hwsw - 453 megfelelő bejegyzés

Mutass mindent

Jelöld be, hogy főbb mely kategóriákat akarod olvasni, vagy ha csak egyet: kattints a nevére.


Haszprus

My Remarkable

©   Haszprus   |   fejlesztés google hwsw

Vettem egy ilyet még kb. 2019-ben de sose írtam róla.

Az a roppant kellemes meglepetés ért egyik nap, mikor előszedtem (már jóideje a szekrényben porosodott), hogy a legrégebbi customereknek a cég úgy döntött, hogy ingyen adja végtelenül (ha jól értettem) a Google Drive, Dropbox, One Drive integrációt. Kurvajó, be is lőttem, végre zökkenőmentesen olvasgathatok ebookokat mondjuk a Dropboxomról. Ehhez korábban egy kis sync eszköz kellett, a Remarkable saját programja, elég körülményes volt kiszemelgetni hogy mi az amit át akarok vinni rá.

Jeah.

Habár amúgy a legjobb az lenne ha ki lehetne jelölni egy mappát és azt tényleg full automatikusan leszippantaná (jelenleg úgy van, hogy bemész mondjuk a Dropboxra az eszközről és kijelölgeted h mi kell onnan neked).

Eredetileg egyébként azért vettem, hogy különböző körülmények között jegyzetelgethessek rajta, ahol mondjuk nem szereti valaki ha laptopot nyomkodok miközben vele beszélek, és nekem is elvonná a figyelmemet a sok ikon. Ez meg tök nyugis, nem fut rajta kb semmi, full jó. Könnyű, végtelen akkuidő, stb. A képen épp 6%-on áll az akksi de meg nem mondom mióta a szekrényben hevert. (Az eredeti jegyzetelgetős use-case mára kevésbé aktuális.)

Nagyon hirdetik egyébként a 2-es verzióját, amin van böngésző meg minden, de szerintem azzal pont elveszíti az interrupt-mentes "kényszerfókuszált" olvasgatás lehetőségét. (Ingyen kéne persze.)

Haszprus

Typora

©   Haszprus   |   blog fejlesztés hwsw

Megvettem a Typorát (nem volt különösebben drága szvsz, ~7000 Ft), ami egy - szerintem - kurvajó markdown editor.

  • WYSIWYN - What you see is what you need. Nem a forráskódot szerkeszted hanem a vizuális végeredményt. Vagy írod be a kódokat és rögtön konvertálja át a megjelenésre, vagy vannak shortcutok és azokat használod (pl. H1 = Ctrl + 1, stb, tök kényelmes.)
  • Atom kellemes UI
  • Jó shortcutok
  • Simply awesome

Te mit használsz Markdown szerkesztésre?

(Itt a blogon egyébként egyszerűen markdown "forráskódot" írok, egyelőre csak az adminban elérhető, később lehet hogy bevezetem a kommentek közé is, de még tesztelgetem. A Parsedown-t használom rá egyébként.)

Vannak egyébként bugjai, de így is simán megérte.

Elgondolkodtam azon, hogy mi lenne ha a blogpostokat gitben (is?) tárolnám (DB helyett / mellett). A mass replace dolgokat eléggé megkönnyítené. Persze elég sokat kéne kódolni hozzá (importálni folyton a változásokat markdownból vagy pláne oda-vissza syncelni - itt mindig szem előtt kell tartani hogy ez nem egy ezer fős projekt, szóval mennyi időm van magyarán).

Haszprus

Kiváló HDD volt

©   Haszprus   |   első hwsw

Megtörtént életem első olyan HDD nyugdíjazása, ahol a dolog felkészülten, fegyelmezetten zajlott, és általam kontrollálva. Régen egyszer sorozatban elhalt 4 vinyóm egymás utáni napokban, most nem akartam megvárni az utolsó pillanatot, és kockáztatni hogy esetleg magával rántson valamit. Arra lettem figyelmes az utóbbi hetekben, hogy időnként szaggatnak a filmek, bár arra gyanakodtam hogy régi a gépem vagy ilyesmi, aztán a napokban egyre több képhiba jelentkezett, a task managerben feltűnt hogy a vinyó állítólag 100%-on jár, de semmi se fogyasztja a részletes nézet szerint. Felraktam a Hard Disk Sentinelt, ami rögtön jelezte is hogy van 40 hibás szektorom a lemezen, és várhatóan 90 nap már csak az élettartama. Na ez a várható élettartam innentől pár óra alatt 90-ről 20 napra csökkent, addigra szépen lemásoltam róla mindent, és kiszedtem a gépből. Hamarosan vadászok helyette valami másikat. Ez egy 750-es HDD volt egyébként, nemtom hány RPM. Az utódja egy 512-es SSD társaságába fog kerülni, a következő opciók valamelyikeként:

  1. 1 TB 7200 RPM HDD 15e
  2. 2 TB 5400 RPM HDD 23e
  3. 1 TB SSD 93e

Valszeg az 1 terás 7200 RPM-es lesz. Bár majd meglátjuk, lehet hogy még kicsit nézelődök.

jan. 19. 15:48 1TB WD 2.5" Blue SATAIII notebook winchester (WD10SPZX) lett. Elégedett vagyok vele. Halk és olcsó, ez volt a szempont. Az 5200 rpm nem a párszáz forintos difi miatt lett a 7200-eshez képest (az olcsóságot az ssd-khez képest értem), hanem mert utánanéztem neten, a wd vinyókról jókat írtak, emiatt és saját tapasztalatok miatt nem is akartam pl seagate-et, egyéb márkákkal még kevésbé lett volna bizalmam, a wd-nek ez a vinyója pedig messze a legalacsonyabb működési zajszinttel rendelkezik a specifikációk szerint. Nagyon jó volt egy hét az előző hdd-m nélkül, rájöttem hogy a hdd egy igen hangos komponense volt a gépemnek és baromira nem szeretem a zajt. Amíg nem laptop volt a fő gépem, addig konkrétan egy másik szobában volt az asztali gépem, a falat átfúrva átvezetve a kábeleket, direkt hangtompítás miatt.

Haszprus

I have an Apple

©   Haszprus   |   apple hwsw

Kaptam melóban egy 15,4"-os MacBook Pro gépet, 512 GB SSD-vel, 2.5 GHz CPU-val, 16 GB RAM-mal. Ahogy látom, ez nem egy rossz modell. Ismerkedünk. Az elején fáj de utána állítólag jobb lesz. A HHVM-et első körben nem sikerült feltekerni rá, de leadtam a megfelelő ticketeket.

Haszprus

Canon 350D + Sigma 18-125 eladó

©   Haszprus   |   fotózás hwsw todo

Eladó egy hibátlan Canon 350D tükörreflexes fényképező + Sigma 18-125 objektív. Külön is, egyben is. A kettőre együtt 100e Ft-ot remélek. Tudok adni hozzá hozzá távirányítót (elsütheted messziről), az objektívre UV szűrőt, polárszűrőt hogy gyönyörű felhőid legyenek, napellenzőt, valamint az alap akksin kívül két plusz akksit, és 4 GB Compact Flasht. Az objektív frissen tisztíttatva, a 350D frissen kémiailag tisztíttatva (magyarán zsír új tisztaságú a szenzora).

Ilyesmi fotókat remélhetsz tőle: Haszprus Art Gallery

Email: haszprus@gmail.com

aug. 05. 10:10 jut eszembe van még erre az objektívre szürkeszűrőm és makro előtétlencséim is (3 db).

Haszprus

Rokk

©   Haszprus   |   hwsw

2560x1440 @ 27 + 1920x1200 @ 24 rokkol.

Vettem mellé még egy 500-as SSD-t, meg egy 4T külső vinyót, biztos ami biztos alapon.

Haszprus

Seamless Mode

©   Haszprus   |   epam hwsw scala

Istenem, Oracle VirtualBoxban Seamless Mode, hogy eddig miért nem találtam, hát ez istenkirályság, ajh. Happy happy happy.

(Így a VM-nek nincs háttérképe, húzigálhatod a Windows ablakokat és a VM ablakokat szépen egymás közt. Gyönyör.)

Óriási produktivitásjavító felfedezés. Nagyon örülök

Haszprus

Min kommunikálsz?

©   Haszprus   |   hwsw

Régen mindenki az IRC-t meg ICQ-t nyomta, aztán jött az MSN, aztán a multiprotokoll kliensek (pl. Miranda, Trillian), aztán a mobilos szarok (Viber, Whatsapp) meg a weboldal alapú szarok (Facebook, Gmail).

Én szeretnék visszatérni egy minimál multiprotokoll kliensre, mert rájöttem h a weboldal alapú chateléssel eltöltött idő kibaszottul kontraproduktív bármi máshoz képest.

Te mit használsz?

Haszprus

+1T

©   Haszprus   |   hwsw

Oh yeah végre vettem egy külső vinyót (WD 1TB). Kicsit elhaladtak mellettem a dolgok, 750 gigán szenvedtem.

Tudom, tudom, az egész környezetemben mindenkinek bőven több van még így is.

Haszprus

Tablet

©   Haszprus   |   hwsw

Kinéztem magamnak egy szép Sony Z Tabletet, 10 inch, 1920x1200 korrekt felbontás (lehetne jobb de mindegy), not bad. Kurvára tükröződik, magamat látom benne meg a plafonon a neonokat, pedig nincs bekapcsolva a front kamera. Kilőve.

Apple iPad mini, szép, kellemes méret, retina display, ellenben iOS, úú vaz, akárhányszor veszek kézbe iOS-es eszközöket, marhára nem áll kézre, nem tetszik a rendszer.

Feladtam mára.

Haszprus

Some new hardware

©   Haszprus   |   hwsw

A cégnél bejött a Logitech Performance Mouse MX úgyhogy rendeltem egyet otthonra is (sajnos az előző egerem már hosszú ideje szarakodott).

Nézelődtem egy Asus Zenbook Prime felé is, nem tudom, elgondolkodtató, elbűvölő gép, egy ehhez hasonló volt a cégnél az előző ultrabookom, rendszeresen hazahordtam mert jobban szerettem a sajátomnál, de abban csak 4G RAM volt, a Prime-ban pedig 8GB RAM (+ 256 GB SSD, 1920x1080 full hd, megvilágított billentyűzet, elgondolkodtató masina, az otthoni gépem jelentősen lassabb, habár igaz, a Zenbook nyilvánvalóan alkalmatlan bármi grafikaintenzív alkalmazásra, tekintve az Intel HD 4000-es grafikus chipet).

Rendeltem pár (6) könyvet is szellemi fejlődésem érdekében Hellinger egynémely műve közül, megnézzük tartogat-e valami hasznosat.

"látszik rajtad hogy megint kezdesz boldog lenni..."
(colleague @ the company)
Haszprus

Alvós app

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw life

Iszonyat kipihenetlen vagyok mostanában, és hiába figyelek oda, gyakran álmossággal küzdök. Kipróbáltam egy appot a Play marketből Androidra, amiben különböző zörejeket/hangokat lehet végtelen ciklusba beállítva hallgatni, és beállítható hogy mennyi időn át játssza neked elalvás előtt. Pl. vízcsobogás, légkondi, akármi. Elég komoly probléma, hogy a loopolás nincs rendesen megoldva, hallatszik hogy hol van a hangfájl vége, mert ott akad, ugrik egyet. Ellenben volt egy dorombolós cicahang, ami marhára bejött, és álmodtam is valami macskásat, aztán konkrétan arra ébredtem hogy a macska pofozza az arcomat. Ami önmagában ijesztő volt, viszont végre kipihenten és tökjó kedvvel ébredtem.

Haszprus

HTC One X

©   Haszprus   |   hwsw

Hát ez kurvajó. Pedig hogy oda voltam a HTC Desire-ért... Sajnos utóbbi üzemképtelen állapotba került. Majdnem vettem helyette egy másik Desire-t, de végül úgy döntöttem hogy ha már eltelt másfél év, akkor nézzük meg hogy hol tartunk...

Amik így elsőre: ez egy vadállat, brutális, lezúz, érzed a lóerőt a motorháztető alatt. Tűéles kép, iszonyat felbontás (1280x720 pixeles kijelző ugye), a nagyobb méretből fakadóan könnyebb szövegbevitel, angol nyelven diktálási lehetőség (itt még van mit csavarni vagy a felismerésen vagy az én kiejtésemen vagy mindkettőn), full igényes email és chat felület, facebookon lehidalsz hogy milyen minőségben láthatod a fotókat, a beépített kamera is iszonyat videókat és fotókat csinál... Engem meggyőzött.

Haszprus

PHPStorm 4 is out

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw php

Megjelent a PHPStorm 4.

PHP 5.4 language features support
Code coverage for PHPUnit
Drupal coding style support
ECMAScript Harmony support
PHP code sniffer integration
New PHP code inspections
Smarter JavaScript completion

What's new

Haszprus

HP Elitebook 8460p Premium Business notebook

©   Haszprus   |   hwsw

Megvettem életem első notebookját a héten.

Nyilván már rég megtehettem volna, és nyilván sokan csodálkoztak hogy mi a francért nincs notebookom. Mindig úgy gondoltam, és az volt a hozzáállásom az élet dolgaihoz, hogy nem szeretek olyan dolgokat venni, amiknek fenntartási költsége van. Persze egy notebook nem kér enni, mondhatnánk, de ez óriási tévedés, hiszen ha másodlagos gép, akkor onnantól már két gépet istápolhatsz egyfolytában, valamint két gépet upgrade-elhetsz/cserélgethetsz pár évente, ami a költségek többszöröződését is jelenti (főleg hogy a notebook nem olcsó játék, pláne egy asztali géphez képest).

Mivel nemrégiben megcseréltem két szobámat, egy halkabb asztali gép (vagy hosszú kábelek beszerzése), vagy egy notebook vált szükségessé. Próbálkoztam a hosszú kábelekkel, de végül a noti mellett döntöttem, egyszerűen azon okból, hogy ezzel a szabadságomat veszem meg, végre lemehetek a telekre úgy, hogy vihetem a gépemet, átmehetek barátnőhöz szintén így (bár most épp nincs kihez, de lesz ez még másképp is).

A cucc amit vettem, annyira nem lényeges, igazából azzal volt egy mélytorkos köröm, hogy kis gépet akartam venni, amiben nem Intel integrált vga van (hanem valami nvidia/ati), és DisplayPort, ezek szolgálják ki ugyanis a 30-as monitor 2560x1600-as felbontását. Kis gépben ez ritka mint a fehér holló, és az ára sem kifejezetten kedvező. De mindegy, megvan a gép, öröm öröm.

Haszprus

Read it later

©   Haszprus   |   hwsw net

Böngészőkhöz telepíthető egy Check it later kiegészítő, amivel egy szolgáltatásba (Read it later) tudod bookmarkolni azokat az oldalakat, amiket később szeretnél elolvasni. Feltehető Chrome-hoz egy olyan kiegészítő, amivel pl. az új üres lap helyett a Check it laterben olvasásra megjelölt oldalak jönnek elő. Nem ez a lényeg, hanem hogy Androidra pedig van egy Read it later nevű alkalmazás, amire realtime leszinkronizálja ezeket az oldalakat, szépen beparse-olja, hogy egy kényelmes felületen tudd őket olvasgatni. Marha hasznosnak találtam, egész héten melóba oda-vissza erről olvasgattam meló közben vagy itthon megjelölt szakmai cikkeket, ráadásul az alkalmazáson belül is megjelölhetők a cikkekben talált linkek későbbi olvasásra, persze oda-vissza szinkronizál, szóval később számítógépen is elolvashatod amit telón megjelöltél.

Nálam 10/10.

Haszprus

Dropbox

©   Haszprus   |   howto hwsw

Komolyan mondom, nem is tudom, hogy tudtam élni eddig nélküle.

Régen mainframe már ajánlotta, és regisztráltam is, de nem nagyon láttam akkor hasznát, most pedig a Virgós kolléga megkérdezte hogy van-e fiókom, igazából volt, de nem használtam. Most elkezdtem használni, marha jó. A létező legegyszerűbb módja, hogy pl. fotókat osszak meg anyámmal (mert nála is telepítettem), vagy hogy magammal hordozzam bizonyos excel tábláimat, vagy egyebeket, amikre a Google Docs nem megfelelő mert nem elég fejlett hozzá, ellenben rendszeresen frissíteni akarom a tartalmukat, ergo jó ha nálam van mindig.

Merthogy a Dropbox az egy szoftver és szolgáltatás egyben. Létrehoz a számítógépeden egy könyvtárat, amikor telepíted. Ebbe a könyvtárba bármit pakolsz, az a háttérben szépen feltűnésmentesen szinkronizálódik a Dropbox szerverével, tehát náluk is lesz belőle egy példány, meg nálad is. És ahány gépen még felrakod a Dropboxot (tipikusan pl. az otthonin meg a munkahelyin), mindannyin eléred ezt a könyvtárat, pontosan ugyanazzal a tartalommal, szinkronizálva az összes hely között, ergo írhatsz és olvashatsz is bele/belőle mindenhol.

Telefonra is telepítheted, azzal is szinkronizál (de ott nem mindent, csak amit meg akarsz nyitni), így a jegyzetelős fájlokat akár útközben is szerkesztheted vagy olvashatod.

Én telepítettem ebbe a könyvtárba egy portable alkalmazást is, aminek így a frissítéseit csak egy helyen kell elvégeznem, akár otthon akár az irodában, és amikor beérek a másik helyre, akkor ott már a frissített szoftver fogad, aminek a beállításait sose kell kétszer megtennem.

Egyszerűen óriási.

A Dropbox alapból 2 giga tárhelyet nyújt, de ha ezen a linken regisztrálsz, akkor kapsz még pluszba 250 mega helyet, és én is kapok utánad 250 megát. Ha ezen át regisztrálsz, megköszönöm! És tényleg érdemes, mert nagyon hasznos.

Ja és backup célokra is használható, amit ugyanis ide teszel, azt 30 napig még a törlésük után vissza tudod állítani, illetve ha véletlenül valami hülyeséggel felülírnád, akkor az előző verziókat is tárolja ennyi ideig.

Haszprus

HTC Desire

©   Haszprus   |   desire hwsw

Azon gondolkodom, hogy vegyek egy HTC Desire-t. Bár őszintén szólva fasságnak tartom ennyit kiadni egy telefonra.

10:21 megrendeltem, hozzák pár órán belül.

13:48 meghozták.

Haszprus

Sony Vaio VPCW22M1E/W netbook, fehér + Windows 7

©   Haszprus   |   hwsw

Bejött az anyámnak rendelt netbook saját használatra is (szerintem tök hasznos, lehet rajta php-t fejleszteni meg minden - mielőtt valaki megin iphone-t javasolna), annyira, hogy rendeltem is egy ilyet magamnak. 10,1" és 1366 x 768, 1,8 GHz-es procival. Ezek voltak a szempontok. Fehéret választottam.

nov. 11. 02:34 végül fehér helyett kék-ezüst lett.

Haszprus

Samsung 305T Over

©   Haszprus   |   hwsw

Bekrepált másodjára a Samsung 305T monitorom. A Samsung nem tudott 30 napon belül cserealkatrészt küldeni, így közel két hónapnyi szervizben dekkolás után visszaküldtek a boltba ahol vettem (Extreme Digital), hogy csereutalvánnyal kapjak egy zsír új monitort. Miután azonban ők ilyet már nem forgalmaznak, visszaadták az eredeti vételárat.

Ami annyit tesz hogy 2,5 évig ingyen használtam egy 30 colos monitort. Nice.

Azt gondolná az ember, hogy ennyi idő alatt biztos sokkal olcsóbban lehet venni most már újat, de nem, az árak szinte változatlanok maradtak. Elgondolkodtam, hogy vajon vegyek-e másik nagy monitort, és ha igen akkor mekkorát (pl. esélyes versenyző lehetne egy 27 colos 2560 x 1440-es monitor is, tekintve hogy feleannyiba kerül), végül úgy döntöttem hogy veszek, és ha minden jól megy, akkor egy Dell 3008WFP lesz az áldozat, remélem még a napokban (a maga jól megszokott 2560 x 1600-as felbontásával).

szep. 03. 13:55 nem olyan egyszerű a dolog, megrendeltem a 3008WFP-t, és beleírtam, hogy megvétel előtt ellenőrizném hogy nem pixelhibás-e. Felhívtak, hogy hát az nem úgy megy ám, mert nem szeretnének ők pixelhibás monitorral ottmaradni. Erre így gondoltam magamban hogy wtf, én se. De mondom semmi gond, akkor házhoz szállítva kérem, és ugye nyolc napon belül visszaküldhetem a törvény értelmében bármiféle indoklás nélkül. Erre a válaszuk: ez elvileg így van de ők nem fognak ebben nekem segíteni.

Haszprus

Netbook

©   Haszprus   |   hwsw

Vettem anyámnak egy netbookot (Asus Eee PC 1001P-WHI005X White) meg wifi routert (meg net előfizetést), kicsit használtam msn-ezéshez webkamerával, elég fun dolog, pici, jópofa, nagyon kényelmesen hordozható. Mondjuk a nyakam kitörik huzamosabb használattól, de tényleg kényelmes ölben. Gondolkozom egy ilyenen hosszabb utazásokhoz, és ez alatt a napi munkábajárást értem, ha esetleg arra kerülne a sor hogy fél órát buszozzak egyhuzamban.

Haszprus

23"

©   Haszprus   |   hwsw

Legújabb szerzemény: Hanns-G 23" monitor. HZ231DP egész konkrétan. Hogy ez mekkora trágyadomb…

Haszprus

Office 2010

©   Haszprus   |   epam hwsw

Felraktam a cégnél és kúúúrvajóóó

Ötletes megoldás a cégnél, hogy van egy plugin ami kiszedi a céges directoryból, hogy a levél feladója fotón hogy néz ki, és beteszi a levél fejlécéhez. Így legalább tudod hogy kit keress, meg tudod társítani archoz azokat a neveket, akikkel csak távolról dolgozol együtt, de talán láttad már őket csapatépítésen meg ilyesmi. Atom. Na meg legalább láthatod, hogy hogy néz ki a rendszergazdád Oroszországban, és a fotó alapján rájöhetsz hogy ez az a dolog amit igazából nem akartál tudni…

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
vagy pl.
kaptam levelet h lesz egy tréning
van 7 címzett
már megvolt a tréning
mindenkiről van vmi benyomásom
de senkinek nem tudom a nevét
na ez megmutatja...
Haszprus

Gépbővítés

©   Haszprus   |   hwsw
  • AMD Phenom II 955 black box CPU + gyári hűtő
  • 2x1 GB 1066 MHz Geil Ultra DDR2 RAM
  • Gigabyte MA785GM-US2H alaplap

Special thx 2 WiZARD.

A lecserélt cuccok:

  • AMD Athlon 64 3500+ Socket 939 CPU + gyári hűtő
  • Asus A8N-E Socket 939 alaplap
  • 2x1 GB DDR1 RAM

Amúgy eladók ha kell vkinek.

2009. jan. 30. 23:00 elkeltek.

Haszprus

Canon EF 50/1.8 + Canon 550EX

©   Haszprus   |   350d barátok fotózás hwsw

Nah WiZARD előbb járt itt, kaptam tőle finom Canon 550EX vakut, illetve megvettem egy egeret tőle. Lőttem is pár képet próba gyanánt, marha elégedett vagyok velük - itthon még soha nem tudtam jóminőségű, jól megvilágított képet fotózni beltérben, különösen nem tükörből -, és mellesleg a Canon EF 50/1.8-nak is marhajó rajzolata van szerintem (csütörtökön hozták ki, normális képek majd később, ha itt lesz a kedvenc modellem ).

05:55 WiZARD megint itt járt, hozott derítőt.

Elég érdekes színhatású kép lett…

Balage

Leszophat a Fibernet

©   Balage   |   hwsw l0lzor magyarország meló szánalmas tv

Ezeket a sorokat ezért írom, hogy aki esetleg nem tudná, hogy a Fibernet milyen szar cég az most megtudja. A történet úgy kezdődött, hogy reggel felkeltem, látom a modemen semmi se világít, jól van mondom remek, megint nincs internet. Kimegyek, hogy akkor nézek addig TV-t, de az se ment. Jól van, akkor felhívom az ügyfélszolgálatot, hogy akkor ez most mégis miért van. Nem tudnak semmit, de 72 órán belül kijavítják a hibát, remek. Még jó hogy van mobilinternetem és tudtam azzal pótolni a veszteségeket. Délután jövök haza és eszembe jutott, hogy valaki mesélte az ügyfélszolgálaton, hogy azért nem volt 4 hónapig adás a tévében, mert tévedésből kikötötte valami idióta szerelő a kábelt. A biztonság kedvéért felmásztam a betonoszlop tetejére ahol futnak a kábelek láss csodát, valami barom reggel kicsavarhatta a kábelt az elosztóból, mert szépen fel volt tekerve és az oszlop közepére lerakva. Á, nem voltam ideges csak egy picit. Visszatekertem és láss csodát egyből működött minden. Ezek után természetesen felhívtam megint a Fibernet ügyfélszolgálatot, hogy ezt mégis hogy gondolták. Ami a legszebb volt az egészben, hogy ők se tudtak erről semmit, mert se tartozásunk nem volt, se pedig munkalap nem volt kiállítva, hogy ki kéne kötni a tévét. Na, erre szoktam mondani, hogy no comment...

mainframe

Vatera levélsablon

©   mainframe   |   net szánalmas

Kattintsatok a képre hogy megcsodáljátok a vatera egyik új szolgáltatását, nevezetesen hogy automatice kiegészíti a levelet üdvözléssel és elköszönéssel. De nem ám akárhogy...

Aki nem értené amit lát (Addig remélem eljutottunk hogy a privacy-kobold lefestette a címzett nevét zölddel, és a feladóét feketével. Amit nézni kell, azok a halványpirossal kiemelt részek.), annak kifejtem szóban is: Igen, az automatikusan rátett rész más amikor írod az üzenetet, mint amit végül elküld. Vatera, thou faileth epicly. (Listázási díjat bezzeg volt agyuk bevezetni, no comment.)

mainframe

Mi legyek? - körkép

©   mainframe   |   barátok l0lzor net

Tanulás helyett rámjött hogy végignézegetek az amúgy linkbárra is beküldött "Mi legyek?" linken pár embert. Íme:

  • Mainframe: Államférfi (a sorssal nem lehet ellenkezni...! )
  • Mf másik nickje (MSNről ismerős lehet): Beszívott asztrológus (van benne valami...)
  • BB: Állatidomár (végülis majdnem ugyanaz mint az első... )
  • Mf igazi neve: Részeges Karatés (régi álmom)
  • Mf barátnőjének nickje: Hímző, csipkeverő (már most sem áll messze tőle)
  • Mf barátnőjének igazi neve: Farmakológus (az evidens poént ami két mássalhangzó cseréjével adódik, nem csapnám le. )
  • Haszprus: Őrült Tudós (mindig tudtam... )
  • Bea: jegypénztáros
  • Haszprus igazi neve: Bionövénytermesztő (aloe vera minden mennyiségben) Erről jutott eszembe:
  • Napkelet Csillaga: MÁV-os (lol?)
  • Montana prózaian csak fogorvos és kész.
  • Monana igazi neve: Irodai sokszorosító. (nos? )
  • Olthyernél elszabadult az engine: Szúnyogháló-értékesítési kirendeltségvezető-helyettes Izlandon
  • Olthyer igazi neve: Utálatos Szomszéd (főállásnak azért valami, nem? )
  • GuNN: Színesfém Gyűjtögető (esküszöm, csekkold le)
  • Romsy: Moszkva téri punk (ezen hangosan)
  • sHamalt is hímző, csipkeverő (sosem késő elkezdeni )
  • Balage: Dietetikus
  • Wizard: nehézsúlyú boxoló (asszem ez azt jelenti hogy dagadt vagy )
  • a lab3 előadó igazi neve: Éhező diplomás (itt jött a székről leesés)
  • dankoi: borbély
  • tamás: sugármentesítő (akár csinálhatnál ilyet ott ahol dolgozol, nem? )

  • Na a két főcelebet még kipróbáltam, a többire nincs türelmem:
  • Gyurcsány Ferenc lesz az ellenfelem részeges karatéban, de ezt a meccset tuti felveszem.
  • Orbán Viktor be kell érje egy egyszerű kohómérnökséggel.

Játsszatok tovább, és kommenteljétek be az érdekes eredményeket ha olyanotok van éppen.

mainframe

Ha már lúd...

©   mainframe   |   howto hwsw net szánalmas zene

Úgy kezdődött az egész, hogy beszívtam egy vírust, ami az USB-s adathordozókat támadja. Mivel jött? Egy Mininováról töltött ISO-editorral, amivel épp WIndowst akartam telepíteni a pendriveomra. Hogy ezt miért nem vette észre a Norton 360, rejtély. Mindegy, a megoldás egyszerű volt, sikerült pusztakézzel megküzdeni a vírussal. De ugye a baj nem jár egyedül, hanem csőstül jön. Ezért mindjárt azzal folytatódott a dolog hogy a Norton egyszercsak kitalálta hogy aktiváljam újra, addig ő nem működik (lehet hogy a vírust is már ezért nem észlelte). Ennek az a hibája, hogy nem tudom aktiválni (az indokokat találd ki magad), csak telepítéskor ügyesen. Az meg már mikor volt, a fájlok azóta hol járnak...

Szóval itt álltam védelem nélkül, és nekem márpedig kellett volna a PartitonMagic teljes verziója, mert össze akartam vonni két partíciót, amiből az egyik megüresedett a 1,5TB-s külső vinyóm megérkeztével (majd mindjárt lesz ez is, nyugi...). Végül sikerült, de paráztam hogy nehogy megint vírus legyen a vége. Szép türelmesen megvártam míg összemergeli a két partíciót, aminek a végén kedvesen-udvariasan hibával leállt a szentem. Újraindítottam, és hát látom hogy az egyik partíció helyén csak formázatlan üres hely van. Szerintetek melyik helyén? Naná hogy annak amelyik tele volt. Ez 50GB zenét jelent, ami most nagyrészt archiválatlanul csak úgy huss, eltűnt a semmibe. Ezután egy félperces művelettel összeraktam a két meghajtót, hiba nélkül. Persze hogy csak akkor basz be a ménkű ha az jelentős adatvesztéssel is jár. Potyára nem, mert minek. Hálisten megmaradt a winamp playlistje, tehát tudom mit kéne beszerezni újra, de a mininova nem volt elérhető se tegnap, se ma. Bármi egyéb igen, csak az nem.

Aztán ott van ez a külső vinyó. Ez egy olyan állat, hogy ha indításkor be van dugva, akkor a Windows nem indul, mert inkább ezzel szöszmötöl (erről akar indítani, vagy nemtom...). Nem, nincs benne a bootszekvenciában, sőt, amennyire én látom, a gépem nem is tud USB-s eszközről bootolni. Megpróbáltam átdugdosni az összes létező USB portba, hátha valamelyikre nem izgul, de sajnos ugyanaz van minddel. Úgyhogy bekapcsolásonként dugdoshatom ki-be. Mondjuk ettől eltekintve tökéletes, és ugye ez sem a meghajtó hibája, ugye... Továbbá itt az új monitorom. Lecsekkolom pixelhibáért amint hazaértünk vele barátnőmhöz, semmi gondja. Aztán hazahozom magamhoz, beépítem a végső helyére, belövöm, miegymás, és másfél napi használat után látom hogy van egy fekete alapon kék pixel a jobb szélén. Szerintetek most menjek tönkre idegileg, vagy mi...? A hab a tortán csak egy apróság: dual display-es felállásban a Chrome az elsődlegesnek kijelölt monitor felbontását használja teljes méretnek, akármelyik monitoron van is helyileg. Lol?

A legszebb az ilyenekben, hogy sosem egyenként, időben jól elosztva történnek, hanem ilyen burst-ös jelleggel. Szóval már nem érne felkészületlenül ha holnap akár be se kapcsolna a gépem, mert miért ne... Kérdéseim hozzátok, hogy értelme is legyen a posztnak, ne csak a nyivákolás:

  • Mit ajánlotok Norton 360 helyett? Olyasmi kéne ami nem nyaggat folyton, és van benne tűzfal, víruskereső és -irtó, illetve valami optimalizációs eszköz (defragmentálás, ilyesmi) is.
  • Aki ismerős ilyen témákban, az javasolhatna valamit a külső vinyó problémájára, hogy hogy lehetne mindig bedugva.
  • Végül, de nem utolsó sorban mondjátok meg, az isten szerelmére, ugye nem csak velem baszik ki a mininova, hanem mindenkinél szar?
Köszi előre is.

Haszprus

Sony Cyber-shot W170

©   Haszprus   |   fotózás hwsw w170

Régóta nézegettem már a Sony ultrakompakt fényképezőit, tetszetősek, nekem meg kellett valami kicsi hordozható cucc a tükörreflexes mellé, mivel az egy komplett hátizsák ugye. Miért pont W170? Azért mert 28mm a wide vége, 5x-ös zoomja van, pici, könnyű, és tetszik. Megnéztem hogy milyen minőségű fotókat készít, megfeleltek*. Kb. ennyi. Kézből is kellemes volt az üzletben.

Nyilván (vagy valakinek nem nyilván) a 350D-hez képest (ami egy 3,5 éves tükörreflexes gép) sehol sincs képminőségben. Nem is számítottam rá, nem a 350D-t váltom ki vele, hanem a telefon fényképezőjét. Annál azért jobb.

Mondjuk most nyomok hirtelen két comparison képet, amiből nem fog kiderülni hogy tényleg jobb a 350D-nél, főleg nem ilyen felbontásban.

Észleltem egy olyan személyes levélnek álcázott típusú spamet ami valahogy átjutott a szűrőn, és mindjárt keresetlen válaszra is méltattam (naivan bízva abban hogy nem spambot csinálja, és ezúttal be is igazolódott a gyanúm), majd továbbküldtem a Homárnak. Igaz, nem az én bejelentésem alapján, de lehozták a dolgot. A spammerem azonban gyorsabb volt, és válaszolt. (Ami azért nem mindennapos, ezért is gondoltam hogy megírom ilyen backstage-finomság gyanánt a levelezésemet vele.)

Haszprus

30 over

©   Haszprus   |   done hwsw

Beszart a 30-as monitorom. 17-esről nyomom. Mikor lesz időm elintézni? És mikor fogok pixelhiba nélkülit kapni helyette?

mainframe

Vírusmarketing @ iwiw

©   mainframe   |   net

Csak azért sem tettem rá a szánalmas címkét, pedig megérdemelné. (Akinek még új lenne a vírusmarketing szó, az olvasson utána)

Az történik ugyanis, hogy boldog-boldogtalan vírusmarketinggel hirdet, de olyan jó, prosztó balkáni fajtával. Ennek keretein belül létrehoznak kamu iwiw-es adatlapokat (Kovács Eszter [eszti], szeret bulizni, ismerkedni, stb., és egy mélyen dekoltált fotó mellé, nyilván), akiknek a nevében mindenféle kluboknak (azoknak is amiknek nem tagjai, mielőtt a klubadminok fikázásába mennénk át) körüzenetetket küldenek, hogy hű, nézd milyen jó kis oldalt/videót/cikket találtam, és akkor persze kapjuk arcba a reklámot, az AXE csokiszagú mittoménmijétől a potencianövelőkig (igen, komolyan, az is volt). És persze a sok egybites rá is kattint mert hát milyen jó nő küldte már. Engem meg csak simán idegesít hogy spamelnek. Egy ideig mindet jelentgettem be sorban a gépháznál, de úgy a 4-5. táján meguntam. Méghozzá annyira, hogy inkább kiléptem minden klubomból (mert eddig csak ilyen úton kaptam ilyen spameket). Kivéve az Überblogot, mert onnan még nem jött ilyen (talán a kis létszám miatt nem pálya a spammereknek). Ha beindul ez egyénenként is, akkor meg az egész iwiw-et hagyom a csicsába.

Két réteget tartok feltétlenül fontosnak elküldeni a kurvaanyjába. Az egyik nyilván a vírusmarketinges spammerek. De mindjárt a másik az iwiw gépház, akik még nem léptek fel ez ellen semmilyen értelmes eszközzel (autentikáció, felülvizsgálat, meghívások szigorítása (pl. ha fél éven belül törölni kell azt aki tőled kapta a meghívót, akkor téged is törölnek)), holott ez nyilvánvalóan közérdek. Vagy ritka impotens a banda, vagy meg lettek véve kilóra. (Ami meg ellentmond a vírusmarketing alapvető céljának, miszerint nem kerül semmibe, szóval...) A lényeg hogy fel vagyok baszva agyilag, de asszem ez érthető.

mainframe

Elnyomás vol.2

©   mainframe   |   magyarország net szánalmas

Úgy néz ki hogy az Egyetemistahatározó című mókás fikázóblog ugyanolyan sorsra jutott mint a Dugnám blog. Bár ez hivatalos levételnek kevésbé néz ki, inkább hacknek, vagy fenyegetés nyomán történő önkéntes felégetésnek. Legalábbis szomorú, de inkább szánalmas, hogy itthon senki nem áll olyan biztos talajon önértékelésileg, hogy megkímélje magát az ilyen blogok okozta idegességtől. Aki egy ilyenen felhúzza magát, annak szerintem ez kéne legyen a legkisebb probléma az életében. (Ez nyilván felhívás keringőre, fikázzátok Mainframe-et, hátha kiakad, és meghazudtolja önmagát. )

Szóval szomorú idők járnak a mi úgynevezett szólásszabadságunkra. Vagy legalábbis az internetes részére. Ami pont elég.

Haszprus

A könnyű dolgokat könnyebb leblogolni

©   Haszprus   |   hwsw mátrix

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
azzal fogok szórakozni hogy a combinón ha csörög a telefonom akkor látványosan előkotrom mind a hármat hogy végül a jót vegyem fel
(privacy power) ez gááááz
Haszprus
most kénytelen vagyok erről bejegyzést írni
látod, csak ilyen szarságokról blogolok
a könnyű dolgokat könnyebb leblogolni
(privacy power) érthető
Haszprus

Firefox 3

©   Haszprus   |   hwsw

Sajnos elszállt a hosszú bejegyzés amit arról írtam hogy a firefox egy bugos szar, így a hármas verziója is. Úgyhogy csak röviden: a fenti képet itthon már kétszer megkaptam, odabent pedig a telepítés utáni 5 perc alatt 20x lefagyott.

Firefox 2 telepítőt pedig a távozásom előtti percekben nem sikerült találnom már neten, de hétfőn tovább keresek asszem.

Én komolyan sajnálom hogy pillanatnyilag ez a legjobb böngésző ami a piacon létezik. Az IE6 a maga idejében istencsászár volt, és _SOHA_ nem fagyott, vmint a felhasználói felülete nem volt egy bughalmaz. A firefox, nos az más tészta… Cserébe sajnos ez az egyetlen böngésző ami rendesen bővíthető és lépést tart a web fejlődésével.

Az egésszel az a problémám, hogy a firefox messze nem annyira minőségi cucc, mint amilyennek reklámozzák, meg amekkora hájpot csapnak körülötte.

Hirtelenfelindult poszt, mert Mf unalmában beleolvasott egy villamoson utazó néni válla fölött a sztármagazinjába (fujjnemszabad), és két egymást követő oldalon két olyan személlyel találkozott, mint XY, a Fábry Show-ban bemutatott vécésnéni (sic!), illetve YX, az M1 Telesportjának az egyik műsorvezetőnője (aki terhes, ez a hír). A mi sztárjaink, kéremszépen....

A kommentek között pedig olvashattok egy kezdeményezést a női pólus kiegyensúlyozására itt a blogon.

Haszprus

TripleHead2Go

©   Haszprus   |   bme hwsw i love this company life mátrix mobilfotó

BME-n éppen Önlab beszámolót tartottam, nade mikor kellett bejelenteni hogy bombariadó van és kiürítik az épületet? Naná hogy pont amikor a prezentációm kellős közepén voltam! Banyek! Tarthatom újra, vehetek ki szabadnapot, elvesz a következő vizsgám felkészüléséből stb, és az elmúlt egy hétben ez már a második amit valami baromság - külső tényező - miatt meg kell ismételnem. (Szmm-ből pl. nem volt jó a prezentációs gép videokártyája és ezért elnapoltuk egy héttel.)

A mátrixban viszont ma ez a gyönyörűség várt, gyorsan kibontottuk és belőttük.

Bónuszképként valami rejtélyes dobozok amik szintén ma érkeztek.

A képek minőségéért ezúton is elnézést kérek az emberiségtől.

The GuNN

Jelszó a jelszavakra?

©   The GuNN   |   howto hwsw

Habár sosem tartottam eddig különösebben fontos kérdésnek, mára mégis azt gondolom, hogy az embernek felettébb kellemetlen tud lenni, ha akár egy sima közösségi site jelszavához is hozzáfér valaki, akinek nem kellene. Továbbra sem hiszem, hogy egyszerűbb jelszólopásokkal komolyabban vissza lehet élni de egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy nem jó érzés megtudni, hogy nem tudunk belépni mondjuk az emailünkbe, vagy akár az iwiwes profilunkba. Sokáig úgy voltam vele, hogy volt egy faja jelszavam és azt használtam mindenhova. Anno, amikor volt két emailcímem meg egy online manager accountom ez persze még nem okozott különösebb fejtörést, úgy voltam vele, hogy ha valaki valahogy hozzáfér a jelszóhoz, akkor egye fene, így jártam. Ma azért már más a helyzet, simán kerülhetek kellemetlen de akár megalázó helyzetbe is ha kitudódik 1-1 jelszavam. Szóval gondolom, ma már csak úgy megy, ha az embernek van legalább 5 különféle bonyolult és erős biztonsági szintű jelszava. Csakhogy így az ember egy idő után eljut oda, hogy nem tudja mindig egyből, hogy melyik site melyik accountjához melyik pass tartozik. Van, aki arra esküszik, hogy szintén egy jelszóval védett szövegfájlba vagy valamilyen más állományba rejti az összes többi jelszavát és pillanatnyi tudatzavar esetén onnan bogarássza ki. Szerintem ez is csak félmegoldás. A kérdés tehát az, hogy létezik erre egyáltalán épeszű megoldás? Mik a tippek? Mik a szokások? Egy jelszó mindenek felett? Egy jelszó mindenhova és akkor sosem felejtjük el? Mindenhova külön jelszó? Akkor meg előbb-utóbb magunk sem fogjuk tudni mikor melyiket. Szóval?

Haszprus

Nokia 5310

©   Haszprus   |   hwsw mobilfotó történelem

Kurvára örülök neki! Outlookkal sync! Az Outlook meg Google Calendarral sync! Eszméletlen überfasza! 71 gramm, mp3 gyorsgombok, valami ócska fényképező (1,2 mpixel, de kritikán aluli, mondjuk tudtam előre, és nem érdekel, nem szempont - fényképeket a fényképező készít).

Canon EOS 350D vs. Nokia 5310, átméretezés nélküli képek (nem árulom el, hogy melyik melyik)

Update máj. 06. 20:32: tévedtem, 2 megapixeles a kamerája, és a fentinél jelentősen jobb képeket csinál (amik persze még mindig elég szarok )

Ez a bejegyzés nem biztos, hogy trusted marad.

Haszprus

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000

©   Haszprus   |   hwsw

Nice. I like. Régóta szemeztem vele.

Kicsit szokni kell, félreütögetek (ezek a sorok az elsők, amiket írok vele). Nagyon jó, hogy tök halkak a billentyűk, és marha fura, hogy a billentyűzet ezúttal nem lejt felém, hanem pont hogy emelkedik. Majd meglátjuk, jó-e ez nekem, ofkorsz le lehet szedni az alján levő állványt, és a hátán meg ki lehet húzni kis támaszokat.

Mondjuk az kicsit idegesített, amikor kibontottam, hogy az Extreme Digital magyar billentyűzetként hirdeti (még direkt bele is írtam a megrendelésbe hogy csak magyar kiosztással érdekel), ehhez képest a magyarsága annyiból áll, hogy felcímkéztek egy angol billentyűzetet, de az í ugyanúgy hiányzik... Mindegy, eddig is angolon toltam, és a munkahelyi magyar billentyűzetet is úgy használom, mintha nem lenne rajta í

mainframe

Agyhalál

©   mainframe   |   iwiw life net szánalmas

Ezt a körlevelet most kaptam iwiw-en:

"Küldd el ezt az üzenetet 15 embernek a következő 143 percben, utána nyomd meg az F6-ot, és annak a neve jelenik meg aki igazán szeret!!!!!!!!!! Hihetetlen, de igaz!!!!!!!!"

Tessék velem sírni.

mainframe

Úristen, mit tettünk...?!

©   mainframe   |   bme fejlesztés hwsw szánalmas

Egy rövid idézet ((C) egon) abből az időből, amikor még régi jó neptununk volt, és nem tudtuk megbecsülni:

"Majd ha bevezetik a Neptun.NET-et... Hmm, fincsi lesz..."

Amikor ezt olvastam olyan érzésem volt, mintha a Terminator N+1-ben találna a főhős egy megégett újságcikket a romok között, hogy A nép izgatottan várta a Skynet mai üzembehelyezését. Egyfelől lol, másfelől omg.

Haszprus

Apu divatos telefonja vagyok

©   Haszprus   |   hwsw

Kb. másfél hónapja szaggat a beszéd a telefonomon. A telefonomon, ami több mint 5,5 éves, egykori csúcsmodell, mára azonban monokróm kijelzőjével igazi retró darab. A telefonvásárlás viszont egy kurvanagy púp a hátam közepére. Nem tudom könnyen eldönteni, hogy milyet vegyek, még azt se, hogy inkább a pehelysúly legyen fontos (6510-esem 82g), vagy hogy okos legyen pl. wifivel stb. És úgy különösebben - megvallom - nem is érdekel a téma.

Nem egy telefon vagyok.

Tudom jól, hogy egy x Ft-os telefon egy év múlva már csak x/10 Ft-ot fog érni, és tudom hogy minden telefonnak van valami súlyos hibája. A csúcsmodellnek. Lefagy. Elfogy a memória egy nap után, magától. Lötyög a háza. Naponta töltögetheted. Megcsömörlöttem ettől a témától, attól az eszméletlen lehúzástól, amit a telefongyártók művelnek, és attól az eszement tökéletesen értelmetlen költekezéstől, amit az akár nem feltétlen jómódú fogyasztók önként és dalolva véghezvisznek.

mainframe

Guitar Hero 3 - Legends of Rock

©   mainframe   |   game

Nos, első, kísérleti játékajánlónk következik. Kommentelni erősen ajánlott, építő és romboló kritikákat tárt karokkal fogadok.

Mint az emberek nagyrésze, sok helyen találkoztam már hallomásból/látásból a Guitar Hero sorozat részeivel, amik elég nagy port kavartak világszerte, szabályos rajongótábort kovácsolva maguknak. Ám ez az első része a szériának ami PC-n is játszható, így amikor megláttam a boltban (nyilván ott), egyből rá is vetettem magam. Hangsúlyozom: a játékot Easy és Medium fokozaton toltam végig, tehát nem 100%-os a rálátásom mindenre, de szerintem már nagy biztonsággal tudok írni a dologról, eleget láttam hozzá.

mainframe

Game

©   mainframe   |   game hwsw

A kérdésem arra irányul, hogy lenne-e igény játékok ajánlójára, kritikájára, leírására, ilyesmikre, szigorúan nem trendek és újdonságok vezérfonalát követve, hanem szubjektíven amit kipróbáltam és tetszett/nem tetszett, hasonlóan a filmek terén már érvényben lévő rendszerhez.

Hű, basszus, ez egy mondat volt?

Haszprus

Szinkron

©   Haszprus   |   howto hwsw mátrix

Van ugye a munkahely, ahol napi 8 órában fogok fejleszteni saccperkábé. És van az itthoni gépem, ahol még nem tudom hogy lesz, de valszeg azt is használni fogom

Elég erősen számítógépcentrikus minden adattárolásom, nem papíron van a naptáram, nem a magyar postán keresztül levelezek stb. Most viszont két gépet fogok használni, úgyhogy jó lenne, ha az adatokat és beállításokat szinkronizálni tudnám köztük különösebb erőfeszítések nélkül.

A teendőimet a Remember the milken tartom számon, ez online, úgyhogy kipipálva. RSS terén Google Reader, dettó.

A levelezésemet igaz, hogy Gmail szerveren keresztül végzem, de nem webfelületen, hanem Outlookból. Valamilyen szinten így is látom bentről a levelezésemet (weben). Ha nagyon akarom, hordozgathatom a pst fájlokat, amik viszont kb. 1 gigát tesznek ki, úgyhogy nem biztos, hogy ezt napról napra el akarom játszani. Vagy igen?

A Firefox előzmények, könyvjelzők, jelszavak és cookie-k szinkronizálására találtam a Google Browser Syncet, ezt valszeg használni fogom, az itthoni gépemen már be is lőttem.

Mit lenne érdemes szinkronizálni még, és milyen megoldások léteznek?

Outlookra jó lenne találni valami jó megoldást. A pst-k másolgatása azért nem nyerő, mert ha egyszer véletlenül elfelejtem nap végén vagy elején, akkor igen nagy pácban vagyok. Látom hogy vannak különféle eszközök, próbáltatok-e már ezek közül valamit, ami be is vált?

Könyvtárak szinkronizálása is igen hasznos lenne, erre most látom a FolderShare.com-ot, ami ha minden igaz, valami Microsoftos megoldás, ami számomra már alapból bíztató, ugyanakkor egyelőre connect timeoutot dob, ami nem jó

mainframe

Paranormális

©   mainframe   |   howto hwsw

Ezt magyarázza el nekem valami swguru: Excelben fordítottam, adott volt egy félig kitöltött táblázat (angol), egy mellette lévő oszlopba kellett írnom a magyar megfelelőket. Végigírtam (~1500 szó plusz), erre kijön egy ilyen fájlméret h 508K. Nézem az eredetit hogy mennyi volt: 514K. Ergo attól hogy majdnem megdupláztam a szómennyiséget, lejjebb ment a fájlméret. Wtf? o_O

Haszprus

Google Calendar és Outlook 2007 szinkronizálása

©   Haszprus   |   howto hwsw

Mai kocka bejegyzésünkben két nem működő szolúciót mutatunk be a Google Calendar és az Outlook 2007 naptárának szinkronizálására.

  1. Remote Calendars - Ez igazán kíváló, de az Outlook percekben mérhető időre lehal, amíg szinkronizál, azon kívül csak a Calendar->Outlook utat támogatja, nekem meg inkább pont fordítva kéne.
  2. SyncMyCal - Ez már egy fokkal jobb, oda-vissza megy a szinkron, és két verzió érhető el belőle: a Lite és a Pro. A Lite nem támogatja az automata szinkronizálást, hirdetik a weboldalon. Semmi gond, elleszek nélküle, csak legyen már valami. Felrakom: hát ez sajnos csak az aktuális dátum +/- 3 napos környezetét szinkronizálja. Halottnak a csók esete.

Kedves Olvasó, talált-e Ön működő - nem feltétlen önműködő - szolúciót a fenti égető problémára?

Haszprus

Ha az indafotóról jöttél és képek érdekelnek…

©   Haszprus   |   art fotózás net

Kedves Látogató, üdv a blogon! Ha az indafotóról találtál ide (aminek az indulását az index az én egyik napraforgós képemmel reklámozza), és szeretnél több képet látni tőlem, akkor ajánlom hogy nézz körül a blogos galériámban, vagy a legjobb képeim gyűjteményében. Utóbbihoz minimum 1280*960-as felbontás és egy jó böngésző (pl. firefox) ajánlott. A skandináv fotóimat itt találod.

Haszprus

Windows install

©   Haszprus   |   hwsw
OMG

(Mivel az előző rendszerem bár pompás volt, de egy ideje percekre egyszerűen lehalt (100% cpu), valamint a bootolás a háttérprogikkal együtt kb. 10 percet vett igénybe, így hosszas, nagyon hosszas mérlegelés után elszántam magam végre, hogy lecseréljem. Először bepróbálkoztam egy Vistával, de érzésre lassú volt (athlon 64 3500+, 2x1gb dual channel sdram), meg nem is nagyon fogott meg, úgyhogy végül egy új xpsp2-nél kötöttem ki. És ahogy látom, az sp2 óta kiadtak néhány frissítést hozzá )

Haszprus

Milyen tűzfalat?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Régebben használtam McAfee-t, aztán Sygate Personal Firewall Pro-t, asszem annak megszűnt a fejlesztése, így került képbe a Norton megoldása ami egy rakás szar volt mert állandóan tolta az ablakait a képembe és nem lehetett leállítani, úgyhogy lecseréltem Zone Alarm Pro-ra, ami szintén elég szar mert a frissítése eléggé manuális és ez is nógat egy csomó programindításkor, de már jóideje ezzel tolom, és elviselhető. Érdekelne viszont, hogy van-e jobb, ami még kevesebb kérdést rak fel használat közben. Minél csendesebb, minél minimálabb, annál jobb. De azért a feladatát lássa el jól és akár konfigurálni is lehessen, ha kell valamit. Van valami ajánlatotok? XP-re lesz.

Haszprus

Indafotó kedvencek

©   Haszprus   |   fotózás net

Most nem az én kedvenc képeimről lesz szó az Indafotón, hanem arról, hogy beüzemelték a lap 1.5-ös verzióját néhány újdonsággal, úgy mint pl. a kedvencnek jelölések száma szerint rendezett képtoplista. Erről pedig csak azért beszélek, mert jelenleg így néz ki (baloldalt fent a legtöbb jelölést kapott kép):

1 2 3-mal jelöltem soronként azt, hogy az adott sorból hanyadik képek az enyémek. Eheh.

mainframe

A .sqm vajon mi?

©   mainframe   |   hwsw net szánalmas

Ezért meg levehet a Microsoft bőnyállal. Hetek óta agyalok hogy mi a fasz az a sok szemét a c:\-n, erre ez. És még kikapcsolni sem lehet. Ellenben figyeljük meg a cikk vége felé a finom rábeszélést hogy deee, te akarsz adatokat küldeni magadról az MS-nek. Eszem-faszom megáll.

mainframe

Veszélyes kombináció: Idióta nettel

©   mainframe   |   life net szánalmas

Mottó: Aki szerint baccpapuccsal ajtót letépni ősi román szokás, az sikeres ember nem lehet.

Kinek ismerős a fenti mondat, vagy valamely részlete? Aki Homárt olvas, annak biztosan. Ott egy időben be is szüntették a kommentelési lehetőséget a sok odagyűlő hülye miatt. A másik nagy divat amit én ott láttam először, de azóta egyre töb helyen vélek felfedezni, az az elsőzés. A festői szépségű Falvédő községből érkezettek kedvéért elmondom: ez annyit takar, hogy az a májercsávó aki egy bejegyzéshez az első kommentet írja, aminek tartalma ugyan nincs, csak talán annyi, hogy első, vagy ez, valami elménc humorbonbonnal ötvözve. (pl. első baccpapucs).

A kérdésem a következő: ilyen nyilvánvalóan idióta szubkulturális szokások hogy képesek létrejönni? Ezek nem csökkent mentális képességű 12 éves kölykök akiknek ez a menőség fokmérője. Ezek komoly felnőtt emberek, a társadalom széles skálájáról (merthogy a Homárt igen sokan és sokfélék olvassák).

Ez a post eredetileg sokkal hosszabbnak készült, de félbehagytam, és időközben elszállt az ihletem. Majd körbejáruk kommentben. Vagy nem.

Haszprus

Webisztán

©   Haszprus   |   fotózás net

És az megvolt hogy a webisztán (ami az Index kettőpontnullaügyi megmondó-, híradó- és pletykablogja) az indafotót (az index néhány napja indult képmegosztó szolgáltatását, kb. magyar flickr) az én képeimmel népszerűsíti?

(Igen, a felső bringás fotót ti még nem is láttátok itt a blogon, mert a skandináv sorozatom még nem tart dániánál. A másik meg a csóványosi túran készült, februárban.)

Haszprus

TFT

©   Haszprus   |   hwsw

It's unbelievable, but it's true rovatunk (inspired by Steve Ballmer, Microsoft CEO) mai témája:

Mit látunk itt?

A címke ismérvei a web 2.0-ban a következők:

  1. egy objektumot többel is felruházhatunk (szemben a kategóriákkal)
  2. a felhasználó egyszerűen hozhat létre újat

Ebből kisül, hogy a blogon eddig is félig-meddig címkézés volt, mert bár én kategória szót használok (mert szvsz az értelmesebb), a bejegyzések mégis tartozhatnak több kategória alá.

Na mostantól viszont az adminfelületen egyszerűen lehet új kategóriákat (ha úgy tetszik címkéket) is létrehozni, amivel vélhetően élni is fogunk. Azonban ezek nem lesznek egyenértékűek a régi alapkategóriákkal, melyekből nagyjából 20 van. Azokból kötelező lesz választani legalább egyet minden bejegyzéshez, az újakból nem. Az archívum is a régiek alapján fog listázódni továbbra is. Az új címkéket elsősorban arra kívánom használni hogy a nagyon egybetartozó bejegyzéseket valamilyen módon összefogjam. Ez megtörténik egyrészt a bejegyzés címe alatti kategórialinkeléssel, másrészt a menüben található intelligens bejegyzésajánlóval (ami tovább okosodott az új feature-nek megfelelően).

Jah és most már nem muszáj évre sem szűkíteni az archívumot.

Ebben a szellemben az első néhány címkénk (vagy minikategóriánk): tűzijáték, skandinávia, hollandia, apple. Utóbbi csak a trend kedvéért. Majd lesz több is, de okosan, nem pedig hülyén. Ezzel elértük a blog 2.8-at.

Haszprus

Képformátumok webre - png, gif, jpg

©   Haszprus   |   howto hwsw

Sajnos sokan nem jutnak túl azon az ökölszabályon, hogy ha kisméretű képet akarnak készíteni, akkor jpegbe mentsenek, pedig ez gyakran tökéletesen rossz megoldás. Három képformátum közül célszerű válogatnia az egyszerű halandónak aki valamit fel akar tenni a netre, nézzük őket gyakorlati oldalról, és csak vázlatosan.

A JPEG 24 bites színmélységet ad (16,7 millió szín), viszont veszteségesen tömörít. Ahol nem kell pixelnyi méretű pontokat/vonalakat halál pontosan visszaadni, ott ez használható. Magyarán tipikusan fotóknál. A veszteséges tömörítésről ugyanakkor jó tudni, hogy minden mentéskor végbemegy, azaz ha van egy jpg formátumú fotónk és azt mondjuk többször megnyitjuk egymás után szerkesztésre, például egy kis átméretezésre, képvágásra, stb, akkor minden mentésnél vesztünk a kép minőségéből. Így juthatunk el egy borzalmasan rossz minőségű, de nagyméretű képhez. Köztes megmunkálás esetén tehát a köztes fázisokat ha mentjük, akkor csakis veszteségmentes képformátumba (ne jpegbe, ne gifbe).

A GIF 8 bit színmélységű (256 színű), ám a pixelek elhelyezkedését tekintve veszteségmentes tömörítést használ. Ez azt jelenti, hogy tipikusan vonalas, számítógépen létrehozott egyszerűbb grafikákhoz érdemes használni, közűlük is kiemelhetőek a screenshotok, legalábbis akkor, ha nem épp valamilyen csilivili sok színt használó felhasználói felületről készül a kép. Mérete screenshotok esetén roppant gazdaságos, a vonalak élesek maradnak.

A PNG 24 bit színmélységű (16,7 millió szín), és veszteségmentes tömörítésű. A modern sokszínű felhasználói felületek screenshotjaihoz gyakran ez a legjobb választás. Fotóknál fölöslegesen pazarló lenne. (Létezik 8 bites PNG is egyébként.)

Hogy screenshotok esetén a PNG-t vagy GIF-et érdemes-e használni, az eseti megítélésű, érdemes lehet kipróbálni mindkettőt, bizonyos szoftverek igen gyorsan megmondják hogy melyik a tuti választás.

jpg gif png
tipikus felhasználás fotók screenshotok színgazdag screenshotok
színek 16,7 millió 256 16,7 millió
tömörítés alakzatokra veszteséges színekre veszteséges veszteségmentes

Haladóknak: 256 színű kép esetén a jobbféle képszerkesztő szoftverek felkínálnak különféle dithering metódusokat, amikkel rengeteget lehet vele javítani a mentett kép megjelenésén.

Minden itt közölt információ csak egy első szintű közelítését képezi a témának, ám ezek megértése és alkalmazása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ne égjél a neten.

Haszprus

Account-kereskedelem

©   Haszprus   |   hwsw

Valaki a nevemben írogat a saját, 2001-ben regisztrált fiókommal az sg.hu-n. Visszaszerezzük.

Ezen kívül elbitorolta a haszprus2 kukac freemail.hu címet is (amit azért tehetett meg, mert megszűnt, mivel nem használtam). Ezen keresztül jutott az sg-s fiókomhoz is. Egyébként vicces, kereskedik az sg-s accommal:


a fenti hozzászólást nem én írtam

Na meglátjuk mi lesz. Jómagam több, mint 5 éve nem fórumozok az SG-n, az alapítót viszont ismerem a news.hu-s/internewsos időkből.

Update júl. 15. 13:32: sg.hu acc visszaszerezve.

Update júl. 16. 11:00: freemail accok visszakapva. Happy end.

Haszprus

Retard Nation

©   Haszprus   |   hwsw iwiw szánalmas

Igen, azért lett egyszercsak user id-je (l_uid), mert regisztrálta magát. Miután a guglival eljutott a blogra a myvip regisztráció keresőszavakkal. Rengeteg ilyen van.

Mindeközben az általa talált oldalon (ahol ő regisztrálta magát) a következő üzenet olvasható:

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Végül pedig:

Doctor: Don't worry scrot. There are plenty of 'tards out there living really kick ass lives. My first wife was 'tarded. She's a pilot now.
(Idiocracy)
Haszprus

iWIW biztonsági fejlesztések / auto login

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw iwiw
Május 16-tól számos, a rendszer biztonságát javító fejlesztést aktiválni fogunk.
1. megszűnik az automatikus bejelentkezés funkció
[...]

A legközelebbi biztonsági fejlesztés keretein belül meg az egész iwiw megszűnik gondolom.

De most ez mér jó baszki, aki nyilvánosan hozzáférhető számítógépen becsekkolja az automatikus bejelentkezést, az haljon meg, a többieknek viszont rém kellemetlen. Komolyan ez a legnagyobb rémálom amit el tudok képzelni, hogy egy oldalon állandóan be kell jelentkezni.

Update 13:36: megoldás a problémára: adriankoooo iwiw autologin scriptje (seo: iwiw automatikus bejelentkezés, iwiw auto login, iwiw autologin greasemonkey script)

Haszprus

Linux for desktop usability test 2007

©   Haszprus   |   hwsw

Tegnap este gyorsan bebootoltam egy Ubuntut, amelyre cd-ről lehetőségem nyílt a rendszer telepítése nélkül. Ez nem újdonság, ilyet régóta tudnak egyes disztribek. Annak idején azért dobtam ki rövid úton valamelyik linuxot (talán az uhut), mert az adsl belövéséhez kénytelen voltam feliratkozni egy levlistára némi segítségért. Azelőtt meg azért, mert nem kezelte a scsi cd-írómat és emiatt nem tudott bebootolni (!). Azelőtt meg azért mert a demolinux fél óra szenvedés után lefagyott.

Hol tart a linux 2007-ben? Nos, az adsl kapcsolat létrehozásához először is a helpben kellett kotorásznom, majd a választ megtalálva parancssorba kellett valamit bepötyögni, majd egy karakteres felületű programban állíthattam be a kapcsolat paramétereit, közben olyan hétköznapi kérdésekre válaszolva, amiket műszaki informatika szak ötödik félévében tanul az ember számítógép-hálózatokból (packet méret stb.)

Ezen a ponton véget is ért Haszprus 2007-es 'linux for desktop' tesztje. Ezt a rendszert olyan emberek tervezik, akiknek egyszerűen nem jut el az agyáig, hogy az átlaguser kurvára de kurvára nem fog tudni válaszolni ilyen kérdésekre, de ami ennél is fontosabb, hogy egyszerűen nem akar válaszolni ilyen kérdésekre, ő azt akarja hogy menjen a net és kész. És ezt a fejlesztők nem fogják, mert nyomorult monitorfejű kockák, akiknek a legtermészetesebb dolog hogy tudják a kapcsolatukhoz optimális packetméretet. És az egész 'linux communityben' nincs egyetlen épeszű ember, aki szólna nekik, hogy srácok, ezt talán pakoljátok egy advanced opció mögé.

A fogalom nélküli koncepciótlan fejlesztés ott is tökéletesen megmutatkozik, hogy noha a felhasználónak ismernie illene a packetméreteket, azért az online doksiban olyan dolgokat magyaráznak neki, hogy mi az a bal egérgomb:

Left mouse button: The button on the left side of a mouse device. This is the main mouse button, used for selecting, activating, pressing buttons etc... When you are told to "click" it is implied that you should click with the left button, unless specifically stated.

Ha a termékünk célközönségébe szeretnénk bevenni azokat, akiknek el kell magyarázni hogy melyik a bal egérgomb, akkor tőlük ne kérdezzük már meg hogy mekkora packetméretet szeretnének, mert nemhogy a méretével nincsenek tisztában de azt se tudják mi az a packet! Bakker!

Megkérem azokat a linuxfanokat, akik linuxot nem használnak (!) a saját gépükön, vagy mellette fenntartanak egy windowst is, hogy ezt a tényt jelezzék az esetleges linux mellett kardoskodó hozzászólásukban. Köszönöm.

ps. nem arról beszélek hogy a linux használhatatlan, hanem arról, hogy mari néni soha de soha nem fog tudni válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora packeteket küldjön az ő kedvenc oprendszere, különösen ha ezt egy olyan ablakban kell megtennie, amelyben az egérrel nem lehet kattintgatni (!) (2007-ben). És noha én nem vagyok mari néni, nekem egyszerűen csak nincs kedvem ilyen kérdésekre válaszolni. És a net belövése még csak egy legalapabb feladat, nekem is ez volt az első dolgom a rendszer telepítése után.

Haszprus

Neptun.net rox?

©   Haszprus   |   bme hwsw

Most először kénytelen vagyok elismerően csettinteni, mert 0:00-kor ugyan ezerrel belassult a rendszer, de végülis negyed óra alatt sikerült megejteni a vizsgajelentkezéseket (9 db). Vajon csak a tárgyfelvételnél szokott lenni túlterhelés, vagy ez most azt jelenti hogy az is sima ügy lesz?

Update 00:27: végül csak behalt, runtime error ehehhe de jó hogy felvettem a vizsgáimat

Haszprus

Korrekt subjecteket a népnek

©   Haszprus   |   bme fejlesztés howto hwsw

Mi lenne ha az info****@sch.bme.hu -ra csak korrektül kitöltött subjecttel lehetne levelet küldeni? Értem ez alatt a kötelező .*\[.*\].* (vagy ha úgy tetszik *[*]*) formázású subjecteket.

Nemkorrekt subjectű leveleket listatagok esetén visszapattintja, nemlistatagok (pl. tanárok) esetén pedig: mint eddig (azaz pl. küldi a listatulajnak, stb).

Alaptantárgyakra közismertek a rövidítések (ld. pl. wikin a tárgyak rövidítéseinek listája), egyéb levelekre meg lehetne pl. használni az [egyeb] subject-prefixet.

Ez egy ötlet, egy kidolgozatlan felvetés, ami sztem egyrészt működőképes lehetne, másrészt sokak életét könnyítené meg. (elsősorban a masszívan filterezőkét)

Már amennyiben technikailag egyáltalán megoldható.

Haszprus

I, Robot

©   Haszprus   |   hwsw life

Eleinte csak a baleset miatt sérültek testrészeit cserélik le robotkarokra, robotlábakra, pészmékert tesznek beléjük és egyéb műtestrészeket. A technológia egyre fejlettebb lesz, megjelennek a divatos színezésű vagy formájú művégtagok, és szilikonimplanthoz és piercingekhez hasonlóan az emberek elkezdik önként lecserélni vagy kiterjeszteni saját testüket. A végtagokat fejlesztő cégek egyre finomabb eszközöket hoznak létre, immáron bárkinek megéri a teljesen egészséges testrészeit is lecserélni gépiekre. Néhány év múlva születés után kioperálják a csecsemőből az agyát és beültetik egy gépbe. Ahogy a technológia fejlődik, később az agyra sem lesz szükség és az emberi faj végleg eltűnik. Önszántából.

Haszprus

Ilyenek leszünk

©   Haszprus   |   hwsw life
Kína: Csien Hun-kuang kipróbálja műlábait egy pekingi rehabilitációs központban. A tinédzser 2000-ben szenvedett közlekedési balesetet. fotó: MTI AP EyePress
Index
Haszprus

Gapminder World

©   Haszprus   |   hwsw life

A linkbárra már tegnap betoltam, de itt van nekünk ez a Trendalyzer szoftver, aminek a fejlesztő csapatát, a Gapmindert felvásárolt a Google. Na, ez engem most nem érdekel, hanem hogy a Gapminder Worldről egy csomó érdekességet leolvashatunk. Kijelölhetjük pl. azokat az országokat amik bennünket érdekelnek (pl. Magyarországot), és végigkövethetjük különféle szempontok szerint a fejlődésüket. A grafikon színekre van bontva földrészek szerint is, pl. láthatjuk hogy Afrika északi részeit leszámítva a világtól igencsak le van szakadva GDP-ben és várható élettartamban. Ha kiválasztjuk, hogy az országokat jelképező körök mérete az egy nőre jutó gyermekek számával legyen arányos, ismét azt találhatjuk hogy pont ezen a földrészen vállalják a legtöbb gyermeket is a nehéz körülmények ellenére. Vagy pont amiatt?


A körök mérete az asszonyonként vállalt gyermekek számát jelenti. Jobbra a nagyobb GDP, feljebb a nagyobb várható élettartam.

Na ilyenkor mi van?

Egyébként 1960-ról 2004-re látványosan esett világszerte a vállalt gyermekek száma. Vajon miért? Vajon a valósítsd meg önmagad életstílus miatt vagy egyszerűen elértük a földön azt a létszámot ahol már nem lehet kényelmesen tovább népesedni?

Ps. nem vagyok demográfiai elemző, nyilván elképzelhetőek sokkal bonyolultabb összefüggések és alternatív magyarázatok.

Tamás

Bugos monitor

©   Tamás   |   hwsw life

Óriás achát csigáim (seo) ugyan nekem nincsenek, ugyanakkor viszont találtunk az intézetben egy bugot az egyik monitorban.

A szó szoros értelmében, ugyanis ténylegesen egy bogár mászkál a TFT képernyőn, valahol a képernyőt védő plexi(?)lap és a pixelek között. Ezt abból következtettük ki, hogy kézzel nem lehet eltakarítani, viszont remekül lehet terelgetni azzal, hogy az egérkurzorral a kívánt irányba végzett hirtelen mozdulattal megijesztjük, vagy körbepakolgatjuk fekete színű ablakokkal. Olyan, mint egy intelligens, mozgó pixelhiba. Felvetődik persze a kérdés, hogy hogy került oda, illetve mi a francot eszik odabent.

Megállapítottuk továbbá azt is, hogy a bogár léte bizonyíték arra, hogy a TFT monitorok is sugároznak, az ilyen sugárzásban ugyanis biológus kollegánk szerint kizárólag az ízeltlábúak élnek meg, és lám, semmilyen más élőlény nincs a TFT plexije mögött, csak ízeltlábú. Se patkány, se növény, se hal, se semmi. Vigyázzatok, ne vegyetek TFT-t, sugároz, és íme a bizonyíték!

Tamás

iWiW privacy para

©   Tamás   |   hwsw iwiw

Azt hiszem, az iWiW nem törli az üzeneteket a szerveréről még azután sem, hogy én explicite töröltem az inboxomból, a levél küldője pedig a saját outboxából. Ez úgy derült ki, hogy ma kaptam két értesítő üzenetet is az iWiW-től, hogy új levelem jött. Eleve a link gyanús volt, mert iwiw.co.uk volt írva, ilyen linkeket pedig akkor küld a rendszer, ha az ember valamely angliai városba van bejelentve az iWiW szerint, én meg ugye onnan már hazajöttem tavaly nyáron. Az igazi vicc azonban az, hogy a levélben küldött linkre való kattintással simán bejött egy olyan üzenet tartalma, amit már elvileg hónapokkal ezelőtt töröltem a postaládámból (és mellesleg még tényleg Angliában tartózkodtam, amikor az üzenetet kaptam)! Az adatkezelési szabályzat és a felhasználási feltételek ránézésre sehol nem említik, hogy az oldal üzemeltetői rögzítik és határozatlan ideig őrzik az üzeneteket.

Azt hiszem, komolyan érik, hogy törlöm a regisztrációmat a francba innen (is), függetlenül attól, hogy nem írtam soha olyat privát üzenetben, amit ne vállalnék el nyilvánosan.

mainframe

Idegesítő reklámok

©   mainframe   |   hwsw life reklám

Kíváncsi vagyok, miért nem készül törvény a minősítetten idegesítő, már-már káros reklámok ellen. Illetve még arra is, hogy egyes weboldalak miért tesznek ki ilyesmit a saját felületükre? Én anno (többek között) azért szoktam le a freemailről, mert rendszeresen megjelentek olyan reklámablakok, amik szándékosan eltakartak gombokat, és nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett őket bezárni. Vagy ott van a DeviantART-on megjelenő, valami mobilos csengőhang-letöltő oldalt reklámozó (van még ember aki pénzért tölt le csengőhangot? ) banner ami ha fölé kerül a kurzor (akár csak miközben áthúzod fölötte), elkezd nyomatni az épp aktuális slágerekből 2-3 s-t. (Ájdonvannahííír, ájdonvannanóóóó...)

Az ilyen kinek jó? A fogyasztónak tuti nem. A cégnek sem hiszem hogy túlzottan nyereséges, mert többen pártolnak el emiatt a cégtől mint ahány (elmeháborodott?) vevő odamegy. Az oldalak is tuti buknak rajta forgalmat, mint azt fentebb már illusztráltam. Van valami reklámtörvény, de az egyelőre kimerül olyasmikben, hogy nem lehet nemiszerv a reklámban. Hurrá, meg vagyunk mentve...
No, de most komolyan: szerintem az ezt szabályzó testületet vastagon pénzelik a multik hogy lehessen ilyet is, a webmesterek meg elég hülyék hozzá hogy ilyet kirakjanak. Vagy átverik őket. (El tudom képzelni hogy a szerződésben egy x*y-os felületről van szó, ám arról semmi, hogy az zenélni kezd ha odamutatunk.). Vagy ők is meg vannak véve kilóra. Szar az egész.

Haszprus

6 mbit

©   Haszprus   |   hwsw

~6 mbit
(~780 KBps)

Az adsltest.t-com.hu viszont össze-vissza mér, nagyobb csomag kéne.

Tamás

Google Webmaster Tools

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Most fedeztem fel a címben említett eszközt. Ez amolyan Google backstage a saját site-odra vonatkozóan, már ha hitelt érdemlően bizonyítani tudod, hogy a site hozzád tartozik. Ilyesféle információkat lehet kinyerni belőle:

  • Mikor indexelte utoljára a Googlebot az oldalakat
  • Hány oldalt, hány kilobyte-nyi adatot és mennyi idő alatt tölt le az oldaladról (maximum, átlag, minimum)
  • www-s vagy www nélküli címeket jelenítsen meg a találati listában (állítható is, hogy melyiket szeresse)
  • A domain alatt lévő oldalak PageRank-eloszlása, a legmagasabb PageRank-kel rendelkező oldal minden hónapban
  • Milyen keresőszavakra dobta ki az oldalad a találati listába, és átlagosan hányadik helyen
  • Milyen keresőszavak esetén kattintanak rá az oldaladra a találati listában
  • Leggyakrabban használt szavak a weboldalaidon és a rád linkelő weboldalakon a linkek szövegeiben
  • Talált-e a Googlebot elérhetetlen oldalakat, hibás linkeket a domain bejárása közben

Mindemellett állítható, hogy a Googlebot milyen sebességgel járja be a site-ot (ez a terhelés csökkentésénél lehet hasznos, csak nyilván ebben az esetben ritkábban is fog ránézni a site-ra). A szolgáltatás eléréséhez be kell írnod a weboldalad címét, majd igazolnod kell, hogy az oldal tényleg a tied. Ezt kétféleképpen teheted meg: vagy egy, a Google által megadott META tag-et kell elhelyezned valahova, vagy egy általuk megadott nevű fájlt kell feltöltened a weboldal gyökérkönyvtárába.

Tamás

Go

©   Tamás   |   game howto

Ez amolyan kedvcsináló-ismeret(t)erjesztő bejegyzés lesz. Van ez a go nevű, kínai eredetű táblás játék (egyéb ismert nevei: 碁, 圍棋, esetleg 바둑), amire iszonyat módon rákattantam pár hónapja, és azóta is majdnem minden este játszom két-három partit a számítógép ellen, igaz, egyelőre csak 13x13-as táblán (mert ott hamarabb vége van egy menetnek). Gondoltam, írok róla egy kicsit, hátha másnak is megjön a kedve hozzá.

mainframe

A 6230 vajonmiiiii?

©   mainframe   |   hwsw life

Mondja meg valaki, miért ver engem a sors? Egy órája sz0pok egy mobilos midlettel, amivel e-bookot tudnék kényelmesen (és amúgy egyáltalán) olvasni a telefonomon. Ebben minden létező verzió és modell támogatva van, még a 6230-nál sokkal régebbi modellek is (pl. 3410 (!) lol). De csak nem tud olyan .jar fájlt készíteni, amit megenne a telóm. Az rendben van, hogy amíg 5510-esem volt, semmit nem kaptam hozzá, mert az egy evolúciós oldalág volt, de ez egy nem túl lejárt, ellenben nagyon elterjedt, mainstream telefon. Miért hiányzik ez egy támogatottsági listáról?

mainframe

Megszokás

©   mainframe   |   hwsw

Otthoni 21"@1600x1200 után itt barátnőmnél a 15"@1024x768 konkrétan olyan érzés, mintha kulcslyukon keresztül nézném az internetet. Ejj, könnyű beleszokni a jóba.
A hangminőségről (a Genius 5.1 után a Hama 2.0 sztenderd-recsegős) már szót sem merek ejteni.

Haszprus

Myvip redesign + iq

©   Haszprus   |   hwsw iwiw

Most nekem is kell írnom erről a fosszar oldalról egy kicsit megint, a SEO miatt, mert visszaestem nemzetközi negyedik helyre a guglin a myvip szóra (harmadikról). (Mefi beelőzött ) A lényeg hogy van új designja. Többet nem is igazán akarok erre a témára pazarolni, bocsika.

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Ja egyébként saját olvasóimnak: a fenti hatalmas kiírás sajnos teljesen indokolható, ezek a szerencsétlenek még így is sorbanállnak meghívókért, szerencsére van pár jellegzetessége az összes meghívókérő kommentnek ami alapján már az én közreműködésem nélkül törlődnek Ja izé, nem is ez a lényeg, hanem hogy ezek a hülyék azt hiszik hogy ez az oldal az iwiw/myvip és regisztrálják magukat és látom a logban hogy keresik az ismerőseiket a blog felhasználói közt. Hihetetlen.

Szerintem valós probléma amit az Idiocracy film dolgoz fel [várólistán - a szerk], nevezetesen hogy az emberi evolúció már nem az értelmi/fizikai/túlélési skilleket részesíti előnyben, hanem a szaporodási skilleket, így 500 év múlva atomhülye lesz mindenki szerény bolygónkon.

Tamás

Spammerek

©   Tamás   |   hwsw

Az ilyen köcsögökkel mit lehet csinálni? (Most kaptam emailben):

Tisztelt Címzett,

ezuton szeretném ajánlani adatgyûjtõ, valamint email ellenõrzõ, kiküldõ programjainkat:

Email cím kiküldõ: a program segítségével könnyedén és bárhonnan kiküldheti meglévõ címlistájára leveleit, ajánlatait. A program kólün is használható email címek valódiságának ellenõrzésére, így akár folyamatosan ellenõrízheti címlistáinak aktualitását. Az email cím kiküldésének sebessége: 30.000 email/ óra.

Email cím, telefon-, faxszám, valamint weblapgyujtés: a program segítségével az interneten böngészve órák alatt összeállíthatja az Ön érdeklõ címlistát, legyenek azok vállakozások, vagy más adatok, bármilyen terület szerint. Email címeket nevekkel, de ugyanakkor telefon-, faxszámokat, valamint weblapcímeket is tud keresni. A programot használhatja meghatározott (Önt kiemelten érdeklõ weboldalakon), valamint akár egyszerre több ezer oldalon is tud keresni.

A programok ára: 8.000 HUF/ program, a kettõ együtt pedig 12.000 HUF.

Szállítási költség: 2.000 HUF

Üdvözlettel,

Molnár Zsolt

(E-mailcím a szerkesztőségben, örömmel megadom bárkinek, elvégre ő se kérte el az enyémet. Az IP-cím szlovák, *.91-127-188.t-com.sk, nem tudom, hogy a srác gépe-e vagy csak egy felnyomott zombigép.)

ScoobyZoli

Apple Kreatív Nap

©   ScoobyZoli   |   apple hwsw zene

A Belvárosi Színházban került megrendezésre a Apple termékbemutatója, délelőtt digitális fotózással kapcsolatos előadás volt, utána pedig zeneszerkesztésről, elsősorban a Logic szoftverről esett szó és kép. Én csak az utóbbin vettem részt, egyszerű regisztráció után megkaptam a head-setet(angol anyanyelvű az előadó), útban a ruhatár felé volt néhány jellegtelen termékkiállítás, az előtérbe bezsúfolt pár hangszer, és egy tucat fotósállvány egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet.

A bemutató összesen 2 órás volt,hangban és képben elég korrektül megismertették a GarageBandet és a Logic-ot. Nekem főként az hiányzott, hogy 90%-ban előre rögzített sávokkal demonstrálták a lehetőségeket, semmilyen hangszer hangját nem rögzítették a helyszinen. Túl sok újdonsgágot nem tanultam, érdekes volt a Logic párhuzamos audió- és videoszerkesztési szolgáltatása. Számomra csalódást okozott, hogy a nagyobb hardverigényű folyamatoknál(pl. mastering, komolyabb VSTi futtatása)a MacBook Pro-ról az előadó mindig átkapcsolt a Mac Pro Quad-Core Intel Xeon-ra(aminek ára 800e forint körül mozog). Vajon, ha egy felsőkategóriás notebook is nehezen bírkozik meg ilyen feladattal, akkor a MacMiniről miért állítják,hogy teljesértékű zeneszerkesztési szolgáltatást nyújt?

Összességében érdekfeszítőbb prezentációra számítottam, a zeneszerkesztés felszínét kapargatták, lehetett volna még több tartalommal is megtölteni a Workshop-ot. Több információhoz jutottam a bemutató előtt néhány széksorral odébb ülő 2 férfi beszélgetéséből, melynek egyik tagja Frei Tamás volt. Tudom, nem szép dolog hallgatózni, de baromira unatkozatm, így megtettem:-))

IRCQuote fight! In the ring:

VDavid
Btw kérdés: akkor találtam ezt a cikket is amikor arról kerestem infót hogy hogy lehet egy oldalt Google-re optimalizálni. Neked elég jó találatokat szokott adni a Google (gépfüggőség stb), tudsz ajánlani vmi oldalt ahol faxán össze vannak gyűjtve erről infók?
Haszprus
nem, nem mondhatnám hogy én ebben a kérdésben művelődtem volna
1xűen csak zseni vagyok
VDavid
ja jó
Haszprus
alapként elmondható, hogy minél több link mutat egy oldalra, annál feljebb kerül a google-ben. és minél feljebb levő oldalak mutatnak rád, annál többet ér a linkjük is, még feljebb kerülsz. az én blogom belül kibaszottul kurvára tele van linkelve (a belső lapok egymásra, ld. menü) és rendszeresen frissül. feltehetően ez okozza a jó rankinget
VDavid
wow, ötletes De akkor nem értem h a porton miért nem, ott nyilvána látogatószám sokkal magasabb, és kb. minden linkel mindenre
Bár lehet h arányaiban több az oldal mint a látogató
Haszprus
ja igen van még olyan is hogy a ?id=... -s url-eket leszarja, nem indexeli
én ezért anno ?id helyett ?k -t kezdtem használni
aztán azt se szereti ha sok query string van az url-ben, a könyvtárstruktúra nyerőbb. ezért, meg a szépség miatt mostanra már elég kevés query stringes oldal van a blogon, inkább könyvtárszerkezetnek tűnik az egész.
aztán az is nagyon előnyös ha a kívánt keyword benne van a title-ben és az url-ben. az is, ha a link, ami rád mutat, az adott keywordöt tartalmazza.
tehát pl. ha azt akarod h te legyél a top csigás találat a google-ben, akkor ez egy gagyibb link: a csigák bővebben {a href=x"}itt{/a}"
ez egy jobb: a {a href=x"}csigák{/a} bővebben"
Haszprus
a látógatószám érdektelen
azt nem látja a google
Haszprus
azt tapasztalom hogy a blogomon is a havi archívum oldalakat dobja ki ha vmire rákeresek, nem az adott bejegyzést
ez is azért van mert a havi archívumra kibaszottul sok belső link mutat a blogomon, az adott bejegyzésre meg csak elenyésző számú
a portnál nem tudom vannak-e olyan oldalak amikre kibaszott sok link mutat
Haszprus
és a ?id mondom megöli a dolgot, nem indexeli
Haszprus
szerintem a portnál elég nehéz eljutni a belső oldalakra, nem igazán tallózás-jellegű a port.. inkább keresés jellegű, de a google nem fog nekiállni inputokat kitöltögetni filmcímekről meg színészekről
VDavid
Nincs olyan h ?id, csak ?perf_id meg ?channel_id meg ilyesmik
Haszprus
azt nem tudom vajon minek tekinti
Haszprus
meg kell nézni h indexeli-e azokat az oldalakat egyáltalán
VDavid
de, ha megnézed, minden filmoldalon minden személy neve link, szóval rendesen összevissza végig lehet járni
Haszprus
igen de pl. nálam az oldalon kb. akárhova eljutsz maximum (!) 2 kattintással
mert a főoldalról 1 klikk akármelyik havi archívum és onnan még1 klikk akármelyik bejegyzés
a porton meg? kurva mélyre kell ásni ahhoz h tényleg bejárd a site-ot
mert igaz h a egy színész->film->színész->film .. úton keresztül el lehet vergődni akárhova de ez mély
szerintem ez rosszul érinti a rankinget
szerintem
VDavid
És ilyen keywrodös baxakodás meg ilyesmik?
Haszprus
elképzelhető h direkt a google-nek érdemes lenne csinálnotok még néhány tallózó jellegű oldalt
Haszprus
nálam nincs keywords kitöltve, tudtommal az inkább a régi típusú keresőket érdekelte
Haszprus

Régi idők screenshotja - 2000.01.02.

©   Haszprus   |   hwsw

Régi szép idők, egyetlen screenshot és mennyi tartalom…

  • 1024*768 (ez már alapból kicsit egzotikussá teszi)
  • Windows 2000 evaluation copy
  • 256 meg 16 színű ikonok
  • Klasszikus Start menü, igényesen karbantartva
  • Skintelen Windows
  • Netscape Navigator, lol
  • AudioCatalyst, ezek szerint volt mit grabbelni, lol
  • Spedia nevű progi: fizetős banner a képernyő tetején/alján, lol
  • GetRighton 2 film letöltése összesen 3,45 KBps-sel
  • Jó kis 250 megás filmek asf formátumban, lol
  • ICQ fájlfogadás: 146 KB több, mint 8 perc alatt
  • ICQ-n Alienz, Lamerz és Unknown csoport
  • news.hu
  • System Trayben kis progi ami minden nap hajnali 6:59-kor kilövi a modemes netet, miközben Haszprus a zúgó gép mellett az igazak álmát alussza
  • 70+ kontaktból mindössze 3 csatlakozva

Ez bizony nem ma volt.

Haszprus

Webergonómia for dummies - link a főoldalra

©   Haszprus   |   howto hwsw

Legyen minden nyomorult oldalon egy link a nyomorult főoldalra*. Optimális esetben ez egy nagy logó legyen az oldalak tetején, mivel az már úgyis van. Máshol is lehet, de ezt a legkönnyebb megtalálni, ehhez vannak a júzerek hozzászokva, ott keresik.

Elképesztő, komolyan, ezek az emberek nem tesztelik használják a saját site-jaikat se? Hogy a tökömbe van az, hogy a főoldalra csak úgy lehet visszajutni, ha a böngésző címsorát kézileg átírom?

Előre egy jobb web 3.0-ért.

* igazából ez a mondat, valamint a bejegyzés címe erőteljes cenzúrán estek át

Üdv! Hosszú csend után újabb újoncként jelentkezem a fedélzeten! Külön bejegyzést nem terveztem írni beköszönés címszóval. Nem az az ember vagyok aki feleslegesen szaporítja a szót vagy aki a posztolási ranglistán fog az élre törni ettől függetlenül azért igyekszem egyszer-egyszer valami érdekesebbnek ítélt témával hozzájárulni a blog életéhez mondjuk fotózás, life, film, hwsw témákban (meg bármiben ami éppen jön ) Hát, akkor jöjjön is az első bejegyzésem ezekről a fantasztikus háziállatokról!

Gondolkoztam, hogy miként mutassam be az állatkákat.. de még most sem tudom pontosan úgyhogy kezdjük az elejéről, képekkel illusztrálva...

2005. május végén került hozzám négy borsónyi kis állatka, mert gondoltam, ha ilyen baromi picik és sérülékenyek(nek kinézők) akkor lehet nem mind éli túl a költözést. Ez (sajnos *) nem így lett, mind a négy elkezdett iszonyat tempóban nőni, zabálni a salit, uborkát és a szépiát amiből a házukat építgetik (a fehér cucc a képeken).

* mert azóta is négyen esznek ki minden vagyonomból és szaporodnak mint a nyulak.. ehh még ha csak úgy szaporodnának a nyulak elbújhatnak mögöttük de erről még késöbb írok

Alig egy hónap alatt már pár centisre gyúrták fel magukat és szorgosan pusztítottak el minden zöldet vagy kevésbé zöldet amit eléjük raktam. Tehát jól megvoltak, éldegéltek mint a befőtt. Útközben a kezdeti kis műanyag doboz helyett kaptak egy nagyobb üveg tálat is pár centi földdel amibe boldogan ásták be magukat. Sajnos ezek után sötétebb idők következtek, kicsit el lettek hanyagolva, én beköltöztem Budapestre ők maradtak otthon. Ezt annyira zokon vették, hogy jól le is hibernálták magukat és kb szeptember közepétől 8 hónapnyi alvás következett egészen 2006. májusig...

... amikor is hazaköltöztem és újra kezelésbe vettem őket. Mint mindent, a felkelést is baromi gyorsan csinálták. Már kezdtem azt hinni fél óra ébresztgetés után, hogy ezek beleszáradtak a házukba és buktam a csigákat.. de nem! alig fél/háromnegyed órával a melegvízbe mártogatásuk után kilökték és megették az ideiglenesen épített ajtót, sőt sajnos még a házukat is visszarágták 1-2 centit azt hiszem kicsit mész hiányosok voltak, de nem vagyok csigológus tehát nem tudom pontosan. (Mint utólag kiderült amúgy is szeretnek pár hetes/hónapos téli álmot aludni, mert itt kicsit hideg van nekik, hiszen Afrikában őshonosak. Kellő fűtéssel ugyan megakadályozható a bealvásuk de sokan jónak tartják, ha hagyjuk pihenni kicsit az állatkákat.)

A lényeg, hogy nagy nehezen felkeltek és birtokba vették az új, szép nagy terráriumukat fahánccsal, fűtőlappal, páratartalom mérővel, vízspriccelővel, esztétikus kék műanyag tányérral és minden földi jóval együtt. Tehát újra kezdődhettek az éjszakai zöldséghabzsolások (mert éjszakai állatok amúgy), földtúrkálás, lobogó szemmel rohangálás meg minden amit egy csiga csinálhat. Pár új tevékenységet is elkezdtek, ilyen például az üvegen házcsúsztatás aminek éjszaka elég rémisztő hangja tud lenni főleg amíg nem jön rá az ember, hogy mi a fene az

A másik új hobbijuk a roppant erotikus nász tánc lejtés lett aminek az eredményét is megtapasztalhatja a boldog csiga tartó úgy 2 havonta/"fő". Ez esetemben azt jelenti, hogy átlag kéthetente kapom az első képen látható kis csomagokat a föld alá ásva, majd pár héttel ezután jön a CSIGA ÖZÖN.. Nem kicsit, nagyon! Volt már olyan, hogy elajándékoztam ~180 pici csigát, de másnap úgy nézett ki a teró mintha egyetlen egy sem hiányozna. Azt hiszem ezek alapján megalapozott az előző kijelentésem miszerint a nyulak sehol nincsenek ezekhez képest...

Mostanában is jól elvannak.. bár annyira nem örülnek az új talajnak amit alájuk raktam.. de majd megszokják

Ha ezek után bárkit érdekel pár kis csiga keressen meg nyugodtan (Mainframe-et már megfertőzték )

Update 2006. nov. 02. 13:44: Még egy érdekes számolgatás eszembejutott a csiga özönnel kapcsolatban...
2 csigától 6,8 x 1036 utód 5 év alatt... a nyulak még mindig messze vannak..
Haszprus

Internet Explorer 7

©   Haszprus   |   hwsw


dumagépek káosz


acid2 az ie7 szemével


acid2, amilyennek lennie kéne

Nem tanulnak a srácok a Microsoftnál. Az új böngésző ismét egy rakás szar, ugyanúgy nem támogatja a szabványt mint eddig, a renderelése ugyanúgy szar mint eddig. Talán feltűnhetett már néhányatoknak, hogy IE6-ban a blog meglehetősen tréül néz ki, a jobb oldali menü hol megjelenik, hol nem. Nos semmiféle programozási hiba nem állt emögött, legalábbis az én oldalamról, az IE6 egyszerűen szarul kezelte a CSS-t, a probléma más site-okon is fennállt. Én úgy voltam vele, hogy majd jön az IE7 és ezek a problémák megszűnnek. Ebben részben igazam is volt, de amennyire negyed órás használat alatt leszűrtem, az új verzió se támogatja a :hover és :first-child pszeudo-osztályokat, minek köszönhetően a bal menü kissé tréül néz ki, illetve nem változik a menüelemek háttérszíne, ha föléviszed a kurzort. Ez már önmagában is gáz, hogy a legelterjedtebb böngésző vadonatúj verziója nem támogat ilyen elterjedten használt dolgokat (legalábbis a :hover mindenképpen az), erre csak rátesz egy lapáttal, hogy pl. a dumagépek listája továbbra is kuszán jelenik meg.

Most jöhetnék az ACID2 teszttel, nyilván teljesen rosszul jeleníti meg. Érdeklődőknek azért egy screenshotot csatoltam.

Hogy teheti meg a Microsoft, hogy ennyire szarik bele a fejlődésbe? Nem tudom, nem vagyok marketinges, nem tudom vajon mit ér a Microsoftnak hogy övé-e a legelterjedtebb böngésző, de láthatóan nem hatotta meg őket túlzottan az alternatívák egyelőre nem túl jelentős térnyerése. Mert lássuk be, az IE userek elsöprő többségben vannak a világon, szó sincs arról hogy a Firefox átvenné a vezetést, mint ahogy azt anno az IE megtette a Navigatorral.

Én azért azt mondom: magára valamit adó embernek most már mindenképp eljött az idő, hogy váltson Firefoxra, az MS-sel tudatni kell hogy amit csinál az nem elfogadható. És a Firefox amúgy is jobb. Megjelent belőle a 2.0-s verzió, alapból tud sokmindent, de tovább lehet okosítani mindenféle kiterjesztéssel. Én ezeket ajánlom.

Update 2006. okt. 30. 09:36: rájöttem hogy csak xhtml 1.0 előtti doctype-okkal (esetemben 4.01 transitional) nem támogatja a :hover és :first-child pszeudo-osztályokat. De hogy miért? Számomra rejtély.

The GuNN

Laptop vásárlás

©   The GuNN   |   hwsw

A családban lassan aktuális lesz egy laptop vételezése. Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mire kell figyelni, mik legyenek mindenképpen benne és hogy ár/érték arányban mi a legnyerőbb. A Laptop.hu kínálatából nézelődtem, olyan 200 ezer körüli gépeket, ennél sokkal többet nem fogunk rászánni és jó lenne, ha maradnánk az említett honlap, cég kínálatánál, mert csak.

Szóval többnyire gépelésre, wördözésre, kis netezésre, és olykor-olykor dvd írásra, nézésre kellene, hogy mindenképp alkalmas legyen, ennél sokkal többre nem nagyon. Nyilván nem feltétlenül kell felhasználni a ~200k-s összeget de azért nem is a leggagyibbra kell rábökni. Segítsetek, ki mit és miért javasol.

Haszprus

ADSL-modem

©   Haszprus   |   hwsw

Hmm, az ADSL-modem kikapcsolása tényleg megoldás lehet bizonyos sebességproblémákra. Napok vagy hetek óta élvezem már az eszetlen pingeket és nagyjából egy 56k-s modem sebességét, holnap már jönnének is bemérni a vonalat, mikor beugrott, hogy régebben kikapcsoltatták a júzerrel a modemjét majd vissza (igazából ez már korábban is beugrott, csak hát messze van a modem ). Kipróbáltam. Bevált. Hasít a net. (Mibe került volna ezt megemlítenie a supportnak?)

ScoobyZoli

M0 keleti szektor

©   ScoobyZoli   |   hwsw life net

Az M0 keleti szektora egy 26,5 kilométeres szakasz, amely megépítésével jelentősen tehermentesíthetők lennének Budapest útjai, mivel az átmenő forgalmat csökkentené.

Sajnos jelenleg ott tart a dolog, hogy a napokban kötelezte a Fővárosi Bíróság a Nemzeti Autópálya Zrt-t, hogy állítsa le a munkálatokat. Ez egyfelől azért szomorú, mert csúszhat az átadás, másfelől az erre a célra kapott EU-s támogatást is elveszíthejük, ha az út nem készül el 2008 végéig. Felháborodásomban még pénteken írtam egy levelet és ma kaptam rá választ egy illetékestől.

Részlet a levélből:

Teljesen megértjük Önt! Mi is azt szeretnénk, és mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb megépüljön EU-s finanszírozással az M0 keleti szektor. Reméljük, hogy az engedélyezési folyamatok gyorsan lezárulnak és reméljük, hogy belátják a néhány embert maguk mögött tudó civil szervezetek is, hogy az állampolgárok zsebéből 70 milliárd forintot is kihúzhatnak, ha tovább akadályozzák a mindenképpen megépülő körgyűrű építését.

A SZIKE Környezet- és Természetvédelmi Egyesület támadta meg a jogerős építési engedélyt. Pontosan nem ismerem azt, hogy miért fordultak a bírósághoz, de ha egyszer a határozat jogerőre emelkedetett, akkor miért kellett azt visszavonni? Lehet, hogy igaza van SZIKE-nek, de azokra az emberekre nem gondol, akik pl. a belvárosban élnek és a nagy forgalom megnehezíti az életüket?

Tamás

fancy.heading.generatr

©   Tamás   |   hwsw

És az a mém megvan, hogy minden webkettes logóban Trebuchet MS Bold betűtípus van, az alján helyes kis tükröződéssel, az utolsó betű kötelezően r, és más színnel kell megjelennie? Na, az egyik ügyfelemnek is megvolt.

Olyannyira megvolt neki, hogy kitalálta, hogy ilyen cikkfejléceket akar a portáljára. Ez ugye maga után vonja, hogy bármi is van a cikk címébe írva, annak ilyen giccses tükröződéssel kell megjelennie. A dolog első megoldásaként arra gondoltam, hogy ezt már biztos megírta valaki (így kódol a lusta programozó), úgyhogy elkezdtem keresni a weben kész implementációk után. Nem találtam. Illetve van egy Reflection.js nevezetű cuccos, ami nagyon ügyesen megcsinálja a trükköt JavaScript bűvészkedéssel, de sajnos csak képekre, szövegre nem. (A trükknek egyébként itt annyi a lényege, hogy normális böngészők alatt egy CANVAS tag által létrehozott területre rendereli a cuccot az eredeti kép alapján, Internet Explorerben meg DirectX effektekkel szimulálja ugyanezt). Kitaláltam, hogy akkor majd a szövegből generálok képet egy PHP script segítségével on-the-fly, és akkor azt tükrözöm, de ez meg azért nem jó, mert a baseline alá lelógó betűk miatt hülyén néz ki az egész (ott kezdődik a tükröződés, ahol a lelógásnak vége van, nem a baseline-on). Találtam még egy Web2.0 Logo Creator nevű csodát is (sHaMaLt blogjából kiindulva, köszi!), ez jó lett volna, de ennek meg nincs forráskódja. Úgyhogy körülbelül másfél órányi hekkeléssel (beleértve a GD library használatának megtanulását is), összehegesztettem egy ilyet:

fancy.heading.generatr

PHP script, a logóra kattintva letölthető, haszna egyébként kb nulla, kivéve ha valaki pont ugyanebbe a problémába fut bele, mint én. (Lehet vele pl blogbejegyzésekhez fancy címeket generálni, vagy ilyesmi). Majd egyszer írok hozzá dokumentációt is, de úgyis fel van kommentezve szépen.

Haszprus

Neptun.net roxx

©   Haszprus   |   bme hwsw szánalmas

Hétfő
00:00 regisztrációs hét (tárgyfelvétel) kezdete
00:01 a Neptun.net lehal
09:xx kiraknak egy feliratot, hogy karbantartás miatt üzemszünet

Kedd
01:20 részemről még mindig nem jutottam be.
22:07 a reghéten először, látom a bejelentkezési formot

Szerda
xx:xx Ma nem láttam a neptun bejelentkezési képernyőjét se. Reggel 8-tól ígérték, hogy menni fog. Ja. Remélem nem ez számít a végleges üzemállapotnak.

Csütörtök
03:39 A következő üzenetet tették ki tegnap este: A hiba javítást tovább kell folytatni, reggel 8 óráig csak időszakos üzem várható. Egy mondat, egy hiba. Tehát legjobb esetben csütörtök reggel kezdődik a reghét? Valaki nagyon vicces akar lenni. De most már kurvára jöhetne egy levél a dékántól/rektortól hogy kedves hallgatók a reghetet meghosszabbítottuk egy héttel vagy a félév elmarad vagy valami ilyesmi, mert ez már nem vicces.

[...] Ezért a tárgyfelvételi időszakot 2006 szeptember 14. éjfélig meghosszabbítjuk. [...]
Kövesi János
Oktatási rektorhelyettes

Végre nyilatkoztak. (Biztos olvasták a blogomat.)

I love Neptun.net. Tudom, hogy 15 ezren járunk a BME-re, és ez nagy terhelés, de azért a régi neptunba a reghét/vizsgaidőszak első 2-3 órája után mindig simán be lehetett jutni.

Haszprus

Fényképidőpontok szinkronizálása

©   Haszprus   |   fotózás howto hwsw

Ha egy eseményről több ember is készít fényképet, de mondjuk nem egyeztetik a legelején a fényképezők időpontjait, akadnak programok, amikkel utólag módosítani lehet ezeket. Például egy ACDSee 8-cal megtehető, hogy először eltoljuk vmelyik fotós képeinek időpontjait x másodperccel, majd mindegyik fotós képfájljait rename-eljük a képek dátuma alapján, végül egy könyvtárba tesszük őket, és voila, kész az ömlesztve rendezett képarchívum.

Ha én ezt előbb tudom…

Haszprus

Betelt a pohár

©   Haszprus   |   hwsw

Úgy látszik, a Homár feneketlennek tűnő pohara is be tud telni, nem lehet többet kommentálni a cikkeket… Kiváncsi vagyok, meddig tart ez az állapot, mert ez így szar. Egyik topicban már olvastam hogy csinálnak mirrorsite-ot ahol majd persze lehet írogatni Scriptileg ugye semmi az egész, másrészt viszont copyright problémákat vet fel a dolog… Bár ez a neten nem biztos, hogy bármit is számít…

Egyébként mikor a Fertő-tóról visszatértem, én is érzékeltem hogy kicsit eldurvult a helyzet az utóbbi egy hétben

Haszprus

MetaContacts Mirandához

©   Haszprus   |   hwsw


Egy kibontott metacontact. Az ikonjára kattintva alaphelyzetbe áll - eltűnnek a valós kontaktok.


Options

A Miranda használatakor egy probléma hamar felmerül. Ismerőseink többféle protokollon keresztül is elérhetők, és mi betárazzuk mindet, hiszen nem mindig elérhetők mindegyiken. A contact listünk pedig szépen egyre hosszabbra növekszik, a kontaktok egy része kétszer-háromszor is szerepel a listán, teljesen fölöslegesen, stb.

A megoldásra régóta vártam, végül Orca találta a MetaContacts plugint, ami működése röviden annyi, hogy elfedi a protokollokat, és akikhez eddig három különféle (MSN, ICQ, Jabber) ikon tartozott, azt most egy ikonon keresztül érjük el. Ha akarjuk, elérhetjük többfélén is, de pont ez a lényeg, hogy ezt alapból elrejti előlünk, és a lista rövidebb tud lenni, kevesebb helyet foglal a képernyőn, átláthatóbb, stb, még a historykat is egybegyúrja (überhasznos!).

A cucc nagyon jól műxik, minden Mirandásnak musthave.

Tamás

MacBook tapasztalatok

©   Tamás   |   apple hwsw

Már két hete megjött Angliából az új MacBook-om, de csak most lett időm nekiállni és kicsit tüzetesebben megnézni (eddig albérletet kerestem). Ahogy valamelyik régebbi bejegyzésemben megígértem, a HÜB közönsége most első kézből tájékozódhat a dzsunkaPC-Macintosh és a Linux-Mac OS X váltás eredményeiről.

  • Az OS X egy helyzabáló állat. A 60 Gbyte-os vinyóból az első telepítés helyből elfoglalt vagy 10 Gbyte-ot, sejtelmem sincs, mivel. Ugyanennyiből kijön egy komplett Linux telepítés az összes fejlesztőeszközzel, amire szükségem van, erre meg még föl kell pakolnom az Xcode-ot, újabb verziójú Python-t, Ruby on Rails-t, az Eclipse IDE-t, kellett rá egy rendes instant messenger (Adium X), meg persze a Firefox.
  • Rá kellett jönnöm, hogy az inteles Mac-eken futtatott Firefoxban el van cseszve az antialiasing, mert még a régi QuickDraw library-t használja, és nem a Quartz-ot (amit az OS X többi része), ezért nagyságrendekkel rondább, mint mondjuk a Safari (pedig pont a szép smooth antialiasing volt az egyik, ami miatt megtetszett az OS X). A jelenséget a flickr.com-on egy kép is illusztrálja. Egyelőre a Shiira nevű böngészővel próbálkozom, majd meglátjuk, beválik-e. Mindenesetre ebben szép az antialiasing.
  • A Linux-futtatás egy kicsit még hazárdos: az Ubuntu live CD-n lévő egyprocesszoros Linux kernel ugyan vígan felismert mindent (kivéve az iSight kamerát, de ahhoz van kernel modul, csak le kell fordítani), de a többprocesszoros SMP kernel első bootoláskor bepánikolt, és azóta is kb minden negyedik alkalommal indul el. Szóval egyelőre ezzel még várunk, mindenesetre az Ubuntu azért ott figyel tartalékban a második partíción - de legalább így kipróbálhatom, milyen is az élet OS X-en, ha rá vagyok kényszerítve, hogy azt használjam.
  • Update: időközben úgy döntöttem, mégse kell nekem Ubuntu egyelőre, legyalulom. Gondoltam én. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű a BIOS-t leváltó EFI architektúra miatt, ez ugyanis magával hozta a partíciós tábla formátumának a változását is. Jelenleg a MacBook az Intel GPT (GUID Partition Table) formátumát használja, és azon oprendszerek számára, amely ezt nem ismeri, replikálja a GPT partíciós táblát az MBR-ben (Master Boot Record), mint ahogy azt a dzsunkaPC-ken szokás. Ennek olyan vicces következményei vannak, hogy ha Linux alól szerkesztem a partíciós táblát, akkor az MBR-t szerkesztem, ezt pedig az OS X leszarja, ő a GPT-t olvassa ki, és még a régi partíciós szisztémát látja, az Apple beépített Disk Utility-je viszont csak úgy tud újraparticionálni, ha legyalulja az összes volume összes tartalmát. Így külön macera megszabadulni az Ubuntu partícióitól (a Boot Camp sem tudja visszacsinálni). A megoldás: le kell szedni a GParted nevű Linux alapú open source live CD-t, ami ismeri a GPT és az MBR formátumot is, így ezzel megoldható a felesleges partíciók törlése. Most már csak vissza kell méreteznem az OS X partícióját a teljes merevlemez méretére.
  • A QuickTime player nem játszik DivX-es AVI-kat. Elvileg a 3ivX codec OS X verziója megoldaná a problémát, a gyakorlatban feltettem és nem oldotta meg. Szerencsére a kiváló VLC player mindenféle codec-bűvészkedés nélkül játszik mindent (platformfüggetlen, open source!), és a még kiválóbb MPlayer-nek is van OS X portja, amit még nem próbáltam. Mindenesetre a VLC egyelőre jónak tűnik.
  • Nem jöttem még rá, mi a jobb Alt megfelelője az OS X magyar billentyűkiosztásán. Ez marha zavaró, ha mondjuk magyar HTML-szöveget írok, mert a tagek miatt vissza kell váltanom angol kiosztásra. Hasonlóképpen hiányolom a compose funkcionalitást, amit Windows meg Linux alatt megszoktam. Ez az a szolgáltatás, amikor az ékezetből és a betűből két leütéssel komponálod össze a kiírni kívánt karaktert - így egyelőre nem tudok magyar kiosztásról kiosztásváltás nélkül finn karaktereket (pl. ä) gépelni. Biztos van rá megoldás, csak még nem találtam meg.
  • A beépített levelező minden erénye mellett egy igen zavaró hibával is rendelkezik: ha SSL-en keresztül csatlakozom egy olyan levelezőszerverhez, aminek self-signed tanúsítványa van, akkor mindig rákérdez, hogy biztos csatlakozni akarok-e hozzá. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, ha felvesszük a tanúsítványt kézzel a saját keychain-ünkre, mivel nincs Remember my decision gomb. Ehhez a figyelmeztető ablakban meg kell nyomni a Show Certificate gombot, majd az Option nyomvatartása mellett kihúzni a tanúsítvány ikonját a munkaasztalra, ahol egy PEM fájl keletkezik belőle. Ezek után a Finder-ben az Applications / Utilities / Keychain Access ikonjára rá kell húzni a PEM fájlt, a megjelenő ablakban kiválasztani az X509 Anchor-t a listából és leokézni. Ha mindent jól csináltunk, a Mail legközelebb már nem fog panaszkodni, a PEM fájl pedig törölhető. (Forrás: Apple Knowledge Base).
  • A Front Row überfasza. Életemben nem volt még olyan médiacenterem, amit távirányítóval tudok vezérelni a fotelből, szép, látványos és gyors is. Pillanatok alatt megszerettem.

A további kálváriáimról szerintem ezt a bejegyzést frissítgetve fogok beszámolni, mert biztos lesz még. De az is lehet, hogy újat kezdek. Még nem tudom. Szavazzátok meg

Haszprus

Sony MDR-RF850RK

©   Haszprus   |   hwsw

Kurvajó gecc, állati jól szól, másrészt konyhába is kimehetek vele és frankón műxik

Egyébként elsődlegesen nem én fogom használni (csak szökőévente), de azért jó cucc Viszont ha nincs hang, akkor van egy elég gázos alapzaj.

Update 07:35: weird, a kiejtett sz betű kicsit sistereg. Audiofileknek nem ajánlott Update: csak néha sistereg, nemtom mikor igen és mikor nem, nagy arányban nem, csak ritkán. Pl. a TATU - Not gonna get us nem sistereg.

Kurvanagy feeling mászkálni a lakásban úgy hogy jóminőségű hangos zene szól a füledben anélkül hogy mindenféle kábelek csüngnének rajtad

Tamás

Basecamp

©   Tamás   |   fejlesztés hwsw

Van ez a Basecamp nevű remek kis projektmenedzsment alkalmazás. Tényleg nagyon korrekt, AJAXos, webkettőpontnullás, van RSS támogatása is, meg minden olyan, ami trendi mostanában (talán csak tag-ek nincsenek benne). Egy ideje a free verzióját használom a saját todo-listáim, projektjeim, határidőim nyilvántartására, mert ismerem magamat annyira, hogy tudom, hogy egyébként mindent elfelejtenék. Egyedüli gond az vele, hogy a free verzió nem használható komolyabb feladatokra (mivel van benne egy olyan limit, hogy csak egy projektet hozhatsz létre, így hiába akarom, nem tudom a teendőimet projektek szerint szétválogatni). És itt jön a rejtély, amit egyszerűen nem értek: hogyhogy valaki nem másolta le még egy az egyben ezt az alkalmazást és nem adta ki nyílt forráskóddal? Nem hiszem, hogy olyan egetverően nagy meló lenne - maga a Basecamp tulajdonképpen nem más, mint egy többfelhasználós blog (ugyanúgy lehet kommentezni a taskokat, milestone-okat, mint egy rendes blog bejegyzéseit), csak hozzáraktak egy todo-lista modult, fájlfeltöltési lehetőséget, e-mailes figyelmeztetést, egy egyszerű jogosultságkezelő rendszert, és kész. Ruby on Rails alapokon nem hiszem, hogy két hónapnál tovább tartana megírni - főleg mivel az eredeti Basecamp is RoR alapokon készült. Sőt, igazából a Ruby on Rails keretrendszer pont a Basecamp fejlesztése során született meg, és a fejlesztők saját bevallása szerint sem tartott tovább két hónapnál, hogy a Basecamp első verzióját implementálják.

Könyörgök, nincs odakint valaki ráérő programozó, aki gyorsan lekoppintaná a Basecamp-et és kiadná a forrását? Nem kell nekem innováció meg semmi ilyesmi, csak szeretnék benne néhány idegesítő hülyeséget kijavítani, hogy nekem jobban kézre álljon, és kész. És nem, nem akarok havi 12 dollárt fizetni azért, hogy használjak egy olyan rendszert, ami már majdnem teljesen kézre áll, de mégse tökéletes. Long live open source, amit úgy tudok széjjelcsesztetni, ahogy csak akarom.

Ez az egyik. A másik meg, ha már így szóba került, egy körkérdés. Ti hogyan tartjátok rendben az életeteket, hogyan tartjátok fejben a határidőket, hogyan jegyzitek fel a kósza kis ötleteket valahova úgy, hogy ne vesszenek el? PDA? Notesz? Moleskine? Okostelefon? Csillivilli AJAXos webalkalmazás? Outlook? Hogy csinálja a világ azt, hogy soha senki nem felejt el semmit, csak mindig én?

Tamás

Ukrán tinilányok, szevasztok!

©   Tamás   |   hwsw life

Az utóbbi három napban négy tökismeretlen ex-szovjet (értsd: ukrán, orosz, kazah stb.) leányzó kattintott rám ICQ-n. Egyiknek sem válaszoltam, de elgondolkoztam, hogy ennek az az oka, hogy a valaha volt Szovjetunió területére bevezették-e végre a szélessávú netet (lásd még Malajzia: hét-nyolc éve az összes nemzetközi IRC csatorna ráérő maláj tinikkel volt tele), vagy pedig valamiféle újfajta spambottal állunk szemben, amely ukrán kurvának adja ki magát. Úgyhogy feltenném a körkérdést ICQ-zó férfitársaimnak: nálatok is ez van most, vagy a spammermaffia megszerezte az ICQ-számomat? Esetleg azzal van összefüggésben a dolog, hogy az adatlapomon pár napja ott van, hogy United Kingdom, és azt hiszik, hogy valami gazdag angol pasit fogtak ki a képemben?

Haszprus

TVnet duplázó

©   Haszprus   |   hwsw

A TVnet a következő akcióval állt elő: ha ADSL-előfizető vagy valamely más szolgáltatónál, és szeretnél dupla vagy tripla sávon netezni ugyanannyi pénzért, akkor beviszel nekik asszem 3 havi számlát, kezdeményezel egy ISP-váltást, ők pedig az eddigi előfizetésed áráért dupla vagy tripla sebességet nyújtanak neked ADSL3G szolgáltatás keretein belül.

Egy bajom van. Én anno 2002-ben a TVnetnél kezdtem az ADSL-ezést, 2 év hűséggel. Valami szerződésmódosításból kifolyólag úgy alakult, hogy 24 hónap helyett hamarabb eljöhettem, és amint ez lehetővé vált, húztam is át az Axeleróhoz. Mert a TVnet akkoriban elég tré volt, magas pingek, packet lossok, egyéb üzemzavarok.

Én a mostani 2 mbites csomagomat egy 4500 kbitesre cserélhetném a váltás által, a jelenlegi előfizetésemmel azonos áron. A váltáskor a szolgáltatáskimaradás állítólag csak 1-2 óra.

Nemtom megkockáztassam-e a TVnetet, úgy hallom még mindig van náluk időnként leállás. A T-Online-nál nincs, soha. Az elmúlt napokban ugyan teljesen kivételesen leesett a sávszélesség, de ilyen korábban sosem volt, ráadásul már meg is javult.

Haszprus

Ismerlek. Ismersz?

©   Haszprus   |   hwsw iwiw net szánalmas

Az iwiw-vel szemben a myVIP-t nem veszem komolyan. Éjjel mondta WiZARD, hogy lett ismerősök száma szerinti top100-as lista az oldalon. Mondom jólvan, bekattintgatok mindenkit, nem érdekel a myVIP-s profilom. Ez volt 01:30-kor. Az első 5 percben 2-en visszaigazoltak, reggelre pedig 25-tel nőtt az ismerőseim száma.

Na ehhez szóljatok.

Update 09:42: ezen bejegyzés írása alatt még négyen visszaigazoltak

Tamás

Lightweight alternatívák Windowsra

©   Tamás   |   hwsw

Ennek a bejegyzésnek két apropója van. Az egyik, hogy Mainframe beszólt, hogy szétoffoljuk a bejegyzését az alternatív PDF-nézegetők témájában. A másik pedig az, hogy úgy veszem észre, hogy egyre nehezebb olyan Windows alkalmazást találni, amelyet nem kell telepítgetni, nincs ezernyi sallangja és nem háromszáz megát foglal, funkcionalitástól függetlenül. Ebben a bejegyzésben szeretném négy kis hasznos windowsos programocskára felhívni a figyelmet négy különböző felhasználási területen, amelyek pont azzal szerettették meg magukat, hogy baromi kicsik és mégis ugyanazt a funkcionalitást tudják nyújtani, mint bloatware társaik.

  • Foxit Reader - alternatív PDF-nézegető, a telepítője 1 Mbyte-nál kisebb (hadd ne mondjam, hogy az Adobe Reader mekkora), és a PDF fájlok túlnyomó többségével megbirkózik, még az Adobe-val hozzáfűzhető kis sárga jegyzetlapokat is meg tudja jeleníteni. Igaz, nincs plugin-változata, tehát Firefoxba nem tud beépülni, de ez nekem nem hátrány.
  • Miranda Instant Messenger - multiprotokollos instant messenger program, tud ICQ-t, AIM-ot, MSN-t, IRC-t, Yahoo Messenger-t, kicsi, nincs túlcsicsázva, ezernyi kis pluginnel bővíthető, telepíteni nem kell, akár pendrive-on is hurcolhatjuk magunkkal mindenhova, nyílt forráskódú, mi kell még?
  • µTorrent - 1 Mb-nál kisebb BitTorrent kliens a régi szép idők MFC library-jeinek felhasználásával, kb 160 kbyte, memóriából sem eszik többet 8 Mbyte-nál, és teljes értékű BitTorrent kliensprogramként funkcionál, gyakorlatilag különösebb állítgatás nélkül. És szintén hurcolható pendrive-on is.
  • Media Player Classic - ezt azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek, a név magáért beszél. Az eredeti Media Playert idéző kis médialejátszó alkalmazás, ellátva a ma már kötelezőnek számító funkcionalitással (pl DVD-lejátszás), és nyílt forráskóddal.

Aki ismer még ehhez hasonló kicsi és hasznos programokat Windows alá, ne tartsa magában!

Tamás

Dühöngő

©   Tamás   |   hwsw

Hogy a jó életbe' tarthat egy egyszerű J2EE+JSP alkalmazás fordítása 2 perc 14 másodpercig??? Valami Java szakértő felvilágosíthatna, hogy ez miért olyan fasza, mint amilyennek kikiáltják.

Update: csak a teljesség kedvéért, mielőtt valaki azzal kezdené, hogy szar a gépem, igen, tényleg szar. 1.4 GHz Centrino, 512 MB RAM. Na de könyörgöm, ez majdnemhogy egy Hello World! szintű program mindössze... Akkor számoljunk egy picit utána. Szokásos edit-compile-test fejlesztési módszert feltételezve ez azt jelenti, hogy ha extrém gyorsan editálok, akkor is két és fél perc, amíg lefordul a program, utána még másfél perc, amíg a tesztelésnél az alkalmazásszerver lefordítja a JSP oldalt (mert azt a deploy során nem teszi meg), és így kb négypercenként jutok el oda, hogy újból szerkeszthessem a programot. nem számolva a swappeléssel járó időkiesést, ami minimum további fél perc, ugyanis a fordítás és a deploy kitol gyakorlatilag mindent a memóriából a swapre, beleértve a Firefoxot is, amiben tesztelek. Azt hiszem, nem ezt hívják rapid application development-nek.

Tamás

Google Web Toolkit

©   Tamás   |   hwsw

Elérhető lett végre a Google Web Toolkit, amely segítségével állítólag egyszerűbben készíthetünk webes AJAX-os alkalmazásokat (feltételezem, hogy ugyanennek a toolkit-nek a forkja van a GMail vagy a Google Calendar mögött is). Úgyhogy most már semmi akadálya az Überblog AJAX-alapú újraírásának, igaz, Haszprus?

The GuNN

Backslash - A hiányzó láncszem

©   The GuNN   |   barátok hwsw life

A legenda szerint Worf agyából pattant ki az ötlet, hogy mekkorát robbanna egy ilyen _újság_. Aztán amikor nagyjából két éve összehívott hármunkat a második emeleti 1 szobás bútorozatlan lakásába, előadta. Előadta, hogy arra gondolt, hogy kellene egy olyan újságot csinálni amilyen még nincs. Legyen mondjuk informatikai, hiszen ehhez még értünk is valamennyire. Aztán legyen mondjuk az átlagnál igényesebb, hogy ha valaki meglátja az utcán és kicsit is foglalkozik kompjúterrel, akkor a kezébe akarja venni. Aztán legyen mondjuk ingyenes. Mekkorát fog pukkanni, te jó ég, ingyenes informatikai magazin ami mindennek a tetejébe nem a szokásos wc papírra van nyomva, hanem igényes, csillivilli papiruszra. Szóval mutogatta ott a képeket közben csillogó szemekkel áradozott róla, A mérete ilyen lesz, hogy ezzel is feltűnést keltsen, ennyi oldal lesz, a dizájn is kész, tessék, szerintem szupi meg amúgyis, most mi baj lehetne. Ez jellemző volt rá. Ez a sugárzó, sokszor már-már buta és irrealalisztikus optimizmzus, persze ezt akkor még nem tudtuk. Talán ezért is hittünk neki. Hirtelen ott abban a pici lakásban négyen elhittük, hogy Worf valami hatalmas ötlettel állt elő és ha akarjuk, hamarosan újságkiadó lesz belőlünk.

Haszprus

Internet Wayback Machine - news.hu

©   Haszprus   |   hwsw

sHaMaLt lett a tízezredik komment-id boldog tulajdonosa. Nyereményének átvételével kapcsolatban kérjük, keresse fel kollégáinkat az info@sohivatal.hu címen.

A másik dolog, hogy sHaMaLt bLOGjáról elvetődtem az Internet Wayback Machine-ra, ahol megnéztem az egykori news.hu-t. Hatalmas móka. Sajnos a logót valamiért elvitte a cica, pedig jelentősen hozzájárult a site arculatához

WiZARD

iPod - Invisible Shield

©   WiZARD   |   hwsw zene

Februárban USAban vettem egy fekete iPod nanot. Nagyon szép új állapotában, karcmentesen, de minden azzal volt tele a neten, hogy milyen könnyen karcolódik, így egyből vettem egy bőr tokot is hozzá. A bőrtok jó, mert ütéstől is védi valamennyire, meg nem is karcolódik, viszont 2x olyan vastag azzal, mint nélküle, és az Ipod szépségét se mutatja meg, de minden cuccomra nagyon vigyázok, gyűlölöm ha karcos valami, így maradt a tok. Neten bukkantam az Invisible Shield nevű cuccra, ami egy vékony átlátszó öntapadós fólia, direkt ilyen kütyükre. A gyártó állítása szerint nagyon strapabíró, nem lehet megkarcolni, széttépni... Nagyon magabiztosak, hisz örök garanciát vállalnak rá, és cserélik, ha mégis megkarcolódna. Állítólag az amerikai hadsereg részére fejlesztették eredetileg a fóliát, hogy a helikopterek rotorját megvédje mindenféle külső hatástól. Természetesen továbbfejlesztették a fóliát, öntapadóssá, és egyben nyomtalanul eltávolíthatóvá tették. Túl sok cikket nem találtam róla, de úgy gondoltam megér 1 próbát, így megrendeltem.

Tamás

PowerBook G4 tapasztalatok

©   Tamás   |   apple hwsw

Egy ideje már kacérkodtam azzal a gondolattal, hogy ki kéne próbálni egy Mac-et, elvégre ugyan nagy a hype körülötte, de valahol minden hype-nak a mélyén azért csak kell lennie egy igazságmagnak, ami elindítja az egészet, különben soha nem lenne belőle hype. De miután vetettem egy röpke pillantást a Mac árlistákra, rögtön elment tőle a kedvem. Kb egy hónapja viszont munka céljából hozzám vágtak egy PowerBook G4-est, ami ugyan nem a legújabb modell, de arra ideális, hogy leteszteljem, tetszik-e nekem ez a maces világ és érdemes lesz-e rá valaha váltanom.

Összefoglalva: tetszik is meg nem is, és ha valaki ettől a bejegyzéstől azt várja, hogy majd Józsi-módra megmondom, hogy milyen jó ez a Mac (vagy ellenkezőleg, leírom, hogy milyen szar), akkor akár abba is hagyhatja az olvasást. Ilyen ugyanis nem lesz. Nincs határozott véleményem róla.

Haszprus

Quake 4 review

©   Haszprus   |   hwsw

Kipróbáltam a Quake 4-et. Egy dolog hogy csak iszonyat ratyi qualityben fut és még úgy is szaggat, de ez valami tragikusan kiábrándítóra sikerült, már amennyire 5 perc game után meg tudtam ítélni. Többhöz nem volt kedvem.

Haszprus

myVIP meghívó

©   Haszprus   |   barátok hwsw iwiw

Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez. Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se.

Útjára indult a myVIP. A site az iwiw konkurenciája óhajt lenni, hasonló elven müködik (gyüjtsél ismerősöket, hívd meg őket, stb). 4 napja nyitottak, ez alatt nem kevesebb, mint 30 ezer júzer regisztrálta be magát. Büszkén jelentem, hogy a rendszerben kétjegyü azonosítóm van
Thx 2 WiZARD

A kérdés, hogy vajon fel tud-e futni annyira, mint az iwiw, vagy meg fog rekedni néhány hardkór netezőnél akiknek jó fun két helyre is regisztrálnia magát. Én először úgy gondoltam, hogy nem tud alternatíva lenni, de 4 nap alatt 30e user azért mégiscsak valami, még ha ez feltehetően a netes keménymagból tevődik össze, akkor is.

Személy szerint pillanatnyilag nem nagyon érzek késztetést, hogy egy második helyen is kialakítsam többé-kevésbé ugyanazt a partnerlistát.

A myvip egyébként ezekben a percekben éppen döglődik, noha legjobb értesüléseim szerint elég kellemes géppark van mögötte

Update 20:22: Na a döglődés nem lesz mindig így

Haszprus

Hardver probléma

©   Haszprus   |   hwsw

Megvolt a gépfrissítés, a következő problémával állok szemben:

Bekapcsolom a gépet, 4 vinyóval, az pedig 2-3 mp-en belül kikapcsolódik. A ventik felpörögnek, nem amiatt vágja le magát. Bekapcsolom 3 vinyóval, többnyire ugyanez. Bár volt már példa rá, hogy eljutott a windows boot valamely szakaszáig, aztán resetelődött. Ha két vinyóval kapcsolom be, a gép okésan megy.

Kevés lenne a táp? Egy 360W-os chieftecről beszélünk. Szervizben rárakták a gépemet egy 300W-os tápra, simán vitte. Valamint állítólag előtte órákig futott náluk a memóriateszt a gépemen, mielőtt átadták.

Hol lehet a galiba? Elbaszták a tápomat, esetleg valami más lehet szar?

AMD Athlon 64 3500+, gyári hűtő, ASUS A8N-E, 3x80g Seagate PATA, 1x300g Seagate SATA, Sapphire X300SE 128MB, TEAC 40x CDRW, 2 hálókártya, ezek vannak a gépben. USB-ről kapja az áramot egy egér és egy billentyűzet.

Na hwsw-n is aszondják hogy elöregedtek a kondenzátorok a tápban. Reménykedjünk. Már csak az a kérdés, hogy mit csinálok amíg a tápom távol tartózkodik…

Haszprus

Keresőkifejezések

©   Haszprus   |   hwsw

Nem szoktam szemezgetni az oldalamra tévedők kereső-kifejezéseiből, és általában meg sem nézem az erre vonatkozó statisztikákat, de most mégis kivételt tennék.

  • Az IQ kategória győztesei:
    • nemtok
    • miért nem dobja ki a kereső a lapomat? - van egy-két tippem
    • te hogy vagy
    • Valóvilág Szex RTL Klub Frenki SZilvi - ezen pörögni így 2006-ban…
    • büdös kurva képek
    • cookie mit lehet tenni veluk?
    • How is how - művelt barátunk a who is who-ra gondolhatott, de ő maga valszeg nincs benne egyik kiadásban sem
  • Hírek és újdonságok, amikről a kereső-kifejezések listája nélkül nem értesültem volna:
    • ingyen sim kártya feltöltés
    • oki meg fog vakulni
    • csizmás kandúr nem szerepel a shrek 3-ban
  • A weirdo kategória győztese:
    • Daniel Radcliffe meztelenül - nos amikor ezt megláttam akkor némi habozás után úgy döntöttem, hogy a weirdo kategóriában nem hirdetem ki a többi győztest, csak ezt, hiszen az 'ANIMALSEX TÖRTÉNETEK' második helyezettként sem jár az itt említett közelében sem
Haszprus

Windows Media Player advanced auto playlist

©   Haszprus   |   howto hwsw

Miért pont Windows Media Playerben ne lenne advanced auto playlistem? - kérdezhetnénk, ha nem lenne. De van, és a következőképp áll elő:

Vegyük azokat a legalább 4-es manuális osztályzatot kapott számokat, amiket nem hanyagoltam el teljesen, de azért egy héten nem akarom kétszer hallgatni ezeket se. (Pedig 4-es manuálist csak az kap, ami jó.)

Csapjuk ehhez hozzá azokat az 5-ös osztályzatú számokat, amiket nem hanyagoltam el, de nem hallgattam az utóbbi 24 órában.

Vegyük hozzá azokat a legfrissebb zenéimet, amiket még egyszer se hallottam.

A lista ne legyen nagyobb 2 gigánál, így szimulálva egy hordozható mp3 lejátszó által nyújtott választékot

Egyébként vérlázító, hogy a WMP nem ismer más időintervallumokat, csak yesterday, last 7 days, last 30 days, last 6 months, stb. Nem tudom megmondani neki baszki hogy ugyanazt a zenét legfeljebb 2-3 naponta akarom hallgatni??

Haszprus

Gépfrissítés

©   Haszprus   |   hwsw

Hívtak a boltból hogy mi a rákért nem megyek az alkatrészekért. Mondom mivan? Kiderült hogy már jóideje ott dekkolnak az alkatrészek a szervizükben, csak lusták voltak felhívni, ígéretük ellenére. Bár a boltos csávó bölcsen figyelmeztetett, hogy azért én is dobhatok rájuk telefont, hogy nehogy az legyen hogy….

Nem ígérték hogy péntekre meglenne, úgyhogy majd hétfőn viszem. Hétvégén mindenképpen az szglab5 házit kell csináljam. Outsidereknek: szglab5 házit pénteken 12-kor adják ki és 72 óra van rá hogy kész legyen vele az ember, ami esetemben azt jelenti hogy hétfő 12-ig kell leadnom.

Haszprus

iwiw - kit ismerhetek?

©   Haszprus   |   hwsw iwiw

Az milyen, hogy a keresés alatti ~5 soros random másodszintű ismerősökből összeállított listát megnövelték 9 sorosra, majd eladják Régóta követelt Kit ismerhetek menüpont címen egy ordas fanta hirdetés, és kamu fanta júzer, kamu linkek társaságában?

Ha iwiw meghívó, vagy myvip meghívó amit keresel, akkor tudnod kell: nem küldünk egyiket se. Semmi közünk az iwiwhez vagy a myviphez.

Haszprus

Upgrade

©   Haszprus   |   hwsw történelem

Eljött az idő, hogy a legutoljára 2003 április elején frissített konfigomat (memóriabővítést, monitorcserét leszámítva) kicsit felhozzam a kornak megfelelő szintre. Az alábbiakat rendeltem.

  • AMD Athlon 64 3500+ Socket 939 CPU + gyári hűtő
  • Asus A8N-E Socket 939 alaplap
  • Seagate 300 GB SATA 7200 rpm 8 MB cache
  • Sapphire ATI Radeon X300SE 128 MB TV/DVI PCI-Express

Nem játszom úgyhogy a videokártya konkrétan úgy lett kiválasztva hogy a legóccsóbb PCI-Expresseset kérem. A mostani karim (Gef2 Ti 64) nem viszi a Vista felületét. Ez meg feltehetően igen, legalábbis így gondolkodtam a boltban, aztán itthon szerencsére megerősítést is kaptam.

For the record, az előző (mostani) konfigom: Athlon XP 1700+, MSI KT4-Ultra, Seagate 3*80GB PATA, Inno3D GeForce2 Ti 64 MB AGP. A vinyókkal nem igazán tudom, hogy mi legyen, éppenséggel nincs szükségem 540 gigára, de elférnek. Remélem hogy a csere megszünteti a 3 éve tartó fagyásaimat, crc-errorjaimat, defragmentálhatatlanságomat is.

Ha a csere sikeresen lezajlik akkor majd beajánlom a boltot is jól, mert nagyon korrektek és segítőkészek (hosszú évek óta), nem elhajtják a vevőt a búsba, semmire se azt mondják hogy nem tudom, hanem zsírul utánanéznek a termékek infóinak weblapon, nyomtatnak árajánlatot, meg amit akarsz.

Haszprus

Mi a Web 2.0?

©   Haszprus   |   howto hwsw net

Nos, sokan próbálták már definiálni. Sok magyar oldalon is láttam már definíciót rá. Azonban nehezen mondanám bármelyikre is, hogy igen, jól megfogták a lényeget. Ez több dologból is adódhat, melyek közül az egyik az - és ez ellen még én sem tudok mit tenni -, hogy a 2.0-s verziószámból következően az ember konkrét újdonságok pontos leírását várná, de ezt nyilván nem kaphatja meg, mivel nem volt egy dátum amikor a Webet fejlesztő cég kiadta a 2.0-s verziót ilyen és ilyen új feature-ökkel.

Következzen az, amit én a magam részéről a web 2.0 lényegének tartok, kitérve pár apróbb dologra.

Haszprus

Gmail chat

©   Haszprus   |   hwsw

Alapvetően jó cucc lenne ez a Gmailbe integrált chat, ha lenne hozzá valami system trayes notifier, vagy ilyesmi.

Haszprus

XHTML 2.0: target, welcome back

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw

Úgy látom, valamire a W3C-nél is rájöhettek, mert az XHTML 2.0 ajánlásban már ismét szerepel a target attribútum, sőt, immáron a Common Attribute Collection részeként, azaz bármely tag attribútumaként használható (mint az id, title, class). Durva, tökjó! Értelemszerűen a href is részét képezi most már eme becses gyűjteménynek. Ld. még: The Web's Future: XHTML 2.0

Haszprus

Outlook 12 RSS integráció

©   Haszprus   |   hwsw

Outlook 12. RSS. Két iszonyat király dolog. Eddig nem nagyon szerettem az RSS-t, mert csupa olyan readerrel találkoztam, amelyik feedenként csoportosította a tartalmakat, ha akartad, ha nem (Firefox live bookmarks, ill. Sage extension). Ráadásul nem lehetett belőlük törölni, nem őrizték meg a régi cuccokat, stb, kb. semmit se tudtak.

Tegnap megnéztem az Opera 8.5 RSS-kezelőjét - az egész jó, de itt most nem ez a téma, meg nem is Operát használok.

Eddig is volt mindenféle RSS kezelő plugin Outlookhoz (igaz, én csak a napokban értesültem erről), de ezek vagy fizetősek, vagy borzalmasan körülményesek, rondák, még ha netán sokat is tudnak (pl. Attensa). Az Outlook 12 az RSS feedeket pontosan ugyanúgy jeleníti meg, mint bármely szokványos emailünket. És ebbe beleértendő a remek realtime keresési lehetőség, ill. a lista megjelenítésének teljes testreszabhatósága. A filterek is működőképesek a feedekre, beleértve az asztali értesítővel kapcsolatos szabályokat. Szóval kánaán, mostantól keményen rss addikt leszek. Nagyon nem mindegy, hogy az ember milyen olvasót használ.

Egy nem elhanyagolható probléma van még az Outlook 12 első bétájával, éspedig hogy a feedek kb. felét valami oknál fogva visszautasítja, és nem hajlandó kapcsolatot létesíteni a kiszolgálókkal. Legalábbis a hibaüzenet szerint.

Haszprus

Firefox cache rulz

©   Haszprus   |   hwsw
Vigyázzatok a firefox (1.5) gyorsítótárával, én két napja töltögetek le egy azóta többször megváltozott xls fájlt az eredeti formájában… (Persze hülye azért nem vagyok, csak az érdekesség kedvéért teszem, külső letöltővel rögtön leszedtem a megváltozott verziót.)
Haszprus

Boycott Sony Christmas 2005

©   Haszprus   |   hwsw
Every dollar spent on a Sony product sends a message that you are OK with a corporation who spies on your personal computer habits and opens up your PC to malicious hackers.
Boycott Sony Christmas 2005.
Haszprus

Firefox kiterjesztések

©   Haszprus   |   hwsw

Hadd ajánljak néhány extensiont.

1. Musthave extensionök, olyan szolgáltatásokkal amik a masszív böngésző (júzer) mindennapjait nagymértékben megkönnyítik.

Paste and Go
nyomsz egy Ctrl Shift V-t firefoxban és a vágólapon levő url-t megnyitja új fülön.
Adblock Plus
Adblocker, kivétellistával.
Super DragAndGo
Kijelölt szöveget picit odébbdobod és rákeres guglival.
CustomizeGoogle
Kiegészíti a Google input boxát a Google Suggesttel + lots more.
Linky
Kijelölt szövegben található összes link megnyitása, lapon levő összes link megnyitása. Van egy openselectedlinks nevű extension is ami ehhez hasonló, kissé kevesebbet tud, de azt legalább nem submenüből. Én mindkét extensiont használom.
Click2Tab
Fülbezárás visszavonása.
dotCOMplete
Shift+enterre www. .hu-s kiegészítés a címsorban (vagy amit akarsz).
Tab Clicking Options
Mi történjen a füleken és a fülsávon való különféle kattintásokra, pl. duplaklikkre fül bezárása.
Download Statusbar
A beépített külön ablakban megjelenő (szerintem halál idegesítő) letöltéskezelő helyett egy újabb státuszsort jelenít meg az ablak alján, rajta a letöltéseinkkel. Kiváló cucc, bár a megjelenése kicsit igénytelen, de a hasznossága számomra megkérdőjelezhetetlen.

2. Ajánlom még a következőket.

Web Developer
Fejlesztőknek musthave, on-the-fly css szerkesztés, stb.
Tweak Network
Gyorsabb lapletöltésekért
Plain Text Links
linkek lesznek a sima szöveges url-ekből
Download Manager Tweak
egy fokkal hasznosabb download managerért
FxIF
EXIF információ fotókhoz
Flat Bookmark Editing
picit kényelmesebb tőle a bookmark-kezelés
IE Tab
Ikon a státuszsorba, egy kattintással IE motorral nézheted az adott lapot
del.icio.us
bookmark sharing/tagging nördöknek
Nightly Tester Tools
engedélyezhetjük 1.5-ben az 1.0.x-ig kompatibilis kiterjesztéseket is
Resizable Textarea
Átméretezhető textareák (hosszú kommentekhez)
Firefox Extension Backup Extension (FEBE)
Backupold a kiterjesztéseidet hogy rendszer-újratelepítéskor ne kelljen mind a 20-at egyesével levadászni.
Forecastfox Enhanced
Időjárásjelentés a menüsorban (vagy máshol). Nekem bejött.
HTML validator
A státuszsorban jelzi hogy valid-e a lap, a forráskód megtekintésekor pedig részletes hibalistával szolgál. Nagyjából kiváltja a w3c online validatort.
Haszprus

Google világuralom

©   Haszprus   |   amazon bme fejlesztés google hwsw idézet reklám történelem

Az elmúlt 1-2 hétben rexoc házi dolgozatom, ill. egy netmédia órán ajánlott cikk, a szgkulton ajánlott epic 2015 flash, vmint saját utánaolvasásaim kapcsán elég érdekes dolgokat tudtam meg a Google-ről. Sajnos nincs időm jobban kifejteni, mert ebben a percben már a bme-n kéne legyek. Nem kispályázik a cég, érdekes ami a terveiben szerepel. Mi pedig csak használjuk a szolgáltatásaikat, egyre többet, mint a birkák/zombik, kinek hogy tetszik.

Ők egyre többet tudnak rólunk, és egyre jobban beleavatkozhatnak abba, hogy mit látunk a neten, mire költjük a pénzünket. A Google kb. összes létező szolgáltatása (google, web accelerator, toolbar, gmail, history, analytics, orkut) a személyes adataink birtoklását eredményezi számukra, és gőzerővel fejlesztik azokat a technológiákat, amivel ezeket az adatainkat fel is tudják dolgozni. Mesterséges intelligencia iszonyat keményen befigyel. Tartalomosztályozás. Google newst ha látta már valaki, vagy pl. a Google movie reviewst. Ez utóbbi mintapéldája: rákeresel google-ben arra, hogy movie: jim carrey, és megkapod jim carrey szereplésével készült filmeket, osztályozva egy ötös skálán, amit a google az alapján készít, hogy a weben talált mondjuk 100 reviewban mégis miket írnak róla. Tehát nem számok átlagolása, hanem emberi nyelven írt értékelések számszerű adattá átalakítása történik. Párosítsátok ezt az imént felsorolt privacy-érzékeny szolgáltatásokkal.

A Gmailnél azután is megmaradnak a leveleid, miután letörlöd őket, vagy megszűnteted a Google Accountodat.

Haszprus

Office 12 AZ ISTEN

©   Haszprus   |   hwsw

Hosszasan lelkendezhetnék, de inkább röviden teszem. Az Office 12-t imádni fogjátok. Komolyan mondom. Kivétel nélkül. (Update 2005. nov. 20. 16:10: jó-jó, a pine-osok kivételével )

Nagyon-nagyon remek UI újdonságok vannak, bár az Outlook UI-ja kényelmetlenül kevés teret enged a tartalomnak (levéltörzseknek) már 1280*1024-ben is. (Úgy hírlik.)

Kapcsolódó vállalati blogok (több is van, de én ezeket olvasom):

Jensen Harris blogjában megtaláljátok a többire a linket.

Haszprus

Lánclevelek

©   Haszprus   |   howto hwsw iwiw

Elmondom, miben nem volt részem az utóbbi 1-2 évben az osztálylista és az iwiw nélkül. Lánclevelekben. (Úgyhogy most már az iwiwes üzenetekről se kapok email értesítést, kizárólag arról, ha valaki ismerősnek jelölt be.)

De ami mindennél jobb: arról kapok levelet (és a címzett mező alapján velem együtt az illető összes ismerőse), beidézve az eredeti lánclevelet (amit amúgy nem kaptam még meg mástól), hogy ezt ne merje senki továbbküldeni mert az illetőnek elege van a forwardolt szemétből. Némi anomáliát vélek felfedezni a dologban.

Kapcsolódó anyag: Lánclevelek küldőinek tanfolyama

Haszprus

Bookmarks

©   Haszprus   |   hwsw

Mocskosul gyűlülöm a Firefox mérhetetlenül idióta és szar bookmark-kezelését. Komolyan mondom, ezt, ha felvennének egy embert hogy pénzért írjon minél szarabb bookmark-kezelőt, akkor se tudnák alulmúlni. Mi a tökömért nincs drag&drop? Se a bookmarks menü folderein, se a manage bookmarks folderlistájában. Kőkorszak vazze. Miért nincs f2 = rename? Miért nem úgy működnek a kattintások mint a windows más részeiben? Miért nem oda rakja a new foldert, ahova jobb egérrel klikkelek? Van ezeknek sejtésük hogy mit jelent az hogy helyi menü, context menu*?? Miért nem olyanra írták meg mint az intézőt? Vagy ami még jobb lenne, ha adnának egy intézőt, mint az ie. Mi abban a probléma, most úgy tök őszintén?

Nyilván semmi fogalmuk a helyi menüről, mert akkor a nyomorult jobb klikk view source nem a frameset forrását jelenítené meg hanem az adott frame-ét, sőt ami talán a júzereket érinti ebben a kérdésben az inkább a reload... Biztos hogy reloadra valami tök más oldalt akarok behozni, mint amit éppen nézek?? (framesetnél maradva)

(firefox 1.5 rc1)

Haszprus

net elvonó

©   Haszprus   |   bme hwsw life

remélem (elég valószínű, hogy) a mai szgh zh kicsit észhez térít a nettel kapcsolatban

Update 16:43: a várt észheztérítés elmaradt, illetve minimum 1 hetet csúszik

Haszprus

Net off?

©   Haszprus   |   hwsw life

Elgondolkodtam ma azon (meg nemcsak ma), hogy kéne egy notebook, azzal bejárogatni bme-re (mert egyébként is oda járok), és itthon meg lemondani a halálba a netet. Miért? Mert az utóbbi időben semmi értelmeset nem csinálok a géppel. Már leálltam a fejlesztésekkel. Fejleszteni csak nagy időbedobással lehet, azt meg nem akarok, így csak apró feature-ök tűnnek fel néha a blogon, nincs érdemi változás. Szóval az idő amit a gép előtt töltök, bár mérhetetlenül sok, mégse hasznos már régóta. Gimi és fősuli mellett még az volt, mert nem éreztem tanulásra kényszert. Most már nem merek belefogni egy fejlesztésbe, nem telepítek fel fölöslegesen egy béta oprendszert, stb. Az időkidobást meg nem szeretjük, márpedig jelenleg ez megy kőkeményen.

Több ismerősöm, aki IT cégnél dolgozik, azt csinálja, hogy otthon a gépet megszűnteti, marad a melóhelyen, és ott elintézi minden dolgát egy kalap alatt. Ez egy nem rossz megoldás.

Még nem tudom mi lesz államin, de lehet hogy megjátszok egy ilyet. És lehet hogy nem. Mert azért a net az kell. Vagy nem? Végülis igaz, hogy fejleszteni lehet offline is, frankón. Bár azért a gugli, az… húha, nagy fejtörést okozna a hiánya.

Net nélküli élet? Olyannak tűnik számomra, mint leköltözni vidékre… Egy kényelmes, hosszú stresszmentes vakáció, távol a város forgatagától

Kommentre fel.

Haszprus

Személyre szabott weblapok

©   Haszprus   |   hwsw

(Na kirakom ide is. Még június 3-án akartam volna írni róla, aztán lusta voltam. Most úgy alakult, hogy érdekem fűződött az írás elkészítéséhez )

A weblapok személyre szabása nagyjából ott kezdődött, hogy megjelentek a popup blockerek, adblockerek. Ezek csak bizonyos jellegű tartalmak általános megszűrésére voltak alkalmasak, különösebben nem adtak teret kreativitásnak

Készült azonban egy szoftver (bővítmény), mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók lényegében tetszőleges módon azt alakítsanak át egy weblapon (vagy weblapokon), amit akarnak. Ez a greasemonkey, mozilla alapú böngészökhoz.

Használatára néhány példa:

  • Lehetővé válik a html oldalakon a szimpla szövegként beírt url-ek automatikus linkelése (értsd: tipikusan fórumba valaki beír egy url-t, a te böngésződ pedig linkké teszi, noha a html-ben nem szerepel <a> tag)
  • (Célszerűen) gyakran használt website-okhoz egyedi kiegészítéseket írhatsz, vagy tölthetsz le. Például a Gmailhez, vagy a Google-höz a következőket írták már meg mások:
    • Gmailnél
      • a legördülő lista helyett közvetlen Törlés gomb,
      • Kedvenc kereséseim listája, stb.
    • A Google-t azzal egészíti ki, hogy
      • a népszerű keresésekről nyújt egy legördülő listát, ha elkezdesz gépelni valamit (a Google Suggest integrációja),
      • a képkeresőnél eltávolítja a közbülső html oldalt, közvetlen a talált kép url-jére visz,
      • linkeli a többi nagy keresőt is (a linkekre kattintva azokban is a keresésed eredményeit kapod rögtön)
      • bizonyos site-okat kiszűrhetsz a keresési találatok listájából (roppant hasznos lehet pl. olyan site-ok kiszűrésére amik fizetősek, de gyakorta ott vannak az első találatok közt)
      • screenshotot mutat a találati listában a talált oldalakról az alexa segítségével, stb.

Mint látható a lapok gyökeres megváltoztatására nyílik lehetőség.

Haszprus

Quake 4

©   Haszprus   |   hwsw

Quake 4... Kipróbálnám... A Quake 1-2-3-mon kívül nem igen volt játék az elmúlt soksok évben amivel nemhogy jót játszottam volna, de egyáltalán játszottam volna. Azonban tartok tőle hogy a Gef2-m nem venné jól a kanyart

Update 2005. okt. 20. 17:31: valóban nem veszi jól, that makes me a saaaad panda.

Igaz, a Windows Vistának se jelenik meg az új felülete a gépemen szóval asszem kicsit eljárt az idő a jó öreg Datatower Brainslave fölött.

Update 2005. okt. 20. 17:43: Érdeklődők kedvéért Datatower Brainslave a következő paraméterekkel rendelkezik:

  • 2 x 80 GB Seagate Barracuda IV 80 GB 7200rpm
  • 1 x 80 GB Seagate Barracuda V 80 GB 7200rpm (eredetileg nem nekem véve)
  • Innovision GeForce 2 Ti 64 MB AGP
  • Athlon XP 1700+
  • MSI KT4 Ultra
  • Sony SDM-X73
  • Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 2.0 (ingyé)
  • Microsoft Natural Keyboard Pro, angol (ingyé)
  • HP DeskJet 5150 (sulinet ingyé)
  • HP ScanJet 3970 (sulinet ingyé)
  • Integrált hangcucc™
  • Rákötött 2.0-s philips hifi™
  • 1 db 10/100-as Acorp hálókari
  • 1 db 10 mbites Acorp hálókari
  • Chieftec DX01BD4 ház
  • Chieftec 360W táp
  • 2 x 512 MB 333 MHz DDR SDRAM
  • GlacialTech Igloo 2500 processzor-hűtő
  • 1,44 MB floppy meghajtó, kábel nélkül, bekötetlenül
  • Teac CD-RW 40/12/48x
A listát az integrált hangkaritól kezdve már olvasni voltam kénytelen az offline naplómból.
Haszprus

Nem vagyok geek - az ultimate bizonyíték

©   Haszprus   |   hwsw life
NEM VAGYOK GEEK! És megmondom hogy ezt honnan tudom. Onnan, hogy nem tudom fejből a fényképezőm felbontását (mármint a szélességét és magasságát pixelben). Eddig ezt elképzelhetetlennek tartottam. Állítólag a mac-júzerek se tudják a monitoruk felbontását vagy hogy milyen proci dorombol a gépházban.
Haszprus

RSS az arcodba, automatikusan

©   Haszprus   |   hwsw

Eddig csak olyan RSS olvasóval találkoztam, amit külön el kellett indítani (még ha ez egy firefox panel betöltését is jelentette), és nem gyűjtötte össze a legfrissebb cuccokat külön rss-ekből egy helyre, hanem az rss-eken egyesével kellett végigmászni. Nem láttam a technológiának túl sok értelmét, mivel jobb ez mintha megnyitnám az összes kedvenc blogomat egy-egy ablakban – kérdeztem.

Pár napja felraktam a Google Desktopot, és Sidebar formációban használom. Nem tudtam előtte, hogy hogy működik, nem olvastam utána. Lényeg hogy egyszercsak észrevettem, hogy azokról a site-okról jelennek meg hírek a web clips részben, amiket látogatok. Beszarás, a szoftver begyűjti a látogatott site-jaimról az rss feedeket tök automatikusan, és egy listában tájékoztat ha valami frissülés van. Nagyon jónak tartom, még ha számomra fölösleges is. Aki valóban olyan rss feedeket olvas, amikben igazi hírek vannak, vagy csak egyszerűen télleg marha up to date akar lenni, annak ez egy frankó feature.

Hogy legyen is valami kontent, belökök egy nemtom hányaknak ismert szolgáltatást, a PubSubot. Ez abban áll, hogy mindenféle hírsite-okat monitoroz az általad megadott keresőkifejezésre, és összeállít egy neked megfelelő Atom feedet az egészből. Én pár napja beírtam hogy "intel processors", s mára van egy 32 entryből álló atom feedem a témára.

Elkészítettem a Linkbár rss feedjét, a menüben megtaláljátok.

Haszprus

Napenergiás táska

©   Haszprus   |   hwsw

A solar-powered handbag designed by a student from Brunel University promises to make finding keys and other items at the bottom of a bag easier.

BBC News

Ah b+ valszeg tömegre és költségre jobb megoldás lenne egyszerűen ha fekete helyett fehér (vagy akármilyen világosabb) belsőkkel készítenék a kib.szott táskákat, nem?? Eszem-f.szom megáll. Hogy azt nem lehet ilyen frankón eladni a sok konzumerzombinak?
Haszprus

Hogyan basszuk át a júzer fejét?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Hát bazmeg, ekkora egy szopatást én még életembe' nem láttam. Regisztrációnál a jelszó mezőbe beüthető karakterek száma korlátozva van, azonban erre semmi nem hívja fel a júzer figyelmét, sőt maga a mező bőven hosszabb, mint amennyi helyre az adott számú csillag kirajzolásához szükség van. Én pont eggyel hosszabb jelszót adtam meg mint a limit, és nyilván nem tűnt fel hogy teszemazt 10 helyett csak 9 csillag jelent meg (az utolsót elnyelte a maxlength). Ez még nem volna szopás, csakhogy így az utolsó karakter lemaradt a pw-ből, bejelentkezéskor pedig nincs pw-hossz limitálás, így ott fél órán keresztül próbálkoztam mindenféle elgépelt és elszúrt jelszókombinációkkal, hogy végre be tudjak lépni. Utolsó lépésként megpróbáltam újra regisztrálni, gondolván hogy esetleg nem jött létre az account, és akkor halleluja kiszúrtam hogy egy karakterrel rövidebb a bevihető jelszó.

Gmail.hu, fasza megoldás, gratulálok.

Haszprus

Hogyan mentsünk képeket az interneten?

©   Haszprus   |   howto hwsw

Kaptam egy órarendet emailben, bmp-ként mellékelve, majd a következőt találtam válaszolni.

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
A bmp amit küldtél: 801846 bájt
A gif amit kapsz, tökugyúgy néz ki (pixelről pixelre, színről színre egyezik), de: 8876 bájt.

A kérdés: ti milyen formátumban külditek a képeiteket? Bmp-ben-e?

Update 14:52: most küldök egy 65 megás bmp-t demonstrációs célzattal, remélem nem timeoutol vagy pattan vissza sajnos a címzett webfelületen nézi a leveleit, így én szívom meg jobban

Update 18:50: hazajöttem és még mindig küldi, rulz

Haszprus

Opera 8.5

©   Haszprus   |   hwsw

Engedjétek meg, hogy ajánljam az Opera 8.5-öt azon IE felhasználóknak, akiknek a Firefox valahogy nem jött be. A 8.5 ingyenes, de ezt már mindenki tudja. És nagyon szép, kellemes, valóban.

Mivel adblock vagy hasonló tudomásom szerint nincs benne, ezért advanced Firefox júzereknek nem tudom ajánlani. Egészen el is képedtem, hogy az Indexen mennyi reklám van, ekkor döntöttem úgy hogy véget vetek a tesztelési procedúrának.

Haszprus

Alternatív email cím gmailen

©   Haszprus   |   hwsw
Most fedeztem fel (lehet hogy új feature, nemtom), hogy a gmail webfelületén módunkban áll más feladói címről írni levelet. A dolog úgy kezelődik, hogy felveszünk a settingsben egy alternatív accountot, majd mint bármely levelező programban, kiválaszthatjuk levelíráskor, hogy melyik címünkkel akarjuk elküldeni. Teljesen atom.
Haszprus

Böngészőháború II.

©   Haszprus   |   hwsw

Szgkulton G@lántai megszondázta a tömeget (~250 fő) hogy tegye fel a kezét, aki IE-t használ: kezek szórványosan a magasban. Tegye fel a kezét, aki Firefoxot, vagy Operát használ: kezek erdeje, gyakorlatilag mindenki azt használ informatikához közeli körökben.

A blogomon 2005-ben (nyártól) a statisztika a következő: Firefox 32%, IE 58%, Opera 5%, Mozilla 3%, egyéb 1%.

Mindemellett egyébként G@lántai megemlítette nagy örömömre amit én is szoktam: ahogy elkezdett terjedni a Firefox, már nem lett közömbös a haxoroknak, és hopp lám-lám egyre másra kerülnek napvilágra a firefox bugok, sechole-ok. Minden szoftver addig biztonságos, amíg kevesen használják.

Haszprus

Last.fm

©   Haszprus   |   hwsw zene
A napokban Balage mutatott egy website-ot, a last.fm-et. Első pillanatban fölöslegesnek tűnt, ráadásul fel kellett hozzá raknom egy winamp 5-öt (eddig 2.83-mal nyomtam).

Van egy plugin, ami betelepül Winamp alá, és semmi más célja nincs, minthogy felrakja a last.fm-re egy rendezett lista formájában, hogy miket hallgatok, megspékelve némi statisztikával.

És itt jön egy finomság, ha lejátszottál már jópár számot, akkor a last.fm benépesíti a neighbours listádat, ahova a hallgatott számok alapján összegyűjt rokonlelkeket számodra. Ez miért jó? Hát nekem nem célom a világ hasonló ízlésű egyedeivel megismerkedni, ellenben láthatom a rokonlelkeim által kedvelt zenéket, azaz igen nagy valószínűséggel szert tehetek olyan előadókra vagy számcímekre, amik nekem is bejönnek.

Ez nem rossz dolog, de még jobb, hogy a last.fm-nek van egy rádiós szoftvere, amire még nem igazán tudom, hogy miként tud felkerülni a tartalom, de az tuti, hogy ez nem valami hagyományos rádió, hanem először is megválogathatod hogy milyen csatornát akarsz hallgatni, mégpedig műfaj szerint. Van pl. trance, azon belül is vagy 50 alkategória, vagy pl. female vocalists, ami elég ígéretesen hangzik, mert szeretem az ilyen zenéket. De mi az atomtuti ebben? Az, hogy a rádiószoftverükben ott van egy next track gomb, és ha nem jön be ami megy, bármikor válthatsz. Szélesítheted az ismereteidet anélkül, hogy a szar zenéket is végig kellene hallgatnod, ráadásul ki van írva hogy mi az amit éppen hallgatsz, kattinthatóan, hogy eljuthass az adott zenéről vagy előadóról szóló oldalra, ahol meg is veheted, pl. Ha egy számot nemcsak átugrani akarsz hanem soha többé nem hallani, akkor van Ban this track gomb is.

Atom. Ajánlom.

Egy probléma van, a zenekategorizálást a felhasználók végzik, és a female vocalists 10 számából mondjuk 3-ban nincs egy női hang sem Ezzel együtt jó.

Haszprus

t-online@balkán

©   Haszprus   |   hwsw
Azt gondolom, nekem is le kell írni, hogy elég tré dolog a T-Online részéről hogy a korlátlan díjcsomagjukra előfizető egynémely ügyfeleket kivágta mert túlzottan igénybe vették az ígért - korlátlan - szolgáltatást. (Engem amúgy nem érintett ez az akciójuk.)
Haszprus

Kresz, polarizer

©   Haszprus   |   fotózás hwsw life történelem
Most idézek egy klasszikust, szevasztok!

Tegnap elkezdtem átnézni az 1342 kresz-kérdést, ma 5 óra körülre be is fejeztem, aztán alig bírtam elaludni igen sokáig, végül hót kómásan indultam neki a kreszvizsgának. Tudván hogy ez nem jó, segítettem magamon egy red bullal. Van valami olcsóbb termék is itt a pluszban, saját márkájuk, egyszer (tegnap) kipróbáltam azt, de miután végül késre lett szükségem ahhoz hogy felnyissam a dobozt, inkább nem kockáztattam meg az utcai szomjan maradást A vizsgaközpont előtt majdnem elüttettem magamat sikeresen (nemtom valahogy azt hittem hogy a villamos mellett két sáv megy balra, de amikor a járdára leléptem, kiderült hogy balról is jönnek kocsik Kicsit álmatag vótam.

A vizsgaközpont egy marhaszép, automatizált épület Budapest egy nem éppen központi helyén. A vizsgaeljárással maximálisan meg voltam elégedve, a touch screen nem volt gáz, sőt, marhára tetszett, pedig azt hittem, tré lesz. Nem kellett izmozni meg kezet össze-vissza huzogatni a nyomkodással mint ahogy annak idején a Mezőgazdasági Múzeumban tapasztaltam.

Szóval lenyomtam egy hibátlan kreszvizsgát, majd megdumáltam a folytatást az oktatómmal. Akartam volna fodrászhoz is menni, de elvertem az utolsó fillért is egy Sigma polárszűrőre, amivel most a következő képet prezentálom nektek:

A dolog érdekessége tehát, hogy mindkét képen be van kapcsolva a monitor, ugyanolyan fényerővel, stb. Zsírság. Nem mintha erre vettem volna a polárszűrőt, de azért érdekes

Ismét meg kell dícsérjem az extreme digitalt, ezúttal a Blaha Lujza téri üzletük egyik eladóját, akinél úgy kezdtem a dolgot hogy polárszűrő érdekelne és hogy egyáltalán mi a különbség a cirkuláris meg lineáris között, stb, mondta hogy van számomra 3 fajtájuk, és magától felajánlotta hogy menjünk ki a boltból az utcára és nézzem meg őket. Megnéztem egy Hamát meg egy Sigmát, magyarázott egy kicsit a különbségről, végül Sigma mellett döntöttem, mert a Hama a technikai cuccok trabantja, amennyire tudom, és a Sigmán volt egy külön csillogásmentesítő bevonat. Na mindegy.

Bezzeg a Megapixelnél amikor jártam, náluk abból állt a vevő kiszolgálása hogy közölték hogy nincs 350d és ha lenne se adnák a redvás kezembe mert ez itt nem a játszótér meg kölcsönző. Nah náluk se vettem még semmit és valszeg nem is fogok, az ilyen üzletek dögöljenek éhen.

Ja és az újdonsült polárszűrőm birtokában megint majdnem elüttettem magam és leordították a fejemet is, kb. jogosan, szóval ma kómanap van, vigyázzatok velem, szevasztok.

Haszprus

Windows Vista

©   Haszprus   |   hwsw
Amúgy kipróbáltam tegnapelőtt a windows pistát. A telepítés iszonyat lassú, a rendszer lassú, villódzás-érzésem támadt a használat során, a bootolás és leállítás kellemesen gyors, de bizonyára azért, mert nem raktam rá fel semmi progit. A videokártyám nem szerepel a támogatottak listáján (egy 64 megás geforce2 ti-vel nyomom), és így borzalmasan ronda a default theme. Béta 1, egyelőre ezt tudja. Videokarit meg majd újítani kell. Meg kell mondjam, nem kifejezetten örülök. Mert amíg egy rambővítésnek minden program hasznát veszi, addig egy új videokártyával semmit se tok kezdeni, tekintve hogy játékra nem használom a gépet. Na jó, majd kelleni fog a hdtv formátumhoz, de hol vannak még az ilyen kontentek. A rendszerrel telepítés után kb. negyed órát szórakoztam aztán könnyes búcsú nélkül töröltem le a könyvtárait immáron xp alól.

Amin kipróbáltam: athlon xp 1700+, 1 gb ram, geforce2 ti 64mb, dvd meghajtó nuku (márpedig a telepítő dvd-n gyün), a többi a pista szempontjából lényegtelen.
Haszprus

Fun polski movie

©   Haszprus   |   film hwsw
Keresem azt a videót amin egy fiat polski látható KÉT kormánnyal amivel mindkét tengelyen lévő kerekeket lehet irányítani. Aki tud bármi infót (fájlnév stb), írja, thx
Haszprus

Windows másfél évvel ezelőttről

©   Haszprus   |   hwsw
Ez nekem eddig hogy nem tűnt fel??? Van egy D:\Windows könyvtáram 2004 márciusi legutolsó dátummal. Valami régi Windows-telepítés maradványa… Nem értem a dolgot. Másfél éven át nem tűnt fel hogy van egy törölhető Windows példányom??? WTF? Szerintem most bújt elő valahogy. Hát ez komolyan hihetetlen. Egyelőre betömörítem az egészet, hátha kell vminek.
Haszprus

Sony NW-E507

©   Haszprus   |   hwsw
Ezért sajnálom hogy nem közlekedek hosszabb utakon.
Sony NW-E507
Sony NW-E507
A probléma vele annyi, hogy az 1 GB helyett lehetne inkább 1,5 (bár nem túl szükséges), és a beépített akksi. Mert a Sonytól kitelik, hogy 1 év múlva lehet kidobni az egészet a kukába az akksi miatt. A discmanembe 10khuf-os akksi kell és évente szabályosan meghal. Másodjára már nem pótoltam, most van egy marhadrága discmanem immáron több mint egy éve a szekrényben ami lényegében működne, ha lenne bele akksi, de nincs. Szerencsére nem is kell sehova. Talán nyáron kéne utakra, de mivel idén külföld sincs, így elleszek nélküle.
Haszprus

A negatív reklám is reklám? Goldenblog 2

©   Haszprus   |   hwsw
Kicsit körbenéztem a neten és az egyik fele azt susogja hogy goldenblog rulez (őket vagy barátaikat beválasztották), a másik fele pedig olyan észrevételeket tesz, amiket én is:
  • egyrészt kik jutottak be? (minőségileg)
  • másrészt kik jutottak be? (nem is blogok)
És belefutottam még egy harmadik jellegűbe is amivel szimpatizálok. Van a listán pár nagy név amiknek a minősége erősen megkérdőjelezhető és fene se érti hogy miért oly' népszerűek. Bár én is olvasom őket. De minden egyes új postjukon csóválom a fejem. Néha beszólok, néha nem. Van, hogy heteken át mérgelődöm egy írásukon.

Meg lehetne kérdezni hogy miért olvasom akkor őket, de igazából nem tudnám jól megindokolni.

A címre pillantva látom hogy eredetileg nem erről akartam volna írni. Hanem hogy a hvg-ről most sokaknak megvan egy negatív véleménye. Egy olyan kategóriában rendeztek versenyt, ami iszonyatosan szubjektív (ki ír jól és ki nem, de beleszól az is hogy mikről ír), és ez merész vállalkozás volt tőlük. Persze egy szépségverseny is szubjektív, de az igazság az, hogy ott a jelöltek fele után mindenkinek csurog a nyála. Itt más a helyzet. A szépségversenyben mi magunk nem veszünk részt, és ismerőseink is csak igen ritkán. Nincs sértődés, nem rágunk be, ha nem mi nyerjük.
Haszprus

Goldenblog

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw
Két megjegyzés a goldenbloggal kapcsolatban.
  1. A versenykiírásban 5 féle blogértékelési szempont van, s ezek közül csak egyik a tartalom. (Sejthetitek, mire gondolok.) (De ha mégsem: én benyomtam volna a blogomat a technikai megoldásai miatt mert a magyar mezőnyben én még sosem találkoztam ennyi - legkevésbé sem fölösleges (kivéve talán a ghetto scriptet) - feature-t felsorakoztató bloggal.)
  2. Mit keres a top100 blogban egy portál? Konkrétan a weblabor. Ennyi erővel bazzeg az index meg az origo vagy a hvg is ott lehetne a top100 blog között, no komment.
A weblaborral semmi bajom, azzal van bajom hogy manapság akármilyen website = blog. Ugyanígy mit keres a blogringben a snapsoid? A blog definíciója számomra az, hogy webnapló. (Ld. weblog) Ebbe rohadtul nem fér bele a két site közül egyik sem. A weblabort ugyan mi teszi naplóvá?

Mielőtt valaki azzal jönne hogy de a weblabor az igenis tematikus blog. Nem. Egy tematikus blog az lenne ha nyitnék egy Haszprus bme überblogot ahol kizárólag a bme-s élményeimről írnék. Igen. A történésekről. Mert azt lehet naplózni. Történéseket. De állandó tények lerögzítését, cikkeket, teszteket hogy a halálba lehetne már naplónak nevezni?
Haszprus

Webergonómia - 1 - a regisztráció

©   Haszprus   |   howto hwsw
regisztrációnál ne kérjünk el túl sok adatot hacsak nem maga az adatgyűjtés a célunk. de valóban az-e a célunk hogy feltétlen el tudjuk érni a site-unk látogatóit icq-n, msn-en, emailen, stb?

attól függ mihez kell a regisztráció, de a látogató azért regisztrál, hogy elolvashassa a site-ot, vagy hozzászólhasson, vagy ilyesmi. nem biztos hogy meg akarja adni a személyes adatait a kapcsolat elmélyítése céljából. egész konkrétan elég valószínűtlen hogy így akarna cselekedni.

regisztrációs lapon tehát ne toljunk rögtön a képébe 20 kérdést személyes adataira vonatkozóan, mert ha nem életbevágóan fontos számára a regisztráció, lehet hogy elmegy tőle a kedve (saját példámból kiindulva egészen biztosra vehető).

a regisztráció akármennyire is kényelmes, sokakat el fog rettenteni az oldal használatától, amennyiben az adott pillanatban nincsenek hosszútávú tervei, egyszerűen csak egy hozzászólást szeretne írni.

az überblog esetében mindössze két mezőt kell kitölteni, és még külön lapot se kell előhívni, egyszerűen a két mező után kattintani a 'regisztrálok' gombra. szokatlan, ám szerintem roppant jó megoldás (köszönöm a tapsot). ám szokatlanságából ered pont a hibája is: sokan először megpróbálnak kitöltetlen mezőkkel kattintani a 'regisztráld' gombra, mert azt hiszik, hogy majd jön a regisztrációs form a következő lapon.

a fenti megoldás egyszerűsége és gyorsasága ellenére mióta nem kötelező a regisztráció, lényegesen többen szóltak hozzá a témákhoz. regisztrálatlanul. ezeknek a hozzászólásoknak egy része örvendetes, másik részük csak felmérgesíti az embert, mert nagyobb esélye van az "egykommentes fikanickek" felbukkanásának. azonban a fórum lényegesen pörgősebbé válhat tőle. (saját tapasztalatom szerint)

a kötelező regisztrációt egyébként pont azért szüntettem meg, mert megtapasztaltam, hogy ha az ember egyetlen hozzászólást szeretne beírni, nem biztos hogy el fog bíbelődni a regeléssel.

végül még egy hátrányt említenék meg. a regisztrációhoz tartozó jelszót meg kell jegyezni vagy fel kell írni. az advanced user ugyanis nem mindenhova ugyanazt a pw-t adja meg, viszont a 100+ pw-jét képtelen fejben tartani, legalábbis nem meri bevállalni az elfelejtés következményeit. a feljegyzés viszont tovább tetézi a regisztrációs macerát.

ezen bejegyzésem olyan amilyen, eredetileg vázlatnak szántam
Haszprus

Hogyan írjunk a weben - 2

©   Haszprus   |   howto hwsw
Lehetőleg ne plagizáljunk. Ha megtesszük, és rajtakapnak bennünket a "cikkünk" publikálódása után 10 perccel, ne úgy oldjuk meg a problémát, hogy kitöröljük a plagizálás tényére vonatkozó kommenteket.

Mindezek bekövetkezte után azonban ne lepődjünk meg a további események furcsa sorozatán

Update 2005. jún. 01. 00:40: szolgálati közlemény: a Haszprus überblog szerkesztősége nem érzi felelősnek magát a "további események furcsa sorozatáért", sőt, szerinte nemcsak nem felelős értük, hanem nem is hozható kellő mértékig összefüggésbe velük. És amúgy is eredetileg teljesen más eseményekre gondolt.

Update 2005. jún. 04. 15:53: A témát pedig remélem nem lesz szükséges folytatni.
Haszprus

A Firefox lapmegnyitási bugjához kiegészítés

©   Haszprus   |   hwsw
Nos. Sil azt írta a kommentek közt, hogy nála márpedig frankón megjelennek a lapok hiába kattintgatja végig. Igen, de nála a linkjeim végigkattintgatása 35 másodpercet vett igénybe (ezt a szerver logból látom). Természetesen nem állítottam hogy ilyen lassú tempóban se lenne képes megbírkózni a firefox a feladattal (no offense, Sil ). Én a 21 linkemet kereken 10 másodperc alatt kattintom végig (kétszer lestopperoltam a telómmal és a szerveren is 10 mp az első és utolsó lekérés közti különbség). Ezen 10 másodperces kattintási sorozat eredményeként legutóbb a 21-ből mindössze 10 ablak nyílt meg.

A legfurcsább az egészben, hogy a szerver logjában ott van mind a 21 oldalnak a lekérése, innentől meg nyilvánvalóan nem a gépem lassú (illetve lehet hogy mégis, de ez nem elég ok). Tehát a firefox érezte hogy rákattintok, és még a szervernek is elküldte a fájlkéréseket. Hogy miért jelent meg a 21-ből 10 fül? Ez kérem szépen egy gecinagy bug.

Miért kell egy buggal teletömött szoftvert hibamentesként hype-olni az egész interneten? Lehet hogy pár dologban jobb mint a Maxthon (és valóban, még mindig Firefoxot használok), de ha egyszer vannak ilyen borzalmas hátrányai, akkor nem igazán kéne ezt annyira erőltetni... Mindenki választhat. Maxthon (IE alapok) = pár feature hiányzik, Firefox = bughegyek, és persze itt más feature-ök hiányoznak.

Szerencsére elég sok helyen kezdik már felfedezni és osztani azt a véleményt, hogy ahogy a firefox széleskörűen elterjedt, úgy derült ki szépen, hogy ez sem egy bugless termék. Ez valamilyen szempontból persze szomorú, mert csalódtam, mert azt hittem hogy itt valami angyali dolgot fogok tapasztalni a sátán böngészője után, de sajna nem.

Eltűnődök, mi az, amit hiányolnék a firefoxból, ha most visszatérnék Maxthonra. Két dolgot: az átlátszó png-ket (mivel az új designomban használnám őket), és a hover effektek meglehetősen gyors renderelését. Talán még az adblockot, mert nagyon userfriendly módon idomítható. Megéri ezekért még a Firefoxszal szenvedni? Nem tudom. Valószínűleg egy darabig bírom. A kérdés csak az lesz, hogy milyen lesz majd újra Maxthont használni. Érezni fogok valamilyen feature hiányt amit korábban (firefox előtt) nem éreztem?

Érdekesség gyanánt: Maxthonban gyakorta nyitok (nyitottam) meg egyszerre többszáz fület, igaz, nem egyesével kattintgatva (mert ott nem kell), hanem kijelölve a linkeket aztán drag&drop egyszerre megnyílik mind. Igaz, hogy lemerevedik tőle a progi fél percre vagy ilyesmi (100% cpu), de megnyitja mindet és utána tisztességesen le is kezeli míg be nem zárom őket. Gépi erőforrásokat kevésbé sajnálom mint azt hogy nekem kelljen egyesével ráadásul borzasztó lassú tempóban végigklikkelgetni a cumókat.

Update 05:20: ezt a sort már Maxthonból írom. Welcome home.

Update 15:24: ezt meg firefoxból, eheh. openselectedlinks nevű plugin.
Haszprus

Firefox = bugok országa

©   Haszprus   |   hwsw
Amúgy a Firefox beépített leltőjével szedtem le a cumókat és legnagyobb meglepetésemre egy jó részük csak félig van letöltve (a firefox persze azt mondta, hogy completed). Annyi bug van ebben a Firefoxban, hogy az hihetetlen. A keresős és title baros bug pedig sokkal gyakrabban jelentkezik, mint gondoltam. Gondoljatok bele, ha egy szoftver használatának első 2-3 napjában 6 (illetve ezzel most már 7) bugot fedezek fel teljesen véletlenül (tehát nem rendezek bughuntot, nem tesztelem a cuccot extrém körülmények között), akkor valójában mennyi lehet benne.

Azt nem értem, ilyen bugmennyiség mellett miért kell iszonyat módon hirdetni az igét, hogy a firefox király. És plíz ne jöjjön nekem senki azzal hogy írjak bugreportot mert hadd ne pont nekem kelljen megmenteni a firefox becsületét, másrészt valszeg ezek a bugok ismertek, mert nem fél év használat után találtam rájuk hanem a használatba vétel után kb. rögtön. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy feltételezem, kb. minden firefox user találkozott már velük. Akkor meg miért gondolja, hogy a firefox akkora atomjó, ha ő is tapasztalja a bugokat?

Nem, nem egyetlen emberhez szól most ez - rengetegen hirdetik hogy a firefox mekkora jóság.

Egyébként nyolcadik bugnak ideírhatjuk azt is, hogy az új fülek megnyitása eszetlen lassú, és megnyitáskor kimaradnak tételek. Próbáljátok ki. Például itt a blogom jobb oldalán az archívum részben találtok egy rakás linket. Ha nem vagytok bénák, akkor sokkal gyorsabban tudtok kattintgatni rájuk, mint ahogy a firefox meg bírná nyitogatni a tabokat, míg végül elér egy olyan lemaradást, amikor már ki fogja hagyni a kattintásaitokat és meg se nyit egy rakás kattintott linket. 21 linkből nekem pl. 14-et nyit meg, a maradékot kihagyja. Ez szerintem bug kategória (fix méretű a megnyitandó url-ek várakozó sora, vagy mi?).

Itt jegyezném, hogy Maxthonnak van egy roppant kellemes szolgáltatása, hogy pl. kijelölöm az archívumnak a tizenvalahány hónapját, drag&dropolom, és íme, megnyílik a tizenvalahány link egy-egy fülben. Firefox ezt nem tudja (vagy ha tudja akkor majd jelzitek ), így tapasztaltam ki, hogy az egyesével kattintgatásos nyitogatás valami eszetlen lassú, ami még nem volna akkora baj, ha legalább rendesen megjegyezné hogy miket akarok megnyitni.
Haszprus

Hat Firefox bug

©   Haszprus   |   hwsw
Nesztek.
"Hibátlan, vagy ha mégsem, hát napokon belül kijavítják."

Update 14:58: egyébként az is bug hogy a Sage ikonja állandóan beragad de ezt már szinte meg se említem.

Update 2005. máj. 19. 13:25: most épp nem lehet bezárni a tabokat, se billentyűzetről, se duplaklikkel, se az X ikonnal. A keresési hiba megin előjött fél órája, de még nem jöttem rá hogy mivel lehet összefüggésben.

Update 2005. máj. 19. 20:03: Úgy tűnik legalább 8 pixelt szélesedett a monitorom:


Update 2005. máj. 20. 14:03: A hatodik firefox bug: Íllok a Sage alsó dobozán, nyomkodom a fel nyilat billentyűzeten, erre a Sage is lépked az rss bejegyzéseken, és az éppen böngészett lap is scrolloz felfelé. Én amúgy logikusnak azt tartanám, hogy betöltse a Sage az rss bejegyzést, amire rálépek, de ilyen nem történik. Ez nem bug csak missing feature, az viszont hogy a kettő egyszerre scrolloz, az bug.
Haszprus

Firefox egy nap után

©   Haszprus   |   hwsw
Must have extensions, szerintem:
Sage
RSS reader. A megjelenése szép, megjegyzi hogy egy bejegyzés olvasott-e vagy sem. Ugyanakkor a működési metódusa igen lassú, nem tudja a tartalmakat periodikusan csekkolgatni, és nem mutatja tooltipben az itemek teljes szövegeit. Szeretném ha olyanná válna, mint a Maxthoné, de 1.3.3-mas verzió körül elég valószínűtlen egy ilyen gyökeres változás.
Tab Mix, Tab Clicking Options
Segítségükkel bizonyos területeken jobb füles böngészést kaphatunk, mint Maxthonban, ugyanakkor pár dolog így is hiányzik, van ami jobban tetszett a Maxthonban.
Tweak Network
Nem tudok nyilatkozni róla, túl keveset használtam a Firefoxot nélküle ahhoz, hogy érezzem a teljesítmény-beli különbséget. Mintha még lassabbá is vált volna Power módban, de nem vagyok erről meggyőződve.
twoview
Maxthonban a füleket kezelheted külön ablakokként, saját méretet adhatsz nekik, egymás mellé rendezhetsz belőlük akármennyit, baromi egyszerűen, Windowsban megszokott módszerekkel. Firefoxban nem. Mert szar Ez az extension enyhíti a problémát, de azért rohadtul béna és körülményes módon.
Update 21:44: persze mivel Firefoxban azt se lehet beállítani hogy csak egy program működjön így a füleket akár két programba is rakhatom és akkor nincs probléma abból hogy nem tudom magukat a füleket alablakokként kezelni.
Extended Statusbar
A letöltés állapotáról infók. Ha szoktál nagyobb lapokon járni vagy 3 megás jpegeket töltögetni böngészőben akkor jól jöhet, amúgy a mai sebességek mellett fölösleges, ugyanakkor senkit se zavar. Szal ajánlott.
CuteMenus
Utálom az ikontalan programokat, már csak ergonómiai okokból is. Ez enyhíti a problémát, igaz, csak a weblapok jobbklikkes menüiben. De ott elég jól jön.
Plain Text Links
Maxthonban alapból megragadhatsz egy szöveggel írt url-t és így megnyithatod. Firefoxban ezzel a pluginnel is csak a helyi menün keresztül van erre mód. Way too complicated. Maxthon itt is gyaláz. Mint látjuk, a Firefox a saját értékelésem szerint nem igazán kerekedik felül a Maxthonon funkcionalitás (gui) tekintetében. Ugyanakkor impresszívnek találom, hogy a Firefox sokmindent gyorsabban renderel (hover effektek), és webfejlesztőként fontos számomra, hogy ne egy elavult böngészőmotorral toljam, mert egyszerűen tényleg vérlázítónak találom, hogy az IE milyen szinten van elmaradva a mai technológiák egy része mögött. Azzal, hogy váltottam, üzenek az MS-nek: kurvára sietni kéne már az IE7-tel, és jóra kell megcsinálni, mert van mit behozni.

Ja igen, amit jónak találok, az természetesen az on the fly keresés az oldalakon, valamint hogy highlightolni is tudja. A Maxthon is képes valami highlightolásra, de asszem csak akkor, ha webes keresőn keresztül nézek valamit. De lehet hogy csak láma vagyok és nem tapasztaltam ki, nemtom. A highlight jól jön a logok ránézésre való analizálásakor

Hiányolom még:
  1. Jó lenne ha a kijelölt szövegre egyszerűen drag&drop rá tudnék keresni a weben. Maxthonban ez egy kibaszottul hasznos feature, I'm lovin it. Itt csak jobbklikken keresztül megy ez. Sux. (Lassú, nehézkes. Kétszer kell egeret pozicionálni, drag&droppal egyszer sem!)
  2. Drag&drop text url megnyitás (szintén gyorsasága miatt)
    Update 22:51: A megoldás: Super Drag and Go, thx 2 Sil
  3. Ikont az eszköztárba a fülek közti pl. balra-jobbra lépkedéshez.
    Update 23:17: Ha ikon nincs is (de továbbra is jól jönne!), de van F2 meg F3, vagy amit akartok: SwiftTabs, thx 2 Sil
  4. Ikont az eszköztárba Close all tabs funkcióra
  5. Összesen egy Firefox példányt akarok futtatni, még akkor is ha a progit netán kétszer indítanám el. Ne induljon el kétszer vazze. Egy ablakban akarom az összes fület, ne kelljen nekem ablakokat csukogatnom ehhez.
  6. Kurva idegesítő, hogy a kijelölés nem rendelkezik az MS összes programjában (kiv. notepad) alkalmazott funkcióval, miszerint a kijelölés ne ott kezdődjön ahol a szerencsétlen júzer kattint, hanem a szó elejétől szó végéig érjen, mert az úgy kurvajó. Az Adobe implementációja? Szar. (Acrobat Reader) A Microsofté? Rulz. A Firefoxé? Nincs neki.
  7. Az Eszközök/Beállítások menüi, paneljei egyszerűen bénák, szarul vannak elrendezve a funkciók (áttekinthetetlen). Még az alap IE is 7 füllel rendelkezik a beállításokban, itt meg csak 5 részre osztották az egészet. Több kellett volna, a hely megvolt/megvan rá.
  8. Update 21:46: bazmeg nem tud Textarea-ban keresni, ilyen nincs!
Nos ezek vannak. Maradok Firefoxnál egyelőre, aztán meglátjuk. A motor renderelési képességei elég jól ellensúlyozzák az egyéb hátrányokat.

Várom az IE7-et. Csak nehogy csalódjak.

Update 21:48: most ez az összegzés eléggé levert, nem is gondoltam volna, hogy ennyi hátránya van a firefoxnak, mert a használat során nem érződik ki ennyire. De ez a lista elég tekintélyes, és nem kis problémákról van szó, sajnos, hanem rengeteg frankó feature-röl, amik eddig a böngészésem alapját képezték.
Haszprus

Firefox & Maxthon

©   Haszprus   |   hwsw
A Firefox alá telepíthető Sage plugin jobban kezeli az rss-eket, mint jelenleg a Maxthon, mindazonáltal ne legyünk túl borúlátók, mert a Maxthonban talán csak pár hete jelent meg az rss támogatás, nem kizárható a további fejlődése.

Én azért remélem, hogy az IE7 jó lesz. Muszáj hogy az legyen.

Igazából elmondom mit szeretek a Maxthonban. A fülkezelését. Jobb, mint a Firefoxé, legalábbis alapból. Lehet, hogy valami pluginnel orvosolni lehetne ezt a problémát. Egyébként a Maxthon gyorsabban töltődik be, tekintve hogy beállítható, hogy be se csukódjon. Ezzel szemben a firefox renderelése gyorsabb. Az most mindegy, hogy igazából jobb is, mert a site-ok úgyis teljesen ie-kompatibilisek, az esetek 95%-ában.

Az nem tetszik még a Firefoxban, hogy nem tud egyetlen böngészőablakban maradni a dolog. A Maxthon rávehető, hogy egyetlen ablakban legyen minden fül, akárki akármit mond.

Ha a fentiek valamelyikére tudsz orvoslatot Firefoxban, ne titkold

Update 22:55: thx mindenkinek a firefox használatában való segítséget

Update 23:11: múltkorában néztem háttérképeket windowshoz és tökvéletlenül erre a firefox wallpapers site-ra is elvetődtem. A háttérképek igényesek csak akkoriban még nem voltak aktuálisak, de amúgy ajállom minden ff fannek
Haszprus

Korunk anomáliája, az alternatív szoftverközösségek

©   Haszprus   |   hwsw
Alternatív szoftverek. Van a mainstream, meg ezek.

windows
linux
outlook, outlook express
thunderbird, bat
office
openoffice
internet explorer
firefox
Mindannyian tudjuk, hogy az alternatív szoftverek használói agresszív kampányt folytatnak amellett, hogy milyen fasza cucc az övék, használd te is azt, ha nem használod, tuti hüje lúzer lamzor vagy.

Kicsit vissza az időben, 1997 tájékán valamikor felkerült az első honlapom az internetre, és eléggé örvendett neki a közönség, bekerült a screenshotja a magyar címtárba meg mittomén. Népszerű volt, kaptam sok dícsérő levelet kapcsán, és némileg kapcsolatban van a jelenlegi haszprus.hu-t hosztoló céggel való megismerkedésemmel is.

Update 2005. ápr. 12. 00:30: még az eszembe jutott így fél egy tájékán, hogy az internetto akkoriban hetente 3 website-ot ajánlott az olvasóinak, és ezek között az egyik egyszer az itt nevezett site-om volt. 14 évesen vagy ilyesmi. azér örültem neki. meg annak is hogy egy másik site-omat Nyírő András (internetto & index alapítója) saját indíttatásából bereklámozta valami német konferencián vagy hol. meg a hvg-ben itthon. meg ezen kívül voltak még dolgok, mint pl. szintén az itt nevezett site referenciám alapján akart tőlem egy index alsite-ot (szintén 14 éves voltam ekkor), ami egy darabig volt is, míg rá nem untam. régi szép idők, mindjárt a könnyem is megered (na jó nem). 14-15-16 éves koromban elég sokminden volt. pl. nemtom sejtitek-e hogy a hwsw eredetileg az egyik site-om csapatbővítéséből állt volna, amivel ők kerestek meg, aztán meglepődtek hogy annyi vagyok amennyi, de nem befolyásolta őket. hja. másként alakultak volna a dolgok, ami miatt mégsem, az egyszerű tanulmányi meg egyéb döntések. nem tudjuk, merrefelé alakult volna a téma, én azt gyanítom hogy jól jártam, szerintem nem nagyon jutottam volna el egyetemig, vagy talán felsőoktatásig sem, ha azt a projektet az eredeti elképzelés szerint valósítjuk/valósítják meg. persze nem lehet biztosan tudni.
A történeti áttekintés után térjünk a lényegre. Megjelent valamikor az Internet Explorer 4.0 rengeteg új feature-rel, css támogatás meg mittoménmi, akkoriban a Netscape Navigator roppantmód elmaradni kezdett. De az alternatív közösség - mert ugye azzá lettek egy idő után, köszönhetően a Microsoft agresszív termékintegrációs stratégiájának - nem hagyta annyiban a dolgot, szent szoftverükké vált a Navigator minden hiányossága ellenére. Megjelent belőle több, csúfosan szánalmas verzió, lényegi frissítések stb nélkül, mérföldökkel le volt maradva mindenféle tekintetben az IE verzió(k?) mögött, ez hosszú éveken keresztül így volt.

Én az IE4 előnyeit elég hamar meglovagoltam, és teleraktam az oldalamat olyan feature-ökkel, VALÓDI látványos dolgokkal (és itt nem hülyébbnél hülyébb scrollozó villogó scriptekre kell gondolni), amik a css-nek voltak köszönhetőek, részben. Eljutottam egy olyan szintre, hogy a lapom teljesen élvezhetetlenné vált Navigator alatt. Egyszerűen a technológiai különbségek miatt.

A honlapom kezdőoldalára kiraktam, hogy belépés csak IE-vel, a Netscape-eseket kitiltottam.

Következmény? Majdnem lincselés. Nem részletezném, elég durván reagálták le a dolgot.

Nézzük akkor meg, hogy mi megy manapság a weben. Terjed ugye a firefox, kinn vannak mindenhol az ikonok, hogy használj firefoxot satöbbi. De ez sokaknak nem elég. Sokan képesek és megkeserítik a legnépszerűbb böngésző felhasználóinak életét azzal, hogy az amúgy nem is firefox-igényű weblapjukat direkt elrondítják IE alatt, kiraknak a tetejére egy 50 pixel magas sávot hogy mér IE-t használsz, meg hasonlók. Számos helyen találkoztam már IE-júzereket fikázó megjegyzésekkel weblapokon. A szitu tök ugyanaz mint anno.

Miért érzi az irdatlan kisebbségben lévő alternatív szoftverközösség úgy, hogy ők bárkit fikázhatnak, míg a mainstream-nek nem áll jogában kifejteni nézeteit a témáról?

Ami még érdekesebb, hogy egy amúgy IE alatt jól kinéző weblap tetejére miért kerül ki egy ilyen elrondító sáv, miért érzi szükségét az alternatív szoftverjúzer, hogy az IE-experience-et direkt rosszabbá tegye, mint amilyen amúgy volna? Úgy gondolja, hogy a firefox jobb lesz, ha az IE-t direkt gátolja működésében? Vagy úgy gondolja, hogy alapból nem volna elég érv a firefox mellett, tegyük tehát az IE-t rosszabbá? Ettől még a firefox nem lesz jobb mint amilyen, sajnos.

the bottom line. megjegyzésemben nem mondtam semmiféle véleményt semmiféle jelenleg használt szoftverről, így a firefoxról sem. nem kérek olyan hozzászólásokat, hogy 'a firefox jobb mert blah blah blah'. ismerem a firefoxot amúgy, én magam pedig a maxthon mindig épp legújabb verzióját használom. advanced tabbed brozinggal, adblockinggal, content blockinggal, meg ami kell.
Haszprus

A kutatás eredménye

©   Haszprus   |   hwsw
A kutatásból az is kiderült, hogy az internethasználók leginkább a közvetlen családtagjaik és barátaik körében népszerűsítik az internetet.
Izé, hol máshol lehetne még? Gondolom nem tipikus hogy a népek tömegrendezvényeken szónokolnának arról hogy az internet jó.
Haszprus

Életem leghosszabb bekonnektálási kísérlete

©   Haszprus   |   barátok bme hwsw idézet
Tegnap 22 óta próbálunk ketten-hárman SzaMa cvs szerverére bekonnektálni. Most saccolok, 3 órán át a konnektálással próbálkoztunk tegnap meg ma, különféle hibaüzenetek, firewall kutatás, beállítás, tesztelgetés, I/O error, cannot connect to host, több programmal való kapcsolódási kísérlet, satöbbi hibaüzenetek után így végződött a sztori:

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
wrong password, na egyre jobb
Haszprus
AHHHHHHHHHHH
Haszprus
JESSZ
Haszprus
látom a fájlokat
Haszprus
és a tűzfalam is jól be van lőve
Baba akkor mar nyert ugyed van
Haszprus
pezsgőt bontok
Haszprus
ez volt életem leghosszabb bekonnektálási kísérlete
Baba mi volt a trükk?
Haszprus
szerintem az hogy átírtam Marcell ip-jére a geek.com-ot
SzaMa
[censored_for_blog].is-a-geek.com
SzaMa
pedig ez rám mutat
Haszprus
aha hát akkor a kötőjel helyett pontot írtam
SzaMa
lehet, hogy elcacheelte valamelyik geci program
Haszprus
sőt most nemtom te írtad-e el de eddig Geri meg én is ponttal próbáltuk
SzaMa
Geri hogy áll
SzaMa
BAZMEG!
SzaMa
én írtam el
SzaMa
1000 bocs
Haszprus
király
SzaMa
faszom, hogy 0 a hamming távolság
Gergo__ hmmm...
Haszprus

Mailbox.hu howto

©   Haszprus   |   howto hwsw
Ne használjatok mailboxot, egy rakás szar. De komolyan. Nulla rendelkezésreállás.

Howto (step by step for lamz0rz)

  1. döntsetek valami más mailszolgáltató mellett, pl. gmail
  2. mailbox webfelületén állítsátok be h az összes levelet oda forwardolja
  3. ne feledjétek visszaigazolni hogy a cím ahova mennek a levelek, valóban a te tulajdonodban áll
  4. a mailboxos címeteket feledjétek el örökre
Haszprus

Linux

©   Haszprus   |   hwsw
Linux suxx. A projectlabor kapcsán négyen dolgozunk együtt. Egyikünk linuxot használ. Hadd ne mondjam el mennyi szoftverproblémát okozott ez eddig nekünk, kezdve azzal hogy nem tudunk egységes fejlesztőkörnyezetben megállapodni… Azzal nekem ne jöjjön senki lehetőleg hogy dehogynem, használjunk valami ingyenes LÓSZART (ld. netbeans), mert ez nem megoldás a problémára, ez a problémának a része.

Itt van egy levelem:
Közben leszedtem az argot és nem rossz, elég egyszerűnek tűnik...

Aztán jött a fekete leves. Látom hogy az eszköztárban egy csomó minden elérhetetlen: nem lehet szekvencia diagrammot készíteni és még sok mást.

Megnéztem hogy mit ír erről a manual: először is elborzasztott hogy a fejezetek legtöbbje után az szerepel a tartalomjegyzékben hogy "to be written", és valóban, nincsenek megírva ezek a témakörök. És most a legdurvább:

"Note
Sequence diagrams does not work in ArgoUML version 0.14."

Nálam 0.16 van de ebben se megy. És már eleve ez a verziószám... 0.16...

Higgyétek el nem rossz dolog az ha egy rendszert amit nem ismerünk és döntünk a használata mellett, legalább helyettünk mások már jóideje használnak...
Update 23:00: Azt hiszem ide kívánkozik még hogy nem akarok erről a témáról vitázgatni.
Haszprus

Telefonok

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Volt egy idő, amikor olyan telefonok jelentek meg, hogy azt mondtam: „wow”.

Manapság undorodva figyelem a nokia.com-ot, vagy a néha szemem elé kerülő újsághirdetésekben feltűnő telefonokat, kerüljenek ki bármely cég kínálatából. Egyszerűen rondák. Nagyok. A billentyűzetük használhatatlan. A billentyűk között nincs elválasztó tér. Ez szerintem roppant idegesítő. A színes kijelző tökéletesen fölösleges, a legtöbb esetben nincs szükség rá. Nagyon gyerekcipőben jár még ez a dolog. Majd ha nagyobb felbontás lesz.

Persze én magam is belátom, hogy nem lehet egyből nagyfelbontású cumókat árulni, mert akkor ki fizetné meg a fejlesztési költségeket? Ígyhát először eladjuk az alacsony felbontású szarokat, majd pár év múlva a nagyfelbontásúakat, addig is biztosítva érezzük a következő néhány év fejlesztési vonalait. Nyilván már most is lehetne nagyobb a felbontás, hiszen sok digitális fényképező keresőjébe, ami mindössze 1 négyzetcenti méretű, képesek többszázezer pixeles kijelzőket építeni, a méret tehát azt gondolom nem volna akadály.

A jelenlegi felbontásuk mellett ezek a telefonok nem használhatóak másra, mint anyagi státuszunk szimbolizálására, esetleg saját szórakoztatásunkra melyet pusztán az előidéz, hogy szeretjük a technológiai játékszereket. A jelenlegi színes kijelzők használati értéke azonban közel nulla.

A jelenlegi helyzetben olyan szolgáltatásokat látok, mint háttérkép, megválasztható telefontéma… Ez utóbbira külön felhívta valaki a figyelmem, hogy vigyázat, nem színt választhatok, hanem témát! És ettől boruljak térdre. Faszság.

Mindeközben valószínűleg akik elélveznek a 0,5 - 1 megapixeles übergáz minőségű telefon-fényképezőtől, ugyanaz a réteg fikázza szét a négy megapixel alatti hagyományos fényképezőket.

A konzumer-idiotizmus elérte azt a szintet, ahol már fizikai fájdalmat okoz nekem.

Azt hiszem, holnaptól szakadt cuccokban járok és leülök a földre. És te hová ülsz?

Haszprus

Négy megapixel a minimum

©   Haszprus   |   hwsw
Ma amint az I-ben a fotókat készítettem, mögöttem egy-két nagyon elit magasságokban járó ember szükségesnek tartotta egymás között, de kellő hangossággal kitárgyalni, hogy manapság, hát már a négy megapixel ugye a minimum, ami alatt kibaszott gáz egy fényképező, és hát ugye a digitális zoom sem ér szart se.

El is szégyeltem magam amiért nem tartok lépést a korral, bár közben olyanokra gondoltam hogy vajon nem jobb-e egy 3 megapixeles szétkonfigurálható gép mint egy 4 megapixeles fullautomata, és ebből következően nem feltétlen biztos hogy egy hozzáértő ember a megapixelek alapján mondja meg egy fényképezőről hogy az most jó-e vagy sem, de ezt most részletkérdésnek tekinthetjük nyilvánvalóan.

Költsetek fényképezőre 1-2 évente minimum 2-300e Ft-ot hogy ne kerüljetek ilyen rém kínos szituációba. Persze lehet hogy cserébe kőgazdagnak lesztek titulálva, dehát Magyarországon az embereknek három csoportja létezik:

  1. a csórók ugye, hát ez full gáz réteg
  2. a kőgazdagok ugye, ők kapják be, nem igaz?
  3. és azok akiknek pont olyan cuccaik vannak mint magunknak, na ők a királycsávók, ők tudják mik a tuti cuccok, igaz tesó? nekem is ilyen van, ez nagyon tuti cucc. persze ha majd váltok és te nem, akkor átkerülsz a csóró kategóriába és röhögni fogok rajtad.
Ma biztos front van.
Haszprus

Sch-ergonómia

©   Haszprus   |   hwsw life
Az ilyen dolgok felbasszák az agyamat. Kezdődött ott hogy már saját feledékenységem miatt sem voltam éppen higgadt, de igazából ami szerintem gáz, hogy ott van 3 léptetőkapu a sch belsejében, plusz egy portás által manuálisan nyitott, de igazából semelyikre semmi nincs felcímkézve. Ja de igen. A portáséra az, hogy a portás nyitja, kisbetűkkel, de azért nem gáz. A többi háromra viszont nincs ráírva semmi. Kijárat, bejárat, ilyesmi? Nem szokott az ember ilyen feliratokkal találkozni közhasználatú létesítményeknél? A f#szt nem! Ott kéne legyen. Persze 1 mp gondolkodás után az ember rájön, hogy ott van a kapu felé eső oldalán is egy kártyacsekkoló (de azt is csak ránézésre azonosíthatja be, mert ráírva ofkorsz nincs, nyíl nem mutat rá, stb).

Hol van itt az ergonómia?

És akkor jön a legtutibb. Rányomom a tirisemet az egyik kapura, villog a led zölden meg pirosan, felváltva, és pittyeg egyet. Na ebből dekódoljam hogy mi a fasz van. Megpróbálom újra (windowson nevelkedtem), ugyanaz. Megpróbálom másik kapunál, ugyanaz. Oké megyek a portáshoz, kienged, end of story.

Most pedig elmélkedhetek hogy mi lehetett a piros-zöld felváltott pittyegés. De úgy konkrétabban annál, hogy 'hiba'… Ugye valszeg az van hogy nem aktiválták még a tiris kártyámat a rendszerben, de mit lehet tudni, lehet hogy elvileg már rég aktiválva kéne legyen, az is lehet hogy átvételkor realtime aktiválódnia kéne, stb, de az is lehet hogy csak elbaszták az adminisztráción. Nem lehet tudni. Csak azt tudom hogy piros és zöld felváltott pittyegéssel kellett szembesüljek. Informatív.

Update 18:51: amikor berakták az első új lifteket és valamikor bementem tavaly (akkor még nem voltak belső léptetők asszem), akkor is hasonló volt. Ezek a liftek nem teljesen szokványos használatúak. Lehet hogy rábaszol és lehet hogy megszopatsz másokat. És nincs kiírva semmi b+, mintha alap lenne hogy mindenki mindennap a sch-ben jár és mindenki olvassa a liftes topicot a KIR-en. Ami amúgy már nincs, merhogy KIR sincs.

SZAR-on pedig megint elaludtam úgyhogy amint felébredtem el is jöttem, óra felénél járás ide vagy oda, ennek így semmi értelme.
Haszprus

Sulinet

©   Haszprus   |   hwsw

100 mbit für alles
Elmondom mi a baj. Mi a rákért kell 125e Ft-os csúcs videokártyát sulinettel megszponzorálni? Csórógyereket* tuti ez viszi előre az informatika elsajátítása felé?

*persze, nemcsak csórók élnek a sulinettel, hanem, sőt, de az ugye nem kérdés hogy hivatalosan a sulinet azoknak szól akik amúgy nem engedhetnék meg maguknak hogy gépük legyen meg ilyesmi. Nyilván nem arra találták ki hogy pistike 20 helyett 60 fps-sel tolja 1280-ban a doom3-mat.

a 20 és 60 fps a képzelet szüleményei, fogalmam sincs hány fps-t tol doom3-ban egy csúcskártya. lehet hogy már jóval többet 60-nál, mégiscsak eltelt némi idő a d3 megjelenése óta…

Azt gondolom hogy a hardverszponzoráció helyett sokkal inkább a nethozzáférést kéne szponzorálni, ha már valamiféle felzárkóztatást akarunk. Egy offline géppel úgyse sokra lehet menni. Vagy esetleg lehessen választani.
Haszprus

Backup for eternity

©   Haszprus   |   hwsw
Valaki megin letöltötte az egész blogomat. Az internet egy örök backupot biztosít az oda felkerülő anyagoknak a felhasználók állandó mirrorozása által.
Haszprus

Outlook 2003 überkontroll

©   Haszprus   |   hwsw
Hosszú listák, tökéletes szabályok, tökéletes irányítás. Először is eszetlen mennyiségű szabályt képeztem Outlook 2003-ban, hogy a félév során minél kevesebb időmet rabolja el a majdan levlistánkra ömlő eszetlen levél érdemi részének leválogatása.

Másodszor, pár napja felraktam a No Spam Today! nevű szoftvert, mely egy pop3 szerverként működik saját gépünkön megbújva, és a levelezőszoftver - legyen az akármi - rajta keresztül fér hozzá a leveleinkhez. A szoftver annyit csinál, hogy netről valamint helyben tárolt szabályok alapján belő egy spam-szintet minden egyes levelünkre, s ha ez egy megadott szám felett van (defaultból 4,8), akkor spamnek minősíti. Teszi ezt úgy, hogy a subjectbe beleír valami általunk kitaláltat, pl. azt hogy [spam], vagy bármi.

Mi a tuti a No Spam Today!-ben? Az, hogy nálam asszem 3 napja van fenn, és ezidáig nem hibázott. Értem ez alatt, hogy nem kategorizált spamnek valós levelet, és nem hagyott egyetlen spamet sem felismeretlenül.

Hibázni egy esetben tud, éspedig azon levlista-digesteknél, ahol a levelek közé beférkőzik néhány spam is. Ez alapvetően kellemetlen, ugyanakkor érthető probléma, melyet szerencsére megfelelő Outlook szabályokkal szintén helyre tudunk hozni.

Megjegyzések:
  • a No Spam Today! nem ingyenes szoftver, bár egy ideig teljes funkcionalitásában kipróbálható.
  • arra még ki kell dolgoznom valamit, hogy miként lehet zökkenőmentesen két windows accounthoz is beüzemelni a szoftvert. lehet hogy windows service-ként való futtatás lesz a helyes megoldás. igen. de hogy lehet ilyet csinálni? a google talált rá egy fizetős szoftvert, kösz, nincs valami beépített mód erre winben?
Haszprus

Axelero SUXX

©   Haszprus   |   hwsw
Botrányos. Megkérdeztem az Axelero üfsz-on emailben hogy a 2 éves hűségem lejárta után miként fizethetnék olcsóbb havidíjat úgy hogy a saját Otthon csomagomban maradjak (mert mára már olcsóbb a havidíj ugyanarra a csomagra mint ami nekem van, de én a régi szerződésem miatt még egy nagyobb díjat nyögök), erre volt képük az Otthon/L-t ajánlani (holott nem csomagváltásról érdeklődtem), és levelükben másra ki sem tértek. Micsoda egy szarházi banda. Kéne nekik az a több mint 1 milla pótdíj amit 3 év alatt fizettem volna nekik, ha Otthon/L-en lennék. Aham, jó vicc.
Haszprus

Tiéd a lányom keze és a fele birodalmam

©   Haszprus   |   hwsw
Éjjel 3 körül felkeltem mert pokoli szarul voltam (szerintem annak a minimálmennyiségű bornak a következménye de nem biztos) aztán azóta fenn vagyok. Ezzel szórakoztam aztán félbehagytam mer meguntam:


original stuff


digitally remastered stuff special edition

Nektek is van egy könyvtáratok ahol a netről szedett marhaságok gyülekeznek? (Én mondjuk főleg régebben gyűjtöttem ezeket.)
Haszprus

300 MHz

©   Haszprus   |   hwsw
Egy 800*600-as felbontással bíró, 64 MB RAM-ot, 3,2 GB vinyót tartalmazó, 300 MHz-es Pentium II által hajtott, LAN-nal nem ellátott notebookra telepítek Windows 98 alá NAV2005-öt ami eléggé úgy tűnik hogy végtelen ciklusba került a telepítés egy pontján. A műveletet otthon ne próbáljátok utánozni.

Update 18:46: A rendszerkövetelmények szekcióban 128 MB RAM-ot írnak Érződik

Update 20:20: mostanáig telepítettem azt a k..va navot b+
Haszprus

Új, limitált forgalmú adsl csomagok

©   Haszprus   |   hwsw
Axelero új adsl csomagjai (lehet h többi szolgáltatónál is, nemtom) eképp néznek ki…
havi előfizetési díjuk az ADSL Hobbi esetében 3 gigabájt, az ADSL Otthon és az ADSL Play csomag esetében 6 gigabájt letöltési adatforgalmat foglal magában. Ezt az adatmennyiséget átlépve az Axelero gigabájtonként bruttó 500 forintos plusz díjat számít fel előfizetőinek (a tényleges forgalom alapján).
A Hobbi/L ára 7900 Ft, Otthon/L-é 9900, Play/L-é 11900.

Kurvára megéri, mit ne mondjak. Most komolyan ekkora átbaszást még nem láttam. Ki a f#szom nem lép át egy havi 3 gigás limitet?! Február első 5 napjában szinte semmit se töltöttem és már 950 MB a forgalmam így is. (nem, nem zombi a gépem, lol.)

Aki meg a 6 gigát nem lépi át az mi a ráknak rendelne 512 kbites vonal helyett 1 vagy 1,5 megabiteset? Ezt a konstrukciót tuti hogy zsírkreténeknek dolgozták ki. Kedves ügyfél meg majd néz nagyot a két éves hűségnyilatkozata után, hogy a gatyája is rámegy ezidő alatt a forgalmi pótdíjra. Mert ne gondolja azt senki, hogy ha valakinek ott van a seggébe kötve a fél megabit vagy bármi hasonló kapacitás, akkor majd nem fog kipróbálni soha letölteni valami frankó stuffot, még akkor is ha azt legálisan teszi mondjuk az origo újonnan nyílt online videotékájából. De ezer más helyről is be lehet szerezni pl. jogtiszta zenéket.
Haszprus

No resume

©   Haszprus   |   hwsw
Bazz, a SzAr slide-okat (40 megás zip fájlban) egy olyan ftp szerverről kell letölteni ami nem támogatja a félbeszakadt letöltések folytatását, beSzArás. És kifogyott a színes tintapatronom is pedig állítólag 60%-on volt tegnap a hp tintaszintjelző progija szerint, és azóta nem nyomtattam egyebet, mint... Hmm, lehet hogy egy negyed oldalas halványsárga sáv fogyasztotta ki? Az kizárt dolog, mert nem tudom.
Haszprus

Technology power

©   Haszprus   |   hwsw
Egyik haverom síelni van egy hétig. Írtam neki egy emailt és legnagyobb meglepetésemre szokásához hűen két perc múlva már jött is a válasz, mintha csak otthon lenne. Technology power.
Haszprus

Pen tool

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Egész tűrhetően megtanultam kezelni a Photoshop freeform pen toolját és ennek most örvendek. Leginkább azért, mert a pen toollal [pl. brush toollal szemben] nagyon szép görbék rajzolhatók, nincs rá hatással hogy az ember - rajzoláshoz - bénán mozgatja az egeret.
Haszprus

Böngészők a blogomon

©   Haszprus   |   hwsw
Azt a kúúúúúúúrva mindenit! Most nézem hogy idén januárban a blogomon az olvasók mindössze 63%-a használt Internet Explorert! (6.0-t 56%)

És a 2004-es év során is elég alacsony volt ez a szám, konkrétan 77%.

Hát ezen most nagyon meglepődtem.



Tegyük még gyorsan hozzá hogy valószínűsíthetően a blogom olvasói közül elég sokan advanced userek.

Még tegyünk ehhez hozzá egy-két dolgot. Mit is? Azt, hogy a januári 37 fennmaradó százaléknak csak a fele használ Firefoxot. A többiek mást. Tehát aki nem IE-t használ, az nem feltétlen Firefox felhasználó. Mi következik ebből? Az, hogy a Firefox nem annyira tuti dolog, hogy mindenki azt válassza, aki az IE-vel valami okból elégedetlen. Magyarán az a 37% nem valami más frankóbb böngészőt keres - szerintem -, hanem egyszerűen csak magától az IE-től akar szabadulni. Ergo: mihelyt az IE jobb lesz (IE7), ezek a júzerek szerintem visszatérnek hozzá.

Persze ez csak egy teória.

ps. nincs excelben valami mód arra hogy a diagramformázási beállításaimat mondjuk egy stílusként elmentsem?
Haszprus

Firefox

©   Haszprus   |   hwsw
Egyébként egyre-másra hallom hogy a firefox itt bugos, ott bugos. Nyugalom emberek, minden program csak addig frankó meg überkirály, amíg csak egy szűk réteg használja. Utána elkezdenek előjönni a hibák. Több szem többet lát.

Én nem tudom azt elképzelni hogy egy ingyenes fejlesztés (tehát ahol a fejlesztők nincsenek fizetve érte) le tudjon győzni valami eszetlen költségekkel készülőt hosszútávon.

IE7-re kiváncsi vagyok már. Eléggé.
Haszprus

PT vizsga után

©   Haszprus   |   bme hwsw
Hát, meglett a vizsgám az tuti, de JSD-ben persze hogy nem találtam ki hogy mire gondolt PTZoli vazeeeeeeeeeee'. Lehagytam egy entitást. Szóval szar lett. Tökmindegy. Majd pénteken kiderül hogy nagyon gáz vagy csak kicsit, bár a megoldókulcs alapján én már tippelek egy hármas alsó ponthatárára. Esetleg négyes de az nem túl valószínű. (Nem tudom, mennyire osztja a mintamegoldástól eltérő megoldásokra a pontot)

Istenverte UML osztálydiagramos igaz-hamis feladat sajnos belekerült, ez a legnagyobb ellenségem.

Viszont vettem egy nyomtatópatront (mert a pt-re kb. ráment egy ) és felpótoltam az 512 mega ramomat 1 gigára.

Az a baj hogy a JSD feladatot az első gyakorlópélda után is megcsináltam volna ugyanolyanra mint a mittomén 10. után…
Haszprus

Híveim

©   Haszprus   |   hwsw
Nálam nincs linkfal, de büszkén jelentem, hogy most már két emberről is tudok akik miattam kezdtek blogolni

Az első ugye mainframe volt aki prog magánkonzi közben indította útjára a saját überblogját valamikor 2004 első felében, a pontos dátumot homály fedi, a második pedig Tiffany, aki hosszas tervezgetés után végül 3 napja üzemelte be az ő blogját.

Még félig-meddig ide kapcsolódik VDavid aki egy privát hozzáférésű minimálblogot indított volna az én közreműködésemmel, ám rejtélyes technikai problémák miatt ez végül nem következett be.

Engem egyébként xtr blogja (vigyázat, képi adult content, 18+, parental advisory ) indított el a blogolás útján.

Haszprus

512MB -> 1 GB (RAM)

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Szerdán RAM-ot duplázok asszem (kizárólag lustaságomtól függően - hogy elvánszorgok-e a boltig), 0,5-ről 1 GB-ra. Mert néha már 1 GB körül van a memóriafelhasználásom és roppant zavaró a swappelés (főleg hogy szarrá van fragmentálódva a vinyóm és így a swapfájl is). Bezzeg a régi szép időkben többnyire kétszer annyi memóm volt, mint amennyit használtam
Haszprus

Sanoma

©   Haszprus   |   hwsw sanoma
Egyébként valaki olvassa a blogomat a Sanomától. Tudjátok, ők azok akik meg akarták volna venni az Index egy részét, aztán asszem nem történt meg. Azt gondolom nyilván most a blogomba akarják inkább invesztálni a milliárdjaikat. Tökéletesen meg tudnám érteni ezt a tervet.
Haszprus

Bloggerek Magyarországon

©   Haszprus   |   hwsw
Van itt az e-média oldalán egy cikk az írótól, egy 20 oldalas lepublikált tanulmány a blogokról. Aki veterán, és erősen látogatott blogger, annak szerintem nem sok újat mondhat, de attól még érdekes olvasnivaló.

Kövesd az ujjad.
Haszprus

Internetes muzik-keresés

©   Haszprus   |   hwsw zene
Oké. Valahonnan eszembe jutott egy dallam, aztán a szöveg is. Why the trees are brown. Rákerestem. Találat nuku. Trees are brown lyrics - néhány találat. A következő sor: And the sky is grey. Erre rákeresve kiderült, hogy All the leaves are brown a helyes megfejtés, a szám címe pedig California dreamin'. A szám előadója szabadon választott, akárcsak a mix, én konkrétan 11 féle verziót töltöttem le belőle. Megemlíthető nevek: The mamas and the papas, Royal gigolos, Beach boys, Benny Benassi. És van még egy Náksi féle mix amit ezidáig nem tudtam beszerezni.

Internet power.
All the leaves are brown (All the leaves are brown)
And the sky is grey (And the sky is grey)
I’ve been for a walk (I’ve been for a walk)
On a winter’s day (On a winter’s day)
I’d be safe and warm (I’d be safe and warm)
If I was in LA (If I was in LA)
California dreamin’ (California dreamin’)
On such a winter’s day
Csak azt nem tudom, melyik filmből ismerem ezt a zenét. A google szerint ismerhetem pl. a forrest gumpból, de nem hiszem, valamint a beautiful thingből, de azt még csak nem is láttam. Szóval egyelőre passz. De ha valaki tudja, ne tartsa magában
Haszprus

Vizsgaidőszaki adatforgalom

©   Haszprus   |   hwsw
Komplett adatforgalmam az elmúlt 9 napban
DátumForgalom (fel+le, MB)
2005.01.0377,21
2005.01.0435,82
2005.01.0568,49
2005.01.06133,58
2005.01.07479,48
2005.01.08101,41
2005.01.0958,01
2005.01.10498,22
2005.01.1172,6
Haszprus

Csak leemelem a polcról

©   Haszprus   |   hwsw
Tegnap midőn a Mammut 2-beli Saturnban jártam, arra lettem figyelmes, hogy plexi dobozokba ki vannak rakva pl. vinyók. Érdekes ötlet. Tetszik. Odamegyek a pulthoz, kiválasztom ami kell, látom mi van "raktáron" (mi kapható), stb, ha kell, megveszem, ha nem, nem, gondolkodhatok rajta a nagy döntés előtt még egy csomót anélkül hogy valami sort feltartanék, vagy sorba kellene állnom, vagy egyáltalán valakivel (eladó) konzultálnom kellene arról, hogy mi is van nekik raktáron. Csak megfogom a választott vinyót és kisétálok vele a pénztárnál, persze fizetek is.

Nem történt ilyesmi, de roppant csábító a gondolat.

Haszprus

Látogatottsági rekordkísérlet donez

©   Haszprus   |   hwsw
Itten ilyen mediahack project zajlott s ennek keretében meg is dőlt a rekord látogatószám, ami 2004 januárban keletkezett, s 153 volt. Ma eljutottunk 23 óra körül 140-ig, majd egy gyors hajrában 193-ig tornázódott a nemes szám. (Visits/day-ről van szó, melybe az én visitjeim nem számítódnak bele, úgy van megoldva.)

Köszönöm minden közreműködőnek (ld. pl. olvasók), külön köszönet illeti (privacy power)-t és (privacy power)-t
Haszprus

Látogatottság és tartalmi változások

©   Haszprus   |   hwsw
Nemtom pontosan minek köszönhető, de növekszik a látogatottságom, sőt nem is nagyon marad el egyes általam nagyra tartott blogokétól. Na jó, mondjuk enyém harmadakkora (itt most konkrétan egy blogra gondolok), de mégiscsak itt egyszemélyes posting van, nem pedig egy egész gárda nyomja a bejegyzéseket. Ezen felül asszem nem sok bloggal vagyok linkelési viszonyban, így hirtelen összesen 3 kivétel jut eszembe, ezek közül egyik blog már rég elesett a csatamezőn, másiknak a gazdája direkt a saját látogatottságának rombolására törekszik, harmadiknál pedig fogalmam sincs hogy be vagyok-e még linkelve mert nem olvasom

Azt figyeltem meg, hogy ahogy csökken a bejegyzéseim száma, úgy nő az olvasottság. Persze nem biztos hogy pont ez a két dolog van közvetlen kapcsolatban. Lehet hogy egyszerűen csak némileg minőségibb a kontent ami itt megjelenik, mint amilyen régen volt. Ld. pl. már elég ritkák a fáradtsággal kapcsolatos bejegyzések (tképpen az utóbbi napokat leszámítva mióta ez a napi 4 bejegyzéses scriptlimitem van (amit egyébként kisebb gyakorisággal rendszeresen kitrükközök közvetlen az adatbázisba való írással ), nem is írtam fáradtságról)

fáradtság kategóriába tett bejegyzések
2004. szeptember31
2004. október24
2004. november12
2004. december4


Most nem tudok grafikonokkal szolgálni, mert ki vagyok lockolva a gépemről, viszont anyám elfelejtett kijelentkezni mikor elment innen, így most az ő nevén vagyok bejelentkezve De neki nincs jogosultsága a fejlesztési könyvtáraim olvasására…

Update 09:44: egyébként a napokban gondolkodtam azon, pont a fenti első mondat hatására, hogy lehet, hogy lehetővé kellene tegyem a bejelentkezés nélküli kommentelést. Miért? Mert háromszor ekkora látogatottságú site sokszor ennyi kommentet produkál. Persze lehet (nyilván) tartalmi különbségekből fakadóan is, ugyanakkor erősen gyanítható, hogy a regisztráció ill. bejelentkezés szükségessége sokakat eltérít a kommentálástól. Egy-két hete regisztráltam magam egy másik blogon is (doransky), de inkább kijelentkezve kommentálok, mert különben meg kéne jegyezni a jelszót hozzá (azon a blogon mindig kijelentkeződik az ember, nemtom pontosan mennyi idő alatt, a lényeg hogy állandóan újra be kéne jelentkezni, ami persze security meg privacy szempontból jó, de erősen csökkenti a dolog kényelmességét).

A dolog persze felveti nálam is a fent leírt problémát, miszerint elég gáz volna ha az eddig bejelentkezetten kommentáló júzerek kijelentkezve kezdenének kommentelni. Bár ennek már nem tulajdonítok olyan nagy jelentőséget mint régen, de azért mégiscsak jó látni az adminban hogy a recent_visitors mutatóm 8-15 közötti ingadozás helyett mindig 20 fölött van).
Haszprus

Gép újra kitagadva

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Ismételten kihoztam a gépemet a szobámból, minimum egy hétre, utána meglátjuk.

Update 2005. jan. 03. 09:26: tehát a helyzet: a gép nem a szobámban van, és egyetlen hozzá való felhasználó jelszavát sem ismerem pillanatnyilag (Rendszergazdáét sem)

Haszprus

Blog redesign

©   Haszprus   |   hwsw
Ha egyszer új design lesz a blogomon, komoly technikai kihívás lesz hogy megtartsam valahogy a régit (működőképesen! ld. kommentrendszer stb). Ugyanis szerintem egy naplót nem illik egyszerűen kidobni. Nemcsak a tartalomnak van ám jelentősége, hanem a formának is. Az mutatja a kor hangulatát, technikai szintjét, stb. Vagy legalábbis a fejlesztőét

Amúgy a priv naplómat bővítgetem kisebb designelemekkel (headerek), zsír.
Haszprus

Karácsonyi ajándék

©   Haszprus   |   hwsw life
Nemtom mit vegyek karácsonyra, ez most a probléma. Mármint magamnak. Má névnapomra se vettem semmit, és most nem biztos de talán születésnapomra se, az má régen vót. (A dolog úgy néz ki hogy kapok x összeget amit vagy elrakok vagy veszek belőle valamit. Névnapom esetén utóbbit választottam és elég jó eséllyel ez lesz a karácsonyi stratégia is.) Tavaly karácsonykor dettó (kivétel egy db hosszúujjú póló), a régebbi dolgoknak meg most lusta vagyok utánanézni.

Bizonyos összeg alatt nincs semmi olyan amire igazán szükségem lenne és mondjuk nem zokni-kategória , bizonyos összeg felett meg nem akarok kiadni, pedig egy normális fényképező (ld. Canon EOS 20D) nem lenne rossz . A probléma egyrészt az alapcucc árában, másrészt az objektívek árában rejlik. Elég kemény probléma, a dolgot valahogy próbálom is elfelejteni, mert idegesítő, hogy a profi cuccok ennyibe kerülnek, az amatőr cuccok pedig olyan iszonyat harmatgyenge képeket produkálnak, amilyeneket. Nézzétek meg, hasonlítsátok össze a zajszintjét egy profi DSLR gépnek, meg egy kompakt fosnak. Akár lehet az új is. Példának itt van a Nikon Coolpix 8800 (kompakt), ami egész tetszetős cumó lenne, de megnéztem milyen zajt mellékel ISO400-hoz, hát, borzalmas, jó hogy egyáltalán ki lehet venni valamit a képből.

A köztes megoldások, mint pl. Nikon D70, Canon EOS 300D, azért nem sokat segítenek a helyzeten, mert ezeknél a gépeknél nem az alapcucc a legnagyobb probléma (persze az is), hanem az objektívek amiket utána meg kéne venni. Darabja legolcsóbb esetben is 100k huf körül van (de azokkal kitörölhetjük), szóval nem kispálya
Haszprus

ICQ 5 suxx

©   Haszprus   |   hwsw
Kipróbáltam az icq5-öt... Istenem, merre tart a világ. Hát ezt a szoftvert nagyon elkúrták. Az utolsó használható verzió a 2002a… Rakom is vissza, merthogy készítettem backupot, előrelátóan.
Haszprus

A rapper

©   Haszprus   |   barátok fotózás hwsw túra
Megnéztem az ACDSee 7.0-t (jelenleg 3.1-em van mert a későbbi verziók undorító bloatware-ek), és azt tapasztaltam hogy videókból 4 kis kockában kivonatot készít, no itt van egy:


A rapper

Készült: Rám-szakadék 2004. október 9. © Norby

Update 2004. dec. 12. 21:01: csak azt nemtom mitől ilyen elb#szott lassú az acdsee 7.0… még a menük megjelenésére is előfordul h másodperceket (!) kell várni, közben meg semmi swapelés vagy ilyesmi…

Haszprus

A tűzfal :)

©   Haszprus   |   hwsw
IRC idézet:

IRCQuote fight! In the ring:

(privacy power)kurva tűzfaladat állítsd be
(privacy power)nem megy a send icqn
(privacy power)
(HaszpTan)icq-n offline vagy, csak szólok
Lamatic
Haszprus

Kezdek tanulni…

©   Haszprus   |   bme hwsw life
A blogot minden scriptnél jobban be lehet szabályozni a más elfoglaltság találása című módszerrel. Jelen esetben ez a más elfoglaltság a tanulás. Egyelőre még baromira ellenkezik minden porcikám, és egész nap átjárok ide a szerverterembe egy kis gépezésért, de azért egész jól megy a dolog. Legalábbis tegnap nagyon jól ment, ma visszaestem kicsit, de próbálom tartani az ütemtervet. Ja, illetve azt nem sikerül, de azért mégiscsak tanulok sokat és jól Igaz, eddig csak két hétvégi nap van mögöttem, lehet, hogy hétközben nem lesz ennyire ideális a helyzet, és nem lesz kedvem semmi erőlködéshez.

A minap egyébként az infosite-on rábukkantam a korábbi MaLo eredményekre, és hát, öö, hömm, höhö Ezek után kérdéses hogy vajon érdemes-e tanulnom rá. Már csak azért is mert kevés az időm, és lehet hogy más tárgynak kéne allokálni belőle.
Haszprus

BME project plan 2004 végére

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw life
Az éjjeli digit tanulás nem jött be, ofkorsz nem volt elég.

A helyzet tűrhetetlen, ezért készítettem újabb project plant a hátralevő 2 hét átvészelésére. Mármint tanulmányi szempontból.

Tegnap (pénteken) máris nem tudtam tartani az ütemtervet, mert a betervezett 5 tárgy helyett mindössze másfélre szakítottam időt, ugyanis 16-kor már olyan álmos voltam hogy le is dőltem, még gép előtt sem tudtam megmaradni.

Jelen pillanatban Javaval foglalkozom, ami nem is olyan egyszerű, mint az ember hinné.

Más: Sikerült belőnöm itthonra azt a rühes bme intranetet. Rosszul van ledokumentálva a hszk honlapján hogy hogy is kell.

Más: mainframe jóvoltából hamarosan lesz pár új szavazás a blogon.

Más: A héten feltűnően sok egyedi látogatóm volt a megelőző időszakokhoz képest. Kiváncsi vagyok, miért. Aki sejti, írja le, thx. (Habár van egy tippem.)


(powered by webstats, thx 2 Pál Kornél)
Haszprus

Gépem elszállítva

©   Haszprus   |   bme hwsw life történelem

IRCQuote fight! In the ring:

Haszprus
áthoztam a gépemet a szerverterembe (gardrobe) mert kurvára zavart, egész nap előtte ültem. az elkövetkezendő 2 hétben azt akarom hogy a gépem itt maradjon. így engem se zavar, és anyám is tud rajta bármikor dolgozni. radikálisan le akarom csökkenteni a gépezési időmet mert [censored]
Természetesen BME-s tanulmányaim érdekében cselekedtem így.
Haszprus

Gépbővítés helyzetelemzés 041123

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
No elmegyek aludni 2 órácskát. Elmúlt 1-2 órában azon törtem a fejem, hogy miként lehetne a jelenlegi gépem esetleges frissítését összekötni azzal hogy összeüssek anyámnak egy olyan gépet amihez lesz is kedvem hozzányúlni, mert ugye nem kérdéses hogy én leszek ottan az egyetlen júzer aki ért is a géphez.

Gondolkodtam már mindenféle megoldáson, melyek egyike egy notebook lenne anyámnak, az lenne a legegyszerűbb (meg elhelyezés szempontjából is elég előnyös lenne hogy nem kéne neki dedikált asztal), csak a probléma az hogy még 220k körül is hót gagyi cuccokat lehet venni, semmi wlan, 1024*768, és persze a későbbi évek folyamán tökéletes bővíthetetlenség. Ígyhát maradjunk az asztali gépek világában.

A proci (Athlon XP 1700+), alaplap, ram meg egy vinyó menne a gépemből hozzá, egy 17-es belinea moncsi 30k-ér (15-ös tft-k 80-nál kezdődnek, de sztem ha már költenénk akkor legyen 17-es tft, az meg már drága ), valami házat kéne venni (hasraütve mondok 10k-t), egy cd meghajtót, lowend billentyűzet + optikai egér (kettő együtt 3950 Ft).

Magamnak meg kinéztem egy kn8-e deluxe alaplapot, athlon 64 3000+-t, 2*512 mb ddr400 sdramot, és az eddigi 3*80-as vinyókonfigom változna 2*80+1*200-ra, melyből utóbbit egy seagate sata cucc testesítene meg.

A végösszeg viszont: horror. Jó eséllyel nem lesz semmi az egészből még jódarabig, noha elég gáz hogy anyám új munkaköre megkívánja hogy az én gépemet használja nem kevés időben. Mindezen procedúrák nem túl mellékes hatásaként remélhetőleg megszűnnének a crc problémáim, mivel a gép elkerülne egy szervizbe (legutóbb én raktam össze a gépemet de asszem nem kevés idegeskedéstől kíméli meg magát az ember ha inkább beadja egy olyan helyre ahol le tudják tesztelni hogy vajon melyik alkatrész a hibás, ha valami gáz van…)

Szóval frankó elmélkedési köröket futok, kéne minden és nincsen semmi.

Haszprus

Letöltési korszakok

©   Haszprus   |   hwsw
  1. Volt a modemes korszak, amikor elég volt esténként 50 mega helyet hagyni a vinyón.
  2. Jött az adsl, és 50 megából 2 giga lett. Persze ennyi hely nem mindig volt, egyik barátom pl. kirándulások stb. után ftp-n szokta hozzám áttöltögetni az ott készült digitális képeit, és rendszeresen megkérdezte hogy mi a rákért nem tudja tölteni. Persze tele volt a vinyóm
  3. Most bővítettek az adsl sávon, egy éjszaka már egész sok cumó tud lejönni, egy 24 órás távolléthez pedig valami 11137 MB szabad helyet ajánlatos hagyni. Ennyi szabad helyet még életemben nem láttam egyszerre, úgyhogy problémák lesznek
Haszprus

20% nem vesz kezébe újságot

©   Haszprus   |   hwsw life
Vannak ezek a kimutatások arról, hogy a magyar - vagy éppen külföldi - felnőtt/diák/átlaglakos milyen gyakorisággal vesz kezébe újságot, ahol azzal ijesztgetnek bennünket, hogy túl kevesen. Miért nem említik ezek a cikkek egy árva szóval sem azt, hogy vajon újság alatt kizárólag az offline, nyomtatott médiát értik-e?

Nézzük konkrétabban, előkerestem egy cikket az origoról amit nemrég olvastam:
A tizennégy évesnél idősebbek 20 százaléka hétköznapokon egyáltalán nem vesz kezébe újságot, körülbelül 16 százalékuk viszont egy óránál többet fordít sajtótermékek olvasására. (origo)
Alapvetően a 'kezébe vesz'-ből következne, hogy papír alapú cuccról van szó, de vajon valóban ennyire elhanyagolható lenne az a réteg, aki neten olvassa a híreket? Nem hiszem. Csomó munkahelyen van net, és sok otthonban is. Nem tartom valószínűnek, hogy legalább előbbi helyen időtöltésként ne olvasgatnának a júzerek online újságokat. Már csak azért sem, mert akkor nem lenne ezeknek létjogosultsága, és nem lenne dugignyomva az összes site hirdetésekkel. Ezek után nem értem, hogy lehetett erről a felmérésben egy árva szót sem írni.
Haszprus

128 KBps!!

©   Haszprus   |   hwsw
JESSZ!!!
ÍÍÍÍ

Megtörtént az emelés.

Update 2004. nov. 23. 01:16: üröm az örömben, hogy a feltöltés csak 4 KBps-t növekedet. Bekaphassák. De most téleg, aszittem 256 lesz, és ennek eléggé örültem, ezzel szemben csak ~160 kbit/s-re nyomták fel az eddigi 128 kbit/s-t. Pedig gyakorta töltögetek fel (főleg képeket a blogra meg egyéb képgalériáimra), és jól jött volna.
Haszprus

Wireless Intellimouse Explorer 2.0 elemcsere #2

©   Haszprus   |   hwsw
Megtörtént a második elemcsere az egeremben, melyet december 9 óta használok. Legutóbb 10-es csomagolású ikea elemek teljesítettek benne, konkrétan 2004 május 31-től máig, azaz 2004 november 17-ig. Talán valami 400 Ft volt a 10 elem, vagy ilyesmi, nem emléxem, de úgy tűnik, jó vétel volt

Update 00:12: Hoppá, mire jó a blog. Szóval a 10 elem 595 Ft volt pontosan
Haszprus

512 kbps

©   Haszprus   |   hwsw
512 kbps szörnyen kevés tud lenni, ha kiderül, hogy valami nagy cuccot újra le kell tölteni, mert megsérült a vinyómon, és történetesen már órák óta vártam rá így is.
Haszprus

deviantART: Tri Okular háttérkép

©   Haszprus   |   hwsw
Pár napja felkerestem a deviantART-ot demian korábbi rekommendációja alapján. Most onnan van ez a háttérképem:
TRI OKULAR háttérkép

(Megj.: a háttérkép eredetileg asszem 1600*1200-as. Én részemről inkább kivágtam belőle egy 1280*1024-es részt, minthogy átméretezzem. Ez a thumbnail a saját kivágásom alapján készült.)
Haszprus

Java eseménykezelés

©   Haszprus   |   hwsw
Jut eszembe, ne felejtsem leblogolni, hogy Javaban az eseménykezelést az az ablakelem tudja végezni, amelyiken rajta van a fókusz. Az eseménykezelést ehhez az elemhez nekünk kell leprogramozni, meg kell mondani, hogy ha az OK gombon van a fókusz, akkor figyelheti a billentyűzetet, és tud is mit kezdeni pl. egy Enterrel. De ha a fókusz olyan ablakelemre kerül, amihez nem társítottunk eseményfigyelést, akkor az ipse hiába nyomkod akármilyen billentyűket, nem fog történni semmi. Ilyen módon az összes ablakelemhez hozzá kell társítanunk az eseménykezelés lehetőségét, ami nem más, mint szánalmas
Haszprus

1 mbit mini-FAQ

©   Haszprus   |   hwsw
Q: Ha felmegy az adsl-em 1 mbitre, meg kellene vajon játszani a 300 gigás havi letöltést, legalább egyszer?
A: Nem. Az adsl-től függetlenül nem volna módom rá.
Haszprus

ADSL 512kbps -> 1mbps

©   Haszprus   |   hwsw
512/128-ról 1024/256-os csomagba fogja rakni a matáv az adsl hozzáférésemet, mint mindenki másnak, akinek eddig 512/128-as volt (kb. november közepétől végéig tart az átállítás, ha jól értem).

Ez jó dolog, de momentán sokkal jobban örülnék, ha a díjat csökkentették volna mondjuk a felére.
Haszprus

Egyre rosszabban bírom a gépemet

©   Haszprus   |   barátok hwsw idézet
Kezd egyre jobban ingerelni ez a gépfrissítés dolog. Bizonyos (a legtöbb?) dolgok elviselhetetlen lassúak már.
  • xp user switching
  • 40 megás word doksi kezelése (igaz, nem mindennapi task)
  • filmnézés után őrületes hosszú swapelés, ablakok soronkénti kirajzolása (lehet hogy a vinyóm fragmentációja miatt)
  • a nav roppant gyakran bedobja azt az ablakot hogy xy alkalmazás a z fájl vírusellenőrzésére vár (gyaníthatóan szintén a fragmentáció miatt)
  • 18 cd-re kiírva 170 képem lett hibás (crc error, mert valami bugzik a gépemben, és nem tudom hogy micsoda. nem a memória.)
  • outlook roppant lassú megnyitása (nyilván a fragmentáció miatt)
  • acdsee (3.1) hihetetlen lassú megnyitása (nyilván a fragmentáció miatt)
Gyanítható hogy az egészért a fragmentáció a felelős, de nem tudok mit kezdeni vele, mert egy defragmentálástól meghibásodna az összes adatom.

Miután ezen dolgokat leírtam, végeztem elméletem megerősítésére egy gyakorlati tesztet.

IRCQuote fight! In the ring:

teljes töredezettségfájl töredezettségeösszes töredékek száma
C:26%52%47385
D:19%38%13313
E:10%21%18253
F:8%16%2107
X:9%14%58
Y:8%17%1544
Ez a táblázat nem tudom, mennyire támasztja alá a sejtésemet. Annyira nem tűnik brutálisnak. Bár a C meghajtón vannak 200 megás fájlok 3000+ darabban (többek közt az acdsee thumbnaileket tartalmazó fájlja)…

Gépcsere ellen szól:

  • anyagi megfontolások
  • 1-2 hétig nem lenne gépem
Gépcsere mellett szól:
  • sebesség
  • adatbiztonság
  • 1-2 hétig tudnék tanulni, amíg nem lenne gépem
Haszprus

Dreamweaver problémák

©   Haszprus   |   hwsw
Jól gondolom, hogy a Dreamweaver MX nem támogatja a drag&drop képbeszúrást html-be? Sőt, sehogy se lehet egyszerre egynél több képet beszúrni? Sőt, alapból ki sem egészíti az img taget width és height paraméterekkel?
Ha ezen feltételezéseimet valaki cáfolni tudja, ne kíméljen, íméljen.
Haszprus

Egy élhetőbb levlistáért

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw
Én egy élhetőbb levlistát akartam.

Többek egyetértettek velem, de a kellő időben nem voltak mellettem.

Anyázás volt. Majdnem meglincseltek.

Roppant negatív élmény.

Update 23:28: egy szavazás állása alapján egy egyharmados (azaz rohadtul jelentős) kisebbség érdekeit sikerült hót egyedül képviseljem. Minden rajtam csattant. Köszönöm, Élet, kurvajó volt.

Update 2004. okt. 19. 00:08: vajon majd reggel amikor irl találkozom velük, élőben is meglincselnek?
Haszprus

Lassú

©   Haszprus   |   hwsw
Egyre lassabbnak érzem a gépem. Pl. a képnézegető szoftvert. Minden mást is, de főleg azt, noha direkt a legújabbnál 3 verziószámmal régebbit használok, részben sebességproblémák miatt. Hm, ez nem túl örömteli. A user switching is borzalmas. És persze minden más is. Egy valamire való bővítés kb. 90k lenne. Húzni kéne ezt még egy darabig… (miért is ne?)

A gépem főbb részeinek cseréje amiatt is jó lenne, mert ezáltal garantáltan megoldódnának a crc errorok amik kísérnek már 2003 április óta…

Na mindegy, majd máskor.
Haszprus

Picasa

©   Haszprus   |   hwsw
A Google egész sokmindennel foglalkozik mostanság, pl. próbáltátok már a Picasa nevű "albumszoftverét"? Képeidet tartja nyilván, indexeli őket, easy to use (ideal for lamerz), és kurvagyorsan lehet a képek között keresni, konkrétan teljesen realtime, entert se kell ütni a keresés végén, ahogy pötyögöd a betűket, szűkülnek a találatok. Emellett jól is néz ki.

What does this button do?

Update 2004. okt. 16. 00:18: baze azért nem ártana ha legalább fastruktúrát kezelné. Értem a google azt akarja hogy ne legyen semmiféle folder a világon (ld. gmail), és mindenki csak keresni akarjon, de folderz are good bakker, így a bal oldali lista kvázi semmire se jó, nekem legalábbis közel 800 albumom van, 20 giga kép, 16000 fájl, azért ez így fastruktúra nélkül elég meredek.
Haszprus

A megahertz-emelés vége

©   Haszprus   |   hwsw
Nem jelenik meg a 4 GHz-es Pentium 4
Az órajel növelése a legegyszerűbb módja a teljesítmény emelésének, azonban ez a módszer kifulladni látszik, a további megahertz-hajhászának komoly műszaki akadályai vannak. A gyártók és elemzők egybehangzó véleménye szerint teljesen új módszerekre van szükség a teljesítmény további fokozásához.

(HWSW)
Szívás. A P4 sajtótájékoztatóján még 10 GHz-es P4-ekről beszéltek.
Haszprus

WinXP SP2 automatic updater

©   Haszprus   |   hwsw
Micsoda béna balfasz módszer hogy a Windows XP SP2 automatic updater szarsága saccperkábé tíz percenként előugrik hogy mosmá aztán újra kéne indítani a gépet a frissítések miatt?? Eddig elég volt azt mondjam, hogy később, és akkor az azt jelentette hogy majd ha jól esik, újraindítom. Pain in the ass.
Haszprus

Nincs sim

©   Haszprus   |   hwsw
Mobilom azt a hibaüzenetet dobta fel, hogy "Nincs sim", aztán egészen fura dolgok jöttek még… Félek, hogy ebből nem sok jó fog kisülni.

Update 2004. nov. 08. 01:01: Azóta nem problémázott, hál' az égnek.
Haszprus

Visszafogott adatforgalom

©   Haszprus   |   hwsw
Említsük meg, hogy letöltések terén is teljesen visszafogtam magam.
  • Beállítottam az ftp klienst, hogy 30KBps-sel töltsön max (64 KBps-t tudó ADSL 512-es csomagomon) (eképpen gyorsabban tudok webezni, ami jó)
  • Októberben még csak 25,59 GB adatforgalmam volt, amiből 23,95 GB a letöltött cucc. (Melynek alapján azt mondom, hogy a hó végi letöltésem kb. 53 GB lesz, szemben az eddigi 60-100 GB közöttivel.)
  • Éjszakára néha kikapcsolom a gépet.
  • Néha nem is töltök le.
Fenti megszorító intézkedések eredményeként azt várom, hogy könnyebben fel tudjak kelni a gép elől a kevesebb új tartalomnak köszönhetően.
Haszprus

A nagy email-notifier projekt

©   Haszprus   |   hwsw
Azt hiszem, áttérek a hosszú-hosszú évekre visszanyúló állandósított email-kliens futtatásról a notifierekre.
  • A Gmailt időnként nézem meg, weben. Hol fut, hol nem. Erőforrásból nem sokat eszik, csak egy weblapnyit.
  • Az Outlook régebben mindig futott. Mióta Gmail van, időnként kilövöm. A gmailt se futtatom mindig.
  • Az Outlook Expresst 1-2 naponta indítom el, és max. 10 perc alatt átrágom az eszetlen mennyiségű levlistán magam.
Nem biztos, hogy az Outlook állandó futtatását meg tudom kerülni, de kipróbálom. A cél: időtakarékosság. Ha nem szarozok minden jelentéktelen levéllel külön-külön, az előnyös. A notifier által mégis tudom, ha jön valami lényeges. Viszont az Outlook kellően lassan indul el ahhoz, hogy jó eséllyel visszaszokjam az állandósult futtatására.

A fejleményekről, tapasztalataimról későbbiekben beszámolok.

Egyébként a Google az email notifier-re elsőként a PopTray nevű freeware opensource cuccot hozta ki, ami elég szép felülettel rendelkezik, egyelőre bejövős.

Update 01:27: jajj, máris szembe találkoztam az első problémával: az Outlooknak kőkeményen használom a naptár és feladatok vmint emlékeztető funkcióit, és ha az Outlook nem fut…

Update 01:28: oké, email notifier projekt lefújva, outlook állandó futtatása marad Ezzel mehetnék a világ leghamarabb megbukott projectje címért.
Haszprus

Bluescreen, szerviz?

©   Haszprus   |   bme fáradtság hwsw
Ma kétszer megakadt ott a gépem boot közben, hogy checking nvram. Tegnap cd-írás alatt pedig elszállt mindenféle usb eszközöm. Ja és egy bluescreent is kaptam (ami igazi ritkaság).

Be kellett volna adjam nyáron szervizbe. Vagy most is megtehetném, igazából. De nehezen viselném, ha két hétig nem lenne itthon gépem. Igaz, a HSZK és a Sch egyaránt közel van (szóval pl. napi szinten tudnék emailezni meg ami kell*), de még mindig nem vágom pontosan, hogy utóbbi helyen miként lehet "publikus" internet-hozzáférés elé kerülni. A kifizetett KDO-mra pedig lassan két hete várok.

Mondjuk valszeg a tanulmányi eredményeimnek és a 8 órás project teljesíthetőségének igen jót tenne két hét gépelvonás. Lehet, hogy meg kéne lépni.

* őszinte legyek? szerintem tutira nem mennék el naponta a hszk-ba vagy a sch-be csak azért, hogy netezzek. egyszerűen nem vagyok függő és kész csak ha már itt van és be van kapcsolva etc akkor nehéz elmozdulni előle.
Haszprus

Gépbővítés kéne

©   Haszprus   |   hwsw
Az a baj, hogy nem mehetek be a boltba venni vinyót, mert az alaplapomra nem fér több. Bővítőkártyát nem akarok emiatt - állítólag gáz is -, alaplapcserét - ergo pluszkiadást - meg aztán pláne nem. Pedig lassú már ez a gép, de mindegy, policy hogy nem költök rá annyit, mint régen, mert semmi értelme. Persze eladhatnék egy vinyót, de megvallom, hogy ez a megoldás nem áll közel a szívemhez.

Kell valakinek 80 gigás 7200 rpm-es Seagate Barracuda IV, vagy V? (mindkettőből van)
Haszprus

Képeim biztonsága

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Kiírtam 10 CD-nyi eddig kiíratlan fotómat, és hátra van még 11 CD, de most nincs már írhatóm. Ezzel összesen 28 CD-nyi fotóm lesz. A CD-k mellett egyébként két vinyómon is tárolom a képeimet. Az adattárolás semmilyen formája nem kellően megbízható. (Gondolom mindenki hallott arról hogy a princo dvd-kről pl. egy év után elpárolog az adat... vidám dolog... sajna ugyanezt tapasztaltam egy rakás egyéb cd-mmel, amik egyáltalán nem princo-szintűek kéne hogy legyenek a nevük alapján.)

Update 18:38: találtam még egy írható CD-t!
Haszprus

Windows Media Player 10

©   Haszprus   |   hwsw
Felraktam a Windows Media Player 10-et. Oké. Szép. Viszont találjon nekem valaki magyarázatot az alábbi ábrára:

Az explorer.exe és a wmplayer.exe közös összefogással időnként 100%-ra vitte a procikihasználtságot, a maradék időben pedig 0 és 50% között volt valahol, ami konkrétan még akár 51%-ot is jelentett. Mindezen procifoglalás MP3-lejátszáshoz. Hááát.

Maradok a Winamp 2.83-nál, az a tuti.
Haszprus

Adok-kapok, day 1

©   Haszprus   |   bme fejlesztés hwsw történelem
Roppantmód idegesített, hogy a bme info2003 és duma2003 nevű levlistáit ellepte a könyvárus spam, melyet maguk a felhasználók küldözgetnek. Úgyhogy 12-től éjjel 1-ig összedobtam egy oldalt, ahol lehet könyveket hirdetni, meg ilyesmi.

Ez egy áru-adatbázis. Kicsit más felfogásban, mint a legtöbb. A webes apróhirdetéssel foglalkozó oldalak nagyrésze nem [jobban mondva az általam ismertek közül egyik sem] csoportosítja a hirdetéseket konkrét hirdetett termékre. Ha elmegyünk az apronetre, nem találunk olyat hogy teszemazt nokia 6600-k listája.

A site-ban, amit létrehoztam, az a lényeg, hogy a user előre felkínált könyvadatbázisból választhatja ki, hogy milyen könyvet hirdet. Az adatbázist pedig maguk a userek töltik fel, a hirdetők, abban az esetben, ha még nincs benne a db-ben az a könyv, melyet amúgy ki kéne választaniuk a listából, hirdetésre. Ilyenmódon a db-ben nem lesznek fölösleges bejegyzések, és mindenki boldog lesz, mert nem kell azzal szívnia, hogy el van írva a könyv neve, vagy bármi más.

Egyelőre írtam az egyik adminnak, mit szól hozzá, a listáinkról pedig tiltsák ki az eféle spamet. Meglátjuk mi lesz.

A blogon korlátozom a napi bejegyzések számát. Nem scripttel, hanem önuralommal.

Haszprus

Gmail, privacy

©   Haszprus   |   hwsw
Na, van gmail-es címem (haszprus kukac gmail.com). Nagyon kényelmes felületet alkottak neki, a legtöbb műveletért nem kell a szerverhez fordulni, sok cucc előre letöltődik és persze csak akkor jelenik meg, ha szükség van rá. Gondolok itt arra, hogy új kontakt hozzáadása, meg mindenféle. A teszt szakaszban a levlistáimat irányítom oda, aztán meglátjuk. De nem hiszem hogy lemondanék az übergizda haszprus kukac haszprus.hu címemről a gmail felület kedvéért, ez nyilvánvaló Már csak azért sem, mert a gmail pusztán addig hype, amíg meghívásos alapú, ergo privilégiumnak számít ilyet birtokolni, és nem tartom jó ötletnek weben tárolni a leveleimet a vinyóm helyett. És nem privacy okokból, bár az sem utolsó (meg is támadta valami harminc szervezet a gmailt privacy okokra hivatkozva*). Egyszerűen a vinyóm gyorsabb mint a netkapcsolatom, és egy Outlook mindig kényelmesebb lesz akármilyen webes felületnél.

Addig is szerezzetek magatoknak gmail címet, és nézzétek meg, milyen. Invite-only a cucc, úgyhogy nem biztos hogy rögtön összejön. Informatikus körökben azért nem kizárt

* Milyen privacy okokról beszélhetünk itt? A gmail büszke rá, hogy nem üti a userek arcát célzatlan reklámokkal. Sőt. A reklámokat az éppen olvasott levél tartalmához igazítják. És itt a probléma. Mi az, hogy bármi módon feldolgozzák a levelezésem tartalmát, legyen az akár emberi, akár gépi feldolgozás. Én részemről még nem bánnám a gépit, de ha ehhez kapcsolódik egy reklám, az azt is jelenti, hogy arról a reklámról a hirdető tudni akarja, hogy hányszor látták (feltehetően egy adott mennyiséget vesz a megjelenítésekből - ez a bevett szokás). Ha nem is tudja, hogy ki látta a reklámot, de mégis, ott van rá a lehetőség. És ott van az is, hogy ha rákattintok a reklámra, a hirdető website-jára jutok, ahol látni fogják a referert, azt, hogy a gmailről jövök, és netán valahogy be is tudnak azonosítani. Bár ez utóbbi azt hiszem, a gmail közreműködése nélkül nehéz volna, az url-ben ugyanis csak egy session id szerepel.

Ezek a privacy problémák a saját feltételezéseimre alapulnak, igazából nem olvastam el hogy a harminc szervezet min problémázik. Érdeklődők rákereshetnek a google-ön Na jó, ne tegyék, itt a közvetlen link:
Thirty-One Privacy and Civil Liberties Organizations Urge Google to Suspend Gmail - April 19, 2004
Haszprus

Hatékony keresés az Outlookban: Lookout

©   Haszprus   |   hwsw
Gecijó! Találtam a CNET-en egy cikkben egy Lookout nevű ingyenes szoftvert, amit Outlook 2003-ra ráapplikálva nagyban megkönnyíti ill. meggyorsítja, sőt felokosítja a keresőszolgáltatást. Mert amit alapból az Outlook nyújt, az eléggé botrányos, lassú, stb.

A Lookout beindexeli a leveleket, és az egy dolog hogy ettől gyors lesz a keresés, de baromi hatékony is, mert megadhatunk neki konkrét keresendő kifejezést idézőjelek közt, lehet olyat hogy szerepeljen mindkét vagy akárhány szó a levélben de mindegy hogy hol, vagy hogy pl. ne szerepeljen valami szó benne, keressen a mellékletekben, keressen ilyen-olyan típusú mellékletekben, mellékletek nevében, stb.

A talált leveleket egy ranking szerint állítja sorba, melyet feltételezem a talált szó helyével is súlyoz (pl. subjectben van-e vagy a törzsben, etc), de mi magunk is megadhatjuk hogy ha a keresésünk több szóból áll, akkor valamely szó súlyosabban számítson a többinél, mondjuk négyszeres súllyal, stb.

Igazából örvendetes lenne, ha a találatokat Outlook stílusú levél-felsorolásként jelenítené meg, betekintő ablakkal, de sajnos nem
Haszprus

Vírus technikák

©   Haszprus   |   hwsw
Ez mekkora ötlet!!! Beszarás.
Dear user [censored]@freemail.hu,

We have found that your account was used to send a huge amount of unsolicited commercial email messages during the last week.
Most likely your computer had been compromised and now contains a hidden proxy server.

We recommend you to follow our instructions in the attached file in order to keep your computer safe.

Virtually yours,
freemail.hu user support team.
Lamz0r olvasók kedvéért: a mellékelt fájl természetesen maga a vírus.
Haszprus

Függőség

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Egész kivételesen kikapcsolom a gépet, mert bár irc-n 5 órája elmentem awaybe azzal a jelszóval, hogy tanulok, eddig ennek nem sok gyakorlati megvalósulását tapasztaltam. Ezzel szétroncsolom jelenlegi 8,5 napos uptime-omat, de ennyit az utóbbi időben bármikor produkálok.

Nem sok itt kicsit a narancssárga?

Lehet, hogy gyakrabban ki kéne lőjem a gépet, mert eltelt már egy hét és még tényleg semmit nem tanultam annak ellenére, hogy többször volt rá szándékom. Az analízis 2 elég veszélyes lesz idén is, legalább abból szeretném magamat frissen tartani.

Update 02:06: nehéz kikapcsolni vazz
Haszprus

Net rulz

©   Haszprus   |   barátok hwsw life
Megint több emberrel külön-külön eljutottam arra a végkövetkeztetésre hogy net rulz. Itt a legjobb, legegyszerűbb, leggyorsabb, legolcsóbb megszervezni bármiféle partit, összejövetelt, stb.
Haszprus

Társasjáték-parti/2

©   Haszprus   |   12e barátok buli fotózás game történelem
A július 25-i társasjáték-partihoz érkezett néhány kiegészítő kép Kicsitől, Schloddi közbenjárásával.

A partiarcok
Arcok a túloldalról
"Fel ne tedd a netre!" "Vajon ez a kép felkerül a netre?"
Kész a finom palacsinta Risztekpa nekik
DJ ScoobyZoli pörgeti a discmanben a Vukk CD-t, dübörög a hangfal Giorgio19 az orrát veszi szemügyre Haszprus és Britney Spears testi kontaktusba lépnek
Vilmos Kertiparti Haszprus nem mindig örvend a fotóknak
Kata kimenekítése az égő ház padlásteréből ablakon keresztül: Fogd a kötelet, lehúzlak! Étvágygerjesztő finomságok
A kispadon Asszonyoknak konyhában a helye Fergeteges ülőgarnitúra-parti
A körömápolás meghitt pillanatai A nézettség miatt Társasjátékok tömkelege
ScoobyZoli békésnek látszik, de megüt, ha kell A játékvezető Felfedem, tabut játszunk
Íllítólag hideg volt a víz, sőt állítólag valaki kutyapiszkot is bevitt a lábán a medencébe - informátorom szerint A hármas ikerszellemek (asszem 30 mp-es exp. idő D70-nel, én meg közelről megvakuztam mindhárom helyen)
Haszprus

12 giga képem tornyosult fel az elmúlt 2 évben…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
12 giga képem tornyosult fel az elmúlt 2 évben, melyek arra várnak, hogy kiírjam őket (kb. 11 ezer darab). Azt hiszem, a mennyiségbe belegondolva célszerű lenne elvinnem ezeket egy olyan személyhez, akinek van DVD-írója. Tekintve hogy ez utóbbi manapság nem nagy szó, így azt hiszem reális esélyem van egy efféle biznisz megkötéséhez. A dologgal egyetlen probléma van, hogy most már lehet hogy nekem is ideje lenne beruháznom legalább egy olvasóba, és mivel árban olyan borzalmas különbség nincs, így egy íróba is. Dehát mibe nem? Kéne új proci, új videokártya, több ram, több vinyó, meg mi nem, ugye, főleg hogy itt a Doom3. Mondjuk annyira nem jön be, úgyhogy nem fájdítja a szívemet elviselhetetlenül ezen dolgok hiánya, sőt egész konkrétan fogalmazva kb. szarok rá hogy geforce2-m van, ezt is csak 2 hete tettem a gépbe, előtte egy tnt2 volt, a gef2 meg valamelyik polcomon bújkált még régebbről, éspedig azért, mert a CRT-hez nem nagyon ment, valamiért szar képet adott vele, játszani meg nem játszottam, úgyhogy a TNT2 jól szolgált idáig. (Ja igen, két hete előszedtem a Q3-mat mert úgy volt hogy lesz majd lanparti a nyáron, és kicsit ráizgultam a témára. De jelen pillanatban úgy néz ki, mégse lesz lanparti, legalábbis feltehetően nincs olyan hely, ahol le lehetne vezényelni, de "lehet" hogy humán okokra is visszavezethető ez a feltételezésem.)
Haszprus

Fotóstábor Balatonalmádi

©   Haszprus   |   barátok csocsó első energiablog fotózás game hwsw power történelem túra
Balatonalmádi fotóstábor 2004 augusztus 1-8, de csak elvileg, mert akadályoztatásom miatt augusztus 2-án tudtam csak lemenni, 18 óra körül.

az alábbi beszámoló számos képet hiányol, mert azok valami tanárnál vannak egy laptopon, de ha elküldi őket akkor ezt a galériát frissíteni fogom.

Update 2004. aug. 19. 23:01: Mégsem frissítem a galériát, csináltam inkább egy újat augusztus 19-én


Fotós népek


Veszprém [részlet


Fotós arcok a buszon sem hazudtolják meg magukat


A szem a lélek tükre, de mit rejt a tükörkép?

(censored) (censored)
Bantumi nevű game power

(censored)
VOILA! (insider poén)


Eképpen néz ki a három arc miközben Balatonalmádiból átgyalogolnak napközben Alsóörsre, ahova azért mennek, …


… mert ott található a Dexion nevű remek szórakozóhely, és le óhajtották csekkolni a helyet nappal, mivel Haszprus urunk kellőképpen aggódott, hogy vajon nem lesz-e ratyigagyi, és nem kéne-e alsóörs helyett Balatonfüredre menni, ahol van valami hét diszkó és/vagy szórakozóhely. Végső soron füredet teljesen ejtettük, részben a lustaság, részben a rossz időjárási körülmények miatt. Viszont a Dexion remek volt. Funkyt nyomnak egyébként.


Előtétlencse alternatív felhasználási módja spotként


Gábor büszke a talpára.
"Megkapóód, ha előbb Gábor talpát megnyalóód!" (lsd. még: Belga - Kalauz: Bérletemet kéred? Megkapod, ha előbb a f#szomat megnyalod!)


Döglés az üres váróteremben


Csövezés a teli váróteremben


A Talp


Az Arc


Biliárd & csocsó.
Biliárd & csocsó.


Minimálsátor, de ez legalább nem ázott be


Nórától elkértem Dexionból hazafelé jövet a pulcsiját, mert ő amúgy is több réteget hozott, én meg fáztam jól, és megtetszett a pulcsi úgyhogy megörökítettem magam benne Egyetlen probléma hogy a hátam közepéig ért



Itt még úgy terveztem, hogy kiállítok majd valamit én is, de Gábor fényképezője nem tudta rendesen beolvasni a kártyámat és ezek a képek pl. nem jöttek át laptopra.


Kata, és az exbarát
Kata egyébként pénteken jött le (a tábor vasárnaptól köv. vasárnapig tartott), és Gáborral most vannak együtt 1 éve.

Kata, az exbarát, új barát, persze csak poénból. Gábornak itt van utoljára mosoly az arcán, most még röhög…


Ezen a képen Gábor már rajta sincs


Csak hogy lássátok milyen helyen táboroztunk


Gyurinak kölcsönadott a tábor egy sátrat valami sufniból, arra az egy éjszakára, amíg túl sokan lettek volna Gábor sátrában No ez a kölcsönsátor olyan volt hogy így foszlott szanaszét, hozzáértél és kilyukadt, mondtuk Gyurinak hogy reggel ha nyújtózkodik, ki fogja lyukasztani a sátrat


Sátorkészítés


Kész a szivárványsátor Í


Partiarcok


Sweeeeeeet


Meglátom a McDonald's-os számlát… (Összehasonlítás végett Bp-en 2 sajtburger 330 Ft, Balatonalmádiban 580 volt, és akkor ez csak egy része a végösszegnek)


Bantumi powerbe beavatjuk Katát


Velük nem voltunk jóban Igaz rosszban sem, csak állandóan idegesítettük őket Pl. kiültünk Gáborral direkt őket stírölni, még fényképezőt is hoztam, erre írtak sms-t a haverjaiknak, hogy üljenek be elénk, lol, nem ám odébbmentek volna vagy beszóltak volna vagy akármi… Végülis kreatív megoldás de azt hiszem nem a legolcsóbb vagy legegyszerűbb


Partiarcok. Gyurit kikísértük szombat délután az állomásra, mert inkább elment Szigetelni…


Volt egy csaj almádiban, akiről már rögtön az első nap megmondták nekem, hogy szórólapot osztogat, és mindig kérünk tőle, ha arrafelé járunk (és ez azért kb. naponta megtörtént). Most is így tettünk, de valahogy jött egy olyan hirtelen ötletem, hogy az aluljáróban én is odanyújtottam valakinek a saját szórólap példányomat, mert nem volt kuka, szemetelni meg nem szemetelek, és a legnagyobb poén, hogy elsőre nem sikerült elvegye a csaj akinek nyújtottam, elhaladtunk egymás mellett, de visszafordult és megrohamozott a szórólapért, hogy adjam, adjam, valamit németül mondott, danke, bitte, etc Ezen úgy felbuzdultam [a fenti képeken éppen magyarázom az esetet], hogy végül oda lyukadtunk ki, hogy Gábor, Kata, meg én visszafelé kértünk egy csomó szórólapot a csajtól, és versenyeztünk hogy ki tudja előbb szétosztani.


Partiarcok, kánkán


Na ő itt bal oldalt a szórólapos csaj, megkértem hogy csinálhassunk vele egy közös fotót


Itt éppen egy tuningolt trabantos társaságnak osztogatok szórólapot, nagyon szívesen fogadták Azt hiszem, nem megszokott, hogy ezekkel a szórólapokkal odafutnak hozzád, és így elég könnyű odaadni bárkinek Sőt, poén is.


Osztogatás utáni öröm-öröm, bódottág


Kánkán band


Csirkék csatája


A hárem


Ez egyszerűen csak jól néz ki


Azt játszottuk ebédnél állandóan, meg talán vacsoránál, hogy a kapott vizet úgy töltöttük ki, mint ahogy bizonyos piákat szoktak több pohárba a bárpultnál, azaz nem emeltük fel a palackot, ami mellé ment, az mellé ment. Namost gondoskodtam róla hogy ez napról napra több legyen, végül szombatra rájöttek az éttermesek, hogy jobban járnak, ha az abroszra tesznek egy műanyag alátét réteget is

Tavaly is volt fotóstábor ugyanitt, akit érdekel, megtekintheti.

Haszprus

Társasjáték-parti/1

©   Haszprus   |   12e barátok buli coolpix fotózás game történelem
A beígért társasjáték-parti megtörtént, most jöttem onnan. 18-kor találkoztunk a Camponánál, Tescoban rendeztünk egy kis ámokfutást, aztán pardey reggel 5-ig, első busszal pedig haza. A 10 résztvevő: SzZs, ZGy, KK, VG, KB, V, SÍ, IR, BZ, nomeg én. A hangulatról gondoskodott a vodka-narancs meg mittoménmi, nekem csak előbbi, abból se sok, valamint karaoke-show [ami királyzsír dolog], palacsintázás, medencében pancsolás - bár ezt csak hárman vállalták be -, etc.

Társasjáték-parti 2004. július 24-25.

Update 2004. aug. 31. 12:47: itt található még egy rakás kép a buliról ami D70-nel készült

Haszprus

Na jó, eltekintek a 9 órai mobilcsörgetéstől…

©   Haszprus   |   hwsw
Na jó, eltekintek a 9 órai mobilcsörgetéstől, mert most fogok lefeküdni. Amúgy nem vagyok még most se álmos. Kiváncsi vagyok, milyen lesz az új index fórum.

Update 07:27: hoppá már fenn is van, lecserélték.

Update 07:44: Szerintem szar lett, elcseszték a kedvenceket és az előzményeket. Na slp.
Haszprus

Felhívtam Suxelerót, elmagyarázták nekem talá…

©   Haszprus   |   hwsw life
Felhívtam Suxelerót, elmagyarázták nekem találgatásos módszerrel, hogy miért van tartozásom. Annyi rögtön kisült, hogy aki a vonal túlvégén van, az arra számít hogy ezen az oldalon egy tökéletesen analfabéta embert talál, aki el fogja hinni az óvónéninek hogy májusra nem fizetett díjat, ha csak április 30-án és június 3-án van befizetése. No komment.

Viszont nem érdemes velük hadakozni, mert úgysem tudom bebizonyítani a számlák jelenlegi összevisszasága* miatt azt, hogy végső soron nincs tartozásom. Szerintem elbaszták és kész. De ez van, nem lehet mit tenni, kénytelen leszek fizetni.

* A számlák több okból is zavarosak, de tetézi a dolgot, hogy amikor az ADSL-t megrendeltem, akkor 512-est rendeltem és 384-est kötöttek be, ezt egyrészt megreklamáltam, díjkompenzáció, stb, viszont ennek örömére kétszer számlázták ki a bekötési díjat, etc. A lényeg hogy egy rakás mínuszos és pluszos számlát küldtek ki, aztán már a franc se igazodik el rajtuk, főleg hogy az ő egyenlegközlőjük ezeket a dolgokat nem is pontosan rögzítette.

El is rohantam gyorsan a postára, helyből kettőre is, de az egyik már 19-kor zárt, a másikat meg 20-kor az orromtól 5 centire zárta be a security. Má fizetni se hagyják az embert.
Haszprus

Aki tudja, válaszolja ezt meg… Adott egy…

©   Haszprus   |   hwsw life
Aki tudja, válaszolja ezt meg…

Adott egy Axelerós előfizetés, amit most lekapcsoltak, merthogy szerintük tartozás van rajta. (Szerintem nincs, de ez most lényegtelen.)

Adott az Axelerónál mindenféle kedvező ADSL előfizetési akció, pl. aug 31-ig ingyé net, meg bekötés is ingyé.

Vajon meg lehet-e azt csinálni hogy megrendelek egy új ADSL-t, a régivel meg nem foglalkozom? Vagy rámküldik ilyenkor előbb-utóbb a behajtót? Vagy esetleg eleve nem szerződnek le velem újból?

Megjegyzés: az axelero honlapján úgy fogalmaznak, hogy "Az ADSL megrendelését csak abban az esetben tudjuk teljesíteni, ha Önnek nincs díjtartozása a távközlési szolgáltató felé. " Márpedig az a matáv. Azoknak nem tartozom.
Haszprus

Hogy a jó ##### isten b####ná meg az axelerót…

©   Haszprus   |   hwsw
Hogy a jó ##### isten b####ná meg az axelerót b###meg! Fél éve nyaggatnak azzal, hogy számlaelmaradásom van adsl-ügyileg. Én meg azóta reklamálok nekik, hogy írják meg b##meg hogy szerintük mi a f###szt nem fizettem be. De nem írják meg. Kiküldtek 1-2 hete egy számlarészletezőt (azt is az én kérésemre), azon látszik hogy minden hónapban fizettünk nekik lét, minden hónapban a normál tarifát, és b###meg erre letiltják a kib##szott netemet.

Imént hívtam fel az ügyfélszolgálatot hogy mi a sz#rér nem megy a netem, amikor a modem nem jelez errort, erre közli a csávóka hogy letiltottak jól. Mondom ilyen nincs. Felolvastam neki a számlarészletezőt hogy nézze má meg, ott van minden hónapban a befizetés, erre közli hogy szorri ő nem tehet semmit. Jó, elhiszem, nem is vele van a baj, hanem a cég ügyintézésével. Ez milyen hogy meg se mondják hogy mit nem fizettem be, amikor a számlarészletező szerint minden hónapban van befizetésem?

A mai nap folyamán visszahívnak hogy mégis mi van.
Haszprus

Ha már így rekordoknál tartunk, egyelőre júni…

©   Haszprus   |   hwsw
Ha már így rekordoknál tartunk, egyelőre június 13 van, mégpedig csupán 1 órája, de a következőképpen alakul a júniusi adatforgalmam:



Cél a 150 giga. Van rá esély, hogy meglegyen. Elméletileg kb. 153 gigát fogok tudni teljesíteni ebben a hónapban, ha nem kell rendszerújrainstallt tartanom vagy hasonló. Sajnos a pár nappal ezelőtti vihar - melyről egy szót se blogoltam - kb. 10 órányi netkiesést okozott.
Haszprus

Kezdetnek megpróbálom megdönteni WiZARD uptime…

©   Haszprus   |   hwsw
Kezdetnek megpróbálom megdönteni WiZARD uptime rekordját.
[19:27:12] (WiZARD) Operating System: (WinXP Professional 5.1 (Build #2600)) ¤ Uptime: (5d 22h 26m 35s) ¤ Record Uptime: (3w 16m 51s set on Mon May 17 09:47:46 2004)
(Wizard) nehezen fog sikerülni.
nem nehéz, de nekem már windowsupdate akart rebootolni, meg más progi, meg picit kezdett belassulni az egész.

aztán hálón keresztül akartam másolni, és 100mbit hálót 20%on volt hajlandó kihasználni, na ekkor rebootoltam
Egyelőre ott tartok, hogy
Haszprus

Baaaaaaaaazmeeeeeeeg Most éppen: Update…

©   Haszprus   |   hwsw
Baaaaaaaaazmeeeeeeeg

Most éppen:

Update 01:06: Megpróbálom a luall.exe-t kilőni taskmanagerből kill processel, az nyomta be az újraindítási kérelmet. (norton antivirus liveupdate)

Update 01:06: ÖHHÖÖHÖH bejött. Kúl.

Haszprus

Na most már blogolok Windows futásidő…

©   Haszprus   |   hwsw
Na most már blogolok Windows futásidő screenshotokat is. Veszélyes már a szitu, az előbb elszállt pl. az egerem, mert kihúztam a billentyűzetet (érdekes összefüggés), de egeret átdugtam ps2-ről usb-re, ahol újra felismerődött és így megy tovább minden a maga útján

És a mai futásidő:



Ja ez hibernálás nélkül van, nem használom azt a feature-t.

További problémát jelent hogy a rendszer időről időre kifut a memóriából. Ilyenkor azzal tudok segíteni a dolgon, hogy bezárom a programok egy részét, majd újból elindítom őket. Erre nemtom mi szükség van, de minden esetre használ. A Photoshop rendszeresen problémázik hogy el se tud indulni, vagy hogy nem tudja a vágólapot importálni kevés memória miatt.

(Háttérinfó: 512 MB RAM-mal nyomom. A Photoshop pedig nemcsak ilyen speckó futásidő mellett problémázik hanem akkor is ha egy napja se megy a gép.)
Haszprus

[eladó] hp deskjet 5150, hp scanjet 3970 ::…

©   Haszprus   |   hwsw
[eladó] hp deskjet 5150, hp scanjet 3970 :: nyomtató + szkenner

Eladó cuccok.

Ajánlatokat várok a következő nyomtatóra ill. szkennerre:

Hp deskjet 5150
  • 2004-es chip teszt győztese
  • megvétel: 2003 december 07
  • bolti ár most: 26990 ft
  • részletes infók: hpshop
  • Kellemes halk cucc. Van benne x mennyiség ff + színes tinta.
Hp scanjet 3970
  • megvétel: 2003 december 10
  • bolti ár most: 36990 ft
  • részletes infók: hpshop
  • Szépen szkennel meg jól is. Diát is tud. 2400*2400 dpi (optikai).
1 év gari van rájuk. Ha együtt veszed a kettőt akkor számítógépen keresztül másolóként is lehet használni szoftver segítségével.

Aki bolti ár fölött veszi meg a cuccot annak fizetek egy sört, ill. további 5000 Ft-os felüllicitálásonként további egy-egy sört. Így jól járunk mindketten.
Haszprus

Hogy lehetne azt a 25574 elemet visszaszerezni?

©   Haszprus   |   hwsw


Hogy lehetne azt a 25574 elemet visszaszerezni? Eddig nem találtam rá megoldást. Ez a fentebb látható program Windows alaptartozék, de ezt a 25574 elemet nem szerzi vissza, mert nem erre van kiképezve, hanem a mappa nélkül maradt elemeket (hibákat) javítja.

Update 15:27: Asszem beletörődtem hogy nincs a problémára megoldás.
Haszprus

Érdekes, finaldata-val lenyomtam egy teljes…

©   Haszprus   |   hwsw
Érdekes, finaldata-val lenyomtam egy teljes keresést, és meg se találta a letörölt fájlt, pedig 550 mega nem rejtőzhet el olyan könnyen 1ik napról a másikra főleg h azóta direkt nem töltöttem le semmit.

Előtte egy másik progival próbálkoztam, recover my files, az se találta meg.

Na mindegy, feladom a dolgot, szerencsére csak a 6 hónapnál régebbi leveleim vesztek el, vmint ott van még a másik pst-ben a remény. Nem mintha közömbösek lennének számomra a régi leveleim, volt köztük csomó olyan, amit időnként szívesen olvastam újra.
Haszprus

Csupa kaland az élet, az imént töröltem le…

©   Haszprus   |   hwsw
Csupa kaland az élet, az imént töröltem le sikeresen 550 megányi archív emailemet. De reményeim szerint találok valami recovery toolt outlook .pst-hez.

Update 04:15: még megy a recovery. Tanultam közben Digitet. 12-től ZH. 10-kor kelek. Remélem nem lesz fakkapolva semmi.
Haszprus

(Haszprus) angelday mekkora kocka lol, tegnap ké…

©   Haszprus   |   barátok hwsw life
(Haszprus) angelday mekkora kocka lol, tegnap képes volt úgy látom 3 képernyőn át ecsetelni egy windows telepítést
(XTR) Ja! :-) És ráadásul hogy telepít windowst, ha nem cd-ről bootolva?
(Haszprus) mármint hogy az lamzor dolog? [mer én aszondom igen]
(XTR) Mármint mi a láma? cd-ről bootolni vagy sem?
(XTR) Zárójel: vadi új gép, töküres (particionálatlan) vinyó
(Haszprus) cd-ről bútolni láma dolog ha egyszer úgyis formázni/particionálni akarsz ÉS van fenn jelenleg egy oprendszered
(Haszprus) faszt üres, volt rajta egy angol xp
(Haszprus) jaaa
az angol xp-t is ő rakta
hmm
vmit félreolvastam
(XTR) Ja, akkor ok, úgy emlékeztem zsír új a cucc... Persze hp nem árul win nélkül gépet :-S
(Haszprus) "Bedugtam, bekapcsoltam a szerkezetet, feljött a Kínában előre installált XP regisztrációs kékség" nem értem
(XTR) He? Na mosmá odamegyek vazz :-)
(Haszprus) ahaaaaaaaaaa
megvan mi a helyzet!!
(Haszprus) "A szűz XP installban mindig az a kurva jó érzés, hogy az ember úgy érzi:"
[...]
"Bedugtam, bekapcsoltam a szerkezetet, feljött a Kínában előre installált XP regisztrációs kékség"
tehát csak aszitte h szűz install lesz
(XTR) aha, előre telepített xp votl, csak kínai a hw=>kínában tettek rá sw-t.... (angol xp-t)...
(Haszprus) mi meg azér vagyunk kockák mer szintén egy képernyőn át dumálunk egy egyikünket sem érintő windows installról
(XTR) LOL
Haszprus

Váá a saját beállításaimat akarom…

©   Haszprus   |   hwsw life
Váá a saját beállításaimat akarom, hordozhatóra. Mikor jön el az az idő amikor majd bárhova leülök, bármilyen gép elé, az a szoftverkonfiguráció fogad, amit otthon beállítottam magamnak? A megvalósítása nagyjából kizárólag sávszélesség és licenszjogok kérdése.
Haszprus

Jeah királyság, most nézem, már megjelent…

©   Haszprus   |   fejlesztés hwsw life
Jeah királyság, most nézem, már megjelent valamikó a Total Commander 6.02! (Mióta nem írok számtech híreket, azóta teljesen le vagyok maradva a szoftverekkel, otthon még 5.5xx-es verziót használok...)

Emellett megoldottam, hogy a blogom admin felülete automatikusan jelezze a blogringnek, ha publikáltam egy bejegyzést. Special thanx goes to demian & mr.a.

Haszprust beszélt hozzátok, a HSZK-ból.

Update valami nem oké a blogring-meghívó cuccal még mindig... Hmm.
Haszprus

Gép a fal túloldalára?

©   Haszprus   |   hwsw life történelem
Meg lesz oldva, hogy ne a szobámban legyen a számítógépem háza, hanem a fal túloldalán [a túloldalon nem várható konstans emberi tartózkodás]. A fal túloldalán a gép egy állványon fog elhelyezkedni, olyan magasságban, mint amilyen magasságban az asztalom lesz a fal ezen oldalán. A falon egy lyuk lesz, valami műanyag hengerrel szépen megoldva. A projekt célja, hogy a gépből áradó zajokat eltávolítsa tőlem. A gépezés kényelemfaktorát ugye jelentősen csökkenti egy olyan gép, mely nincs az embertől karnyújtásnyi távolságban, főleg hogy még csak nem is egy légtérben lesz vele [lsd. CD meghajtó és reset/power gomb elérhetetlensége]. Ezt kompenzálandó, a falra lesz szerelve egy kapcsoló mely olyan elven működik majd mint a kapucsengő, azaz addig van hatása, amíg nyomják. Ez lesz a power gomb. A power gomb úgy működik ugyebár, hogy két drótot érint össze, ezek pillanatnyi érintkezésétől indul be, vagy áll le a gép. Modern gépek esetén általában 5 mp-nyi érintkezés szükséges, de ez asszem állítható BIOS-ból, amúgy meg tökmindegy.

A falon átáramló kábelek a következők, ha sikerült jól összegeznem őket:

  1. hangkártya -> hifi
  2. usb -> egér
  3. usb -> billentyűzet
  4. usb -> nyomtató
  5. usb -> szkenner
  6. usb -> fényképezőgép
  7. vga -> monitor
  8. hangkártya -> mikrofon (update 2004.03.27.)
Valamint:
  1. power gomb kapcsolója, falra rögzítetten
A későbbiekben az első listához esetleg hozzá jöhet egy külső CD meghajtó, vagy egy belső CD meghajtó külső házban. Azt hiszem létezik ilyen. Valaki erősítsen meg, vagy cáfoljon kommentben plz. Elképzelhető egy tv kimenet is, ezt még nem tudom, egyelőre nincs tv-out a videokártyámon és nem tudom hogy majd lesz-e rá igényem, csak számba vettem mint lehetőség.

Ja és majd az ADSL dobozról is dönteni kell hogy hol is legyen.

Haszprus

Emberesen megszopattam magam, ugyanis leformaztam…

©   Haszprus   |   hwsw
Emberesen megszopattam magam, ugyanis leformaztam azt a particiot melyre nemregiben az UHU Linuxot telepitettem fel, es ezaltal a boot managert is letoroltem, ami problemat kizarolag ugy tudtam athidalni, hogy atkabeleztem a vinyomban a gepeket meg mittu domain, hogy ne az legyen a primary slave ami alapbol az, stb. Ugyanis az eredeti konfiguracioban hiaba telepitettem fel barmely particiora egy uj Windowst, mindig a linux altal felrakott bootmanager jott be, valamiert a Windows nem volt kepes felulirni azt. Jelenleg Windows 2000 RC2-bol vagyok, mert ez akadt a kezem koze, hamarosan rakom fel a normalis rendszert. Meg az osszes programot ala. Ujra. Kewl.

Update 00:54 a javítás funkciónak köszönhetően nem kellett újabb Windowst telepítenem. Khirályság. És a programjaim is megmaradtak, meg még spóroltam is vele.
Haszprus

Akkora atom blogot találtam hogy muszáj vagyok…

©   Haszprus   |   hwsw
Akkora atom blogot találtam hogy muszáj vagyok megosztani veletek.

Tomcat pólóblogja

Igazából nem sok köze van a dolognak a pólókhoz, úgyhogy a lényeg, hogy egyrészt baromi jól ír az arc, másrészt aki hallott a 'revenge on the school' nevű játékról, annak mondom hogy ez a csávó a szerzője, végül pedig bökjetek a droidzóna nevű linkre jobb oldalt a lapján mert pokoli jó sztorikat lehet olvasni kretén arcokról.

Update 4:43 3+ órán át olvasgattam ezt a lapot, nagyon király.
Haszprus

Az elmúlt két napban UHU Linuxot szagolgattam

©   Haszprus   |   hwsw
Az elmúlt két napban UHU Linuxot szagolgattam. Nem olyan rossz, nem olyan rossz, de azért kellően fapados még mindig a windowshoz képest, a dolgok nem triviálisak benne, egyáltalán ahhoz hogy a netet becsiholjam, fel kellett iratkozzak egy levlistára. Szal ez nekem így még nem. Fun, de csak önszopatás. A kedvemet a linuxtelepítéshez egyébként az hozta meg hogy ebben a félévben UNIX-szal foglalkozunk a BME-n, illetve a levelezőlistán is valakik ajánlgatták a linuxot, konkrét disztribúciókat, screenshotokkal, stb, oszt gondoltam kipróbálom. Kezdtem egy KNOPPIX-szal, ami ugye CD-ről bootol és onnan fut, aztán egy 20G-s partíciót gyalultam le az UHU kedvéért.
Haszprus

Tekintve hogy 0 db olvasatlan levelem van a klub.a…

©   Haszprus   |   hwsw
Tekintve hogy 0 db olvasatlan levelem van a klub.axelero.hu szerint, valszeg megint nyitva felejtettem otthon az Outlookot. Kurvamindenit, nem férek hozzá a leveleimhez mert otthon letöltötte őket a gépem. Ja és a gépemre nincs engedélyezve a remote access, de lehet hogy majd ki kéne próbálni, vagy mittu domain.
Haszprus

Köcsög nyomtató állandóan beszívja a…

©   Haszprus   |   hwsw
Köcsög nyomtató állandóan beszívja a lapjaimat, tömegesen, most annyit beszívott egyszerre hogy kiakadt a lapmozgató motorja. Ezt csak a HP csinálja így? Két másik HP nyomtatót ismerek és azok bizony szoktak így viselkedni…
Haszprus

A kevesebb néha több elv szellemében…

©   Haszprus   |   hwsw
A kevesebb néha több elv szellemében cselekedtek a HP programozói, amikor kiadtak két meghajtót a Deskjet 5150-hez. A netről szedett 27 megás és a CD-n levő x megás verziókkal napokig szarakodtam hogy működjenek már, míg végül gondoltam kipróbálom a 7 megásat. Nos az legalább műxik. Végre. Igaz, hiányolom a tintaszintkijelzést belőle, nem volt az rossz dolog.
Haszprus

Elegem van bazmeg a HP nyomtatótelepítésből…

©   Haszprus   |   hwsw
Elegem van bazmeg a HP nyomtatótelepítésből, faxom, végre telepítve van egy napja vagy mennyi, kikapcsolom, bekapcsolom, erre újra felismeri a windóz és elkezdi installálgatni, amit meg nyomtatni akarok azt meg nem nyomtatja. Váááááááááááááááááá. Bugos szar, sok kretén aki ezt csinálja.
Haszprus

Mióta az új rendszer fenn van, nem találom a…

©   Haszprus   |   hwsw
Mióta az új rendszer fenn van, nem találom a nyomtatóm telepítő CD-jét, a HP honlapján fenn levő driver pedig szar.

23:28 Ilyen nincs b#meg, megtaláltam a telepítő CD-t de az meg nem talál vmi fájlt...

23:32 Cserébe fogtam magam és letöltöttem DC-ről, muahhahah.

23:50 DC-vel felhagytam amikor egy 9 megás fájlt is le kellett volna szenvedni 2K-n mert még ma akartam telepíteni a cuccot... úgyhogy inkább felraktam másként, google rulez. Amúgy nyomtató azér kő most hogy analízis jegyzetet kinyomtassam.
Haszprus

Ma rájöttem hogy miként lehet az hogy az…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Ma rájöttem hogy miként lehet az hogy az emberek megveszik a superccd-s fuji fényképezőket, amelyek pixelduplázással illetve egyéb módszerekkel a ccd Y megapixeles felbontását 2Y megapixelre változtatják, ergo 2Y méreten 1Y hasznos információt tárolnak.

Beszélgetés részlet:
x: 4 megapixeles a fényképezőm
Haszprus: de a Fuji superccd-je trükközik és igazából csak 2 megapixeles a felbontása, és ezt pixelduplázással növeli 4 megapixelre.
x: és?
No hát így vesznek SuperCCD-s gépet az emberek, legalábbis egy részük biztosan. Nem érzi át a jelentőségét hogy egy gagyi képet kap a 4 megapixel ellenére, és bőszen hiszi hogy az ő gépe olyan mint bármely más 4 megapixeles gép.

Akit bővebben érdekel a dolog magyarázata, bátran olvassa a dpreview magyarázatát.
Haszprus

Elmúlt 24 órában 2286 db vírusos emailt…

©   Haszprus   |   hwsw
Elmúlt 24 órában 2286 db vírusos emailt kaptam a haszprus[kukac]internews[pont]hu -ra, de azért csak ennyit mert közben megtelt a freemail accom (merthogy freemailre van forwardolva). Hogy mikor, azt egyelőre nemtom mert töltöm le a leveleket... már egy ideje...

21:37 Na letöltöttem a leveleket, tegnap 22:29 és ma 06:58 között érkeztek, aztán betelt a freemail. A dologról feltettem egy kis illusztrációt ide.

21:47 Gyerekek, használjatok vírus írtókat. De most komolyan. Nem igaz hogy ennyi lamer 'megnyitok minden fájlt mer az nekem jó' + vírusírtó nélküli ember létezik.

2004 feb 2., 01:13 Megjegyzem, nem Outlook Expresst használok levelezésre, csak két accountomhoz, amelyekre 99%-ban spam jön. Így könnyebb szortíroznom, hogy nem a többi levelem közé jönnek ezek.
Haszprus

Lineáris algebrával tömöm az agyam, de csak…

©   Haszprus   |   bme hwsw
Lineáris algebrával tömöm az agyam, de csak szépen lájtosan, így szorgalmi időszak előtt.

Ez a bejegyzés azért született mert nincs mit írjak. Max annyi hogy tegnap egész nap Windows telepítéssel szórakoztam mert hibás volt a telepítőm, ehm, és még ma is ezzel fogok szórakozni. Szándékozom áttérni magyar rendszerre anyám miatt, bár nekem kicsit gáz a dolog, mert rengeteg billentyűparancsot használok amik az angol winben rendre a bal alsó billentyűzet-fertályon találhatók (lsd. alt+space m, alt+space n, alt+space r, alt+space s, alt+space x, alt+space c, alt f x, alt f c, y (yes gombhoz)), a magyar winben meg általában a jobb oldalon találhatók. A lényege a dolognak, hogy míg angol winben az egéren tarthatom a kezemet, s közben fénysebességgel billentyűzhetek a bal kezemmel, addig magyar winben az egérről folyton le kell emelje az ember a kezét, mert pl. yes helyett van igen (talán ez a leggyakoribb billentyű), és az összes többi shortcut is általában két kéz egyidejű használatát igényli... Szar. Mindegy, a telepítés kezdődik, most.

Haszprus

Kibaszott ICQ build#3800 akkora bugos geci szar…

©   Haszprus   |   hwsw
Kibaszott ICQ build#3800 akkora bugos geci szar... aaaaaaaaaaaaa... Nem működik jól se a keyboard shortcut, se a 'float user when online' nevű opció... ugyanis néha egyszerűen nem rakja ki floatra az online embereket.

21:22 lementem a historyját annak akinek számít, és visszarakom a régebbi ICQ-mat, ami már jól bevált. Elegem van.

21:43 visszatértem 2002a-ra és ennek ellenére megmaradt a historym, rulz! Utóbbi 2 napé elveszett, de tökmindegy, txt-ben megvan ami kell.
Haszprus

Az ICQ historymmal meg nemtom mi lesz mert a…

©   Haszprus   |   hwsw
Az ICQ historymmal meg nemtom mi lesz mert a build 3800 eltávolítása és régebbi build (3728 asszem) visszatevése nem ment zökkenömentesen. Konkrétan elvesztettem a historymat baz. Bár talán még nem.

21:13 Hát a historym nem veszett el, csak éppen nem tudok visszatérni az előző verzióra. Faszér nem backupoltam Egyébként megmondom mér nem. Azért mert hittem egy embernek abban hogy a 3800-as icq-val nincs gebasz. Pedig van. Argh. Ettől függetlenül hiba volt nem backupolni.
Haszprus

Milyen ICQ-t használ a magyar?

©   Haszprus   |   hwsw
Milyen ICQ-t használ a magyar?

Szűkkörű felmérésemből az alábbiakra jutottam:

Megkérdezettek és válaszadók száma: 5 + én = 6
ICQ 2003a build #3800-at használók száma: 5
ICQ 2002a build #2728-at használók száma: 1 (én

Legfrissebb ICQ melyet kiadott az AOL: 2003b build #3916. No ilyet nem használ senki Utána jártam, hogy miért lehetséges ez.

Válaszadó #1:
- valahogy fos az egész új
még meszidzs archive-ot se kezelin


Válaszadó #2:
- passz, én azért [használok icq 2003a #3800-at] mert pont ez volt amikor kellett új icq
- újat ki se próbáltad?
- nem is akarom
- mer?
- mert macera icqval baszakodni

Válaszadó #3:
- nemtom, nem emléxem újra.. szentem nekem nem is volt még fent... (vagy lehet h volt, csak télleg szar volt? passszolom.. szentem nem...)
- ilyen skinezett fos, ha erről beugrik
- hmm, passzolom...

A részletesebb riportom idején a válaszadó #4 és #5 éppen away volt, én meg nem nyilatkozom, max annyit hogy minden újabb ICQ egyre nagyobb szar fos bloatware*.

* bloatware = tele van reklámmal meg minden fölösleges funkcióval, az 1 mega értékes programhoz hozzáraknak 20 mega reklámot meg olyan cuccokat amit a büdös életbe nem használ a júzer vagy rosszabb esetben állandóan a pofájába ugrik és zavarja

Update 18:50
Válaszadó #4:
- 3800nál újabb?
- ja
- nem is tudok róla.
Haszprus

To save some pixel space I've moved to use ICQ in…

©   Haszprus   |   hwsw
To save some pixel space I've moved to use ICQ in floating users mode instead of adhesive contact list mode. To reach further savings, I've changed my users' names to shorter ones, mostly 3 characters long. At the moment I can see 10 of my users at the cost of 445*24 = 10680 square pixels which is 0,81 percent of my screen space.

There can be some grammatical errors in this text, if you see those, please report me. Thank you for your help and attention. I'm writing in English because it sounds cool.

'Fogához veri a pixelt.'

Litér, Zoxigén, Négyzetpixel.
Haszprus

Megmondom a frankót. Tegnap 23-kor betelt a letö…

©   Haszprus   |   hwsw
Megmondom a frankót. Tegnap 23-kor betelt a letöltéshez használt vinyóm (mostanság mindennap betelik), és így fölöslegesen ment egész éjjel a gépem. Grr. Éjjelre nem szeretem bekapcsolva hagyni a gépemet még letöltésért sem. Ti. növeli a szobám zajfaktorát 0-ról nem 0-ra.
Haszprus

Tud valaki olyan billentyűparancsot, amivel a…

©   Haszprus   |   hwsw
Tud valaki olyan billentyűparancsot, amivel a Total Commander az adott meghajtó gyökerébe ugrik rögvest? A cucc angol billentyűzeten magyar billentyűzetkiosztás mellett kéne működjön.

Magyar billentyűzeten ilyen a Ctrl + í, de angolra nem tudok megoldást…

Megj.: Ezek nem műxenek:
CTRL+< Jump to the root directory (most European keyboards)
CTRL+\ Jump to the root directory (US keyboard)
Haszprus

Olyat teszek amire az elmúlt években nem volt ró…

©   Haszprus   |   hwsw
Olyat teszek amire az elmúlt években nem volt részemről precedens: ismét Mozillát (Mozilla Firebird 0.7) használok Internet Explorer helyett.

Aki ismer, az tudja, hogy ez mekkora U-turn nálam



Update - semmi garancia hogy ennél is maradok. Már csak azért sem, mert van még egy-két dolog, ami zavar benne.
Haszprus

Na, szimpla Windows Paintben megnéztem amit…

©   Haszprus   |   hwsw
Na, szimpla Windows Paintben megnéztem amit Photoshopban nem tudtam, mert a Paint nem torzítja a színeket screenshotoláskor (letesztelve).

A blog logóban a három piros pötty színe Internet Explorer féle megjelenítésben: RGB(255,68,0). Míg az eredeti png fájlban ez RGB(255,80,0). Hmm. Ez gáz. Hogy lehet má másképpen lerenderelni egy képet, mint ahogy kéne?!
Haszprus

Tegnap este óta szar a blogom háttérszíne és…

©   Haszprus   |   hwsw
Tegnap este óta szar a blogom háttérszíne és nem szól senki? Irgumburgum.

Ez egyébként abból fakadt, hogy kísérleteztem egy picit a Mozillával. (Emlékeztető gyanánt meg a kevésbé informatikus beállítottságúaknak: ez egy alternatív* böngésző - * alternatív = nem Microsoft Internet Explorer, de úgy is mondhatnánk hogy nem a piacuraló böngésző

Megállapítottam több dolgot. Először is azt, hogy a Mozilla színhelyesen jeleníti meg a Haszprus blog logóját, míg az Internet Explorer nem. Azután azt, hogy ez lehet hogy mégsem így van, mert a Photoshop valami okból kifolyólag átszínezi a Windowsban készült screenshotot. Ítszínezi, mégpedig saját kedve szerint. Ezt bárki kipróbálhatja aki rendelkezik Photoshoppal:
  1. Photoshop elindít
  2. Printscreen gomb lenyom
  3. Ctrl + N [file - new - ok]
  4. Printscreen gomb lenyom
  5. Ctrl + V [edit - paste]
  6. while (kedved tartja) { goto #4; }
  7. Ellenőrizd a kép belső és a külső része közötti színeltérést az Eyedropper Toollal (I betű lenyomásával érjük el, pl.)
  8. Én megállapítottam hogy egy screenshot screenshotján egy RGB(128,128,128)-as színből RGB(138,138,138) lett. Ami – valljuk be – atomdurva eltérés.
Ezek után nem tudom eldönteni, hogy a Mozilla jelenítette-e meg helyesen a képet, vagy az Internet Explorer.
Haszprus

Eladtam három Compact Flash kártyámat. Egy 16-o…

©   Haszprus   |   hwsw
Eladtam három Compact Flash kártyámat. Egy 16-os, egy 128-as és egy 256 MB-ost. Maradt egy 256-os. Terveim szerint majd a nyári nyaralásra veszek újra egy 256-ost, vagy kölcsönkunyerálok, vagy akármi. Aztán megint eladom. Nekem 256-nál több memória kizárólag nagyobb túrákra vagy nyaralásokra szükséges, ezt direkt meg is néztem Total Commanderben.

Ergo ha ennyi memória ára nagyjából június környékén már olcsóbb lesz, mint amennyiért most eladtam ezeket használtan, akkor jól jártam. A memóriák közismert áresését tekintve ez nem lehetetlen. 256 MB CF ára 2003 januárjában: 22e Ft, bruttó. Igaz, arról nincs feljegyzésem, hogy ez nagyker vagy kisker ár. Minden esetre a jelenlegi nagyker ár bruttó 13275 Ft. A fenti 3 kártyát 17200 Ft-ért adtam el. Hogy ez most kinek volt jó üzlet, attól tekintsünk el, nem ez a lényeg, hanem hogy ebből a léből vajon mennyi CF lesz kihozható nyáron, vagy hogy mennyit kell hozzátenni [hozzá kell-e tenni egyáltalán] hogy egy 512-es CF-et vehessek. Kiváncsian várom.
Haszprus

Tettem Axelerónál 10 napja bejelentést, mérés…

©   Haszprus   |   hwsw
Tettem Axelerónál 10 napja bejelentést, méréssel alátámasztva, hogy 10KBps-sel lassabb a netem (ADSL 512) mint szokott. A válaszból idéznék egy olyat, amit rajtam kívül már más is megtapasztalt:
Az általunk garantált sebesség 128/64 kbit/s. Az Ön által tapasztalt érték jóval meghaladja a minimális sebességet, és nem tér el nagy mértékben a maximális sebességtõl.
Rulz. Elég röhely lenne ha az axelero 128/64kbps-en szolgáltatna, csupán mert a szerződés alapján megteheti, nem?
Haszprus

Visszatérek ahhoz, hogy a Photosigen pakolgassak…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw
Visszatérek ahhoz, hogy a Photosigen pakolgassak fel képeket. Utoljára x hónapja [fél éve? nemtom] tettem ilyet, és azóta bizony gyűlt egy csomó cucc amit fel lehet pakolni. Akit érdekelnek, itt megleli a Photosigre eddig felrakott képeimet. Sajnos Photosig account hiányában csak kisméretben tudja megtekinteni őket, account-szerzéshez pedig ma már perkálni kell, vagy ismerni kell valakit aki Premium Member a 'SIG-en. El is készítettem pár képet előre, hogy ne kelljen velük majd bajlódni. 3 naponta 1 képet tehetek fel, mivel csak Basic Member vagyok, még abból az időből, amikor nem volt fizetős a 'SIG.

Különben meg… Az új SIG egy rakat szar… A régi rendszer tetszett nekem, amikor ömlöttek a képekre a jelentéktelen, ám mégis jelentést magukban hordozó 'nice picture', 'very nice', stb. színvonalú 'kritikák'. Igazából ezek a 'kritikák' értékelésként funkcionáltak csupán, s ha egy képre sok érkezett belőlük (pozitív visszajelzésből), akkor legalább annyit leszűrhetett az alkotó, hogy egy jó képet készített. Az új SIG új szabályokat hozott, és meggátolta, hogy ilyen értékelések szülessenek. Minden kritika legyen komoly - ez volt az irányelv. Hosszú kritikákat kellett tehát írni, és a kritikák nagyrésze (lsd. 'nice pic') így kihalt. Ha választani lehet, akkor én inkább olvasom a képeimnél 70x különféleképpen megfogalmazva, hogy 'nice pic', minthogy nézzem az üres, kritikáknak fenntartott helyet, vagy a max 1-2 kritikát. Mert nem sok van belőlük az új lapon. Elcseszték.
Haszprus

Lehet hogy a Winamp 5 szép, de ha a Winamp 2.71…

©   Haszprus   |   hwsw
Lehet hogy a Winamp 5 szép, de ha a Winamp 2.71 feleannyi helyet foglal a képernyőmből amellett hogy _jobb_ funkcionalitást nyújt, akkor én a Winamp 2.71-et választom. Vagy legalábbis classic skint a Winamp 5-re. Mert kisebb, gyorsabb, és jobban olvasható az aktuálisan játszott szám címe. Egyébként a Nucleo nevű Winamp skint használom, kicsit feljavítva saját magam által (olvashatóbbá tettem a betűket azáltal hogy sötétítettem rajtuk). Ilyen.
Haszprus

Az új Winamp nem vágja a Natural Pro billentyűz…

©   Haszprus   |   hwsw
Az új Winamp nem vágja a Natural Pro billentyűzetem multimédia parancsait. Nemtom vajon belerakják-e előbb-utóbb. Ha nem, akkor visszatérek Winamp 2.71-re. Maybe. De lehet hogy nem. Egyelőre nem nagyon használom a Winamp 5 újításait, a némileg megváltozott playlistkezelés kivételével… Hmm most nézem van ilyen finomság, hogy Most played, meg ilyenek, a saját zenehallgatási szokásaim alapján. Asszem vannak jó dolgok a világon.
Haszprus

Ma meg kéne játszani azt hogy nem fekszem le egó…

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Ma meg kéne játszani azt hogy nem fekszem le egészen késő estig (tegnap 16 óra óta vagyok ébren), mert akkor nagyjából visszafordulnék egy normális ember bioritmusához. Mondjuk nekem egyelőre nem gáz hogy éjjel vagyok fenn és nappal alszom, de ha majd eljön a vizsgák ideje, akkor tudom, hogy kurva nehezen állok vissza a normál napirendhez. Vizsgák pedig éjjel nincsenek. De ez elég nehéz projekt lesz, mert már most is küzd a szemem az álmossághoz tartozó tünetekkel (váladéktermelés, ilyesmi). Kurvanagy itt a légáramlás a gépem körül - ezt régebben is tudtam és a lufi-projektben látványosan megfigyeltem -, szerintem ez fárasztja ezerrel a szememet.

Az éjjeli wellness érdekében bekötöttem a hifimbe egy fülhallgatómat, hogy azon pumpáljam a ritmust a pajeszom mögé. Kissé zavar a gépelésben, merthogy a fülhallgató zsinórja itt tekereg a kezem ügyében. Konkrétan van legalul egy réteg asztal, azon egy billentyűzet, azon a kezem, és a kezemen jön át a kábel Ha a monitoromba most be lenne kötve az audio-bemenet akkor biza abból jönne a fülhallgató és akkor jobb lenne. De az integrált alaplapi cuccosra nem tudok egyszerre két kimenetet kötni, az SB Live! value-mat meg nem tettem be ebbe a gépbe, valahol porosodik.
Haszprus

Felraktam a VS.NET-et. Nem hajlandó elindulni

©   Haszprus   |   fáradtság hwsw
Felraktam a VS.NET-et. Nem hajlandó elindulni. Most mi legyen. Ez + a víruskeresős szopás = win reinstall? Ehh… Na azért ennyire nem adom fel könnyen, megnéztem a dolgot a Google-ön és találtam egy Microsoft Knowledge Base cikket is, ami alapján éppen intézkedek.

Intézkedtem. És nem oldotta meg a helyzetet. Úgyhogy most nemtom mi legyen. Ultragáz, semmi sem garantálja, hogy a rendszerújratelepítés megoldaná a problémát. A dolog furcsasága, hogy az előző rendszeremen ment a VS.NET, és azóta nemtom mi változhatott.

"Fáradt vagyok, hullafáradt
Tesztel az élet, tesztel a század"
Haszprus

Hogy rohadna el. Valami gáz van valamelyik…

©   Haszprus   |   élelmezés film hwsw
Hogy rohadna el. Valami gáz van valamelyik szerverrel, és kiesett egy bejegyzésem, mikor elküldtem. Az Internet Explorer nem tudom miért nem jegyzi meg, hogy miként töltöttem ki a formokat, ha nyomok egy back gombot. Kurva nagy memóriafoglalás lenne megjegyezni max párezer karaktert? Ehh…

Mindegy. Szóval éhes voltam. De már nem vagyok az, mert felvettem a küzdelmet az éhség ellen egy Mc Remete pizzával. Összetevők: pizzaparadicsom, mozzarella, kalapos gomba, sampinyongomba. A csuszamlós gomba nem volt a legtutibb, nyálkás hatásával kissé undorító volt. Azonban szerencsére nem sok volt belőle a pizzán. Ezt az akadályt leküzdve egyébként baromi finom volt.

Pizzaevészet közben megnéztem az Anatomie 2-t. Kis német nem túl mainstream film, nyilván filmkölcsöznők számára készült. Akárcsak az első rész. Azt egy videopartin láttam, és bejött, nemcsak nekem. Az Anatomie 2 sem rossz, sőt, egész jó kis hátborzongató cucc. Merthogy horror. Kórházban anti-Hippokratész csoportról szól, akik a 'tudomány érdekében' minden őrültségre hajlamosak, pl. gyilkosság, önmagukon való tesztelés, stb. Nézzétek meg, mert az nektek jó lesz.
Haszprus

Lehet, hogy lesz még egy rendszerújra-installál…

©   Haszprus   |   hwsw
Lehet, hogy lesz még egy rendszerújra-installálásom (tök hülyén néz ez a szó így ki, de szerintem jó helyre raktam a kötőjelet… írjatok ha mégsem rendszerújrainstallálásom mostanság, mert elbaszódott a vírusírtási képessége a gépemnek. Nevezetesen, felraktam egy F-Protot asszem, az nem jól ment fel, hibás volt, nem lehetett uninstallálni se, most pedig a Norton Antivirus sem akar feltelepedni, sem a 2003, sem a 2004. Suxx. Nem mintha különösebben ki lennék téve vírusveszélynek (adaware + firewall + blokkolt mellékletek Outlookban + 99%-ban megbízható forrásból töltök), de azért a vírusírtó az olyan dolog, hogy kell.

Ilyet hallottam a Fix.TV-ben egyik nap – mikor lehetőségem nyílt tv adókat nézni az rtlk klubon kívül –, hogy bizony etikai kérdés is az, hogy felrak-e valaki vírusírtót. Nevezetesen hogy jön ahhoz valaki hogy olyan tapló legyen hogy nem rak fel írtót és cserébe nekem vírusokat küld. Egyetértek, bár engem nem idegesít különösebben, ha valaki kretén és vírusos
Haszprus

A szobámban immáron 5 elosztó szolgálja ki a…

©   Haszprus   |   hwsw life
A szobámban immáron 5 elosztó szolgálja ki a technikát (az ötödikre a szkenner miatt volt szükség), azok közül is az egyikbe bele van dugva még egy T elosztó is. Überdurva. Meg ronda is [hogy mindenhol egy elosztó figyel, meg kábelek tömkelege].

Egyébként elkezdtem Digitális technikát tanulni holnapra, mert reményeket fűzök ehhez a tárgyhoz

Haszprus

Újabb MP3 lejátszó került a látókörömbe, ó…

©   Haszprus   |   hwsw life
Újabb MP3 lejátszó került a látókörömbe, éspedig a Creative MuVo 2. A cuccról a Prohardveren olvastam egy tesztet (leírást?), mely ugyan hagy némi kívánnivalót részletesség tekintetében, de azért alapvetően elég jól ismerteti a cumót. Nem rossz lejátszó ez, de a fő irányító gombja állítólag elég ratyin működik, és hát ezt én is így gondolom, utálom az olyan többfelé nyomható gombokat amik nyomhatók 4 irányba és plusz még a közepükön van egy ötödik funkció. Könnyen mást nyomsz meg mint amit akarnál.

Minden esetre alapvetően letettem róla, hogy idén karácsonyra ilyesmit kapjak.

Tulajdonképpen egyszerűen nincs semmi igényem, hogy mi a rákot kapjak. Sokmindenem nincs, de nem érzem hiányukat. Pl. dvd olvasóm sincs. Pedig alap. De nem érdekel, nem olvasok offline digitális tartalmakat, kizárólag netről szerzem be ami kell, legyen az bármi. Bármi, és bármekkora.

Viszont anyámnak igénye támadt újra egy saját gépre. Volt neki eddig is, csak nem nagyon használta. Az utóbbi fél évben pedig megint nem volt, mert a p133-as gép elromlott valami módon, és baromira nem volt kedvem rájönni hogy miként lehetne helyrepofozni. Õ szereti azt, ha a saját gépén munkálkodhat, és nem kell az enyémet bizerálnia, mert nincs túlzottan otthon a gépen, és akkor enyhén fogalmaztam. Fél, hogy valamit eltol a gépemen. Ez valamennyire érthető, talán. Van is itthon gép, ami az övé lehetne, egy elfekvő Celeron 600 alapú cucc, meg egy 17"-es CRT, amiket az év folyamán cseréltem le újabb dolgokra. Jelenleg ezek az előszobában/konyhában porosodnak. Be kéne üzemelni őket, de pokolian semmi kedvem hozzá, még az se motivál hogy anyám ezt kéri, mert szerintem ez egy kreált kérés, igazából az egy szarabb gép mint az enyém, ergo miért is akarna bárki azon dolgozni az enyém helyett? Ez az én megközelítésem. És anyám oly' ritkán használja (használná) a cuccot, hogy teljesen értelmetlen emiatt egy külön gépnek helyet szentelni, illetve nem is a hely a fő gáz (nekem), hanem az, hogy szoftvert kell rá telepíteni, ki kell építeni egy helyi hálózatot, ahhoz kábelt kell venni – mert egykori haverom az előző sulimból lenyelte 20 méter utp kábelemet –, a gépet időről időre karban kell tartani, vírusirtó-frissítéseket elvégezni, állandóan segíteni hogy mit hogy kell csinálni, stb. És ez kurvasok meló. Tudom, mert apám gépével ugyanez a helyzet, noha karbantartani nem annyira kell, mert nem szokott gáz lenni, de apám állandóan kérdésekkel bombáz hogy mit hogy kell megcsinálni, "eltűntek" az eszköztárai Wordben, stb. Szóval fárasztó. Ráadásul anyám olyan szinten használná a gépet hogy értelmét se látom. Már rég rájöttem arra, hogy sosem fogja megtanulni kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, amik megkülönböztetik a Wordöt egy írógéptől.

Update 2003.12.16. 18:16 Hé, miféle Celeron 600-ról beszélek? AMD Duron 650 proci van abban a gépben… Illetve volna, ha nem itt feküdne a proci az asztalomon hónapok óta
Haszprus

Nem bántam meg, hogy vettem fényképezőmhöz pó…

©   Haszprus   |   hwsw
Nem bántam meg, hogy vettem fényképezőmhöz pótakksit. Főleg 3500-ér. Így mindig lehet nálam egy, ami tutira fel van töltve, és ennek ellenére nem kell minden egyes használat után parázva töltögetni, megvárhatom amíg lemerül, kicserélem a feltöltöttre, és otthon feltöltöm a lemerültet. Számos alkalommal jól jött már, hogy ki tudtam cserélni.
Haszprus

Vettünk Sulinet Expresszben egy HP ScanJet 3970-et

©   Haszprus   |   hwsw történelem
Vettünk Sulinet Expresszben egy HP ScanJet 3970-es A4-es lapszkennert. Nagyon tuti kis cucc, 2400 dpi-s, állati jól szkennel, meg gyors is, persze nem 2400 dpi esetén A 2400 dpi-ről annyit hogy lazán behal tőle a gépem egy fél órára (gy.k. használhatatlan sebességre zuhan) A cuccra elsődlegesen azért volt szükség, hogy beszkennelhessük a régi analóg fényképeinket, amiből ugye jó sok év alatt jó sok felgyülemlett.

Ezen felül a hajnalban említett állványt is megvettem. Hama 4024 típusú. Apám mérlegén lemértem, mindössze 50 grammot nyom, asszem elég ideális hordozásra És minden terep viszony közt jó társ, lsd. kép. Bruttó végfelhasználói ára 1500 magyar forint.

Haszprus

Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 2.0

©   Haszprus   |   biznisz hwsw történelem
Istencsászár ez az egér!

Úgy került egyébként a tulajdonomba, hogy vótam az EMKE irodaházban, mint azt már említettem, és ott adtam írásmintát egy szoftvercégnek, amely a Microsoft számára fejleszt Tablet PC-hez magyar nyelvű kézírás-felismerő szoftvert. Na két írásmintát adtam, és ilymódon fizettségem egy három egér közül választható egér volt. Én a Wireless Intellimouse Explorer 2.0-t választottam, hiszen ez volt a legdrágább. MediaMarktban 20k, Rufuszban 13k, úgy nézem, igaz ez utóbbi helyen OEM verzióban, előbbinél meg csomagolva. (Én csomagolva kaptam.)

De az előző egerem se rossz. Lehet hogy váltogatva fogom nyomni, egyszer egyikkel, egyszer a másikkal. De várjunk csak! Két kezem van!

Vagy lehet ezt másként is, kicsit célszerűbben:

Szal lesz ennek helye Egyébként a két egér közül egyik valszeg megy anyámnak. Szerintem a Logitech, nem igazán szerettem meg azt az egeret. Microsoft a tuti.

Update 23:19 Még mielőtt egyébként valaki beszólna, hogy túl sokat költök ergonómikus hardverekre, el kell mondjam, hogy a Microsoft Natural Pro billentyűzetem ingyér volt (melóért cserébe, riszpektből, a gimimtől), a Microsoft Intellimouse Explorer 1.0-m ingyér volt (melóért cserébe, riszpektből, a Microsofttól), a Logitech MX 700-am ugyan nem ingyé volt, ellenben külföldi ismerős vette ajándékba, egy elég jó átlagfizetéses országban , és most a Wireless Intellimouse Explorer 2.0-m szintén ingyen volt, jobban mondva megdolgoztam érte, igaz, elég lájtosan

Haszprus

Na felbontottam az egeret. Kúúúrvajó! Nagyon…

©   Haszprus   |   hwsw
Na felbontottam az egeret. Kúúúrvajó! Nagyon bírom. Tök könnyű a Logitech MX 700-hoz képest (nyár óta azt használtam, előtte Microsoft Intellimouse Explorer 1.0, előtte Microsoft Intellimouse, az előtt pedig valami Genius gagyiság volt, meg még egy egér, de passzolom a márkáját), és jó halk a kattintás vele.
Haszprus

Végre van nyomtatóm, mer vettünk, Sulinet…

©   Haszprus   |   hwsw
Végre van nyomtatóm, mer vettünk, Sulinet Expresszben. Forrás: Westend, Media Markt. Ilyen:

Főbb tulajdonságai: nyomtat. Halkan. Meg esztétikus is. Meg óccsó bele a tinta oszt sok oldalt tud belőle nyomtatni. Meg gyors is. HP DeskJet 5150.

Majdnem multifunkciós gépet vettünk, de az nem fér el normálisan a polcaimon. Úgyhogy ez lett. Kedden még veszünk talán szkennert, mert vmit venni kő a 60k-ból, ne vesszen oda, a szkenner meg jól jön, mást meg nem lehet kapni sehol, ki vannak fogyva az üzletek.

Haszprus

Változatosság kedvéért faszkivan :) Most pl

©   Haszprus   |   hwsw
Változatosság kedvéért faszkivan Most pl. azért mert kb. 5 órám ment ma rá arra hogy Sulinet Expresszben megpróbáljak nekem tetsző nyomtatót (HP 5xxx, és 7xxx-es sorozat) vásárolni. Először a helyi Tescót látogattuk meg, amiben nem csalódtunk, eszetlen mennyiségű idő ment rá arra, hogy kerítsünk egy eladót aki illetékes a témában, aztán az elvonult negyed órára a raktárba, majd visszatért azzal, hogy nincs nekik ilyen nyomtatójuk, csak az az egy kirakott darab ami a polcon van, 5 kiló por rakódott le rá, és gondolom a vevők már kilopták belőle az alkatrészek felét. Szóval azt inkább nem kértük. Mentünk a Hertába is, ott fél óra tökölés, eladó telefonálgatása mindenfelé, nem sok információ nyerés. Cucc csak megrendelésre. Hazajöttünk. Itthon felcsaptam a hardverbolt.lap.hu-t, és onnan megnyitottam kb. 6 üzlet boltját, azokat végigcsörgettem, rengeteg idő ment el arra hogy néhány helyen fel se veszik, vagy foglaltat adnak be (legfőképpen a Miklandnál amit csak szívós kitartó próbálkozással tudtam felhívni). HP nyomtató? Jah, az kéremszépen sehol sincs, és nem is lesz, vagy ha igen akkor csak rendelésre, de a Miklandnál meg se várják hogy rábólintsak a Canonra, már teszi is az asztalra a kagylót és nekikezd az árlistában keresgélésnek. Thx de Canon nem kell, úgyhogy néhány hallózás után bontottam a hívást. Megpróbáltam az ElectroWorldöt is felhívni de hiába, meg a MediaMarktot is. Õket elsőre sikerült, egy hölgy vette fel, aki aszonta hogy kapcsolja a sulinetben illetékes osztályt, majd 5 perc zene után valaki felvette, aszonta hogy "yoyo", és lecsapta… Legutolsó próbálkozásként a hpshop telefonos rendelését hívtam fel, hogy lehet-e sulinetes cuccot házhozszállítással kérni, de már túl késő volt, csak 18-ig állnak rendelkezésemre.

Eléggé meg kell szenvedni egy sulinetes hp nyomtatóért, azt kell mondjam.
Haszprus

08:42-es ugyebár az utolsó bejegyzésem. Hozzáv…

©   Haszprus   |   barátok hwsw life történelem
08:42-es ugyebár az utolsó bejegyzésem. Hozzávetőlegesen 09:00-kor elhagytam a HSZK-t és elindultam egy sétára a BME környékén, amolyan felfedező túrára, hogy hogy is néz ki a környék, meg ilyenek. Vannak egészen kellemes és kevésbé kellemes részek. Amúgy láttátok már pl. este a Bartók Béla utat? Én tegnap láttam. Az is szép, kivilágítva legalábbis. Minden esetre ma kicsit túltúráztam magam, mert 09:50 körül már fájt a hátam meg a lábam. 10:05 környékére beértem a BME I épületébe, ami előtt véletlenségből összefutottam R-rel, tudjátok, akinek 5.03 az átlaga, és régi osztálytársam volt R jó arc, még mindig. Először, mikor összefutottam vele a BME első tanulmányi hetében (2003. szeptember 15-ével kezdődő héten), azt hittem kevésbé jóarc már, de aztán megszoktam a változásait, pedig azóta olyan egetverően sokat nem találkoztam vele, bár összefutottunk párszor.

Találkoztam Egonnal is. Õ is jó arc, mert szorgalmasa olvassa a blogomat, igaz Egon?

10:15-től 12:00-ig Digitális technika volt, azaz lett volna, ám�

11:45-re az EMKE székházba mentem, megörökítem itt egy blog-bejegyzésben is, hogy mit is írtam ott az üzenőfalra:

Haszprus ® Ma 11:34
Haszprus blogolna az EMKE szekhazbol, ha megtehetne, de nem teheti meg, mert a blogba kulonfele vedelmi scripteket irt, amelyek egyike megtiltja ezt neki igy nem tud az admin felulethez hozzaferni Tok fura ez a Macintosh, egy gombos eger meg ilyenek... A billentyuzet is fura Majd otthon beszamolok...

Haszprus ® Ma 11:37
Termeszetesen itt sem ment problema nelkul a nevem leirasa, de azt hiszem ezt mar megszoktam Egyebkent nem muxik a Visitor Statistic innen, de nem tudom miert, ugye nem nagyon van fogalmam arrol hogy ez most valami firewall miatt van, vagz a macintosh miatt...

De mit kerestem én ott? Történt, hogy netes haver, D, megemlítette, hogy van valami Microsoft biznic, ahol kevés munkával jól lehet keresni. Asszem ez elég tipikus kamu szöveg, úgyhogy én első nap el se mentem erre a dologra, meg D sem. Viszont WiZARD igen, merthogy neki szóltam, hogy van egy ilyen, sőt beajánlottam őt. Eddig őt se érdekelte � ő már régebb óta tudott róla amúgy �, de most felkeltettük az érdeklődését. Szóval részt vett egy ilyenen, majd szólt nekem, hogy úgy tűnik, nem kamu a dolog, bár eddig még őt sem "fizették ki". Aztán beajánlott engem � ehhh �, s ezért kap még kreditpontokat az akcióban � ehh.

Egyelőre nem mondom el, hogy pontosan mit kellett csinálni, majd később beszámolok róla. Egyelőre annyit, hogy az EMKE irodaház egy tök modern épület kívülről, belülről pedig egyenesen gyönyörű, mondhatni. Belső "udvara" van, mely udvarban lent étkezők vannak, hasonló módon, mint a Westendben. Szépen meg van designolva az az épület.

Ha minden jól megy, akkor hétfőn még megyek erre a biznicre, és aztán majd kapok valamit. Hogy mit, azt majd később részletezem Amíg nincs a kezemben a cucc, addig igazából még simán lehet átverés a dolog

Ja és még megemlítendő esetleg, hogy 13:30-kor magával WiZARD-dal is találkoztam. Jujj és itt még durva dolgok jutnak eszembe, de ezt majd a következő blog-bejegyzésben, most a lényeg annyi, hogy WiZARD-tól vettem egy EN-EL1 típusú utángyártott akksit a fényképezőmhöz. Remélem yó lesz, mert ellenkező esetben WiZARD-ra kénytelen leszek ráküldeni a kigyúrt kopasz fizetett "barátaimat".

"Ne szóljatok be, mert 20 pitbullt küldök rátok.
Ujjam a ravaszon, szóval veszélyes vagyok.
Ellenszenves emberekbe késhegyet rakok,
aztán nyomulok a kocsiba, de nem hagyok nyomot,
a szirénazajtól meg már kicsit se szarok."

Belga - Hello

Haszprus

A CRC ellenőrzés 11 ezer hibás fájlt jelzett…

©   Haszprus   |   hwsw
A CRC ellenőrzés 11 ezer hibás fájlt jelzett a C meghajtón mielőtt még teljesen végigfutott volna a 80 ezer fájlon. Minden esetre szúrópróba szerűen leellenőriztem 30 fájlt, és szerintem nem CRC-sek. Most két dolog lehet – vagy szar a QuickSFV nevű progi, vagy megin hibázik a gépem…
Haszprus

CRC error

©   Haszprus   |   hwsw
Íprilisban frissítettem a gépemet. Új alaplap, proci, memória, pluszban egy új vinyó. Azóta már 1x újratelepítettem a rendszert, és most vasárnap megint. Minden esetre most vasárnapig általában CRC erroros cuccaim keletkeztek a gépen. Most vasárnap óta viszont még nem volt CRC error, ezért arra gondoltam, hogy szerzek egy olyan szoftvert ami készít SFV (CRC ellenőrző) fájlokat az egész vinyó tartalmáról, majd ráeresztek egy defragmentálást, persze óvatosan, először a kevésbé lényeges anyagaimra. Ebből eddig 80 gigát végeztem el, defragmentálás nem eredményezett egy darab crc errort sem, ezért folytatom. Eléggé királyos lenne, ha netán megszűnt volna a CRC-m. Majd beszámolok, hogy sikerült-e a maradék adatmennyiséget is CRC-mentesen defragmentálni.

Mindebben a lényeg annyi, hogy lehet, hogy nem hardverhibám volt, hanem szarul települt a Win?

Haszprus

HP PSC 2110 [másoló/nyomtató/scanner]

©   Haszprus   |   hwsw
HP PSC 2110-nek [másoló/nyomtató/scanner] ennél idiótább telepítési metódusa már nem is lehetne. Mindig megszívom. Miért kell kikapcsolva tartani, és USB-t véletlenül sem bedugni addig, amíg el nem érünk a setup azon pontjára, amikor ennek külön eljön az ideje? Miért nem lehet csatlakoztatott USB-vel telepíteni? Micsoda fasság ez?

Update 00:10 és mi a jó büdös #########ért kell neki egy olyan fájl ami nincs se a vinyómon, se a neten, se a telepítő cd-n???? Kezdek kibukni.

Update 00:16 Hát ez igazán nagyszerű, a hp.com szerint töltsek le magyar nyelvű drivert merthogy magyarra van állítva a régióm az angol nyelvű oprendszeremben. És mi lett volna ha ezt azelőtt közlik, mielőtt letöltök egy 170 megás szoftvercsomagot?

Update 00:33 Yepp, nem töltöttem le a magyar drivert, csak átraktam united states régióra a rendszert. A telepítés most már sikerülni fog, bár hozzávetőlegesen egy órám ment rá. HP, király vagy.

Update 00:35 Teljes siker. Már csak a regionális beállításokat rakom vissza magyarra. Remélem HP nem szól be érte.
Haszprus

Asszem újratelepítem a rendszert. Meg kell…

©   Haszprus   |   hwsw
Asszem újratelepítem a rendszert. Meg kell mondjam ez elég utálatos meló amióta mindenféle szerverszoftvert is be kell konfigolni utána. Nem szeretem. Pedig egyre több és több beállításom van mindenféle programban, a progik egyre jobban testreszabhatóak, már a WinXP-ben is annyi féle dolgot kell beállítani hogy rámegy több nap mire minden olyan lesz mint rendszerújratelepítés előtt. Ha minden igaz, ezúttal 14 hétig bírta a rencer.
Haszprus

LOL mekkora lamer mailer daemon már

©   Haszprus   |   hwsw
LOL mekkora lamer mailer daemon már az amelyik ilyet csinál... Elküldődik egy levél az adott mail szerverre, erre az visszadob egy hibajelzést hogy a címzett nem létezik. A fogadó, amely történetesen egy levelezési lista, természetesen elküldi az összes listatagnak - így a hibás címre is! - a visszapattant hibajelzést. Erre a mail szerverben nincs annyi intelligencia, hogy lássa, hogy visszapattannak hozzá valami módon a levelek, és végtelen ciklusba kerül a dolog, mert újabb hibajelzést küld a levlistának, hogy a címzett nem létezik... No comment. A dolog folyománya helyben térítésmentesen megtekinthető [35 KB].
Haszprus

Amikor több mint 2 napja állt a StatCenter…

©   Haszprus   |   hwsw
Amikor több mint 2 napja állt a StatCenter, kezdtem gondolkodni azon, hogy lehet, hogy egyszerűen hagyják a francba és nem csinálják tovább. Most, hogy a statcenter.hu Cannot find server or DNS Error hibaüzenetet ad, erős a gyanúm, hogy így történt.
Napi blog. 2 elmúlt már, mikor aludni mentem. 6-kor csörgött az órám. 6-kor? 6-tól! 9-ig! Elég frankó volt. Én aludtam, tőlem 2 centire a telóm, és x percenként [még nem figyeltem meg h mennyi időnként] automatikusan újra és újra csipogott. Eredmény: 9-re a világ legkómásabb szeme, olyan durva táskákkal hogy az elképesztő. De felkeltem, zuhany, kontaktlencse be a szemembe, és apám bevitt suliba, mert útbaesett neki. 10.15-ös Digitális technikára értem be [analízist kihagytam]. Ez volt a mai egyetlen órám. Egy bizonyos Fehér Béla tartotta, és egy olyan poént sütött el előadás közben, hogy kénytelenek voltunk megtapsolni. A tapsra a vezényszót Imo adta, én kezdtem, a többiek folytatták. A csávó jól nyomta egyébként, yól magyarázott mindent, stb, óra végén megtapsoltuk ismét, ő pedig próbált lefelé nézni és tevékenykedni de látszott hogy örült a dolognak azé mer vigyorgott jól

Digi tech után elnéztem egy számtech boltba, hogy mégis milyen nyomtatóik vannak. 18e Ft-osat nem merek venni mert zabálja a tintát ezerrel [még tegnap megnéztem a hp honlapján], 28e meg pont nem volt nálam [reggel direkt megtömtem a pénztárcámat hogy nyomtatót megyek venni, de nem vót elég lém úgy tűnik].

Nyomtatónézés után hazafelé McDonald's. Az órát még mindig nem indítják korrektül, de tökmindegy, mert öt percbe (!) telt mire kiszolgáltak, úgyhogy akármennyire nem akkor indítják az órát amikor korrekt lenne, 5 percet azért elég nehéz kivédeni Mellettem másik kasszánál levő csávó is várt öt percet, közben lehordta az egész Mekit, hogy ez itt Budapest leglassabb McDonald's-a, itt mindig 5 percet kell várnia, akármit rendel. És tényleg, van valami fura a dologban, mert nincsenek kígyózó sorok (abban a pillanatban az 5 db kasszánál összesen ő meg én álltunk), a konyhában pedig egy csomó ember sertepertél, és mégis, lassú ezerrel.

Ma, ha minden a terv szerint megy, fizikát kezdek (!) tanulni. Holnap reggel ZH. Nem fűzök hozzá túl sok reményt, de majd meglássuk.

Költői kérdés: miért raknak télen a mekiben a 2,5 deci kólába 1 deci jeget?
Haszprus

Van a HP-nek nyomtatója sulinetes keretben 17…

©   Haszprus   |   hwsw
Van a HP-nek nyomtatója sulinetes keretben 17, 25, és 30 ezer Ft-ért, már csak azt nemtom hogy nekem vajon melyik felelne meg, van-e a legolcsóbbal valami gáz, stb. Tekintve hogy apám a notebook vásárlást aligha oldja meg néhány napon (esetleg hónapon) belül, ezért én nyomtató nélkül bizony meghalok. Egyébként nem tudok róla hogy a sulinetes támogatást a későbbi években is igénybe lehetne venni egy idén vett cuccra, úgyhogy tökmindegy hogy sulinetes keretben vesszük-e, hiszen az idei adóleírást már eljátszottuk TFT-re.
Haszprus

Arra értem haza, hogy apám visszavette…

©   Haszprus   |   bme hwsw life úszás
Arra értem haza, hogy apám visszavette a nyomtatóját, amit október 4-én nyúltam le. Így most frankón nemtok má megin nyomtatni netes segédleteket, pedig rengeteg van belőlük a BME-s tanárok honlapjain. Azér kell neki az a nyomtató, mert bár van egy másik, az nagyobb hardvert igényelne mint ami neki van (p300 64mb ram notebook). Mondtam neki, hogy kéne új gépet vennie, ami vagy notebook akksival, vagy akksi nélkül, vagy asztali gép. Mivel neki hordozhatóság kell, és akksi (téves igény, több éve rossz a gépe akksija és semmi baja sincs ettől), ezért marad a notebook akksival. Suxx0r (pénzügyileg).

A mai napról. 5-kor keltem, 5.45-ig szarakodtam a gép előtt, aztán nagy hajrá mert 6.00-kor indulnom kellett. Fürdés stb negyed óra alatt, picit problémás, kaja megin kimaradt, szinte egyik reggel sem érek rá a kajára, mert mindig elszarakodom az időt.

Hú. Most veszem észre. Fel van húzva a redőnyöm. És ez különleges. Ezidáig sötétben éltem, mert a CRT elég gázosan nézett ki ha besütött a nap. Oké, hogy a nap most nem süt be, de azér elég világos van, TFT rulz mert tökjól látható. Asszem kezdem teljesen megszokni. Még picit gázosak a filmek, de már nem mondom meg kapásból ha egy frame gázosan néz ki, le kell pause-olnom hozzá a filmet. 16 milla szín helyett nemtom mennyit jelenít meg, de jelentősen kevesebbet. Cserébe élvezhetem az 1280*1024-es felbontást, amit CRT-vel nem tudnék megtenni, mert ahhoz egy 17-es CRT kicsi (kicsik rajta a betűk), egy 19-es CRT meg már akkora, hogy nem fér el az asztalomon. Az asztalomat pedig nem lehet bővíteni, így is meg van toldva hátrafelé kb. 20 centivel.

Nah, reggeli kelés után bementem úszni a BME uszodájába, 7-re. Mondjuk kb. 6.35-re beértem, mert nem volt semmi forgalom, tök fölöslegesen, de nem lényeg. Az úszást ezúttal már egész jól bírtam, asszem kezdek belejönni, bár a tanár szerint teljesen rossz ütemben nyomom a dolgot. Mindegy. Holnap szombat, de a BME-n pénteki nap van, úgyhogy úszás megin, meg az összes többi óra ismétlése, ami ma volt... (angol felsőfok előkészítő, digitális technika)

Na, úszás után irány az angol óra, kivételesen időre ott voltam és leraktam magam az első padba, ahol szoktam ülni, mindez 10 perccel órakezdés előtt (whow!). A tanár később ért be mint én (whow!). Olvassa a névsort, hogy kik vannak jelen, az én nevemet felolvassa, majd hozzáteszi, hogy ő késni szokott, és megy tovább, erre szólok neki hogy hé tanító néni, itt ülök az orrod előtt 1 méterre, itten vagyok he. Okez. Utána lezavartunk egy lájtos angol felmérő tesztet, kiváncsi vagyok hogy hogy sikerül, a teszt 25 kérdésből állt, az első felének nem vágtam a szókincsét, úgyhogy tipp-mix befigyelt

Angol óra kellős közepén csörög a telóm. Persze nem csörög, csak vibrál. Leteszem, nem veszem fel. Pár perc múlva csörög megin. Magántelefonszám.

Csörög a játéktelefon.
Felkapom: Ki az?
- Julcsi vagyok...
- Szevasz, na mi az?
- A játéksarokban vagyok.
- Oké Juli. Rögtön ott vagyok. Négy évesen is lehet egy jó napom.
Fenti idézet a Belga - Majd megszokod albumról, Ovi c. számból való [Ide vág a Winamp-ikon: ]. Szerezzétek be. Az egész albumot. [Ezt fölöslegesen emelem ki hisz csak úgy tudjátok beszerezni ha az egészet megveszitek, nem árulnak még számokat a hanglemez-boltokban, nem igaz?] Baromi jó.

Szal felkaptam másodikra, és nagyon halkan diskurzusba kezdtem. A dékáni hivatalból hívtak. Hát igen, ki##szott fontos ember vagyok, hogy csak így lazán a dékáni hivataltól hívogatnak, nem? Közölték hogy alá kell írjak valami nyilatkozatot. Mondom oksa, lerendezem hamarosan, no para. Úgyhogy angol óra vége felé elkezdtem kicsusszanni észrevétlenül a teremből, mindezt egy méterre a tanár orra hegyétől, aki sajnos sasszemével kiszúrt és nekem szegezte a kérdést, hogy Olivér, Önnek vége van az órának?, mire azt feleltem Igen, a dékáni hivatalba kell mennem[, lerendezem őket.]

A dékáni hivatal. Sorbanállás. A sor rövid, sorbanállás 15 perc saccperkábé. Elém rak a nő egy papírt, hogy ezt töltsem ki. Oki-doki, no problemo. A papír arról szól, hogy büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem hogy a BME-n állami finanszírozást veszek igénybe. Namost ez szép, csak nem igaz, mert költségtérítésen vagyok. Megoldás? A megoldás fél órát váratott magára, de végül az lett, hogy a veszek igénybe részt áthúztam, és a helyére nem veszek igénybe került. LOL. Erről minek papírt írni? De mindegy.

Aztán digitális technika, azzal a tanárral, aki már egyszer helyettesítette Selényit, több-kevesebb sikerrel. A mai előadás nem fulladt botrányba annyira, mint múltkor, bár a tanár érezte, hogy bizony múltkor pórul járt a táblánál, mert ma megeresztett egy poént arról, hogy nem tud figyelni a táblára felírt feladatra, ha ekkora zaj van.

Szünetben dobtam egy kávét, mert éreztem hogy az álom manó a nyomomban van. (Abból következtettem erre, hogy ülve elszundikáltam picit óra közben.)

Digitális technika után úgy döntöttem, követem terveimet, miszerint lecsekkolom azt a fodrászatot ami-t a BME körül láttam. Panelház ajtajára ki van írva, hogy fodrászat, és a nyitvatartás. Hm. 12.30-tól 17.00-ig. Érdekes, gondoltam magamban, bizti valami privátfodrász ezerrel, bizti a saját lakásában nyomja, etc. Hát a tévedés az csak a helyre vonatkozott, mert nem a lakásában, hanem a panelház pincéjében volt az üzlet. Belépek, hárman trécselnek, kérdezem, bocsi nyitva vagytok már? (merthogy 12.27 volt, és 12.30-kor nyitnak) Mondták, hogy ja, jöjjek be, foglaljak helyet. Gyorsan felmértem a terepet, már ez előtt, és tudtam, hogy hibáztam amikor idejöttem. Kb. full üres helyiség, némi fodrászszalonra utaló nyom, de ennyi. Volt egy vagy két várakozó szék, semmi üléssor vagy ilyesmi. A nő elkezdte vágni a hajamat ahogy kértem, de alig vágott belőle, sztem kb. úgy maradt az egész ahogy volt. Nem kívántam véleményemet számára kifejezni úgyhogy eljöttem szépen rendesen fizetve, pedig gondolkodtam, hogy rákérdezek: mióta üzemel ez a bolt? van fodrász képesítésed? a fiad haját te vágod és úgy gondolod hogy akkor már fodrász üzletet nyithatsz? és hasonló kérdések merültek fel bennem a totális amatőrizmusuk miatt. Az amatőrizmusnak az is része volt, hogy fél kiló hajat otthagyott a képemen a művelet végén. Mondom, 'ezt le tudnánk valahogy szedni innen'? Elkezdi az ecsettel (vagy mivel) tisztogatni megin az arcomat, de az orrom tájékát szinte teljesen kihagyta, aztán közölte hogy ha gondolom tisztogassam le az ecsettel én magam, mert én biztos jobban érzem. Hmm. Amatőrizmus rulez.

Na hazavágtattam a BKV istencsászár járatával, de útbaejtettem egy mekit a Campona mellett. Egy McRoyal szendvics rendel. Szerencsére beköszöntött ide is a 60 mp-es időhatár, ami - ha valaki nem tudná - annyit tesz, hogy 60 mp-en belül ha nem tudnak kiszolgálni, akkor adnak ajándékba egy kis üdítőt meg kis krumplit. Zsír, 500 hufból megvolt egy McRoyal menühoz konvergáló dolog. A 4 deci kóla sztem úgyis sok egyszerre. Rulez. Bár most nem ilyen szándékkal kértem McRoyal szendót, de ajánlom mindenki figyelmébe, hogy kérjetek olyan szendót, ami épp nincs nekik készen, több mint nulla esélyetek lesz rá hogy nem fognak tudni 60 mp-en belül kiszolgálni

Huh ez volt eddig a leghosszabb bejegyzés itt a blogon, asszem.

Haszprus

Kermi leszophat. Bevittem a cipőmet a Columbia…

©   Haszprus   |   hwsw life
Kermi leszophat. Bevittem a cipőmet a Columbia boltnak ahol vettük, mondván, hogy 27k-s cipőn nehogymár ekkora batár nagy púp legyen, tök igénytelenül néz ki, hibás a varrása. Visszadobták hogy jó az (1 hónapba telt). Elvittem kermihez, ott ugyanez, csak hamarabb. Visszavittem megin, azok meg visszadobták ilyen indoklással (!), hogy nem vizsgálják újra, mert elsőre is visszadobták már! Hihetetlen! Két vizsgálati lehetőség van a kerminél, utána jön a bíróság. De vajon mire van a két vizsgálati lehetőség? Azoknak, akiknek jó a cipőjük, és nem dobták vissza elsőre? Nemtom érthető-e a probléma, remélem igen. Minek van két vizsgálati lehetőség, ha a másodikat azzal elhárítják, hogy az első vizsgálatot már elvégezték?

Kurva idegesítő. Ráadásul a TFT is több szempontból szar, egyrészt a vibrálás, de csak DVI-n (analógon nem, és DVI-n is csak egy bizonyos szürke háttér előtt vibrál, egy meghatározott háttérvilágítás-erősség mellett). Másrészt pedig olyan mintha 256 színben nyomná a dolgot. Nagyon gázos színátmeneteket produkál. Pl. itt a Haszprus blog logó felül, totál szét van töredezve, tipikus 256 szín effekt... Holnap visszaviszem. Nemtom mi legyen. Pénzt ntom visszaadnak-e, valószínűtlen. Ugyanilyen modellre nincs értelme cserélni, mert valszeg azoknak ugyanilyen gáz a színmélysége.
Haszprus

Egész nap blogokat olvastam. Vannak egész jó…

©   Haszprus   |   hwsw
Egész nap blogokat olvastam. Vannak egész jó blogok. Nem listázok. De mindenki olyan ritkán frissít. Asszem én is kevesebbet fogok frissíteni, mint eddig, de majd meglássuk. Update 01:40: Na a kevesebb frissítés nem fog oly könnyen menni, magamat ismerve, grafomán vagyok Nem kell minden áron minden szart leírni (Némileg ellentmondásos vagyok ezzel a bejegyzéssel is

Egyébként thx hogy ennyien olvassátok a blogot. Megérte asszem kicsit bereklámozni az elején, mert noha 2 napja nincs automata átirányítás ide az internewsról, mégis 38-40 egyedi látogatóm volt a StatCenter szerint tegnap-tegnapelőtt. Erről annyit kell tudni, hogy blog-kategóriában ez elég jó.
Haszprus

Jelentés: nem próbálkoztam meg a kontakt lencsó…

©   Haszprus   |   hwsw life
Jelentés: nem próbálkoztam meg a kontakt lencsék beillesztésével, mert az elmúlt 1 órában azon szenvedtem, hogy apám gépén belőjem a nyomtatást normálisan. Egyszerűen nem nyomtat. Hogy miért, az rejtély. Szerintem azért, mert az új nyomtatójának nagyobb a hardverigénye, mint az előzőnek, és egyszerűen nem bír belátható idő alatt nyomtatáshoz kezdeni. A telepítő ki is írta, hogy nem lesz elég a processzor a dologhoz. Amit egyébként a gépről tudni kell, hogy 300 MHz, 64 MB RAM, és notebook, ergo lassú a vinyója. Plusz, WinMe, ami annyit tesz, hogy nem tudom megnézni, hogy milyen process mennyit eszik a memóriából, prociból, stb., vagyis hogy mit is kéne kilőni ahhoz, hogy ne járjon a proci folyamatosan 90-100% környékén. Ha tudtok olyan progit ami kiír ilyen adatokat, akkor írjátok kommentbe, vagy mailemre: haszprus[qkac]freemail[pont]hu.

Igazság szerint azt a gépet kőkeményen le kéne már cserélni, csak ezt nem akarom apámnak javasolni, merhát mégiscsak krrrva drága egy új notebook. Asztali gépet javasolhatnék neki, de akkó azt meg nem tudja a telekre vonszolni ha akarja [szokta]. De még csak a rendszert se tudom újratelepíteni, hogy hátha vmi bug folytán van ez a 90%-os alap prociterhelés, mert egyszerűen nincs hova backupolni a cuccait (2,5G vinyó, no cd író, no lan, csak 56k dialup meg 1,44MB floppy köti össze a gépet a külvilággal, meg persze cd olvasó, de azzal nemtok mit kezdeni ilyen helyzetben).

Haszprus

Mikor szerdán a Microsoft székházban jártam, ó…

©   Haszprus   |   fotózás hwsw life
Mikor szerdán a Microsoft székházban jártam, és néhány fotót készítettem, többek közt magáról a Microsoft székház belsejéről, a recepciós hölgyemény felpattant helyéről mikor belekerült a fényképezőm látószögébe, s hangosan rikácsolni kezdett a tőle 10 méterre levő munkatársainak: Hogy gondolja hogy engedély nélkül lefotózhat?! [...] Hmm. Vajon szégyeli a munkáját, szégyeli önmagát, vagy mi a manó? Nem tudom megérteni az ilyen embereket. Majd pont engedélyt kell kérjek ahhoz, hogy fotózhassak olyan helyen, ahol csomóan tolonganak a képben. Ennek jeléül ide teszek egy képet ahonnan még nem sikerült elszaladnia. Muahahhaha.
Haszprus

Microsoft székház

©   Haszprus   |   barátok coolpix fotózás hwsw life öltöny történelem
A Microsoft Magyarország székháza a Graphisoft Parkban. Kellemes. Asszem tudnék itt dolgozni.
A bal kép: valami oda nem illő a parkolóban... Skoda 120 is befigyelt, de azt elfelejtettem lefotózni.

A jobb kép: Haszprus és Egon előadást tart a Hello World programok változatairól.

Haszprus előadást tart a Microsoftnál.
Bal kép: Haszprus megadja blogjának elérhetőségét.

Jobb kép: Tablet PC

Az összes kép klikkolható, klikkoljon Ön, ha érdekli valamelyik.

Update 1 De hogy valami tényleges szöveget is írjak. Alapvetően a Microsoft Magyarország székháza vonzott az egész előadásban, nem a .net. Bár az is érdekelt picit. A wireless cuccok már kevésbé (erről a két témáról volt az előadás). Mégis azonban úgy alakult, hogy a wireless cuccokról szóló előadás sokkal érdekesebb lett. Mindkét előadó elég jól nyomta mind a témát mind az angolt, azonban a wireless cuccok olyan szinten felkeltették az érdeklődésemet hogy egész komolyan el tudnék magamnak képzelni egy Tablet PC-t. Kár hogy fél milka egy olyan.

WiZARD megmutizta az ipaqját, hát az sem egy uccsó szerkezet. Valahogy nem igazán éreztem át az ipaq feelinget, amíg csak beszéltek nekem róla, azonban mégis jó kis szerkezet így kézben tartva, és téleg egész sokoldalú. Pl. meg lehetett rajta nézegetni jó nagy felbontásban a digi fényképezőmmel készített képeket rögtön. Bár más kérdés hogy azért lehetne jobb is a kijelzője. Meg a képátméretező szoftvere, mert szerintem túl életlenre simítja a leméretezett képet. De amúgy jól néz ki, szép csili vili felület, határozottan tetszik.

Update 2 Jah, amúgy egy sárga msdn-es [microsoft developer network] tollat kaptunk ajándék gyanánt. Inkább Tablet PC-t adtak vóna...

Update 3 Jah, és én voltam egyedül öltönyben. Sebaj, elég jól éreztem magam benne. Szeretem ezt az öltönyt. Igaz amiben egyébként mentem volna, azt a cuccomat is szerettem volna

Haszprus

Lesz ez a holnapi Microsoft-előadás. Eddig…

©   Haszprus   |   hwsw life
Lesz ez a holnapi Microsoft-előadás. Eddig valami jóra gondoltam. De ma volt egy westeles, amin ugyan én nem voltam, de WiZARD ott volt. Lássuk...

(Haszprus) én azt gondoltam h ez vmi jó presztízses cucc lesz... nem az?
(WiZARD) hát énis arra számítottam
(WiZARD) néző: ~15 BME-s arc, és ~15 külföldi (román, olasz meg nem tudom milyen) diák
(WiZARD) westel előadás: elmesélték gsm történelmet, meg G3ig eljutottunk, nem túl mélyen....
(WiZARD) volt pár teló amit lehettt nyomkodni....
(WiZARD) utána 2 óra szünet, gagyi szendvicsek, kóla, almalé.
(WiZARD) délután meg 2 BME-s diák tartotta az előadást..
(WiZARD) első arc elmonta ugyanazt amit az egyik westeles... kurvajól beszélt angoulul....
(WiZARD) második arc meg symbian fejlesztést, programozást monta el, angolul kurvaszarul beszélt
(WiZARD) és dög unalom volt
(WiZARD) ez az arc szétszórt 6 3650es telót hogy nyomkodjuk
(Haszprus) ja és volt vmi ajándék?
(WiZARD) nem volt ajándék
(Haszprus) hallgatóság hogy fogadta a dolgot?
(WiZARD) délelőttöt jól.
(WiZARD) első BME-s arcot jól, csak kár hogy már elmonták délelőtt
(WiZARD) másodikon mindenki pofázott, és le se szartuk
(WiZARD) szerencsétlen full kocka, öltöny+adidas edzőcipő, szósászifon szemüveg, és a mintaprogi, amit ott írt nyomtatott forráskódból nem működött

Azért még mindig reménykedem hogy ez nem lesz ennyire ratyigagyi, az MS azért mégis "csöppet" nagyobb cég mint a Westel. Fényképezőt viszek, hátha lesz mit fotózni Vagy legalább eltöltsem vmivel az időt Egyébként morcos leszek ha gagyi lesz, mert 2 analízis előadást (4*45 perc) hagyok ki, meg egy Digitális Technikát (2*45) és egy Bevezetés a számításelméletbe gyógygyakorlatot (2*45 perc, fakt). Viszont ha minden jól megy, MS után elmegyek WiZARD-ékhoz oszt megszemlélem a TFT-jét. Bár nem várok túl sokat, ezek a mai TFT-k még mindig ratyik szerintem.
Haszprus

Lenyúltam apám egyik nyomtatóját, mer kényelm…

©   Haszprus   |   hwsw life
Lenyúltam apám egyik nyomtatóját, mer kényelmetlen volt állandóan hozzá rohangálni nyomtatni, főleg most h a gépén hibás az usb port fizikailag, és állandóan tartani kell a gép hátában kézzel a kábelt (lolka , hogy nyomtasson, meg nincs floppy meghajtó a gépemben, cdrw-m sincs itthon, az ő gépén nincs adobe acrobat, etc, szóval sok volt a probléma
Haszprus

Jövő szerdán megyek Microsoft Hungaryhez angol…

©   Haszprus   |   bme hwsw life
Jövő szerdán megyek Microsoft Hungaryhez angol nyelvű előadást hallgatni a .Net-ről meg a vezetéknélküli eszközökről. 11-től 17-ig tart két részletben, 13-tól 15-ig szünet van. Megkérdeztem őket hogy mégis hogy fog ez kinézni, röviden annyit mondtak, hogy interaktív lesz, kérdések lehetnek (de ez mit jelent, ők kérdeznek engem, vagy én őket? , és kb. 35-en leszünk. Kiváncsi vagyok milyen arcok lesznek ott "Talán" viszek fényképezőgépet

Remélem kapunk a Microsoft legújabb billentyűzetéből/egeréből egy-egy példányt, vagy ilyesmi. De ami valószínűbbnek tűnik, hogy tollat, papírt, pólót, egérpadot, meg zacsit fogunk kapni

Ami a gáz, hogy emiatt ki kell hagyjak BME-n 10*45 percnyi órát, amiből 4*45 perc pont ZH előtti analízis
Haszprus

Éhségtől fájó gyomromat egy Georgina pizzáva…

©   Haszprus   |   bme élelmezés hwsw
Éhségtől fájó gyomromat egy Georgina pizzával nyugtattam meg [served by donpepe.hu], majd emeltem egyet a blog php kódjának fejlettségi szintjén. Most már tudok kommenteket törölni mindenféle bűvészkedés nélkül.

A pizzafutár megjegyezte, hogy elírták a nevemet a számlán. Mondtam, igen, tudom. Többet nem mondtam, de megtoldhattam volna annyival, hogy már hozzászoktam. De nem ez a lényeg, hanem hogy egy netes rendelésnél, ahol a nevemet írásban, számítógépen küldöm el nekik, és helyesen szerepel is a weblapjukon a nevem (a regisztrációmnál), vajon hogy van az, hogy a számlára már elírva kerül?
  • nem tudnak olvasni
  • nem tudnak írni
  • de a legszomorúbb hogy nem tudják a számítógépes adatbázisukból emberi közreműködés nélkül rányomni a számlára az adataimat. informatikai kőkorszak.
Holnap 7.00-re kell mennem rehabilitációs úszásra. Most megyek először, megkérdezem, hogy egyáltalán járhatok-e, merthogy nem jelentkeztem rá akkor amikor kellett volna. (Nem saját hanyagságomból, hanem mert kondizni nem mehettem gerincferdülés miatt, de ez csak később derült ki mint ahogy választani kellett testnevelési "szakirányt" Az, hogy 7.00-re kell ott lennem, azt jelenti hogy minimum 5.00-kor kell keljek. Durva. Inkább le se fexem... [szinte]