késztetést, hogy egy második helyen is kialakítsam többé-kevésbé ugyanazt a partnerlistát.

A myvip egyébként ezekben a percekben éppen döglődik, noha legjobb értesüléseim szerint elég kellemes géppark van mögötte

Update 20:22: Na a döglődés nem lesz mindig ígyNos, nincs könnyü helyzetben az, aki a dinamikus site-jához szeretne rövid url-eket készíteni, hiszen rögtön az első komolyabban elgondolkodtató kérdés:

Legyen az archívum formátuma /2006/04/11/2421, ahol a 2421 egy bejegyzés id-je. Az url hátralevő része lényegtelen. Oké, tiszta.

Jelenítsük meg ezen a dátumon az összes filmbejegyzést. 2006/04/11/film, oké, tiszta.

De a Haszprus überblog archívuma ennél sokkal többet tud, nevezetesen tetszés szerint vegyíthetők a bejegyzéskategóriák listázáskor. Pl. lehet egyszerre listázni a hwsw és a fejlesztés kategóriákat, vagy akár 10-et is, lényegtelen. Na ebből hogy lesz szép url? Hát, nehezen.

Megjegyzem, ha a kategóriákhoz pl. kettőhatványokat rendelek, akkor minden elképzelhető kategóriahalmazhoz társíthatok egy egyedi és egyértelmüen visszafejthető számot a kategóriákhoz rendelt számok összegéből. Pl. ha három kategóriám van, hwsw (1), fejlesztés (2), life (4), akkor 7 = mindhárom listázása, 6 = f+l, 3 = f+h, stb. Ágy ugyan rövid url-eket kapok, de a user nem tudja visszafejteni, és nem járok előrébb, mintha ronda url-eket használnék.Szép URL-ek

©   Haszprus   |   fejlesztés

Elkezdek áttérni szép url-ekre. Lassan. A processz nem a legkönnyebb, mert sokmindent át kell írni, és szokásomhoz híven félkészen már publikálom a dolgot. A Haszprus überblog fejlesztésében ugyanis nem vesz részt tesztszerver, ráadásul kapásból szerverre mentem a fájlokat, pillanatnyilag a saját gépemen nincs is php meg semmi hasonló, úgyhogy az átmeneti hibákat tapasztalni fogjátok, ez van, nem izgat, az überblog nem egy éles projekt.

Egyelőre a bejegyzések kapnak http://blog.haszprus.hu/bejegyzes/(b-azonosito)/(b-cim)/(oldalszám) címet. A régi címek is működnek, a későbbiekben 301-es átirányítást kapnak, feltehetően. Az oldalszámnak egyelőre csak az üzenőfal esetében van jelentősége, mert csak az lapozható.

Ha komolyabb működésbeli hibát tapasztaltok, azért szóljatok. A képek egyelőre nem jelennek meg az alkönyvtárakban, erről tudok. (megoldva)

Ja egyébként nem biztos hogy így marad a bejegyzések címszintaktikája, igazából van erre egy sokkal ötletesebb megoldás is (/év/hónap/nap/b-cím, mint a cloneshiten), amivel egy picit többet kell melózni de megéri, az eredmény szép és használható. Hosszútávon megvalósítandó.


A sorozat ezen része már legkevésbé sem radikális, és igazából különösebben nem is nagy változás, hiszen ilyesféle kajákat eddig is ettem elvétve. Képes beszámolónkat láthatják.

 • Mandarin
 • Rizs, répával, borsóval (meglepően finom, pedig utálom a répát és a borsót is )
 • Főttkrumpli, kissé megpirítva
 • Cékla
 • Paradicsom
 • Uborka


Kreatív spam?

©   Haszprus   |   fejlesztés

Kreatív spam? Nem mondhatnám. A következőket gyűjtöttem be tegnap:

Mmmm... Site looks good! Real good! a href=...
Great site! Good work a href=...
Hi! This site is really good! Thank you a href=...
Well done! Nice site you've got! Best regards! a href=...
Nice site! Good work. a href=...

Szerencsére amíg a spammerek ezen a szinten megrekednek, addig igen egyszerű szűrni őket. (Szánalmas.)


XSQL laborházi

©   Haszprus   |   bme, fejlesztés

XSQL laborházi - XSQL + XSLT + XML + XPath + CSS. 8-ból csak 6 feladatot csináltam meg, ez elvileg már ötös. Valószínűleg vesztemre, mert a beugrómra valamiért hármast kaptam*. Őszintén szólva nem tudom miért, és kicsit ingerültté is tesz. De mindegy, hétfőn zh, úgyhogy erre egyszerűen nem akarok több időt szánni.

Egyébként meg nem tudom miért nem lehet leadni valami anyagot ebből a tárgyból, nem igaz hogy nem lehet két hetente egy előadást tartani vagy valami. Attól senki se lesz előrébb hogy fél óráig szopatja magát valami kérdésnek a megválaszolásával és közben egyhelyben toporog.

* Egyébként nemtom hányan voltunk laboron, teszemazt 15-en, abból 3 embernek lett meg a beugrója, úgy egyáltalán. Lassan írom hogy mindenki megértse: miért nincs ebből a tárgyból valami előadás?

Update 2006. ápr. 09. 00:46: na még egy feladat donez… mér nincs ebből valami előadás? egész apró infómorzsák hiánya miatt annyi időt elfecsérel az ember, hogy hihetetlen…


Link power

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos a statgép szerint tegnap 522 egyéni látogatóm volt, ez nagyszerű, már csak azt nem tudom, hogy mitől. A keresőkből ugyanis nem érkezett több ember a megszokottnál. Ma pedig 480-nál járunk, most, így 18 órakor. A webstats szerint tegnap 538 volt, ma pedig 496-nál járunk.

Nos van valami link a homárról, ahonnan tegnap 230 egyedi látogató jött. De hol? A főoldalon nem látom.

Megvan. Lézeres szemműtét és alternatívái c. link a kommentek közt. Beszarás hogy mekkora ereje van egy linknek a homár hozzászólásai (!) közt! Elképesztő.

Update 2006. ápr. 08. 00:52: 626-nál állt meg a pénteki számláló. Asszem egy ideig nem lesz újabb rekord


Motel

©   Haszprus   |   film

Hostel - 2005. Quentin Tarantino mint executive producer (a nyolc közül az egyik), igen, de ettől még rendkívül gyenge. Rendkívül. Gyenge. Legalábbis az eleje. Értsd: az első fele. A második felében beindul a téma, de nem mutat semmi eredetit, zavaróan lapos. A vége felé izgulhatsz hogy mi lesz, de… Láttunk már jobbat. Alig vártam, hogy vége legyen.

Ajánlott… kihagyni.
Választás 2006

©   Haszprus   |   life

A miniszterelnök-jelölti viták szakértők szerint a bizonytalanok megszólításáról is szólnak, ezért olyan jelentéktelennek tűnő dolgoknak is jelentőségük lehet, hogy a párbajozók ülnek vagy állnak, illetve hogy milyen ruhát viselnek. Gyurcsány Ferenc például magasabb, mint Orbán Viktor, viszont a jelek szerint nem tud sokáig egyenesen ülni, s hajlamos arra, hogy kinyújtsa a lábait, a székben szinte elfeküdjön. Ezért a szocialista címvédőnek kedvezőbb, ha áll, mert jobban fegyelmezi magát - kivéve, ha rákönyököl a pulpitusra -, mondják a kormányfő emberei.

Nyolc évvel ezelőtt sokan annak is tulajdonították Orbán Viktor kedvezőbb megítélését [...], hogy a sötét zakót viselő Hornnal szemben világosbarna, fiatalos öltönyt vett magára, és jobban kiemelkedett a semleges, piszkosszürke háttérből. Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferencnek hagyományos, sötétkék öltöny és piros vagy piros mintás nyakkendő viselését tanácsolták. Orbán Viktor állítólag nem kért öltözködési tanácsot, és csak reggel dönti el, mit vesz föl.

Forrás: Origo

Napok óta azon töprengek, mi értelme van egyáltalán a választásnak. Mármint a jelenlegi körülmények között. Nézzük meg a kampányokat. Ki a szimpi, ki tud nagyobbat kamuzni, ki adja el magát jobban, kinek írnak jobb/közérthetőbb szöveget, ki fog több emberrel kezet, ki tud nagyobb tömeget felvonultatni, ki szervez be több szavazót, kinek milyen az öltönye és a nyakkendője. Már csak Stohl Buci hiányzik hogy azt üvöltse, Viktor vagy Feri, Feri vagy Viktor!??????

Valóban ez dönti el hogy melyik párt alkalmasabb az ország vezetésére?


A lé meg a Lola

©   Haszprus   |   film

Lola rennt - 1998. Vannak érdekes és vicces részek. De a Pillangóhatás már lelőtte a lényegét. (Megj: Lola rennt 1998, Butterfly Effect 2004, de én utóbbit láttam előbb.) Kultfilm? Meg vagyok lepődve. Szerintem nehezen bírható, lassú, túl sok benne az ismétlés, annak ellenére, hogy röpke 81 perc. Lehet, hogy elviselhetőbb lett volna a Pillangóhatás nélkül.


Áttérés UTF-8-ra

©   Haszprus   |   fejlesztés

Megpróbáltuk, egyelőre sikertelenül. Egy másik topicból áthelyeztem ide ezt a beszélgetést. Ezzel mellesleg tesztelem az új feature-t, a kommentáthelyezőt, amit direkt most fejlesztettem (OO).

(Rögtön felmerül egyébként (illetve már ezer éve felmerült), hogy vajon nem kéne-e a kommentek sorszámát is db-ben tárolnom, ahelyett hogy a megjelenítéskor egy ciklus generálja. Nem tudom. Igazából ez egy ritka problémára lenne megoldás, nem ítélem túlzottan fontosnak.)


 • Főttkrumpli
 • Paradicsom
 • Spenót
 • Lágytojás
 • Alma (sok!)
 • Sajt
 • Spenótos (!) izé. Az a péksütemény Nem jut eszembe a neve. Spenót (!) van benne. Igen, így árulják. Igen, én is meg vagyok lepve.

Majd még lesz ilyen élelmezési bejegyzés a közeljövőben, mert egy-két hete teljesen lecseréltem az étrendemet, csak sokmindenről még nem lőttem képet.


PHP maxpont

©   Haszprus   |   bme, történelem, php

Na nyilván lehetett erre számítani, de azért említsük meg, hogy a php laborházim 14+45 = 59 pont lett, ez a maximum amit el lehet érni, és egyébként 32-től már amúgy is ötös (Igen, 32-től!) Mondjuk azt nem vágom, hogy hova tűnt a valid xhtml-ért, error_reporting e_all-ért és register_globals off-ért járó +4 (vagy +6?) pontom, valszeg a javító úgy volt vele hogy nincs rá nagy szükségem

Gratulálok. Talán a legprofibb megoldás, amit eddig láttam. Látszik, hogy volt már tapasztalatod a témában. [...]

Na jó, mit verjem magam, tényleg elég sokat foglalkozom a témával. Akik esetleg ezt szeretnék az orrom alá dörgölni egy hozzászólás formájában, hagyják ki, tisztában vagyok vele.

Meg kell mondjam, nagyon emberségesnek tartom az Adatb laborházik javítását, nem volt még olyan házi amihez ne gratulált volna a javító. Persze lehet hogy ez az ő egyéni érdeme. Mindenesetre respect & thx, jólesik.Mentsük meg az egyetemet

©   Haszprus   |   life, bme

Mentsük meg az egyetemet

Rektorunk megkért bennünket, hogy amennyien csak lehet, segítsünk homokzsákokat pakolni, amivel megmenthetjük a K épületet a víztől.
Pontos időpontok nincsenek, amikor a katasztrófavédelmisek szólnak, akkor kellene menni segiteni. Ma, holnap és holnapután lenne esedékes.
Aki úgy érzi, hogy ráér és szivesen segitene, akkor küldjön nekem egy mail-t, amiben a neve, NEPTUN-kódja és telefonszáma található és mindenkit megkeresünk, amikor segiteni kellene.
A rektor persze ezeknek a hallgatóknak szünetet ad és igazolja, ha esetlegesen egy katalógusos óráról, vagy valami hasonlóról kellene eljönni.

Elképzelhető, hogy valami vizsonzást is kapunk ezen felül az egyetem részéről, de ez még nem biztos.

Jelenkezni a fent kért adatokkal a [censored, ld. fent linken] címen lehet.

Előre is köszönöm, minden lelkes egyetemistának a segítséget!

Balee| 108 megtekintés | 2006.04.03. 14:05

Hát ez durva, gecc, mindjárt kimegyek fotózni, amíg a többiek a form zh-val szenvednek.


PersonalDNA: Generous Realist

©   Haszprus   |   life

PersonalDNA teszt eredménye.

Hogy egyetértek-e ezzel, az egy más kérdés. Mivel ez egy trusted only bejegyzés, ezért egy kis elemzés:

 • Igen, realista vagyok.
 • Bőkezű vagyok? Nem tudom, nincsenek emberek akiken tesztelhetném. De amíg voltak, addig talán elmondhattam hogy segítőkész voltam.
 • Igen, fontos a dolgok/dolgaim megjelenése, fontos a saját megjelenésem. Ezt a tulajdonságomat nagyjából 10-11. osztályban vettem fel.
 • Maszkulin vagyok? Kétségtelen.
 • Középmagas empátia? Nem tudom. Nem tudom. Rég tettem próbára empatikus képességeimet. Én nem mondanám magamról, hogy empatikus vagyok.
 • Ítlagos spontaneitás? Bizonyára. Vannak dolgok, amiket alaposan megszervezek, és vannak esetek, amikor meglepem az ismerőseimet azzal, hogy valamiben nagyon hirtelen benne vagyok, vagy valamit nagyon hirtelen eldöntök.
 • Az average agencyt nem tudom értelmezni, nyelvileg. Bár sejtem.
 • Alacsony bizalomszint. Na igen. Jelzi ezt a trusted userek bevezetése. Köszönöm a dolgot remek gimnáziumi osztálytársaimnak, valamint anyámnak.
 • Közepes-alacsonyan érdekel a dolgok funkcionalitása? Hát nem tudom, ez egy kurva nagy tévedés. Tény, hogy a ruhák nem a funkcionalitásról szólnak, de az is tény, hogy ruhán kívül gyakorlatilag semmire se költök ami nem rendelkezik megtérüléssel, azaz funkcionalitással.
 • Introvertált vagyok? Igen. Ez következik abból, hogy nem bízom az emberekben. Alapvetően azt gondolom, senkit se érdeklek.
 • Alacsony önbizalom? Igen. Különösen mióta a bme-re járok. Itt tapasztaltam meg hogy vannak olyan emberek akikhez sehol se vagyok.
 • Alacsony nyitottság? Igen. Még mindig nincs dvd-meghajtóm. Ez alátámasztja a magasfokú funkcionalitás-szeretetemet is, ugyanis egyszerűen nincs nagy szükségem dvd-meghajtóra. Persze az is igaz, hogy ez részben spúrság, részben rossz anyagi körülmények (nem mióta államis vagyok), részben meg fasztudja.
 • Alacsony feminitás? Kétségtelen.

via mefi

De jó lenne ehelyett a kurva script helyett egy szimpla imagemapet betenni.Lapozható üzenőfal

©   Haszprus   |   fejlesztés

Lett lapozható üzenőfal (más kommentoldalak is lapozhatók, de egyelőre sehol sincs szükség a lapozásra, mivel 100 hozzászólást jelenítek meg egy oldalon), error_reporting(e_all), hibalogolás a háttérben, register_globals ha nem is off, de ahhoz hasonló, hamarosan pedig off lesz (szerver oldalon pillanatnyilag ez nem megoldható).

A lapozó egyébként smarty alapú.

Holnap pedig form zh.


Maszat hírek

©   Haszprus   |   life

Maszatot ismét elvittük dokihoz, koradélutánig hatszor hányt, elaltatták (nem átvitt értelemben), bekatéterezték, holnap reggel megint visszük. Ma este betettem az ágyára, de mint valami részeg, lefordult/leesett róla. Ez ma a második dolog, ami vicces és szomorú volt egyszerre. Anno mondták, hogy ilyesmi előfordulhat még, vannak macsekok akiknél ez előjön néha. Egyébként jódarabig totál kómában volt, pislogással is spórolt, aztán most már kezd járkálni picit, 1-1 métert, de azt is úgy, mintha alaposan felöntött volna garatra.
Szakiránybemutató

©   Haszprus   |   bme, történelem

Szóval, volt ma ilyen szakiránybemutató, és&#8230;

És jóhangulatú volt, sokmindenkivel beszéltem. Ezek pozitívumok. De meginogtam abban, hogy melyik szakirányra is akarok menni, ez pedig negatívum. Igaz, a dékánhelyettes úgy kezdte, hogy végülis mindegy melyik szakirányt választjuk. Aztán úgy fejezte be, hogy jól gondoljuk meg, mit választunk.

Nem láttam az 1.1-es szakirány - kóderek - standját. Íllítólag nincs benne perspektíva. Tény, hogy a kódgenerálás szó, amit évek óta hallok, elég aggasztóan hangzik, és tény az is, hogy az assembly óta készült nyelveknek köszönhetően egyre többek számára érthető a programozás, ami egy telített piacot eredményez. Voltam viszont az 1.3-asén, és valamennyire tetszett. Vagy csak inkább P@taricza előadásmódja megnyerő? Szintén tetszett az, amelyiknél az APEH elnökhelyettese beszélt az informatikai eszközeikről, mint pl. adatbányászat, a web folytonos figyelése, annak megállapítása hogy ki az aki sokkal tartozik ÉS könnyű behajtani tőle - mert ugye a behajtási költségeket alacsonyan kell tartani. A HP-től jött csávó is igen megnyerő szöveget nyomott le, az 1.2-es szakirányhoz tartozóan. Ennek ellenére az ő standjukra valahogy mégse voltam kiváncsi. Na jó, ebbe belejátszott az is, hogy előzőleg hallottam egy nem túl megnyerő véleményt az 1.2-ről Igazából odamentem, de éppen nem túl érdekfeszítő részt tárgyaltak, úgyhogy eljöttem.

BTW a lehetőségek a következők:

 • Informatikai technikák és eszközök szakirány 1.1.
 • Rendszerfejlesztési szakirány 1.2.
 • Informatikai infrastruktúra tervezése szakirány 1.3.
 • Újgenerációs hálózatok szakirány 2.1.
 • Infokommunikációs rendszerek biztonsága szakirány 2.2.
 • Internet és infokommunikációs alkalmazásai szakirány 2.3.
 • Médiainformatika szakirány 2.4.
 • Autonóm rendszerek információ technológiája szakirány 3.1.
 • Integrált intelligens rendszerek szakirány 3.2.
 • Elosztott energetikai rendszerek információtechnológiája szakirány 3.3.
 • Üzleti informatika szakirány 4.1.
 • Integrált vállalatirányítási rendszerek szakirány 4.2.

Hardver probléma

©   Haszprus   |   hwsw

Megvolt a gépfrissítés, a következő problémával állok szemben:

Bekapcsolom a gépet, 4 vinyóval, az pedig 2-3 mp-en belül kikapcsolódik. A ventik felpörögnek, nem amiatt vágja le magát. Bekapcsolom 3 vinyóval, többnyire ugyanez. Bár volt már példa rá, hogy eljutott a windows boot valamely szakaszáig, aztán resetelődött. Ha két vinyóval kapcsolom be, a gép okésan megy.

Kevés lenne a táp? Egy 360W-os chieftecről beszélünk. Szervizben rárakták a gépemet egy 300W-os tápra, simán vitte. Valamint állítólag előtte órákig futott náluk a memóriateszt a gépemen, mielőtt átadták.

Hol lehet a galiba? Elbaszták a tápomat, esetleg valami más lehet szar?

AMD Athlon 64 3500+, gyári hűtő, ASUS A8N-E, 3x80g Seagate PATA, 1x300g Seagate SATA, Sapphire X300SE 128MB, TEAC 40x CDRW, 2 hálókártya, ezek vannak a gépben. USB-ről kapja az áramot egy egér és egy billentyűzet.

Na hwsw-n is aszondják hogy elöregedtek a kondenzátorok a tápban. Reménykedjünk. Már csak az a kérdés, hogy mit csinálok amíg a tápom távol tartózkodikÂ…


Keresőkifejezések

©   Haszprus   |   hwsw

Nem szoktam szemezgetni az oldalamra tévedők kereső-kifejezéseiből, és általában meg sem nézem az erre vonatkozó statisztikákat, de most mégis kivételt tennék.

 • Az IQ kategória győztesei:
  • nemtok
  • miért nem dobja ki a kereső a lapomat? - van egy-két tippem
  • te hogy vagy
  • Valóvilág Szex RTL Klub Frenki SZilvi - ezen pörögni így 2006-banÂ…
  • büdös kurva képek
  • cookie mit lehet tenni veluk?
  • How is how - művelt barátunk a who is who-ra gondolhatott, de ő maga valszeg nincs benne egyik kiadásban sem
 • Hírek és újdonságok, amikről a kereső-kifejezések listája nélkül nem értesültem volna:
  • ingyen sim kártya feltöltés
  • oki meg fog vakulni
  • csizmás kandúr nem szerepel a shrek 3-ban
 • A weirdo kategória győztese:
  • Daniel Radcliffe meztelenül - nos amikor ezt megláttam akkor némi habozás után úgy döntöttem, hogy a weirdo kategóriában nem hirdetem ki a többi győztest, csak ezt, hiszen az 'ANIMALSEX TÖRTÉNETEK' második helyezettként sem jár az itt említett közelében sem


Miért pont Windows Media Playerben ne lenne advanced auto playlistem? - kérdezhetnénk, ha nem lenne. De van, és a következőképp áll elő:

Vegyük azokat a legalább 4-es manuális osztályzatot kapott számokat, amiket nem hanyagoltam el teljesen, de azért egy héten nem akarom kétszer hallgatni ezeket se. (Pedig 4-es manuálist csak az kap, ami jó.)

Csapjuk ehhez hozzá azokat az 5-ös osztályzatú számokat, amiket nem hanyagoltam el, de nem hallgattam az utóbbi 24 órában.

Vegyük hozzá azokat a legfrissebb zenéimet, amiket még egyszer se hallottam.

A lista ne legyen nagyobb 2 gigánál, így szimulálva egy hordozható mp3 lejátszó által nyújtott választékot

Egyébként vérlázító, hogy a WMP nem ismer más időintervallumokat, csak yesterday, last 7 days, last 30 days, last 6 months, stb. Nem tudom megmondani neki baszki hogy ugyanazt a zenét legfeljebb 2-3 naponta akarom hallgatni??Úszás to the max

©   Haszprus   |   történelem, úszás

Ma egy olyan kurvajó úszással indítottam a napot, hogy mindjárt megint ellátogatok a Kondorosiba és lesz*rom hogy mennyien vannak. Jövő héten pedig veszek egy MAFC bérletet, állítólag van időszak, amikor nincsenek olyan rengetegen.

Tegnap átvettem a sch-es kondibérletet, de azt még nem tudom mikor veszem használatba, mivel a teremnek egyszerűen nincs öltözője.

Update 17:59: két óra közel folyamatos úszás gecc, királysirály volt! Határozottan kell még ilyetÍr az olvasó egy hosszú url-t. Nem szeretjük, mert megtörik, elcseszi a designt, akármi. Szeretnénk, ha a plain text url-ből egy link lenne.

Namost amit nem láttam még máshol, persze ettől még létezhet, hogy ugyan ne az url kerüljön már az

<a></a> jelek közé, hanem a hivatkozott oldal neve, azaz a title tagÂ…

Így fordulhat elő, hogy ha mostantól beírjátok plain textként a hozzászólásotokba pl. azt, hogy

http://blog.haszprus.hu/komment.php?k=2350
, akkor erre az fog megjelenni, hogy
Haszprus überblog - Generikus konténer, objektumorientált hozzászólások

A dolog természetesen nemcsak a blogon belüli címekre működik, így pl. elő tudja állítani az alábbi linket is szimplán az url-ből:

keresek a google-ben jóóóól - Google keresés

És lássátok, hogy ez jó, mert az esetek 99%-ában még az [url] bbcode használatát is feleslegessé teszi.


Ha le akarod mérni, tedd be a lapod elejére ezt:

ob_start();

function microtime_float() {
  list($usec, $sec) = explode(' ', microtime());
  return ((float)$usec + (float)$sec);
}

$time_start = microtime_float();

A végére pedig ezt:

$time_end = microtime_float();
$time = $time_end - $time_start;

echo 'Lapgenerálás: ' . $time . 'mp';

ob_end_flush();

Ez a kód azért jó, mert az ob_startnak köszönhetően nem számítja bele az időbe a lap letöltődését. Enélkül amit kapnál, az függne a szabad sávszélességedtől. És az nem lenne jó.

(A kód nagyrészt innen származik, de a dolog értelmét szerintem az ob_start - ob_end_flush kiegészítés adja, anélkül a script helyett szinte a saját sávszélességedet méred.)


Kommentkereső

©   Haszprus   |   fejlesztés

Nos van kommentkereső 0.01. Objektumorientáció & smarty rule. Most ezzel akár lehetne blog 2.6 is, de nem lesz

A cucc iszonyatosan prealpha egyébként, olyan értelemben hogy csak egyszavas kereséseket vesz be és nem kezeli rendesen az ékezeteket.

Hogy lehet megmondani a mysql4-nek, hogy ha a halál szóra keresek, akkor ne adja ki pl. a hálál-t?


Gépfrissítés

©   Haszprus   |   hwsw

Hívtak a boltból hogy mi a rákért nem megyek az alkatrészekért. Mondom mivan? Kiderült hogy már jóideje ott dekkolnak az alkatrészek a szervizükben, csak lusták voltak felhívni, ígéretük ellenére. Bár a boltos csávó bölcsen figyelmeztetett, hogy azért én is dobhatok rájuk telefont, hogy nehogy az legyen hogyÂ….

Nem ígérték hogy péntekre meglenne, úgyhogy majd hétfőn viszem. Hétvégén mindenképpen az szglab5 házit kell csináljam. Outsidereknek: szglab5 házit pénteken 12-kor adják ki és 72 óra van rá hogy kész legyen vele az ember, ami esetemben azt jelenti hogy hétfő 12-ig kell leadnom.


Jesz, thatz true, a bejegyzések smartyból jönnek. A főoldalon, az archívumban, a komment.php-ben. Ja nemcsak ez igaz, hanem hogy bevezettem a Post objektumot, vmint a Posts konténert, persze a Containerből származtatva, de már napok óta, csak eddig békében pihentek a háttérben meghívatlanul.

Ha valami bugzik, szóljatok. Ezek megint nem kicsi változtatások, belül.

Viszont most már 115 sor az egy darab bejegyzéshez tartozó tplÂ… Igaz, lekezel egy csomó mindent amit eddig az index.php csinált, és kezeli a rövid valamint hosszú bejegyzésformátumot is (előbbire ld. archívum, csak címeket).

Ismét megköszönöm mindenkinek, akik segítettek a dolgokban. Thx 2 Tamás, nrg, Hedge, mefi, sorry ha valaki kimaradt

Ma 48 komment volt a blogon az enyémeken kívül.


Nightwish

©   Haszprus   |   zene

(Ezt a bejegyzést a menüből copyztam ide, a kommenteket pedig az üzenőfalról.)

Most mennekÂ…

 • Nightwish - Red Light in My Eyes Part II
 • Nightwish - The Carpenter
 • Nightwish - Only Dust Moves...
  Bonus Trac
 • Nightwish - Bless the Child
  single edit
 • Nightwish - The Wayfarer
 • Nightwish - Lagoon
 • Nightwish - Nightquest
 • Nightwish - Sleepwalker
 • Nightwish - Dead Boy's Poem
 • Nightwish - The Wayfarer
 • Nightwish - A Return to the Sea
 • Nightwish - Bless the Child
 • Nightwish - Once Upon a Troubador
 • Nightwish - She Is My Sin
 • Nightwish - Sacrament of Wilderness
 • Nightwish - Sleeping Sun
  2000 Version
 • Nightwish - Sleeping Sun
  2005 Version
 • Nightwish - Over the Hills and Far Away
 • Nightwish - Dark Chest of Wonders
 • Nightwish - Ghost Love Score
 • Nightwish - Sacrament of Wilderness
 • Nightwish - Over the Hills and Far Away
 • Nightwish - Dead to the World
 • Nightwish - Sleeping Sun
 • Nightwish - Nemo
 • Nightwish - Bless the Child
 • Nightwish - Elvenpath
 • Nightwish - Ever Dream
 • Nightwish - The Kinslayer
 • Nightwish - Crownless
 • Nightwish - Bare Grace Misery
 • Nightwish - Wishmaster
 • Nightwish - Stargazers
 • Nightwish - Wishmaster

Kondorosi

©   Haszprus   |   life, úszás

Voltam a Kondorosi uszodában. Azonban a projektet halasztottam, mert nem tetszett az embertömeg közt szórványosan előbukkanó vízfelszín. A pénztáros infója szerint a déli órákban vannak a legkevesebben, ami nálam hétfőn meg is felel. A probléma az, hogy 800 Ft egy kib*szott 3 órás belépő. 800 forint. 3 óra. Amiből kb. 1-et lennék bent. 800. Igaz hogy ez kevesebb, mint egy menü a McDonald's-ban, de az egy menü a McDonald's-ban, ez meg csak egy jegy a kondorosiba, ráadásul egy csomót kell utazni is (bkv-val!).

Nemtom mi legyen. Jövő hétfőn 10:30 körül újabb próbát teszek náluk. Vagy veszek egy bérletet a MAFC-ba. Vagy nem tudom. Minden nyomorult uszoda roskadásig van tömve úszókkal, bakter. A MAFC gondnoka vagy nemtomkije nem kertelt, kerek-perec megmondta hogy állandóan marha sokan vannak bent.

Magyarországnak új uszoda kell. Budapestnek új uszoda kell. Ha rám szavaztok, beüzemeljük az üvegsünt az I épület mellett, és persze 100 mbit für alles.


A főoldalon mindig annyi napon írt bejegyzés jelenik meg, ahányat kiválasztasz. Például március 21 van, 4 napot akarsz látni, de 19-20-án nem volt bejegyzés, akkor ezeket a dátumokat fogja megjeleníteni a blog: március 21, 18, 17, 16. Ez azért van, hogy ne kaphass üres főoldalt, mert az kurva hülyén néz ki.
(Ennek a megvalósítása egyébként annyiból áll hogy picit tágabb dátumhatárral hajtom végre a lekérdezést, és abbahagyom a megjelenítést ha már elértem a kellő napszámot. Szvsz nem különösebben erőforrásigényes, hiszen csak néhány plusz row sql-ből, amiknek nagyrésze nem jut el még egy mysql_fetch_array-ig sem.)

Namost ott tartok hogy smartyban már megvan a postok template-je, zsír ugyanúgy néz ki mint az onlyphp megoldás (leszámítva hogy pillanatnyilag elvetettem a kapcsolódó bejegyzések feature-t), de kezdjem a template-ben számolgatni hogy hány napi postot jelenítettem meg eddig? Ez nem a megjelenítési réteg feladata lenne szerintemÂ…

Egyébként nem érzem a Smarty által nyújtott tiszta kódot. Pl. a bejegyzések tpl-je 50 sor, mert tele van mindenféle if-else-ekkel annak megfelelően hogy hány komment érkezett, trustedonly-e a bejegyzés, trusted-e a júzer, adminisztrátor-e a júzer, kategóriák ciklusa, van-e címe a bejegyzésnek, ki kell-e írni a dátumot (vagy már egyszer kiírtuk, amit ráadásul a megjelenítési rétegben kell assignolnom!)Â… És mindemellett a php-ben kőkeményen megvannak a háttérmunkálatok, smiley-konvertálás, magyar dátumformátum előállításaÂ… Igen, a Smartyban is van valami dátumformátum stuff, de asszem az nem támogatja a hónapnevek szabad alakítását. Vagy igen? Ennek egyrészt utánanézek ha hazajöttem, másrészt ha valaki vágja akkor belökheti, ezzel időt spórolva nekem

Szóval nem érzem azt a tisztább szárazabb érzést amit egy template rendszer elvileg ígér. Túl sokat reméltem a külön megjelenítési rétegtől, vagy valami egyéb okozza a problémát?

A posts.tpl-t el lehet kérni tőlem tanulmányozásra, véleményezésre.


Oakley Flak Low 50%-osan leértékelve. Fincsi. Vettem egy Arena úszószemüveget is, egyelőre jónak tűnik, bár bevetésen még nem voltam vele (de ami késik, nem múlik), és megkaptam a KDO-t is erre a félévre. Thank God. Most már csak a kondibelépő hiányzik mellőle.

Előre egy egészségesebb életért.

Girls in white dresses with blue satin sashes
Snowflakes that stay on my nose and eyelashes
Silver white winters that melt into springs
These are a few of my favorite things

Route aggregation and increasing payload
Multiway peering and `net-friendly C Code
Boxes that filter on source-routed pings
These are a few of my fav'rite `Net things

When my link's toast
When the SPAM grows
When my thruput hits ground
i simply remember my fav'rite `Net things
and then i don't feeeel sooo down

XDiwiw - kit ismerhetek?

©   Haszprus   |   hwsw, iwiw

Az milyen, hogy a keresés alatti ~5 soros random másodszintű ismerősökből összeállított listát megnövelték 9 sorosra, majd eladják Régóta követelt Kit ismerhetek menüpont címen egy ordas fanta hirdetés, és kamu fanta júzer, kamu linkek társaságában?

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.A kommentek (kizárólag maguk a hozzászólások) mostantól Smarty sablonból jelennek meg. Goodbye $comments->showHTML().

Asszem az utóbbi hetekben elég sokat mozdultam előre fejlesztés terén. Ezúton is thx azon személyeknek, akik ebben segítséget, vagy inspirációt nyújtottak

Ha valami bugot tapasztaltok, nyugodtan szóljatok, mert iszonyat sokmindent írtam át mostanság.

Update 14:33: ja tképpen a smarty bevezetése elég jelentős újítás, úgyhogy ez már a blog 2.5, miközben a 2.4-be kitűzött változtatásokat (oo) még be se fejeztem


Smarty

©   Haszprus   |   fejlesztés

Smarty megismerve. És csináltam is egy tesztlapot ahol a kommenteket már gyönyörűségesen az oo cuccaimból nyerem ki (két új getArray fv befigyelt), és smartyval formázom meg Nem publikus mert nem fejeztem be és mosmá megyek slp.

Update 12:34: hát nem tudom, vegyes érzelmeim vannak a smartyval kapcsolatban. Jobban mondva elég negatívak. Mert a kommentek megjelenítésének a kódja rondább lett, mint php-ben. Legalábbis az én szememnek. Meg a dreamweaverének is, mert egy helyen bele is zavarodott a színezésbe.

Azt jól érzékelem, hogy nem tudok olyan értéket assignolni egy változóhoz, amiben egyenlőségjel van? {assign var=... value=...}A komment.php-ben a kommenteket immáron OO módon szolgálja ki a blog. Ami emögött van:
class Container {
  var $elements
  var $pointer
  var $length
  function Container()
  function addElement($element)
  function length()
  function getElement($i)
  function getLastElement()
  function getFirstElement()
  function getNextElement()
  function removeElement()
  function setPointer($i)
  function forAll($function)
}

class Comments extends Container {
  var $picOfUser
  function Comments()
  function getCommentsByPostId($post_id, $order, $from, $to)
  function showHTML()
}

class Comment {
  var $row
  function Comment($row)
  function showHTML()
}

A hajnal óta elkövetett változtatásokat jelöltem. Logikusan a showHTML mellé kerülni fog egy-egy showRSS function.


ha igazán OO akarsz lenni, akkor egy komment egy class, aztán csinálsz egy generikus container vagy lista class-t, és származtatsz belőle egy olyan class-t, amely csak kommenteket tartalmazhat
Tamás - Obi kérdés

Megvalósítva mindhárom (Preview Release 1) A megjelenítést még nem írtam meg szépre, de ott már csak néhány változót kell lecserélni. Ami eddig kész:

class Container {
  var $elements
  var $pointer
  var $length
  function Container()
  function addElement($element)
  function length()
  function getElement($i)
  function getNextElement()
  function removeElement()
  function setPointer($i)
}

class Comments extends Container {
  function Comments()
  function getCommentsByPostId($post_id)
  function show()
}

class Comment {
  var $row
  function Comment($row)
  function show()
}

Ez utóbbi show() még tiszta bug, értelemszerűen.


Elfelejtett jelszó

©   Haszprus   |   fejlesztés

Igazából azért nincs a blogon olyan feature, hogy kiküldjük az elfelejtett jelszavadat, mert… nos ilyen nyilván nincs, mert a jelszavadat nem tároljuk, csak egy md5 hasht. Ha nem tudod mi az, de érdekel, akkor annyit elég tudnod, hogy ez egy olyan karaktersorozat amiből a jelszavad nem található ki, viszont ez bármikor származtatható a jelszavadból.

Lehetne viszont ugye új jelszót generáló cucc. Többlépcsős, hogy ne változtatgathassa mindenki mindenkinek a jelszavát. (Vagyis a kiküldött emailben még csak egy link vagy valami hasonló lenne, aminek a hatására változik meg a jelszó. Vagy amivel megváltoztathatja a júzer a jelszót. Ez részletkérdés.)

Egy dolgot nagyon utálok ezekben a dolgokban, éspedig azt, hogy lehet hogy nem emlékszem a felhasználói nevemre, lehet hogy nem emlékszem a megadott email címemre, és ez utóbbi eset elég kellemetlen tud lenni, ha azt a címet már nem is használom. Kiírni meg nem írhatjuk ki, hogy hova lett elküldve a levél, hiszen az privacy-sértő lenne.

Na mindegy, mindezen problémák ellenére valamikor csinálok egy fent vázolt, többlépcsős, elfelejtett jelszó esetén alkalmazható tréfát.

Update 20:35: Megszületett a megoldás: elfelejtetted a jelszavad?


Upgrade

©   Haszprus   |   hwsw, történelem

Eljött az idő, hogy a legutoljára 2003 április elején frissített konfigomat (memóriabővítést, monitorcserét leszámítva) kicsit felhozzam a kornak megfelelő szintre. Az alábbiakat rendeltem.

 • AMD Athlon 64 3500+ Socket 939 CPU + gyári hűtő
 • Asus A8N-E Socket 939 alaplap
 • Seagate 300 GB SATA 7200 rpm 8 MB cache
 • Sapphire ATI Radeon X300SE 128 MB TV/DVI PCI-Express

Nem játszom úgyhogy a videokártya konkrétan úgy lett kiválasztva hogy a legóccsóbb PCI-Expresseset kérem. A mostani karim (Gef2 Ti 64) nem viszi a Vista felületét. Ez meg feltehetően igen, legalábbis így gondolkodtam a boltban, aztán itthon szerencsére megerősítést is kaptam.

For the record, az előző (mostani) konfigom: Athlon XP 1700+, MSI KT4-Ultra, Seagate 3*80GB PATA, Inno3D GeForce2 Ti 64 MB AGP. A vinyókkal nem igazán tudom, hogy mi legyen, éppenséggel nincs szükségem 540 gigára, de elférnek. Remélem hogy a csere megszünteti a 3 éve tartó fagyásaimat, crc-errorjaimat, defragmentálhatatlanságomat is.

Ha a csere sikeresen lezajlik akkor majd beajánlom a boltot is jól, mert nagyon korrektek és segítőkészek (hosszú évek óta), nem elhajtják a vevőt a búsba, semmire se azt mondják hogy nem tudom, hanem zsírul utánanéznek a termékek infóinak weblapon, nyomtatnak árajánlatot, meg amit akarsz.Obi kérdés

©   Haszprus   |   fejlesztés, howto

Milyen classt csináljak a kommentekhez? Class Comments, vagy Class Comment? Azaz minden egyes komment legyen egy class, vagy a komment.php alján található kommentlista legyen egy class?

Ezen filózok jóideje és nem tudom eldönteni. Experts, help plz.

nemtok aludni bazerShamalt sajnos ehhez már túl öreg, de ha nem maradt volna le róla, akkor így indulna a Születésnapos dumagépek doboz, a szemléltetés kedvéért.

Ez a feature csak a nagyobb topicokban és a megfigyelőközpontban fog titeket rettegésben tartani.

A doboz mögött egyébként egy osztály, némi adatbázis, egy html fájl, és egy csodaszép 13 soros sql lekérdezés áll. Beágyazott lekérdezések rule! Istenem, mennyire jó hogy mysql verziót váltottunk + szglab5 rulez da world, akármekkora szopatás is!

select  u_id, u_pubnick, round(fage) as age, comment_count
from   (
     select  u_id, u_pubnick, u_regged, u_lastload,
         (to_days(now()) - to_days(u_regged))/365 as fage,
         count(k_id) as comment_count
     from   hb_users, hb_komment
     where  to_days(now()) - to_days(u_regged) between 355 and 370
       and k_uid = u_id
     group by k_uid
     ) as subquery
where  to_days(now()) - to_days(u_lastload) < 365 
   or comment_count >= 2
order by age desc

Egész biztos vagyok benne, hogy a fenti sql query több érdeklődő olvasómnak is rejteget újdonságokat, ezért remélem nem haragusztok, hogy beidéztemWebconf 2006

©   Haszprus   |   fejlesztés

Egyelőre jelentkeztem (márc 18), de még erősen mérlegelési stádiumban van a dolog. (20-án ugye számelm szig, 24-én digit szig, és még ha valamit kihagyok, akkor is van elég teendőm.)

Update 16:10: nem, nem jövök, azt hiszem az egész hetemet inkább rászánom a hétfői számelm szigorlatra, mivel csak most kezdek neki.

Update 2006. már. 15. 16:05: no ezt lemondtam, nincs kedvem.


Oracle SQL expert help needed

©   Haszprus   |   bme, howto

hali

van itt a 'könyvtár' feladathoz egy olyan (konkrétan a második kötelező feladat), hogy listázza ki mindegyik könyv címét és szerzőjét és ahol lehet ott adja meg hogy melyik tag kölcsönözte legutoljára.

ezt hogy lehet?

az okozza a problémát, hogy melyik tag kölcsönözte legutoljára...

itt van egy alapkezdemény:

select  kolcsonzes.kivitel,
     konyv.cim, konyv.szerzo,
     nvl(tag.nev, 'senki')
from   konyv, tag, kolcsonzes
where  konyv.raktszam = kolcsonzes.raktszam(+)
   and kolcsonzes.torzsszam = tag.torzsszam(+)
order by konyv.cim

ez persze az összes kölcsönzést listázza, nem csak a könyvenkénti utolsókat.

thx a helpet előre is.

(lehet subqueryt használni, nincs kikötve, de ha nélküle is megoldható, akkor jobb ha nem.) (az összes többivel készen vagyok)

12:33

select  konyv.cim, konyv.szerzo,
     nvl(tag.nev, 'senki'),
     kolcsonzes.kivitel
from   konyv
left join kolcsonzes
    on kolcsonzes.raktszam = konyv.raktszam
   and kolcsonzes.kivitel in (
       select  max(kolcsonzes.kivitel) 
       from   kolcsonzes 
       where   kolcsonzes.raktszam = konyv.raktszam 
       group by kolcsonzes.raktszam
       )
left join tag
    on kolcsonzes.torzsszam = tag.torzsszam
order by konyv.cim

Nem biztos hogy jó, de az eredmény alapján jónak tűnik, jobbat meg még nem tudtam produkálni.

Update 12:59: éés 23 órával a határidő előtt leadva, yeah.


Ad-hoc

©   Haszprus   |   barátok, howto

Múltkor egy kisebb társaságban mondtam egy olyat, hogy ad-hoc (valami). Megkérdezte valaki: hogy micsoda?. Elismételtem: ad-hoc (valami). Csak ekkor jöttem rá, hogy nem hallási problémája volt, hanem nem tudta, mi az az ad-hoc, és nem sikerült enélkül a mondatomat értelmezni. Nem tudtam úrrá lenni a helyzeten. Az illető úgy reagált, mintha értené, de érezhető volt, hogy ez csak színjáték. Előfordul néha (velem is), nem egyedi eset. A lényeg, hogy nem tudom mi ilyenkor a helyes megoldás. Megmagyarázni a társaság előtt egy szerintem közismert szót, mikor az illető úgy tesz, mintha értené, vagy átsiklani a tény felett, hogy nem sikerült értelmeznie a mondatomat.

A túloldalról szemlélve szintén nem tudom mi a legelfogadhatóbb megoldás, rákérdezni az ismeretlen tényre/szóra, vagy úgy tenni, mintha igen, mi is tisztában lennénk az említett dologgal.


A barlang

©   Haszprus   |   film

The Descent - 2005. Balage ajánlására néztem meg. Horror. A durvábbik fajtából. IMDB-n 7,4/10, 7181 szavazattal, ami a kategóriában ugye kiemelkedően jónak számít (tipikusan 5 és 7 közé pozícionálódnak az efféle alkotások az imdb-n). Én ugyan nem sikoltoztam film közben de tény, hogy végig ökölben volt a kezem

A műfaj kedvelőinek kötelező darab.

Kár hogy a Creepben szerintem ugyanígy nézett ki a gonosz. (Ennél többet írni spoiler lenne, a creepet meg szerintem kevesen láttátok. Sorry, de én a magam részéről minden film cselekményét, szereplőit a filmre kívánok hagyni, mert növeli az élményt ha meglepetésként érnek a dolgok. Ebben a szellemben rögzítem a filmekkel kapcsolatos tapasztalataimat is. Leszámítva a szar filmeket, mert ott nincs mit elrontani.)Igen. Ezt egy rendkívül advanced - 15 soros, ha érdekel valakit - mysql lekérdezés valósítja meg, aminek módját néhány napja az szglab5 adatbázisok jegyzetének sql fejezetéből merítettem. Nem utolsó sorban azért csak most, mert csak most vált lehetővé ezen sql elemek használata a szerveren (tudtommal). Emeletes csúcskirály. Fejlődünk

A lekérdezés csak akkor megy végbe, ha a bejegyzés úgy tudja magáról, hogy vannak hozzá kötődő egyéb bejegyzések. Máskülönben kicsit necces lenne.

Egyébként az sql fejezetet roppant hasznosnak és jónak (!) találtam.

Update 23:44: valószínűleg valamit majd optimalizálok ezen a témán. A lekérdezés jó, de az adatbázis-hátteret kicsit átszervezem, a 15 pedig egy másik funcionbe költözik, és helyébe kevesebb fog kerülni. Vagy mindebből semmi se lesz, hiszen ilyen kapcsolódó bejegyzéses dobozkákból se lesz sok.

Update 2006. már. 04. 16:04: átírva, másképp működik.


Mi a Web 2.0?

©   Haszprus   |   howto, hwsw, net

Nos, sokan próbálták már definiálni. Sok magyar oldalon is láttam már definíciót rá. Azonban nehezen mondanám bármelyikre is, hogy igen, jól megfogták a lényeget. Ez több dologból is adódhat, melyek közül az egyik az - és ez ellen még én sem tudok mit tenni -, hogy a 2.0-s verziószámból következően az ember konkrét újdonságok pontos leírását várná, de ezt nyilván nem kaphatja meg, mivel nem volt egy dátum amikor a Webet fejlesztő cég kiadta a 2.0-s verziót ilyen és ilyen új feature-ökkel.

Következzen az, amit én a magam részéről a web 2.0 lényegének tartok, kitérve pár apróbb dologra.


Úszás

©   Haszprus   |   bme, úszás

Voltam megint úszni. Sokkal jobb volt, mint múltkor, alig fárasztott le. Viszont felemelték a bérlet árát 3500-ról 5000-re, asszem így talán jobban megéri, ha egy normális helyre megyek egyedi belépővel. Úgyse hiszem hogy túl sokszor csobbannék magamtól.Badwords

©   Haszprus   |   fejlesztés

Vannak bizonyos stílusú hozzászólások, amiket nem szívesen olvasgatok. Első fázisban megjelentek a várakoztatott kommentek. Második fázisban a film-bejegyzésekhez már nem lehetett regisztrálatlanul hozzászólni (legalábbis első ránézésre). Kénytelen vagyok azonban egy harmadik fázist is létrehozni, mert úgy látszik a Pillangóhatás tévé-beli szereplése ide vonzotta a site-omra a magyar internet sötét söpredékét, akiknek azért arra mégis futotta, hogy másik topicban írják le véleményüket, illetve magukat.

Badwords lista - a harmadik fázis. Működése: ha a bejelentkezetlen felhasználók hozzászólásában legalább három szalonképtelen szót talál a script, a hozzászólás nem waiting, hanem deleted státuszba megy, anélkül hogy értesülnék róla. Mert egyszerűen nem akarok ilyen szennyet olvasgatni, nem véletlenül nem lehet - látszólag - a filmekhez hozzászólni regisztrálatlanul.


King Kong

©   Haszprus   |   film

Roppant kellemes meglepetés volt. Egyébként a többi King Kong filmet nem láttam, de erős a gyanúm, hogy ez volt az első, amiben a középső egy óra egyáltalán szerepelhetett.

(Amikor a többiek még nem látták, hogy mi vár rájuk a fal túloldalán)
Carl Denham: Bring the tripod and all of the film.
Herb: Want to switch to the six-inch lens?
Carl Denham: The wide-angle will do just fine.


Számelm konzi

©   Haszprus   |   barátok, bme

Számelm konzi volt ma Mf-fel. Tekintve hogy ezeken a tárgyakon már egyszer átmentünk, így egész hasznosra sikerült, de azért legközelebb gyúrni is kell rá Március 20-án lesz a számelm szig, 24-én digit szig. Mégis.Számok, betűk (átlagok)

©   Haszprus   |   bme
BME VIK műszaki informatika alapképzés
1137 főÖsszlétszám
2,1A hallgatók alsó 50%-ának legmagasabb átlaga (innentől lehet ösztöndíjban részesülni)
4,7A felső 5% legalacsonyabb átlaga (töréspont)

Gyengébbek kedvéért: a hallgatók 50%-a 2,1-es átlag alatt volt ebben a félévben. Az ezt megelőzőben 2,6 körül volt ez a szám, érdekes. Lehet hogy a jelek, a fony, és az szglab idei szivatások betettek kicsit az átlagnak Meg talán az, hogy idén az első félévesek (BSC) átlaga nem számít ebbe bele, márpedig ott sokan a hozott ismeretekből még jól teljesítenek (digit, analízis, fizika). Ezek a tippjeim magyarázatként.


Trusted only

©   Haszprus   |   fejlesztés

Oké. Új feature: kizárólag trusted userek által olvasható bejegyzések. A létezésük látszik mások felé is. Tartalmuk nem. RSS-ben egyáltalán nem. A trustedonly bejegyzésekre csak trusted userek kereshetnek. A trusted userek listája módosult némileg (egy régi tagot elvitt a nagy fekete autó, viszont hozott egy újat).


13-man voltunk, impresszív. Ettől függetlenül nem pártolom az ilyen magas létszámú összejöveteleket. A privát dumálás sokkal jobban fekszik. Mint amilyen ezt is követte a jövőről, mesterséges intelligenciáról, a társadalomról, amelyben az ember nem fog dolgozni, mert mindent a gépek végeznek. Memóriaátvitel egyik emberi testből a másikba.

Lőttem egy csomó képet night portrait üzemmódban, amit eddig nem használtam. Igazából elég nehéz téma egy dslr-rel fotózni az adott fényviszonyok között izgő-mozgó embereket szabadkézből. Fény az nincs elég, a vaku halottá tenné a hátteret, a night shoot mód a kettőnek egy kellemes keveréke lenne, ha nem venné olyan hosszúra a záridőt, mint amilyenre veszi. Ha feljebb lehetne nyomni az ISO400-at 1600-ra. Szoknom kell még a készült képeket. Kompakt géppel a helyzet egyszerű, a képek csak egyféleképp lesznek jók, mégpedig automatán megvakuzva. DSLR-rel ugye a helyzet ott bonyolódik, hogy egy rakás opciót lehet még választani, amivel a kompakt gépnél bizonyos szempontból jobb fotók készülhetnek, azonban� vannak problémák, éspedig egész egyszerűen azért mert az ember megteheti, hogy nem korlátozza le magát az automata telibevaku által nyújtott élményre

Update 2006. már. 04. 22:13: kaptam még néhány képet:


IM

©   Haszprus   |   life, fejlesztés, bme

Le kéne jöjjek az üzenőprogikról, mert ez azért mégse nyerő, hogy két hete elő se vettem a tananyagokat, a kontaktjaim meg csak szaporodnak

Update 12:39: és akkor egyéb veszélyekről ne is beszéljünk.

Update 13:20: írtam egy functiont ami az idézőjeleket (shift+2) lecseréli

<q>Â…</q> tagekre, amennyiben azok nem egy tagben helyezkednek el. Vajon lenne erre valami advanced regexp? Nos, elvileg a fony elméleti része alapján tudnom kéne válaszolni arra hogy létezhet-e ilyen, sejtem is a megoldást, de nem akarok hülyeséget írni Na majd talán számításelmélet szigorlat után, ott nem feladatmegoldást kérnek A szigorlatot egyébként megpróbálom március 20-án. Utána digitet március 24-én. Ez a terv, de ez még változhat, mert egyéb projecteket is folytatok underground

Update 13:44: És tegnap este megszültem az első objektumosztályt is a blog alá. Azt a nevet adtam neki, hogy File 31 soros, 550 karakteres, ép és egészséges, várhatóan kevés probléma lesz vele.

Update 21:59: a digitszig ugrott mert ütközik a - kötelező jelenlétű - szglab5-tel. Roppant kellemetlen, mert így tolódik vizsgaidőszakra, vagy következő félévre. A laboralkalmam elcserélésével nem szarakodok.


BME teaparti @ Sirius

©   Haszprus   |   barátok, buli, tea

Goldmann 15:30-tól 16:00-ig, Sirius teaház, meglehetősen érdekes (ld. még: különleges) hely (simán ajánlható), 16:40-től 19:20-ig. Maximális létszám: 9 fő. Fogyasztott objektumok:

irish cream
fekete tea whisky-kakaó – BaileyÂ’s-ízzel
sütik

A kiszolgálásról most nem írok semmit, legfeljebb hogy az érdekes szó erre is alkalmazható, csak más értelemben. De végülis nem volt gáz az se.


Ez a fotó nem az enyém, a Sirius teaház honlapjáról származik.

Elképzelhetőnek látszik, hogy lesz még a jövőben ehhez hasonló, vagy sörözés. Utóbbit jobban pártolnám, bár kétségtelen, hogy ahhoz nem szokott ilyen különleges környezet társulni. Bármit is hoz a jövő, állok elébe.

Update 21:43: Tökre sajnálom, hogy nem vittem fényképezőt. Ha leszünk még, akkor viszek, talán állványt is A terem másik végében ülő csoport kétpercenként ellőtt egy vakus képet, már kezdtem úgy érezni hogy stroboszkóp üzemel a helyiségben


Újra vízben

©   Haszprus   |   bme, úszás

És igen, két év után ismét képes voltam bemenni úszásra. Teljesen halál volt. A tanár nem is kérdezte óra elején a nevemet, gondolta úgyse vagyok ott, mert az elmúlt 4 félévben így tapasztalta Az úszóbérlet még mérlegelés tárgya.
Szglab5 tájékoztató :)

©   Haszprus   |   barátok, bme

Ahahah király, most jöttem szglab5 bevezető/tájékoztató előadásról, totál kész volt, végig röhögtük az egészet, és közben megpróbáltam arcokat beszervezni a keddi jegesnapra Komolyan videózni kellett volna, ilyet még nem láttatok. CH Max, 600 fős terem ugye, teljesen tele, mindenki alig várja, hogy megvehesse 500 Ft-ért a könyvecskét a tárgyhoz, ami csak itt csak most kapható, néhányan elkezdenek közeledni a katedrához, de a tanár még pár percre visszaparancsolja őket a padokba, ám végül elhangzik a bűvös mondat:

„Lehet jönni a könyvekért!”

Ha három másodperc alatt nem voltak ott a katedránál 100-an, akkor egyen se, olyan volt mint az Electro World megnyitója lehetett, ahol ugye betörte a kiéhezett csürhe az ajtót az óccsó tévéért, volt aki három padon keresztül vetődött előre az értékes lapokért folytatott küzdelemben Azért nem mindegy, ha az ember előtt 500-an állnak a sorba'

Tanár azt mondja, hogy van egy jónéhány phd hallgatójuk, aki éjjel-nappal azon dolgozik, hogy plágiumfeltáró rendszereket hozzon létre, és az évek során beérkezett összes feladatmegoldás megvan nekik egytől-egyig egy hatalmas adatbázisban. Ezekkel vetik össze az általunk leadott munkákat, és akinél nagyfokú egyezést találnak egy korábbi megoldással, „ott a következményeket nem szeretnék részletezni”. Felvetettük a problémát, hogy az egy feladatra adható megoldások száma bizony véges, és így néhány éven belül sajnos mindenki meg fog bukni ebből a tárgyból ÍÍÍ

Fergeteges óra volt, még ha az ezredét se adja vissza ez a bejegyzés.Neptun

©   Haszprus   |   bme
Haszprusna és a tanár elmondta azt is lol hogy van egy ismerőse akivel együtt dolgozik a hp-nál
Haszprusés aszondja nézi a tavalyi névsort neptunban h kik vették fel a tárgyat, és látja az ismerőse nevét... miközben má rég lediplomázott az arc
Haszpruskérdezi az ismerősétől hogy hogy a f***ba vette fel a(z) ************ nevű tárgyat amikor már megvan a diplomája
Haszprusaszondja, kipróbálták h neptun micsinál diploma után, és az van, h simán enged tovább tárgyakat felvenni ÍÍÍÍÍÍÍÍÍ de le akartak jelentkezni, és azt meg már valahogy nem hagyta kicsit bugos a cucc ÍÍÍÍÍÍ

Vettem jegyet felező bálra. Pénteken tea, vasárnap sör, kedden jegesnap, utána felező.

Update 21:28: lapzárta után futott be:

Tamásde annak idején még könyvtárakat is lehetett létrehozni a Neptun szerveren
Tamástulajdonképpen szerintem az van, hogy megspórolják a tesztelőgárdát, kirakják teszteletlenül egy mérnök-informatikus szakra, és az infósok majd megkeresik benne az összes bugotValszám követelmények

©   Haszprus   |   bme

Kicsit megváltozott idén ez a tárgy, legalábbis a követelményrendszer. A zh 50 igaz-hamis állítás (definíció, tétel) megtippeléséből áll. Jó válasz +2 pont, rossz válasz -2 pont, válasz kihagyása 0 pont. Számítható, hogy 100 pont a max, és 40 kell minimum. A vizsga pedig: 10 igaz-hamis, minimum 8 kell, ez a beugró, utána húzott tetelbe (amikből 19 van) eső dolgok kifejtése bizonyításokkal együtt szóban. Gecc. Jól látjátok, eddig nem volt szóbeli, valamint ezután kimarad a számolás, mint olyan. Megszűnt továbbá a mákból átmenés intézménye.

Megszűnt? Nem tudom. Azért érzitek hogy az "1. Alapfogalmak, axiómarendszer" névre hallgató tétel könnyebb, mint öö hát nem tudom, mint az anyag vége felé levő bármelyik

Lehet, hogy kedden is erre fogok bejárni. Nem tudom. Még sose jártam be normálisan valszámra, szóbelihez viszont nem jönne rosszul az óra anyaga.

ps. az E1B-ben nem volt fűtés reggel, vagy csak jól titkolták. Egyébként érthetetlen számomra, hogy egy 230 fős keresztféléves kurzushoz miért rendelték ki az E1B-t. Valami nagyon nincs rendben a teremelosztó szoftverrel.Hát egy pár napig nem volt kedvem írni, de most valami mégis meghozta:

Loooool, és én még azt hittem hogy sokan csak a biztonság kedvéért jelentkeztek fel, és majd a 441 emberből biztos csomóan lejelentkeznek. De úgy látszik tévedtem. Mindörökké Jelek!

ps. lett egy "ezek mennek" nevű doboz a menüben, ami a winampben jelen lévő zaj elsődleges jellemzőit képezi le karakterláncokra.


életjel

Update 06:47:

Eredetileg egy Pilisvörösvár-Pilisvörösvár útvonalat akartunk megjárni, de valahogy Piliscsabán lyukadtunk ki. Nemgáz. Szerintem kurvajó volt az egész, három hónapja várok már rá. Szereztem hozzá bakancsot, zoknit, termoszt, kesztyűt, elemlámpát, tartalék elemeket, szóval jól felkészülve mentem (a forró rumos teáról már ne is beszéljünk). Feltétlenül kell még ilyen, lehetőleg minél több. 5 réteg ruha volt rajtam felül, alul pedig a jégeralsó teljesítette a dolgát, minden komponens kiválóan, mert nem fáztam, csak amikor a vonatra vártunk visszafelé.

Szóba került nyárra valami sátrazás, cangás túra, meg egy durvább barlangmászás is. Az éjszakai túra amennyire felmértem, mindenkinek bejött, bár volt akinek problémája akadt a hideggel. Nekem szerencsére nem, de ez úgyis mindegy lesz 1-2 hónap múlva.


Utolsó bejelentkezés

©   Haszprus   |   túra

Lehet, hogy ez az utolsó bejelentkezésem, bejegyzésem. Szerettem ezt a blogot, kellemes admin felülete volt, sok hozzászólás érkezett. Voltak szép pillanataink.

Legyetek jók, és emlékezzetek az überbloggerre.

Budapest,
2006. február 4.

Haszprus


"Haszprus: nem is szamitottam ra, hogy ilyen jora megcsinalod. Ez a hol is tartottam nagyon jol hasznalhato, le a kalappal Nem ertem miert nem tudjak forumokban is megcsinalni ezt a feature-t…"

Azért, mert a webfejlesztők jórésze nem érti, hogy mi az a usability. Ha idejön anyám, és megkér, hogy valami weblapon nézzek már meg valami infót neki, az esetek 90%-ában ott kötök ki, hogy elkezdem sorolni, hogy az adott weblap miért trehány munka, miért használhatatlan, milyen rossz megoldásokat alkalmaz stb.

(more quotes)Na ennyi volt a vizsgaidőszak, a végső bűvös szám 4,50. Következményei rendkívül kellemesek. Most ennek nem csinálok splash screent meg ilyesmi, az előző félévi 4,30 szép teljesítmény volt, ez viszont nem az. Halál a ratyi tárgyakra. Következő félévben ismét 38 kreditnyi hardcore tárggyal plusz két szigorlattal nyomulok. Meg is óhajtom csinálni mindet, kivéve talán az szglab6-ot, mert ott elképzelhető hogy az adatb tárgy hiánya miatt elvágnak félév közben (a tárgyi honlap erősen javasolja az adatb vizsgajegyet, miközben én még csak nem is hallgattam adatb-t).


Ha a kommentbe írtok egy olyat, hogy pl.

#10: hogy érted ezt?

Akkor, a #10-et automatikusan linkelni fogja a 10-es kommentre. Sőt, onnan egy újabb linkkel pedig visszatérhettek oda, amelyik kommenttől jöttetek. További részletek a képre kattintva, vagy a hozzászólások során megtapasztalva. (A dolog visszamenőlegesen is műxik a blog kezdete óta érkezett összes kommentre.)

A dolog műxik IE6, Firefox 1.5, Opera 8.5 alatt, többit nemtom, de talán nem is érdekes.
Forrásmegjelölés

©   Haszprus   |   fejlesztés

Ha valahogy, akkor így. Maximális respect Leventének.

Update 2006. feb. 02. 00:49: A korrektség kedvéért pár kiegészítés.

 1. away a topic-beli kommentek elrejtése után még beírta: a szánalmas.hu-n régóta van aktív dolgozók listája (bár szerintem szinte észrevehetetlen)
 2. én erről nem tudtam
 3. a dumagépek valóban jó ötlet volt (számos grafikonnal alátámasztható), büszke voltam rá, és magamtól találtam ki, de ezek szerint nem elsőként
 4. Levente továbbra is valóban tőlem vette az ötletet, de tekintve hogy úgy tűnik nem volt egyedi, innentől saját belátására bízom a továbbiakat
 5. az 5. kommentben még úgy nyilatkoztam hogy nem lesz itt semmi flame, mivel így is gondoltam. nem állt szándékomban másként alakítani, de másként alakult. nem vádolok senkit, mindenki kivette a maga részét.
 6. hogy away információja változtat-e a sztori lényegén, az attól függ, hogy mit tekintünk a sztori lényegének. ebbe nem mennék bele bővebben, egész biztos vagyok benne, hogy a sztori minden egyes résztvevője mást és mást tekint lényegnek.

Peace.

Rakjatok ki ti is listát a dumagépekről. Ha még nincs. Ha tudtok. Ha akartok. Shamaltot ezúton külön kérem, hogy az abszolút listát rakja vissza (ki) valahova


Oh yeah, végre egy korrekt* órarend, egyedül kedden van lyukas órám, és ami még ennél is jobb, hogy nem nyúlik az éjszakába.

ZH-t asszem ötször írok a hétfő délutáni időpontban. Beágy házikkal a tárgyi adatlap szerint heti 4 órát kell szenvedni. Szglab6-ról nem szól a fáma, csak hogy két részből áll, egyiknél 5 beadandó (vagy beugró?) van, másiknál meg 3 alkalommal kell megjelenni. Úszást nemtom skippelem-e, végén tényleg emiatt nem lesz diplomám Kódelm problémás, jelekkel ütközik. Ennél talán nagyobb baj, hogy az adatb is ütközik a jelekkel. Nemgáz. Csak még nem tudom, melyikre kéne bejárnom. Naívan az adatbázisokról azt gondolnám, hogy nem fog gondot okozni, de ahogy az előző félévi eredményeket elnéztem, ez nem ilyen egyértelmű. (Ha van olvasóm aki túlvan ezen az adatbázisokon (márpedig van ), kérem próbálja megsaccolni hogy vajon a webhez kötődő adatbázis-manipulációs tevékenykedésem mennyiben segít hozzá ennek a tárgynak az elvégzéséhez.)

* Ezt korrektnek nevezni? Azt hiszem, lejjebb mentek az igényeim az évek során, hisz végülis 3 ütközésem van


:first-child

©   Haszprus   |   fejlesztés, howto, css

Sziasztok gyerekek, remélem jók voltatok, ma esti mese gyanánt a css first-child pszeudo-osztályával szeretnélek megismertetni benneteket.

First-child, azaz első gyermek. Ha a html doksit nézzük, akkor egy

<b><em>jajdejó</em><em>szupi</em></b>
kódban a b tag első gyermeke az em, tartalma "jajdejó", a második gyermeke szintén egy em, tartalma "szupi". A két em közül tehát a jajdejó tartalmú egy first-child. A b first-childja. A napokban a CSS :first-child pszeudo-osztállyal valósítottam meg azt, hogy egy táblázatban az első oszlop a többitől eltérően jelenjenjék meg.

<table class="ircquote"> <tr> <td>Balázs</td> <td>melyik php fgv is csinál md5-öt egy karaktersorozatból?</td> </tr> <tr> <td>Haszprus</td> <td>md5() :-) </td> </tr> </table>

A fenti táblázat első oszlopában szereplő neveket ha pl. szeretnénk jobbra zárni, akkor azt a következő módon lehet elérni css-ben anélkül, hogy külön minden nyomorult td-nek megadnánk egy class-t.

.ircquote td:first-child { text-align: right; }

Ennek magyarázata, hogy a neveket tartalmazó td-k a sorokat jelentő tr-ek első gyermekei.

És boldogan éltek, míg meg nem haltak. Jó éjt gyerekek, ennyi volt a mese mára.

Update 17:43: ja igen, a módszer apró hátránya, hogy az IE6 nem kezeli


A 2006. év 4. hetének kiváló dumagépe: Balázs (103)

A 4. hét további jómunkásemberei: Ness (49) mefi (39) sHaMaLt (32) Tamás (29) suexID (15) Romsy (14) Mr.Happy Mainframe (13) Levente (13) Ralesk NeÂ’vennoyx (11) NeoXon (9) newnew (6) Samm (3) away (2) brom (2) The GuNN (2) XYBeR (1) nantucket (1) sHelf (1) Renke (1)

Összesen 353 hozzászólás (7 regisztrálatlan).

Engedjétek meg, hogy megköszönjem mindenkinek a héten írt hozzászólásait 353 komment, eszetlen mennyiség.


A dumagépek 2006. január 7-én került bevezetésre.Na még így lefekvés előtt bepostolom, hogy lesz egy custom rss feed, valamint "kedvenc topicjaim". Ez utóbbit talán egy sárga csillag fogja reprezentálni hagyományörző okokból (favorites, gmail, picasa, stb.)

Működési elv:

 1. jársz egy topicban, megtetszik, benyomod hogy na ez legyen kedvenc. adatbázisban létrejön egy bejegyzés id - user id reláció.
 2. custom_rss_feed.php?user_id=your_id formátumban előfizetsz egy rss feedre. ennek a tartalma az általad megválogatott relációk alapján készül. így egyrészt nem kell az rss feedek hozzáadásával és lemondásával babrálni (szerintem bonyolultabb mint kattintani egy linkre), másrészt jobban kíméli a szervert hogy nem 20 feedet csekkolgatsz róla félóránként, hanem egyet. ordo(n) sql query vs ordo(1) (azaz konstans) sql query, ugye.
 3. esetleg beállíthatsz inverz topicfigyelést, ami azt jelenti hogy azokat jelölöd meg, amiket _nem_ akarsz figyelni

Te miért tanulsz?

©   Haszprus   |   bme

Te miért tanulsz? Mivel motiválod magad?

Itt megvallhatod. A kérdés nem arra vonatkozik hogy miért veszel részt felsőoktatásban, hanem hogy az egyes konkrét tárgyakat miért tanulod. Hogy küzdöd le azt az akadályt, ha egy tárgy egyáltalán nem érdekel?

Ezt most jól megválaszolod.

Szívinfarktus

©   Haszprus   |   zene, life, bme

Minden másodperc egy órának tűnik.

 • Belga - Erős kép
 • Belga - Erős kép
 • Belga - Kalauz 2
 • Benny Benassi - Light
 • Benny Benassi - Movin Up
 • Dumonde - Just Feel Free (radio mix)
 • Belga - Mocskos
 • Belga - 100
 • Belga - Probléma
 • Belga - Mr. Márka
 • Belga - Új világ
 • stb.
Update 2006. jan. 27. 00:03: 79 kommenttel zártuk a napot (enyémeken kívül). Most pedig nyugovóra térek. It's a beautiful life. Kivéve ha nem.

Webprog 5

©   Haszprus   |   bme

A web programozása. 5. Mi más. (Javascript és Java beans volt vizsgán.)

GT (előadó): Gratulálok (kézfogás)

Korrekt.

Update 2006. jan. 25. 14:51: igen, GT a többi jelesnek is kézfogással gratulált. Ez egy olyan gesztus itt az egyetemen, ami a tömegoktatásból tökéletesen hiányzik. Nekem rendkívül szimpatikus. Aki pedig még ezen is csak a fikáznivalót tudja keresni, annak innen üzenem, hogy nem irigylem azt a szellemi nyomort, amiben leledzik. (A hozzászólását természetesen elvitte a cica.)Na, validhuszárok, webdizájnerek, csorgassátok a nyálatokat, itt egy XSLT + XPath + CSS alapon megjelenített RSS feed.

Mi ebben az érdekes? Először is, teljesen tetszőleges tartalmat rakhatok a böngészőben megjelenő rss feed köré. Másodszor, a bejegyzések címei immáron linkként mutathatnak a komment.php-re. Ezt css alapú formázással nem lehet megvalósítani.

Igazából ha az RSS nem kényszerítene arra, hogy CDATA-ba tegyem a descriptiont, akkor még frankóbb lenne. Lehetséges egyébként hogy ezt a problémát valahogy át lehet hidalni, nem jártam körül a témát, őszintén szólva.

Szerintem szép lett.

Egy pusztán css-sel formázott RSS feed így nézne ki. For the record, a Haszprus überblog közel fél éve CSS-sel formázott RSS-sel nyomul(t eddig).

Végül, nem tudok itthon még egy megszállottról, aki RSS feedre XSLT sablont rakott volna. Igaz, nem is kerestem. És az itthon alatt most nem a lakást értem, lol.
2,50 - 4,00+

©   Haszprus   |   bme, történelem

Megjött az email a mai szghálók eredményről. Hármas. Ami azért jó, mert a levlistán totál beparáztattak hogy megcsinálhatatlan meg mittomén. És itthon rájöttem hogy a 75 pontos vizsga első 20 pontos feladatát úgy ahogy van tök másról írtam, mint amit kérdeztek Így azon ment a para, hogy egyáltalán meglesz-e. Erősen kételkedtem. És hármas. Szóval örök pesszimizmus.

Mit jelent ez számunkra. Azt, hogy 2,50 a pillanatnyi ösztöndíjindexem. Jövő héten van 5 (ha úgy tetszik 4) vizsgám. Utána van még egy hét a vizsgaidőszakból, amin egy házileadás kivételével valamennyi még hátralevő vizsgát meg tudom ismételni ha jövő héten valami nem a terv szerint alakulna. Akárhogy is számolom az átlagomat, úgy néz ki, sétagalopp lesz a 4,0. Csak nehogy pont ezen bukjak el, egyszer már sikerült elbízni magam.

A következő forgatókönyvvel számolok, minimálisan.

hátralevő tárgyremélt minimáljegy
netpol5
webprog5
mi3
korszop1
jelek1
minimális ösztöndíjindex a fentiek alapján4,17

Szóval nagy veszély nem fenyeget, mert korszopból amúgy se hiszem hogy karót kapnék, bár nem sok kedvem van őszintén szólva 1000 angol oldal elolvasgatásához, lehet hogy ha már így alakult az átlagom akkor a korszopot dobni kéne, és jelekre ráfeküdni, még ha netán nem is jön össze.
Igazából ha tökéletesen biztos lehetnék abban, hogy a fenti három tárgyból meglesz az 5+5+3, akkor tökegyértelműen dobnám akár egy sikertelen jelekért is a korszopot.

Eljő egy szebb világ, hol a betonházak között nő majd virág.

Update 18:45: osztottam szoroztam és kibaszott idegesítő de nem merem eldobni a korszerű oprendszereket mert hátha beüt a ménkű és nem lesz meg az MIÂ… Na ezen még filóznom kell, basszus. Korszop helyett mondjuk tanulhatnék MI-t pl és akkor MI meglenneÂ… És ha mégse lesz meg? Faszkivan. Na ez a kurvanagy szopás ebben a 4,0-s minimumban, hogy az ember 20 évet öregszik mert akkora a stressz hogy mi van ha nem lesz megÂ… Nem ajánlom senkinek.A blog dumagépei

©   Haszprus   |   fejlesztés, bme

A mai tanulás helyett. Egyébként meglett az algelem, holnap netmédia, holnapután szghálók. A héten egyeztetnem kell egy netpol házitémát (blog alapú zsurnalisztika vagy valami ilyesmi lesz), hétfőre le kell adnom, kedden webprog vizsga, szerdán netpol vizsga, csütörtökön mi vizsga, pénteken korszop vizsga, és ha ez mind megfelelően sikerül (azaz összejön belőle egy 4,0), akkor utána kedden megpróbálok egy jelek vizsgát.

A lista a megfigyelőközpontban található egyébként.


Return of the tower

©   Haszprus   |   life

Visszahoztam a gépemet a szobámba (illetve a gépet a szerverterembe, a perifériákat pedig a szobámba). A gép távolléte működőképesnek bizonyult egyébként, mert napi 3-4 óra körül teljesítettem így, míg ha a szobámban van, többnyire 1 óra se jön össze. Viszont most már meg kell írnom egy beadandót, és ehhez muszáj volt idehurcolni. Nem volt egyébként egyszerű a mozgatás a Hidden Cable Technology miatt, emberesen megszenvedtem vele. És most függöny, slptime

Update 2006. jan. 16. 01:00: és íme, az első nap visszatért géppel: éjfél utáni fekvés, három óra alatti tanulás, céltalan/hasztalan böngészgetés.


Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0


Probléma

©   Haszprus   |   bme

Most vettem észre, hogy az utolsó héten a jelek és az szghálók vizsga nemcsak egy napon, de egy időben is van.

Update 2006. jan. 12. 17:12: 99%-os valséggel dobtam a jeleket és ráfexem az szghálókra.


A helyzet egyre fokozódik

©   Haszprus   |   bme

Most vagy elkezdek egész nap tanulni, vagy nagyon csúnya időknek nézünk elébe.

Update 15:08: Kaptok még egy táblázatot mert jók voltatok. Akit untat, az azért kapja, mert rossz volt. Magyarázat gyanánt a vastag nagybetűk jelentenek olyan vizsgát amire megyek, vagy mentem. Az apróbb betűkkel írtak csak a vizsgaalkalmak (amikre nem megyek).